نماینده ایران در آژانس اتمی: اروپایی راههای جبران خسارت به ایران را در نظر بگیرند
نماینده ایران در آژانس اتمی در نشست فصلی شورای حکام آژانس با موضوع برجام گفت: طرفهای اروپایی میلیاردها یورو هزینه و خسارت ایران و راههای جبران آن را در نظر بگیرند.
غریبآبادی در ابتدای سخنان خود گفت: در مواضع کشورهای مختلف در این نشست شورای حکام در مورد برجام، یک نکته کاملاً واضح که از حمایت گسترده دولتهای عضو آژانس نیز برخوردار است، وجود دارد و آن در ضرورت حفظ این توافق میباشد.
سفیر کشورمان با بیان اینکه ریشه وضعیت کنونی، خروج یکجانبه آمریکا از این توافق و تهدید کشورها، شرکتها، و بانکهایی که خواستار همکاری با ایران هستند به مجازات میباشد، تأکید کرد: با وجود این، نبایستی مسئولیت دولتهای باقیمانده در برجام نادیده گرفته شود. آنها بایستی درسهای لازم را فرا بگیرند و بر اساس تجربیات گذشته، خسارات وارده را جبران و زمینه را برای تداوم توافق فراهم نمایند.
وی افزود: بدین منظور، بازگرداندن تعادل ازبینرفته میان حقوق و مسئولیتهای تمامی طرفهای برجام، یک ضرورت عینی میباشد.
نماینده دائم کشورمان با اشاره به اینکه اقدام ایران در کاهش اجرای برخی تعهداتش بهطور جزئی در همین راستا بود، اضافه کرد: از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای بازگرداندن تمامی گامهای جبرانی که در راستای بندهای 26 و 36 این توافق برداشته شدهاند اعلام نموده است که تحقق این امر، نیازمند بسیج عملی ظرفیتها در طرفهای باقیمانده برای انجام تعهداتشان میباشد.
این دیپلمات کشورمان با انتقاد از اینکه طرفهای اروپایی برجام عنوان داشتهاند و میدارند که گامهای برداشتهشده توسط ایران، مزایای عدم اشاعهای ذیل این توافق را کاهش داده است، خاطرنشان کرد: چنین چیزی نه منطبق با واقعیت بوده و نه منطقی است، موضوع صرفاً اتخاذ برخی اقدامات جبرانی از سوی ایران برای اعاده تعادل مفقوده در برجام است، در همین زمینه، سلاحهای کشتار جمعی شامل هستهای هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی و امنیتی ایران ندارند و منطبق با آموزههای دینی ما نیز نمیباشند.
غریبآبادی گفت: مایلم یادآوری کنم که ایران، خود قربانی سلاحهای شیمیایی است که توسط برخی کشورهای بهاصطلاح مدافع رژیم عدم اشاعه در اختیار رژیم صدام قرار گرفت که موجب گردید 13 هزار ایرانی بر اثر این سلاحها شهید و بیش از یکصد هزار نفر نیز جانباز شوند که هر روز شاهد شهادت برخی از آنان بهعلت عوارض ناشی از سلاحهای شیمیایی هستیم.
وی همچنین در این چارچوب تصریح کرد که مفهوم "گریز هستهای" و ارتباط ساختگی آن با "منافع عدم اشاعه" نیز یک اصطلاح ساختگی سیاسی است که هیچ جایگاهی در ادبیات و اسناد آژانس ندارد.
نماینده دائم کشورمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه گفت: با توجه به اینکه برخی طرفهای اروپایی عنوان میدارند که برخی فعالیتهای هستهای ایران غیرقابل بازگشت میباشند، این سؤال بایستی مطرح شود که "آیا خسارتهای ایران بر اثر تحریمها و بیاقدامی آنها قابل بازگشت است و آیا آنها آمادگی دارند میلیاردها یورو هزینه و خسارتهای وارده بر ایران در بخشهای مختلف را بهدلیل اقدامات غیرقانونی دولت آمریکا در نظر بگیرند و جبران نمایند؟!“
وی همچنین گفت: کاملاً واضح است که تحریمهای آمریکا جان مردم را از جمله با جلوگیری از فراهم نمودن دارو برای افراد نیازمند، هدف گرفتهاند. بایستی خاطرنشان کنم که هر نوع محدودیت درخصوص تأمین داروهای پزشکی، بهویژه در شرایط کنونی که کشورهای جهان از جمله ایران با ویروس کرونا مواجه هستند، حق دسترسی به بهداشت و حق حیات را نقض میکند، علاوه بر این، این اقدام آمریکا در تناقض آشکار با قرار موقت دیوان بینالمللی دادگستری مبنی بر توقف اعمال تحریمهایی که ناقض فعالیتهای بشردوستانه هستند نیز میباشد.
غریبآبادی افزود: رژیم آمریکا مدعی است که دارو و غذا مشمول تحریمهای آمریکا نیستند، اما با ایجاد محدودیتها و ممنوعیتها بر سر راه نقل و انتقال مالی از یک سو و تهدید شرکتهای دارویی و پزشکی از سوی دیگر، عملاً مانع ارسال دارو و تجهیزات پزشکی شده است.
غریبآبادی در بخش دیگری از سخنان خود جهت روشنتر شدن موضوع برای کشورهای عضو آژانس، برخی از وقایع گذشته را یادآور شد و اظهار داشت: با در نظر گرفتن تفاوت دیدگاهها در این شرایط، من نمیخواهم به ایدهآلهایی که برخیها در زمان نهایی شدن برجام در 2015 داشتند، اشاره کنم؛ اما فقط اجازه دهید تا به همه یک نکته واقعی را گوشزد کنم و آن این است؛ این توافق بر مبنای اعتماد بین طرفین ایجاد نشد، بلکه اعتماد قرار بود تا بهعنوان نتیجه اجرای تعهدات توسط طرفین باشد، بنابراین، با نگاه به چهار سال تجربه در اجرا و پیگیری این توافق، هر شخص درستکاری اعتراف خواهد نمود که یک چیزی در این میان مشکل دارد که با نگاه محاسباتی تطبیق نمیکند.
سفیر کشورمان با اشاره به اینکه در طول دو سال و نیم گذشته مطالب زیادی در مورد خروج غیرقانونی یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای غیرانسانی علیه ایران بهعنوان علت ریشهای وضعیت نامناسب روبهعقب و ناتوانی طرفهای اروپایی در حفظ تعادل ذاتی برجام گفته شد، اضافه کرد: نکته اینجاست که رشتههای این توافق، به مزایای پیشبینیشده برای هر یک از طرفهای دیگر گره خورده، و هر عضوی نمیتواند صرفاً به خواستههای خود بهطور جداگانه فکر کند، ازاینروست که باید از خود بپرسیم؛ آیا واقعاً از حفظ برجام حمایت میکنیم؟
نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی همچنین با یادآوری اینکه رویکرد جمهوری اسلامی ایران در 4 سال گذشته از زمان اجرای توافق، سندی شفاف از عزم آن در اجرای تعهداتش ذیل برجام است و تمایل آن را برای یافتن یک راهحل عملی و منطقی برای این موضوع ثابت میکند، گفت: ایران امیدوار است که مابقی طرفین برجام و نیز جامعه بینالمللی این قطار از ریل خارجشده را به مسیر صحیح اقدام از طریق برداشتن گامهای عملی معتبر برای بهبود اعتماد و بازگرداندن تعادل ازدسترفته در این توافق، برگردانند، بدین منظور، آنان بایستی به مسیر اعتمادسازی برگردند و در آن صورت، جهان خواهد توانست شاهد اعتماد به چارچوب چندجانبهگرایی باشد.
منبع: تسنیم
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}