تعیین دولت در اسرائیل به یکی از بن‌بست‌های سیاسی رژیم صهیونیستی طی یک سال گذشته تبدیل‌شده است. برگزار شدن 3 انتخابات و نرسیدن هیچ کدام از دو گزینه جدی نخست‌وزیری یعنی نتانیاهو و رقیبش گانتز به اکثریت برای تشکیل دولت، بن‌بست سیاسی را جدی‌تر از گذشته کرده بود؛ اما اعلام توافق میان گانتز و نتانیاهو برای تشکیل دولت همه را شوکه کرد.
 

توافق گانتز برای پذیرش رقیبی که بارها از عدم‌کفایتش گفته بود

شبکه 13 تلویزیون رژیم صهیونیستی در خبری غیرمنتظره از احتمال تشکیل دولت وحدت با مشارکت بنیامین نتانیاهو رهبر لیکود و بنی گانتز رهبر ائتلاف آبی سفید خبر داد. این شبکه عنوان کرد که قرار است تشکیل دولت وحدت تشکیل شده و نتانیاهو نخست‌وزیر باشد و گانتز هم معاون او و وزیر امور خارجه باشد.
 
همچنین قرار است گابی اشکنازی وزیر جنگ و نفتالی بنت وزیر آموزش و پرورش باشد. گفتنی است نفتالی بنت یکی دیگر از رقبای پیشین نتانیاهو بود که طی دو ماه گذشته نتانیاهو برای جلب نظرش او را به وزارت جنگ گمارده بود. این تصمیم با واکنش تند رقیبان نتانیاهو از جمله گانتز و حزب آبی-سفید همراه شده بود.
 
این خبر در حالی منتشر شد که رهبر ائتلاف آبی سفید هفته گذشته همانند شعارهایش طی یک سال گذشته تأکید کرد که قصد ندارد با شراکت بنیامین نتانیاهو رهبر حزب لیکود دولت آینده را تشکیل دهد. بنی گانتز در جمع طرفدارانش مقابل منزلش اظهار کرده بود که تمام تلاش خود را می‌کند تا بتواند دولتی قوی برای اجرای قوانین تشکیل دهد و به دنبال مبارزه با فساد و اجرای قوانین در این راستا است. وی عنوان کرد که رژیم صهیونیستی نیز همانند تمام دنیا اکنون با یک بحران مواجه است و قادر است از این بحران عبور کند.
 

معادلات از لغو دادگاه نتانیاهو تغییر کرد

اما سؤالی که مطرح می‌شود آن است که چرا معادلات تغییر کرد. شاید بتوان زمان این تغییرات را لغو دادگاه محاکمه فساد نتانیاهو دانست. در حالی که رقبای وی بسیار تلاش می‌کردند با توجه به صادر شدن کیفرخواست نتانیاهو و امکان محکوم شدن وی در دادگاه، او را خارج از گوی انتخاباتی از دور رقابت خارج کنند؛ اما دادگاه منطقه قدس اشغالی تنها ساعتی پیش از برگزاری دادگاه با توجه به شیوع بیماری کرونا آغاز روند رسیدگی به سه پرونده قضایی بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل را تا تاریخ ۲۴ می (4 خرداد 99) به تعویق انداخت. این در حالی بود که پیش از آن به درخواست وکلای نتانیاهو برای تعویق 2 هفته‌ای پاسخ منفی داده شده بود.
 

عصبانیت شدید جریان چپ و رقبای نتانیاهو از گانتز

بعد از اعلام تصمیم گانتز برای ائتلاف با نتانیاهو در ازای گرفتن معاون نخست‌وزیری، ریاست کنست و پست وزارت خارجه، مخالفت‌ها و واکنش‌های زیادی به سوی رهبر حزب آبی-سفید و رقیب نخست نتانیاهو طی یک سال گذشته روانه شد.
 
دلیل این عصبانیت این بود که دیگران احتمال ائتلاف گانتز با نتانیاهو را تصور نمی‌کردند. به‌طور نمونه یائیر لاپید رهبر حزب یش عتید و از اعضای کادر رهبری حزب آبی و سفید تنها چند روز پیش در مصاحبه با شبکه خبری ۱۳ تلویزیون اسرائیل در واکنش به اتهامات نتانیاهو علیه خود گفته بود: تلاش لیکود به منظور تفرقه اندازی میان ما در حزب آبی و سفید، ره به جایی نخواهد برد.
 
حتی در صورت تشکیل کابینه اضطراری نیز گانتز تنها فرد مورد حمایت من برای نخست‌وزیری خواهد بود و نتانیاهو تنها میتواند منصب معاون نخست‌وزیری را عهده‌دار شود. طرفداران بنی گانتز، رقیب بنیامین نتانیاهو، از تصمیمش در همکاری با نخست‌وزیر اسرائیل که احتمالاً به تشکیل یک دولت وحدت و همچنین به حضور او در آن دولت می‌انجامد، خشمگین هستند.
 
حمد الطیبی نماینده عرب کنست رژیم صهیونیستی و رهبر لیست مشترک عربی پس از انتخاب بنی گانتز رهبر ائتلاف آبی سفید به عنوان رئیس جدید کنست و توافق با نتانیاهو برای تشکیل دولت آینده اظهار داشت: «آنچه امروز در کنست اتفاق افتاد، یک تراژدی نبود، بلکه مسخره‌بازی بود. قبلاً گفته بودم در سیاست نمی‌شود به فارغ التحصیلان پلیس و نیروهای شاباک اعتماد کرد و امروز به آن‌ها فرماندهان ارتش را هم اضافه می‌کنم و این سؤال را باید مطرح کرد که گانتز با وجود کسب 61 رای موافق و مکلف شدن به تشکیل کابینه جدید چگونه به سمت نتانیاهو شتافت؟! گانتز ثابت کرد که او و اعضای حزبش که دنباله‌رو او هستند، جزو خزندگان بی‌مهره هستند و این واقعاً خجالت‌آور است.»
 

خیانت نتانیاهو به هم‌حزبی‌اش برای جلب شروط گانتز

یکی دیگر از اتفاقات جالب در توافق گانتز و نتانیاهو، خیانت نتانیاهو به یکی از اصلی‌ترین مهره‌های حزب لیکود و رئیس کنست بود. پیش از این توافق مخالفان نتانیاهو و راست‌گرایان تلاش زیادی برای تغییر رئیس کنست کرده بودند. جدلی که در نهایت با دخالت دیوان عالی اسرائیل به استعفای یولی ادلشتاین منجر شد. یولی ادلشتاین رئیس کنست رژیم صهیونیستی هفته گذشته از سمت خود استعفا داد. پایگاه خبری عبری زبان «والا» تاکید کرد که ادلشتاین در سخنانی در کنست رسماً استعفای خود را اعلام کرده است.
 
منبع مذکور اشاره کرد که این استعفا در بحبوحه اختلافات بر سر تصمیم جریان اپوزیسیون رژیم صهیونیستی برای رای‌گیری جهت انتخاب رئیس جدید کنست و مهلت یک هفته‌ای دادگاه عالی صهیونیستی به ادلشتاین برای تعیین زمان رای‌گیری برای انتخاب رئیس جدید انجام می‌گیرد. ادلشتاین در سخنان خود عنوان کرد که به منظور جلوگیری از هرج و مرج از سمت خود استعفا می‌دهد. در حالی که جریان اپوزیسیون دولت نتانیاهو در تلاش برای انتخاب رئیسی جدید برای کنست است و نتانیاهو را به پیشبرد سیاست‌های موردنظر خود به بهانه مقابله با ویروس کرونا متهم کرده بودند؛ اما نتانیاهو در اقدامی گانتز یعنی رهبر اپوزیسیون کابینه‌اش را به سمت ریاست پارلمانی رساند.
 

کرونا به سود نتانیاهو یا گانتز؟

برخی تحلیل‌گران معتقدند آنچه موجب شد میان گانتز و نتانیاهو توافقی رخ دهد و اسرائیل از این بن بست رهایی پیدا کند، شرایط کنونی کرونا و تهدیدات آن است. در همین راستا بنی گانتز روز جمعه گفت متأسف است که تصمیمش باعث اختلاف در ائتلاف حامی او شده است، اما کشاندن کشور به دور چهارم انتخابات باعث انحراف در امر مبارزه با شیوع ویروس کرونا و کمک به اقتصاد می‌شود.
 
اما به نظر می‌رسد ادعای گانتز تنها بهانه است؛ زیرا تا هفته پیش با چراغ سبزهای لیبرمن و اعراب برای رای دادن به کابینه گانتز، نتانیاهو در وضعیت پایین‌تر و ضعف قرار داشت. در این وضعیت پیش‌بینی می‌شد و منطقی آن بود که اگر حتی گانتز به سمت دولت ائتلافی با نتانیاهو متأثر از شرایط خاص کرونا برود، نتانیاهو باید کوتاه میامد و حداقل نخست‌وزیری دو سال نخست را واگذار می‌کرد؛ اما در واقعیت اتفاقی کاملاً عکس رخ‌داده است.
 
گانتز به ریاست کنست و وزارت خارجه راضی شده و هیچ تعهدی حتی برای نخست‌وزیری در دو سال دوم هم نیست. این در حالی است که اگر بن بست ادامه پیدا می‌کرد، همچنان کابینه نتانیاهو در رأس قدرت بود و به مبارزه با کرونا ادامه می‌داد.
 

جمع‌بندی

به نظر می‌رسد که گانتز به این نتیجه رسیده است که تنها راه ورودش به رأس قدرت، امتیاز دادن به نتانیاهوست. گویا کرونا برای هرکسی خوب نبود، برای گانتز فرصت و توجیه خوبی بود برای رسیدن به قدرت و ائتلافش با شخصی که بیش از یک سال و نیم هست برای سرنگونی‌اش شعار داده بود و رای خرید.