وخامت رابطه چین و آمریکا؛ احتمال تشدید تقابل مسلحانه
یک نهاد امنیتی چین در گزارشی به مقامهای ارشد این کشور هشدار داده پکن به دنبال بحران شیوع کروناویروس در جهان و تبعاتی که این بحران برای آن داشته، ممکن است با موج فزایندهای از خصومت علیه خود مواجه شده و شاهد وخامت هرچه بیشتر روابطش با آمریکا و رسیدن آن به مرز رویارویی مسلحانه باشد.
بنا به گفته منابع آگاه به محتوای این گزارش که نامشان را فاش نکردند، در نتیجه این وضعیت پکن با موجی از احساسات ضدچینی تحت رهبری آمریکا در دوران پس از شیوع کروناویروس روبرو میشود و باید آماده بروز بدترین سناریو و تقابل مسلحانه میان این دو ابرقدرت جهانی باشد.
این گزارش از سوی انستیتوی روابط بینالملل معاصر چین، یک اندیشکده وابسته به وزارت امنیت کشور، تهیه شده است. وزارت امنیت کشور چین نهاد اطلاعاتی و امنیتی ارشد این کشور محسوب میشود. محتوای این سند از سوی افرادی که اطلاع مستقیمی از یافتههای آن داشتهاند در اختیار رویترز قرار گرفته است.
دفتر سخنگوی وزارت امور خارجه چین در بیانیهای در پاسخ به پرسشهای رویترز درباره این گزارش گفت: من اطلاعاتی در ارتباط با آن ندارم.
به نوشته رویترز، این گزارش نشان میدهد پکن تا چه میزان تهدید واکنش های شدید علیه خود در جهان که می تواند سرمایه گذاریهای راهبردی آن در خارج و جایگاه امنیتی آن را تهدید کند، جدی میگیرد. در همین حال به گفته مقامهای آمریکایی واشنگتن در حال بررسی یک سری تدابیر تلافیجویانه علیه چین از بابت بحران شیوع کروناویروس در جهان است. گزارش مذکور به این نتیجه رسیده که واشنگتن ظهور چین در جهان را یک تهدید اقتصادی و امنیت ملی برای خود و هم چنین چالشی برای دموکراسیهای غربی در نظر میگیرد.
به گفته منابع آگاه به محتوای این گزارش، در آن هم چنین عنوان شد که آمریکا به دنبال تضعیف حزب حاکم کمونیست چین از طریق تضعیف اعتماد عمومی به آن است.
مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به درخواستهای رویترز برای اظهارنظر گفت: مقامهای چینی "مسئولیت ویژه" برای اطلاعرسانی به مردمشان و جهان درباره تهدید کروناویروس داشتند چراکه آنها اولین کسانی بودند که آن را فهمیدند. اورتاگوس بدون اظهارنظر مستقیم درباره ارزیابیهای مربوط به این گزارش داخلی چین اضافه کرد، تلاشهای پکن برای خاموش کردن صدای دانشمندان، روزنامه نگاران و شهروندان و اشاعه اطلاعات غلط باعث بدتر شدن خطرات در این بحران به وجود آمده برای سلامت عمومی شد.
گزارش مذکور همچنین هشدار داده، تشدید احساسات ضد چینی از بابت شیوع کرونا در جهان میتواند منجر به افزایش مخالفت و مقاومت در قبال پروژههای زیرساختی و سرمایهگذاری مربوط به طرح بزرگ کمربند و جاده چین شود و اینکه واشنگتن ممکن است حمایتهای مالی و نظامی اش از همپیمانان منطقهای خود را تشدید کرده و وضعیت امنیتی در آسیا را حساستر و بی ثباتتر کند.
سه دهه پیش آمریکا و بسیاری از کشورهای غربی پس از سرکوب معترضان از سوی مقامهای چین در میدان تیانآنمن تحریمهایی را علیه پکن شامل ممنوع کردن فروش تسلیحات و انتقال تکنولوژی به این کشور وضع کردند.
وزارت امور خارجه چین در بیانیه خود خواستار همکاری شده و گفت: توسعه سالم و پایدار روابط آمریکا و چین به نفع هر دو کشور و جامعه بینالمللی است. در ادامه این بیانیه تصریح شد: هرگونه حرف یا اقدامی در راستای دست زدن به اعمال نفوذ یا بدنام سازی سیاسی به بهانه شیوع ویروس از جمله فرصت طلبی برای پخش بذر اختلاف میان کشورها، برای همکاری بینالمللی علیه شیوع این ویروس مفید نخواهد بود.
به گفته یکی از منابع آگاه به گزارش داخلی مذکور در چین، برخی از مقامهای جامعه اطلاعاتی این کشور این گزارش را نسخه چینی سند معروف شوروی موسوم به "تلگرام نوویکوف" در نظر میگیرند. این نام اشاره به پیامی به سال ۱۹۴۶ است که از سوی نیکولای نوویکوف، سفیر اسبق شوروی در آمریکا صادر و در آن بر خطرات بلندپروازیهای اقتصادی و نظامی آمریکا در پی جنگ جهانی دوم تاکید شد. این پیام پاسخی به پیام جورج کنان، دیپلمات آمریکایی مشهور به "تلگرام طولانی" است که در آن گفته شده بود اتحاد جماهیر شوروی هیچ امکانی برای همزیستی مسالمت آمیز با غرب نمیبیند و سیاست مهار بهترین راهبرد بلند مدت در قبال آن است.
منبع: ایسنا
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}