به گزارش راسخون، جلسه پارلمان عراق به منظور رای‌گیری درباره نامزدهای پیشنهادی مصطفی الکاظمی برای تصاحب کرسی‌های وزارتی دولت جدید عراق در نخستین ساعت از بامداد امروز پنجشنبه به وقت عراق و پس از چند ساعت تاخیر با حضور 266 نماینده آغاز شد.

قبل از رای گیری درباره اعضای کابینه الکاظمی، سند برنامه دولت الکاظمی به رای نمایندگان گذاشته و تصویب شد.

اعضای پارلمان عراق در رای گیری درباره ترکیب کابینه پیشنهادی الکاظمی به «عبدالامیر علاوی» به عنوان وزیر دارایی، «جمعه عناد» وزیر دفاع، «عثمان الغانمی» وزیر کشور رای مثبت دادند.

«نبیل کاظم عبدالصاحب» هم وزیر آموزش عالی و «علی حسن محمد عباس» وزیر برق شد.

«خالد نجم بتال» وزیر برنامه ریزی و «نازلین محمد» وزیر مسکن شد.

«عدنان درجال» وزیر ورزش و جوانان، «منهل عزیز» وزیر صنایع ، «ارکان شهاب» وزیر مخابرات و «عادل حاشوش» وزیر کار هم رای اعتماد گرفتند.

«مهدی رشید جاسم» وزیر منابع آبی و «حمید مخلف» وزیر آموزش و پرورش هم از دیگر وزرایی بودند که امشب نام آنها در لیست وزرای تایید شده از سوی پارلمان قرار گرفت.

در همین حال «هشام صالح داود» نامزد تصاحب کرسی وزیر فرهنگ، «اسماعیل عبدالرضا اللامی» وزیر کشاورزی، «ثناء حکمت ناصر» وزیر مهاجرت،  «عبدالرحمن مصطفی» وزیر دادگستری و «نوار نصیف جاسم» نامزد وزارت بازرگانی در کابینه الکاظمی در اخذ رای اعتماد از نمایندگان ناکام ماندند.

پارلمان عراق رای گیری درباره نامزدهای وزیران خارجه و نفت عراق را به زمانی دیگر موکول کرد.

الکاظمی در نخستین اظهارات خود پس از پایان جلسه پارلمان عراق و رای اعتماد گرفتن کابینه او، گفت: «امروز پارلمان محترم به دولت من رای اعتماد داد. به همراه تیم محترم وزرا به طور جدی برای کسب اعتماد و حمایت ملتمان تلاش خواهم کرد. از همه کسانی که از ما حمایت کردند سپاس گزارم و امیدوارم که گروه‌های سیاسی همگی برای مقابله با چالش‌های دشوار با یکدیگر متحد شوند. خط مشی ما حاکمیت عراق، امنیت، ثبات و شکوفایی آن است».

«برهم صالح» رئیس جمهور عراق هم پس از تصویب کابینه الکاظمی با صدور پیامی این موفقیت را به او تبریک گفت و تاکید کرد:« ما مرحله سختی را در تاریخ عراق پشت سر گذاشتیم».

رئیس جمهور عراق ۲۱ فروردین بعد از ناکامی و انصراف «عدنان الزُرفی»، نخست‌وزیر مأمور به تشکیل کابینه که از ائتلاف العبادی بود، مصطفی الکاظمی، رئیس استخبارات عراق (اطلاعات) را برای تشکیل کابینه مکلف کرده بود.
 

الکاظمی: تمام تلاش خود را برای کسب اعتماد و حمایت ملت عراق به کار می‌گیرم

نخست وزیر جدید عراق بر تلاش خود و کابینه اش برای کسب اعتماد ملت این کشور تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مصطفی الکاظمی نخست وزیر جدید عراق با انتشار یک پست توئیتری بعد از کسب رأی اعتماد از پارلمان این کشور نوشت: من مجدانه برای به دست آوردن اعتماد و حمایت ملت عراق تلاش می‌کنم.

وی در ادامه افزود: پارلمان محترم به کابینه من رأی اعتماد داد و من به همراه تیم وزرای خود مجدانه برای به دست آوردن اعتماد و حمایت ملتمان تلاش می‌کنیم.

الکاظمی تاکید کرد: امیدوارم تمام گروه‌های سیاسی برای مقابله با چالشهای سخت پیش رو با یکدیگر همکاری کنند. خطی مشی ما محافظت از حاکمیت عراق و امنیت و ثبات و شکوفایی آن است.


ظریف تشکیل دولت جدید عراق را تبریک گفت



 
وزیر امور خارجه تشکیل دولت جدید عراق را تبریک گفت.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: تشکیل دولت جدید در عراق را به نخست وزیر مصطفی الکاظمی، کابینه او، پارلمان عراق و مهمتر از همه مردم این کشور تبریک می گویم. ایران همیشه در کنار مردم عراق و دولت منتخب شأن می‌ایستد.
 

تبریک سفیر ایران پس از رأی اعتماد پارلمان عراق به کابینه مصطفی الکاظمی



 
سفیر ایران در بغداد با انتشار پیامی رای اعتماد پارلمان عراق به کابینه مصطفی الکاظمی به عنوان دولت جدید عراق را تبریک گفت.

به گزارش جماران؛ ایرج مسجدی، سفیر ایران در بغداد، در پیامی توییتری نوشت: «‌تبریک به جناب آقای مصطفی کاظمی و وزرای ایشان. تبریک به پارلمان عراق در جهت رای اعتماد به اکثریت کابینه. آرزوی موفقیت دولت  در خدمت به مردم شریف عراق .آرزوی سعادت برای دو ملت ایران و عراق.»
 

مصطفی الکاظمی کیست؟



 
نام مصطفی کالظمی در عراق با فعالیت‌های امنیتی گره خورده است. نام اصلی او «مصطفی عبداللطیف مشتت» است. او سال ۱۹۶۷ در بغداد به دنیا آمد و لیسانس حقوق دارد. وی زمانی که به عنوان روزنامه‌نگار در نشریات محلی کار می‌کرد نام «مصطفی الکاظمی» را برای خود برگزید. او مدتی نیز سردبیر نشریه «الاسبوعیه» به صاحب امتیازی برهم صالح رئیس‌جمهور کنونی عراق بود.

الکاظمی با وجود این که در زمان صدام، دیکتاتور معدوم عراق، سال‌ها در لندن به عنوان تبعید زندگی کرد، اما تنها تابعیت عراقی دارد و عضو هیچ حزبی نیز نیست. فعالیت‌های مصطفی الکاظمی علیه رژیم صدام حسین سبب شد تا وی سال ۱۹۸۹ و توسط دادگاه بعثی‌ها در بغداد، به طور غیابی به اعدام محکوم شود.

اشغال عراق توسط ایالات متحده آمریکا و سقوط رژیم صدام در سال ۲۰۰۳ میلادی سبب شد تا مصطفی الکاظمی نیز مانند بسیاری از سیاستمداران عراقی به کشور خود بازگردد. او پس از بازگشت بیشتر زمان خود را به فعالیت‌های مطبوعاتی و نویسندگی سپری کرد. او همچنین مؤسسه «الذاکره» را برای ثبت جنایت‌های رژیم بعث عراق تأسیس کرد. مؤسسه «الحوار الانسانی» نیز در بغداد و لندن به مدیریت وی اداره می‌شود. از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۶ مصطفی الکاظمی نقش پشت پرده فعالی در حل اختلافات میان گروه‌های سیاسی ایفا می‌کرد. سال ۲۰۱۶ به ریاست سازمان امنیت ملی عراق منصوب شد.
 

حمایت ائتلاف فتح

رئیس ائتلاف الفتح عراق در نخستین واکنش به نخست‌وزیری الکاظمی تأکید کرد که این ائتلاف از مأمور جدید تشکیل کابینه حمایت می‌کند. هادی العامری در این خصوص عنوان کرده است: روند اجرای قانون اساسی به اصل خود بازگشت و بزرگ‌ترین فراکسیون، سهم خود را به دست آورد. از مصطفی الکاظمی نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه حمایت خواهیم کرد. اظهارات هادی العامری، نوعی کنایه مستقیم وی به برهم صالح رئیس جمهور عراق و دیگر طرفداران نخست وزیری عدنان الزرفی محسوب می‌شود. رئیس جمهور عراق در جریان معرفی عدنان الزرفی، که با فشار کاخ سفید صورت گرفت، عملا نقش قانونی اصلی‌ترین جریان در پارلمان، یعنی فراکسیون بدر (متشکل از ائتلاف فتح و دولت قانون) را نادیده انگاشت.

حسن الکعبی رئیس فراکسیون پارلمانی بدر نیز ضمن حمایت از نخست وزیری مصطفی الکاظمی تاکید کرد:

کابینه عدنان الزرفی، قدرتمند و مستقل خواهد بود. حمایت اکثریت، در تعیین الکاظمی به عنوان نخست وزیر مشهود است. تمام اقشار ملت عراق، موافق الکاظمی هستند و این دولت، تحت حمایت تمامی طرف‌ها قرار خواهد داشت. تشکیل کابینه برای الکاظمی آسان خواهد بود؛ زیرا احزاب شیعه، مسوولیت این مساله را بر عهده دارند.
 

نخستین مواضع کاظمی

مصطفی الکاظمی در نخستین مواضع خود پس از ماموریت تشکیل کابینه اظهار کرد:
حق حاکمیت این کشور خط قرمز بوده و هرگز از کرامت عراقی‌ها کوتاه نخواهیم آمد. ملت عراق هنوز آرزو‌ها و رؤیا‌های خود را محقق نکرده و هدف ما تشکیل دولتی است که به مردم خدمت کند. در اسرع وقت کابینه خود را تشکیل خواهم داد و کابینه آتی با عمل و نه به حرف در خدمت ملت خواهد بود و تمام تلاش خود را برای مقابله با ویروس کرونا و حمایت از عراقی‌ها به کار خواهیم بست. سلاح نباید در دست افراد یا گروه‌ها قرار داشته باشد. در راستای تنوع‌سازی منابع درآمدی و تشویق به صنعت و کشاورزی گام خواهیم برداشت.

همچنین کاظمی در حوزه سیاست خارجی نیز تاکید کرده است: توازن را در عرصه سیاست خارجی در پیش خواهیم گرفت. موفقیت روابط بین‌الملل ما بر اساس احترام و همکاری خواهد بود و حق حاکمیت ما در درجه اول قرار خواهد داشت و به هیچ کسی چه در داخل و چه در خارج اجازه نخواهیم داد به عراقی‌ها با متهم کردن آن‌ها به وابستگی به خارج اهانت کند.

بدون شک حمایت اکثر گروه‌های سیاسی در عراق از نخست وزیری مصطفی الکاظمی، به معنای گذار بغداد از یک گلوگاه حساس خواهد بود. گروه‌های مقاومت در عراق تاکید دارند که دولت بعدی این کشور باید ضمن تامین استقلال عراق به اصلی‌ترین خواسته‌های مردم این کشور مبنی بر مبارزه با فساد، ایجاد شفافیت در کشور و اخراج نیرو‌های اشغالگر آمریکایی احترام گذاشته و آن‌ها را محقق کند.
 

نگاهی به زندگی‌نامه وزرای دولت جدید عراق



 
جلسه رأی اعتماد پارلمان به کابینه مصطفی الکاظمی پس از چند ساعت تأخیر و به‌ریاست محمد الحلبوسی رئیس پارلمان عراق آغاز شد و در نهایت نمایندگان به 15 وزیر پیشنهادی وی رأی اعتماد دادند و پنج وزیر هم رأی نگرفتند، در نهایت کابینه الکاظمی رأی اعتماد گرفت.

شرح زندگی‌نامه وزرای دولت جدید عراق که موفق به کسب رأی اعتماد نمایندگان پارلمان شدند به‌شکل زیر است؛

ــ «منهل عزیز محمود عبدالرحمن»٬ وزیر صنعت و معدن:
«منهل عزیز محمود عبدالرحمن» متولد 1964 در موصل است. وی تحصیلات خود را در زمینه علوم فیزیک در دانشگاه موصل گذراند و موفق به اخذ مدرک لیسانس شد. برنامه‌ریزی‌های استراتژیک شرکت‌ها و ستادهای بحران از جمله تخصص‌های عمومی وی به‌شمار می‌رود.

محمود عبدالرحمن 35 سال در زمینه صنعت و تحقیقات (صنایع مکانیک و برق و الکترونیک) فعالیت داشته و دارای گواهی‌های علمی جهانی در زمینه برنامه‌ریزی‌های استراتژیک شرکت‌ها و مؤسسات و ستاد بحران است. او به‌عنوان کارشناس صنایع و معادن در زمینه فنی و اجرا فعالیت می‌کرد و مدارک بین‌المللی معتبر در این زمینه دارد.

از جمله سوابق کاری وزیر جدید صنعت و معدن عراق می‌توان به فعالیت در مرکز تحقیقات به‌عنوان مدیرکل٬ کار در وزارت صنعت و معدن به‌عنوان معاون مدیرکل، فعالیت در سازمان حقوق بشر و سلامت محیط زیست٬ وی همچنین در پروژه‌های صنعتی مختلف نیز مشارکت داشت.

ــ «ارکان شهاب احمد کاظم»٬ وزیر ارتباطات:
شهاب کاظم متولد 1977 در بغداد است و مدرک لیسانس مهندسی خود را از دانشگاه مستنصریه اخذ کرد. در زندگی حرفه‌ای خود به‌عنوان مهندس وزارت ارتباطات در سال 2002، مدیر مبانی٬ مدیر پروژه‌ها٬ مدیر برنامه‌ریزی٬ معاون مدیرکل شرکت ارتباطات٬ مدیرکل شرکت ارتباطات و اطلاعات و عضو شورای اداره منتخب برای سه دوره متوالی فعالیت داشته است.

ــ «عدنان درجال مطر جاسم»٬ وزیر ورزش و جوانان:
عدنان جاسم در سال 1959 در بغداد متولد شد و دارای مدرک لیسانس تربیت بدنی است. از جمله فعالیت‌های حرفه‌ای وی می‌توان به مربی حرفه‌ای در باشگاه السیلیه قطر٬ مربی حرفه‌ای در باشگاه العربی قطر٬ مربی حرفه‌ای در باشگاه السد٬ مربی حرفه‌ای در باشگاه الشمال٬ مربی حرفه‌ای نیروی هوایی در سال 1994، معاون رئیس باشگاه الرشید عراق در سال 1991 تا 1993، دبیرکل باشگاه فوتبال الاتحاد عراق در سال 1990 تا 1993، مربی منتخب عراق در سال 1991 تا 1993 و مربی منتخب بغداد در سال 1991 اشاره کرد.

وی همچنین در مرکز اولین جام قهرمانی خلیج فارس در عراق در سال 1970، مرکز اولین جام قهرمانی خلیج فارس در مسقط در سال 1984 فعالیت داشته و قهرمانی‌های زیادی در سطح عربی و آسیایی و نیز بین‌المللی در کارنامه خود دارد.

ــ «مهدی رشید مهدی جاسم»٬ وزیر منابع آبی:
مهدی جاسم متولد 1967 در بغداد است. وی فارغ‌التحصیل رشته مهندسی اداره منابع آبی و و لیسانس مهندسی شهری از دانشگاه بغداد است.

از جمله فعالیت‌های حرفه‌ای وی می‌توان به مدیرکل اداره سدها و مخازن از سال 2019 تاکنون، رئیس هیئت فنی مذاکرات در خصوص آب‌های مشترک میان عراق و ترکیه و سوریه و ایران از سال 2014 تا 2017، مدیرکل اداره سدها و مخازن در سال 2015، عضو کمیته مذاکره در خصوص امور فنی منابع آبی میان عراق و سوریه٬ مسئول برنامه‌ریزی پروژه پمپاژ آب از سال 2000 تا 2003 اشاره کرد.

ــ «حمید مخلف»٬ وزیر آموزش و پرورش:
حمید مخلف متولد سال 1963 در بغداد است. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مطالعات آموزشی از دانشگاه المستنصریه٬ لیسانس زبان انگلیسی از دانشکده آموزش ابن‌رشید و دیپلم فنی از مؤسسه موصل است.

مخلف در زندگی حرفه‌ای خود به‌عنوان مدیرکل آموزش داخلی و خارجی (در زمان حاضر)٬ معاون مدیرکل آموزش و پرورش در سالهای 2017 تا 2019، معاون مدیرکل آموزش و پرورش بغداد از سال 1998 تا 2006، مدیر دفتر وزارت آموزش و پرورش از سال 1992 تا 1998، عضو کمیته عالی اجرای پروژه‌های آموزشی با هماهنگی مراکز فرهنگی انگلیس فعالیت داشت.

ــ «حسن محمد عباس سلمان»٬ وزیر بهداشت و محیط زیست:
عباس سلمان سال 1969 در دیالی متولد شد٬ دارای مدرک دکترای داروسازی بالینی از دانشگاه بغداد است. از جمله فعالیت‌های حرفه‌ای وی می‌توان به معاون مدیرکل مؤسسه پزشکی از سال 2006 تا 2015، مدیر بیمارستان آموزشی بغداد٬ مدیر بخش فنی بیمارستان آموزشی بغداد٬ مدیر بخش داروسازی بیمارستان نظامی سابق الرشید٬ عضو کمیته علمی ناظر بر داروسازی در بخش علوم پزشکی مجلس عراق و عضو کمیته عالی مطالعات داروسازی در وزارت بهداشت اشاره کرد.

ــ «خالد بتال نجم عبدالله»٬ وزیر برنامه‌ریزی:
خالد نجم متولد 1976 در استان الانبار است که مدرک دکترای خود را در زمینه مهندسی شهری از آمریکا اخذ کرده است. وی در زمان حاضر به‌عنوان رئیس دانشگاه الانبار فعالیت دارد و پیش از این به‌عنوان مهندس مشاور و متخصص در تصمیم‌گیری و نظارت بر پروژه‌های زیرساختی٬ رئیس تیم بازسازی دانشگاه الانبار٬ عضو تعدادی از انجمن‌ها و مؤسسات حرفه‌ای داخل و خارج عراق٬ رئیس و عضو بیش از 100 کمیته در زمینه‌های مختلف اداری و علمی و دانشگاهی و رئیس سه کنفرانس جهانی به‌اضافه چندین کنفرانس داخلی مشغول به کار بود.

ــ «ناصر حسین بندر حمد»٬ وزیر حمل‌ونقل:
ناصر حمد متولد 1954 در بغداد و دارای لیسانس علوم هواپیمایی است. منصب کنونی وی مشاور امنیت عمومی شورای وزیران در امور هواپیمایی است و پیش از این به‌عنوان مدیرکل ستاد هواپیمایی شهری عراق٬ رئیس کمیته تأسیس هواپیمای‌های عراق٬ مشاور امور هوایی و دفتر وزیر حمل‌ونقل٬ مدیر عملیات‌های هواپیمایی آژانس در شرکت خطوط هوایی عراق٬ معاون رئیس شورای اداره شرکت خطوط هوایی عراق بوده و دارای گواهی حمل‌ونقل هوایی تجاری هواپیما است.

ــ «نازلین محمد وسو شیخ محمد»٬ وزیر مسکن و بازسازی:
نازلین محمد سال 1959 در اربیل متولد شد و دارای لیسانس مهندسی شهری از دانشگاه سلیمانیه است.

وی در زندگی حرفه‌ای خود به‌عنوان وزیر شهرداری‌های اقلیم کردستان عراق٬ وزیر مسکن و بازسازی اقلیم کردستان عراق٬ مدیرکل وزارت بازسازی و توسعه اقلیم کردستان و مدیر بازسازی و توسعه در استان اربیل و مهندس ناظر و مدیر پروژه‌ها و رئیس بخش‌های مهندسی وزارت بازسازی و مسکن عراق فعالیت داشت.

ــ «ماجد مهدی حنتوش علی»٬ وزیر برق:
ماجد مهدی متولد سال 1961 در بغداد و دارای مدرک لیسانس مهندسی است. منصب کنونی وی مدیرکل اداره‌های فنی وزارت برق بوده است و به‌عنوان مدیرکل مدیریت پروژه‌های تولید گاز در وزارت بهداشت٬ مدیر پروژه بازسازی ایستگاه برق در جنوب بغداد فعالیت می‌کرد.

ــ «جمعه عناد سعدون خطاب»٬ وزیر دفاع:
جمعه عناد متولد سال 1956 است و دارای مدرک کارشناسی ارشد علوم نظامی و لیسانس مهندسی برق است. از جمله فعالیت‌های حرفه‌ای او می‌توان به‌عنوان فرمانده نیروهای هوایی در سال 2019، فرمانده عملیات صلاح‌الدین در سال 2015، معاون فرمانده عملیات صلاح‌الدین در سال 2014، فرمانده پلیس صلاح‌الدین سال 2013، مهاون فرمانده نیروهای گارد مرزی 2004، رئیس ستاد گروه پیاده‌نظام در سال 2001، مربی دانشکده جنگ در سال 1998 اشاره کرد.

ــ «عثمان علی فرهود مشیر الغانمی»٬ وزیر کشور:
الغانمی در سال 1958 در الدیوانیه متولد شد و دارای مدرک کارشناسی ارشد علوم نظامی و لیسانس مهندسی برق است که مناصب مختلفی در گروه‌های نظامی داشت و در بازسازی ارتش عراق در 2003 نیز مشارکت کرد. سال 2005 رئیس ستاد ارتش بود و در همه حملات ضد گروه تکفیری داعش در همه نبردها شرکت داشت.


منبع:
1. جام جم / مصطفی الکاظمی کیست؟
2.کابینه الکاظمی از پارلمان عراق رأی اعتماد گرفت+اسامی وزرا
3. جماران / تبریک سفیر ایران پس از رای اعتماد پارلمان عراق به کابینه مصطفی الکاظمی
4. مهر / تمام تلاش خود را برای کسب اعتماد و حمایت ملت عراق به کار می‌گیرم
5. تسنیم / نگاهی به زندگی‌نامه وزرای دولت جدید عراق