روز قدس امسال در شرایط ویژه ای نسبت به سال های گذشته برگزار می شود، روزی که با اطلاع رسانی و حضور در صحنه توسط مردم، وظیفه فعالان فرهنگی و فضای مجازی و رسانه ها خطیرتر از همیشه خواهد بود. این اهمیت با سخنرانی رهبران مقاومت و مقام معظم رهبری چندین برابر هم می شود. لذا برای تبیین هر چه بهتر این موضوع راسخون گفتگویی با «حسن عابدی جعفری» کارشناس سیاسی و بین الملل داشته که آن را در ذیل می خوانیم.
 

آقای عابدی با توجه به محدودیت های اجتماعی سال جاری در برگزاری روز قدس مسلمانان و آزادگان جهان امسال چه وظیفه ای در قبال مردم مظلوم فلسطین دارند؟

روز قدس در حقیقت یکی از ابتکارات بزرگ بنیان گذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی(ره) به شمار می رود و کسی گمان نمی کرد این طرح و نام گذاری مرزهای ملی را درنوردد و عالم گیر شود، به گونه ای که امروز شاهد هستیم اگر کرونا مردم را نگران حضور اجتماعی و به خطر افتادن سلامت جسمی آنها نمی انداخت راهپیمایی روز قدس در ده ها کشور با اجتماعات بزرگ در 5 قاره دنیا برگزار می شد. همان گونه که سال های گذشته شاهد چنین حضور اجتماعی بزرگی در سراسر دنیا بودیم. تحولات سال جاری و جهانی شدن بیماری کرونا منجر به تحمیل تغییراتی در شرایط موجود روز دنیا شده است. اما وجود بیماری کرونا به معنای عدم برگزاری روز قدس و بی توجهی به این فریضه مهم برای همه مسلمانان و آزادی خواهان جهان نیست.
 
تبیین یک موضوع در همه سال های گذشته مهمترین هدف برگزاری روز قدس بوده و آن چیزی نبوده جز چیسیت واقعیت رژیم صهیونیستی؛ لذا امسال در آستانه روز قدس از طریق ظرفیت های رسانه ای و فضای مجازی می توان بر اصلی ترین خصیصه های رژیم صهیونیستی مبنی بر ترور، آدم کشی، قتل، تجاوز و اشغال گری تاکید کرد. ضمن اینکه مسلمانان باید بر ضرورت آزادی بیت المقدس که نخستین قبله گاه آنها به شمار می رود تاکید داشته باشند.
 
از سوی دیگر آزادی خواهان جهان نیز باید در پاسخ به فطرت بشری خود بر ضرورت پایان دادن رژیم صهیونیستی به اشغالگری و ظلم و ستم به فلسطینی ها تاکید کنند. لذا انتظار می رود در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان مسلمانان و غیر مسلمانان و آزادی خواهان جهان برای گرامیداشت روز قدس و مبارزه و مقابله با رژیم صهیونیستی وارد عمل شوند.
 

عمده ترین فعالیت های مهم فعالان فرهنگی در روزهای منتهی به روز قدس از نظر شما چیست؟

از مدت ها قبل به دلیل شیوع بیماری کرونا مشخص بود که امکان برگزاری راهپیمایی به صورت معمول در سطح کشورهای جهان وجود ندارد، لذا در چارچوب یک پیمان نانوشته همه فعالان سیاسی و فرهنگی و همه عدالت محوران و دوستداران عدالت و انسانیت بر آن شدند تا در حوزه رسانه ای و به ویژه فضای مجازی برای دفاع از مردم فلسطین اقداماتی صورت دهند که از آنها می توان به هشتگ هایی در این باب اشاره کرد.
 
هشتگ هایی که ناظر بر تاثیر گذاری خطرناک اشغالگری و تشابه آن به ویروس کرونا است، هشتگ هایی که ناظر به اشغال سرزمین فلسطین در سال 1948 است و با ترند سازی شهید راه قدس با معرفی شهدای فلسطینی به زبان های مختلف بخصوص فارسی، عربی و انگلیسی اقدام کنند. با توجه به اینکه امسال شهید والا مقام سردار قاسم سلیمانی در میان ما نیست برای گرامیداشت مدافع حرم و مدافع مظلومان فلسطینی بهتر است نام سردار دلها با هشتگ هایی زنده شود. از سوی دیگر برای روز قدس در این روزها شاهد سخنرانی  رهبران مقاومت اسلامی در کشورهای مختلف هستیم که اقدامات منسجمی در راستای مبارزه با اشغالگران در تمام عرصه ها و با استفاده از همه ی ظرفیت هاست.
 
در طول هفته جاری از روز نکبت تا روز جهانی قدس و حتی بعد از روز قدس موضوع قدس باید یکی از ماندگارترین موضوعات روز رسانه های دنیا باشد و به هیچ وجه بعد از روز قدس اجازه ندهند موضوع قدس و اشغالگری رژیم صهیونیستی از قاب رسانه خارج شود. علاوه بر سخنرانی های رهبران مقاومت مانند سید حسن نصرالله، سید عبدالملک الحوثی رهبر انصار الله یمن، دبیرکل حزب الله لبنان و رهبران مقاومت در بحرین و اسماعیل هنیه و رهبران جهاد اسلامی و حماس در غزه و بسیاری دیگر از رهبران مقاومت نقطه طلایی که در میان این سخنان می تواند بسیار قابل توجه باشد.
 
مطمئنا سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی است نیز در صدر خبرهای رسانه های دنیا قرار می گیرد. لذا رسانه ها برای این موضوع که دفاع جانانه ای از مردم مظلوم فلسطین و نمایش جنایت هایی رژیم صهیونیستی است باید به شدت و با سرعت مانور دهند.
 

شما به این موضوع معتقد هستید که امسال وظیفه رسانه ها در قبال روز قدس خطیرتر و حساس تر از سال های گذشته است؟

شاید بتوان گفت ویروس کرونا هر چند از برخی جهات برای دنیا زیان آور بود. اما در این باره که مانع تظاهرات خیابانی در روز قدس شد جای تامل دارد. از این منظر که در سال هایی که ویروس کرونایی وجود نداشت و تظاهرات به شکل فیزیکی انجام می شد رسانه ها بیشتر جنبه های احساسی موضوع قدس را برجسته می کردند، اما امسال به دلیل عدم برپایی راهپیمایی رسانه ها رویکرد عمیق تر و تبیینی به موضوع فلسطین از خود نشان داده اند، امروز خوشبختانه رسانه ها چرایی علل و انگیزه جنایت های این رژیم را بررسی می کنند که این موضوع و فرصت مغتنمی به شمار می رود تا جوانان و گروه هایی از مردم جامعه که اطلاعات چندانی درباره جنایت های رژیم صهیونیستی ندارند یا اینکه جایگاه بیت المقدس در متون اسلامی چیست آشنا شوند.
 
بنده بر این باورم که نه تنها امسال به دلیل تاثیرات ویروس کرونا از اهمیت موضوع روز قدس کاسته نشده بلکه زمینه برای افزایش استدلال، منطق و چرایی پرداختن به موضوع قدس افزایش یافته است. قطعا رسانه ها با فعالیت های موثر خود می توانند مردم را با حقایق تکان دهنده ای در این باره مواجه کنند که چرا  رژیم صهیونیستی در سال 1948 فلسطین را اشغال کرد و چرا وزیر امور خارجه وقت بریتانیا زمینه ساز حضور رژیم جعلی صهیونیستی در قلب جغرافیای سیاسی امت اسلامی شد؟ چرا کشور ایالات متحده امریکا طی 72 سال گذشته همواره حمایت از جنایت های رژیم صهیونیستی حمایت به عمل آورده و چرا از دین یهود که مورد حمایت ادیان الهی است به عنوان سرپوشی برای جنایت های خود استفاده می کند؟
 
حتما رسانه ها باید برای مردم شرح جنایت ها، آدم کشی ها، کودک کشی ها و پاکسازی نژادی که رژیم صهیونیستی طی هفت دهه گذشته در منطقه فلسطین انجام داده را بیان کنند. اینکه رژیم صهیونیستی در فراسوی  مرز های فلسطین هم اقدام به ترور و آدم کشی کرده و ارائه راهکارهایی مبنی بر اینکه وحدت اسلامی چگونه می تواند زمینه پاک سازی فلسطین اشغالی از لوث وجود صهیونیست تروریسم را فراهم کند را مدنظر قرار دهند. موضوع مهمی که باید توضیح داده شود این است که چرا ما با یک رژیم صهیونیستی و یک رژیم آپارتاید که حامی تبعیض نژادی است مخالف هستیم و سازش را راه اصلی نمی دانیم. اینکه چرا در دهه های گذشته به وضوح ثابت شده که مذاکره و سازش با رژیم صهیونیستی  مرهمی بر زخم‌ های مردم فلسطین نگذاشته است و صدها سوال دیگر که در اذهان افکار عمومی است امسال می تواند در قالب مقاله ها، فیلم های مستند، کتب و عکس و کاریکاتور از طریق شبکه های تلویزیونی و فضای مجازی در اختیار افکار عمومی قرار داده شود. در یک جمله نباید بگذاریم کرونا ما را از فهمیدن و دیدن حقایق اطرافمان غافل کند.