به گزارش راسخون،در چند روز گذشته اخباری درباره تحویل خودرو دنا پلاس به نمایندگان مجلس یازدهم منتشر شد که بحث برانگیز و حاشیه‌ساز شده است. گفته می‌شود بسیاری از نمایندگان این خودرو را تحویل گرفته‌اند. این در حالی است که اوضاع بازار خودرو بسیار آشفته است و تحویل یک خودرو گران قیمت به نمایندگان مجلس یازدهم انتقاد‌های فراوانی برانگیخته است.
 

ماجرای تحویل خودرو دناپلاس به نمایندگان



روح‌الله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پست اینستاگرامی در خصوص تحویل خودروی دناپلاس اتومات به نمایندگان توضیحاتی ارائه داد:
چند روز پیش خودروی دنا پلاس اتومات توسط مجلس به نمایندگان متقاضی تحویل شد.

در ابتدای شروع مجلس، فرمی برای خودرو به نمایندگان داده شد تا نوع استفاده از خودرو را انتخاب کنند که سه گزینه داشت:

١. استفاده از خودروی مجلس با راننده، که در اینصورت، هزینه ها حسب میزان کاربرد و طبق تعرفه (ساعتی ٣٠ هزار و روزانه ۵٠٠ هزار تومان) از دریافتی ماهانه نماینده کسر می شود.

٢. تحویل امانی خودروی صفر (پارس) به نماینده و عودت آن به مجلس در پایان نمایندگی، که در اینصورت پرداخت مبلغ مربوط به حمل و نقل (حدود ۵ میلیون)، از هزینه های دفتری ماهانه حذف می شود.

٣. فروش اقساطی یک خودروی صفر به نماینده (دنا یا پارس) که قسط آن از دریافتی ماهانه کسر شود.
 
بنده چون خودرو نداشتم (همسرم یک خودروی ام وی ام ١١٠ به ارزش فعلی ۵٠ میلیون تومان دارد) گزینه سوم و نوع خودروی دنا پلاس اتومات را انتخاب کردم.

قیمت تحویل این خودرو به نماینده، ٣٠٢ میلیون تومان و اقساط آن ٣ ساله است. سند آن هم حداقل تا یک سال بنام مجلس است و امکان فروش به غیر ندارد.

آقای روح الله زاده علی‌رغم درخواست اولیه، انصراف خود را از تحویل خودروی دنا پلاس اعلام داشتند.

نماینده دیگری نیز در توضیح ماجرا این توجیه را مطرح کرده است "نمایندگان مجلس قبل، خودرو‌های گران قیمتی، چون «سوزوکی ویتارا» و «کیا سراتو» سوار می‌شدند! " علی اصغر عنابستانی نیز تاکید کرده که نمایندگان این خودرو را هدیه نگرفته‌اند و با پول خود خریده اند. البته نماینده سبزوار درباره رانت موجود در ماجرا هیچ توضیحی نداده است. در حال حاضر خودرو دنا پلاس در بازار به قیمت کارخانه موجود نیست.

حسن لطفی نماینده رزن در این باره گفت: «بر اساس ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری، نمایندگان مجلس هم تراز وزرا هستند و بر این اساس هر حقوق، مزایا و امکاناتی که وزیران دارند، نمایندگان مجلس هم باید داشته باشد. اگر دریافت چنین خودرو‌هایی برای نمایندگان خلاف قانون است، پس وزرا، استانداران و دیگر مسئولان هم نباید چنین خودرو‌هایی را سوار شوند و باید مزایای مسئولان با یکدیگر همسان‌سازی شود.»

نماینده مردم رزن در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: "نزدیک به ۴ ماه از آغاز به کار مجلس یازدهم می‌گذرد، اما هنوز هیچ خودرویی به نمایندگان مجلس تحویل داده نشده و از سوی دیگر اگر قرار است به نمایندگان خودرو داده شود، این خودرو باید هم تراز خودروی وزرا باشد. "

این نماینده مجلس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا نمایندگان خودروی دیگری، چون پژو پارس دریافت نمی‌کنند، گفت: «نمایندگان هر هفته حداقل ۵۰۰ کیلومتر راه جاده را برای بازدید از حوزه‌های انتخابیه خود طی می‌کنند و کاملاً حق آنان است که از امنیت جانی برخوردار باشند چرا که راه‌های کشور و خودرو‌ها استاندارد‌های لازم را ندارند.»


واکنش امیرآبادی به انتشار خبر تحویل یک دستگاه خودروی دنا پلاس به نمایندگان مجلس



احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در واکنش به انتشار خبری مبنی بر تحویل یک دستگاه خودروی دنا پلاس اتومات به نمایندگان مجلس به صورت اقساط اظهار کرد: مجلس باید در هر دوره نمایندگی دو اقدام را انجام داده و برای نمایندگان خودرو و مسکن تهیه کند، چرا که بیشتر وکلای ملت برای رفت و آمد به شهرستان حوزه انتخابیه خود به خودرو نیاز دارند تا بتوانند به روستا‌ها سرکشی کرده و در جلسات شرکت کنند.

وی با بیان اینکه بر اساس قانون خدمات کشوری جایگاه نمایندگان مجلس با وزرا برابر است، تصریح کرد: هر کدام از وزیران چند نوع خودرو، راننده و محافظ دارند، اما وکلای ملت مانند وزرا ساختمانی برای استقرار ندارند و در هر دوره یک ساختمان جدید اجاره می‌کنند.

امیرآبادی فراهانی بیان کرد: در دوره‌های قبل ما ۲۵۰ خودرو در مجلس داشتیم که به تعداد آنها راننده وجود داشت، این ماشین‌ها به صورت ماهیانه ۱۲ میلیون تومان هزینه داشتند، بنابراین تصمیم گرفتیم اتومبیل‌ها در اختیار نمایندگان قرار گیرد و نهایتا ماهی ۴میلیون تومان به آنها بدهیم تا بتوانند برای خود راننده استخدام کنند و این امر حدود ۱۱۱ میلیارد تومان در هزینه‌های مجلس نسبت به مجالس هشتم و نهم صرفه‌جویی ایجاد کرد.


عضو هیئت رئیسه مجلس تأکید کرد: ما برای دوره یازدهم مجلس نیازمند خودرو بودیم که شرکت سایپا اعلام کرد؛ اتومبیل ایرانی موجود ندارد و ما حاضر نبودیم برای وکلای ملت خودروی خارجی تهیه کنیم، به همین دلیل وارد مذاکره با ایران خودرو شدیم و این شرکت اعلام کرد که به تعداد نیاز ما پژو پارس و دنا در اختیار دارد، بنابراین ما انتخاب خودرو را به اختیار نمایندگان گذاشتیم که عده‌ای دنا را انتخاب کرده و تعدادی دیگر پژو پارس را برگزیدند.

وی افزود: مجلس برای نمایندگان خودروی ایرانی انتخاب کرد، در حالی که شخص بنده بار‌ها در اتوبان تهران _ قم به دلیل خرابی ماشین در جاده مانده‌ام، بسیاری از اتومبیل‌ها چپ کرده و حتی برخی نمایندگان همسر و فرزندان خود را در سانحه جاده‌ای از دست داده‌اند.


وی افزود: ایران خودرو به ما اعلام کرد که دیگر نمی‌توانیم خودرو را به نمایندگان بدهیم و اتومبیل‌ها را به مجلس واگذار خواهیم کرد، چرا که کمیته خودروی ایران خودرو تصویب کرده که تنها نیرو‌های مسلح، شهرداری‌ها و دستگاه‌های دولتی و اجرایی می‌توانند برای سازمان خود خودرو تهیه کنند، در غیر این‌صورت همه باید در قرعه‌کشی شرکت کنند. بنابراین خودرو‌های خریداری شده به نام مجلس است، البته ما در حال بررسی هستیم چرا که اگر خودرو در اختیار مجلس باشد وظیفه تأمین راننده نیز بر عهده پارلمان خواهد بود که این امر هزینه بسزایی برای قوه مقننه به دنبال خواهد داشت.

امیرآبادی بیان کرد: بحث و بررسی‌هایی صورت گرفت تا برای صرفه‌جویی در هزینه‌های مجلس شورای اسلامی خودرو‌ها به صورت اقساطی به نمایندگان واگذار و اقساط آن در طول دوره نمایندگی از حقوق وکلای ملت کسر شود تا با کسر هزینه راننده و بنزین قوه مقننه بتواند در هزینه‌های خود صرفه‌جویی کند، البته معتقدم که شفاف‌ترین سازمان، مجلس شورای اسلامی است چرا که هیچ‌کس نمی‌داند که فرماندار، استاندار، وزرا و حتی قضات و روسای بانک‌ها چه تعداد خودرو در اختیار دارند، البته مجلس یک ارگان ناظر بوده و این حساسیت‌ها امری مثبت تلقی می‌شود.


عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: وقتی حدود ۴ ماه پیش تصمیم گرفتیم برای نمایندگان اتومبیل تهیه کنیم خودروی دنا حدود ۲۲۰ میلیون تومان قیمت داشت و این نرخ در همین مدت زمان کوتاه به ۶۰۰ میلیون تومان رسید، البته از حدود ۳۰۰خودروی تهیه شده بخشی پژو پارس و بخشی دیگر دنا پلاس اتومات است. خودروی دنا به تعدای از نمایندگان که حوزه انتخابیه‌شان با تهران چند صد کیلومتر فاصله دارد، تعلق گرفته است.

وی گفت: نمایندگان برای انجام امور نمایندگی، حضور در جلسات وزارتخانه‌ها و همچنین رسیدگی به حوزه‌های انتخابیه به خودرو نیاز دارند و نمایندگان شهر‌هایی مانند بندرعباس، زاهدان، ارومیه و مشهد که با تهران فاصله زیادی دارند قطعا نمی‌توانند هر هفته با خودروی خود به حوزه‌های انتخابیه رفته و دوباره به تهران برگردند، بنابراین ما در این زمینه با مشکل مواجهیم و بعضاً برخی نمایندگان در حوزه‌های خود خودرو نداشته و مجلس نمی‌تواند اتومبیل مورد نیاز آنها را تأمین کند.

امیرآبادی فراهانی بیان کرد: ما به مردم حق می‌دهیم با توجه به مشکلاتی که دولت در خصوص خودرو و دیگر مسائل به وجود آورده، نسبت به این موضوع حساسیت داشته باشند، اما مجلس برای تامین خودروی نمایندگان و انجام امور نمایندگی چه باید می‌کرد؟


 

آیا این امکان برای همه مردم وجود دارد که چنین خودرویی را داشته باشند؟

لطفی در واکنش به سوالی مبنی بر اینکه آیا این امکان برای همه مردم وجود دارد که چنین خودرویی را داشته باشند، اظهار کرد: «نمایندگان مجلس باید در جاده‌های غیراستاندارد کشور امنیت جانی داشته باشند، اما این مسئله نافی حق مردم نیست و حق مردم هم این است که از بهترین خودرو برخوردار باشند.»

منتظر روشن‌گری نمایندگان انقلابی هستیم!

انتشار این خبر سروصدای زیادی به پا کرد. فعالان اصولگرا در شبکه‌های اجتماعی از اینکه نمایندگان مجلس خودرویی گرانقیمت آن هم زیر قیمت بازار و به صورت اقساطی دریافت می‌کنند انتقاد کردند.

قیمت دنا پلاس اتوماتیک در بازار قیمت نجومی پیدا کرده است. این در حالی است که قیمت کارخانه حدود کمتر از ۳۰۰ میلیون تومان است.


 

اظهارات دلیجانی به برخی انتقادات نسبت به تحویل خودروی دنا پلاس



حسینعلی حاجی دلیگانی در این باره اظهار کرد: من خودم در دوره نهم، دهم و یازدهم خودرو نگرفتم و تقاضای خودرو هم نکردم بلکه از خودروی شخصی‌ام که یک ال 90 مدل سال 90 بود استفاده می‌کنم و در رفت و آمد از به شهرستان‌ نیز از یک خودروی اسنپی مشخص استفاده می‌کنم.

وی ادامه داد: به نظر من تحویل خودروی دنا پلاس اتومات به نمایندگان متقاضی مناسب نبود؛ باید خودروی معمولی‌تری به نمایندگان داده می‌شد؛ نوع خودرو نباید به گونه‌ای باشد که هزینه بالایی داشته باشد؛ البته باید پاسخگوی میزان رفت و آمدها در جاده‌ها هم باشد.  بهتر بود مالکیت‌اش با مجلس شورای اسلامی باشد؛ مثل وزیری که چندین خودرو در دفترش دارد و متعلق به بیت‌المال است بهتر بود این خودرو هم متعلق به بیت‌المال بود و روزی که فرد دیگر نماینده نیست آن را تحویل می‌داد.

نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این‌که مجلس چه نوع خودرویی برای نمایندگان تهیه کند قابل تامل است؛ باید خودرویی مطابق با شئونات باشد و به نحوی حداقل کارهای نماینده انجام شود. از سوی دیگر اگر کسی یکی دو دوره نماینده شد نباید حتما این را حق بداند که هر بار خودرو بگیرد. در خصوص خانه هم همین طور است؛ نمایندگانی که در تهران خانه و امکان اسکان در حد شئونات دارند نباید این را حق بدانند که حتما هزینه منزل نیز دریافت کنند؛ کسانی هم هستند که در دوره‌های قبلی خودرو گرفتند و می‌توانند از آن هنوز استفاده کنند؛ کما این‌که برخی همکاران همین‌طور هستند و شاید خیلی نیاز نباشد مجددا خودرو دریافت کنند که در این صورت تعداد خودروها پایین می‌آید.

این عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از اظهارات‌اش با بیان این‌که قانون مدیریت خدمات کشوری جایگاه نماینده را مطابق با جایگاه وزیر می‌داند، اضافه کرد: طبیعتا نماینده برای انجام امورات و وظیفه نمایندگی‌اش نیاز به خودرو دارد کما این‌که هر کدام از وزرا هم خودرویی را از طرف وزارتخانه در اختیار می‌گیرند و استفاده می‌کنند و تعداد، مدل، نوع و هزینه‌ای که برای خودرو و رانندگان یا کسانی که در کنار وزیر هستند صورت می‌گیرد، قابل توجه است. همچنان که در دفاتر و ستاد وزیر نیز حداقل 30 نفر از رییس حوزه دفتر تا دبیرخانه شاغل هستند.

عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به نظر می‌رسد استفاده وزرا از امکانات بیش از حد نیازشان است و در آنجا در میزان استفاده از بیت‌المال اصراف می‌شود از سویی نماینده هم برای انجام امورات‌اش حداقل‌هایی را نیاز دارد و مجلس شورای اسلامی هم باید راهکارهایی داشته باشد.


 

نمایندگان که با شعار عدالتخواهی وارد مجلس شدند دیگه چرا



سعید لواسانی امام جمعه لواسان که به عنوان چهره‌ای عدالت‌خواه مشهور شده در این باره در توئیتی نوشت: «یکی از نمایندگان محترم توضیح دادند که قیمت دنا پلاس تحویلی به نمایندگان ۳۰۲ میلیون است که ۳ ساله از حقوق آنان کم می‌شود یعنی حدوداً ماهی ۸ میلیون و سیصد هزار تومان. اشتباه نکردم؟ نمایندگان ماهیانه چقدر می‌گیرند؟ خب میخواستید ماشین بدهید چرا پژو پارس یا تیبا ندادید؟»

او در توئیت دیگری نوشت: "واقعاً غیرقابل پذیرش است، اینکه چرا ماشین ایرانی اینهمه گران است؟ بماند. اما اینکه نمایندگان مجلس دنا پلاس را قسطی گرفتند، یعنی چه؟ آیا معنایش تضمین تخلفات خودروسازان و چراغ سبز برای سرکیسه کردن مردم نیست؟ شفافیت و پاسخگویی چه شد؟ منتظر روشن‌گری نمایندگان انقلابی هستیم!"


نمایندگان مجلس یازدهم عموما با شعار عدالتخواهی و مبارزه با فساد وارد مجلس شده اند. با این حال هیچ یک از آن‌ها نسبت به رانت بزرگ دریافت اقساطی خودرو اعتراضی نکرده اند.

وحید اشتری از فعالان رسانه‌ای اصولگرا که خود نیز نامزد انتخابات مجلس بود در توئیتی با اشاره به رویکرد نمایندگان مجلس یازدهم و شعار آن‌ها برای ورود به مجلس، نوشت: «آن داخل کسی پیدا شد که با صدای رسا برود پشت بلندگو و بگوید آقایان قرار ما با مردم این نبود؟ حتی یک نفر؟»

برخی دیگر می‌گویند این موضوع تازه‌ای نیست و در مجالس قبلی هم رخ داده است. علی قلهکی کاربر مشهور اصولگرایان در این باره نوشت: «ماجرای دنا پلاس محدود به این مجلس نیست! در اکثر مجالس همیشه تعدادی از نمایندگان خودروی رانتی دریافت می‌کردند؛ زمانی "بهزاد نبوی" وزیر صنایع سنگین بود به نمایندگان پاترول میداد حالا هم ماجرای "دناپلاسِ" مجلس فعلی! باید با رانتِ سازمان‌یافته "صنعت" به مجلس برخورد اساسی کرد.»

واکنش‌های زیادی در این باره وجود دارد و بسیاری این امتیاز برای نمایندگان را نوعی رانت خواری دانسته‌اند.


 
کاربری نوشته است: "باید این قسمت از کلام امیرالمؤمنین ع رو که در نامه به مالک اشتر نوشتن قاب کنن بزنن ورودی مجلس شورای اسلامی: «مبادا هرگز در آنچه با مردم مساوی هستی امتیازی خواهی» واقعا چرا باید سازوکار‌های مجلس شورای اسلامی مُروّج ویژه خواری باشه؟! "

فرد دیگری نیز به کنایه نوشته است: «اگه نوکر مردم باشید، دنا پلاس می‌دن به‌تون.»


 


منبع:
1.فرارو / جنجال "دنا پلاس" نمایندگان مجلس
2.ایسنا / ماجرای تحویل خودروی دنا پلاس به نمایندگان چیست؟
3.شهرآرانیوز / ماجرای تحویل دنا پلاس به هر نماینده مجلس به قیمت کارخانه! + عکس
4.تیک / جنجال "دنا پلاس" نمایندگان مجلس
5.برترین ها / توضیح یک نماینده درباره ماجرای «دنا پلاس»
6.توییتر / واکنش کاربران