به گزارش راسخون، محاکمه اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی در آنتورپ بلژیک برگزار شد.اسدی متهم شده که فرد اول نقشه بمبگذاری در گردهمایی سازمان مجاهدین خلق در سال ۲۰۱۸ بوده است.

این اولین بار است که یک دیپلمات ایرانی با چنین اتهامی در دادگاهی اروپایی محاکمه می‌شود. هم چنین اسدی حاضر نشد برای رسیدگی به اتهاماتش در دادگاه حاضر شود.

یورونیوز می‌افزاید: امیر سعدونی و نسیمه معانی، زوج ایرانی ساکن بلژیک که به حمل مواد منفجره برای کمک به اسدی متهم‌ هستند و همچنین یک مظنون ایرانی دیگر این پرونده به نام مهرداد عارفانی ۵۷ ساله نیز همراه با او محاکمه شدند.

این خبر ادامه می‌دهد: دادگاه برای اسدالله اسدی ۲۰ سال و برای امیر سعدونی و نسیمه نعامی هرکدام ۱۸ سال وبرای مهرداد عارفانی ۱۵سال حکم زندان اعلام کرد وخواستار لغو تابعیت بلژیک ازهرسه نفرشد.
 

اسدالله اسدی چرا دستگیر شد؟



 
۱۱ تیرماه سال ۱۳۹۷ اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی سفارت جمهوری اسلامی در اتریش، درحالی که ایام تعطیلات خود را در نزدیکی شهر آشافنبورگ واقع در ایالت بایرن آلمان می‌گذراند، با حکم جلبی که توسط دولت بلژیک در اتحادیه اروپا صادر شده بود دستگیر شد.

۲۰ تیرماه سال گذشته، دادستانی کل آلمان مدعی شد که وی به یک زوج ساکن در آنتورپ در بلژیک سفارش داده تا میتینگ سالانه منافقین را منفجر کنند.

بعد از دستگیری اسدی که دبیر سوم سفارت ایران در اتریش بود، دولت این کشور با لغو مصونیت دیپلماتیک موجب شد تا آلمان وی را به بلژیک مسترد کند و اکنون یک سال است که در زندانی در این کشور به سر می‌برد.

اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات اسدی، ۴۸ ساله، و سه متهم دیگر این پرونده روز جمعه، ۷ آذر، در شهر آنتورپ بلژیک آغاز شد. در صورت محکومیت در این دادگاه، بین پنج تا ۲۰ سال زندان در انتظار این دیپلمات ایرانی و باقی متهمان خواهد بود. حکم دادگاه اواخر ماه آینده یا اوایل سال آینده میلادی صادر خواهد شد. اسدالله اسدی، دبیر سوم سفارت ایران در اتریش بود و این نخستین بار است که دادگاهی در اروپا به محاکمه یک دیپلمات ایرانی می‌پردازد. علاوه بر اسدی، نام امیر سعدونی، نسیمه نعامی و مهرداد عارفانی نیز در این پرونده مطرح است.

اریک وان دِر سیپت، سخنگوی دادستانی کل بلژیک، در تیرماه سال جاری اتهام‌های این چهار مظنون را «اقدام به برنامه قتل با ماهیت تروریستی» و «مشارکت در اقدامات سازمان تروریستی» اعلام کرد. اسدی و سه متهم دیگر تیرماه ۹۷ بازداشت شدند. ابتدا مقام‌های بلژیک از بازداشت امیر سعدونی، نسیمه نعامی در خودرویی حامل مواد منفجره خبر دادند. این دو نفر قصد داشتند از شهر آنتورپ بلژیک به سمت پاریس که محل برگزاری نشست مجاهدین خلق بود، بروند. پس از مدتی مهرداد عارفانی در فرانسه دستگیر شد و اسدالله اسدی نیز در جریان سفرش به آلمان بازداشت و به بلژیک مسترد شد. به نوشته تایمز، پلیس لحظه تحویل مواد منفجره جاسازی شده در یک پیتزافروشی از سوی اسدالله اسدی به یک زوج ایرانی، امیر سعدونی و نسیمه نعامی، را رصد کرده است.

جمهوری اسلامی ایران هر نوع دخالت و آگاهی تهران را از تلاش برای انفجار در گردهمایی مذکور در تیر ۱۳۹۷در پاریس، قاطعانه تکذیب کرده است و می‌گوید پرونده و اتهامات طرح شده علیه اسدی، «نقض مصونیت دیپلماتیک» است. سفارت ایران در بلژیک نیز روز ۲۳ مهرماه امسال با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد که اسدالله اسدی «اتهامات» را رد کرده و «هرگز هیچ‌گونه تهدیدی علیه بلژیک مطرح نکرده است».
 

امیر سعدونی و نسیم نعامی کیستند؟



 
دونفری که مدعی شدند اسدی به آنها مواد منفجره داده، مردی ۳۸ساله به‌نام “امیر سعدونی” و زنی ۳۳ساله به‌نام “نسیم نعامی” است که هر دو تبعه بلژیک هستند. با این‌حال  همان روزها تصاویری به‌دست خبرگزاری تسنیم رسید که نشان می‌داد یکی از دوفرد یاد شده یعنی امیر سعدونی در میتینگ‌های منافقین حضور فعال داشته و از هواداران این گروهک تروریستی است.
 

آغاز اتهامات بعد از خروج آمریکا از برجام

پس از خروج آمریکا از برجام، صدای اروپایی‌ها بلند شد و اتهاماتی را متوجه ایران کردند برای مثال حدود سه سال پیش، پلیس آلمان در عملیاتی خانه‌ها و دفاتر ۱۰ مظنون به جاسوسی برای ایران را جستجو کرد.

رفتار کشورهای اروپایی در زمان جنگ هشت ساله تحمیلی و در ادامه همراهی آنها با فشارهای آمریکا بر تهران، پناه دادن به گروهک تروریستی منافقین، عدم عمل به تعهدات در برجام و … تنها نمونه‌هایی اندک از عملکرد کشورهای اروپایی در برابر ایران است

در چند کشور دیگر اروپایی نیز اتفاقات مشابهی رخ داد. از جمله در سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸، آلبانی چهار دیپلمات ارشد سفارت ایران از جمله سفیر این کشور در تیرانا را اخراج کرد.

دولت فرانسه نیز در مهرماه سال ۱۳۹۷ در واکنش به آنچه «تلاش ایران برای حمله به گردهمایی مجاهدین خلق در پاریس» خواند، بخشی از دارایی‌های ایران و دو شهروند ایرانی را مسدود کرد.

همزمان ماموران پلیس فرانسه به مقر گروه شیعه «مرکز الزهرا» و خانه اعضای ارشد آن در «گراند سنت» یورش بردند و ۱۱ تن را بازداشت کردند.

در ادامه بازداشت‌های مرتبط با عملیات‌های فرامرزی ایران، سوئد نیز در سال ۲۰۱۹ شخصی را به اتهام جاسوسی برای ایران دستگیر کرد.
 

فشار هدفمند بر ایران

نکته‌ای که نباید از آن غافل بود این است که اروپا و آمریکا همواره در حال نوعی رقابت برای گرفتن امتیاز از ایران بوده‌اند و به نظر می‌رسد بعد از خروج آمریکا از برجام اروپا با بهانه واهی اقدامات خرابکارانه ایران، سعی در گرفتن امتیاز از تهران برای حضور در آن دارد.

در این راه اروپا با اتکا به حضور «اسمی خود» در برجام تلاش کرد تا ایران را به نوعی در تنگنا قرار داده و به خواسته‌های خود برسد.

از سوی دیگر اروپائی ها با توسل به مسائلی همچون پرونده اسدالله اسدی، از این موارد به عنوان اهرمی برای فشار بر ایران استفاده می‌کنند.
 

تغییر شرایط بازی و نیاز به ابزار جدید

با مسلم شدن پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اروپا برای فشار بر ایران نیازمند ابزار جدیدی بود و با توجه به حساسیت بایدن بر روی مسالی همچون حقوق بشر، قاره سبزنشینان دست به کار شده‌اند تا با ترتیب دادن دادگاه اسدالله اسدی و بزرگنمایی درباره آن، دولت جدید آمریکا را نیز با خود در این رابطه همراه کنند.

نکته پایانی آنکه، اروپا تا کنون هیچگاه نتوانسته در تعاملات خود با ایران نمره قبولی بگیرد. رفتار کشورهای اروپایی در زمان جنگ هشت ساله تحمیلی و در ادامه همراهی آنها با فشارهای آمریکا بر تهران، پناه دادن به گروهک تروریستی منافقین، عدم عمل به تعهدات در برجام و … تنها نمونه‌هایی اندک از عملکرد کشورهای اروپایی در برابر ایران است.

از همین رو در خصوص محاکمه اسدی نیز نمی‌توان چندان بر روی حسن نیت اروپائی ها دلخوش کرد.

اروپایی که همواره به دنبال معامله و سود بردن از شرایط مختلف است بدون شک به این محاکمه نیز به چشم یک معامله نگاه می‌کند تا با توجه به تغییر شرایط بازی در آمریکا و احتمال آغاز مذاکرات جدید میان تهران و کشورهای غربی، یک اهرم فشار جدید برای رسیدن به خواسته‌های خود داشته باشد.


منبع:
1.مهر / محاکمه دیپلمات ایرانی در بلژیک
2.شایا نیوز / اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی کیست و چرا در بلژیک به ۲۰ سال حبس محکوم شد؟
3.بهار / دیپلمات ایرانی از حضور در دادگاه خودداری کرد