به گزارش راسخون، در روزهای اخیر همزمان با اعلام موفقیت واکسن دو شرکت فایزر و مدرنا، بعد از ۱۰ ماه نگرانی از همه‌گیری کرونا، امیدواری مردم دنیا به خلاصی از این بیماری بیشتر شده است. در ایران نیز تاکنون محققان ایرانی همپای سایر دانشمندان جهان موفقیت‌هایی در دستیابی به واکسن کرونا کسب کرده و درتلاشند که این مسیر را تا به انتها پیش ببرند. با این حال وزارت بهداشت با توجه به اهمیت سلامت مردم، به موازات این تلاش‌ها گزینه تامین بخشی از واکسن از شرکت‌های خارجی را نیز پیگیری می‌کند.
 

خرید واکسن مطمئن دارای تاییدیه های مورد وثوق



 
دکتر سعید نمکی در ارتباط زنده تصویری با شبکه خبر اظهار داشت: در آمارها می بینید که وضعیت بیماری کووید19 در ایران در هفته ای که گذشت بهبود یافته است و امروز قبل از سخنگوی وزارت بهداشت باید اعلام کنم که امروز به مرگ و میر کمتر از 120 نفر رسیدیم و امروز، اولین روزی است که بعد از چندین ماه چنین آمار رو به کاهشی را داریم. 
 
وی افزود: از کاهش مرگ و میر بیماران خوشحال هستیم اما مرگ حتی یک نفر هم برای ما، غم انگیز و ماتم زا است. در مقایسه با روزهای پر التهاب جهان، کشور جمهوری اسلامی ایران هر روز نسبت به کشورهای اول که معمولا اروپایی و آمریکا هستند، فاصله خود را بیشتر می کند. وضعیت منحنی کووید19 در ایران با گذراندن پیک سرکش امروز در همه استانها به روزهای اردیبهشت ماه که مرگ و میر در اکثر استانها در حد صفر بود، نزدیک می شود.

دکتر نمکی در خصوص تامین واکسن گفت: مسیر خرید واکسن خارجی را طی می کنیم. بحث خرید از کوواکس را با مکانیزمی حل کردیم و به زودی برای خرید از منابع غیر از کوواکس نیز خبرهای خوبی به مردم خواهیم داد. شرط ما خرید واکسن مطمئن دارای تاییدیه های مورد وثوق است و امروز هم با یکی از سفرای کشورمان در خارج از کشور جلسه ای دارم تا بتوانیم از منابع مختلف، زودتر به نتیجه برسیم. 
 
وی ادامه داد: در تامین واکسن از همه مهمتر، کار عظیم و حماسی دانشمندان ایرانی در تولید واکسن داخلی است. خوشبختانه مراحل تست انسانی اولین واکسن ایرانی از این هفته شروع می شود و یک واکسن دیگر نیز از هفته آینده مجوز تست انسانی را می گیرد. مردم عزیز باور کنند که ما می توانیم و یک قدمت حدود قرن در تولید واکسن در پاستور و رازی داریم. ما توانمندی تولید واکسن را داریم. 
 
وزیر بهداشت یادآور شد: عزیزانی که در تولید واکسن ایرانی با ما همکاری دارند، دلسرد نشوند.در آینده نزدیک اثبات می کنیم که واکسن داخلی بر خیلی از واکسن هایی که در دنیا می سازند، ارجح است
 

پرداخت پول سبد کووکس طبق اعلام بانک مرکزی 



 

دکتر علیرضا بیگلری درباره جزییات تولید و تامین واکسن کرونا در ایران گفت: در وهله اول باید توجه داشته باشیم که تصمیم‌گیری درباره واکسن یک تصمیم اساسی و علمی است، نه یک تصمیم‌گیری احساسی. بنابراین در مقوله واکسن باید با علم و با دقت پیش رفت.
 

وی درباره وضعیت خرید واکسن کرونا از سبد کووکسِ سازمان جهانی بهداشت، گفت: قرار بود ایران از سبد کووکس بخشی از واکسن کرونای مورد نیازش را تامین کند که مقدمات این اتفاق انجام شد و رییس بانک مرکزی اعلام کرد که پول مربوط به تامین واکسن از کووکس، پرداخت شده است. به عنوان کسی که فنی به این موضوع نگاه می‌کنم، پیش خرید واکسن کرونا از سبد کووکس اقدام بسیار درستی بود؛ چراکه واکسن‌ها در سبد کووکس تنوع دارند و اگر یک واکسن مناسب نبود، می‌توان از نوع دیگر استفاده کرد.
 

۱۸ کارخانه تولید واکسن کرونا در کووکس و شرط ایران

بیگلری افزود: سازمان بهداشت جهانی در قالب مجموعه کووکس ۱۸ کارخانه تولید واکسن کرونا را انتخاب کرده است و اغلب کشورهای دنیا هم سبد کووکس را خریده‌اند. ایران هم همین اقدام را البته با شرط امکان انتخاب انجام داده است، تا بتوان مناسب ترین و بهترین واکسن را برای کشور انتخاب کرد.
 

جزئیات تولید مشترک واکسن کرونا بین ایران و یک کشور دیگر

رئیس انستیتو پاستور ایران درباره وضعیت تولید مشترک واکسن کرونا بین ایران و یک کشور دیگر نیز گفت: این اقدام را هم پیش می‌بریم. طراحی واکسن کرونا در حوزه تولید مشترک از سوی هر دو کشور انجام شده است. طراحی‌ها و مطالعات کیفی تولید این واکسن به صورت مشترک بین دو کشور انجام می‌شود. باید توجه کرد که چهارچوب این شیوه تولید واکسن در انستیتو پاستور ایران وجود دارد.

انستیتو پاستور ایران یکی از قدیمی‌ترین و شناخته‌شده‌ترین تولیدکنندگان واکسن در خاورمیانه محسوب می‌شود و کمتر ایرانی را می‌توان یافت که واکسنی از محصولات تولیدی این انستیتو دریافت نکرده باشد؛ بنابراین زیرساخت مطالعات کیفی مطابق با آخرین دستورالعمل‌های مربوطه در این موسسه نهادینه شده است.
 

آغاز فاز دوم واکسن کرونای تولید مشترک در کشور همکار با نظارت انستیتو پاستور



 
وی با بیان این‌که قرار شد کارآزمایی بالینی فاز یک واکسن تولید مشترک در کشور همکار انجام شود، افزود: در حال حاضر کارآزمایی بالینی فاز یک واکسن تولید مشترک تمام شده است و با نظارت انستیتو پاستور کارآزمایی بالینی فاز دوم در حال انجام است.

فاز یک مطالعه بالینی بیشتر به بحث ایمنی توجه دارد و فاز دوم علاوه بر ارزیابی ایمن بودن واکسن، بحث کارایی واکسن را نیز مورد نظر دارد. بر این اساس فاز دوم در آن کشور در حال انجام است. به محض این‌که نتایج فاز دوم را دیدیم و از ایمنی و کارایی واکسن مطمئن شدیم و در حد قابل قبول بود، فاز سوم مطالعه بالینی که کم‌خطرترین فاز است در ایران انجام خواهد شد.

رئیس انستیتو پاستور ایران همچنین درباره تولید داخل واکسن کرونا توضیح داد: در حوزه تولید داخلی چندین مجموعه تلاش می‌کنند. البته مشخص نیست که چه حجمی را بتوان در چه زمانی تولید کرد. باید توجه کرد که تولید داخلی واکسن کرونا یک فرصت بی‌نظیر است که دانش فناوری تولید واکسن در کشور ارتقا یابد.
 

۱۵ هزار دوز واکسن فایزر وارد ایران می‌شود

رئیس سازمان هلال احمر از تامین واکسن خارجی فایزر برای کشور خبر داد.
کریم همتی گفت: قرار است ۱۵ هزار دوز واکسن کرونا شرکت فایزر بصورت اهدایی به ایران داده شود.

همتی در خصوص خرید واکسن کرونا نیز گفت: تلاش ما این است از منابع معتبر یک میلیون واکسن کرونا وارد کشور کنیم و این واکسن ها از یکی از کشورهای شرق آسیا وارد خواهد شد اما قطعا مورد تایید سازمان غذا و دارو خواهد بود. شرایط نگهداری واکسن فایزر سخت است زیرا باید در دمای منفی ۷۰ درجه نگهداری شود و این کار را سخت می کند.

رئیس جمعیت هلال احمر اظهار کرد: نیاز کشور در حال حاضر حدود ۱۹ تا ۲۰ میلیون دوز واکسن است که از این تعداد، یک میلیون دوز را هلال احمر وارد می کند. تلاش ما این است که هر چه سریع تر تامین واکسن کرده اما به دلیل تحریم ها برای وارد کردن واکسن برخی مشکلات وجود دارد.


منبع:
1.ایسنا / ۱۸ کارخانه تولید واکسن کرونا و شرط ایران برای خرید/ تولید مشترک‌ واکسن بین ایران و یک کشور دیگر
2.مهر / هلال احمر ایران یک میلیون دوز واکسن کرونا وارد می‌کند
3.وزارت بهداشت/ شرط ما خرید واکسن مطمئن دارای تاییدیه های مورد وثوق است