مستند «غیر رسمی»، روایت دیدارهای رهبر معظم انقلاب با فعالان فرهنگی، اجتماعی، هنری و رسانه‌ای، و متخصصان علمی و فناوری کشور که دور اخیر آن از سال ۱۳۹۵ با عنوان «جلسات پنجشنبه‌ای» برگزار شده است. ماجرای این دیدارها از این قرار است که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در سال 1395 به دفتر خود اعلام کردند در غروب پنجشنبه‌ها و بعد از نماز مغرب و عشا زمان فراغتی برایشان حاصل شده و مایل هستند این زمان را به دیدار با اهالی علم و فرهنگ اختصاص دهند. این پنجشنبه‌ها و دیدارهای غیررسمی‌ تا پیش از شیوع کرونا هم ادامه داشته است.
 
به گفته‌ی سید علی صدری‌نیا، کارگردان این مستند، «ایده ساخت این مجموعه مستند از اسفند 97 جدی شد و صحبت‌های اولیه انجام شد و طراحی سناریو و طراحی فرم کار به نتیجه نهایی رسید. البته دیدارهای غیر‌رسمی رهبری همواره در سال‌های گذشته استمرار داشته اما از همان سال 95 به این طرف به‌عنوان جلسات پنجشنبه‌ای معروف شد. این جلسات ابتدا در پاییز و زمستان و پنجشنبه‌ها بعد از نماز مغرب و عشا بود و کم‌کم به جلسات دائمی هر پنجشنبه با اهالی علم و فرهنگ بدل شد اما هیچ‌گاه رسانه‌ای نمی‌شد و تنها افراد حاضر در جلسات گاهی حاشیه‌نویسی‌هایی درباره این جلسات منتشر می‌کردند.»
 
مستند غیر رسمی راوی این اتفاقات و خاطرات و حواشی جالبی است که به سیاق همه مستندهای مهم درباره شخصیت‌های مهم سعی می‌کند از کلیشه‌های رایج خارج شود و تصویری غیررسمی و برخلاف معمول از سوژه اصلی که در این مستند شخص رهبر انقلاب اسلامی است ارائه کند. روایت و توصیف فرا کلیشه‌ای و غیر رسمی این مستند از حضرت آیت‌الله خامنه‌ای پس از چهار دهه مسئولیت در جمهوری اسلامی موجب جلب توجه رسانه‌ها و فعالان سیاسی و فرهنگی شد. دوستان انقلابی دلگرم‌تر به انقلاب و ولی امرشان شدند و نظر برخی منتقدین اصلاح شد. البته بعضی بدخواهان و رسانه‌هایشان که پیشینه‌ای روشن در ذهن مردم دارند، برآشفته شدند و با مصاحبه، گزارش و خبرسازی به دنبال بی‌اهمیت جلوه دادن و یا غیر مستند نشان دادن آن برآمدند.
 
شبکه بی‌بی‌سی فارسی نیز برای جانماندن از قافله، با ترتیب دادن مصاحبه خبری با «عبدالرضا داوری» (مشاور وزیر کشور دولت احمدی‌نژاد) و «محمدجواد اکبرین» (روزنامه‌نگار اصلاح طلب پاریس نشین)، گفتگویی پیرامون این مستند داشتند. جالب اینجاست اگرچه داوری ظاهراً مدافع مستند غیر رسمی بود، اما با جواب‌های سطحی و غیر قاطع، به‌درستی جواب شبهات اکبرین را در این برنامه را نداد و جا داشت پاسخ‌های بهتری ارائه می‌کرد.
 

انتقاد ناپذیری رهبری!

از جمله مباحثی که اکبرین در این مصاحبه مطرح کرد، انتقاد به شخص رهبر معظم انقلاب مثل عدم نقدپذیری و مقصر جلوه دادن دیگر مسئولان در مشکلات گوناگون بود. کسی که اندکی با منویات و رویه‌ی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای آشنایی داشته باشد، بی‌پایه و اساس بودن این گزاره برایش واضح آشکار است. چراکه ایشان همواره از انتقاد دلسوزانه و مشفقانه به مسئولان حمایت کرده و در برابر مسئولانی که از زیادی انتقادات اظهار ناراحتی می‌کردند و خواستار عدم نقد و یا عدم انتشار آن بودند، ایستادگی کرده‌اند. ایشان همواره از تمامی دلسوزان خصوصاً فرهیختگان و تشکل‌های دانشجویی خواسته‌اند که برای رفع مشکلات و بهبود مسائل کشور هم انتقاد کنند و هم اگر راه‌حلی مدنظرشان است برای بررسی ارائه دهند.
 
البته این مسئله فقط متوجه مسئولان قوای سه‌گانه مجریه، مقننه و قضایی نبوده بلکه درباره انتقاد از خودشان نیز می‌فرمایند: «خیال نکنید من از شنیدن این‌جور نقدها ناراحت می‌شوم؛ نه، من از اینکه این حرف‌ها زده نشود، ناراحت می‌شوم! بنده در جلسات دانشگاهی و دانشجویی که اینجا هستند می‌بینم بعضی‌ها از روی احترام خیلی حرف‌ها را که خیال می‌کنند من ناراحت می‌شوم، نمی‌زنند و من از نگفتن ناراحت می‌شوم من از گفتن ناراحت نمی‌شوم. در ادامه ایشان خود را مشتاق انتقادات صحیح می‌دانند و اظهار می‌کنند: من از انتقاد استقبال می‌کنم. انتقاد هست و کم نیست و بنده این‌ها را دریافت می‌کنم.»(1)
 
با نگاهی به سایت دفتر مقام معظم رهبری و یا سایت حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و یک جستجوی ساده منویات ایشان کاملاً مشخص می‌شود، علاوه بر گفتار، رفتار ایشان نیز همواره مؤید سخنان ایشان است که منتقدان بدون لکنت و به‌راحتی انتقادات خودشان را مطرح می‌کنند. البته اولین مرتبه نیست که بی‌بی‌سی فارسی دست به دروغگویی و تخریب می‌زند و بدون در نظر گرفتن اصول حرفه‌ای خبر، فرافکنی می‌کند بلکه در سالیان گذشته نیز این‌گونه برخوردهای مغرضانه را همچون دیگر رسانه‌های معاند داشته است.
 
به‌عنوان نمونه بی‌بی‌سی فارسی پس از دیدار حضرت آقا با دانشجویان در ماه رمضان سال 1396، گزارشی با عنوان جلسه پرحاشیه؛ انتقاد از «بیت رهبری»، منتشر کرد و این‌گونه القا کرد که افراد بیت رهبری اجازه آزادی بیان و اظهار نظر در مورد شخص رهبری را به فعالین نمی‌دهند؛ اما آن‌هایی که با مراسم‌های دفتر رهبری آشنایی دارند و یا از طریق رسانه پیگیر آن هستند، سالیان سال شاهد برگزاری افطاری دانشجویان و جوانان با رهبری هستند. در این مراسم، دانشجویان انواع دغدغه‌ها و مسائل خود را بدون هیچ واسطه‌ای به گوش رهبر انقلاب می‌رسانند؛ بعضاً در این جلسات بار‌ها شاهد انتقاد صریح نخبگان و دانشجویان از مسئولان دولتی، سیاست‌های کلی نظام و حتی سیاست‌های رهبری بوده‌ایم و حضرت آقا گوش کرده‌اند و در فرصت سخنرانی‌شان پاسخ داده‌اند.
 

پیگیری مجدانه اهداف انقلاب

انتقاد دیگری که مغرضان از جمله اکبرین مطرح کردند، پیگیری مجدانه پیشرفت اهداف انقلاب توسط رهبر انقلاب بود. او ضمن توضیح این مورد به عدم رعایت حقوق مردم در اندیشه آیت‌الله خامنه‌ای و فدای حقوق ملت ایران به خاطر اهداف انقلاب اسلامی اشاره کرد. اکبرین در قسمت دیگری از مصاحبه برای اثبات این ادعای خود به خطبه‌های نماز جمعه رهبری استناد می‌کند که اشاره به روایت «انّه خشن فی ذات الله» دارند. وی ضمن این استناد درصدد القا به مخاطب است که شخص رهبر انقلاب آدمی خشن و عصبی است! اما با مراجعه به اصل خطبه مشاهده می‌شود که اکبرین «لا اله» ذکر «لا اله الا الله» را دیده ولی مابقی‌اش را توجه نکرده تا معنا را کامل متوجه شود که نشان از بیسوادی و جهالت این فرد یا غرض این فرد است.
 
رهبر معظم انقلاب در آن خطبه ضمن بیان روایتی از پیامبر صلی‌ الله علیه و آله در توصیف امیرالمؤمنین علیه‌السلام، اشاره دارند که علی علیه‌السلام: «انّه خشن فی ذات الله» و ادامه می‌دهند. این روایت به این معناست که او (امیرالمؤمنین) در مسئله‌ی مقررات خدایی، مرد خشنی است(2)؛ یعنی امیرالمؤمنین علیه‌السلام در اجرای احکام و حرکت در مسیر حق، شخصی قاطع و با اراده است، نه اینکه خدای ناکرده در پیروی از خواسته‌های نفسانی و بی ضابطه هر کاری می‌خواست انجام می‌داد. ما هم که شیعیان امیرالمؤمنین علیه السلام هستیم در اجرای احکام الهی باید استوار و محکم باشیم و از صراط مستقیم خارج نشویم. برای فهم بهتر این قسمت از روایت می‌توان به این کلام امیرالمؤمنین علیه‌السلام اشاره کرد که در توصیف خود می‌فرماید: «سوگند به جان خودم؛ در مبارزه با مخالفان حق و آنان که در گمراهی و فساد غوطه‌ورند، یک لحظه سستی و مدارا نمی‌کنم...»(3)
 

انتقاد به اصلاح طلبان

ایشان در بخش دوم سخنانش اشاره به مطلب جالب توجهی داشت مبنی بر اینکه روزنامه‌های اصلاح طلب متهم‌اند به مدارا با رهبری و آیت‌الله خامنه‌ای(حفظه الله) مگر روزنامه‌های اصلاح طلب از کجا خط خبری می‌گیرند که باید با رهبری رفتار کینه‌توزانه داشته باشند؟ از جانب چه کسانی ایشان متهم به مراعات با رهبری هستند که اکبرین این‌طور بر نظام منت می‌گذارد؟! اصلاحات به معنای عامش جزء جریان‌های سیاسی جمهوری اسلامی است یا بخشی از پازل دشمنان جمهوری اسلامی‌اند که برای مراعات و مدارای با رهبری توبیخ می‌شوند؟

سران اصلاحات همواره خود را جزء جریان‌های درون انقلاب و مکلف و متعهد به قانون اساسی می‌دانند، پس چرا جریان تحت اشرافشان متهم به مدارا با شخص اول مملکت می‌شود؟! این جریان علاوه بر اینکه در جمهوری اسلامی مسئولیت‌های کلان مدیریتی بر عهده داشته‌اند، همواره اگر انتقادی به موضوعات و مسائل جاری کشور داشته‌اند، به‌راحتی بیان کرده‌اند و از این بابت مشکلی نداشته‌اند.
 

کلام آخر

اگرچه رسانه‌های بیگانه از جمله بی‌بی‌سی فارسی این مستند را چیزی غیر مهم و غیر ویژه جلوه می‌دهند اما از زیر پا گذاردن اصول اولیه و ساده خبری که از قضا خود را ملتزم به آن می‌دانند، اهمیت و ارزش این مستند مشخص می‌شود. اصل بی‌طرفی در اخبار یکی از اصول مهم و اساسی خبری است که در همه‌جا پذیرفته شده است اما بی‌بی‌سی فارسی که در اساسنامه‌اش خود را متعهد به آن می‌داند به‌سادگی کنار گذاشته می‌شود تا خط استعماری و استکباری خود را حفظ کند و اربابان خود را راضی و خشنود نگه دارد.
 
این مصاحبه نه اولین برنامه آن‌ها بوده و نه آخرین آن‌هاست بلکه حدود 100سال است که بی‌بی‌سی فارسی این دشمنی‌ها را علیه اراده و خواست ملت ادامه داده است. ملت ایران نیز به پیروی از مولایشان امیرالمؤمنین علیه‌السلام در مسیر حق استوارند و با شیطنت‌های رسانه‌ای دست از آرمان‌های خود نمی‌کشند و پشتیبان ولی‌فقیه خود هستند تا مصون بمانند.
 

پی‌نوشت‌ها

(1). کانال تلگرامی KHAMENEI.IR بخش‌هایی از بیانات؛ انتشار در تاریخ 06/08/1388
(2). بیانات رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های نماز جمعه تهران‌؛ 26/01/1379
(3). نهج‌البلاغه؛ خطبه 24