به گزارش راسخون؛ کیانوش جهانپور روز پنجشنبه بیان کرد: در بیست و چهارمین جلسه کمیسیون قانونی تشخیص (صلاحیت ساخت و ورود دارو و مواد بیولوژیک) سازمان غذا و دارو، مجوز مصرف اضطراری واکسن Sputnik V محصول شرکت گامالیا کشور روسیه در فرم محلول فریز شده و ویال های تک دوز و ۵ دوز در ایران صادر شد.

محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهوری نیز روز گذشته درباره واکسن کرونای روسی اظهار کرد: مذاکره درباره واکسن‌ها موضوع جدیدی نیست. حدود دو ماه و شاید هم بیشتر است هم با روس‌ها و هم با چینی‌ها و هندی‌ها مذاکره می‌کنیم. خوشبختانه سرعت مذاکرات با روس‌ها خیلی بیشتر شده است. آنها همه اسنادی که داشتند را برای ما فرستادند و گروه علمی وزارت بهداشت تمام این‌ها را بررسی کرده و  در آنجا سوالاتی که داشتند انجام دادند و در دو روز گذشته تایید شده و تاییدیه را شب گذشته برای روس‌ها فرستادند.

رییس دفتر رییس جمهوری گفت: مقدمات قرارداد فراهم شده و امیدوار هستیم همین امروز یا فردا امضا شود و اولین محموله آن هم قبل از ۲۲ بهمن به تهران برسد.


اثربخشی ۹۵ درصدی واکسن روسی کرونا

 

موسسه گامالیا و صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه (RDIF) اعلام کردند: میزان اثربخشیِ واکسن تازه توسعه یافته آنها که اولین واکسن کروناویروس ثبت شده در جهان است به بیش از ۹۵ درصد رسیده است و این افزایش اثربخشی ۴۲ روز پس از اولین تزریق بوده است.

ارزیابی صورت گرفته بر اساس تزریق واکسن روی ۱۸ هزار و ۷۹۴ داوطلب ۲۸ روز پس از دریافت اولین دوز (۷ روز پس از دوز دوم) واکسن یا دارونما بدست آمده است.

به گزارش اسپوتنیک نیوز، علاوه بر این، داده های اولیه پس از ۴۲ روز از دریافت اولین دوز واکسن Sputnik V  یا ۲۱ روز پس از دوز دوم و زمانیکه در بدن داوطلبان پاسخ ایمنی پایدار ایجاد شد، آشکار ساخت که میزان اثر بخشی واکسن به بیش از ۹۵ درصد رسیده است.


ویژگی های واکسن اسپوتنیک

 

به دنبال تایید واکسن اسپوتنیک فایو در ایران و انتشار خبری مبنی بر خرید این واکسن برای مصرف و همکاری مشترک برای تولید واکسن در داخل ایران، این سوال مهم ایجاد می شود که واکسن اسپوتنیک چه ویژگی هایی دارد و دنیا در مورد این واکسن چه می گوید.

رویترز به نقل از وزیر خارجه ایران خبر تایید واکسن اسپوتنیک در روز ۲۵ ژانویه سال ۲۰۲۱ را منتشر کرد و نوشت که قرار است دو کشور در مورد تولید مشترک واکسن در خاک ایران و خرید واکسن از روسیه برای تامین بخشی از نیاز داخل با هم مذاکره کنند.

واکسن اسپوتنیک اولین واکسن تایید شده کرونا در دنیا بود و در ماه اوت سال قبل در کشور روسیه ثبت شد. این واکسن که در بسیاری از کشورها  از جمله مجارستان و برزیل و  مکزیک و امارات مورد استفاده قرار گرفته است و بالغ بر ۲ میلیون دوز از آن در کشور روسیه تزریق شده است، با تکنولوژی مشابه واکسن های آسترازنکا و جانسون و جانسون تولید شده است و تا کنون هیچ یک از افراد دریافت کننده واکسن واکنش های آلرژیک شدیدی را تجربه نکرده اند.اما تفاوت مهم این واکسن که باید در دو دوز تزریق شود و کارایی بالاتر از ۹۰ درصد دارد با واکسن تولیدی شرکت آسترازنکا در این است که در دوز اول واکسن، از آدنوویروس(آدنوویروس -۲۶)  مشابه جانسون و جانسون  استفاده کرده است و برای دوز دوم از آدنو ویروس -۵ که متفاوت از دوز اول است، استفاده کرده است.
با این روش  کارایی واکسن افزایش یافته است زیرا ایمنی ایجاد شده در نتیجه دریافت اولین دوز از واکسن باعث نمی شود تا کارایی دومین دوز از واکسن کاهش پیدا کند. به همین دلیل است که بلومبرگ از واکسن اسپوتنیک به عنوان یکی از هوشمندانه ترین واکسن هایی که برای مقابله با کرونا تولید شده است نام برد و تاکید کرد که این واکسن در زمره قابل اعتمادترین واکسن های موجود در بازار است.
 
همکاری با استرازنکا، برگ برنده  دیگری برای اسپوتنیک است
 از طرف دیگر  اخبرا خبری از مشارکت روسیه با شرکت آسترازنکا و با هدف ارتقای کارایی واکسن  منتشر شد که نشان داد اروپا هم این واکسن را به عنوان یک واکسن کارآمد و ایمن پذیرفته است.قرار بر این است که در این آزمایشهای مشترک، داوطلبان دوز اول واکسن اسپوتنیک که از آدنوویروس -۲۶ تهیه شده است را استفاده کنند و برای دوز دوم از واکسن آسترازنکا که ساخته شده از آدنوویروس شامپانزه است بهره برداری کنند. این طرح از روز ۱۱ دسامبر سال قبل اجرا شده است ولی نتیجه مطالعات آن هنوز اعلام نشده است. به نظر می رسد این روش تزریق باعث شود تا کارایی واکسن آسترازنکا هم تا مرز ۹۰ درصد ارتقا یابد.

 بلومبرگ در بخشی از گزارش خود نوشت: «بر مبنای اطلاعاتی که اخیرا در مورد واکسن اسپوتنیک منتشر شده است و مشاهده تلاش اروپایی ها برای  تولید مشترک این واکسن در خاک اروپا، به نظر می رسد این واکسن رقیبی بسیار خوب برای واکسن های تولید شده در آزمایشگاه ها و شرکتهای غربی باشد. واکسنی که بتواند دنیا را از این بحران نجات دهد.»

واکسن به زودی توسط سازمان بهداشت جهانی تایید می شود
اما مساله دیگری که در مورد این واکسن وجود دارد این است که درخواست تایید آن به آژانس دارویی اروپا و سازمان بهداشت جهانی داده شده است و نماینده دایم روسیه در سازمان ملل  در مصاحبه ای با خبرگزاری « تاس» اعلام کرد که این واکسن به زودی مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار خواهد گرفت.

او در این مصاحبه گفت:« ما مدارک لازم برای بررسی واکسن را به سازمان بهداشت جهانی ارایه دادیم و این واکسن را در فهرست واکسن هایی که برای استفاده اضطراری تایید می شوند قرار دادیم.دومین مرحله از ارزیابی و بررسی مدارک ارایه شده در مورد واکسن از روز ۲۲ ژانویه شروع شده است و ما امیدوار هستیم ظرف چند روز آینده این واکسن مورد تایید قرار بگیرد.»

وی با اشاره به افزایش رقابت جهانی در عرصه تولید واکسن گفت: «امریکا به تازگی به ویژگیهای برجسته واکسن روسی پی برده است و دلیل این مساله هم این است که واکسن امریکایی به عنوان اولین واکسن در کشور تایید و عرضه شد. ما این واکسن را برای عرضه به سازمان ملل  و حتی برای تولید در کشورهای دیگر ارایه دادیم و تاکید کردیم که قصد داریم با ایجاد ظرفیتهای تازه تولید مشترک به پایان این همه گیری کمک کنیم. انتظار می رود دریافت تاییدیه سازمان بهداشت جهانی گام بلندی برای ما باشد و در مرحله بعد به سراغ دریافت تاییدیه های منطقه ای و کشورهای دیگر خواهیم رفت.»
 

واکنش کاربران

 
 



 










منبع:
1. تحلیل بازار/ اولین واکسن کرونا در ایران تایید شد؛ واکسن اسپوتنیک چه ویژگیهایی دارد؟
2. ایسنا/ اثربخشی ۹۵ درصدی واکسن روسی کرونا
3. ایرنا/ صدور مجوز مصرف اضطراری واکسن «اسپوتنیک وی» روسیه در ایران
4. اسپوتنیک/ مجوز مصرف اضطراری واکسن "اسپوتنیک V" روسیه در ایران صادر شد

** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.