به گزارش راسخون؛ هر چند بدرفتاری با معتادان، کتک زدن، توهین و فحاشی و شکنجه آنها در کمپ‌های ترک اعتیاد موضوع تازه‌ای نیست و تاکنون دهها نفر از معتادانی که برای ترک به این مراکز رفته بودند بر اثر این شکنجه‌ها جان باخته‌اند و برخی از خانواده هایشان نیز به مراجع قضایی شکایت کرده‌اند، اما سریال بدرفتاری با معتادان در کمپ‌های ترک اعتیاد همچنان ادامه دارد. این بار نیز در کمپی واقع در قلات شیراز شاهد بروز چنین تخلفی بودیم.
 

مصطفی بحرینی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز فارس در تشریح این خبر به فارس گفت: روز جمعه کلیپی از یک مرکز ترک اعتیاد در فضای مجازی منتشر شد که رفتار نامناسب مسئولان کمپ با معتادان در حال ترک را نشان می‌داد همچنین خبر فوت یکی از معتادان حاضر در یک کمپ خصوصی واقع در دوکوهک شهرستان شیراز به دلیل سهل انگاری این مرکز در مراقبت از مددجویان نیز گزارش شد که بدین ترتیب دستگاه قضایی استان فارس تحقیقات خود را برای بررسی این پرونده آغاز کرد.

دادستان عمومی و انقلاب شیراز با بیان اینکه پس‌از وقوع این حادثه پرونده در شعب ویژه قتل استان تشکیل و تحقیقات در این باره آغاز شده است، گفت: تا کنون ۵ نفر از مسئولان کمپ بازداشت شدند و کمپ مورد نظر با دستور قضایی پلمب شده و هرگونه اظهار نظر نهایی منوط به اعلام نظر پزشکی قانونی در خصوص علت فوت فرد یاد شده است.

محمدصادق کشفی نژاد، مدیرکل بهزیستی فارس نیز با اشاره به اینکه فیلم مربوط به ۲۴ دی ماه بوده است از تشکیل جلسه فوق العاده خبر داد و گفت: پس از کسب اطلاع از این موضوع، بلافاصله تیم رسیدگی با همکاری دادستان و نیروی انتظامی به مرکز اعزام شده و پس از انجام بررسی‌ لازم کمپ یاد شده به طور کامل تخلیه شد و معتادان به مراکز دیگری اعزام شدند، در این میان افراد خاطی دستگیر و کمپ نیز پلمب شد.

به‌دنبال انتشار این کلیپ که نشان می‌دهد مسئولان کمپ ترک اعتیاد در «قلات» معتادان در حال ترک را در استخر یخ زده می‌اندازند، اداره کل بهزیستی فارس نیز اعلام کرده به‌صورت جدی پیگیر موضوع است.

بهزیستی با بیان اینکه این اعمال نادرست و رفتار غیر انسانی برخلاف دستورالعمل‌های اداره و مدیریت مراکز اقامتی صورت گرفته، دستور تخلیه و پلمب مرکز و بازداشت متهمان با دستور مقام قضایی، انتقال فوری بیماران مرکز متخلف به سایر مراکز اقامتی میان مدت، برگزاری جلسه اضطراری با حضور معاون دادستان و مسئولان کمپ‌های خصوصی برای ارائه تذکرات لازم مبنی بر لزوم رعایت جدی کلیه پروتکل‌های درمانی در مراکز اقامتی و پیشگیری از بروز حوادث مشابه، برگزاری اضطراری کمیسیون نظارت ماده ۲۶ در راستای بررسی ومجازات مورد اخیر و پیشگیری از بروز موارد مشابه در آینده، تنظیم شکواییه حقوقی از سوی اداره کل بهزیستی استان فارس در خصوص رفتار نامناسب و غیرقانونی کمپ متخلف، پیگیری جدی برای برخورد قضایی با مسببان و اقدام کنندگان خاطی را صادر کرد.


نشانه های اعتیاد

اعتیاد به مواد مخدر از چنان ابعاد وسیع آسیبی برخوردار است که بی اغراق می‌توان از آن به عنوان هیولای بزرگ زندگی بشری نام برد.

متلاشی شدن شخصیت فردی، نابودی نهاد خانواده، افزایش انواع دیگر آسیب‌ها و جرایم اجتماعی، کاهش بازدهی کاری و شغلی، افزودن بر افراد بی‌کار و سربار جامعه، اشغال تخت‌های بیمارستانی، کاهش نرخ بهداشت عمومی و دهها عارضه دیگر همگی وابستگی تام به میزان معتادان یک جامعه دارد.

در تعریف اعتیاد می‌توان گفت: تمایل شدید جسمانی و روانی فرد به ادامه مصرف یک ماده که باعث تغییر در شرایط عادی وضعیت جسمانی، روانی و اجتماعی او می‌شود، اعتیاد نام دارد.

با این تعریف، به  کسی که  وابستگی جسمی و روانی  به مواد مخدر دارد و ناگزیر است مصرف مشخصی از آن را به طور مستمر ادامه دهد، معتاد گویند.

پدیده اعتیاد به مواد مخدر و توجه به آن به عنوان یک معضل اجتماعی تقریباً پدیده نوظهوری است که از عمر آن شاید بیش از صد و پنجاه سال نمی گذرد. البته مصرف مواد مخدر و حتی عادت و نیز استعمال تفننی بدان، تاریخی طولانی دارد. لیکن از قرن نوزدهم به بعد است که به سبب تأثیر فراوان بر جنبه های متفاوت زندگی اجتماعی انسان‌ها، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.

یک فرد سالم برای اینکه به یک معتاد تبدیل شود باید فرایندی سه مرحله‌ای را بگذراند.

مرحله اول - آشنایی: در این مرحله شخص در اثر مسامحه یا تشویق دیگران یا میل به انجام یک کار تفریحی یا کنجکاوی یا علل دیگر مانند کسب لذت ، به مصرف مواد مخدر آشنا می‌شود.

 مرحله دوم - میل به مواد: در این مرحله، بدن هر روز به مواد بیشتری نیاز پیدا می‌کند و بعد از مدت‌ها استفاده نامرتب از موادمخدر، شخص دچار شک و تردید شده، برای رهایی از آن با امیال خود دست به مبارزه می‌زند.

مرحله سوم - اعتیاد: در این مرحله فرد دیگر نمی‌تواند دوری از مواد مخدر را تحمل کند. در این مرحله عدم دسترسی به مواد مخدر منجر به اختلالات شدید فیزیکی و روانی در فرد می‌شود و او به وابستگی تام دچار می‌شود.

فرد معتاد شاید در وحله اول نپذیرد که معتاد شده اما وابستگی اجتناب ناپذیر وی به مواد مخدر سرانجام واقعیت را بر او آشکار خواهد کرد.

از سوی دیگر علاوه بر وابستگی ناگزیر به مواد مخدر چنین فردی دارای ویژگی‌های دیگری نیز هست. چند ویژگی متداول معتادان عبارت است از: یبوست، کاهش فشار خون، کوچک شدن مردمک‌های چشم، تهوع، نامفهوم شدن تکلم و ادای کلمات، عکس‌العمل‌های کند، خارش پوست، احساس تنگی نفس و کند شدن تنفس، کاهش حافظه، زرد شدن رنگ پوست، گودی زیر چشم. در عین حال سوختگی روی لباس، عدم تحمل برای استقرار در یک جمع و مکان به مدت طولانی از جمله نشانه‌هایی است که اگر فردی واجد آن بود باید احتمال آلودگی وی به مواد مخدر را داد.
 

معتاد یک فرد خطرناک نیست!



بسیاری از افراد فکر می‌کنند همه‌ی معتادها کاملا خطرناک هستند. در برخی کمپ‌های ترک اعتیاد نیز رفتارهای بدی با آنها صورت می‌گیرد. برای مثال، فرد را با طناب زنجیر می‌بندند تا مواد مخدر از بدن او خارج شود. اما واقعیت این است که فرد معتاد تنها یک بیمار است و باید خودش تصمیم بگیرد برای ترک اعتیاد اقدام کند و تا زمانی‌که نخواهد، ترک اجباری اعتیاد هیچ فایده‌ای ندارد. بنابراین قبل از هر کاری باید فرد معتاد را متقاعد کنید تا برای برگشتن به زندگی بدون اعتیاد تلاش کند.

طبق آمارهای به دست آمده، بیش از 80 درصد از افرادی که ترک اعتیاد انجام می‌دهند، بعد از مدتی دوباره اقدام به مصرف مواد مخدر می‌کنند. این یعنی بسیاری از مراکز کار خود را به خوبی انجام نمی‌دهند و نمی‌توانند به خوبی معتادان را همراهی کنند.
 

در کمپ ترک اعتیاد چه می گذرد؟ آیا کمپ ترک اعتیاد خوب است؟

 

کمپ ترک اعتیاد مرکزی است برای درمان افراد معتاد تا دوره بهبودی خود را زیر نظر متخصصین بگذرانند. روش‌های مختلفی برای ترک اعتیاد وجود دارد. اما این‌ که کدام روش برای درمان انتخاب شود، کاملاً به شرایط فرد معتاد بستگی دارد.

بسیاری از خانواده‌ها به دنبال این هستند که در کمپ ترک اعتیاد چه می‌گذرد؟ آیا ترک اعتیاد در این نوع مرکزها فایده دارد یا نه؟

در سال‌های اخیر به دلیل افزایش اعتیاد در کشورمان، کمپ‌های مختلفی برای ترک اعتیاد تاسیس شدند. این روزها شکایت‌های مردمی زیادی بابت برخی از این مراکز می‌شنویم که خود موجب نگرانی خانواده‌های معتادین شده است. اما خوشبختانه می‌توان گفت جدیدا نهادهای مسئول در زمینه نظارت بر کمپ‌های ترک اعتیاد تشکیل شده اند تا مراکز غیرمجاز شناسایی و فعالیت آن‌ها متوقف شود.


بهترین راه برای انتخاب  کمپ ترک اعتیاد 

تعداد مراکز ترک اعتیاد در تهران بسیار زیاد، اما انتخاب از میان آنها کمی سخت است. از آنجا که دوره ترک اعتیاد در زندگی هر فرد معتادی بسیار اهمیت دارد و باید طبق اصول علمی و زیر نظر متخصص انجام شود، باید در انتخاب آن بسیار دقت کنید. حال برای انتخاب کمپ ترک اعتیاد در تهران، بهتر است چند معیار را در نظر بگیرید تا بعد از انتخاب پشیمان نشوید. بنابراین موارد گفته شده در ادامه را در اولویت انتخاب خود قرار دهید.

1.رعایت بهداشت مهم‌ترین ویژگی کمپ ترک اعتیاد است
یکی از مشکلات کمپ‌های ترک اعتیاد نامناسب، رعایت نکردن بهداشت است. فرد معتاد مانند یک فرد بیمار است و مهم‌ترین نکته برای نگهداری فرد بیمار رعایت بهداشت می‌باشد. برخی از معتادان با بیماری‌های مختلفی مانند ایدز و هپاتیت نیز درگیر می‌شوند. بنابراین در کمپ‌های ترک اعتیاد مراقبت‌های لازم به منظور عدم شیوع بیماری(بخصوص اکنون که تقریبا تمامی دنیا با ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کنند) در بین افراد بسیار اهمیت دارد.
 
2.هیچگاه به هزینه پایین کمپ‌های ترک اعتیاد جذب نشوید!
برخی خانواده‌ها به منظور صرف هزینه کمتر به کمپ‌های ترک اعتیاد نامعتبر مراجعه می‌کنند. اما خبر ندارند دوره‌های ترک اعتیاد ارزان قیمت، آنها را با مشکلات بسیاری روبرو و آینده فرد معتاد را سیاه‌تر می‌کند. کمپ‌هایی که از روش‌های غیرطبیعی و غیرعلمی برای ترک اعتیاد استفاده می‌کنند و به جای این که از متخصصین روانپزشکی و تیم تخصصی کمک بگیرند، دست به کارهای غیرمعقول می‌زنند و به اجبار افراد معتاد را ترک می‌دهند. شرایط بد کمپ‌ها باعث می‌شود از نظر جسمی و روحی به معتادان آسیب‌های جدی وارد شود.

3.معتادان به احترام و یک محیط سرشار از آرامش نیاز دارند، پس کمپ ترک اعتیاد خصوصی گزینه بهتری است
مهم‌ترین امکاناتی که باید بهترین مرکز ترک اعتیاد داشته باشد یک محیط بسیار آرام و دلنشین است تا بیماران انگیزه کافی برای ترک داشته باشند. فضای مناسب کمپ ترک اعتیاد باعث می‌شود  افراد بیمار و حاضر در آن احساس حقارت نداشته باشند و هر روز برای زندگی بهتر امید کسب کنند. همچنین افراد معتاد باید بتوانند با دوستان و آشنایان خود دیدار داشته باشند تا به این فکر کنند که خانواده و دوستانشان برای آنها ارزش قائل هستند.

معمولا در کمپ ترک اعتیاد خصوصی خدمات منحصر به فردی نسبت به مراکز عمومی و دولتی ارائه می‌شود. خدمات رفاهی و تفریحی که در کمپ ترک اعتیاد خصوصی ارائه می‌شود، برای روحیه بیماران مناسب‌تر است. تخت، تلویزیون، لوازم ورزشی و بدنسازی، زمین فوتبال، میز پینک پنگ، فوتبال دستی، منو غذایی متنوع و.... تمامی این امکانات کمک می‌کند تا یک فرد معتاد به زندگی عادی خود برگردد و روحیه خود را ترمیم کند.
 
4. بهترین مرکز ترک اعتیاد باید بهترین متخصص روانپزشکی و کادر درمانی را داشته باشد
بیشتر افرادی که به دام اعتیاد گرفتار شده‌اند، با مشکلاتی مانند اختلالات خلقی و روانی نیز روبه‌رو می‌شوند. بنابراین نیاز دارند در حین ترک اعتیاد تحت نظر یک متخصص روانپزشک قرار بگیرند. یعنی شخص معتاد علاوه بر دفع سم از جسم، باید دوره‌های درمانی، روحی و روانی را طی کند تا پس از گذراندن مدت بستری در مرکز، شرایط روحی خود را حفظ کند و دیگر به مصرف اعتیاد دست نزند.

طی مدت زمانی که فرد بستری می‌شود تا مراحل سم‌زدایی مواد صورت گیرد، باید در جلسات مشاوره گروهی و فردی شرکت کند تا شرایط روحی و روانی همزمان با ترک اعتیاد بهبود یابد. اما اگر در کمپ ترک اعتیاد افراد متخصص حضور نداشته باشند، روند ترک اعتیاد با مشکل روبرو می‌شود و افراد معتاد روحیه خود را به راحتی از دست می‌دهند.

منبع:
1. آفتاب نیوز/ شکنجه معتادان و مرگ یک نفر / مسئولان کمپ ترک اعتیاد در شیراز بازداشت شدند
2. رصد ورزشی/ فیلم +18 شکنجه معتادان در کمپ ترک اعتیاد شیراز + فیلم
3. رکنا/ ماجرای مرگ مرموز یک معتاد در شیراز + فیلم شکنجه معتادان در کمپ
4. تسنیم/ در کمپ ترک اعتیاد چه می گذرد؟ آیا کمپ ترک اعتیاد خوب است؟