حرف روز

بازار داغ نامزدها انتخابات1400

در غیاب رئیس‌جمهور حاضر، آقای دکتر روحانی در صحنه رقابت‌های انتخاباتی برگزار خواهد شد. نبود او در صحنه انتخابات، شرایط متفاوتی را برای انتخابات ریاست جمهوری فراهم آورده و بازار شایعات و طرح اسامی نامزدهای انتخاباتی را داغ کرده است!

نکات تحلیلی: _1 نبود رئیس‌جمهور حاضر در صحنه رقابت‌های انتخاباتی، شرایط را برای حضور افراد مختلفی آماده ساخته و نوعی توازن در رقابت‌های انتخاباتی ایجاد کرده است. این امر موجب شده تا افراد بیشتری خود را مستعد موفقیت در انتخابات دیده و با نوعی شوق و شور نامزدهای متعدد برای حضور در میدان رقابت انتخاباتی مواجه باشیم. این وضعیت برخلاف انتخابات دور دوم ریاست‌جمهوری‌ها در کشور است که تقریباً در آن‌ها پیروزی رئیس‌جمهور حاضر از قبل قابل پیش‌بینی است؛ همان‌طور که در طول چهار دهه اخیر چنین بوده است. 2- حضور افراد متنوع با گرایش‌های سیاسی مختلف در عرصه انتخابات در ذات خود اقدام مذمومی نیست و باید به آن به‌مثابه فرصتی برای کشور توجه کرد. اینکه تعداد بیشتری از فعالین سیاسی و مدیریتی در خود این توان را می‌بینند که وارد این میدان شوند، حکایت از استعداد بالقوه نیروی انسانی کشور دارد؛ و حضور این افراد بر شور و شوق انتخاباتی کشور می‌افزاید. 3- این روزها نام‌های مختلفی به‌عنوان نامزدهای احتمالی با آب‌وتاب فراوانی در رسانه‌ای مختلف شنیده می‌شود. باید توجه نمود که بخش عمده‌ای از این اخبار، شایعات احتمالی و گمانه‌زنی‌هایی است که برای تحقق آن باید تا زمانه ثبت‌نام کاندیداها منتظر باشیم. هنوز معلوم نیست اسامی شنیده‌شده تا چه اندازه تمایل ورود به انتخابات را دارند. 4- اگر از منظر جریانی به تکثر نامزدهای انتخاباتی توجه گردد، باید گفت پیروز انتخابات، جریانی است که بتواند صحنه تکثر نامزدها را در اردوگاه سیاسی خود کنترل کرده و آنان را متناسب با شرایط و مبتنی بر تقسیم کاری دقیق در صحنه نگه داشته و مبتنی بر برنامه‌ای حساب‌شده، با فعال‌سازی پایگاه رأی نامزدهای آن جریان و انتقال به‌موقع رأی آنان به سبد نامزد نهایی، درنهایت نامزد نهایی را با سنگین‌ترین سبد رأی در میدان رقابت سیاسی پیروز گرداند؛ اما اگر چنین مدیریتی در صحنه رقابت سیاسی در اردوگاهی سیاسی نباشد، حاصل تکثر موجود، تفرق و رقابت درون‌گروهی بوده و نتیجه‌ای جز تضعیف و ناکامی نخواهد داشت. (نویسنده: مهدی سعیدی)

گزارش روز

وقتی پاسخگو در مقام مدعی می‌نشیند!

یکی از استراتژی‌های مهم جریان سیاسی اصلاحات و اعتدال که قوه اجرایی کشور طی دو دوره ریاست جمهوری را در اختیار داشته‌اند، فرار به جلو و قرار گرفتن در جایگاه مدعی به‌جای پاسخگویی است.
 
گزاره‌های خبری: 1- در شرایطی که ملت شاهد صف طولانی خرید برای برخی کالاهای اساسی است، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور به تمجید از سیاست‌های دولت پرداخته و می‌گوید: «در فروش نفت نه یک دلار تلف شد، نه بابک زنجانی ساختیم»2- «محسن رنانی» اقتصاددان و از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب، مشکلات اقتصادی و معیشتی کشور را معطوف به ساختار و قانون اساسی کشور می‌کند و در نهایت «تزریق انرژی خرد جمعی به حکومت» را تجویز کرده و آن را حلال مشکلات می‌نامد. وی با ‌ترسیم فضای تیره‌وتار از جامعه و آینده، با ادعای اینکه خطرات و بحران‌های عجیب‌وغریبی پیش روی ماست، علت‌العلل را «اشکالات ساختاری» معرفی می‌کند. 3- اما دکتر صادق زیباکلام مخالف این استراتژی اصلاح‌طلبان است. او این سیاست را همانند کسانی می‌داند که «خر را یک ور سوارند» تا هر جا ببینند به مشکل برمی‌خورند، بلافاصله پایین بپرند. زیباکلام در ادامه می‌افزاید: «این زشت است. ما نباید اصلاً این رویه را داشته باشیم. ما اصلاح‌طلبان چه در سال 92 و چه در سال 96 از مردم خواستیم و دعوت کردیم که بیایند و به آقای روحانی رأی دهند. ما نمی‌توانیم در وسط راه زرنگی کنیم و بگوییم اگر آقای روحانی خوب عمل کرد افتخارش برای ماست، اما اگر بد عمل کرد، خیلی به ما ارتباطی ندارد.

گزاره تحلیلی: در بازی سیاسی می‌توان به‌راحتی از نبود بابک زنجانی‌ها در دولت صحبت کرد درحالی‌که تعداد قابل‌توجهی از نزدیکان دولت همانند «حسین فریدون» (برادر رئیس‌جمهور)، «مهدی جهانگیری» (برادر معاون اول رئیس‌جمهور)، «شبنم نعمت‌زاده» (دختر وزیر اسبق صمت)، «هادی رضوی» (داماد محمد شریعتمداری، وزیر کار)، «مهدی آخوندی» (پسر عباس آخوندی وزیر سابق راه) و ... به جرم فساد اقتصادی در زندان به سر می‌برند. هر چه به زمان انتخابات نزدیک می‌شویم، بالطبع سیاسی‌کاری برخی سیاسیون افزایش می‌یابد. در چنین شرایطی، بصیرت کارساز خواهد بود؛ این مردم هستند که باید سره را از ناسره تشخیص دهند و درست انتخاب کنند. (نویسنده: فرهاد کوچک‌زاده)


خبر ویژه

خرید نفت ایران توسط مشتریان سابق

خبرگزاری رویترز گزارش داد که ایران در ماه‌های اخیر به میزان بی‌سابقه‌ای نفت خام به مشتری اصلی‌اش چین صادر کرده و پالایشگاه‌های دولتی هند نیز با فرض کاهش تحریم‌های آمریکا، نفت ایران را به برنامه واردات سال ۲۰۲۱ اضافه کرده‌اند. شرکت ملی نفت ایران در ماه‌های اخیر و برای بررسی تقاضای احتمالی نفت خام با مشتریان آسیایی خود تماس گرفته است. از سرگیری واردات نفت خام ایران می‌تواند نیاز هند (سومین واردکننده نفت خام جهان) را به محموله‌های تسویه نقدی که پس از کاهش تولید نفت عراق و کاهش مدت برخی از قراردادهای کویت افزایش یافته، کاهش دهد. یکی از مقام‌های هندی به رویترز گفته است که این کشور که از افزایش اخیر قیمت جهانی نفت خام آسیب دیده، انتظار دارد که ظرف ۴-۳ ماه آینده نفت خام ایران وارد بازار شود. برخلاف هند، چین هرگز واردات نفت ایران را متوقف نکرد و ظرف ۱۴ ماه گذشته ۱۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تن نفت خام (۳۰۶ هزار بشکه در روز) از ایران وارد کرد که این واردات در ماه‌های ژانویه و فوریه به سطوح بی‌سابقه‌ای رسید.


اخبار

همتی: نرخ‌های فعلی ارز ماندنی نیست

»عبدالناصر همتی» در نشست پایان سال با مدیران بانک مرکزی، با بیان این‌که دو سال و نیم گذشته جزو سخت‌ترین و بی‌سابقه‌ترین شرایط کشور از نظر فشارهای اقتصادی و حتی سیاسی بوده است، گفت: «علی‌رغم تمام فشارها و محدودیت‌ها، بانک مرکزی وظیفه خود را در حوزه ارزی علی‌رغم همه مشکلات به‌خوبی و درستی انجام داده است. نرخ‌های کنونی ارز در بازار نیز ناشی از عدم اطمینان و انتظارات است و چنین نخواهد ماند». همتی با اشاره به این‌که زمانی متوسط درآمد نفتی کشور بین ۴۰ تا ۶۰ میلیارد دلار بود، گفت: «اما درآمد نفتی مجموع دو سال گذشته کمتر از ۲۰ میلیارد دلار بوده و مخارج ارزی کشور با آن اداره شده است». رئیس شورای پول و اعتبار ادامه داد: «نرخ ارز در شهریور ۹۷ به حدود ۲۰ هزار تومان رسیده بود و اکنون و پس از دو سال و نیم و علی‌رغم تداوم تحریم و کاهش درآمدهای ارزی، تمام فشارهای تورمی و جنگ روانی دشمن، افزایش زیادی در نرخ ارز نداشته‌ایم و در حال حاضر نیز اگر منابع ارزی خود بانک در دسترس باشد، توان کاهش قیمت و ثبات بیشتر بازار ارز را داریم«.


شایعات درباره ایرادات بودجه 1400

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفت‌وگو با فارس، اظهار داشت: «بر اساس پیگیری‌های انجام شده،  شورای نگهبان ایرادات وسیعی به بودجه سال ۱۴۰۰ گرفته است». وی افزود: «در جریان بررسی لایحه بودجه 1400 کل کشور، شورای نگهبان تا تبصره 4 لایحه، 60 مورد ایراد اساسی گرفته است و پیش‌بینی می‌شود بر اساس این ایرادات بالای 200 ایراد گرفته خواهد شد». جبار کوچکی‌نژاد در ادامه عنوان کرد: «برای اولین بار است که شورای نگهبان چنین ایرادات وسیعی به لایحه بودجه وارد کرده است». عباسعلی کدخدایی در واکنش به انتشار این دست اخبار در برخی رسانه‌ها و فضای مجازی با موضوع ایرادات فراوان این شورا به بودجه ۱۴۰۰، بیان داشت: «این ایرادها مانند همیشه و همه‌ساله و مشابه است«.

ماجرای قرارداد همسر واعظی با فولاد مبارکه اصفهان

»موسوی لارگانی»، عضو هیئت‌رئیسه مجلس گفت: «رئیس دفتر رئیس‌جمهور به اصفهان آمده و می‌گوید نباید فولاد مبارکه سیاسی شود؛ سیاسی نشدن فولاد یعنی همسر آقای واعظی با این مجتمع قرارداد پژوهشی ببندد و از طرف دیگر بگوید که مدیر فاسد این مجموعه باید تا انتخابات بماند، چون تنها جایی که الآن پول فراوان برای هزینه‌های انتخاباتی دارد، فولاد مبارکه است. وزیر صمت نمی‌تواند یک مدیر جزء را جابجا کند؛ باید حتماً از واعظی اجازه بگیرد و شخص رئیس‌جمهور این اجازه را بدهد. وقتی قرار بود در دوره قبل تحقیق و تفحص از فولاد صورت بگیرد، برخی آمدند در مجلس هزینه کردند که اجازه ندهید این تحقیق و تفحص انجام شود. از هفته آینده هیئت تحقیق و تفحص در این مجتمع مستقر خواهد شد«.

سرعت یافتن توسعه فناوری هسته‌ای در ایران

خبرگزاری رویترز دیشب با استناد به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران سومین آبشار از سانتریفیوژهای پیشرفته IR-2m  را در تأسیسات زیرزمینی سایت نطنز فعال کرده است. بر اساس این گزارش، ایران چهارمین آبشار از سانتریفیوژهای پیشرفته IR-2m  را نیز در تأسیسات نطنز نصب کرده، اما هنوز گازدهی به آن را آغاز نکرده است. رویترز همچنین به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش داده است که پنجمین آبشار از سانتریفیوژهای پیشرفته IR-2m نیز در حال نصب در تأسیسات نطنز است و ایران قصد دارد آبشار ششم را نیز در نطنز نصب کند.

سیاست احمقانه فشار حداکثری!

نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین روز دوشنبه (18 اسفند) در پیامی توئیتری خواستار پایان یافتن سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران شد. اولیانوف در حساب کاربری رسمی خود در توئیتر نوشت: «آمریکا در حال ارسال سیگنال‌هایی از آمادگی خود برای گفتگو به‌منظور احیای برجام است. ما از این اقدام استقبال می‌کنیم. اکنون وقت آن رسیده است که سیاست احمقانه فشار حداکثری علیه ایران پایان یابد تا توافق هسته‌ای که مهم‌ترین مؤلفه رژیم منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای است، به کارکرد نرمال خود بازگردد«.

اخبار کوتاه

تماسی با آمریکا نداشته‌ایم!/»خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز (18 اسفند) در نشست هفتگی با خبرنگاران، خاطرنشان کرد:‌ «گفت‌وگوهای بسیار نزدیکی با طرف‌های برجامی داشتیم و با آمریکا مذاکره‌ای نداشتیم. در داخل ایران برخی نکات در حال بررسی و تکمیل است. توئیت ظریف در همین مسیر بود. رسانه‌ها اجازه دهند این موضوع حساس در بستر خود جلو برود و زمانی قطعی شد، به رسانه‌ها اطلاع‌رسانی خواهد شد«.
 

دست به دامان ترکیه!/ «مجتهد»، افشاگر معروف اسرار آل سعود گفت: «ولیعهد عربستان در شرایط اضطراری کنونی ناچار است که در یمن از ترکیه کمک بگیرد و ترکیه طبق شروطی این امر را می‌پذیرد که موجب خشم امارات می‌شود. البته حضور ترکیه در این جنگ به اندازه حضور آن در لیبی سنگین نخواهد بود و آنکارا حمایت‌های لجستیک از سعودی‌ها کرده و پهپادهای خود را برای مقابله با حملات انصارالله در اختیار سعودی‌ها قرار می‌دهد«.

هشدارهای مرغی سازمان بازرسی به روحانی/ رئیس سازمان بازرسی، دیروز در جلسه شورای عالی قوه قضائیه گزارش داد: «در مورد وضعیت بازار مرغ از سال گذشته ۴ هشدار برای رئیسجمهور و ۲ هشدار به وزیر کشاورزی ارسال شده و به همراه آنها ۱۱ پیشنهاد اجرایی نیز داده شده است«.

افزایش مدیرمسئولان بازداشتی به اتهام فساد اداری/ دادستان کرمان خبر داد: «مدیرکل اقتصاد و دارایی استان کرمان به اتهام فساد اداری بازداشت شده و پرونده وی در حال تحقیقات تکمیلی است». از ابتدای سال جاری برای حدود ۵۰ مدیر و معاون، بخشدار و فرماندار تشکیل پرونده شده که از این تعداد حدود ۲۰ نفر آن‌ها مدیرمسئول بودند که بازداشت شدند و حدود ۵۹ میلیارد تومان به بیت‌المال برگشت داده شده است.

بکارگیری نخستین هاورکرافت بومی در ارتش/ فرمانده نیروی دریایی ارتش از الحاق نخستین هاورکرافت (شناور دومنظوره آبی‌خاکی) ساخت کشور به ناوگان نیروی دریایی ارتش، توسط متخصصین جوان ایرانی در سال آینده خبر داد.

عربستان موشک خورد، نفت گران شد/ قیمت نفت در معاملات دیروز بازارهای جهانی، برای نخستین بار از آغاز همه‌گیری ویروس کرونا، به بالای ۷۰ دلار در هر بشکه افزایش یافت. این افزایش، نتیجه حملات پهپادی و موشکی یمنی‌ها به قلب صنعت نفتی عربستان ازجمله تأسیسات نفتی رأس تنوره بوده است. این تأسیسات نقش حیاتی در صادرات نفت عربستان دارد.

گزارش نهایی پارلمان عراق درباره خروج نیروهای آمریکایی/ عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق از تشکیل یک کمیته عالی و تدوین گزارش نهایی در خصوص برنامه عقب‌نشینی نظامیان خارجی از این کشور و پایان دادن به مناقشات بر سر این پرونده خبر داد


روزنامه کیهان

راغفر: باید به حمایت از تولید امید بست، نه به بایدن

یک کارشناس اقتصادی اصلاح‌طلب تصریح کرد: سیاست‌های بایدن از ترامپ هم خطرناک‌تر است.
حسین راغفر استاد دانشگاه الزهرا به ایلنا گفته است: باید توجه داشت که سیاست‌های آقای بایدن از ترامپ خطرناک‌تر است. دولت بایدن برنامه‌های استراتژیک دارد، که محور اصلی آن در سیاست خارجی تضعیف دولت چین است، از سویی پاشنه آشیل چین نیز انرژی است پس تلاش می‌کنند تا رابطه ایران، چین و روسیه را بشکنند تا دسترسی چین به بازار انرژی مختل شود. یعنی پس از آنکه ایران را درگیر مسائل داخلی و بحران عمیق کردند به سراغ روسیه و در نهایت چین بروند و این سیاست کلان آمریکا است. وی ادامه داد: در مورد ایران، در حال حاضر دولت آمریکا از سویی زمینه بحث و مذاکره را فراهم می‌کند و از سوی دیگر توطئه‌های مختلف علیه کشور انجام می‌دهد، بنابراین نباید به سیاست‌های آنها دلخوش کرد. مثلاً همین آزادسازی دارایی‌های ایران به  نوعی توطئه برنامه‌ریزی شده است تا زمینه مذاکراتی فراهم شود که نتیجه‌ای نخواهد داشت.
 این اقتصاددان خاطرنشان کرد: واقعاً اگر قرار باشد این روند تخریب و تضعیف اقتصاد و جامعه متوقف شود ابتدا باید یک تصمیم‌ اساسی گرفته شود. راه‌حل نیز وجود دارد منتها برخی‌ها نمی‌خواهند راه‌حل‌های مشخص را اجرایی کنند.

راغفر هشدار داد: قطعاً عوامل توطئه‌گر و برانداز اختلال ایجاد می‌کنند و چارچوب کنونی هرچه بیشتر اختلال‌ها و نفوذها را فراهم می‌کند. بنابراین باید نسبت به توطئه‌ها هوشیار باشیم و آن نیز نیازمند سیاست‌های کلی در مورد اقتصاد است که تبدیل به پاشنه آشیل شده است. این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مسئله اصلی در شرایط کنونی جهت‌گیری‌های اقتصادی است که متاسفانه عرصه‌ای‌ را به وجود آورده تا اقتصاد ملی تضعیف شود، گفت: اتفاقاً آمریکا نیز برای این عرصه سرمایه‌گذاری کرده و متاسفانه نتیجه هم گرفته است. از همین روی باید این جهت‌گیری‌ها تغییر کند و به نحوی باشد که به توفیق اقتصاد کشور منجر شود و تولید رونق بگیرد. تا زمانی که این اتفاقات صورت نگیرد هر اقدام دیگری می‌تواند کشور را در سراشیبی تندتری قرار دهد.
 

در مقایسه با آغاز دولت روحانی نرخ اجاره‌بها 2/5 برابر شد

یک روزنامه اصلاح‌طلب حامی دولت نوشت: نرخ اجاره‌بها در طول 6 سال، 235 درصد افزایش داشته است.
روزنامه اعتماد در گزارشی می‌نویسد: با جهش‌های قیمتی انجام‌شده و براساس برخی محاسبات با قدرت خرید فعلی و فرض توقف تورم سالانه همچنین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در اعداد اعلام‌شده در بهمن، خانه‌دار شدن افراد بیش از یک قرن به طول می‌انجامد. با وجود آنکه ممکن است آرزوی خرید خانه در پایتخت توسط نسل‌های آتی محقق شود، اوضاع برای اجاره خانه نیز به سختی خرید خانه است؛ میانگین بهای اجاره یک مترمربع واحد مسکونی در تهران و براساس آمارهای وزارت مسکن در سال 92 حدود 18 هزار و 700 تومان بود که در پاییز 98 به 46 هزار و 400 تومان و در پاییز 99 به 61 هزار و 248 تومان رسید. بدین معنا که بدون دریافت ودیعه برای اجاره واحدی صدمتری در سال 92 به طور میانگین یک میلیون و 870 هزار تومان پول لازم بود که در پاییز سال گذشته به 4 میلیون و 400 هزار تومان رسیده است. حدود 235 درصد افزایش نرخ اجاره در عرض 6 سال!
با استناد به اینکه شاخص اجاره مسکن در کل مناطق شهری در پاییز سال جاری و براساس گزارش بانک مرکزی افزایشی 32/4 درصدی نسبت به پاییز 98 داشته، تا پایان آذر 99 برای همان واحد مفروض، اجاره به بیش از 6 میلیون تومان رسیده است؛ طی 7 سال میزان اجاره با فرض عدم دریافت ودیعه جهشی 231 درصدی داشته است.

با استناد به گزارش وزارت مسکن و راه و شهرسازی، متوسط بهای اجاره یک مترمربع واحد مسکونی پایتخت در سال اول دولت روحانی، 18 هزار و 592 تومان بود. هرچند در فصل تابستان که پرتقاضاترین فصل برای معاملات مسکن است، متوسط قیمت اجاره هر مترمربع به 19 هزار و 400 تومان رسیده بود.
به‌طور کلی در سال 92 برای اجاره یک خانه صدمتری در تهران، متوسط قیمتی که صاحب‌خانه‌ها درخواست می‌کردند، یک میلیون و 500 تا یک میلیون و 800 هزار تومان بود. هرچند نرخ ارز و تورم نیز در آن سال به ترتیب 3183 تومان و 34/7 درصد اعلام شده بود.

اما در سال 97 نرخ تورم به 26/9 درصد رسید و متوسط نرخ اجاره هر مترمربع واحد مسکونی نیز حدود 36 هزار و 500 تومان بود. بدین معنا که برای اجاره یک خانه صدمتری اجاره‌ای3میلیون و650هزارتومانی لازم است .
نوسانات نرخ در سال 98 و 99 نیز ادامه یافت. با وجود اینکه گزارش وزارت مسکن از متوسط نرخ اجاره‌بها مترمربع واحد مسکونی تنها تا پاییز سال 98 اعلام شده، اما آمارهای بانک مرکزی از افزایش 32/4 درصدی قیمت‌ها در پایان پاییز 97 نسبت به 98 حکایت می‌کند. بدین معنا که متوسط نرخ اجاره هر مترمربع واحد مسکونی در پاییز به 61 هزار و 248 هزار تومان رسید. نرخ تورم سالانه 98 و پاییز 99 به ترتیب، 31/2 و 30/5 درصد گزارش شده است.
البته به نظر می‌رسد آمار تورم واقعی اجاره به مراتب بیش از گزارش روزنامه اعتماد است، چه اینکه قیمت مسکن در طول 7 سال گذشته حدود 6 برابر افزایش داشته و با عنایت به کاهش شدید تولید مسکن، اثر تورمی این حوزه، به حوزه اجاره‌بها سرریز شده است.
 

احتکار و گرانی و صف تراژدی مدیریت در وزارت صمت

یک روزنامه حامی دولت معتقد است نابسامانی‌های اقتصادی مانند احتکار و گرانی و صف، به یک تراژدی در دولت روحانی تبدیل شده است.
جهان صنعت با اشاره به سوءمدیریت دولت در بازار روغن و گوشت و... نوشت: مدیریت بازار و ارزان کردن سفره مردم، از مهم‌ترین وعده‌های وزیر صمت در جمع تجار بوده اما از اوایل مهرماه سال جاری تاکنون که وی بر مسند وزارت صمت تکیه زده، خبری از آرامش در بازارهای مختلف نیست و کار مردم به جایی رسیده که باید برای خرید مواد غذایی از جمله روغن در صف‌های طولانی بایستند یا اینکه به فروشگاه‌ها کارت ملی ارائه دهند. در این میان گزارش‌های ارائه‌شده از سوی ارگان‌های دولتی نیز نشان می‌دهد طی ماه‌های اخیر بیشترین افزایش قیمت در رابطه با انواع و اقسام کالاهای اساسی اتفاق افتاده است اما با وجود اینکه چیزی به شب عید باقی نمانده، شاهد این هستیم که همچنان کمبود و افزایش قیمت در رابطه با بسیاری از کالاهای اساسی مردم در بازار بیداد می‌کند. از این رو بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که وزیر صمت بهتر است به جای حضور در مراسم افتتاحیه در استان‌های مختلف و بحث و جدل با برخی جریان‌ها، به فکر معیشت مردم باشد و دست‌کم در این روزهای پایان سال فکری به حال آرامش بازار کالاهای اساسی کند.

عملکرد غیرقابل قبول رزم‌حسینی در وزارت صمت در حالی موجب انتقاد صاحب‌نظران اقتصادی و مردم شده که در این میان شاهد اظهارنظرهای عجیب و قابل تامل برخی دیگر از مسئولان وزارت صمت یا سازمان‌های زیرمجموعه آن در رابطه با بازار هستیم.
مثلا همین چند روز پیش رئیس سازمان حمایت در واکنش به گلایه‌های موجود در خصوص آشفتگی بازار روغن اعلام کرد: مردم روغن احتکار نکنند.
در واقع وعده‌های تکراری مسئولان درباره حل مشکلات مردم در خرید کالاهای اساسی از جمله روغن در حالی هر روز در قالب خبرهای متعدد منتشر می‌شود که هنوز مردم برای خرید روغن باید در صف بایستند.

مشاهدات میدانی از وضعیت بازار روغن نشان از آن دارد که نه‌تنها برخوردی با تولیدکنندگان متخلف در فروش اجباری کالا به همراه روغن انجام نشده که برخی از فروشگاه‌ها به جای آنکه کالاهای خود را در فروشگاه عرضه کنند آنها را راهی بازار کرده و با قیمت‌های بالا به فروش می‌رسانند.
در این میان شاهد به‌هم‌ریختگی و افزایش قیمت قابل توجه در بازارهای دیگری از جمله گوشت و مرغ هستیم. طبق اعلام مرکز آمار، گوشت قرمز تا بیش از ۴۱ درصد نسبت به پارسال افزایش قیمت را تجربه کرده است.
 

با اعصاب مردم بازی نکنید از جمله خود شما، دوست عزیز!

آقای رئیس‌جمهور به درستی می‌گوید «ما حق نداریم با استفاده از تریبون خود، با اعصاب مردم بازی کنیم» اما ایشان و برخی مدیران‌شان همین توصیه را رعایت نمی‌کنند.

روزنامه رسالت در توضیح این ارزیابی خود می‌نویسد: رئیس‌جمهور محترم همین توصیه اخلاقی را رعایت نکرد و در جلسه هیئت دولت مطالبی را فرمودند که ربط مستقیم با اعصاب مردم دارد.

ایشان فرمودند: «امروز هم اقتصاد ما بهتر می‌چرخد و هم سانتریفیوژها»؛ آیا واقعا چرخ اقتصاد ما با تورم بالای 50 درصد بهتر می‌چرخد؟ آیا قدرت خرید مردم در حال حاضر به یک ششم سال 92 می‌رسد و مردم این را به درستی در کف بازار و کف جیب خود احساس می‌کنند، چرخ اقتصاد خوب می‌چرخد؟ آیا با پنج نرخی شدن ارز که محلی برای رانت‌های عجیب و غریب عده‌ای غارتگر بیت‌المال شده، چرخ اقتصاد خوب می‌چرخد؟ آیا خط فقر که در سال 1392 دو میلیون تومان بود امروز به 10 میلیون تومان رسیده، چرخ اقتصاد خوب می‌چرخد؟ خود ایشان در ایام تبلیغات انتخابات فرموده بودند «ملاک در تورم جیب مردم است

آیا امروز به این معنا چرخ اقتصاد خوب می‌چرخد؟ مردم همه خسارت به اقتصاد را از برجام بی‌فرجام می‌د‌انند. برجامی که دستاورد آن به قرائت بالاترین مقامات سیاسی، اقتصادی دولت تقریبا هیچ بوده است. همین بازی با اعصاب مردم را معاون اول محترم رئیس‌جمهور مرتکب شدند و گفتند: «در هیچ دولتی به اندازه دولت تدبیر و امید در کشور پیشرفت نداشته‌ایم.» این‌طور شوخی کردن با اعصاب مردم، درست نیست. کسی که در ایام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری با جمله مشهور «مردم عزیز آیا یادتان هست» یک سری اعداد و ارقام را در نقد عملکرد اقتصادی دولت گذشته مطرح کرد که اگر امروز اعداد و ارقام رکورد اقتصادی دولت را جلوی او بگذاریم با موجی از خنده و استهزا روبه‌رو می‌شویم.

رئیس‌جمهور محترم فرمودند: «لحن دولت جدید آمریکا تغییر کرده است.» این در حالی است که مواضع و لحن مقامات جدید آمریکا در کاخ سفید و پنتاگون و وزارت خارجه هیچ تغییری نکرده است و همچنان بر طبل تحریم‌ها می‌کوبند. حاضر نیستند به هیچ‌یک از تعهدات خود عمل کنند.
اخیرا بایدن وضعیت اضطراری ملی در قبال ایران را تمدید کرد. وی طی سخنانی همزمان با این تمدید گفته است: «به نظر من لازم است تحریم‌های جامع وضع شده، همچنان پایدار بماند!» آیا این دیدگاه‌های تجاوزکارانه‌ نشانه آن است که لحن آمریکا تغییر پیدا کرده است؟!
 

شما زحمت را کم کنید ناکارآمدی دولت هم رخت می‌بندد

یک فعال اصلاح‌طلب می‌گوید؛ مردم نگذارند دولت آینده دست افراد ناکارآمد بیفتد .نجفقلی حبیبی که در تشکل‌های اصلاح‌طلب فعال است، به روزنامه آرمان گفت؛ مردم ما اعتراض دارند که چرا صدای ما در کشور شنیده نمی‌شود؟ مردم سؤال می‌کنند که چرا در این سال‌های اخیر هیچ فردی به اعتراضات ما پاسخ نداده است.

وی افزود: از دیدگاه من مردم باید دوباره در انتخابات شرکت کنند و نگذارند که ریاست دولت در 4 سال آینده دست افراد نالایق بیفتد. اگر مردم در انتخابات شرکت کردند و دوباره صدای آنها شنیده نشد، آنها می‌توانند به مسئولان کشور اعتراض کنند. وقتی که مردم از حضور داشتن در انتخابات ممانعت کنند، قطعاً صدای آنها در هیچ جایی شنیده نمی‌شود و در آن صورت مسئولان به کسانی که صحنه انتخابات را رها کردند، پاسخی نمی‌دهند. اولین اصل اساسی این است که مردم صحنه انتخابات را رها نکنند و این موضوع را بدانند که اداره امور کشور براساس رأی آنها اتفاق خواهد افتاد. اگر مردم باور داشته باشند که اداره کشور با رأی آنها سامان پیدا می‌کند، در انتخابات حضور پیدا می‌کنند و آحاد جامعه نباید فکر کنند که رأی آنها تأثیری در سرنوشتشان ندارد.

وی ادامه می‌دهد: مردم باید اول نسبت به کاندایداهای انتخابات شناخت پیدا کنند و بعد رأی خود را به صندوق‌های رأی بیندازند. اینکه ما بدون شناخت کاندیداها در انتخابات رأی می‌دهیم، یک اشتباه بزرگ است و همین اشتباه‌ها باعث شده که کشور ما در سال‌های اخیر به شدت درگیر مشکلات اقتصادی و فرهنگی شود. اگر مردم در انتخابات با شناخت دقیق به کاندیداها رأی دهند، از حضور افراد ناشایست در بالاترین مقام اجرایی کشور جلوگیری می‌کنند.

اظهارات این فعال اصلاح‌طلب در حالی است که عمده اعتراض مردم به سوء مدیریت اقتصادی دولت (با تضمین و امضاء تأیید اصلاح‌طلبان) است. و در واقع همین سوء مدیریت و آثار آن است که می‌تواند به دلزدگی بخش‌هایی از جامعه منتهی شود
.
جالب اینکه مدعیان اصلاح‌طلبی پس از سوء مدیریت بنزین و موج‌سواری دشمن روی این بی‌تدبیری دولت، سعی کردند حساب خود را از دولت روحانی جدا کنند و با ادعای اینکه روحانی نامزد اجاره‌ای و عاریتی آنها بوده، مسئولیت پاسخگویی را از دوش خود بردارند و حال آنکه همین طیف بارها ادعاهایی مانند «تکرار می‌کنم» و «ما اصلاح‌طلبان تضمین وعده‌های روحانی هستیم»، در دادن آدرس اشتباه به مردم نقش نداشته‌اند.

به یک معنای دیگر، ترجمان اظهارات آقای حبیبی این می‌شود که مردم این‌بار به هیچ وجه نباید به مدعیان اصلاح‌طلبی اعتماد کنند تا دولت دست افراد ناکارآمد نیفتد. یا به عبارت دیگر، طیف مذکور باید شر خود را از سر مردم کم کنند تا مدیریت و اقتصاد کشور بتواند نفس تازه کند و به حرکت بیفتد.

روزنامه وطن امروز

دولتمردان در شب عید دغدغه‌های مردم را رفع کنند

رئیس قوه‌ قضائیه روز گذشته در نشست شورای عالی قضایی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در روز درختکاری و گله‌مندی ایشان از وضعیت بازار، عنوان کرد: آنچه امروز ما در جامعه، سفرهای استانی، گزارش‌های خبری صداوسیما و به واسطه ارتباط با مردم و نخبگان و دغدغه‌مندان مشاهده می‌کنیم، حاکی از این است که امروز هم تولیدکننده، هم توزیع‌کننده و هم مصرف‌کننده ناراحت هستند. آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی با اشاره به نارضایتی تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان و مصرف‌کنندگان از وضعیت بازار بویژه کالاهای مورد نیاز مردم، تصریح کرد: مدیریت زنجیره تولید، تامین و مصرف آنچنان دست‌نیافتنی و پیچیده نیست که در فقدان آن وضعیتی برای دلالان فراهم شود تا آنها عرصه را بر مردم، تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان تنگ کنند. رئیس قوه ‌قضائیه زنجیره تولید، تامین و مصرف را فرآیندی قابل مدیریت دانست و با بیان اینکه این مدیریت می‌تواند مردم را در دستیابی به کالای مورد نظرشان کمک کند، افزود: امروز سازمان حمایت تولیدکننده و مصرف‌کننده، تعزیرات حکومتی، وزارت صمت و بخش‌های مختلف در رابطه با مدیریت زنجیره تولید، تامین و مصرف، مسؤولیت قانونی بر عهده دارند. آیت‌الله رئیسی همچنین با بیان اینکه مسؤولان و دولتمردان وظیفه دارند در شب عید با رفع دغدغه‌های جامعه، دسترسی مردم به کالاهای مورد نظرشان را تسهیل کنند، گفت: قوه ‌قضائیه آماده است در تمام شهرهای کشور به دولت و بخش‌های مسؤول جهت دستیابی به مدیریت بهتر زنجیره تولید، تامین و مصرف کمک کند
.

عبور از مسیر جهاد و شهادت رمز موفقیت ملت ایران است

 فرمانده کل سپاه پاسداران با تاکید بر اینکه ملت ایران از مسیر جهاد و شهادت عبور کرده و این رمز موفقیت ما است، افزود: وقتی ملتی با این داستان‌های واقعی که فراتر از خیال است زندگی می‌کند و ادبیات آن را می‌سازد و انتشار می‌دهد، هرگز در مقابل هیچ دشمنی شکست نمی‌خورد. وی افزود: تجربه تاریخ هم نشان داد هر گاه اسلام طلوع کرد، همه دشمنان و کفار در برابر آن صف‌آرایی کردند تا نور خدا را خاموش کنند اما خداوند هر بار نور خود را کامل کرد و اتمام بخشید، هر چند کافران آن را نپسندند. سرلشکر حسین سلامی بیان کرد: امروز دشمنان و متحدان آنها سر شکسته هستند، همه آنهایی که فکر می‌کردند در پرتو قدرت ظاهری این امپراتوری بی‌نظیر بشر می‌توانند بر ملت ایران غلبه کنند، پوسیده و مندرس شده‌اند و ملت ایران سرافرازند و به قامت شکوه ایستاده‌اند.
ملت ایران به غیرت و نشکستن و وحدت قلب‌ها شناخته می‌شود و مقاومتش از ایمانش که پایان‌ناپذیر است سرچشمه می‌گیرد؛ ایمان به اراده الهی و هدف‌های بلند و آینده‌ای درخشان، این سرنوشت ملت ایران است. سردار سلامی عنوان کرد: دشمنان تصور می‌کنند ملت ایران عزت و عظمت، اقتدار و ایمان خود را با مادیات جابه‌جا می‌کند، داستان محاصره اقتصادی و داستان خطای دشمن در شناخت حقیقت درونی جامعه ما است. وقتی دشمن قدرت تشخیص نداشته باشد دچار خطای محاسبه می‌شود و چون نمی‌شناسد، اشتباه می‌کند و شکست می‌خورد
.

اولین هاورکرافت بومی به ناوگان نیروی دریایی ارتش ملحق می‌شود

 فرمانده نیروی دریایی ارتش در جمع معاونان و فرماندهان این نیرو با تاکید بر اینکه نیروی دریایی ارتش با حضور جوانان متخصص و باایمان توانسته است در تمام حوزه‌های تجهیزاتی و عملیاتی به خودکفایی کامل برسد، گفت: ان‌شاءالله سال آینده نخستین هاورکرافت ساخت جمهوری اسلامی ایران به ناوگان نیروی دریایی ارتش ملحق می‌شود. امیر دریادار حسین خانزادی با اشاره به برگزاری رزمایش مرکب امنیت دریایی بین ۲ نیروی دریایی ایران و روسیه در شمال اقیانوس هند در سال جاری، خاطرنشان کرد: بازتاب برگزاری این رزمایش در سطح ملی و بین‌المللی برای کل نیروهای مسلح و همچنین برای کشور بسیار اثربخش و امیدوار‌کننده بود و پیام آن برای کشورهای دوست و همسایه، صلح و دوستی و برای دشمن، نمایش اقتدار دریایی و امنیت جمعی توسط کشورهای حاشیه اقیانوس هند بدون حضور بیگانگان و کشورهای فرامنطقه‌ای بود. امیر خانزادی، مسیر پیشرفت‌ و فناوری‌های به‌روز دنیا در حوزه موشکی در نیروی دریایی ارتش را بسیار مطلوب دانست و افزود: امروز تمام یگان‌های سطحی و زیرسطحی نیروی دریایی ارتش به موشک‌های بومی مجهز هستند و ان‌شاءالله موشک‌هایی با قابلیت عمودپرواز روی شناور‌های سطحی این نیرو نصب و عملیاتی خواهد شد.

وی کارخانجات نیروی دریایی ارتش را به عنوان بزرگ‌ترین مجموعه صنعتی کشور در ساخت و تعمیر یگان‌های سطحی و زیرسطحی عنوان و با بیان اینکه با پشتکار جوانان متخصص در نیروی دریایی ارتش توانسته‌ایم در تمام حوزه‌های تعمیراتی و تجهیزاتی به خودکفایی صد درصد برسیم، خاطرنشان کرد: ان‌شاءالله سال آینده نخستین هاورکرافت ساخت جمهوری اسلامی ایران به ناوگان نیروی دریایی ارتش ملحق می‌شود. خانزادی الحاق ناوبندر مکران و ناوموشک‌انداز زره به نیروی دریایی ارتش را افتخار بزرگی برای کل نیروهای مسلح و کشور دانست و تصریح کرد: این رویداد ملی، با همکاری و همدلی همه فرماندهان و کارکنان در نیروی دریایی ارتش انجام شد و همواره به خود می‌بالیم که در این لباس مقدس، امنیت و آرامش را برای مردم کشورمان هدیه دهیم.

روزنامه خراسان

آقای صدا و سیما؛ از خصوصی سازی دفاع کن!

طبق بخشنامه جدید یک مقام مسئول اقتصادی در دولت به رئیس رسانه ملی، سازمان صدا و سیما موظف شده است با همکاری سازمان خصوصی سازی، در عین استقبال از نقدهای کارشناسی و مستدل، برای تهیه گزارش و برنامه های تحلیلی مناسب به منظور شکل دهی یک فضای حرفه ای رسانه ای در زمینه ضرورت انجام خصوصی سازی در چارچوب سیاست های کلی اصل 44 اقدام و گزارش آن را به صورت شش ماه یک بار به دولت ارائه کند.
 

خریداران خودرو  گرفتار دعوای 2 نهاد دولتی!

یک مقام مسئول در گزارش روزهای اخیر خود خطاب به تعدادی از اعضای کابینه، اعلام کرده در حالی که شماره ‌گذاری خودروهای دارای استاندارد یورو ۴ صرفاً تا ابتدای فروردین امسال امکان ‌پذیر بود، با تداوم تحریم‌ ها و افزایش موانع موجود برای ارتقای استاندارد خودروها، درخواست تمدید این مهلت تا پایان 1400 به هیئت وزیران ارائه شد اما به علت اختلاف دو عضو کابینه، از دستور کار دولت خارج شد ولی اکنون مشخص شده به دلیل اتمام این مهلت، امکان واگذاری تعدادی از خودروهای تولیدی امسال با استاندارد یورو ۴ به متقاضیان فراهم نیست و نیازمند حل اختلاف مذکور است.


روزنامه ایران

تمایل امریکا به حضور ایران در مذاکرات صلح افغانستان

خبر اول اینکه، وزیر امور خارجه ایالات متحده در نامه‌ای به «اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان، متذکر شده که از سازمان ملل تقاضا کرده برخی کشورها از جمله روسیه، ایران و چین در نشست عالی هفته‌های آینده گفت‌وگوهای صلح افغانستان شرکت کنند. به گزارش تابناک به نقل از شبکه تلویزیونی «طلوع نیوز افغانستان» بلینکن در این نامه به عنوان اولین پیشنهاد گفت: «سازمان ملل متحد باید جلسه‌ای از وزرا و نمایندگان خارجه روسیه، چین، پاکستان، ایران، هند و ایالات متحده تشکیل دهد تا درباره یک رویکرد واحد برای حمایت از صلح در افغانستان بحث کند.» بلینکن در نامه خود خطاب به رئیس جمهوری افغانستان گفته که از ترکیه خواسته است میزبان مذاکرات آتی صلح افغانستان باشد.
 

بازداشت مدیر کل امور اقتصادی کرمان

 خبر دیگر اینکه، دادستان کرمان از بازداشت مدیر کل امور اقتصاد و دارایی استان کرمان خبر داد و گفت: پرونده این مدیر در دست بررسی است. به گزارش فارس، دادخدا سالاری در نشست شورای ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان کرمان اظهار کرد: ما بیشتر به سمت نهی از منکر رفتیم و امر به معروف خیلی کم بوده، بدترین منکر این است که فساد اداری در سطح جامعه وجود دارد که زیبنده نیست. دادستان کرمان با تأکید بر اینکه رؤسای ادارات باید امر به معروف و نهی از منکر را از خودشان شروع کنند، عنوان کرد: در سال جاری تقریباً برای ۵۰ مدیر در سطح مدیرکل، شهردار، بخشدار، رئیس شورای شهر و... در استان تشکیل پرونده شده که تقریباً ۲۰ مدیر و مسئول بازداشت شده و حدود ۵۹ میلیارد تومان اعاده به بیت‌المال صورت گرفته است.
 

 علم‌الهدی:  برای جشن‌های شعبان «کارناوال‌های شادی» راه بیندازید

شنیده ایم که،امام جمعه مشهد گفت: در تلاش باشید که با حضور کارناوال‌های شادی و تزئین سردر خانه‌های مردم، این شادی و شور را به فضای شهر بیاوریم و هر کس به هر مقداری برای وجود مقدس امام عصر قدم بردارد، آن حضرت نیز متوجه او خواهند شد. به گزارش ایرنا، آیت‌الله احمد علم‌الهدی در دیدار با اعضای ستاد مهدویت خراسان رضوی بیان کرد: نباید بگذاریم چراغ نیمه شعبان خاموش شود لذا مهم است برای برگزاری جشن‌های نیمه شعبان در ایام کرونا چگونه عمل کنیم و باید با هماهنگی کمیته‌های مختلف، درصدد هرچه بهتر برگزار کردن جشن‌های اعیاد شعبانیه باشید. وی با بیان این‌که باید ابتکارات بیشتری در برگزاری جشن‌های نیمه شعبان به خرج داد، گفت: باید بررسی کنید و بسنجید چگونه با ابتکارات و ابداعات بیشتری این مراسم را برگزار کنید زیرا در آینده مناسبت‌های بسیار مهمی در پیش داریم.
 

 شکایت از عنبرستانی پا برجاست

 گفته می شود که،با گذشت بیش از یک ماه از درگیری علی اصغر عنابستانی، نماینده اصولگرای مجلس با سرباز پلیس راهور که برسر اصرار برای ورود غیرمجاز به خط ویژه رخ داد، پیگیری‌ها حکایت از پابرجا بودن شکایت از این نماینده و انتظار برای صدور حکم قضایی دارد. سردار سید کمال هادیانفر، رئیس پلیس راهور ناجا در گفت‌وگو با ایسنا گفت: این موضوع هم اکنون ازطریق مقام قضایی دنبال می‌شود. ایشان یکبار دعوت شدند و موضوعات هم آنجا مطرح شد. هادیانفر با تأکید بر اینکه مقام قضایی همچنان پیگیر این موضوع است، گفت: ملاقات‌ها و جلسه‌های بعدی و... نیز انجام خواهد شد و ما منتظر اقدامات قضایی هستیم. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا درباره اینکه آیا پلیس شکایت خود را در این خصوص پس گرفته است یا خیر، گفت: شکایت ما  همچنان پابرجاست و دستگاه قضایی در حال رسیدگی به آن است.
 

 گشت‌زنی بمب‌افکن‌های امریکایی بر فراز خاورمیانه

 دست آخر اینکه،ارتش امریکا روز یکشنبه اعلام کرد، دو بمب‌افکن استراتژیک خود از نوع «بی- ۵۲» استراتوفورترس خود را برای گشت‌زنی هوایی چند ملیتی به حریم هوایی خاورمیانه اعزام کرده است. به گزارش تابناک به نقل از آر تی، فرماندهی مرکزی امریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد: این گشتزنی با هدف «بازدارندگی دشمن و اطمینان بخشی به همپیمانان و شرکا با تعهد ارتش امریکا به حفظ امنیت منطقه» انجام می‌شود. فرماندهی امریکا اشاره کرد، هواپیماهای وابسته به دولت‌های شریک از جمله رژیم صهیونیستی، عربستان و قطر این دو بمب‌افکن و نیز جنگنده‌های نیروی هوایی امریکا را در این گشتزنی همراهی می‌کنند. در ادامه این بیانیه آمده است، این گشتزنی چهارمین حضور بمب‌افکن‌های استراتژیک امریکا در منطقه از ابتدای سال جاری میلادی است.


روزنامه شرق

فراخوان برای اعتصاب عمومی  در میانمار

با وجود سرکوب خونین معترضان در میانمار بار دیگر ده‌ها هزار نفر به خیابان آمدند و علیه نظامیان کودتاگر تظاهرات کردند. اکنون اتحادیه‌های صنفی با فراخوان به اعتصاب سراسری می‌کوشند جنبش اعتراضی را تقویت کنند. به گزارش دویچه‌وله، درحالی‌که نیروهای امنیتی و پلیس میانمار پیگرد و بازداشت حامیان دولت غیرنظامی به رهبری آنگ سان سوچی را شبانه ادامه می‌دهند، حرکت‌های اعتراضی علیه کودتاگران ادامه دارد و تشدید می‌شودبرخی منابع محلی، ازجمله پورتال خبری «میانمار اکنون» گزارش داده‌اند که روز گذشته پلیس و نیروهای امنیتی معترضان را در کلانشهر یانگون (رانگون سابق) به‌شدت سرکوب کرده و بسیاری را بازداشت کرده‌اند. در این روز نظامیان با گلوله‌های پلاستیکی و گاز اشک‌آور به معترضان و شرکت‌کنندگان در یک تحصن اعتراضی یورش برده‌اند. پلیس در روزهای گذشته از گلوله جنگی هم استفاده کرد. گفته می‌شود در ماندالای و دیگر شهرهای اصلی این کشور آسیای جنوب شرقی نیز عملیات خشونت‌آمیز پلیس و نیروهای امنیتی علیه معترضان تعداد زیادی مجروح به جا گذاشته است. حزب اتحادیه ملی برای دموکراسی، که رهبر آن آنگ سان سوچی و بسیاری از اعضای برجسته‌اش در بازداشت به سر می‌برند، می‌گوید نیروهای مسلح شنبه‌شب شماری از اعضای حزب را بازداشت کرده و یکی از آنها براثر ضرب‌وشتم جان خود را از دست داده است.
 

اعتصاب سراسری با هدف عقب‌راندن کودتاگران

در واکنش به افزایش خشونت علیه معترضان، شماری از اتحادیه‌های بانفوذ صنفی در فراخوان مشترکی دعوت به اعتصاب عمومی کرده‌اند. این اتحادیه‌ها هدف از فراخوان خود را توقف کامل و گسترده فعالیت‌های اقتصادی در کشور برای واداشتن نظامیان به تجدیدنظر در تصمیم خود مبنی‌بر در دست‌گرفتن قدرت ازطریق کودتا عنوان می‌کنند. نظامیان میانمار اول فوریه به بهانه تقلب و دستکاری در انتخابات پارلمانی ماه نوامبر علیه دولت غیرنظامی به ریاست آنگ سان سوچی کودتا کردند و قدرت را به دست گرفتند. در انتخابات پارلمانی حزب اتحاد ملی برای دموکراسی بیش از ۸۰ درصد آرا را از آن خود کرد اما نظامیان که همواره سهمی از کرسی‌های پارلمانی و چند وزارتخانه را از آن خود می‌دانند، هم‌زمان با نخستین جلسه پارلمان جدید دست به کودتا زدند. برپایه برآورد سازمان ملل در پنج هفته گذشته دست‌کم ۵۰ نفر در جریان سرکوب معترضان در میانمار کشته ‌شده‌اند. اکثر قربانیان حرکت‌های اعتراضی در چند روز گذشته براثر اصابت گلوله جان خود را از دست داده‌اند.  سازمان ملل برآورد می‌کند از ابتدای کودتای نظامی اول فوریه تاکنون هزار و ۷۰۰ نفر بازداشت شده‌اند و از وضعیت بسیاری از آنها و محل نگهداری‌شان اطلاعی در دست نیست.
 

فشار بر بن‌سلمان برای آزادی محمد بن‌نایف

روزنامه تایمز در گزارشی نوشت که رئیس‌جمهوری آمریکا با فشارهایی برای آزادسازی شاهزاده «محمد بن نایف»، ولیعهد پیشین عربستان از بازداشت خانگی مواجه است. به گزارش ایسنا، روزنامه انگلیسی تایمز در گزارشی آورده است، «جو بایدن»، رئیس‌جمهوری آمریکا با فشارهایی برای آزادسازی شاهزاده «محمد بن نایف»، ولیعهد پیشین عربستان از دست مقامات این کشور مواجه است. تایمز در گزارش خود افزود که بن نایف، متحد اصلی ایالات متحده آمریکاست و اکنون پس از آنکه «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی او را حبس کرد و به زور ولایت‌عهدی را از وی گرفت، در شرایط دشواری قرار دارد. این فشارها بر بایدن پس از آن صورت می‌گیرد که دستگاه اطلاعاتی آمریکا گزارشی درباره کشته‌شدن «جمال خاشقچی»، روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول منتشر کرد و در آن تصریح کرد که این جنایت با موافقت بن‌سلمان روی داده است. همچنین این فشارها هم‌زمان با تصمیم دولت جدید آمریکا برای ارزیابی مجدد مناسبات تنگاتنگ خود با عربستان مطرح می‌شود. محمد بن نایف که پس از ولیعهدی بن‌سلمان به‌شدت زیر نظر گرفته شده است، در اردوگاه نظامی در مرکز عربستان بازداشت شد؛ مرکزی که دولتمردان سعودی برای گپ‌وگفت و استراحت در صحرا بدانجا می‌روند. به گفته منابع آگاه، شاهزاده بن نایف که ۶۱‌ساله است، پس از انتقال به اردوگاه نظامی به مدت شش ماه در حبس انفرادی تحت شکنجه قرار گرفت. او در این مدت ۳۸ کیلوگرم لاغر و زخم‌هایی در پاهایش نمایان شد. به نوشته این روزنامه انگلیسی، بن‌نایف که تا پیش از این بدون هیچ مشکلی راه می‌رفت، پس از بازداشت در اردوگاه نظامی مذکور به‌سختی راه می‌رفت و بر عصای شخصی خود تکیه می‌کرد. در همین رابطه، منبعی آگاه گفت: پس از انتشار گزارش‌هایی درباره وضعیت جسمانی وخیم بن نایف و شکنجه‌ها علیه او، بسیاری از این موضوع احساس نگرانی عمیق می‌کنند.

 منبع: بصیرت