یادداشت روزنامه‌ها 8 اردیبهشت ماه


روزنامه کیهان

پوزش همراه با خدا‌حافظی دولت از آمریکا! /حسین شریعتمداری

ساده‌لوح نباشید، فایل صوتی آقای ظریف برخلاف آنچه که برخی از دولتمردان ادعا می‌کنند «محرمانه» نبوده و از ابتدا برای انتشار تهیه شده است. آقای ظریف در این فایل صوتی نقش اصلی را ندارد، او به نمایندگی از دولت، سخن می‌گوید و روی سخن نیز قبل از آنکه با مردم ایران باشد، با دولت آمریکاست. بخوانید!

۱- فرض کنید به جای آقای ظریف، قرار بود وزیر خارجه آمریکا درباره سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران اظهار نظر کند! ... حالا با توجه به مواضع بار‌ها اعلام شده آمریکا درباره کشورمان به این پرسش پاسخ بدهید که وزیر خارجه آمریکا قرار بود علیه کشورمان چه بگوید که آقای ظریف در فایل صوتی مورد اشاره نگفته است؟!

۲- جان‌مایه سخنان آقای ظریف آن است که مواضع و عملکرد حاج قاسم سلیمانی (بخوانید، نماد مقاومت) مانع از آن بود که دولت روحانی سیاست خارجی نظام را آنگونه که آمریکا و متحدانش می‌خواهند دنبال کند! آقای ظریف می‌گوید: «من دیپلماسی را بیشتر برای میدان هزینه کردم، تا میدان برای دیپلماسی هزینه شده باشد. هیچ زمانی نتوانستم به فرمانده میدان [نظامی]بگویم کاری را بکن، چون در دیپلماسی نیاز دارم. تقریبا هربار که من برای مذاکره رفتم، این سلیمانی بود که می‌گفت می‌خواهم تو این خاصیت یا نکته را بگیری. من برای موفقیت میدان، مذاکره می‌کردم». او در بخش دیگری از سخنانش می‌گوید: «وقتی میدان (بخوانید مقاومت در برابر زورگویی‌های آمریکا) تصمیم‌گیر باشد، این می‌شود. وقتی که میدان بخواهد بر استراتژی کشور حاکم شود، این می‌شود که می‌توانند با ما بازی کنند.»! به بیان دیگر، همه مشکلات دولت آقای روحانی آن بوده و هست که بینش و منش حاج قاسم سلیمانی (بخوانید مکتب سلیمانی) به دولت ایشان اجازه نمی‌داده است که سیاست خارجی کشور را بر مدار عرف تحمیلی آمریکا اداره کند!

۳- وقتی سخن به شهید بزرگوارمان، حاج قاسم سلیمانی می‌رسد، سخن از نماد مقاومت و «مکتب سلیمانی» در میان است و هنگامی که آقای ظریف دست به ترور شخصیت او می‌زند و بینش و منش او را اصلی‌ترین مانع در سیاست خارجی دولت معرفی می‌کند، به وضوح و با صراحت، به مقاومت ایران در مقابل باج خواهی‌های آمریکا و اسرائیل اعتراض می‌کند! حالا خودتان قضاوت کنید که آیا این دیدگاه با آنچه آرزوی ۴۲ ساله آمریکا و اسرائیل بوده و هست تفاوتی دارد؟!     
۴- به تصویری که آقای ظریف از شهید سلیمانی ارائه می‌دهد توجه کنید. ایشان شهید سلیمانی را یک ژنرال قدرتمند و با نفوذ معرفی می‌کند که اقداماتش در حمایت از جبهه مقاومت(بخوانید حمایت از جان و مال و ناموس مردم)، منطقه را برای آمریکا و متحدانش نا امن کرده است!... آقای ظریف توضیح نمی‌دهد که اگر مجاهدت‌های قاسم سلیمانی و یاران پاکباخته او نبود، امروز بعضی‌ها باید پوتین‌های داعش را واکس می‌زدند! و... ضمن آنکه آمریکا و متحدانش از قاسم سلیمانی‌ها و نیرو‌های عظیم و پا به رکاب حزب‌الله حساب می‌برند و گرنه - با عرض پوزش-برای بعضی‌ها تره هم خُرد نمی‌کردند!

۵- با این توصیفی که آقای ظریف از شهید سلیمانی ارائه داده است و با تلویحی ابلغ من تصریح آن شهید بزرگوار را عامل تنش در منطقه معرفی کرده است، باید به مایک پمپئو، وزیر خارجه ترامپ حق داد که به شهادت رساندن سردار سلیمانی را یک اقدام ضروری و با هدف کمک به آرامش منطقه بداند! و بعد از انتشار فایل صوتی ظریف با کمال وقاحت بگوید «ترور [شهادت]سلیمانی توسط دولت ما تأثیر گسترده‌ای بر ایران و خاورمیانه داشته است... اگر حرف مرا قبول ندارید از ظریف بپرسید»! شرم آور نیست؟! هست!

۶- آقای ظریف فراموش کرده است که ده‌ها میلیون نفر در ایران و چند برابر بیشتر در سراسر جهان اسلام و حتی از ملت‌های آزاده و غیر‌مسلمان در تشییع پیکر مطهر شهید سلیمانی شرکت کرده و در فراق او خون‌گریستند. این تشییع پر شکوه به اعتراف دوست و دشمن همانند تشییع پیکر مطهر امام راحل (‏ره) در تاریخ معاصر بی‌نظیر - و نه کم نظیر- بوده است؛ و این در حالی است که مردم، قاسم سلیمانی و بینش و منش او را می‌شناختند و با آگاهی کامل از مکتب او در تشییع پیکر مطهرش شرکت کرده بودند. از این روی با جرأت و بدون کمترین تردیدی می‌توان گفت، بدگویی ظریف درباره سردار دل‌ها، اولاً؛ اهانت آشکار به صد‌ها میلیون مسلمان و آزاده جهان و ده‌ها میلیون تن از مردم پاکباخته ایران است. ثانیاً؛ شهید سلیمانی برجسته‌ترین نماد مبارزه با تروریست‌هاست، بنابراین آقای ظریف در اظهارات سخیف خود علیه سردار سلیمانی، با تروریست‌های تکفیری و قاتل صد‌ها هزار زن و مرد و کودک بی‌گناه فالوده خورده است و ثالثاً؛ با قاتلان آن شهید بزرگوار از جمله، ترامپ و پمپئو و نتانیاهو و بن‌سلمان و‌... اعلام همبستگی کرده است!
باید برای جناب ظریف که نشان داده است با نظام و مردم این مرز و بوم نامحرم است این رباعی را از قول سعدی گوشزد کرد که.
آن یکی در سماع رندان شد
زآن میان گفت شاهدی بلخی
گر ملولی ز ما تُرش منشین
که تو هم در میان ما تلخی

۷- یکی از مضحک‌ترین واکنش‌ها به فایل صوتی ظریف، موضع برخی از دولتمردان و رسانه‌های تحت امر آنهاست که به جای اعتراض به ظریف و ابراز شرمندگی و اعلام انزجار از اظهارات ضددینی و ملی او، هیاهو به راه انداخته و برای رَد گم‌کردن، زبان به اعتراض گشوده‌اند که چه کسی این فایل صوتی را که «محرمانه»! بوده است، لو داده و منتشر کرده است؟! ظاهراً این جماعت شعور مردم را دستکم گرفته و با شعور دم‌دستی خود به مقایسه نشسته‌اند! چرا که.

الف: این فایل در اختیار تهیه‌کنندگان آن، یعنی دولتمردان در مرکز مطالعات استراتژیک ریاست جمهوری و تحت مدیریت آقای آشنا
بوده است و کسانی که در تهیه آن دست داشته‌اند نیز برخی از افراد بد‌سابقه‌اند که در کارنامه خود زندانی شدن به جرم همراهی با دشمنان اسلام و انقلاب و نظام را دارند. فایل صوتی در اختیار این قماش بوده است، آقایان چرا رَد گم می‌کنند و نعل وارونه می‌زنند؟!
ب: آقایان اگر متن این مصاحبه و فایل صوتی را تائید نمی‌کنند چرا آن را تهیه کرده‌اند؟! و اگر مورد تائیدشان است چرا از انتشار آن مضطرب شده‌اند؟!
ج: دستپاچگی دفتر رئیس‌جمهور از انتشار این فایل صوتی به وضوح نشان می‌دهد که می‌دانند، دست به چه خیانتی زده‌اند!
و اگر اینگونه نبود، چرا از انتشار آن ابراز نگرانی می‌کنند؟!
د: هیاهوی مدعیان اصلاحات و دفتر رئیس‌جمهور درباره اینکه چه کسی فایل صوتی را منتشر کرده است به وضوح نشانه فرار از خیانتی است که مرتکب شده‌اند. وگرنه، اولاً یافتن کسی که فایل را منتشر کرده است همانگونه که گفته شد بسیار آسان است و متهم اصلی در میان خودشان است و ثانیاً سر و صدای آن‌ها در این خصوص مانند آن است که قتلی اتفاق افتاده و کسی یا کسانی قاتل را معرفی کرده‌اند و آقایان به جای دستگیری و مجازات قاتل که اولویت وظیفه آنهاست، قاتل را رها کرده و دنبال کسی می‌گردند که او را لو داده است! آیا این نشانه آن نیست که خودشان در قتل دست داشته‌اند؟!

۸- و بالاخره اگرچه در این باره گفتنی‌های فراوان دیگری نیز هست، ولی یادداشت پیش‌روی را با اشاره به این نکته که جانِ کلام است به پایان می‌بریم و آن، اینکه براساس شواهد موجود و آنچه مورد اشاره قرار گرفت، فایل صوتی یاد شده برخلاف ادعا و‌های و هوی آقایان، محرمانه نبوده و از سوی دولت و با خود‌سوزی ظریف و برای انتشار تهیه شده است. مخاطب آن نیز مردم ایران نیستند بلکه دولت آقای روحانی از این طریق برای دشمن پیام فرستاده و اعلام می‌کند که برای جلب نظر آمریکا، همه توانی که در چنته داشته است به کار گرفته و اگر در این راه به موفقیتی دست نیافته و نتوانسته است ایران اسلامی را به دام آمریکا و متحدانش بکشاند، تقصیر از دولت نبوده است بلکه نیرو‌های پا به رکاب و از جان گذشته اسلام و انقلاب نظیر سردار سلیمانی مانع اصلی بوده‌اند! به بیان دیگر این پیام را باید بیانیه پوزش دولت از آمریکا و خدا حافظی در پایان دوره ۸ ساله دانست!

روزنامه وطن امروز

عشق به خالق و محبت به مخلوق ۲ رکن اصلی سیره امام حسن (ع) /سیدعباس موسوی‌مطلق*

یکی از مهم‌ترین عوامل رشد و ارتقای زندگی معنوی، داشتن اسوه‌ها و الگو‌های اخلاقی تراز اول است. در بین همه اسوه‌های اخلاقی، جایگاه اهل بیت عصمت و طهارت (ع) و بویژه امام حسن مجتبی (ع) بسیار ویژه است.  دوران زندگی امام حسن (ع)، شرایط خاص و حساسی حکمفرما بود؛ جامعه از نعمت وجود پیامبر و امیرمومنان محروم شده بود و خیلی از اسوه‌های اخلاقی و دینی که از صحابه خاص امیرمومنان بودند به شهادت رسیده بودند. در چنین شرایطی سیره اخلاقی امام حسن (ع) مانند خورشید عالم‌تاب، چراغ راه مسلمانان و خداجویان شده بود. در واقع سیره ایشان، مبین سیره حقیقی نبوی و علوی بود.  

از بین همه ویژگی‌های امام حسن مجتبی (ع)، از نظر بنده مساله عبادت آن بزرگوار، جایگاه ویژه‌ای دارد. حالات امام حسن (ع) حین عبادت بسیار خاص و ممتاز بوده است. همچنین برنامه عبادی ایشان درباره تلاوت قرآن، چنان با خضوع و خشوع و حضور همراه بوده است که انسان را غرق در حیرت می‌کند. همین عبادت تام و تمام، ظهور و بروزش در ارتباط آن حضرت با مخلوقات جلوه می‌کرد. شما اگر سیره امام حسن مجتبی را ببینید یکسره محبت و خدمت به مخلوقات است. در روایتی، راوی نقل می‌کند حسن بن‌علی علیه‌السلام را دیدم که مشغول خوردن غذا بود و سگی روبه‌روی او قرار گرفته بود، هر لقمه‌ای که می‌خورد یک لقمه هم به آن سگ می‌داد. عرض کردم: یابن رسول‌الله! این سگ را از خود دور نمی‌کنی؟ حضرت فرمود: رهایش کن، زیرا من از خداوند حیا می‌کنم که جانداری به من نگاه کند و من بخورم و به او نخورانم.  

این را هم اضافه کنم که فضیلت شجاعت امام حسن (ع) از آن فضایلی است که مغفول مانده است. صبر و شکر نیز از دیگر فضایل آن حضرت است که در سیره ایشان به همدیگر عجین شده است. ما درباره معرفی سیره امام حسن مجتبی (ع) کم‌کاری کرده‌ایم، همگی مقصر هستیم و کوتاهی کرده‌ایم. در این مدتی که از انقلاب شکوهمند اسلامی می‌گذرد آن مقدار که باید در حوزه ادبیات و شعر و رمان و داستان و ساخت فیلم و سریال، به معرفی و ترسیم سیره امام حسن (ع) برای جامعه می‌پرداختیم، نپرداختیم. باید صاحبان قلم و هنر همت کنند و چهره زیبای سیره امام حسن (ع) را ـ آن طور که شایسته ایشان باشد ـ با استفاده از ابزار‌های نوین و رسا به جامعه معرفی کنند.  *استاد حوزه علمیه

روزنامه خراسان

پناهگاه مشاغل بی دفاع کجاست؟ /مهدی حسن زاده

گزارشی از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر شد که نشان می‌داد بازار کار ایران طی سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۸ با پدیده‌ای مواجه شده است که از آن به عنوان مشاغل بی دفاع نام برده ایم. ۲ ویژگی بارز این بی دفاع بودن، بدون بیمه بودن مشاغل ایجاد شده و واحد‌های اقتصادی کوچک است. چنان که فقط ۲۸ درصد اشتغال ایجاد شده در این مدت بیمه دارند و بقیه مشاغل فاقد بیمه هستند. همچنین ۷۵ درصد اشتغال در واحد‌های کمتر از پنج نفر و تک نفره ایجاد شده است که نشان می‌دهد واحد‌هایی که پذیرای شاغلان بوده تا چه اندازه پایه‌های لرزانی دارد. تجارب جهانی نشان داده است که هر چه واحد‌های اقتصادی خردتر باشند، امکان تحقیق و توسعه و سرمایه گذاری برای نوآوری در آن‌ها کمتر است. به این ترتیب هم اکنون علاوه بر لشکر بیکاران با شاغلانی مواجه هستیم که در فعالیت‌های خدماتی، خرد و لرزان بدون بیمه و حمایتی از آتیه آن‌ها فعال هستند. این مسئله نشان می‌دهد که سیاست‌های معطوف به بازار کار فقط نباید بیکاران را مدنظر قرار دهد بلکه باید بخشی از اشتغال را نیز که دارای پایه‌های مستحکمی نیست، مدنظر قرار دهد و بتواند آن بخش از اشتغال را به استحکام لازم برساند.

بازار کار در اقتصادی نظیر ایران با گوناگونی فراوان مواجه است، لذا برخلاف آن چه که طی دولت‌های مختلف در این حوزه یک سیاست ثابت برای اشتغال همه گروه‌ها در نظر گرفته شده است، نیاز به مجموعه‌ای از سیاست‌های اشتغالی داریم که بتواند از یک سو برای جوان تحصیلکرده شهری علاقه‌مند به فضای استارت آپی و از سوی دیگر برای زن سرپرست خانوار در یک روستای مناطق دورافتاده، فرصت شغلی ایجاد کند. از این رو اولین سیاست در عرصه اشتغال زایی این است که نباید یک سیاست واحد برای اشتغال همه پیش بینی کرد. علاوه بر این تقویت چتر تامین اجتماعی برای مشاغل غیررسمی فعلی نیز ضروری است.

نسلی که در این دوره وارد بازار کار شده و فاقد بیمه است، در دهه‌های آینده به تدریج متقاضی حمایت‌های اجتماعی و بیمه‌ای خواهد شد وگرنه در عمل به ورطه فقر و تنزل جایگاه در بین دهک‌های درآمدی کشیده می‌شود. برای مواجهه با این بحران، فشار به اشتغال موجود برای رفتن زیر بار پوشش تامین اجتماعی نتیجه‌ای ندارد و منجر به ریزش شغل خواهد شد، چرا که تامین اجتماعی به منزله سدی در برابر فعالیت‌های اقتصادی عمل کرده است و فشار زیادی به صاحبان مشاغل وارد می‌کند. راهکار جایگزین ایجاد رقابت در این عرصه و مجوز به بیمه‌های عمر برای قرارداد با شاغلان موجود است. بیمه‌هایی که اکنون با دریافتی کمتر خدمات بهتری را در مقایسه با تامین اجتماعی ارائه می‌دهند. ایجاد رقابت در عرصه حمایت اجتماعی از شاغلان موجب می‌شود که هم هزینه تامین مالی فعالان اقتصادی کاهش یابد و هم نیروی کار تحت پوشش حمایتی قرار گیرد و از تبعات اشتغال بدون حمایت بیمه‌ای دور بماند.

روزنامه ایران

توقفی در کار نیست/رضا اردکانیان*

مقام معظم رهبری در دیدار به مناسبت هفته دولت در دوم شهریور ۱۳۹۹ فرمودند «یکی از چیز‌هایی که در مورد سال آخر قابل توجه است، این است که کار‌هایی که شروع شده یا قول آن داده شده سعی بشود تمام بشود.» و سپس مشخصاً به طرح‌های وعده داده شده از سوی وزارت نیرو اشاره و بر اجرای آن‌ها طبق برنامه‌ریزی تأکید کردند. وزارت نیرو از مهرماه ۱۳۹۸ پویش هر هفته-الف- ب- ایران را با هدف برنامه‌دار کردن افتتاح طرح‌ها، انسجام و نظم سازمانی، رؤیت‌پذیر کردن دستاورد‌ها برای جامعه و ممانعت از هرگونه ایجاد سستی و خلل در فرایند به ثمر رساندن طرح‌های صنعت آب و برق بر اثر فشار‌های ظالمانه تحریم و تنگنا‌های مالی اجرا کرده است. محتمل است که سستی‌هایی در سال آخر دولت‌ها در فرایند کاری دستگاه‌های اجرایی ایجاد شود، اما چنین احتمالی در صنعت آب و برق بر اثر تجربه دو سال اجرای پویش هرهفته-الف-ب- ایران و انسجام و یادگیری سازمانی صورت گرفته بر اثر آن به حداقل رسیده است.

شاخص این مدعا آنکه پویش هرهفته-الف-ب- ایران برای طول سال ۱۴۰۰ نیز برنامه‌ریزی شده و با قوت اجرا خواهد شد. برنامه پویش هرهفته_الف_ب_ایران در سال ۱۴۰۰ برای کل سال و در دو مقطع تنظیم شده است. مقطع اول شامل افتتاح و راه‌اندازی طرح‌ها تا هفته دوم مردادماه و مقطع دوم از هفته سوم  مردادماه تا هفته چهارم اسفندماه را دربرمی‌گیرد. این برنامه برای آن تنظیم شده است که کوچک‌ترین خللی بر اثر فرایند تغییر مدیریت این وزارتخانه در دولت جدید ایجاد نشود و بعد از برگزاری انتخابات و قرار گرفتن وزیر جدید نیرو در سمت مدیریت این وزارتخانه زیرساختی، کمترین مشکلی در پیشبرد امور صنعت آب و برق بروز نیابد. این اقدام بالاخص از این منظر که سال ۱۴۰۰ از نظر میزان بارش‌ها در زمره سال‌های خشک به‌شمار می‌رود و تابستان سختی به جهت وضعیت منابع آب و به تبع آن میزان آب در دسترس برای تولید برق از نیروگاه‌های برقابی پیش رو است، اهمیت دارد.

وزارت نیرو در چارچوب مقطع اول پویش هرهفته-الف-ب-ایران در سال ۱۴۰۰ نسبت به تکمیل ۵ سد ملی، ۱۱ هزار هکتار شبکه اصلی آبیاری و زهکشی، ۱۰ واحد نیروگاه برق حرارتی، ۱۳ تصفیه‌خانه آب، ۱۹ تصفیه‌خانه فاضلاب، ۲۵ نیروگاه مقیاس کوچک، ۲۲ نیروگاه تجدیدپذیر، ۴۴ طرح پست و خطوط انتقال فوق توزیع و توزیع نیروی برق، آبرسانی به ۴۰۷ روستا و برق رسانی به ۲۰۶ روستا فعالانه اقدام می‌کند و آماده‌سازی و برنامه‌ریزی فعالیت‌ها برای تحویل مدیریت وزارتخانه و صنعت آب و برق در بهترین شرایط برنامه‌ریزی‌شده به دولت بعد را انجام خواهد داد و به این ترتیب تلاش می‌شود تا کشور و مردم بابت فرایند‌های مربوط به انتقال مدیریت، کمترین هزینه‌ای را متحمل نشوند.

افتتاح طرح‌های بزرگ و مهم صنعت آب در سه استان هرمزگان، مازندران و خوزستان برنامه هفته چهارم پویش هرهفته-الف-ب-ایران در سال ۱۴۰۰ را به خود اختصاص می‌دهد. طرح‌هایی که در این هفته به بهره‌برداری می‌رسند عبارتند از:
واحد سوم سامانه نمک‌زدایی بندرعباس و خط انتقال آبرسانی به بندرعباس از آب‌شیرین‌کن و تصفیه‌خانه سرنی در استان هرمزگان با ارزش سرمایه‌گذاری ۱۷۱۵ میلیارد تومان که با توجه به شرایط خشک‌سالی در سال ۱۴۰۰ نقش مهمی در تأمین آب شرب بندرعباس خواهد داشت.
واحد دوم تصفیه‌خانه فاضلاب ساری در مازندران با ارزش سرمایه‌گذاری ۱۵۰ میلیارد تومان
شروع عملیات اجرایی سد زارم‌رود در مازندران با ارزش سرمایه‌گذاری ۹۰ میلیارد تومان
آبگیری سد بالارود در استان خوزستان با ارزش سرمایه‌گذاری ۶۴۵ میلیارد تومان
 
ارزش سرمایه‌گذاری در مجموع طرح‌هایی که افتتاح و بهره‌برداری می‌شوند ۲۵۱۰ میلیارد تومان است. فاز‌های اول و دوم آب‌شیرین‌کن بندرعباس در سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۹ به بهره‌برداری رسیده بود و اکنون با بهره‌برداری از فاز سوم، گامی به سوی تأمین پایدار منابع آب شهر بندرعباس و کاهش فشار بر تأمین منابع آب این شهر از میناب و رفع مسائل اجتماعی مرتبط با آن است.

خط لوله فولادی ایجاد شده به طول ۳۳ کیلومتر برای انتقال آب تولیدی آب‌شیرین‌کن به بندرعباس ظرفیت پوشش آبرسانه به ۴ شهر بندر خمیر، پل، تازیان و بندرعباس را دارد و ۹ شهرک و ۲۵ روستا نیز در مسیر این خط لوله آبرسانی می‌شوند. مجموع آبرسانی از این خط برای یک میلیون نفر و با مقدار ۳۶ میلیون مترمکعب در سال است. این سامانه نمک‌زدایی با ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب در روز، بزرگ‌ترین سامانه نمک‌زدایی در کشور نیز است. کاهش وابستگی به منابع آب سطحی و زیرزمینی در حدود ۵۰ درصد، کاهش انتقال آب بین‌حوضه‌ای از دشت میناب به بندرعباس، مقابله با فرونشست زمین در دشت میناب و کاهش مسائل اجتماعی بر اثر تأمین آب پایدار، از خصوصیات این طرح است.

تصفیه‌خانه آب سرنی نیز یک مترمکعب آب رودخانه سرنی را تصفیه و زلال‌سازی کرده و یک متر مکعب آب زلال‌شده از تصفیه‌خانه میناب را هم فیلتر می‌کند. این تصفیه‌خانه نیز سبب کاهش فشار بر منابع آب زیرزمینی شده و به تعادل‌بخشی سفره در منطقه میناب کمک می‌کند. این طرح هم‌چنین در طول دوره ساخت قریب به ۲۰۰ نفر را مستقیم و ۴۰۰ نفر را غیرمستقیم شاغل ساخته است که ۸۵ درصد آن‌ها نیرو‌های بومی بوده‌اند. استان مازندران نیز که به دلیل مجاورت با دریا و جنس خاک با مشکلات زیادی در زمینه دفع فاضلاب مواجه است با احداث تصفیه‌خانه ساری ظرفیت بیشتری برای غلبه بر مشکلات محیط زیستی ناشی از فاضلاب پیدا می‌کند. این تصفیه‌خانه ۹۳ هزار مترمکعب فاضلاب را در شبانه‌روز تصفیه می‌کند و ۱۰۶ هزار نفر را تحت پوشش دارد. امکان بازچرخانی و استفاده از پساب فاضلاب‌ها در بخش‌های کشاورزی و صنعت، استفاده از کمپوست ناشی از تصفیه‌خانه برای فضای سبز و افزایش بهداشت عمومی نیز از پیامد‌های محیط زیستی و اجتماعی این تصفیه‌خانه است.

سد خاکی بالارود در استان خوزستان، سالیانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب را تنظیم می‌کند. سطح اراضی پایین‌دست سد که به صورت شبکه آبیاری آماده شده شامل ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار است و در آینده نیز نیروگا‌ه‌های ۴ مگاواتی این سد برای تولید برق در این سد ساخته می‌شوند. کاهش خسارات ناشی از سیلاب بالاخص در اندیمشک، توسعه جذابیت‌های گردشگری، و تأمین ۰.۸ میلیون مترمکعب آب برای شهر حسینیه و مناطق اطراف، از مزایای اجتماعی و اقتصادی این سد است.

سد زارم‌رود نیز که عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود با حجم مخزن ۸۳ میلیون مترمکعب و تنظیم ۹۷ میلیون مترمکعب آب در سال، برای تأمین آب شرب شهرستان‌های ساری و میاندرود و ۸۰ درصد روستا‌های این شهرستان، تأمین حقابه صنعت و کشاورزی، کنترل سیلاب و تکثیر طبیعی ماهیان خزری احداث می‌شود که همه این اهداف متضمن اثرات اجتماعی قابل توجه بر منطقه نیز هست. افتتاح و بهره‌برداری از طرح‌های مذکور گام محکمی در راستای پیشبرد برنامه پویش هرهفته-الف-ب-ایران در سال ۱۴۰۰ است. وزارت نیرو در این سال به اتکای تجارب دو سال گذشته، برنامه‌دارتر از گذشته، در آخرین ماه‌های خدمت‌رسانی دولت دوازدهم و نیز پس از آن گام برمی‌دارد. *وزیر نیرو

روزنامه شرق

‌تباهی کار مولد/حمزه نوذری

از نظر مارکس در نظام سرمایه‌داری کارگر از کار آفریننده و آزاد که سازنده انسان است، محروم می‌ماند و نیروی کار برای زنده‌ماندن کار می‌کند. در این نظام، نیاز‌های اقتصادی انسان را به کار وا می‌دارد. در چنین وضعی، نیرو‌های کار احساس می‌کنند فقط در فعالیت‌های حیوانی خود مثل خوردن و آشامیدن آزادی عمل دارند، حال آنکه در وظایف انسانی‌شان که مهم‌ترین آن کار است، احساس انسانیت نمی‌کنند؛ زیرا نه فرایند تولید را در کنترل دارند و نه محصول آن را. وود، یکی از شارحان مارکس، معتقد است علت نظام‌مند این امر که مردم و به‌ویژه کارگران در جامعه سرمایه‌داری نمی‌توانند احساس معنا یا خود‌ارزشمندی را حفظ کنند، آن است که آنان خود را در وضعیتی می‌یابند که نیازشان به خود فعلیت‌بخشی برآورده نمی‌شود و نمی‌توانند قابلیت‌های انسانی‌شان را پرورش دهند و به کار گمارند. مارکس سرشت اصلی و ویژگی منحصر‌به‌فرد انسان را در کار و فعالیت تولیدی خلاصه می‌کند.

از نظر او، انسان‌ها ذاتا تولیدکننده هستند و فعالیت تولیدی جنبه فراگیر عینیت آنان بوده پس تولید و کار اساسی‌ترین کارکرد انسان است. فعالیتی که رضایت‌بخشی انسان را به دنبال دارد و می‌تواند قوا و استعداد‌های انسان و سرشت اصلی او را عینیت ببخشد، کار یا تولید است. به عبارتی، تولید و کار، بنیادی‌ترین سرشت انسان و جامعه انسانی هستند پس خود‌فعلیت‌بخشی و به‌کارگیری استعداد‌ها و شکوفایی سرشت انسانی، در کار و تولید نهفته است. شرایط کار در اغلب بنگاه‌های تولیدی در ایران نامناسب است. شرایط به‌گونه‌ای است که نه‌تن‌ها کارگران احساس خودفعلیت‌بخشی و خودارزشمندی نمی‌کنند، بلکه از حداقل امکانات نیز محرم هستند.

در مواجهه با شرایط نامناسب کاری، اغلب کارگران دچار مشکلات عمده‌ای در محل کار و زندگی اجتماعی خود شده‌اند؛ کارگران جوان‌تر به دنبال خروج از کار تولیدی هستند و راهبرد‌هایی را دنبال می‌کنند تا در اولین فرصت به مشاغل خدماتی، خرید و فروش و واسطه‌گری روی بیاورند. در اغلب پژوهش‌ها کارگرانی که تجربه کاری بیشتری در بنگاه تولیدی دارند، اظهار می‌کنند امید آن‌ها به بهبود شرایط کاری و اقتصادی‌شان در کار تولیدی بسیار کمتر شده روابط خویشاوندی و خانوادگی‌شان نابسامان شده و فشار و تعارض خانوادگی در زندگی‌شان افزایش یافته است؛ به‌گونه‌ای که با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند.

یافته‌های پژوهش‌ها نشان می‌دهد اعتبار و منزلت کار مولد به علت شرایط نامناسب کاری، کاهش یافته است و کار مولد، علاقه‌مند کمتری دارد. مثال‌های زیادی در این زمینه وجود دارد. کارگری که در یک کارخانه مهم تولیدی کار می‌کرد و مهارت زیادی در تولید داشت، به جهت شرایط نامناسب کاری و دستمزد‌های اندک، کار مولد را کنار گذاشت و اکنون در کار خرید و فروش دلار کار می‌کند و در طول یک هفته به اندازه یک ماه کار در شرایط نامناسب تولیدی درآمد دارد. به‌جای تولید محصول و ایجاد ارزش اضافی، برای کسی که دلال دلار است، کار می‌کند؛ به این شکل که دوستان و اعضای خانواده را برای خرید هر نفر مبلغ دوهزارو ۳۰۰ دلار با پول واسطه‌گر به صرافی دولتی می‌برد و بعد از خرید در بازار آزاد می‌فروشد.

با سهمیه دلار هر نفر یک میلیون تومان درآمد کسب می‌کند که نصفی از این درآمد به او تعلق می‌گیرد، یعنی ۵۰۰ هزار تومان و اگر بتواند هفته‌ای ۱۰ نفر از فامیل و دوستان را برای این کار ترغیب کند، ماهانه پنج میلیون تومان درآمد خواهد داشت که بسیار بیشتر از درآمد کار در شرایط نامناسب کار تولیدی است. وقتی از این فرد پرسیدم این درآمد همراه با ریسک است و ثابت نیست، در پاسخ اشاره کرد که در کار در بنگاه تولیدی نیز با ریسک اخراج و‌... روبه‌رو هستیم و با همه بالا و پایین شدن، کار خرید و فروش در مجموع بهتر از کار تولیدی است. این موضوع پیامد‌های اقتصادی زیادی برای جامعه به بار می‌آورد؛ از‌جمله اصالت‌زدایی از کار مولد و کاهش رشد اقتصادی اشتغال‌زا.

شرایط کاری در بنگاه‌های تولیدی به‌گونه‌ای است که نیاز‌ها و ضرورت‌های اقتصادی کارگر را برآورده نمی‌کند و شاهد پدیده‌ای به نام شاغلان فقیر هستیم. علاوه بر آن، شرایط کاری به‌گونه‌ای است که کارگران در فضای کوچک و بسته با حداقل‌های بهداشتی و ارتباطات کلامی ناچیز کار می‌کنند که هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی بسیار ضعیف می‌شوند. اگر شرایط کاری به‌گونه‌ای باشد که کارگر ارتباطات کلامی با همکاران داشته باشد، کمتر دچار بیگانگی از کار می‌شود. دستمزد‌های پایین و ساعات طولانی کار و رفت‌وآمد از منزل تا محل کار، وقت آزادی برای آنکه کارگر به خانواده و دیگران بیندیشد، باقی نمی‌گذارد؛ در نتیجه کارگران علاوه بر محل کار و در روند تولید، در زمینه خانوادگی نیز دچار مشکلات عدیده‌ای می‌شوند. برای مثال، کارگران بنگاه تولیدی پوشاک اغلب شرایط کاری خود را با سایر مشاغل مقایسه می‌کنند؛ در مقایسه با مشاغل خدماتی و خرید و فروش، احساس نابرابری و فرودستی دارند، در‌حالی‌که جزء کارگران مولد هستند و سهم زیادی در ارزش افزوده محصول نهایی دارند.

این کارگران احساس می‌کنند نسبت به ساعات کاری که مشغول فعالیت هستند، در دستمزد‌ها و سود در پایین‌ترین مرتبه قرار دارند. در چنین شرایطی که دستمزد‌ها از حداقل زندگی کمتر است، کارگر نمی‌تواند نیروی خود را بازیابد و مایحتاج خانواده را تأمین کند که نتیجه آن شکل‌گیری شاغلان فقیر است. شرایط نامناسب کاری مانعی جدی بر سر راه فرهنگ و اخلاق کار و زمینه‌ساز بیگانگی از کار است. بیگانگی کارگر تولیدی از درون تولید آغاز می‌شود و سپس در فعالیت‌های روزانه دیگر رخ می‌دهد. کارگری که شرایط نامناسب کاری را تجربه می‌کند، از کار بیگانه می‌شود و سپس این روند در عرصه خانواده و سایر افراد ادامه می‌یابد. اگرچه شرایط کاری که در آن روابط انسانی و ارتباطات غیررسمی میان کارگران وجود دارد، از نظر کارگران شرط لازم در کاهش بیگانگی و گسترش فرهنگ کار است، اما شرط کافی نیست.

شرایط اقتصادی کشور به‌گونه‌ای است که صاحبان بنگاه‌های تولیدی (کارفرمایان) وقت و توان اندیشیدن به بهبود شرایط کارگران را ندارند و این مسئله در اولویت کاری کارفرمایان قرار ندارد. شرایط اقتصادی‌ای که کارفرمایان در شکل‌گیری شرایط نامناسب درون بنگاه به آن اشاره می‌کنند، از‌جمه اجاره سنگین محل کار و کمبود مواد اولیه، ذهنیت آن‌ها را از بهبود شرایط کار کارگران دور کرده است. برای بهبود شرایط کاری کارگران موانعی است که کارفرما باید برطرف کند، مانند وضع بهداشتی محیط کار، شرایطی که کارفرما باید به وجود بیاورد مانند توجه به نیاز‌های کلامی کارگران و رفع برخی موانع مانند حمایت درست و مؤثر از کار مولد که به سیاست‌های دولت برمی‌گردد. در شرایط کرونایی وضعیت کارگران در کار‌های تولیدی به‌ویژه در کارگاه‌ها و کارخانه‌های کوچک، نامطلوب‌تر شده و نیازمند توجهی جدی‌تر است.
 

اخبار ویژه 8 اردیبهشت ماه


روزنامه کیهان

فایننشال‌تایمز: رئیسی می‌تواند مردم را پای صندوق‌ها بیاورد

یک روزنامه انگلیسی در گزارشی پیرامون انتخابات ایران نوشت: سید ابراهیم رئیسی، برگ برنده نیرو‌های طرفدار انقلاب در انتخابات و او با رویه مبارزه با فساد می‌تواند مردم را به آمدن پای صندوق‌های رای تشویق کند.

فایننشال‌تایمز نوشت: «ابراهیم رئیسی» دو سال است که رئیس قوه قضائیه ایران است و در این مدت تلاش کرده آقازاده‌های فاسد را به دست عدالت بسپارد. همین مبارزه؛ محبوبیت قابل توجهی برای رئیسی در میان مردمی که از فساد ذلّه شده‌اند جلب کرده است. چند ماهی است که رئیسی بیشتر از آنکه در حوزه اصلاحات قضایی مشغول به خدمت باشد، ترجیح داده است وارد عرصه سیاست‌های اقتصادی بشود. رئیسی ۶۰ ساله می‌گوید: «بعضی از سیاستمداران جلساتی را برگزار می‌کنند تا ببینند چه چیزی از غربی‌ها می‌توانند بگیرند. اگر آن‌ها در داخل خود کشور جلساتی درباره چگونگی تقویت تولید و رفع موانع تولید تشکیل داده بودند، تا به حال خیلی از مشکلات حل شده بود». چند ماه دیگر دوره ریاست‌جمهوری «حسن روحانی» تمام می‌شود. روزگار سخت معیشتی ایرانیان و مهم‌تر از آن؛ سوء‌مدیریت، از دلائل اصلی دلسرد شدن مردم نسبت به «انتخابات» است.

رئیسی؛ بیشتر دوران کاری‌اش را در دستگاه قضایی ایران گذرانده است و مدتی هم تولیت «آستان قدس رضوی» در شهر «مشهد» را برعهده داشته است. «احمد امیرآبادی فراهانی» از تندرو‌های شناخته‌شده عضو پارلمان «گفته است: «رئیسی باید بیاید و در انتخابات شرکت کند تا بتواند اجماعی از گرو‌های سیاسی درست کند و از این محمِل یک دولت «قوی و فسادناپذیر» تشکیل بدهد و این بن‌بستی که در کشور ایجاد شده است را بشکند». از دیگر نامزد‌های احتمالی می‌توان به «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس و همچینن به «علی لاریجانی» رئیس سابق مجلس اشاره کرد.

پارلمان ایران در دست تندروهاست. اکثریت این نمایندگان روز یکشنبه در نامه‌ای از رئیسی خواستند خودش را برای ریاست‌جمهوری نامزد کند. رئیسی امروز؛ با رئیسی سال ۲۰۱۷ یعنی دوره پیشین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران کاملاً فرق دارد که در تبلیغات انتخاباتی از سوی روحانی متهم شد. او هم‌صحبت مردم عادی می‌شود و به استان‌های محروم سفر می‌کند حتی در دوران شیوع پاندمی کرونا، تا از نزدیک در جریان مشکلات اهالی این شهر‌ها قرار بگیرد. طبق اعلام قوه قضائیه؛ به لطف اصلاحاتی که رئیسی در این دستگاه ایجاد کرده است، تعداد احکام جدید زندان ۱۱ درصد کاهش یافته است و در طول سال گذشته ایرانی موارد عفو محکومان در مقایسه با سال ما قبل تقریباً دو برابر بیشتر بوده است. به علت شیوع کرونا، رئیسی به ۱۰۰ هزار زندانی مرخصی داد.

 رئیسی در «سند توسعه قضایی» که اواخر سال گذشته منتشرش کرد، تأکید کرده که دو اولویت اصلی جمهوری اسلامی باید مبارزه با فساد و بالا بردن کارآمدی نظام باشد. این سند ۶۹ صفحه‌ای بر اهمیت تکنولوژی و بر اتخاذ یک رویکرد دموکراتیک و کمتر سخت گرفتن بر مردم تأکید می‌کند. سند دلالت بر آن می‌کند که؛ مردم باید آزادی برگزاری اجتماعات مسالمت‌آمیز را داشته باشند. آزادی رسانه‌ها باید بیشتر شود؛ و دادگاه‌های سیاسی باید علنی برگزار بشود.

طبقه متوسط به پای صندوق رای نخواهد آمد و تندرو‌ها دارند تلاش می‌کنند طبقه فقیر را جذب انتخابات کنند. به هر حال؛ روحانی و طیف او بعد از هشت سال اداره کردن کشور، امتحان‌شان را پس داده‌اند و امروز این رئیسی است که بیشتر رای‌دهندگان را جذب خودش کرده است. «خدیجه» نظافتچی ۳۵ ساله می‌گوید: «من ممکن است به رئیسی رأی بدهم. شوهرم می‌گوید ممکن است رئیسی بیشتر برای ما کار کند. رئیسی مرتباًً به استان‌های فقیر کشور سفر می‌کند تا مشکلات‌شان را برطرف کند». کارگر یک مغازه میوه و تره‌بار هم می‌گوید: «من اصلا نمی‌خواهم رای بدهم. اما اگر رئیسی نامزد بشود شاید نظرم را عوض کنم. به‌نظر می‌رسد رئیسی از سایر سیاستمداران بهتر است و با فساد مبارزه کرده است.
 

کنایه آفتاب یزد به یک بام و دو هوای مرغی روحانی

«حسن روحانی» حالا مشکل مرغ را مرتبط با تحریم‌ها می‌داند، اما وی زمانی که سکاندار دولت نبود گرانی مرغ را نتیجه سوء مدیریت دانسته بود. وی سال ۹۱ گفته بود: «وقتی در مقطعی قیمت مرغ ناگهان از ۳ هزار تومان به ۷ هزار تومان افزایش می‌یابد، می‌توان عدم برنامه‌ریزی مناسب را مشاهد کرد.»!

این تحلیل کنایه‌آمیز را روزنامه اصلاح‌طلب آفتاب یزد منتشر کرده و نوشت: در تازه‌ترین اظهارات، حسن روحانی خواستار مصرف گوشت ماهی به‌جای مرغ و گوشت قرمز شد و همین امر تیتر نخست بیشتر رسانه‌ها شد؛ آنچه مورد نقد قرار گرفت «گرانی گوشت ماهی» در مقایسه با مرغ بود. اما بعد روحانی در سخنانی که کوشید گرانی گوشت مرغ را به تحریم مرتبط کند نیز باب تازه‌ای را به مباحث مرغی در کشور گشود. وقتی به سخنان حسن روحانی در سال ۱۳۹۱ در واکنش به گران شدن مرغ نگاهی می‌کنیم که گفته بود: «وقتی در مقطعی قیمت مرغ ناگهان از ۳ هزار تومان به ۷ هزار تومان افزایش می‌یابد، می‌توان عدم برنامه‌ریزی مناسب را مشاهده کرد.» یا وقتی در سال ۱۳۸۷ در یک سخنرانی گفته بود: «نیاز کشور در سال آینده نسبت به گوشت مرغ ۱.۶ میلیون تن است که به راحتی مرغداری‌ها قادر به تولید ۲ میلیون تن هستند. همچنین نیاز به تخم‌مرغ حدود ۸۰۰ هزار تن و گوشت قرمز حدود ۹۰۰ هزار تن است که در کشور، امکان تولید یک میلیون تن برای هریک از آن‌ها وجود دارد و...»

گویای این است که مسئولان در مقاطعی که سکان مجریه را در دست ندارند توپ مشکلات را به گردن تحریم نمی‌اندازند. اگرچه در دیده انصاف، قطعا تشدید تحریم در سال‌های اخیر قابل مقایسه با گذشته نیست، اما در کل مسئله برنامه‌ریزی و همچنین اصرار به مداخله در بازار هم یکی از مسائل بغرنج صنعت طیور کشور بوده که تا کنون راه علاجی نیافته است! کما اینکه در بازار گرم گرانی‌ها که برای مردم ایران از آفتاب تابستان هم داغ‌تر شده است.

فرهاد مرادی کارشناس اقتصاد کشاورزی در گفتگو با آفتاب یزد درخصوص اظهارات رئیس‌جمهوری مبنی بر تحریم مرغ ایران از جمله مرغ اجداد و... می‌گوید: در این رابطه هیچ تحریم رسمی صورت نگرفته است، کما اینکه به نظر نمی‌رسد هیچ کشور صادرکننده جوجه تمایل داشته باشد بازار ایران یا کشور دیگری را از دست بدهد. این کارشناس اقتصاد کشاورزی با بیان اینکه موضوع پشت پرده صنعت طیور ایران در قالب تحلیل‌های دیگری باید واکاوی و حتی افشاگری شود درخصوص اظهارات روحانی رئیس‌جمهوری مبنی بر تحریم مرغ می‌افزاید: به هر حال مواضع چهره‌های سیاسی بعضا تحت‌تاثیر ملاحظات رقابت‌های سیاسی است و الزاما برپایه شرایط واقعی یا مدنظر کارشناسان اقتصادی چه در حوزه کشاورزی یا غیر از آن نیست.

کما اینکه شاید اگر هنوز حافظه جمعی مردم ما به خاطر آورد در بهمن سال ۹۷ هنگامی که محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی بود و در مقطعی قیمت مرغ رشد کرده بود، وی در یک برنامه تلویزیونی در واکنش به گران شدن مرغ و گوشت، وفور این محصولات در شرایط سخت تحریم را نیز گوشزد کرد، اما جامعه وقعی برای آن ننهاد و حتی به تمسخر آن پرداختند. اما واقع امر این است که تحریم به دلیل محدود کردن مناسبات مالی بین شرکت‌ها و همچنین تاثیر محسوس بر نرخ دلار در افزایش بیشتر نرخ تمام شده موثر بوده است، اما این دلیل نمی‌شود تا ضعف متولیان معاونت بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی در تامین نهاده با ارز ۴۲۰۰ تومان از طریق سامانه «بازارگاه» را نادیده بگیریم.
 

علت فشلی دیپلماسی ارتباطات آلوده خود شماست

ارتباطات مشکوک ظریف با مراکز غربی از جمله «گروه بین‌المللی بحران» و «نایاک» از دیرباز محل نقد جدی بخش مهمی از نهاد‌های نظارتی نظام بوده است. مراکزی که با اعضای نشان‌دار صهیونیست از قبیل جورج سوروس و شیمون پرز ارتباطات روشن و اعلام‌شده‌ای دارد.

به گزارش رجانیوز، جواد ظریف در فایل صوتی منتشرشده، می‌گوید که در جمهوری اسلامی، در بسیاری از موارد این دیپلماسی بوده که فدای «میدان» می‌شده و او از بسیاری از اقدامات مهم بی‌اطلاع بوده و مواردی از جمله بی‌اطلاعی از حمله به عین‌الاسد و وضعیت جنگ سوریه را شاهدی بر ادعای خود ذکر می‌کند. با اینکه ظریف در اظهارات خود سعی دارد تمام این دسته از اتفاقات را ناشی از اشتباه نظام در برتری دادن میدان نظامی به عرصه دیپلماسی بداند، اما اطلاعات روی زمین چیز دیگری می‌گوید. این ماجرا بخش‌های ناگفته‌ای دارد که اتفاقا نه به‌دلیل برتری میدان بر دیپلماسی، که به جهت شخص آقای جواد ظریف و ساختار معیوب وزارت خارجه باید مورد توجه قرار گیرد و حوادث دیگر مبتنی بر آن تحلیل شود.

 ارتباطات نامتعارف ظریف با مراکز غربی از جمله «گروه بین‌المللی بحران» و «نایاک» از دیرباز محل نقد جدی بخش مهمی از نهاد‌های نظارتی بوده است. مراکزی که با اعضای نشان‌دار صهیونیست از قبیل جورج سوروس، زیپی لیونی وزیر خارجه اسبق اسرائیل و شیمون پرز ارتباطات روشن و اعلام‌شده‌ای دارد. «رابرت مالی» که اکنون اصلی‌ترین رئیس میز ایران در وزارت خارجه آمریکا است، قبلا ریاست گروه بحران را برعهده داشته و در حقیقت مسئول همان گروهی است که متن از پیش آماده شده برجام را ماه‌ها قبل از توافق به طرف‌های مذاکره پیشنهاد کرده بود.

«تریتا پارسی» از اعضای ارشد نایاک در کتاب خاطرات خود می‌نویسد که هرگز برای او سخت نبوده که در دوران مذاکرات با محمدجواد ظریف گفتگو‌های طولانی‌مدت خصوصی در هتل محل اقامت وی داشته باشد! او همچنین در کتاب خاطرات خود نوشته که ۳۳ دیدار با مقامات کاخ سفید درباره توافق هسته‌ای داشته که از جمله آن افراد «بنرودز» مشاور اوباما در کاخ سفید، مالی و «کالین کال» مشاور امنیت ملی «جو بایدن» معاون اوباما بوده‌اند. گروه «رهپویان صلح» و انجمن «کاسمی» که در حکم خواهران دوقلوی «نایاک» فعالیت دارند، از دیگر مجموعه‌های مشکوکی هستند که با تیم مذاکره‌کننده و هیات آمریکایی ارتباطات نزدیکی داشته و دارند. «هومن مجد»؛ شخصی که روی بالکن هتل محل مذاکرات در کنار جواد ظریف دیده می‌شد، مدیر گروه «رهپویان صلح» است.

«محمدعلی شعبانی» عضو دیگر نایاک از اعضای دوتابعیتی تیم مذاکرات هسته‌ای بود که ظریف درباره وی گفته وطن‌پرستی و حمایت آن‌ها از منافع ملی جای تردید ندارد. وی از کارآموزان نایاک بود که بعد‌ها سفری مخفی به اسرائیل داشت و با افراد و نهاد‌های مختلفی دیدار کرد. انتصاب «سحر نوروززاده» از اعضای نایاک به سخنگویی فارسی‌زبان وزارت خارجه آمریکا در دوره جان کری نیز از جمله موارد دیگری است که ارتباط این دو طیف را آشکار می‌کند. سحر نوروززاده همان کسی است که انتشار عکس او با «عبدالرسول دری اصفهانی» (متهم جاسوسی دستگیر شده) خبرساز شده بود.
 

العربی الجدید: رهبری ایران آمریکا را در منطقه شکست داد

یک روزنامه قطری تصریح کرد: ایران از عهده فشار‌های آمریکا برآمده و رژیم‌های عرب بوده‌اند که در مقابل ایران شکست خورده‌اند. العربی الجدید در یادداشتی نوشت: چندی پیش، ضاحی خلفان، معاون رئیس پلیس و امنیت عمومی دبی، با نوشتن توییت‌های جنجالی و صریح، پذیرش شکست کشور‌های خلیج فارس در برابر ایران را خواستار شد. به گفته وی، ایران از همه جنگ‌های خود در منطقه موفقیت‌هایی به دست آورده، در حالی که زیان‌ها و شکست‌های دشمنان عرب این کشور، بعد از هر جنگی که ضد ایران شروع می‌کنند، بیشتر از پیش افزایش می‌یابد.

شاهدیم، که چگونه آمریکا با تمام عظمت خود به منظور بازگشت ایران به میز مذاکرات دست به دامان این کشور می‌شود و می‌بینیم که حوثی‌های هم‌پیمان ایران چگونه با اعتماد به نفس دست سعودی‌ها را که برای آتش‌بس به سویشان دراز شده است را پس می‌زنند. احساس ناامیدی در پایتخت‌های کشور‌های عربی که دشمنی در مقابل ایران را به راه انداخته‌اند و در واقع جنگ‌های نیابتی را علیه ایران برافروخته‌اند، دیده می‌شود. این تهران بود که میان همه جنگ‌های پرهزینه، از جمله جنگ با آمریکا سربلند و پیروز بیرون آمد و کشور‌های عربی می‌بینند؛ که این واشنگتن است که برای بازگشت به میز مذاکره با ایران تلاش می‌کند.

ایران با وجود تمامی این تلاش‌های نافرجام برای منزوی کردنش، در دوران ترامپ موقعیت خود را با چنگ و دندان حفظ کرد، کشور‌های خلیج فارس و همچنین جهانیان از خواب شیرین خود بیدار شدند، و متوجه شدند که چهار سال دیپلماسی توخالی هواداران ترامپ اتلاف وقت بود و این ایران بود که از رویارویی پیروزمندانه بیرون آمد. سیاست‌های مهار ایران توسط آمریکا در دوران جنگ خلیج فارس به نابودی صدام منجر شد؛ بزرگ‌ترین نیروی نظامی منطقه که توان محدودسازی ایران را داشت. آمریکا اکنون تلاش می‌کند به مذاکرات با ایران بازگردد، ایرانی که امروز خود را در موقعیت مناسب‌تری می‌بیند و این‌بار ایران است که شروط خود را بر بزرگ‌ترین قدرت جهان تحمیل می‌کند.

پس از گذشت ۴۰ سال درگیری آشکار با ایران به منظور ساختن آن به تسلیم یا فروپاشی، و چهار سال تلاش برای انزوا و محاصره اقتصادی برای فشار آوردن بر مردمش و شورش علیه نظام، به نظر می‌رسد آنکه امروز پیروز تمام این میادین می‌باشد، ایران است؛ ایرانی که ثابت کرد معادله آسانی نیست و به راحتی نمی‌توان از آن گذشت. اما بزرگ‌ترین بازندگان این میدان بی‌شک کشور‌های عربی هستند، که از هیچ تلاشی دریغ نکردند تا ایران را شکست دهند و یا نظامش را تغییر دهند، و درگیری با ایران را برای بیش از چهار دهه به یک مبارزه حیاتی مبدل کردند. ایران در طول این چهار دهه جنگ و درگیری و جنگ سرد با آمریکا، به شکل یکپارچه پیرامون رهبری، به کار خود ادامه داد، بلندپروازی‌های منطقه‌ای خود را گسترش داد، و پایبندی خود به برنامه هسته‌ای را افزایش داد.

در زمین بازی حقیقی، ایران توانست، نفوذ سیاسی خود را از شام تا جنوب شبه‌جزیره عربستان (یمن) گسترش دهد؛ و امروز کلید حل تمام جنگ‌های منطقه‌ای از عراق تا یمن و سوریه و جنگ‌های نیابتی در این کشور‌ها به دست ایران است. ایرانی که امروز توان کنترل ثبات اقتصادی و سیاسی منطقه در دستان اوست. ایران، از طریق متحدان عقیدتی خود در چندین کشور عربی، حضور ملموسی دارد، و امروزه هیچ قدرتی در جهان توانایی خاتمه دادن به این حضور را ندارد، زیرا این حضور، حضوری ایدئولوژیک است، مبارزه با آن با سلاح‌های مرسوم بسیار دشوار است. این جنگ‌های ناموفق آمریکا و متحدانش در منطقه علیه ایران است که به تداوم ایدئولوژی انقلابی ایران دامن می‌زند.

به گزارش دیپلماسی ایرانی، در پایان این تحلیل آمده است: جنگ‌های شکست‌خورده آمریکا و متحدانش در منطقه علیه ایران، باعث تداوم ایدئولوژی انقلابی ایران می‌شود، این جنگ‌ها که با هدف سرنگونی نظام ایران یا حداقل تغییر رفتار آن صورت گرفت، در پایان منجر به تقویت آن شده است. با گذشت چهار دهه از انقلاب ایران، ثابت شده که ایران در بهره‌وری از دشمنان داخلی و خارجی‌اش استاد است. ایران امروز، با توانایی‌ها و موقعیت استراتژیک خود و همچنین توانایی در زمینه کنترل امنیت نظامی، هسته‌ای، انرژی، الکترونیک و ایدئولوژیک نقش بزرگ‌ترین نماد قدرت در منطقه را بازی می‌کند. «آمریکاستیزی» و «اسرائیل‌ستیزی» ایران، یکی از مهم‌ترین دلایل برای پایداری نظام و گسترش آن در بیرون از مرز‌ها شده است.

روزنامه وطن امروز

ابراز تشکر رهبر انقلاب از پیام‌های تسلیت آقایان نصرالله و هنیه در پی درگذشت سردار حجازی

حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در پیام‌های جداگانه‌ای به آقایان سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان و اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) از پیام‌های تسلیت آنان به مناسبت درگذشت سردار مجاهد سیدمحمد حجازی تشکر و برای مجاهدان حزب‌الله و حماس و ملت فلسطین آرزوی توفیق و سلامتی کردند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری متن پیام‌های رهبر حکیم انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم
جناب مستطاب حجه‌الاسلام والمسلمین آقای سیدحسن نصرالله برادر عزیز دامت‌برکاته
سلام علیکم
پیام تسلیت مهربانانه و برادرانه جنابعالی را به مناسبت درگذشت تأسفبار سردار مجاهد سیدمحمد حجازی رضوان‌الله‌علیه دریافت کردم و از ابراز محبت شما متشکرم. آن مرحوم عمری در حال جهاد فی‌سبیل‌الله گذرانید و در حال جهاد فی‌سبیل‌الله به لقاءالله پیوست و این سرگذشت مبارک و غبطه‌انگیزی است. رحمت خدا بر او باد. خداوند جنابعالی را در کنف حمایت خود حفظ کند و برکات وجود شما را برای اسلام و مسلمین مستدام بدارد. حقیر همیشه دعاگوی شمایم و به همه برادران حزب‌الله سلام می‌رسانم.
والسلام علیکم و رحمه‌الله - سیدعلی خامنه‌ای
۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ برابر با ۱۴ رمضان‌المبارک ۱۴۴۲

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم
برادر مجاهد جناب آقای اسماعیل هنیه دامت‌توفیقاته
سلام علیکم
از پیام محبت‌آمیز جنابعالی به مناسبت درگذشت سردار مجاهد سیدمحمد حجازی رحمه.. الله‌علیه متشکرم. آن مرحوم با جهاد زندگی کرد و در حال جهاد به لقاءالله پیوست. ما همواره در قضیه فلسطین با برادران مجاهد فلسطینی همدل و همراهیم و خود را در یک سنگر می‌دانیم و از خداوند قادر حکیم نصرت ملت فلسطین را مسألت می‌کنیم. خداوند شما را در این راه پراجر و پرافتخار کمک فرماید. به برادران در حماس سلام می‌رسانم.
والسلام علیکم و رحمه‌الله - سیدعلی خامنه‌ای
۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ برابر با ۱۴ رمضان‌المبارک ۱۴۴۲
 

بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات را  با دقت بیشتری انجام می‌دهیم

دبیر شورای نگهبان گفت: بررسی و احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات امر بسیار مهمی است که ان‌شاءالله با توجه به مر قانون این وظیفه را مثل گذشته با دقت هر چه بیشتر انجام خواهیم داد. آیت‌الله احمد جنتی در جلسه فوق‌العاده شورای نگهبان، با تبریک به مناسبت ولادت امام حسن مجتبی (ع) گفت: ماه مبارک رمضان به نیمه رسیده و باید با خواندن دعا و مناجات‌های وارده، از فیوضات این ماه که ماه بخشش و مغفرت است، بهره کافی را ببریم. دبیر شورای نگهبان در ادامه به موضوع مهم انتخابات اشاره کرد و گفت: انتخابات در نظام اسلامی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و همه باید نسبت به انتخابات که سرنوشت کشور را می‌سازد، حساس باشند و برای برگزاری هر چه باشکوه‌تر آن، تلاش کنند. وی با بیان اینکه انتخابات ریاست‌جمهوری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، افزود: هر چه به انتخابات نزدیک می‌شویم، فعالیت جریان‌های مختلف سیاسی در کشور جهت حضور در این عرصه مهم بیشتر می‌شود که بحمدالله شاهد افزایش این فعالیت‌ها هستیم. آیت‌الله جنتی با تأکید بر اینکه بخش مهمی از فرآیند برگزاری انتخابات که همان بررسی صلاحیت‌های داوطلبان و نظارت بر اجراست بر دوش شورای نگهبان است، تأکید کرد: بررسی و احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات امر بسیار مهمی است که ان‌شاءالله با توجه به مر قانون این وظیفه را مثل گذشته با دقت هر چه بیشتر انجام خواهیم داد.
 

سخنگوی کاخ سفید: درباره مذاکرات وین به هیأت اسرائیلی گزارش می‌دهیم

سخنگوی کاخ سفید می‌گوید اطلاعات جدیدی را از دور دوم مذاکرات احیای برجام در وین به هیأت مقام‌های صهیونیستی که به واشنگتن سفر کرده‌اند، ارائه می‌کنند. «جنیفر ساکی» سخنگوی کاخ سفید شامگاه دوشنبه از اطلاع‌رسانی آمریکا به رژیم صهیونیستی درباره مذاکرات احیای توافق هسته‌ای ایران در وین خبر داد. ساکی در نشست خبری روزانه در پاسخ به این سوال که آیا احتمال دارد به هیأت اسرائیلی گفته شود در حال تضعیف تلاش‌های واشنگتن برای بازگرداندن تهران به برجام است، توضیح داد: «ما قطعا به آن‌ها گزارش خواهیم داد. مطمئنم این بخشی از گفتگو‌ها خواهد بود، همان‌طور که معمولا درباره وضعیت مذاکرات اطلاع‌رسانی می‌کنیم». به نوشته وبگاه اطلاع‌رسانی کاخ سفید، وی در این باره گفت: «ما بتازگی دور دوم مذاکرات در وین را جمع‌بندی کردیم. ما به آن‌ها (هیأت اسرائیلی) اطلاعات جدیدتر را خواهیم داد و انتظار دارم چنین مباحثاتی مطرح شود».
 

دولت از فشار‌های دشمن به مردم سوءاستفاده سیاسی کرد

 رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: ما دنبال برد- برد در مذاکرات هسته‌ای نیستیم و نباید هم باشیم و اصلا چرا باید دشمن در مذاکرات هسته‌ای از ما ببرد؛ دشمن تاکنون هر چه خواسته تخریب و تحریم کرده و دلیلی ندارد ما در مذاکرات به دشمن اجازه دهیم باز هم ما را تحریم کند و باز هم در اجرای تعهداتش تأخیر داشته باشد. فریدون عباسی در گفتگو با فارس با اشاره به دوگانه مذاکره- معیشت اظهار داشت: سال ۹۲ با در دست گرفتن دستگاه اجرایی و تجاربی که کسب کردند، آمدند و کشور را در مذاکرات هسته‌ای تحت فشار گذاشتند و دوقطبی مذاکره- معیشت را راه انداختند. مانند دوقطبی صنعت- معیشت که سال ۹۲ آن را پیگیری کردند؛ متأسفانه این جریان از فشار‌هایی که دشمن به مردم آورده بود سوءاستفاده سیاسی کرد.

 روزنامه خراسان

ممنوعیت خرج یواشکی برای تعمیر اموال دولتی

یک نهاد نظارتی با ارسال نامه‌ای خطاب به تعدادی از مدیران دستگاه‌های دولتی به آن‌ها متذکر شده با توجه به بخشنامه‌ها و دستورات کابینه در سال‌های اخیر مبنی بر ضرورت ثبت تمامی اموال و دارایی‌های غیرمنقول نهاد‌های اجرایی در سامانه طراحی شده، بنابراین طی امسال پرداخت هرگونه هزینه آب و برق، تجهیز و نگهداری یا تعمیرات این اموال از محل منابع یا درآمد‌های مربوط در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه عمومی تلقی خواهد شد.
 

پایانی بر رفتار غیرقانونی مسئولان با اراضی مسکن مهر

پس از گزارش واصله از سوی برخی شهروندان به دستگاه قضایی مبنی بر این که برخی مناطق اطراف تهران بر اساس تصمیمات دولت دهم به عنوان اراضی مسکونی تعیین و طرح مسکن مهر در آن‌ها ساخته شده بود، اما در دولت بعد این موضوع مورد تایید مجدد قرار نگرفته و اراضی مذکور از محدوده شهری خارج شده اند، این موضوع مورد بررسی و استعلام قرار گرفته و طی روز‌های اخیر با ارسال ابلاغیه‌ای به تعدادی از مسئولان اجرایی، تصمیم مذکور خلاف قانون تشخیص و رأی به ذی حق بودن اهالی مسکن مهر داده شد.

روزنامه ایران

بازداشت رئیس دفتر نماینده مجلس به اتهام قاچاق سوخت

خبر اول اینکه، دادستان عمومی و انقلاب ایرانشهر (سیستان و بلوچستان) گفت: رئیس دفتر نماینده ایرانشهر در مجلس شورای اسلامی به اتهام قاچاق سوخت دستگیر شد. حجت‌الاسلام سعید راشکی در گفتگو با ایرنا، اظهارداشت: رئیس دفتر نماینده ایرانشهر در زمینه قاچاق سوخت دستگیر شده و فعلاً هم بازداشت است و تحقیقات ادامه دارد تا میزان ارتشا و آنچه حاصل کردند، مشخص شود. وی با بیان اینکه حدود چهار روز پیش وی دستگیر شده و هم‌اینک در اختیار اداره کل اطلاعات سیستان و بلوچستان برای انجام تحقیقات است، افزود: تحقیقات هنوز ادامه دارد و با گذر زمان و روشن شدن موضوعات در صورت اثبات حتماً اقدام قضایی انجام می‌شود. دادستان عمومی و انقلاب ایرانشهر بیان کرد: این پرونده در ادامه همان پرونده بازداشت رئیس شرکت نفت ایرانشهر است. از پرونده شرکت نفت اغلب کارمندان شرکت نفت بجز یکی، دو نفر بازداشت شده‌اند.
 

جزئیات بیشتر مذاکرات ایران و‌عربستان

خبر دیگر اینکه، القدس العربی چاپ لندن نوشت: با وجود انکارها، منابع عربی تأکید می‌کنند که در تاریخ نهم ماه جاری، نشستی در پایتخت عراق بین ریاض و تهران انجام شده است. به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: پیش از نشست مذکور، نخست‌وزیر عراق به عربستان سفر کرده و به نظر می‌رسد یک هیأت امنیتی ایرانی نیز در بغداد بوده که پیامی را به طرف سعودی رسانده است و همچنین یک دیدار نزدیک نیز در همان روز در بغداد با هیأت امنیتی از اردن و مصر صورت گرفته است. پیش از تمام این اتفاقات، در ابتدای سال، مذاکراتی بین مسئولان ایران و دستگاه‌های اطلاعاتی امارات انجام شده و الکاظمی پس از آن با ولیعهد سعودی محمد بن سلمان تماس گرفته تا موافقت ایران با برگزاری نشستی با حضور هیأت سعودی در بغداد را اعلام کند. بر اساس این گزارش مذاکرات شامل چهار عنصر اصلی شده، اول، پرونده یمن و قدرت گرفتن حوثی‌ها که حالا در شرایط پیشروی در جبهه مأرب هستند و دوم، پرونده لبنان، که شاهد یک فروپاشی و تجزیه تهدید کننده است، سوم، پرونده توافق هسته‌ای ایران و مذاکرات وین و چهارم، امنیت آب‌های خلیج فارس.
 

تکذیب دیدار مقامات ایرانی و امریکایی در بغداد

شنیدیم که، سخنگوی وزارت خارجه ایران شایعه دیدار مقامات ایرانی و امریکایی در بغداد را تکذیب کرد و این موضوع را «خبرسازی زرد» نامید. اخیراً برخی شایعات درباره دیدار «ویلیام برنز»، رئیس سازمان سیا با مقامات ایرانی در بغداد مطرح شده است. سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه در گفتگو با تسنیم، این موضوع را تکذیب کرده است.
 

ادعای امنیتی سوئد علیه ایران

دست آخر اینکه، سازمان امنیتی سوئد در گزارش سالانه ۲۰۲۰ خود نام ایران را در کنار روسیه و چین به‌عنوان مهم‌ترین تهدید‌های امنیت ملی این کشور مطرح کرده است. به‌گزارش عصرایران، در گزارش سالانه ۲۰۲۰ سازمان امنیتی سوئد که در ۸۶ صفحه منتشر شده، ۲۵ صفحه مربوط به تهدید‌های مستقیم ناشی از فعالیت‌های ایران، چین و روسیه علیه امنیت ملی سوئد است و نام ایران ۱۴ مرتبه در این گزارش به میان آمده است. در این گزارش ادعا شده: در حالی که ایران به جمع‌آوری اطلاعات در حوزه‌های صنعتی، تحقیقاتی و دانشگاهی سوئد می‌پردازد، هدف اصلی فعالیت‌های اطلاعاتی ایران، جمع‌آوری اطلاعات از مخالفان ایرانی مقیم سوئد است.

همچنین در این گزارش ادعا شده که در سال‌های گذشته سوئد به محلی برای عوامل اطلاعاتی ایران تبدیل شده است. در این بخش به ماجرای بازداشت «اسدالله اسدی» دیپلمات ایرانی که با حکم دادگاهی در بلژیک به ۲۰ سال حبس محکوم شد، اشاره شده است.

روزنامه شرق

ورود ۲ بمب‌افکن  بی-۵۲ دیگر به قطر

نیروی هوایی آمریکا اعلام کرد دو بمب‌افکن بی-۵۲ دیگر وارد قطر شدند تا امنیت را برای خروج نیرو‌های آمریکایی از افغانستان که اول ماه می‌آغاز خواهد شد، تأمین کنند.
 

تعطیلی سراسری در ترکیه

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، برای مهار همه‌گیری کرونا در این کشور اعلام تعطیلی سراسری کرد. رئیس‌جمهور ترکیه گفت از روز پنجشنبه محدودیت‌های جدید کرونایی در این کشور اعمال خواهد شد. تصمیم ناظر بر این محدودیت‌ها، در واکنش به افزایش شمار موارد ثبت ابتلا به ویروس کرونا در ترکیه اتخاذ شده است.
 

درگیری شدید ارتش میانمار با مخالفان مسلح

درگیری‌های نظامی میان ارتش میانمار با گروه‌های مسلح از‌جمله با اقلیت قومی کارن در شرق این کشور ابعاد وسیعی به خود گرفته است. در جریان بمباران این منطقه، واقع در نزدیکی مرز میانمار با تایلند، ۲۴ هزار نفر آواره شده‌اند.
 

سفر بلینکن به اوکراین

شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از یکی از منابع دولت کی‌یف گزارش داد پیش از نشست تأیید‌نشده رؤسای‌جمهوری آمریکا و روسیه که انتظار می‌رود تابستان امسال برگزار شود، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در ماه می‌به اوکراین سفر می‌کند.
 

گفت‌وگوی مکرون و پوتین

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، در تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، با ابراز نگرانی درباره الکسی ناوالنی، چهره مخالف کرملین در زندان، گفت باید به حقوق اساسی احترام گذاشته شود.
 

۱۴ روس در فهرست تحریم‌های ضدفساد بریتانیا

وزارت خارجه بریتانیا اعلام کرد این کشور علاوه‌بر ۱۴ شهروند روس، اقدام به اضافه‌کردن شهروندانی از آفریقای جنوبی، سودان جنوبی و آمریکای لاتین به فهرست تحریم‌های ضد‌فساد کرده است.
 

نورسلطان میزبان مذاکرات سوریه در تابستان

یکی از سخنگو‌های وزارت خارجه قزاقستان اعلام کرد نورسلطان، پایتخت این کشور، شاید میزبان مذاکرات درباره سوریه در تابستان باشد؛ اگر که اوضاع و شرایط مربوط به کرونا اجازه چنین کاری را بدهد.
 

رصد استقرار نیرو‌های ناتو

سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، در نشستی با وزرای دفاع کشور‌های عضو سازمان امنیتی جامع گفت: ما از نزدیک اوضاع انتقال و استقرار نیرو‌های ناتو در اروپا را که بخشی از «مانور‌های نظامی مدافع اروپا» محسوب می‌شود، زیر نظر داریم.
 

واکنش اسرائیل به گزارش دیده‌بان حقوق بشر

وزارت خارجه اسرائیل در واکنش به گزارش اخیر دیده‌بان حقوق بشر سازمان ملل که در آن مقامات این رژیم را به آپارتاید و ظلم و ستم علیه فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی متهم کرده بود، این گزارش را «غیرمنطقی و دروغین» خواند.
 

چاد همچنان ناآرام

یک هفته پس از کشته‌شدن رئیس‌جمهوری چاد، این کشور همچنان صحنه ناآرامی‌هاست. رسانه‌ها از وقوع برخی حوادث، تظاهرت و شلیک گاز اشک‌آور در مناطقی از پایتخت خبر می‌دهند.
 

تصمیم لغو انتخابات فلسطین

منابع اعلام کردند رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین عملا تصمیم به لغو انتخابات گرفته و این تصمیم را به طرف‌های اروپایی، مصر و اردن ابلاغ کرده است. روزنامه الاخبار گزارش داد اروپایی‌ها به عباس توصیه کردند قبل از موضع‌گیری نهایی تا پنجشنبه به آن‌ها مهلت دهد تا اسرائیل را تحت فشار قرار دهند.