بسته تحلیلی خبری (دوشنبه 20 اردیبهشت 1400)
اخیراً در جلسهای که رئیسی و قالیباف حضور داشتهاند، قالیباف گفته: «با آمدن رئیسی، رقابت با او را خلاف مصالح انقلاب میدانم و علیرغم فشارها وظیفهای برای کاندیداتوری احساس نمیکنم. دیگر نامزدها هم حتی اگر خود را اصلح میدانند، باید از رقابت کنارهگیری کنند و همه به آیتالله رئیسی کمک کنیم تا جریان انقلاب با یک نامزد واحد وارد رقابت شود».
پنجدرصدی که صددرصد است!
مذاکرات نفسگیر هستهای با تبادل دائم پیام بین پایتخت کشورها و محل برگزاری مذاکرات در وین ادامه دارد. اخبار ضدونقیضی هم از حلوفصل برخی اختلافات بین طرفین به گوش میرسد. دو روز پیش نیز رئیسجمهور کشورمان از رفع تحریمهای اصلی کشور خبر داد. حال سؤال این است که ما تا چه اندازه به رفع کامل تحریمها نزدیک شدهایم.نکات تحلیلی: 1- آمریکاییها بهراحتی سیاست کلان خود نسبت به ایران را تغییر نمیدهند؛ دولت ترامپ از ابزار اعمال فشار مستقیم و خروج از برجام استفاده میکرد و دولت بایدن مانند دولت اوباما فشار را از طریق مذاکره و در چارچوب برجام دنبال میکند. در چنین شرایطی راهبرد اصلی آمریکاییها حفظ ساختار تحریمهاست نه لغو آنها. 2- آمریکاییها برای حفظ ساختار تحریم و درعینحال پیشبرد دیپلماسی، برای نگهداشتن ایران پای میز مذاکرات از تحریمهای چندلایه بهره میبرند. بهطوریکه تحریمهای ایران را تحت عناوین مختلف مانند هستهای، حقوق بشر، حمایت از تروریسم، تحریمهای اولیه و ثانویه و... اعمال میکنند تا هنگامیکه با گرفتن امتیازات دلخواه خویش از ایران، در عوض، یک سری از تحریمها را لغو کردند، دوباره و در هرلحظهای که اراده کنند، تحریمها را برگردانند. شرط مهمی که مقام معظم رهبری در راستی آزمایی از لغو تحریمها برای بازگشت ایران به تعهدات برجامی بیان فرمودند، ناظر به همین رفتار آمریکاییهاست. 3- ازجمله اختلافات مهم در مذاکرات وین، تحریم کاتسا است. بر اساس این تحریم، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سازمانهای تروریستی قرارگرفته و هر سازمان یا نهادی که با سپاه ارتباط دارد، تحت عنوان حامی تروریسم مورد تحریم قرار میگیرد. در حقیقت طبق این قانون تحریمی، دولت، بانک مرکزی و تمام دستگاههای داخلی ایران عملاً در لیست تحریمها قرار میگیرند و آمریکاییها هرلحظه میتوانند به این بهانه، برخورداری ایران را از منافع برجام متوقف کنند. 4- تیم مذاکرهکننده باید مذاکرات را بهگونهای پیش ببرد که منافع ملت ایران بهصورت کامل حفظ شود و اسیر تحریمهای چندلایه آمریکاییها نشوند.
نکته راهبردی: زمانی میتوان گفت تحریمها لغو شده است که ملت ایران عملاً از منافع آن بهرهمند شود و الا رفع تحریم بر روی کاغذ، تجربه تلخ ملت ایران در چند سال اخیر است. ماجرای لغو تحریمها، 95 درصد یا 5 درصدی نیست و چهبسا نتیجهگیری در پنج درصد آخر سختتر از 95 درصدی باشد که تا به حال انجام شده است. (نویسنده: علی کارگر)
▼گزارش روز
تکرار یک سناریو
انفجار اخیر در افغانستان و تکرار سناریوی مشابه حمله به دانشگاه کابل و ایجاد یک جو امنیتی در این کشور، بازهم توجهات را به سمت عدم خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان معطوف کرده است.گزارههای خبری: 1- بنا بر توافق دوحه باید آمریکا خروج نیروهای خود را تا ۱۵ اردیبهشت از این کشور تکمیل میکرد؛ اما بایدن برخلاف جدول زمانبندی دولت ترامپ حرکت کرد و خود تاریخ جدیدی را برای پایان حضور در افغانستان اعلام کرد. 2- انفجارهای اتفاق افتاده در افغانستان و هدف قرار دادن مراکز علمی همچون دانشگاه و مدارس توسط گروههای تروریستی نشان از خلأ امنیتی گسترده در این کشور دارد. این خلأ امنیتی اکنون توسط آمریکا ایجاد شده و گروههای تروریستی همچون داعش در افغانستان بهخوبی از آن بهره گرفتهاند. این نوع عملیاتها و هدف قراردادن مردم بر اساس مدلی است که داعش در عراق و سوریه انجام میداد. کشتار وسیع در اسپایکر عراق نمونهای از جنایات بزرگ این گروه تروریستی تکفیری بود. در مقابل، بعضی رسانهها این رخداد را به طالبان نسبت دادند و بهنوعی مترصد این فضاسازی بودند که چون توافق دوحه اجرا نشده، پس طالبان اقدام به این عملیات کرده است. این در حالی است که طالبان انفجار اخیر را محکوم کرد. البته جامعه مورد هدف (شیعیان هزاره) و شکل عملیات مربوط به گروههایی همچون داعش است.
گزاره تحلیلی: پشت پرده این انفجارها و وقوع عملیاتهای تروریستی نهتنها در افغانستان، بلکه در کشورهای دیگر همچون عراق، بازیگری همچون آمریکا است. آمریکا درصدد القای این گزاره به دولتها و ملتهای تحت اشغال است که چنانچه از این کشورها خارج شود، وقوع عملیاتهای تروریستی افزایش پیدا خواهد کرد. درواقع آمریکا دنبال این گزاره است که خروج آمریکا به معنای ایجاد خلأ امنیتی و ایجاد خلأ امنیتی هم بهمنزله افزایش فعالیتهای تروریستی است، لذا در صورت کارساز بودن این حربه بر افکار عمومی، حضور اشغالگر در عراق و افغانستان دام مییابد. (نویسنده: محمدرضا فرهادی)
▼ خبر ویژه
عوامل حمله به کنسولگری ایران در کربلا چه کسانی هستند؟
کشته شدن یک جوان فعال سیاسی به نام "ایهاب الوزنی" در کربلا و جوسازی رسانههای سعودی- صهیونیستی علیه ایران باعث شد که جمعی از معترضان با شعارهایی علیه ایران قسمتی از کنسولگری کشورمان در کربلا را آتش بزنند. صاحبنظران عراقی در اولین واکنش به ترور «ایهاب الوزنی» فعال اجتماعی در کربلا، سازمان جاسوسی موساد اسرائیل را متهم اصلی این اقدام تروریستی معرفی کردند. برخی صاحبنظران عراق معتقدند که موساد اسرائیل توانسته است از طریق برخی عوامل مزدور بومی و همچنین آمریکاییها به داخل جامعه عراق نفوذ کند و حوادث ترور و برخی ناآرامیهای اخیر عراق را طراحی و اجرا کند. بنا بر اطلاعات میدانی، کسانی که قصد حمله به کنسولگری ایران در کربلا را داشتند و البته موفق به اقدام عملی و آسیب رساندن به اموال و افراد نشدند، با توجه به اقدامات رسانهای و آثار بهجای مانده، از همان جریاناتی بودند که در سال گذشته اقدامات تخریبی علیه کنسولگری ایران در کربلا و علیه ملت عراق حتی در بینالحرمین از آنان سر زد که بر اساس مدارک و اسناد و اقاریر بهدستآمده از آنان در نزد مقامات امنیتی عراق، ارتباط آنان با سفارت برخی کشورها منجمله آمریکا و تعدادی از کشورهای مرتجع منطقه اثبات شده بود. ازجمله این جریانات میتوان به سرخیها، یمانیها و جوکرها اشاره کرد. (کانال تحلیلی زمانه)▼ اخبار
نامه اسماعیل هنیه به رهبر معظم انقلاب
رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس در پیامی به رهبر معظم انقلاب حوادث و تحولات جاری در قدس اشغالی را تشریح کرد. در بخشی از متن این نامه آمده است: «همانگونه که حضرتعالی در جریان بوده و هستید، حملات و تجاوزات صهیونیستهای غاصب علیه قدس و ساکنان آن اعم از تشدید عملیات یهودیسازی، شهرکسازی، کوچاندن اجباری فلسطینیان، پاکسازی نژادی و حملات به منطقه باب العامود و شیخ جراح، همچنین تجاوزات علیه مسجدالاقصی و معتکفین در آن اعم از تعرض به این مسجد مبارک یا سرکوب نمازگزاران و بستن درهای آن و ممانعت از ورود فلسطینیان به آن برای اقامه نماز و عبادت ادامه دارد که تمامی اینها تلاشی گسترده از سوی سران رژیم اشغالگر برای مشروعیتبخشی به شهرکسازی، کوچاندن فلسطینیان، مصادره خانهها و املاک آنان و تثبیت تقسیم زمانی و مکانی مسجد مبارک الاقصی و تغییر وضعیت حاکم بر آن است و این جنایتی جدید است که از تمامی خطوط قرمز فراتر رفته و احساسات و عواطف امت اسلامی را جریحهدار کرده و شهر قدس و تاریخ اسلامی آن و موجودیت، رزق و روزی و آینده و حقوق مشروع ساکنان آن را هدف گرفته است».تحقیق و تفحص مجلس از فایل صوتی ظریف کلید خورد
«امیرآبادی»، عضو هیئترئیسه مجلس اعلام کرد: «در جلسه غیرعلنی امروز (19 اردیبهشت) درباره فایل صوتی ظریف بحث و تبادلنظر صورت گرفت و نمایندگان این کار را بهشدت محکوم کردند. تیم تحقیق و تفحص در این حوزه شروع به کار کرده و تا حالا سه گروه از نمایندگان تقاضای تحقیق و تفحص در خصوص این موضوع را مطرح کردند. کمیسیون امنیت ملی به دنبال این است که هر سه درخواست در قالب یک درخواست بهعنوان تحقیق و تفحص از مرکز استراتژیک ریاست جمهوری در طول هشت سال گذشته تصویب شود». ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز در همین زمینه افزود: «فایل صوتی ظریف امنیت ملی را هدف گرفته است، اینکه میگویند "قرار نبوده منتشر شود"، درست نیست. اگر به قول دولتیها انتشار فایل صوتی کار صهیونیستهاست، پس باید گفت آنها چگونه در بین شما نفوذ دارند؟ در شورای عالی از ۵ رأی فقط یک رأی نظامی دارید؛ پس چرا میگویید دیپلماسی فدای میدان شد؟ نه اقتصاد درست دارید نه پول، منطقه را هم که ول کردید، پس چگونه میخواهید امتیاز بگیرید؟! چرا با تحریف تاریخ به مردم دروغ میگویید».محمود دولتآبادی: در فقدان ژنرال سلیمانی مویه کردم
نویسنده پیشکسوت ایران در اظهارنظری گفت: «من مسئول اداره ذهن دیگران نیستم بلکه شخصاً مسئول وجدان ملی خودم هستم و توجه دارم به همین قرن گذشته که میهن من و شما در اسارت دست بیگانگان مهاجم قرار گرفت و مردم ما نسلکشی شدند. ازآنجاکه ما ایرانیها در ضعف تمام بودیم، چنان ادعای به حقی را نتوانستیم به کرسی بنشانیم و از مهاجمان غرامت بگیریم. اگر شده یک عذرخواهی ساده که هجوم آوردهاند به کشوری که در هر دو جنگ اعلام بیطرفی کرده بود! حتی نمایندگان ایران در جلسه ترک مخاصمه و خروج قوای بیگانه از مملکت ما، اجازه حضور پیدا نکردند و سرگردان ماندند، در محل اجلاس در پاریس. اگر به این معانی اندیشه بشود و به یاد بیاید که در کمتر از ۲۰۰ سال اخیر، به علت ضعف و جهل سهپاره از کشور ما زدوده شده، در آن صورت ممکن است به درنگ واداشته بشوید که چرا در فقدان ژنرالهای مملکتم و همچنین ژنرال سلیمانی مویه کردهام».دیدار رمضانی رهبر معظم انقلاب با دانشجویان!
«توحید تقیزاده» دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان با اعلام خبر برگزاری نشست تصویری دانشجویان با رهبر معظم انقلاب اظهار کرد: «این دیدار در روز سهشنبه 21 اردیبهشتماه، برگزار میشود. با توجه به شیوع بیماری کرونا دیدارهای رمضانی رهبر انقلاب متفاوتتر از سالهای قبل و بهصورت محدودتری خواهد بود». وی با اشاره به توجه و دغدغه رهبر انقلاب نسبت به مسئله جوانگرایی گفت: «این دومین نشست رهبری در ماه مبارک رمضان پس از برگزاری نشست تصویری با قاریان قرآن است. اگر سخنان رهبر معظم انقلاب بهخصوص در نشستهای دانشجویی را موردتوجه قرار دهیم، میبینیم تأکید ایشان بر ظرفیت جوانان بوده و جوانگرایی یکی از مهمترین گفتمانها و دغدغههای جدی رهبر انقلاب است».اخبار کوتاه
◄ حضور نماینده بانک مرکزی در مذاکرات وین تأیید شد/ «عبدالناصر همتی» رئیسکل بانک مرکزی ایران تأکید کرد ایران در جریان مذاکرات هستهای خواستار رفع تضمینشده و قطعی تحریمها علیه صنعت بانکداری خود شده است. وی در پاسخ مکتوب به پرسشهای بلومبرگ نوشت: «رفع تحریمها علیه بانک مرکزی، بانکهای ایرانی، سوئیفت و هرگونه انتقال پول بین آنها و بانکهای بزرگ خارجی باید مورد تأیید قرار گیرد». رئیسکل بانک مرکزی ایران گفت: «مقاماتی از این بانک بهطور مستقیم در جریان مذاکرات حضور دارند تا مطمئن شوند که رفع تحریمها، واقعی خواهد بود». همتی در مورد راستیآزمایی لغو تحریمها هم گفت: «ما به روش خود کار راستیآزمایی را انجام میدهیم. شخصاً به روند مذاکرات امیدوارم».
◄ مهمانپرست: بیاعتنایی دولت به شرق به منافع ملی خسارت زد/ سخنگوی سابق وزارت امور خارجه و نامزد انتخابات ۱۴۰۰ ریاست جمهوری معتقد است: «اگر در دنیای امروز رقبا احساس کنند همه هستند و اگر مراعات منافع ملی ما را نکنند، ۵ کشور جایگزین دیگر وجود دارد، یک رقابت سالم ایجاد میشود. معتقدم یکی از اشتباهات دولت کنونی این بود که فکر میکرد اگر در بحث برجام روابط بهتری با دنیای غرب پیدا کرده، دیگر نیازی به کشورهایی که در شرق هستند، ندارد و میتوان به آنها بیاعتنایی کرد. این خسارت زدن به منافع ملی ماست».
◄ ۷۰۰ روز بدون مبارزه با فساد در دولت روحانی!/ ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی که مسئولیت برگزاری جلسات آن بر عهده اسحاق جهانگیری است، در اوج نیاز کشور برای مبارزه با رانت و سودجوییهای منجر به مفاسد اقتصادی، ۷۰۰ روز است که عملاً تعطیل شده و جلسهای ندارد. بر اساس آییننامه داخلی ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی، جلسات آن باید هر ۳ هفته یکبار با حضور اعضای آن برگزار میشد؛ اما آخرین جلسه این ستاد که برگزار شده، مربوط به خردادماه سال ۹۸ است. اسحاق جهانگیری سال گذشته، در جلسهای گفت: «مردم باید بدانند و خودمان نیز باید باور داشته باشیم که با فساد مخالف هستیم!».
◄ قالیباف: رئیسی بیاید نامزد نمیشوم/ اخیراً در جلسهای که رئیسی و قالیباف حضور داشتهاند، قالیباف گفته: «با آمدن رئیسی، رقابت با او را خلاف مصالح انقلاب میدانم و علیرغم فشارها وظیفهای برای کاندیداتوری احساس نمیکنم. دیگر نامزدها هم حتی اگر خود را اصلح میدانند، باید از رقابت کنارهگیری کنند و همه به آیتالله رئیسی کمک کنیم تا جریان انقلاب با یک نامزد واحد وارد رقابت شود».
◄ دردی بالاتر از مشکلات معیشتی!/ «حمیدرضا حاجی بابایی» رئیس کمیسیون برنامهوبودجه مجلس دیروز (۱۹ اردیبهشتماه) در شورای اداری استان همدان که با حضور رئیس قوه قضائیه برگزار شد، اظهار کرد: «متأسفانه مبارزه با فساد در کشور ما نتوانسته رضایت عمومی جامعه را به دست بیاورد اما حرکت قوه قضائیه رضایت مردم را به دنبال داشته و نشان داده درد تبعیض، فساد و رانت از مشکلات معیشتی دردناکتر است».
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}