به گزارش راسخون؛ مدت‌ها است که ما ایرانی‌ها به دلیل تحریم‌ها از حضور در بازارهای جهانی محروم شدیم اما بالاخره در کشور ما همیشه راه فراری برای تحریم پیدا می‌شود و این بار هم صرافی‌های داخلی مسوول دور زدن تحریم‌ها برای مردم بودند.

بعد از سقوط شاخص کل بازار سهام از محدوده دو میلیون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد بسیاری از کسانی که در بورس زیان کرده بودند به سمت بازار رمزارزها روانه شدند و به گزارش رسانه‌ها در این اواخر ارزش معاملات رمزارزها در ایران به حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان رسیده بود. حالا هم به دستور مجلس و بانک مرکزی باید جلوی فعالیت تمام درگاه‌های پرداخت غیرمجاز معاملات رمزارزها گرفته شود.

امروز هم در جریان همین دستور مدیرعامل صرافی کریپتولند بازداشت شد. 

سینا استوی یکی از فعالان مشهور در زمینه ارزهای دیجیتال به‌تازگی دستگیر شده است. استوی که بارها به کلاهبرداری متهم شده بود اخیراً سعی داشت با انتشار مطالب تبلیغاتی در وب‌سایت‌های معتبر از جو منفی پیرامون نامش بکاهد. حالا خبر رسیده که استَوی به اتهام اخلال در نظام اقتصادی بازداشت شده است. این خبر توسط مرکز بررسی جرایم سازمان‌یافته سایبری تأیید شده و توییت جدید حساب استوی هم گویای این ماجراست:
 


اگر به خاطر داشته باشید جک دورسی بنیان‌گذار توییتر اولین توییت تاریخ را سال گذشته به شکل NFT یا توکن غیرقابل معاوضه به مزایده گذاشت. ظاهراً این سینا استوی بود که توییت را به مبلغ ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار دلار خریداری کرد. در کلکسیون استوی همچنین توییت‌های دیگری هم دیده می‌شود.

به نظر می‌رسد وب‌سایت صرافی کریپتولند برای برخی کاربران از دسترس خارج شده است. ظاهراً امکان برداشت ریالی هم از روز گذشته وجود ندارد و باعث نگرانی‌های فراوانی در این زمینه شده است. البته عدم بارگذاری کریپتولند ممکن است به‌خاطر هجوم کاربران به سایت جهت خارج کردن ارزها باشد.
 

سقوط توکن بریج (BRG) با دستگیری سینا استوی

استوی علاوه بر صرافی کریپتولند خالق ارز دیجیتالی به نام BRG یا بریج نیز هست. بریج یک توکن است که در سال ۲۰۲۰ ایجاد شد. با انتشار خبر دستگیری سینا استوی، ارزش این توکن از حدود ۱۱ سنت با حدود ۵۶ درصد افت به ۴.۸ سنت رسیده است. برخی فعالان حوزه رمزارز می‌گویند برخی حساب‌های منتسب به استوی به سرعت در حال تبدیل BRG‌ به ترون هستند.
 

توکن چیست؟

توکن یا TOKEN، یکی از انواع ارزهای دیجیتال به حساب می‌آید که بدون نیاز به داشتن یک بلاکچین مجزا، برای خود، بر بستر بلاکچین دیگر ارزهای دیجیتال به وجود می‌آید. از این رو تولید توکن‌ها با سادگی همراه است. نداشتن پشتوانه، تبلیغات شعاری، تمرکز عمده سرمایه در چند کیف پول و ایجاد نوسان جهت تخلیه سرمایه مردم، موج‌سازی‌های جعلی و غیرواقعی و همچنین قیمت‌سازی جعلی و.... تنها بخشی از شاخصه‌های کلاهبردارانه پروژه BRG است.
 

دلیل دستگیری سینا استوی چیست؟

 

در وب‌سایت گرداب بیانیه‌ای از مرکز بررسی جرایم سازمان‌یافته سایبری درج شده است. در این بیانیه دلیل اصلی بازداشت استوی ایجاد توکن غیرقانونی، بدون پشتوانه و غیرمعتبر بریج ذکر شده است. البته دلیلی برای غیرمعتبر بودن این توکن هم به چشم نمی‌خورد. توکن‌ها خود بلاک‌چین نداشته و بر بستر سایر رمزارزها ایجاد می‌شوند. بریج هم مانند سایر توکن‌ها بدون پشتوانه است اما ظاهراً پس از ۹ ماه کلاهبرداری‌های آن برای کارشناسان این مرکز ثابت شده و به همین دلیل برخورد قضایی صورت گرفته است.
 

بیانیه مشترک نظام صنفی، انجمن بلاک‌چین و فین‌تک

ساعاتی پس از اعلام خبر دستگیری استوی، بیانیه مشترکی از سوی نظام صنفی رایانه‌ای، انجمن‌های بلاک‌چین و فین‌تک منتشر شد. در این بیانیه اعلام شده بود سینا استوی عضو هیچ‌یک از تشکل‌های صنفی و علمی معتبر بخش خصوصی حوزه بلاک‌چین کشور نیست و پیش از این سورفتارهای استوی از طریق انجمن به اطلاع عموم رسیده است.

حال سوال اصلی اینجاست که با وجود اینکه هیچ کدام از صرافی‌های داخلی مجاز به فعالیت نبودند چرا از درگاه‌های معتبر بانک مرکزی استفاده می‌کردند؟

ایوب ترابی، متخصص امنیت رمزارزها در رابطه با تصمیم بانک‌مرکزی در رابطه با رمزارزها گفت: متن صریح قانون می‌گوید خرید و فروش رمزارزها جرم است و فعالیت در بازار رمزارزها یا باید قانونی و یا جمع‌آوری شود.

این متخصص در رابطه با بستن صرافی‌های غیرمجاز گفت: بستن صرافی‌های غیرمجاز کار نادرستی نیست و دولت به دلیل عملکرد کند خودش در رابطه با سازماندهی این بازار مقصر است. به نظرم باید فعالیت در این بازار قانونی شود.

ترابی در رابطه با فعالیت سازمان‌ها و شرکت‌ها در بازار کریپتو گفت: فعالان اصلی بازار رمزارزها در ایران شرکت‌های خصوصی و برخی سازمان‌های وابسته به نهادهای دولتی و غیردولتی هستند که اغلب استخراج رمزارزها نیز از سوی آنها انجام می‌شود. به نظرم دولت بدش نمی‌آید از این حوزه درآمد کسب کند و احتمالا فعالیت رمزارزها را تحت کنترل خود درمی‌آورد و فعالان در صورت پذیرش شرایط دولت مجاز به فعالیت در این بازار می‌شوند.


پول بلوکه شده در خارج

 

تمام کسانی که در بازار رمزارزها فعالیت می‌کنند مجبورند برای تبدیل رمزارز خود به ریال حتی با وجود کارمزد بالا از صرافی‌های داخلی استفاده کنند اما حالا دیگر تمام درگاه‌های نقل و انتقال داخلی قرار است بسته شوند و با این اقدام سرمایه‌ زیادی در کیف پول‌های خارج از کشور بلوکه می‌شود.

امیرحسین نام‌آور، کارشناس بازارهای مالی در رابطه با بسته شدن صرافی‌های داخلی گفت: هنوز جزئیات این تصمیم اعلام نشده است اما به نظرم در مدت کوتاهی این بازار سازماندهی خواهد شد زیرا در صورت بسته بودن صرافی‌های داخلی سرمایه زیادی در خارج از کشور بلوکه می‌شود. 

این کارشناس در ادامه گفت: بازار رمزارزها همیشه باعث خروج ارز نیست و در کشور جوانانی هستند که از این فرصت استفاده کردند و از این بازار ارز آوری دارند. با توجه به کسری بودجه دولت، وضعیت اشتغال و بلوکه شدن سرمایه مردم احتمالا به زودی این بازار سازماندهی و قانونی می‌شود و بهتر است در این شرایط تصمیمات هیجانی نگیریم.
 

واکنش کاربران

 

 



 




منبع:
1. پس از مدتها فعالیت غیرقانونی؛ سینا استوی بازداشت شد/ سرمایه گذاران مراقب کلاهبرداران باشند
2. گسترش نیوز/ مدیرعامل کریپتولند بازداشت شد
3. تجارت نیوز/ تکلیف فعالان بازار رمزارزها چه می‌شود؟ / سرمایه مردم بلوکه شد؟
4. فارنت/ سینا استوی موسس صرافی کریپتولند و خالق بریج به جرم اخلال در نظام اقتصادی بازداشت شد

** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.