به گزارش راسخون؛ هیات وزیران با توجه به ورود عبدالناصر همتی به عرصه تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری که مانع از حضور کافی وی در بانک مرکزی و ایفای وظایف و مسئولیت‌های خطیر رییس کل در حوزه‌های حساس پول و ارز می‌شود، با خاتمه مسئولیت وی در سمت ریاست کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موافقت کرد.

کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی از این پس و مطابق قانون، تمامی وظایف و اختیارات رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را برعهده خواهد داشت.

هیات وزیران همچنین از خدمات و زحمات عبدالناصر همتی در طول دوران تصدی ریاست وی بر بانک مرکزی قدردانی کرد.


پشت پرده برکناری همتی چیست؟

پس از ثبت‌نام همتی برخی سایت‌های خبری از اعتراض روحانی به او به دلیل ثبت‌نام در انتخابات خبر دادند. مکالمه‌ای از این دو مقام منتشر شد که نشان می‌داد اصل اعتراض روحانی به این دلیل است که دولت قصد دارد از نامزدی دیگر پشتیبانی کند.

پس از رد صلاحیت‌ها و حذف گزینه مدنظر دولت انتظار می‌رفت حضور همتی به‌عنوان یکی از معدود گزینه‌های نزدیک به دولت مورد استقبال قرار بگیرد و توان دولت برای پیروزی پشت سر او قرار بگیرد؛ اما خبرهای جدید حاکی از آن بود که رئیس دولت کماکان حضور مدیرش را در عرصه بر نمی‌تابد. شاهد آن خبری بود که دیروز از سوی سایت‌های نزدیک به همتی منتشر شد.

این پایگاه‌های خبری مدعی شدند همتی به دلیل آنکه حاضر به ارزپاشی و کاهش قیمت دلار نشده در آستانه کنار رفتن از ریاست بانک مرکزی است.

از سوی دیگر افراد نزدیک به دولت با تأیید اصل اختلاف دلیل دیگری برای این جدایی عنوان می‌کنند.

اخبار درون دولت حکایت از آن دارد که رئیس‌جمهور اعتقاد دارد حضور همتی در عرصه انتخابات با مسئولیت‌های حرفه‌ای او تضاد منافع دارد و به همین دلیل این دو مسئولیت قابل‌جمع نیست.

از قرار اطلاع به دلیل این تعارض منافع روحانی یک دو راهی پیش رو همتی قرار داده انصراف از نامزدی یا استعفا (برکناری) از رئیس کلی. همتی انصراف از نامزدی را قبول نکرده است تا احتمال فعال شدن گزینه دوم بالا برود.


پس پرده یک اختلاف

آنچه از طرف دولت برای فشار به همتی برای برکناری عرصه از نامزدی اعلام می‌شود به نظر ظاهر ماجراست؛ زیرا بسیاری از نامزدهای این دوره نیز وضعیتی مشابه همتی داشتند از جمله اسحاق جهانگیری و محمد شریعتمداری.

بنابراین باید دنبال باطن این اختلاف بود. آنچه به نظر می‌رسد نحوه ثبت‌نام و تاکتیک همتی در عرصه انتخابات است. همتی رئیس خود را از نامزدی مطلع نکرده در حالی که سایر گزینه‌های چنین کاری را کرده‌اند. او انفرادی و از نظر دولت با تکروی وارد عرصه انتخابات شده است. دوم اینکه همتی در عرصه نامزدی به هیچ‌وجه نقش نامزد دولت را بازی نمی‌کند و تلاش دارد مستقل از روحانی به دفاع از عملکرد خود بپردازد.

تاکتیکی که برای روحانی گران می‌آید زیرا یکی از اعضای ارشد تیم اقتصادی او قصد دارد با دفاع از کارنامه خود به نقد عملکرد دولت بپردازد. از این رو روحانی به دنبال آن است که فاصله‌گذاری همتی با خود را از طریق برکناری جبران کند.
 

کمیجانی رئیس کل بانک مرکزی شد



پس از تایید صلاحیت عبدالناصر همتی توسط شورای نگهبان زمزمه‌هایی مبنی بر تغییر رئیس کل بانک مرکزی شنیده شد و پیش از این شایعه شده بود که سید حمید پورمحمدی معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه رییس کل بانک مرکزی شده است که پیگیری های صورت گرفته حاکی از آن است خبر انتصاب حمید پورمحمدی به عنوان رییس کل بانک مرکزی بجای عبدالناصر همتی تکذیب شده است.

روز گذشته عبدالناصر همتی در کلاب هاوس درباره جابه‌جایی خود گفت: «با آقای رئیس جمهور صحبت کردم و ایشان معتقد بودند که حضور من در صحنه انتخابات تا آخر می‌تواند بر روی نظام پولی و بانکی کشور تاثیر داشته باشد. البته من نظرم این بود حضور من در انتخابات تاثیری بر نظام پولی و بانکی کشور ندارد اما از تصمیم رئیس جمهور هم خبر ندارم. شنیدم ایشان با تعدادی از اقتصاددانان برای پست رئیس کلی بانک مرکزی صحبت کرده‌اند.»

امروز به جای عبدالناصر همتی، اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی در جلسه هیات دولت شرکت کرد و فعالیت خود را به عنوان رئیس بانک مرکزی آغاز کرد.
 

اکبر کمیجانی کیست؟

اکبر کمیجانی اقتصاددان ایرانی و استادتمام دانشگاه تهران است. او در سال ۱۳۸۴، نشان درجه سه دانش را از سید محمد خاتمی دریافت کرد.

اکبر کمیجانی در تاریخ 9 خرداد 1400 و طی حکمی از سوی رئیس جمهور به عنوان رئیس بانک مرکزی منصوب شد.

او پیش از این حکم قائم مقام بانک مرکزی بوده است.

این انتصاب پس از آن رخ داد که عبدالناصر همتی رئیس پیشین بانک مرکزی در انتخابات ریاست جمهوری 1400 شرکت کرد و از سوی شورای نگهبان تأیید شد و به صورت رسمی وارد کارزار رقابت ها شد.
 
سوابق اجرایی اکبر کمیجانی
عضو هیات مدیره بانک خاورمیانه  - از آبان 1391 تا شهریور 1392
معاون اقتصادی بانک مرکزی ج.ا.ا ایران - ازخرداد1377 تا آبان 1386
معاون پژوهشی دانشکده اقتصاد - ازآبان 1386
عضو شورای بررسیهای اقتصادی ریاست ج.ا.ا- (آیت ا... هاشمی رفسنجانی)76-1374
مشاور اقتصادی معاونت امور اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی- 1376-1369
عضو هیات ممیزه دانشگاه تهران- 1377-1374
عضو شورای آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده اقتصاد- از1374
عضو شورای پژوهشی دانشگاه تهران- ازآبان 1386

سوابق تحصیلی اکبر کمیجانی
دکتری اقتصاد  1984- دانشگاه ویسکانسین – میلواکی (آمریکا)
تخصص : "اقتصاد پولی" ، "اقتصاد کلان" ، "اقتصاد بین الملل"
کارشناسی ارشد  1979 – دانشگاه ویسکانسین – میلواکی (آمریکا) تخصص: "اقتصاد پولی"
کارشناسی – تعاون  – دانشگاه تهران

سوابق آموزشی اکبر کمیجانی
دروس تدریس شده درمقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری:
اقتصاد خرد (کارشناسی)
اقتصاد کلان( کارشناسی)
اقتصاد پول (کارشناسی ارشد)
اقتصاد کلان 1 و 2 (کارشناسی ارشد)
اقتصاد کلان پیشرفته 1 و 2 (دکتری)

سوابق پژوهشی اکبر کمیجانی
تعداد 150 مقاله چاپ شده در مجلات علمی – پژوهشی
ارائه تعداد 40 مقاله درهمایش ها و کنفرانس های داخلی و خارجی
انجام 30 پروژه تحقیقاتی در مباحث اقتصاد کلان
تالیف 15 کتاب برآمده از پروژه های تحقیقاتی
ترجمه 3 کتاب در زمینه های اقتصاد خرد و اقتصاد کلان
راهنمایی بیش از 120 پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری در دانشگاه های تهران، تربیت مدرس، مفید (قم )، امام صادق (ع)، دانشگاه آزاد اسلامی – واحد علوم تحقیقات تهران
سردبیر مجله علمی – پژوهشی نامه اقتصادی دانشگاه مفید (فصلنامه مطالعات و سیاست های اقتصادی) ازسال 1376 تاکنون


منبع:
1. خبر آنلاین/ دولت با پایان مسئولیت همتی در بانک مرکزی موافقت کرد
2. آنا/ پشت پرده برکناری همتی چیست؟
3. آفتاب نیوز/ کمیجانی رئیس بانک مرکزی شد
4. تابناک/ در مورد اکبر کمیجانی بیشتر بخوانید