یادداشت ها و اخبار ویژه روزنامه های داخلی (پنج شنبه 21 مرداد 1400)
حساب کاربری توئیتری سفارت کشورمان در لندن با اشاره به گفتوگوی وزرای خارجه امریکا و عربستان درباره ایران و منطقه نوشت: همه باید بفهمند که ایران نمیتواند موضوع مذاکره دیگران باشد. ثابت شده است که این روش بینتیجه و شکستخورده است. برعکس ایران میتواند طرف قدرتمند هر مذاکرهای باشد به شرط آنکه قدرت آن بهعنوان ستون امنیتی منطقه به رسمیت شناخته شده و به منافع آن بر این اساس احترام گذاشته شود.
یادداشت روزنامههای ۲۱ مرداد
روزنامه کیهان
آیا رئیسی موفق میشود؟/جعفر بلوری
آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب از همان ثانیههای ابتدایی انتخاب، با چالشهای جدی روبهرو بوده؛ آنقدر جدی که شاید امروز یکی از سؤالهای مهم و کلیدی مردم درباره ایشان این باشد که با وجود این همه چالش و مشکل «آیا ایشان موفق خواهد شد؟». ایشان در دو تجربه مدیریتی اخیرشان یعنی تولیت آستان قدس رضوی و ریاست قوه قضائیه، بدون تعارف درخشیده و بسیار موفق عمل کردند و علت رغبت بسیاری از مردم به ایشان در انتخابات اخیر، موفقیتهای بزرگی بوده که در این دو حوزه کسب کردهاند.قلع و قمع تروریستهای اقتصادی، شناسایی و محاکمه مفسدان ریز و درشت اقتصادی بدون هیچگونه ملاحظه و بدون توجه به اینکه آن فرد، به چه کسی یا چه قدرتی مرتبط است، و از همه مهمتر، بازگرداندن ۲۰۰۰ کارخانه تعطیل و نیمهتعطیل به چرخه تولید و ایجاد اشتغال برای هزاران نفر از کارگران این کارخانهها کار کوچکی نبود. امیدی که امروز در دل مردم جوانه زده، ریشه در همان مبارزات بیامان با فساد و کارهای بزرگش دارد.
وضعیت بحرانی کرونا، کسری بودجه ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی، ارّه برجام و انبوهی از مشکلات ریز و درشتی که دولت اعتدال و اصلاحات برای ایشان و مردم به ارث گذاشتهاند، ممکن است برخی را با این سؤال جدی مواجه کرده باشد که آیا آقای رئیسی میتواند کشور را از این مسیر سنگلاخ و ناهموار عبور دهد یا خیر؟ بخوانید:
۱- مدیریت خواندهها میگویند، برای موفقیت یک مدیر، فقط تواناییهای فردیِ آن مدیر به تنهایی کافی نیست. مدیری موفق میشود که، هم خود توانمند و باانگیزه باشد، هم تیمی که میبندد توانمند، با انگیزه و هماهنگ بوده و اعضای تیم با یکدیگر در تعامل باشند. طبق نظریه «ساختی کارکردی»، یک سیستم (اینجا کابینه دولت) زمانی موفق عمل میکند که اعضای تشکیلدهنده آن (اینجا وزرا)، با یکدیگر در تعامل بوده و هماهنگ باشند. برای درک این «هماهنگی» یک خودرو را تصور کنید. خودرو از اجزای ریز و درشتی تشکیل شده که هر یک از آنها وظیفهای دارند. اینجا خودرو همان «ساختار»ی است که پارسونز از آن سخن میگوید. به محض استارت خوردن خودرو، «کارکرد» شروع میشود. اگر اجزای تشکیلدهنده این خودرو هماهنگ با یکدیگر عمل نکرده و با یکدیگر تعامل نداشته باشند، حرکت خودرو دچار اختلال شده یا اصلا حرکت نخواهد کرد.
دیروز اسامی اعضای پیشنهادی کابینه آقای رئیسجمهور ارائه شد. از آنجایی که تا لحظه تنظیم این یادداشت، خبری راجع به اعلام وصول این اسامی از سوی مجلس منتشر نشده بود، نظر قطعی دادن درباره این کابینه زود است. اما اگر همین تیم را قطعی در نظر بگیریم، با توجه به جوان، باانگیزه و انقلابی بودن بسیاری از آنها میتوان به موفقیت آنها امیدوار بود. اینکه این تیم چقدر با یکدیگر هماهنگ بوده و در تعامل خواهند بود را هنوز نمیدانیم چون، بسیاری از آنها تجربه وزارت ندارند اگرچه موفقیتهای مدیریتی در برخی حوزههای تحت امرشان دیده میشود. بهنظر میرسد باید منتظر بمانیم تا اسامی وزرا قطعی شده و کار را شروع کنند و این یعنی، طی ماههای آینده بتوان دقیقتر در این مورد نظر داد.
۲- در ابتدای این وجیزه گفتیم، راهی که رئیسجمهور منتخب در پیش دارد سنگلاخ و ناهموار است و بینقصترین خودروها هم در چنین مسیری، یا متوقف میشوند یا به کندی حرکت میکنند. تصور نمیکنیم کسی در عالم، وجود داشته باشد که مخالف این ادعای ما باشد. مردم امروز نتایج مدیریت غلط، ضعیف، ناهماهنگ و پیر دولت اعتدال و اصلاحات را با پوست و گوشت خود حس میکنند. کافی است قیمت برخی اقلام مصرفی و غیرمصرفی مثل مرغ، تخممرغ، خودرو و مسکن را نه با ۸ سال قبل که با همین ۸ روز قبل مقایسه کنید! توانمندترین و هماهنگترین کابینههای جهان هم نمیتوانند، چنین وضعی را به سرعت راست و ریست کنند. تخریب کردن همیشه آسان و ساختن، دشوار است. ۸ سال تخریب را میتوان ظرف چند ماه ساخت؟! با وجود تغییرات مهمی که در مدیریت کشور ایجاد شده (رفتن دولت امیدوار به غرب و آمدن دولت مردمی) میتوان به بهبود اوضاع اقتصادی امیدوار بود، اما این بهبود وضعیت، قطعا زمان خواهد برد. شاید چند سال...!
۳- «وضع موجود»، تنها و بدترین چالش رئیسجمهور منتخب نیست بلکه میتوان گفت «عاملان وضع موجود» شاید، بدترین چالش آقای رئیسی هستند حتی بدتر از «وضع موجود»! وضع موجود را میشود با برنامهریزی، تلاش شبانهروزی، تیم قوی و صدالبته فداکاری پس از مدتی تغییر داد اما، تغییر دادن برخی آدمها کار راحتی نیست و بعضا حتی غیرممکن است. بهویژه آنهایی که مثل آب خوردن دروغ میگویند، در عین بدهکاری، خود را طلبکار جا میزنند و پس از ۸ سال! ضعفها و شکستها را به دولتهای ماقبل خود نسبت میدهند. اینجا این چند جمله را در گوشه ذهنتان نگه دارید: «بخشی از عاملان وضع موجود (داخلی یا خارجی) طی همین ۶ روزی که از روی کار آمدن آقای رئیسی گذشته نشان دادهاند، موفقیت این دولت را نمیتوانند تحمل کنند.
رئیسی نماد بازگشت دولت به ریل انقلاب است. موفقیت او یعنی موفقیت «مدل انقلاب اسلامی» و این بزرگترین کابوس مخالفان جمهوری اسلامی است! لذا، نمیخواهند آب خوش از گلوی این دولت و مردم پایین برود. علائم و نشانههای این «نمیخواهند» طی روزهای گذشته به خوبی خود را نشان داد. آنها با تمام توان تلاش خواهند کرد این دولت موفق نشود»؛ لذا اینکه میبینید هنوز دولت تشکیل نشده و تنها ۴ روز از رئیسجمهور شدن آقای رئیسی نگذشته اینطور و با این حجم به او حمله میشود، و از ایشان میخواهند پاسخگوی وضعیتی باشد که خود عامل آنند یعنی، از هماکنون برای ناهموارتر کردن این مسیر سنگلاخ، خیز برداشتهاند.
۴- اگرچه خبر داریم یکی از دلایل این همه هجمه و اظهارات خلاف عقل و منطق آنها، اختلافات سنگینی است که بینشان بهوجود آمده و هوش و تمرکزشان را به هم ریخته. یکی از آنها چند روز پیش نوشته بود، آقای رئیسی به جای تشکیل دولت، به فکر مهار کرونا باشد! خبرهای دقیقی هست که، آنها به شدت از انتخابات اخیر و در افکار عمومی ضربه خوردهاند و برای زنده نشان دادن خود، نیاز به این به سروصدا دارند.
۵-، اما پاسخ سؤال این یادداشت. آیا آقای رئیسی با وجود وضعی که به ارث برده و عاملان این وضع، موفق خواهد شد؟ برای رسیدن به موفقیت، علاوه بر مواردی که در بند اول این یادداشت به اختصار به آنها اشاره شد، باید موانع را هم شناسایی و از مسیر برداشت. لازمه آمدن یک دولت باانگیزه، بابرنامه، جوان و انقلابی، رفتن دولت قبلی است! پس اولین و یکی از بزرگترین موانع با سازوکاری به نام انتخابات، برداشته شده است. اما این همه مسئله نیست. آقای رئیسی قطعا راه سختی برای موفقیت پیشرو دارد، اما با توجه به شناختی که از او و برخی اعضای کابینهاش سراغ داریم و کارهای بزرگ و سختی که در آستان قدس و قوه قضائیه انجام داده، علیرغم میل و خواسته مخالفان، اطمینان داریم به فضل الهی اوضاع، بهتر از امروز خواهد شد چرا که معتقدیم «إن مع العسر یسراً».
روزنامه وطن امروز
۴ مؤلفه مهم مواضع سید مقاومت/نوید مؤمن
دبیرکل حزبالله لبنان در سخنان خود در سالروز پیروزی مقاومت در جنگ ۳۳ روزه سال ۲۰۰۶ میلادی، خطاب به صهیونیستها هشدار داد: «چیزی که باعث شده در حال حاضر صهیونیستها به لبنان حمله نکنند، ترس این رژیم از درگیری گسترده با مقاومت [لبنان]است. امروز دشمن صهیونیستی نسبت به موجودیت خود، بیش از هر زمان دیگری نگران است. دشمن صهیونیستی از سال ۲۰۰۶ تا به امروز نگران سلاح حزبالله بوده است. توانمندی موشکی مقاومت، بسیار افزایش یافته و دقیق شده است».فراتر از این موارد، سیدحسن نصرالله تاکید کرد حملات محدود اخیر رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان، بهسرعت از سوی حزبالله پاسخ داده شد. ۴ مؤلفه مهمی که باید در سخنان سید مقاومت روی آنها تمرکز داشت، به ترتیب «بازدارندگی»، «اقدام»، «اقناع» و «سرعت پاسخ» هستند. واقعیت امر این است که شکست رژیم اشغالگر قدس در جنگ ۳۳ روزه، به طور تبعی قدرت «بازدارندگی» حزبالله را در برابر تلآویو افزایش داد. یکی از اهداف صهیونیستها در آغاز جنگ ۲۲ روزه سال ۲۰۰۹ با حماس، بازتعریف موازنه قوا در منطقه (پس از شکست در برابر حزبالله) بود، اما در این نبرد نیز مغلوب توان جبهه مقاومت شدند. پس از آن، صهیونیستها با کمک استراتژیستهای ارشد دولت وقت اوباما و با تکیه بر مهرههای مزدور سعودی و اماراتی خود در منطقه، داعش را تاسیس کردند تا بلکه بتوانند از تروریستهای تکفیری و دستساز خود، بهمثابه عواملی برای به چالش کشیدن قدرت بازدارندگی مقاومت استفاده کنند.
با همه این اوصاف، در هم شکستن منظومه پلید و متعفن داعش به دست رزمندگان جبهه مقاومت و برچیده شدن خلافت خودساخته آنها در مناطقی از سوریه و عراق، رویای خونین تلآویو و واشنگتن را تبدیل به یک کابوس واقعی (برای دشمنان مقاومت) کرد. این روند تا امروز نیز ادامه دارد. در این معادله، «جنگ ۳۳ روزه» حکم یک مطلع و نقطه آشکارساز را دارد؛ نقطهای که در آن «شکست نظامی صهیونیستها» از یک «هدف» به یک «واقعیت» تبدیل شد. «اقدام» مؤلفه مهم دیگری است که در کنار «بازدارندگی» معنادار میشود.
علامه سیدحسن نصرالله در سخنان خود از مصادیق «قدرت بازدارندگی» و «قدرت اقدام حزبالله» به صورت همزمان پرده برداشت تا به صهیونیستها و حامیان آنها اثبات کند رفتار مقاومت در دایره محدود «واکنشها» ترسیم نمیشود و هر جا اقتضا کند، مقاومت در مسند و کسوت یک «کنشگر» ظاهر میشود. تلفیق «بازدارندگی» و «اقدام»، دشمنان مقاومت را شدیدا سردرگم و وحشتزده کرده است. آنها به وضوح میدانند سید مقاومت در این باره اغراق نمیکند و مصادیق قدرت اقدام و بازدارندگی حزبالله لبنان و دیگر گروههای مقاومت، امروز در جایجای منطقه قابل رصد و مشاهده است.
مؤلفه سوم در کلیدواژه «اقناع» خلاصه میشود. سیدحسن نصرالله در سخنان اخیر خود، افکار عمومی منطقه و دنیا را نیز خطاب قرار داده و مسیر رفت و برگشت منازعه اخیر حزبالله و رژیم صهیونیستی را برای آنها تشریح کرده است. سید مقاومت تاکید کرده است «موشکباران اخیر یک پایگاه نظامی در اراضی اشغالی»، پاسخی متناسب با «حملات صهیونیستها به جنوب لبنان» بوده است. به عبارت بهتر، دبیرکل حزبالله مسیر رفت و برگشت این حادثه را به گونهای برای افکار عمومی دنیا تشریح کرده است که جای کمترین شبههای درباره حقانیت مقاومت در پاسخدهی به این حملات را باقی نمیگذارد. در نهایت، با مؤلفهای به نام «سرعت پاسخ» مواجه میشویم. سید مقاومت بر لزوم «پاسخدهی سریع» نسبت به هر گونه حملهای از سوی دشمن صهیونیستی تاکید کرده است. زمانی که سید مقاومت از «سرعت عمل» در پاسخدهی به تهدیدات عینی تلآویو سخن به میان میآورد، بدون درنگ صهیونیستها یاد لشکر کشتهشدگان خود در مزارع شبعا میافتند!
ژانویه سال ۲۰۱۵ میلادی، گروهی از نیروهای حزبالله لبنان، در حوالی شهر «مزرعه الامل» در منطقه «قنیطره» واقع در جولان سوریه مورد حمله موشکی ارتش رژیم صهیونیستی قرار گرفتند و به درجه رفیع شهادت نایل شدند. در میان شهدای سلحشور حزبالله لبنان، سردار «محمدعلی اللهدادی» از فرماندهان ایرانی و «جهاد مغنیه» فرزند شهید عماد مغنیه فرمانده ارشد حزبالله نیز حضور داشتند.
مقامات رژیم اشغالگر قدس معتقد بودند حزبالله واکنشی سریع نسبت به این اقدام نشان نخواهد داد، اما این تصور و محاسبه نادرست به ضرر رژیم اشغالگر قدس تمام شد! ۱۰ روز پس از جنایت صهیونیستها، یک کاروان نظامیان صهیونیستی شامل ۹ خودروی زرهی در «مزارع اشغالی شبعا» مورد هدف توپخانه رزمندگان حزبالله قرار گرفتند و دهها نظامی اسرائیلی به هلاکت رسیدند. پس از آن، نتانیاهو، آویگدور لیبرمن و کسانی که دم از مواجهه نظامی با مقاومت میزدند، به نمادهای شکست و ناکامی رژیم اشغالگر قدس در برابر مقاومت لبنان تبدیل شدند. در هر حال تجمیع ۴ مؤلفه بازدارندگی، اقدام، اقناع و پاسخدهی سریع در سخنان سید مقاومت دیدنی است. البته از این پیرو واقعی مکتب عاشورای حسینی جز این نیز انتظار نمیرود.
روزنامه خراسان
تبعات تردید در انتخاب تیم اقتصادی کابینه/مهدی حسن زاده
روز گذشته با انتشار آمار عملکرد ۲ ماهه بودجه ۱۴۰۰، مشخص شد که ۴۰ درصد بودجه از محل استقراض از بانک مرکزی تامین شده است. استقراضی که بازپرداخت آن با توجه به روند کسری بودجه، بسیار سخت است. به این ترتیب رسما با پدیده پولی شدن کسری بودجه مواجه شده ایم. پدیدهای که در سالهای قبل از جمله سال ۹۹، به شکل کمتری ظهور داشت، اما اکنون به شکل پررنگی در حال ظهور است. به گونهای که تعهدات سنگین و جدید دولت برای همسان سازی حقوق بازنشستگان و افزایش حقوق کارمندان با کاهش درآمد نفت و چالش بر سر انتشار اوراق بدهی همراه شده است.درآمدهای مالیاتی نیز رشد چندانی نداشته است تا به این ترتیب کسری بودجه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی در پیش باشد. اتفاقی که به وضوح افزایش تورم از محدوده ۵۰ درصد فعلی به ارقام بالاتر را محتمل میسازد. در چنین شرایطی با گذشت نزدیک به یک هفته از تحلیف رئیس جمهور، معرفی کابینه به مرحله نهایی رسیده است و خبرها حاکی از انتشار فهرست کابینه در روز جاری است. با این حال خبرهای غیررسمی و شنیدهها حاکی از این است که انتخاب تیم اقتصادی کابینه محل تردید و رایزنیهایی بوده که نهایی شدن گزینهها را به تاخیر انداخته است. این تاخیر اگر چه به احتمال فراوان امروز تمام میشود، اما مسئله مهم تر، تردیدی است که تاکنون در انتخاب برخی چهرههای اقتصادی کابینه وجود داشته است.
ممکن است تردید به دلیل انتخاب گزینهای بهتر باشد، ولی زمانی که با گزینههای دارای رویکرد متفاوت برای وزارتخانه مهم و از جنس سیاست گذاری مواجه هستیم، یعنی تردید در جهت گیری اقتصادی نیز وجود دارد. واضح است که نمیتوان انتظار داشت، شخص رئیس جمهور، مانند یک اقتصاددان بسیار عالم و محقق، دارای یک بینش اقتصادی مشخص باشد، ولی حتما انتظار میرود که رئیس جمهور به ویژه در فرصت انتخاب شدن توسط مردم تا انتخاب کابینه، به یک دیدگاه مشخص در زمینه اقتصاد برسد. به عنوان نمونه در زمینه مدیریت ارزی در طیف اقتصاددانهایی که نزدیک به آقای رئیسی هستند، برخی قائل به لزوم کاهش نرخ ارز و پرداخت ارز ۴۲۰۰ با تشدید نظارت هستند و برخی دیگر، قائل به شناورسازی نرخ ارز متناسب با شرایط اقتصادی و حذف ارز ۴۲۰۰ و توزیع نقدی مابه التفاوت آن با ارز آزاد هستند.
در چنین شرایطی فارغ از این که کدام دیدگاه در زمینه مدیریت ارزی در شرایط فعلی صحیح است، اگر قرار باشد در تیم اقتصادی، به ویژه در مثلث کلیدی و سیاستگذار آن یعنی سازمان برنامه، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، افرادی متفاوت حضور داشته باشند، در وضعیت سخت فعلی از بحران عبور نخواهیم کرد. تیم اقتصادی نیاز به یک هماهنگی و همفکری خواهد داشت که قبل از معرفی تیم باید در ذهنیت رئیس جمهور به شکل پاسخ مشخص به چالشهای اصلی اقتصاد کشور شکل بگیرد. به این صورت که رئیس جمهور باید بتواند به نحوه جبران کسری بودجه، چگونگی مواجهه با یارانه انرژی، سیاست ارزی و جنبه برون گرایی اقتصاد از جمله در زمینه رابطه دیپلماسی و اقتصاد به جمع بندی مشخصی برسد.
به عنوان مثال اگر فرایند فعلی مذاکرات را بی ثمر و امکان گشایش در درآمدهای دولت از این محل را منتفی میداند، برنامه جایگزین خود را برای تعامل با کشورها، منطقه و دیپلماسی اقتصادی مشخص و تیم اقتصادی و حتی سیاست خارجی خود را متناسب با این دیدگاه انتخاب کند. در هر حال حتی در صورت معرفی کابینه و شکل گیری یک کابینه ائتلافی و با دیدگاههای متفاوت در تیم اقتصادی، رسیدن رئیس دولت به یک دیدگاه مشخص و نهایی در زمینههایی که اختلاف دیدگاه بین اقتصاددانان کشور وجود دارد، ضروری است و رئیس جمهور باید به این سمت حرکت کند.
روزنامه ایران
دومینوی زنجیره انرژی در ایران/رضا پدیدار*
دیروز رئیس جمهوری فهرست وزیران پیشنهادی خود را به مجلس معرفی کرد. معرفی یک وزیر مبرز در بخش نفت و نیرو نیاز به توجه ویژه دارد؛ و آن این است که وزرای نفت و نیرو باید بازهم چند قدم عقبتر از برنامههای صادراتی، به تراز انرژی یعنی فاصله میان تولید و مصرف انرژی در کشور توجه داشته باشند.چراکه زنگ خطر ناترازی در برخی از شاخههای انرژی همین امسال نیز به صدا درآمده و یا در معرض خطر است. یکی از این بخشها، صنعت برق است. طبق آمار رسمی کشور، ظرفیت تولید برق ایران ۸۵ هزار مگاوات است که البته این میزان اسمی است و رقم واقعی آن کمتر است. تقریباً ۶۰ هزار مگاوات توان تولید برق کشور میشود که ۱۲ هزار مگاوات آن مربوط به نیروگاههای برق آبی است و امسال با توجه به خشکسالیها با نصف ظرفیت کار میکنند. با در نظر گرفتن این احتمال که ممکن است سالهای آتی نیز با خشکسالی و کمآبی مواجه باشیم، ظرفیتسازی در بخش نیروگاهی کشور مسأله مهی برای دولت سیزدهم خواهد بود. ایران سالانه باید ۵ هزار مگاوات افزایش ظرفیت نیروگاهی را عملی کند تا بتواند نیاز کشور را به شکل پایدار و مطمئن تأمین کند.
این درحالی است که سال گذشته وزارت نیرو رشد ۴۸۰۰ مگاواتی تولید برق را هدفگذاری کرده بود، اما ۴۰ درصد آن هم محقق نشد و سال ۹۸ هم نصف برنامه اجرایی شد. در این رابطه، در سال ۱۳۹۸ حدود ۷۱۴ هزار مشترک خانگی جدید و در سال ۱۳۹۹ حدود ۷۵۴ هزار مشترک خانگی جدید به متقاضیان برق کشور اضافه شدند و این روند امسال نیز ادامه خواهد داشت. از اینرو میزان درخواست مدام در حال افزایش است و اگر به میزان کافی ظرفیت ایجاد نشود و اقتصاد برق و نحوه مصرف آن اصلاح نشود، با کسری برق در سالهای آتی نیز مواجه خواهیم بود.
امسال اگرچه به خاطر رکود ناشی از تحریم و کرونا و همینطور شکلدهی همکاریها، دولت توانست در صنعت مصرف برق را کاهش دهد تا برق عمومی تأمین شود، اما باید این مسأله را ریشهای حل کرد. البته این تنها یکی از الزاماتی است که وزارت نیروی دولت سیزدهم باید به آن بپردازد. در این رابطه لازم به یادآوری است که حدود ۴۴ درصد ظرفیت تولید برق کشور از نیروگاههای حرارتی گازی و بخاری با ۲۰ تا ۳۲ درصد راندمان است؛ درحالی که با تبدیل این نیروگاهها به سیکل ترکیبی میتوان به راندمان بالای ۴۵ درصد رسید. بخش عظیمی از نیروگاههای کشور راندمان کمی دارند و با توجه به اینکه در زمستانها با کمبود گاز مواجه هستیم باید به این مسأله توجه بیشتری شود. ضمن آنکه ۱۲ درصد برق تولیدی کشور در مرحله انتقال و توزیع از بین میرود و تلفات برق در شبکه توزیع کشور حدود ۴۰ تراوات ساعت است و این رقم ۴۳ درصد مصرف خانگی است.
در همین راستا، شورای عالی انرژی نیز در گزارشی اعلام کرده که از سالجاری یعنی ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۱۰ تراز گازی کشور منفی میشود و اگر سیاستگذاری درستی انجام گیرد، ممکن است که بعد از سال ۱۴۱۰ این تراز مجدداً مثبت شود. این موضوع از ضرورت دقت به تراز گازی کشور در کنار تراز برق حکایت دارد. با فرض اعمال سیاستهای بهینهسازی مصرف و همینطور پیشبینی نرخ رشد اقتصادی ۵.۶ درصدی احتمالاً امسال با تراز گاز منفی ۲۹.۹ میلیون متر مکعبی در روز مواجه میشویم. قطع گاز و قطع احتمالی برق (درصورت عدم هماهنگی برای تأمین سوخت مایع) محتمل است که پیامد تصمیمات نادرست گذشته خواهد بود و اگر دولت به آن توجه نداشته باشد فرایند اقتصادی کشور با مشکل مواجه خواهد بود.
در این رابطه، میزان تولید و عرضه گاز طبیعی برای سالجاری میانگین ۸۱۲ میلیون متر مکعب در روز برآورد شده است که ۲۹۶ میلیارد مترمکعب در سال میشود. اما میزان مصرف ۸۳۴ میلیون متر مکعب تخمین زده میشود و بر این اساس نیز تراز گازی کشور حداقل ۲۱ میلیون متر مکعب منفی است که با توجه به ۳۳ تریلیون متر مکعب ذخایر گازی ایران و قدار گرفتن آن در رتبه دوم ذخایر گازی جهان پس از روسیه، به نحوی نامطلوب ارزیابی میشود.
منفی شدن تراز گاز در ایران در حالی است که قطر سال گذشته قراردادهای توسعه بیشتری را منعقد کرده و در ۵ سال آینده برنامه دارد که ۴۰ درصد تولید خود را از میدان مشترک با ایران یعنی پارس جنوبی، افزایش بدهد؛ و این ما هستیم که باید از سرمایه خودمان مراقبت کنیم و از آن بهرهبرداری کنیم. ضمن آنکه قطر ۱۰ سال زودتر از ایران توسعه پارس جنوبی را آغاز کرده است و تا الان نیز ۲.۵ برابر ایران برداشت گاز از این میدان مشترک داشته است. اگر ایران این میدان را در ادامه کار خود هرچه سریعتر توسعه ندهد، ناترازی گاز برای دولت سیزدهم مدام بیشتر خواهد شد و این تراز منفی میتواند برای کشور مشکلاتی را ایجاد کند. همانطور که تابستان امسال در برق با آن مواجه بودیم. مسأله سومی که باید به دقت بررسی و برای آن برنامهریزی شود، بنزین است. بنزین سوخت استراتژیکی است که تراز آن آسیب پذیر است و باید قبل از وقوع بحران کنترل آن در دست گرفته شود و از برتری تولید نسبت به مصرف صیانت شود.
این فرآورده استراتژیک اکنون مصرفی در حدود ۸۵ میلیون لیتر و تولیدی در میزان ۱۱۵ میلیون لیتر در روز را در موازنه خود دارد. در شرایط بدبینانه امسال میانگین مصرف ۹۵ میلیون لیتر در روز و در حالت خوشبینانه ۸۵ میلیون لیتر در روز خواهد بود. اما باید توجه داشت که پاندمی کرونا و کاهش رفت و آمدها در کنترل مصرف این سوخت نقش مهمی داشته و به ایران حتی امکان صادرات ۴۵ میلیون لیتر در روز را داده است. به طوری که در این مدت کشور توانست به کشورهای همسایه از جمله عراق و اقلیم کردستان، آذربایجان، ارمنستان، گرجستان، افغانستان و پاکستان صادرات بنزین انجام دهد و با منابع حاصل از این صادرات بخشی از نارساییها در بخش تأمین مالی ارزی کشور را جبران کند.
از این رو با عبور از بحران کرونا مدیریت این تراز نیز ممکن است به یکی از دغدغههای دولت سیزدهم تبدیل شود و باید پیش از وقوع این ناترازی برنامهریزیهای لازم را انجام داد. در این رابطه، پارامترهایی مانند جمعیت، قیمت، نرخ شمارهگذاری خودروهای سبک، تولید ناخالص داخلی، فرهنگ داخلی، وضعیت ناوگان حمل و نقل عمومی از راهآهن و مترو تا اتوبوس و نرخ مصرف سوختهای جایگزین مانند سیانجی باید به دقت مورد بررسی قرار بگیرد و فرمولی برای تضمین ضریب امنیت و اولویتها تعیین شود.
در دولت سیزدهم امسال با چالش تأمین گاز و سال آینده با چالش تأمین برق و گاز مواجه خواهد بود و اگر بهدرستی برنامهریزی نشود، ممکن است که در سال دیگر و یا سال ۱۴۰۲ بنزین نیز به این چالشها اضافه شود. از اینرو دولت جدید در تعامل با تمام بخشها بخصوص بخش خصوصی فعال در اقتصاد، باید پتانسیلها و ظرفیتها را به کار گیرد و بحرانها را قبل از وقوع پیشبینی و رفع کند. در کنار این مسأله، به موارد دیگری مانند توسعه داخلی و گسترش بازارهای انرژی و تبادلات نیز باید توجه کند. این مسأله نیازمند یک برنامهریزی دقیق و رفع موانع موجود است.
*رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران
روزنامه شرق
گلهای افسرده/سیدمصطفی هاشمیطبا
چهار سال قبل در انتخابات ریاستجمهوری فرصتی شد تا این سروده زندهیاد عباس یمینیشریف را که در کتابهای درسی بود، از سیمای جمهوری اسلامی ایران به سمع و نظر مردم و مسئولان برسانم، شاید اندک احساسی راجع به سرزمینی که در آن زاده شدهاند، پدیدار شود و از این رهگذر به سرزمین خود نگاهی هدفمندانه پیدا کنند و برای نجات آن و توقف مرگ تدریجی آن که به مرگ ساکنان منتهی میشود، آستین بالا بزنند. ما گلهای خندانیم/ فرزندان ایرانیم/ ما سرزمین خود را/ مانند جان میدانیم/ ما باید دانا باشیم/ هشیار و بینا باشیم/ از بهر حفظ ایران/ باید توانا باشیم/ آباد باشای ایران/ آزاد باشای ایران/ از ما فرزندان خود/ دلشاد باشای ایران.اینک پس از چهار سال بیاعتنایی به این سروده و «ایران» از سوی مسئولان و مردم دل مام میهن «ایران» به تنگ آمده و پاسخ فرزندان ایران را میسراید.ای گلهای خندانم/ فرزندان جانانم/ گیرم که دانا باشی/ هشیار و بینا باشی/ این مادر پرنعمت/ پردرد است و پرنقمت/ از درد و رنج و حرمان/ بر لب رسیده او جان/ اینک دلم پریش است/ افسرده است و ریش است/ کس فکر جان من نیست/ این ناسپاسی از چیست/ من مادری شریفم/ تاریخ را رفیقم/، چون کف نشسته این خاک/ بس دل شکسته شد تاک/ غافل شدید از من/ از رنگ و بوی گلشن/ کو گلشن درختان/ کو آب و رنگ و بستان/ خشکیده شد قناتم/ تفتیده گشته چاهم/ نابود گشته جنگل/ آلوده گشته رودم/ گر من همی بمیرم/ کس دیگری نزیّد/ همت کنید باهم/ آید به شاخه بارم/ دریاچهها دوباره/ شیدا شوند و لاله/ کوه و قنات و صحرا/ غوغا کنند هرجا / همت کنید دیر است/ جانا خطر کمین است.
شکی نیست که مردم درحالحاضر دچار مشکلات فراوانی هستند. بگذریم از طیف محرومان و ناتوانان و آسیبپذیران که ظاهرا بر پیشانی آنان فقر و محرومیت حک شده و فریادرسی ندارند و بگذریم از قشر مرفه بیدردی که تورم و گرانی و مشکلات مختلف بر آنان تأثیر ندارد، اما بههرحال قاطبه مردم هم که گذران زندگی میکنند، دچار سختیهای فراوانی هستند، اما این سختیها در کشور بالقوه ثروتمندی مثل ایران با تغییر برخی سیاستها و تدابیر قابل رفع و رجوع است؛ یعنی این مشکلات از نوعی است که بههرحال با برنامهریزی عاقلانه و نظاممند اگر نه در کوتاهمدت، ولی بههرحال قابل برگشت و حلوفصل است، اما نوعی دیگر از مشکلات وجود دارد که نهتنها قابل برگشت و حل نیست، بلکه با بدترشدن باعث ممانعت از حل مشکلات نوع اول خواهد شد، درست مانند واکنشهای شیمیایی که برخی برگشتپذیرند، ولی برخی از آنان باعث ایجاد رسوب یا گاز میشوند که غیرقابل برگشت هستند.
متأسفانه سازمان برنامه و بودجه دولت دوازدهم تنها در جهت حفظ رضایت ظاهری مردم (که البته توفیق نیافت) به مسئله پخش پول میان مردم بیش از دولتهای نهم و دهم اهمیت داد و تلاش بیسرانجامی کرد تا بدون آنکه روشهایی برای مقابله با تحریمها و تأمین حداقلهای زندگی طراحی کند، صرفا برای مقابله با تورم حجم بودجه جاری کشور را افزایش دهد و سرانجام با پیشنهاد بودجههای سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ که از سوی مجلس قبل و مجلس فعلی متورمتر شد، بالغ بر ۴۰۰ هزار میلیارد تومان کسر بودجه را به دولت سیزدهم تقدیم کرد.
صدالبته دولت سیزدهم هم چنانچه از نظرات پیدا و پنهانشان پیداست، در لایحه بودجه ۱۴۰۱ همین راه را خواهد رفت و کسر بودجهای بیشتر به یادگار خواهد گذاشت. قابل تأسف آنکه این کسر بودجه در جهت هزینههای جاری است و نظر به آنکه مدیریتهای سازمان برنامه و بودجه درد کشور را ندارند، برای حل مسائل اصلی کشور و طرحهای سرمایهای که محیط زیست و زیستگاه مردم را نجات دهد اقدامی نکردهاند.
حتی در طلیعه دولت سیزدهم با وجود آنکه از پدیدههایی مانند کسر بودجه، ثبات در بازار سرمایه و بورس، کنترل تورم و گرانیها و مسئله کرونا و آب و برق در کلام و نوشتهها بارها استفاده میشود و تنها ریاست جمهور در مراسم سوگند نامی از محیط زیست بردند، اما هرگز عنایتی مستقل به مشکل اصلی و اساسی سرزمینی کشور ایران نشده است، سرزمینی که بهتدریج به نابودی میگراید و در پس این نابودی تدریجی مشکلات منطقهای و قومی و مهاجرتها و ناامیدیها روی میدهد. اگر مردم در ساختمانی زندگی کنند و شالوده ساختمان بهتدریج ضعیف شود، ساختمان فرومیریزد و ساکنان آن در زیر آوارها دفن میشوند.
سرزمین ایران همان ساختمانی است که مردم در آن سکنی دارند و شالودههای آن در حال آسیب پذیری است، اما ما به مردم میخواهیم نان برسانیم. اگر ساختمان فرو ریزد مردم و نانها در آن دفن میشوند. وقتی مسئولان و مردم به گفتنها و نوشتنها بیتوجهاند و فقط بهدنبال آبنبات برای شیرینکردن دهان هستند، معلوم نیست به چه زبانی باید با آنان صحبت کرد. نه رئیسجمهور دوازدهم و نه دولت و نه مردم و نه مجلس قبلی و فعلی و نه تشخیص مصلحت هیچکدام به اندیشه آسیب این ساختمان نبوده و نیستند و اگر هم حرفی میزنند، برای توجیه وجودی خود و تسکین و آرامش ظاهری مردم است.
متأسفانه غبار مسائل جاری چشم مسئولان و مردم را از فاجعهای که برای سرزمین ایران رخ میدهد، بسته است. تصور نشود که فقط مسئولان مسئول هستند، مردم نیز حسب غریزهشان برای زندگی و تأمین زندگی بهصورت قانونی یا غیرقانونی به سرزمینشان فشار میآورند؛ اما باید بدانیم این مسئولان هستند که هدایت جامعه را بر عهده دارند و اگر آنان بهگونهای رفتار کنند که مردم به حال خودشان رها شوند و نتیجهاش نابودی سرزمین باشد، خیانت مضاعف کردهاند، زیرا آنان با اطلاعات، ارقام، تذکر دانایان جامعه و پیشبینی آیندهپژوهان مجهز هستند و سکوت و بیعملیشان جای بخشش ندارد و حتما مستوجب عقاب در همین دنیا و نیز روز جزا هستند.
اینک سخن را مستقیم با رئیسجمهور سیزدهم جناب حجتالاسلام و المسلمین سیدابراهیم رئیسی در میان میگذاریم. رئیسجمهوری معزز زاده خراسان، در تاریخ خراسان بسیار کسان بودند که موجب سربلندی ایران در زمینههای مختلف فرهنگی سیاسی و نظامی بودند؛ اما میتوان گفت در رأس آنان ناجی ملک و ملت نادرقلی افشار فرزند شمشیر بوده است. آنکه ایران را از دست اشغالگران رهایی بخشید و سرکشان سراسر مرزهای ایران را که همگی تشنه به خون شیعیان بودند، سرکوب کرد و عثمانی و روس را از ایران بیرون انداخت و حکومت ایران را نجات داد و قوام بخشید. گیرم کسانی با این بهانه که او برخی افراد ملبس به لباس روحانیت را اذیت کرده با او مخالف باشند. هرچند این روایت ناکامل است، اما آنهایی که از جهال هستند و بهجای مبارزه با دشمن با پختن آش میخواستند محمود افغان را سرکوب کنند، مستحق گاوآهن هستند.
آن علمایی که سینه در سینه استکبار میاندازند و ندای استقلال و رهایی از استکبار سر میدهند، شایسته تحلیل هستند و نه واماندگان دین شعار. نادر خراسانی فرزند شمشیر، ناجی ایران و قوامبخش ایران شیعی شد و آن را از چشم زخم دشمنان رهانید. اینک شما بهعنوان رئیسجمهور ایران وارث نادر نیز هستید. رسیدگی به مسائل جاری اهمیت دارد کمک به نیروهای مبارز علیه اشغالگران اهمیت دارد، مبارزه با استکبار اهمیت دارد، اما توجه کنید که شالوده زیر پایتان در حال آسیب است و آوار ساختمانها همانگونه که گفته شد، بر سر مردم و شما فرومیریزد.
آقای رئیس خراسانی، اولویت شما باید نجات سرزمین ایران باشد، نه آنکه به دیگر مسائل نیندیشید، اما اگر ۴۰۰ هزار میلیارد تومان برای پرداختن حقوق و دستمزد کارکنان دولت و یارانهها کسر بودجه دارید، چرا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای نجات سرزمین ایران کسر بودجه نداشته باشید؟ چرا بهجای آنکه ۲۵ میلیون تن محصولات کشاورزی تراریخته از خارج وارد کنید، کشاورزی کشور را نوین و آباد نکنید. چرا فاضلابها و پسماندهای طلای سیاه را قبل از تصفیه به رودخانهها و داخل زمین پاک میریزید. چرا بهجای هوای پاک، هوای آلوده به مردم میخورانید و آنان را بیمار میکنید.
آیا نجات یک کشور و ملت از نابودی وظیفه اصلی شما نیست؟ آقای ناجی خراسانی، هر آنکس که کاری برای کشور کرد و آن کار ماندگار شد، در دلهای مردم جای گرفته، حتی اگر دنیایی تبلیغات دولتی علیه او باشد، اما اگر کار ماندگاری نکرده باشد و ظاهرا هم رفتارش مهربانانه با مردم باشد، از او هرگز به نیکی یاد نمیشود. باور کنید فرصت بسیار ناچیز است. تهدید داخلی سرزمینی در برابر تهدید خارجی بسیار سهمگینتر است، نه اینکه تهدید خارجی را سبک بشماریم بلکه تهدید سرزمینی داخلی را باور کنیم و به جنگ تمامعیار با آن برویم. آیا نگاه به داخل جز این است؟ مقام معظم رهبری در حکمشان کشور را نیازمند مدیریتی باکفایت، جهادی، دانا و شجاع دانستهاند.
تسلیم به یک سیستم بوروکراسی و دنبالهروی از جریانات قبلی لزوما مغایر صفات ذکرشده است و حتما به نجات سرزمینی ایران نخواهد انجامید. اگر امروز که تازه بر مسند نشستهاید، از این مهم چشم بپوشید و غرق در مسائل جاری اقتصادی و بهاصطلاح درست یا غلط تنها گرفتار مسائل معیشتی مردم شوید، سیل مشکلات روزمره شما را با خود خواهد برد و غرق خواهد کرد. پیش خود ارزش هر کار را تعیین کنید و برابر آن وقت بگذارید. شاید باور نکنید، اما مطمئن باشید اگر امروز هم با سرهمبندی مالی بتوانید گشایش مختصری برای معیشت مردم و سایر مسائل مختلفی که نام بردهاید پیدا کنید، نه در بلندمدت بلکه در همان کوتاهمدت هم اقدامات خنثی خواهد شد و فنر تورم، محرومیت و نارضایتی تحت فشار مجددا به بالا خواهد جهید. جناب آقای رئیسجمهور، یکی از مشکلات رئیسجمهور قبل صحبتنکردن با مردم، حضورنیافتن در مباحثههای عیان برای راهحلها و چالش حضوری با مدعیان و ابراز خطابه بهجای گفتگو بود.
اگر با مردم با صراحت صحبت کنید و مشکلات را بیپرده به آنان بگویید و تهدیدهای داخلی و خارجی را بیان کنید و واقعا از خارجکنندگان سرمایه، رانتخواران و قاچاقچیان صحبت کنید، مردم با شما و برنامههای شما همراه خواهند بود. سؤالهای بیشماری در ذهن مردم هست که پاسخ داده نمیشود و این بیپاسخی و پوشاندن ضعفها، دائم انرژی منفی به مردم میدهد، بهویژه که فضای مجازی دائم اطلاعات مختلف (راست و دروغ) به مردم خواهد داد. به یاد داشته باشید که با فضای مجازی به نام صیانت از مردم نمیتوان مبارزه کرد، بلکه باید هر آنچه را به مردم میدهند، با صداقت خنثی کرد و اطلاعات درست در اختیار مردم گذاشت و در آخر سرزمین ایران را به خاطر داشته باشید.
اخبار ویژه ۲۱ مرداد
روزنامه کیهان
طعمهگذاری آمریکا برای دور زدن برجام با ادعای «معامله کم در برابر کم»
طراحی جدید آمریکا مبنی بر «معامله کم در برابر کم» در مذاکرات وین، طعمهگذاری و اقدامی کلاهبردارانه است. اخیرا خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده که دولت آمریکا با شکست مسیر فعلی مذاکرات و روی کار آمدن دولت جدید در ایران که انتظارات بیشتری دارد، طرح محدود در برابر محدود را بررسی میکند که به مفهوم معامله در مقیاس کمتر است. این بازی سیاسی در حالی است که برجام، توافق منعقد شده میباشد و تعهدات طرفین در آن روشن است؛ و این آمریکا بوده که یکطرفه به مدت سه سال (بلکه از همان شروع اجرای برجام) تعهداتش را زیر پا گذاشته و سپس از برجام خارج شده است.در این میان دولت بایدن قبل از هرچه مایل است ضمن بازگشت به برجام رسمیت پیدا کند و بتواند رسما به مکانیسم ماشه برای احیای تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل دسترسی پیدا کند؛ بنابراین به هر قیمت که شده ولو ادعای معامله محدود در برابر محدود، این دسترسی را پیدا کند؛ و طبعا سپس، بیآنکه تضمینی داده یا تحریمهای اصلی را لغو کرده باشد، بتواند شیطنت خود را در قالب جدید تکرار کند.
در همین زمینه روزنامه فرهیختگان از قول کارشناسان نوشت: پیشنهاد کمتر در برابر کمتر فقط یک طعمه برای جلبنظر دولت جدید ایران است. قطعا آمریکاییها با حقایق غیرقابل کتمانی روبهرو هستند. نخست اینکه، پیک تحریمهای ۱۴، ۱۵ ماه پیش، یعنی اردیبهشت ۱۳۹۹ بود و از آن موقع به بعد، صادرات نفت ایران بیشتر شده و در حقیقت با طی روند فعلی و با همت همهجانبهای که از دولت رئیسی در بیاثرسازی و کماثرسازی تحریمها انتظار میرود، مشخصا تاثیرات تحریمی رو به کاهش بیشتر خواهد گذاشت؛
دوم اینکه دولت رئیسی، به مذاکره تنها به عنوان تک ابزار نگاه نخواهد کرد و قطعا با توجه به اینکه گفتند برجام در دوران ریاست جمهوری او، نقش محوری در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ندارد، قطعا بهدنبال استفاده از ابزارهای مکمل است که باید نحوه اجرای آن را در بیاثرسازی تحریمها و همچنین در فاز آفندی در فشار آوردن به طرف غربی دید؛ آمریکاییها نمیخواهند که این ابزار را از دست بدهند؛ چراکه به این ابزار اصلی و اسلحه اصلی، برای توافقنامههای بعدی نیاز دارند تا ایران را مجبور به مذاکره و امتیاز دادن بر سر میز مذاکره کنند.
با توجه به اینکه سیاست اولیه آنها در دوره روحانی جواب نداد و کار به دولت رئیسی کشیده شد و با توجه به انتظارات و توقعاتی که از دولت رئیسی در برخورد با پرونده هستهای میرود، آمریکاییها سعی میکنند طعمهگذاری کنند تا ایران را به بازگشت به توافق و پذیرش شروط آمریکاییها ترغیب کنند؛ در این راه؛ طرف آمریکایی وقتی با مواضع محکم رئیسی روبهرو شود، سعی میکند با دادن امتیازات کوچک، نظر او و دولتش را جلب کند و هر میزان که اکراه، از طرف دولت رئیسی ببیند، سعی میکند حتیالمقدور و تا آنجایی که امکان دارد، این امتیازات کوچک که من به آن «طعمه» میگویم را بیشتر کند. سیاست خارجی و گزینههای اقتصادی باشد.
وضعیت رقتبار اصلاحطلبان به روایت سخنگوی حزب اتحاد ملت
سخنگوی حزب اتحاد ملت بخشی از وضعیت رقتبار سقوط اعتبار مدعیان اصلاحطلبی نزد مردم را بازگو کرد. حسین نورانینژاد در گفتگو با ایلنا در آسیبشناسی وضعیت طیف متبوعش، به حضور این طیف در دولت پس از انتخابات ۹۲ و ۹۶اشاره کرد و افزود: در انتخابات ۹۶ هم آقای روحانی در انتخابات آن سال بر سطح توقعات به شدت افزود و هم عملکرد دولت دوم روحانی بسیار ضعیفتر و با فاصله زیاد از بدنه حامی خود بود. اتفاقاتی، چون اعتراضات ۹۶ و به خصوص آبان ۹۸ که مشخصاً وزارت کشور هم در آن مقصر بود، وضعیت اقتصادی بسیار سخت مردم، هیئت دولتی بیپشتوانه حمایت مردمی و ضعف ارتباطگیری با مردم و... نارضایتیها از دولت را با سرعت بسیار بالایی به اوج رساند.نورانینژاد افزود: از طرفی اصلاحطلبان هم که به نوعی میراثدار خواهی نخواهی عملکرد دولت و وابسته به میزان رضایت مردم از آن بودند، به دلیل اینکه با نیروهای درجه چندم خود که اغلب آنها تعهد کافی و ثابت قدمی لازم را در قبال آرمانهای اصلاحات نداشتند، وارد میدان شدند؛ بر خوشنامی اصلاحات در جامعه لطمه وارد کردند.
سخنگوی حزب اتحاد ملت اضافه کرد: در فضای عمومی آنچه مردم عادی از بسیاری از اصلاحطلبان میشنیدند، بگومگوهای تند درباره نگرفتن پستهای مورد انتظار بود و آنهایی هم که پست میگرفتند یا باید به نوعی عمل میکردند که بتوانند در موقعیت خود بمانند یا اگر دنبال برآورده کردن توقعات بدنه حامی میرفتند، دچار مشکل میشدند. در این شرایط و در حالی که شکاف مردم با مسئولان روز به روز افزایش مییافت، جریانی که میخواست و باید پایی در حاکمیت و پایی در جامعه داشته باشد دچار مشکل شد؛ به خصوص که در پسا ۹۲، بیشترین اصلاحطلبان نیز از نیروهای نزدیکتر به جامعه و طیف پیش رو آن به طیف بروکرات یا نیروهای نیابتی تغییر یافته بود و آنها حتی زبان ارتباط با جامعه و طبقه حامی را نه بلد بودند و نه چندان دلشان با آن گفتمان بود.
وی ادامه داد: در بحث نوسازی گفتمانی، یکی دیگر از ضرورتها توجه بیشتر به مطالبات اقتصادی و اجتماعی مردم است. پیش از این عمده توجه اصلاحطلبان به حقوق سیاسی و مدنی بود که این دایره باید مطالبات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را نیز به نحو صریحتر و پررنگتری در بر گیرد. به زبان ساده، دوز چپ گفتمان اصلاحات کم بوده و باید افزایش یابد. باید به مواردی، چون فقر، بیکاری، آزادیهای اجتماعی و از این قبیل موارد به نحو روشنتری ورود کرد و از حقوق شهروندان در این باره گفت. به بیان دیگر، باید از جامعه قدرتمند دفاع کرد تا سپس در کنار گزینه دولت توانمند، ترکیب مطلوبی برای پیشبرد اهداف اصلاحی و منافع ملی ساخت.
نورانینژاد مدعی شده اصلاحطلبان در انتخابات پس از سال ۹۲ با کاندیداهای غیر اصلی و نیابتی در انتخابات حضور داشتند و حال آنکه کسانی، چون محمدرضا عارف (معاون اول دولت اصلاحات/ رئیسشورای سیاستگذاری اصلاحطلبان) و اسحاق جهانگیری در گود رقابتها حضور داشتند، اما اصلاحطلبان به دلیل رأی پایین آنها، ترجیح دادند از روحانی حمایت کنند.
اعتماد: در دولت تدبیر و امید مردم فقیرتر شدند
یک روزنامه حامی دولت دوازدهم به استناد آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار تصریح کرد مردم به نسبت دوره قبل از روحانی فقیرتر شدهاند. اعتماد در گزارشی خاطرنشان کرد: براساس آنچه دو نهاد بانک مرکزی و مرکز آمار از تصویر هزینه درآمد خانوارهای کشور منتشر کردهاند، متوسط درآمد سالانه یک خانواده شهری در سال ۹۰ حدود ۱۶ میلیون تومان بود که در سال ۹۹ به ۷۴ میلیون و ۶۷۶ هزار تومان رسید؛ ۳۶۶درصد افزایش. در این مدت نیز هزینهها افزایش ۲۹۶درصدی داشته و از حدود ۱۶ میلیون تومان در سال ۹۰ به ۶۳ میلیون و ۴۹۸ هزار تومان در سال گذشته رسیده است.با وجود اینکه خانوادهها نسبت به سال ۹۰ درآمد بیشتری کسب کرده و به همین دلیل هزینههای بیشتری نیز میپردازند، اما در واقع آنچه از قبل این هزینهها نصیب شان میشود (کالا و خدمات) کمتر از سال ۹۰ است. بدین معنا که افراد و خانوادهها با قدرت خرید فعلیشان سبد کمتری از کالا و خدمات سال ۹۰ را میتوانند تهیه کنند. براساس آمارهای بانک مرکزی در اولین فصل از سال ۹۰ هزینههای مصرف نهایی بخش خصوصی حدود ۱۷۷ هزار و ۶۳۹ میلیارد تومان بود که در انتهای همان سال به ۱۷۸ هزار و ۶۷۶ میلیارد تومان رسید.
با امضای برجام در سال ۹۴ تغییر محسوسی در هزینههای مصرف نهایی بخش خصوصی در پاییز و زمستان همان سال ایجاد نشد و ارقام این دو فصل به ترتیب ۱۷۵/۸ هزار میلیارد تومان و ۱۷۶/۱ هزار میلیارد تومان اعلام شد. اگرچه برای از بین بردن آثار چند سال تحریم اقتصادی و نفتی نیاز به زمان بود. از این رو از پاییز سال ۹۵ تا تابستان سال ۹۷ عدد هزینههای مصرف نهایی بخش خصوصی در بازه ۱۸۳ هزار میلیارد تومان تا ۱۸۸ هزار میلیارد تومان در نوسان بود. بیشترین هزینه مصرف بخش خصوصی در پاییز سال ۹۶ با ۱۸۸/۷۲ هزار میلیارد تومان رقم خورد.
اگرچه در پاییز سال ۹۸ نیز رقم ۱۸۲.۵ هزار میلیارد تومان به عنوان هزینه مصرف بخش خصوصی اعلام شد، اما در زمستان همان سال و به دلیل شیوع کرونا مصرف این بخش به ۱۶۵ هزار میلیارد تومان رسید. در سال گذشته نیز بازه نوسانی مصرف این بخش از ۱۷۰ هزار تا ۱۸۱ هزار میلیارد تومان بوده است. با استناد به گزارش بانک مرکزی هزینههای مصرف نهایی بخش خصوصی در زمستان سال گذشته ۱۷۰/۶ هزار میلیارد تومان بود که حدود هشت هزار میلیارد تومان کمتر از فصل مشابه سال ۹۰ است. اعتماد همچنین در گزارشی دیگر تصریح کرد رکوردهای تورمی مسکن در دولت روحانی شکسته شده و افزایش ۱۱۱۳ درصدی را نسبت به سال ۹۰ نشان میدهد.
حمله به مدیریت شهری آینده به جای عذرخواهی درباره مدیریت فعلی
صادق زیباکلام میگوید: مدیریت غیرتخصصی، مشکلات تهران را پیچیده میکند و باید به حال تهران با مدیریت اصولگرایان گریست(!) وی در گفتگو با روزنامه آرمان با نوعی عوامیگری و عوامفریبی بیسابقه اظهار داشت: درباره عملکرد آقای زاکانی در شهرداری تهران پیشداوری نمیکنم، اما با توجه به شناختی که ما از آقای زاکانی و عقبه اجتماعی و گرایشات ایدئولوژیکاش داریم، آیا به فضای سبز اولویت بیشتری خواهد داد یا امور دیگری بهویژه موضوعات ایدئولوژیک؟ واقعا ما با شناختی که از آقای زاکانی داریم به خوبی میدانیم که او افرادی را منصوب میکند که از لحاظ ایدئولوژی نزدیک به خودش باشند.تصور کنید شما به آقای زاکانی بگویید که فردی در زمینه فضای سبز ایدهها و طرحهای جالبی دارد و میتوانیم از وی برای حضور در شهرداری استفاده کنیم. فکر میکنیم پاسخ آقای زاکانی چه باشد؟ من فکر میکنم به رئیسدفترش یا آن کسی که این پیشنهاد را بیان کرده خواهد گفت که شماره این فرد را نگه دارید و بعدا با وی تماس خواهم گرفت. اما فردای همان روز فردی میآید و به آقای زاکانی پیشنهاد طرحی را میدهد مثلا در پارکها محلی برای خطابه و ارشاد مردم ایجاد کنیم یا مکانی را مانند تریبون درست کنیم تا افراد ژست تریبون بروند و مردم را هدایت کنند! آقای زاکانی این پیشنهاد را سریعا به عنوان یک طرح خیلی جالب مورد استقبال قرار میدهد و آن را به بعد موکول نمیکند. مقصود من این است با توجه به شناختی که از آقای زاکانی داریم، خدمات و اقدامات ایدئولوژیک در خطی خاص مهم است. آقای زاکانی در هر جای دیگری که حضور داشته مقدم بر هر امر دیگری برایش ایدئولوژی مهم و به دنبال اشاعه آن خواهد بود.
وی همچنین گفته است: آقای زاکانی که جای خود دارند، آقای قالیباف هم که اصولگراست و به اندازه زاکانی تند نیست، در طی ۱۲ سال ریاست در شهرداری تهران مسائل زیادی برای پایتخت رقم خورد. به نظرم زاکانی وضع شهر را از شرایط فعلی هم تنزل خواهد داد. پیشداوری زیباکلام درباره زاکانی در حالی است که همطیفان وی، شورای شهر اول تهران را به اسباب سرشکستگی اصلاحطلبان تبدیل کردند و سرانجام در اثر درگیریها و بنبست به وجود آمده وزارت کشور دولت اصلاحات مجبور به انحلال شورا شد. در دوره اخیر هم این طیف، در مدت ۴ سال، که شهردار را جابهجا کردند و جز کارهای فانتزی مثل تغییر نام خیابانها و دوچرخهسواری شهردار (سهشنبههای بدون خودرو) در کنار انسداد خیابانهای شهر در برف چند سال پیش، خاطرهای برجای نگذاشتند.
یادمان نرفته که محسن هاشمی رئیس شورا چند بار گفت «در این دوره حتی یک کیلومتر مترو در تهران ساخته نشد» و «طرح دوچرخهسواری (بیدود)، طرحی شکست خورده و نمایشی بود». هاشمی همچنین گفته بود «قالیباف در بحث BRT جسارت داشت و اتوبوسها را وارد کرد. حناچی بیش از اندازه میترسد... با وجود اینکه ۶-۷ سال از دولت روحانی گذشته، در این مدت یک اتوبوس هم تزریق نشده است.
جالب این که وزارت اطلاعات با شهردار شدن حناچی مخالفت کرده بود. به گفته محسن هاشمی «وقتی وزیر کشور نتوانست حکم حناچی را امضا کند و با وزیر اطلاعات به اختلاف برخوردند، روحانی مستقیماً ورود پیدا کرد و مسئله خاتمه یافت.»، اما روحانی مدتی بعد با شهردار چپ افتاد و دستور داد او را به جلسات دولت راه ندهند؛ چون با طبقات اضافی ساختمانی که نهاد ریاست جمهوری در جماران در حال احداث بود، مخالفت کرده بود. برخلاف این سوءمدیریت آشکار، گسترش اتوبانهای بزرگ در شهر (مثل اتوبان امام علی (ع) و خطوط مترو و بیآرتی، از جمله یادگارهای شهرداری قالیباف است؛ و امید میرود با بازگشت شهردار تهران به جلسات دولت، مسیر پیگیری و حل مشکلات پایتخت از طریق حمایت دولت، مجدداً هموار شود.
کولایی: نمره خوبی به دیپلماسی روحانی نمیدهم
یک فعال اصلاحطلب اذعان کرد کارنامه دولت روحانی در حوزه سیاست خارجی قابل دفاع نیست. الهه کولایی نماینده مجلس ششم به «دیپلماسی ایرانی» گفت: این نگاه سادهانگارانهای است که بهبود روابط با غرب در نتیجه برجام یعنی قطع رابطه ایران با روسیه، در حالی که منافع ملی ایجاب میکرد ما شاهد تعریف روابط متوازنی، هم با روسیه، هم با اروپا، آمریکا، ژاپن، چین و... در یک زمان واحد باشیم. یعنی جمهوری اسلامی ایران با دارا بودن امتیازاتی که از آن به عنوان اهرمهای قدرت ملی یاد میشود و بهویژه با توجه به موقعیت خاص ژئوپلتیکی، این توان را دارد که با همه قدرتهای جهانی روابط متوازنی را تعریف کند.کولایی در ادامه تصریح کرد: روابط ایران و روسیه در طی ۸ سال گذشته متاسفانه آنطور که انتظار میرفت تحول پیدا نکرد و بازتابهای آن را در این مدت شاهد هستیم.
روابط ایران با کشورهای حوزه دریای خزر خواهناخواه متاثر از روابط ایران با روسیه است. در شرایط تحریم و سیاست فشار حداکثری آمریکا شاهد آن بودیم که دولت دوازدهم پیوند و پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا را هدف قرار میدهد. یعنی در فضایی که برجام میتوانست به منافع ملی ایران کمک کند با خروج ترامپ از توافق هستهای، تهران به سمت حضور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا گرایش پیدا کرد. البته که حضور ایران در این اتحادیه اقتصادی با هدف روسیه از تشکیل این اتحادیه کاملا متفاوت است. اما در این بین به دلیل شرایط سخت ناشی از تحریمهای آمریکا، ایران ناچار است که پیوستن به اتحادیه اقتصادی را مذکور را بهعنوان یک راهکار مدنظر قرار دهد؛ بنابراین باید گفت که آن انتظاری که از دولت یازدهم و دوازدهم در عرصه ایجاد تحول مثبت در سیاست خارجی با محوریت کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز میرفت محقق نشد.
وی یادآور شد: ما در طول هشت سال گذشته دولت یازدهم و دوازدهم انتظار داشتیم با دگرگونی شدن در موازنه و تنظیم مجدد روابط ایران با جهان از طریق برجام، شاهد حاکم شدن گرایشهای واقعگرایانه در سیاست خارجی ایران توسط دیپلماتی باشیم که شرایط بینالمللی را به خوبی میشناسد، به قواعد حاکم بر بازی بازیگران آگاه است و بر اساس این شناخت که طی سالهای متمادی حضور در عرصه سیاست خارجی شکل گرفته، روابط ایران با جهان را متحول کند. کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز نیز این برآورد را دارند که بهبود روابط ایران با جامعه جهانی میتواند به گسترش مناسبات با تهران با این کشورها و افزایش فرصتها برای تعمیق روابط کمک کند.
اما متاسفانه دولتهای روحانی در سیاست خارجی خود طی این سالها به لحاظ عملیاتی شرایط مناسبی برای توسعه روابط با کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز شکل نداد. کولایی گفت: این فرصتها از دست رفت، چرا که تمام پارامترها متاسفانه از سوی دستگاه سیاست خارجی ما یا بهدرستی رصد نشد و یا شنیده نشد. این رویه و نگاه همچنان در دولتهای یازدهم و دوازدهم طی هشت سال گذشته پی گرفته شد و مرتبا به این فضای متحول منطقهای و بینالمللی کمتوجهی شد که نتیجه آن تداوم فرصتسوزیها بود؛ لذا من به عملکرد سیاست خارجی دولت یازدهم و دوازدهم نمره خوب و قابل قبولی نمیدهم.
روزنامه وطن امروز
سرلشکر باقری خبر داد/ ابلاغ آمادهباش ستاد کل به ارتش سپاه و ناجا در پی پیام رهبر انقلاب
در پی پیام تلویزیونی دیروز مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا درباره وضعیت طغیان بیماری کرونا و معرفی آن به عنوان مساله اول کشور و اهمیت ورود همه توان نیروهای مسلح برای کمک به مردم در این عرصه، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: در لبیک به دستور فرمانده معظم کل قوا مدظلهالعالی و در ادامه حضور و نقشآفرینیهای نیروهای مسلح برای کمک به دولت و ملت و ظرفیتسازی قدرتمندتر و موثرتر در صحنه مقابله با کرونا، به فرماندهان ارتش، سپاه، ناجا و سایر مجموعههای کلان نیروهای مسلح ابلاغ شد بدون فوت وقت با ایجاد آمادگیهای مقتضی، برنامهریزیهای عملیاتی را در دستور کار قرار دهند.به گزارش فارس، سردار سرلشکر محمدحسین باقری افزود: مطمئنا تحقق توصیهها و مطالبات رهبر معظم انقلاب در بهکارگیری آرایش و شیوههای دفاعی جدید و محکم، نیازمند اصلاح الگوهای رفتاری و مدلهای مقابله بوده و در صددیم در تعامل با وزارت بهداشت و درمان و ستاد ملی مبارزه با کرونا، قاطعترین و کارآمدترین شیوهها و اقدامات را کارشناسی و عملیاتی کنیم.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح همچنین با اشاره به برنامهریزی برای اجرای دور جدید طرح شهید سلیمانی و تشدید آمادگیهای بسیج در امر واکسیناسیون، بر تداوم اقدامات ارتش، سپاه و بسیج در انجام کمکهای مومنانه و کمک به نهضت مواسات و احسان عمومی به اقشار و مشاغل آسیبدیده در عین توجه به اصل عزت، کرامت و آبرومندی تاکید کرد.
سرلشکر باقری ارتقای همافزایی، هماهنگی و همراستایی اقدامات دستگاهها، نهادها و مجموعههای مسؤول این حوزه در شرایط خطیر و خطرناک کنونی را امری ضروری قلمداد و تصریح کرد: بخش بزرگی از تمهیدات و تدابیر معطوف به رعایت کامل شیوهنامهها و دستورالعملهای بهداشتی و مراقبتی است که در این روزها عموما مورد غفلت جدی قرار گرفته است، لذا ضمن دعوت از آحاد مردم و هموطنان عزیز برای رعایت توصیهها، آماده اتخاذ تصمیمات قاطع با هماهنگی و همراهی دستگاهها و نهادها و همه عوامل و مراجع صاحب نقش و مسؤولیت در این زمینه بویژه مردم هستیم.
رئیس قوه قضائیه: نظام بانکی نیازمند اصلاح است
رئیس قوه قضائیه در نشستی ۲ ساعته با اعضای شورای هماهنگی بانکها به ارائه برنامهها و راهکارهای دستگاه قضا برای تقویت نظام بانکی و حل مشکلات پرداخت. به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، حجتالاسلام والمسلمین محسنیاژهای با اشاره به تشکیل کارگروهی در ۳ سال گذشته برای پیگیری مطالبات و معوقات بانکی با حضور مسؤولان بانک مرکزی، از مدیران بانکها پرسید آیا عملکرد این کارگروه موفقیتآمیز بوده و آیا فعالیتهای این کارگروه با مجموعههای دیگر موازی بوده است یا نه؟ تا درباره تداوم فعالیت این کارگروه تصمیم مناسبی گرفته شود.
حجتالاسلام والمسلمین محسنیاژهای کارشناسی غیرواقعی در مناقصات و مزایدهها و اخذ وثایق و معاملات را یکی از معضلاتی که موجب بروز فساد و مشکل در حوزه بانکها میشود برشمرد و گفت: گاهی برخی پروژهها پیچیده و مهم هستند و به آسانی نمیتوان آنها را کارشناسی کرد، اما میتوان تشخیص داد یک ساختمان مسکونی که برای آن فرضا ۲۰۰ میلیارد ارزشگذاری شده، قیمت واقعی دارد یا نه. حجتالاسلام اژهای گفت: بیتوجهی به نحوه به روز کردن تسهیلات معوقه و تهاتر بین طلب و بدهی بانکها و نادیده گرفتن ضوابط و مقررات و قواعد ناظر بر روابط بین بانکی از دیگر مسائلی است که موجب بروز فساد در شبکه بانکی میشود که گاهی حتی رأس بانکها و مدیران عالی را درگیر کرده و موجب خدشهدار شدن اعتبار نظام بانکی و اعتماد مردم میشود.
حجتالاسلام اژهای با تأکید بر اینکه نظام بانکی نیازمند اصلاح است، متذکر شد: هر دولت و مجلسی که روی کار آمد، از لزوم اصلاح بانکی سخن گفت، اما از نظر ما بانکها باید در اصلاح بسترهای فسادزا در پیشگیری از تخلفات مالی و بانکی پیشگام باشند. رئیس قوه قضائیه در این نشست از مدیران بانکهای دولتی و خصوصی خواست اول شهریورماه گزارشی از پروندههایی که له یا علیه بانکها در دادگستریها و اجراییات سازمان ثبت مطرح است و پس از سالها هنوز به نتیجه نرسیده یا برای آنها درخواست اعمال ماده ۴۷۷ شده، ارائه کنند.
دیدار ضدایرانی رئیس سیا با مقامات رژیم صهیونیستی
«ویلیام بِرنز» رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) که به فلسطین اشغالی سفر کرده، با «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی دیدار کرد. به گزارش فارس، دفتر نخستوزیری رژیم صهیونیستی در بیانیهای اعلام کرد رایزنیهای برنز با بنت روی مسائل مرتبط با ایران تمرکز دارد. در این بیانیه آمده است: «نفتالی بنت امروز (دیروز چهارشنبه) با ویلیام برنز رئیس سیا در مقر ارتش در تلآویو دیدار و با او درباره تقویت همکاریهای اطلاعاتی و امنیتی بین اسرائیل و ایالات متحده گفتگو کرد.آنها همچنین درباره وضعیت خاورمیانه، با محوریت ایران و احتمال گسترش و تعمیق همکاریهای منطقهای نیز صحبت کردند». بر این اساس، در نشست مذکور «دیوید بارنیاع» رئیس سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد)، «ایال هولاتا» مشاور امنیت داخلی تلآویو و رئیس جدید آژانس امنیت داخلی این رژیم، ژنرال «آوی گیل» دبیر نظامی دفتر نخستوزیری و «شیمریت مئیر» مشاور امور سیاسی این رژیم حضور داشتند. دفتر نخستوزیری رژیم صهیونیستی همچنین اعلام کرد روز گذشته نیز بارنیاع با برنز دیداری داشت تا درباره پرونده هستهای ایران و دیگر چالشهای منطقهای که این ۲ سازمان قصد همکاری در آنها را دارند، گفتگو کند. رئیس سیا قرار است در ادامه سفر خود به فلسطین اشغالی، با دیگر مقامهای رژیم صهیونیستی هم دیدار و گفتگو داشته باشد که احتمالا یکی از موضوعات اصلی آن رایزنیها نیز ایران و تحولات منطقه غرب آسیا باشد.
روزنامه خراسان
ورود قیمت دلار به کانال ۲۶ هزار تومان
اقتصاد نیوز - قیمت دلار از ۲۶ هزار تومان عبور کرد و قیمت درهم امارات به ۷ هزار و ۲۰۰ تومان نزدیک شد. در صورت عبور درهم از این مرز، قرار گرفتن دلار بالای ۲۶ هزار و ۳۰۰ تومان محتمل است.سوت زنان بورسی به صف شدند
مهر - رئیس اداره دیدهبان سلامت بازار سرمایه گفت: در راستای ارتقا و حفظ شفافیت اطلاعاتی و معاملاتی در بازار سرمایه و به منظور پیشگیری و کشف تخلفات، سازمان بورس، توسعه و پیاده سازی سامانه دیدهبان سلامت بازار سرمایه (سوت زن) را در دستور کار قرار داد و سامانه dideban.seo.ir به بهرهبرداری رسید و دستورالعملی با محوریت «پاداش» در کمیته تدوین مقررات تدوین شد که پس از طرح و تصویب در هیئت مدیره سازمان، هم اکنون در فرایند ابلاغ رسمی به فعالان بازار است.این دستورالعمل به گزارشگران حرفهای که ناهنجاری عمدهای را از طریق سامانه یاد شده گزارش دهند، پاداش میدهد. پاداش در نظر گرفته شده برای موارد گزارش شده حائز شرایط، ۱۰ تا ۳۰ درصد مجموع مبلغ جریمه نقدی موضوع رأی یا آرای قطعی یا زیان احتمالی تخمینی هیئت مدیره سازمان است. وی در خصوص نحوه بررسی گزارشهای دریافتی نیز خاطر نشان کرد: گزارشگران میتوانند گزارش خود را به صورت ناشناس یا همراه با درج اطلاعات هویتی ارسال کنند.
۳ برابر شدن قیمت پیچ و مهره طی ۲ سال
ایسنا - مهری، رئیس اتحادیه فروشندگان پیچ و مهره با بیان این که هم اکنون ۵۰ درصد نیاز در داخل تامین میشود که در صورت تامین مفتول کافی میتواند به ۸۰ درصد برسد، از ۵/۲ تا ۳ برابر شدن قیمتها طی دو سال اخیر به دلیل ممنوعیت واردات و افزایش نرخ ارز خبر داد و گفت که طی ۲۰ سال گذشته ۷۵ کارخانه تولید پیچ و مهره به دلیل نبود حمایت تعطیل شدند.روزنامه ایران
تحریمها به کاشیهای ایرانی هم رحم نکرد
مأموران گمرک فرودگاهی در ویرجینیای شمالی امریکا، کاشیهای ارسالی از شهر قم ایران برای مسجدی در شهر «ماناساس» ایالت ویرجینیا امریکا را به بهانه تحریمهای ایران، توقیف کردند. به گزارش عصرایران به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، این کاشیها که از شهر قم ایران برای مسجدی در شهر «ماناساس» در ویرجینیای شمالی امریکا ارسال شده بود کمتر از ۲ ماه پیش از سوی مأموران گمرک فرودگاه بینالمللی «دالس» در ویرجینیا به بهانه تحریمهای ایران توقیف و ضبط شده است. «ابوالفضل ناهیدیان» امام جماعت مسجد ماناساس درباره توقیف این کاشیها گفت این محموله کاشی هیچ ارتباطی به تحریم ندارد، چون پولی رد و بدل نشده و اهدایی است.او از وزارت خزانهداری دولت امریکا خواست تا مجوز آزاد شدن کاشیهای توقیفی را صادر کند. او گفت ۸ ماه پیش یک محموله مشابه را بدون مشکل خاصی دریافت کرده است، اما این بار مأموران گمرک به بهانه تحریمها، دست روی محموله گذاشتهاند. این امام جماعت مسجد گفته نامهای از سوی مأموران گمرک مرزی به دستش رسیده که میگوید کاشیها یا باید به ایران (مبدا) بازگردانده شود یا از بین برده شوند. ناهیدیان گفت از بین بردن کاشیها که با آیات قرآنی مزین شدهاند، بسیار ناراحت کننده خواهد بود. او گفت: «از بین بردن کاشیها مثل از بین بردن آیات قرآن یا خود قرآن است.»
کمیته ساماندهی طرحها در مجلس
کمیتهای در مجلس برای ساماندهی تعداد زیاد طرحهای نمایندگان تشکیل میشود. به گزارش مهر، اقبال شاکری با بیان اینکه ۹۹ طرح فوریتی در دستور کار صحن علنی مجلس قرار دارد که تعداد بسیار زیادی است، ادامه داد: مقرر شد کمیتهای به ریاست مصری نایب رئیس مجلس تشکیل شود و از هر کمیسیون یک نماینده در این کمیته عضو شود و طرحها را مورد بررسی قرار دهد. تا طرحهای موجود، تلفیق و تجمیع شده و اولویت آنها مشخص شود و به ترتیب اولویت در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گیرند؛ این اقدام بسیار خوبی است. وی افزود: باید آییننامه مجلس اصلاح و این اقدام بهصورت رسمی انجام شود؛ بنابراین مقرر شد بعد از رأی اعتماد به وزرا، طرحی از طرف کمیسیون آییننامه داخلی به صحن علنی مجلس ارائه شود که آییننامه اصلاح شده و این اقدام بهصورت رسمی و قانونی انجام شود.سفارت تهران در لندن: ایران نمیتواند موضوع مذاکره دیگران باشد
سفارت ایران در انگلیس اعلام کرد: همه باید بفهمند که ایران نمیتواند موضوع مذاکره دیگران باشد. به گزارش ایسنا، حساب کاربری توئیتری سفارت کشورمان در لندن با اشاره به گفتوگوی وزرای خارجه امریکا و عربستان درباره ایران و منطقه نوشت: همه باید بفهمند که ایران نمیتواند موضوع مذاکره دیگران باشد. ثابت شده است که این روش بینتیجه و شکستخورده است. برعکس ایران میتواند طرف قدرتمند هر مذاکرهای باشد به شرط آنکه قدرت آن بهعنوان ستون امنیتی منطقه به رسمیت شناخته شده و به منافع آن بر این اساس احترام گذاشته شود.رایزنی نماینده ویژه ایران با حامد کرزای
محمد ابراهیم طاهریان فرد، نماینده ویژه وزارت امور خارجه ایران در امور افغانستان با «حامد کرزای» رئیسجمهوری پیشین افغانستان دیدار و گفتگو کرد.به گزارش ایسنا، در این دیدار در مورد وضعیت جاری افغانستان، رنج و درد مردم متضرر از جنگ، آتش بس سراسری، آغاز فوری مذاکرات صلح، تسریع روند صلح و نقش جمهوری اسلامی ایران در این روند تبادل نظر صورت گرفت. طاهریان فرد همچنین پیش از این نیز با «محمد حنیف اتمر»، وزیر امور خارجه افغانستان دیدار کرد. در این دیدار، طرفین در خصوص آخرین تحولات افغانستان، نتایج نشست اخیر شورای امنیت سازمان ملل، افزایش تقویت همکاریهای منطقهای و دوجانبه و نشست دوحه بحث و تبادل نظر کردند.
تشکیل ستاد توسعه روابط خوزستان با استانهای همسایه در عراق
استاندار خوزستان از تشکیل ستاد توسعه روابط خوزستان با استانهای همسایه در کشور عراق در ابعاد اقتصادی، فرهنگی و عمرانی خبر داد. به گزارش ایلنا، قاسم سلیمانیدشتکی در پایان دیدار و نشست با ابراهیم صالح محمد سرکنسول عراق در اهواز و هیأت همراه در استانداری خوزستان، اظهار کرد: امروز نشست کاری بسیار خوبی با سرکنسول کشور عراق در اهواز داشتیم. امروز مباحث تفاهمنامههای گذشته میان استانهای همسایه خوزستان در عراق و استانداران پیشین خوزستان مرور شد. استاندار خوزستان گفت: قرار است ستاد توسعه روابط استان خوزستان با استانهای همسایه در کشور عراق تشکیل شود و مراودات فرهنگی، اقتصادی و عمرانی مورد بررسی قرار بگیرد.سلیمانی دشتکی بیان کرد: اگر حوادث غیرمترقبه و بحرانی در هرکدام از کشورهای ایران و عراق پیش آید براساس فعالیت این ستاد، این دو کشور با یکدیگر همکاری خواهند کرد. وی افزود: همچنین قرار شده است اگر دو کشور در سطح ملی برای برگزاری اربعین توافق کردند، همکاری نزدیکی میان ایران و عراق شکل گیرد؛ هر چند این موضوع قطعی نیست. استاندار خوزستان ادامه داد: قرار است سرکنسولگری عراق در اهواز هماهنگی لازم برای ارتباطات قویتر میان استاندار خوزستان و استانداران همسایه در کشور عراق با اولویت استان بصره را بهوجود آورد. وی گفت: تسریع در تشکیل ستاد توسعه روابط میان استانهای دو کشور مهمترین تصمیمی است که امروز اتخاذ شد تا مراودات، قویتر و منظمتر پیش برود.
آیتالله جنتی: باید قدردان نعمت ماه محرم باشیم
دبیر شورای نگهبان گفت: شهادت امام حسین (ع) و حادثه عاشورا باعث شد اسلام راستین جاودانه بماند و اگر محرم و صفر نبود قطعاً چیزی از اسلام باقی نمانده بود که باید قدردان این نعمت باشیم. به گزارش فارس، آیتالله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرارسیدن ایام محرم و سوگواری حضرت اباعبدالله (ع) با اشاره به عزاداری مردم کشورمان برای سرور و سالار شهیدان در شرایط کرونایی تصریح کرد: مردم متدین کشورمان همچون سال گذشته با رعایت شیوه نامههای بهداشتی در حال اقامه عزا برای حضرت سیدالشهدا (ع) هستند که انشاءالله مأجور درگاه الهی قرار گیرند.روزنامه شرق
عدم پشیمانی بایدن
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، تأکید کرد از تصمیم خود مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان که قرار است اواخر این ماه به پایان برسد، «پشیمان نیست» و از افغانها خواست «عزم جنگ» کنند. بایدن افزود که افغانها «باید اراده جنگ داشته باشند و برای خود و مردمشان بجنگند».تهدید دوباره سئول و واشنگتن
کره شمالی اعلام کرد کره جنوبی و ایالات متحده فرصت بهبود روابط را از دست دادند و با انتخاب تشدید تنش از طریق اجرای مانورهای نظامی مشترک، خطر یک «بحران امنیتی جدی» را به وجود میآوردند. این بیانیه یک روز پس از آن منتشر میشود که «کیم یو جونگ»، خواهر قدرتمند رهبر کره شمالی، به سئول و واشنگتن برای مانورهای نظامی مشترک سالانه که قرار است در روزهای آتی رسما آغاز شود، هشدار داد.شرط عربستان برای لبنان
کابینه عربستان در بیانیهای اعلام کرد ریاض «همبستگی خود را با مردم لبنان» اعلام میکند، اما هرگونه کمک به دولت فعلی یا آینده بستگی به «انجام اصلاحات جدی و ملموس» دارد.ضربالاجل میقاتی برای تشکیل کابینه
روزنامه الانباء چاپ کویت به نقل از منابعی که نام آنها را ذکر نکرد، نوشت نجیب میقاتی، نخستوزیر مکلف لبنان، به مسئولان مربوطه تا ۲۰ آگوست جاری مهلت داد کابینه را تشکیل دهند، در غیر این صورت انصراف خود را اعلام خواهد کرد.بازداشت یک شهروند انگلیسی در آلمان
دفتر مطبوعاتی وابسته به دادستانی آلمان اعلام کرد در این کشور یک شهروند انگلیسی مظنون به جاسوسیکردن برای سازمان اطلاعاتی روسیه بازداشت شده است. اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}