یادداشت روزنامه‌های ۳ شهریور
روزنامه کیهان**
درباره افغانستان/محمدهادی صحرایی 
به کسانی که ستم کرده‏اند متمایل نشوید که آتش دوزخ‏ به شما مى‏رسد و در برابر خدا براى شما دوستانى نخواهد بود و سرانجام یارى نخواهید شد. (سوره هود، آیه ۱۱۳)
به‌خاطر دارم در روز‌های تجاوز آمریکا به افغانستان و اشغال این کشور و زمانی که در محیط دانشجویی گفتگو‌های آمریکا محور، داغ بود با یکی از دوستان رسانه‌ای که به آمریکا و ژست بوش کوچک خوشبین بود صحبت می‌کردم. در نهایت ایشان گفت که افغانستانِ ده سال دیگر را باید دید که چگونه از ایران پیشی گرفته و آباد شده است و... به واقع ادامه گفتگو با او سودی نداشت و ارادت به کدخدا تا مغز استخوانش نفوذ کرده و عفونی شده بود. برخی نمایندگان مجلس ششم بدون ایست، دست‌ها را بالا برده و در همان ابتدای کار قافیه را باخته بودند و به جای چاره‌اندیشی، بی‌شرمانه دنبال جام زهر و تسلیم کشور به دشمن بودند. دولت اصلاحات هم که مشغول ادای شهادتین برای کدخدا و اطوار گفت‌وگوی تمدن‌ها بود. نه به شدت و جدیت دولت اعتدالی که سفره مردم را به اجنبی گرو داد، ولی آن دولت نیز معیشت و امنیت را به مضیقه برده بود.
گویی همیشه تاریخ انقلاب اسلامی این‌گونه بوده که دولت‌های لیبرال و مدعی اولویت اول و مأموریت اصلی خود را تنش‌زدایی با دشمن خونی- شما بخوانید اقتدارزدایی از مردم و میهن خود- قرار داده‌اند و برای جلب اعتماد و دیده شدن توسط آمریکا و اروپا هزینه‌های بسیار گزافی را به کشور تحمیل کردند و اگر، ولی فقیه نبود خدا می‌داند عاقبت امروزین سوریه و عراق و افغانستان، دیروز نصیب ما می‌شد یا پریروز. بی‌دلیل نیست که تمام همت دشمنان تضعیف مصدر و مصداق، ولی فقیه بوده و هست. تنش‌زدایی مثل مذاکره، آزادی، حقوق بشر، حقوق زنان و...، چون که اصطلاح شیکی است توسط دشمنانی که هیچ اعتقادی به آن‌ها ندارند و خودشان ناقضان درجه یک آنهایند برای عوام فریبی به کار می‌رود. آن‌ها هرگز توضیح صحیح و کامل آن را ارائه نمی‌کنند و نشانی غلط می‌دهند تا نفوذی‌ها مردمشان را به کمینگاه آن‌ها ببرند.
مثلاً سران آمریکا، اسرائیل و انگلیس که سمی‌ترین دشمن بشریت‌اند و خطرناک‌ترین حکومت‌های تروریستی را رهبری می‌کنند و در صدسال اخیر هر جنگ و جنایتی که در جهان درگرفته پای برخی یا همه آن‌ها در آن بوده است اصلی‌ترین مرثیه‌سرایان آزادی و حقوق بشر و حقوق زنان و... هستند. موجودیت‌های شروری که هرگز بر صراط مستقیم و بر اصول بشری حرکت نکردند و تفکرشان بر توطئه، تفرقه، تهدید، ترور و نامردی بنا شده است. خائنان را بورسیه و تربیت می‌کنند تا در زمان مقتضی به کارشان بگیرند و تا آنجا که می‌توانند از آن‌ها بار می‌کشند و شیرشان را می‌دوشند و وقتی شیره آن‌ها را گرفتند و تاریخ‌شان گذشت آن‌ها را تفاله‌وار پرت می‌کنند و گویی هرگز آن‌ها را نمی‌شناخته و ارتباطی نداشته‌اند.
پهلوی‌ها تا سال ۵۷ نمونه‌های خوبی برای عبرت خلق بودند، ولی امروزه نسخه‌های جدیدتری از دیکتاتور‌های نوکر و خانه‌زاد‌های فرسوده و مستهلکی را می‌بینیم که چگونه خوار و خفیف می‌شوند و یکی پس از دیگری به اعماق تاریکِ تاریخ فرو می‌افتند و غیر از وبال خیانت‌ها و جنایات‌شان، لعن و نفرین مردم خود را نیز به گور می‌برند. امثال صدام و بن‌علی و مبارک و قذافی و... همگی پیش چشم ما ذلیل مرده شدند و ما فرصت دیدن سقوط آن‌ها را در این مقطع زمانی داشتیم. همین هفته گذشته همگان فرار حقیرانه حاکم دست‌نشانده و بی‌غیرت و بی‌عرضه افغانستان را دیدند. دیکتاتور‌ها معمولاً برای مردم خود گنده‌گو، اخمو و خشن و برای دشمنان ملت‌شان ذلیل، خنده‌رو و گربه ملوس‌اند. اشرف غنی دیکتاتور نبود، ولی گنده‌گو بود. انسان بی‌ارزشی که کشور خود را در اختیار دشمن گذاشت و به قول خودش برای فرار تنها توانست شلوار و کفشی برای خود جستجو کند. البته غیر از آنچه که می‌گویند به یغما برده است.
افغانستان مظلوم، اگرچه پاره‌تن ایران و در دورانی نه چندان دور.
مهد علم و ادب بوده و پادشاهان بی‌کفایت قاجار و پهلوی آن را تلف کردند، ولی اکنون به‌خاطر حضور نالایق‌ها و گوشه‌نشینی و شهادت لایق‌ها به فغانستانی تبدیل شده که از یادش رقت می‌بارد. علمای بزرگ آن‌ها و مدافعان شریف حرم و شهیدان عزیز آن‌ها تا ابد بر تارک تاریخ جانستان افغانستان می‌درخشند و ای‌کاش هنرمندانی جهادی می‌توانستند برای احیای باور ملی آن‌ها از این مفاخرشان مستند‌ها بسازند تا بیش از این، این دیار کهن، مرتع مستکبران و منزل غریبه‌ها نباشد. غربت افغان و به‌ویژه شیعیان آن مرثیه‌ای جانگداز است. افغانستان را باید از نو شناخت و به خودشان شناساند تا بدانند در چه سرزمین بزرگی زیست می‌کنند. باید برای بلند شدن افغان، تاریخ را برایشان گفت و گفت که پاره جداشده ایران‌اند و باید، چون ایرانیان عزت رفته را بازیابند و بر امور خود مسلط شوند.
آینده‌ای که غرب وحشی به سرکردگی آمریکا برای افغانستان ترسیم کرده همین تصویر امروزی است. آمریکا با سیاست وقیحانه و تهوع‌آورش روی بی‌شرف‌های تاریخ را سفید کرده است. از چهل سال پیش که کم‌کم به قدرت مسلمانان در توقف کمونیست آگاه شدند، نقشه به جان هم انداختن
و خودخوری آن‌ها را فراهم کردند. پول سعودی و سیاست انگلیسی و شیطنت ناخلف‌ها، تخم کینه و انحراف را در میان‌شان افکند و تکفیر و ترور را پیشه آن‌ها کرد. آمریکا بیست سال پیش به بهانه آزادی مردم از دست طالبان و ترویج دموکراسی و مبارزه با تروریسم، خاک افغانستان را شخم زد و اشغالش کرد و قاچاق مواد مخدر را‌ترانزیت و تجارتش را
۵۰ برابر کرد. مردمش را به خاکستر نشاند و عروسی و عزایشان را یکی کرد. فرهنگ لجنی خودشان را به آنجا آورد تا به جای سیر کردن شکم، آن‌ها را غربزده کند و... آمریکا ماه قبل از پایگاه خود فرار کرد و هفته پیش فیلم هواپیمای آن‌ها مهر رسوایی نهایی به پیشانی آن‌ها کوفت.
بعد از بیست سال خباثت و جنایت و در نهایت شکست در سیاست، جاسوسه هرزه خود را به‌عنوان فعال فرهنگی در امور زنان و دختران افغانی مأمور جنگ روانی و فعالیت فرهنگی می‌کنند. کسی نمی‌پرسد آنجلینا با چه رویی از زنان و دختران افغانی دم می‌زند؟ دانش‌آموزان دبیرستان سیدالشهداء که با زبان روزه به شهادت رسیدند دختر نبودند؟ در ایران هم همصدا با این جانوران، برخی سلبریتی‌های کذاب، قالتاق، مالیات‌گریز و اصلاح‌طلبان اعتدالی که هشت سال مردم را دچار وبا و طاعون کدخداپرستان کردند و سفره و اقتصاد را نابود کردند نیز برای وادار کردن ایران به جنگ با طالبان یقه‌درانی می‌کنند و آنچه لایق خود است را به مردم شریف و نظامیان غیور ایران می‌گویند. گویی زمان حمله به دانشگاه کابل و جهانی شدن پیامک جانسوز «جان پدر کجاستی؟» که جگر هر آزاده‌ای را پاره‌پاره می‌کرد، لال بودند. باید دانست از وارد کردن ایران به جنگ با طالبان چه سودی می‌برند و باز چه مأموریتی به آن‌ها سپرده شده که از دور فتوای جهاد می‌دهند؟
مردم جسارت‌های آن‌ها به مدافعین حرم را به یاد دارند که زبان از گفتنش معذور است. به آمریکایی‌ها برای فرارشان از افغانستان، لعن و مرگ نمی‌فرستند و هم‌میهنان خود را شماتت می‌کنند؟ باید فریاد زد آهای کاسبانِ هرهری مسلک، آمریکا و انگلیس فرار و خیانت کردند، مردم را در فرودگاه به رگبار بستند، سگ خود را بر صندلی نشانده و مردم را به هواپیمای خود آویزان رها کردند و... چرا به مردم خود توهین می‌کنید؟ یا وقتی سفارش شده‌های شما حتی آب خوردن مردم را هم به تحریم آویزان کردند چرا به جای غلط کردیمِ دسته‌جمعی، به دیگران اعتراض می‌کنید؟ چرا وقتی دولت و مردم سوریه و عراق و محور مقاومت که از ایران کمک و حضورش را می‌خواهند ایران نباید وارد شود، ولی وقتی آمریکا از طالبان شکست می‌خورد و حکومت غربزده ساقط می‌شود ایران باید با طالبان بجنگد؟ مگر می‌شود سیاست کلان و مصلحت کشور را با ویار سیاسی و سفارتی شما تنظیم کرد؟
دگردیسی این جماعت تمام‌شدنی نیست. هنوز دولت دکتر رئیسی مستقر نشده که یکی‌یکی بهانه می‌گیرند. برخی که قبلاًً به فرتوت‌ترین و پنهان‌کارترین و امنیتی‌ترین و بدترین دولت رأی دادند، به دولت جوان و وزرای پیشنهادیِ خبره و جهادی و روحیه شفاف آقای رئیسی خرده می‌گیرند. هنوز وزرای جدید نیامده برخی که اقتصاد امروز نتیجه تَکرار توصیه، حقه‌بازی و حمایت هشت ساله آن‌ها از دولت بی‌تدبیرِ امیدسوز است، بدون اینکه بخندند و خجالت بکشند از آقای رئیسی اصلاح یک‌شبه می‌خواهند و مثل پیش‌دبستانی‌ها لج و تهدید می‌کنند. مشخص است دغدغه این‌ها حل مشکلات نیست و بی‌قراری آن‌ها برای فتنه‌گری است وگرنه اگر کمی حمیت و غیرت داشتند خود را به‌گونه‌ای گم می‌کردند که آه و نفرین مردمی که آرزوهایشان به سرقت رفته را نشنوند.
افغانستان امروز نتیجه اعتماد به نااهلانی است که احمقانه به اجنبی اعتماد کردند و آینده کسانی است که هنوز شیری برای دوشیدن دارند و سواری دشمن از آن‌ها تمام نشده وگرنه عاقبتی به مراتب خفت‌بارتر از اشرف غنی نصیب‌شان می‌شد. خدا را شکر که در ایران، ولی فقیه هست و مردم پشتیبان ولایت فقیه‌اند تا به مملکت‌شان آسیبی نرسد. إن‌شاءالله.
********************
روزنامه وطن امروز**
زبان سرخ آقای بورل!/سیده‌فاطمه حسینی
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی در آخرین موضع‌گیری خود درباره آنچه امروز در افغانستان می‌گذرد، به صورت خواسته یا ناخواسته به جرم مشترک واشنگتن و اتحادیه اروپایی در ایجاد بحران‌های مزمن امنیتی در این کشور محروم و جنگ‌زده اذعان کرده است. ژوزف بورل در این باره می‌گوید: «مساله مهم (در افغانستان) این است که اجازه ندهیم چین و روسیه کنترل افغانستان را در دست بگیرند. برای مقابله با پیامد‌های آتی در این کشور، اتحادیه اروپایی، بریتانیا و آمریکا باید یک جبهه متحد استراتژیک درباره افغانستان تشکیل دهند. چین و روسیه اکنون گام‌های دیپلماتیک خود را با طالبان برداشته‌اند و این توازن قوا را تغییر خواهد داد و باید برای مقابله با آن فکری کنیم».
بورل با بیان این سخنان رسما اعتراف کرده است اگر منافع استراتژیک و حتی دغدغه‌های میان‌مدت و کوتاه‌مدت مشترک واشنگتن و اتحادیه اروپایی در افغانستان و شبه‌قاره هند تامین نشود، بازیگران غربی اقداماتی را با هدف بر هم زدن «توازن قوا» در کابل صورت خواهند داد که قطعا به سود امنیت افغانستان و منطقه نیست! این تهدید و گروکشی مدت‌هاست از مجاری پنهان و غیرآشکار غربی خطاب به کشور‌های مختلف صورت می‌گیرد، اما بیان آشکار آن از سوی مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی پرده از استیصال واقعی غرب در افغانستان برمی‌دارد. بدون شک اظهارات اخیر ژوزف بورل بسیار ارزشمند است، زیرا پرده از استراتژی‌های کلان اتحادیه اروپایی و ایالات متحده در کابل برداشته و از سوی دیگر، به تنهایی می‌تواند حکم یک سند حقوقی را جهت اثبات کارشکنی‌های مستمر غرب در مسیر ایجاد صلح و ثبات در افغانستان داشته باشد.
بخشی از اظهارات اخیر بورل، منبعث از رویکرد استراتژیک کلان بازیگران غربی در نظام بین‌الملل بوده و بخش دیگر، به صورت خاص از نگرانی‌های مشترک آمریکا و اتحادیه اروپایی در افغانستان نشأت می‌گیرد. در بعد کلان ماجرا، ما با قاعده‌ای کلی در حوزه سیاست خارجی بازیگران غربی مواجه هستیم. فراموش نکنیم سیاست خارجی آمریکا و اتحادیه اروپایی، به واسطه پیوند امنیتی واشنگتن و ۲۶ کشور اروپایی در ناتو عملا در ارتباط مستقیم با یکدیگر تعریف می‌شود. بنابراین، ما در این معادله اتحادیه اروپایی را بازیگری جدا از واشنگتن نمی‌دانیم. در هر حال، ساختار ناتو به‌گونه‌ای طراحی شده که جهت بقای حداقلی خود در حوزه روابط بین‌الملل، نیاز به مداخله در کشور‌ها و مناطق مختلف دنیا دارد. از این رو حتی زمانی که بحران در کشور یا منطقه‌ای وجود نداشته باشد، بازیگران آمریکایی و اروپایی موظف به «خلق بحران» و سپس وارد کردن اعضای پیمان آتلانتیک شمالی به عرصه مدیریت بحران خودساخته هستند. ناتو دهه‌هاست به اصلی‌ترین مولد بحران‌های پایدار امنیتی در نقاط مختلف دنیا تبدیل شده است. اگر چه پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی، فلسفه وجودی ناتو (مواجهه با کمونیسم و نفوذ شوروی در نظام بین‌الملل) از بین رفته، اما اعضای این پیمان اکنون بر روی قدرت چین، روسیه و ایران تمرکز خاصی دارند. آن‌ها معتقدند هرگاه یک بازیگر یا کشوری به سوی این ۳ بازیگر چرخش پیدا کرد، باید هر چه سریع‌تر از طریق ایجاد بحران‌های ساختگی- بویژه در حوزه امنیت داخلی ـ و تعمیق آن، توازن قوا را به سود منافع غرب تغییر داد.
نکته دیگر به دغدغه‌های خاص بورل و همراهانش در قبال کشور افغانستان بازمی‌گردد. اظهارات اخیر مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی به وضوح نشان می‌دهد «ثبات افغانستان» خط قرمز استراتژیک- امنیتی- نظامی واشنگتن، بروکسل و لندن محسوب می‌شود. به عبارت دقیق‌تر، سیاست‌های کلان، میان‌مدت و خرد بازیگران غربی در افغانستان پس از اشغال این کشور توسط دولت جورج واکر بوش (سال ۲۰۰۱ میلادی)، ناظر بر این دغدغه‌ها تعیین و تدوین شده نه متناسب با نیاز اساسی شهروندان افغان مبنی بر ایجاد صلح و ثبات دائم در این کشور!
بورل در عمل به شهروندان افغان و سیاستمداران این کشور هشدار داده است عدم تامین منافع و خواسته‌های غرب در افغانستان- که نمونه این خواسته‌ها را در طول ۲ دهه اخیر مشاهده کردیم‌- منجر به بر هم زدن عامدانه پازل‌های امنیتی این کشور آسیایی از سوی بازیگران فرامنطقه‌ای (واشنگتن، اتحادیه اروپایی و لندن) خواهد شد. در هر حال، ابراز این عصبانیت و خشم از سوی بورل حکایت از دغدغه‌های جدی غرب در قبال آینده افغانستان دارد. پس از اضمحلال دموکراسی آمریکایی در کابل و انهدام ساختار تزئینی، اما پوچی که روسای کاخ سفید در طول ۲۰ سال اخیر در کابل ایجاد کرده بودند، این نگرانی بیشتر جلوه کرده است. بهتر است ژوزف بورل و دیگر مقامات غربی بدانند آن‌ها برخلاف آنچه می‌پندارند، فرصتی برای بازنویسی یا بازتولید قواعد و مهره‌های بازی جدید خود در افغانستان ندارند!
********************
روزنامه خراسان**
اولین گام اصلاح بودجه برداشته شد؟/مهدی حسن زاده
عموم کارشناسان اقتصادی، کسری بودجه را مهم‌ترین و فوری‌ترین چالش دولت رئیسی می‌دانند. وزیر اقتصاد پیشنهادی نیز در تشریح برنامه خود در مجلس، فوری‌ترین اقدام خود را مواجهه با کسری بودجه بیان کرده بود. آمار رسمی خزانه داری کل نشان می‌دهد که در ۳ ماه نخست سال مصارف از منابع ۵۳ هزار میلیارد تومان بیشتر بوده که به معنای استقراض از بانک مرکزی در قالب تنخواه بودجه است. این در حالی است که بخشی از مصارف بودجه نیز محقق نشده و با فرض تحقق آن، میزان کسری بودجه ۳ ماهه حدود ۱۸۰ هزار میلیارد تومان است. هرچند با توجه به افزایش نسبی میزان فروش و قیمت نفت در ماه‌های اخیر، بخشی از این کسری جبران خواهد شد، اما بختک کسری بودجه حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی روی سر اقتصاد ایران سایه انداخته است و تبدیل این کسری به استقراض از بانک مرکزی، تورم را به طرز نگران کننده‌ای افزایش می‌دهد.
برای مواجهه با این کسری اولویت اول، افزایش منابع بودجه است. فوری‌ترین و در دسترس‌ترین روش افزایش فروش اوراق بدهی است که می‌تواند بخش قابل توجهی از کسری ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی را جبران کند، ولی همه کسری ۴۰۰ هزار میلیاردی را نمی‌توان از این محل جبران کرد چرا که بازار ظرفیت خرید کل این میزان اوراق اضافه را ندارد. همچنین بازپرداخت اوراق بیشتر در سال‌های بعد چالش سختی را رقم می‌زند. در این میان حتما بخش دیگری از کسری بودجه یا باید از محل دیگر درآمد‌ها محقق شود که در کوتاه مدت تحقق آن سخت است یا این که هزینه‌ها کاهش یابد.
روز گذشته خبری منتشر شد که برمبنای آن مشخص شد حقوق ماه جدید فرهنگیان بدون اضافه شدن فوق العاده ویژه‌ای که قبلا دولت مصوب کرده بود، پرداخت می‌شود. برخی روایت‌های غیررسمی نشان می‌دهد که سازمان برنامه به دلیل فقدان منابع، از پرداخت این رقم امتناع کرده است. اگر این خبر درست باشد به معنای تغییر رویکرد سازمان برنامه در مواجهه با کسری بودجه است. منتقدان تصمیم دولت روحانی معتقدند: سازمان برنامه در انتهای دولت قبل با دست و دل بازی عجیب چند مصوبه فراتر از بودجه برای افزایش فوق العاده‌های حقوق برخی اقشار از جمله فرهنگیان و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها داشت. تردیدی نیست که حقوق بگیران از جمله فرهنگیان عزیز تحت فشار تورم موجود هستند و نیاز به ارتقای قدرت خرید دارند، ولی ارتقای قدرت خرید و افزایش حقوق کارمندان باید منابع مشخصی داشته باشد و این اقدام نباید به قیمت افزایش کسری بودجه، استقراض از بانک مرکزی و تورم تمام شود وگرنه در حقیقت داریم به انسان تشنه، آب شور می‌دهیم!
در این میان حتما این مسئله با نارضایتی فرهنگیان مواجه می‌شود، به نظر می‌رسد برای همراه کردن جامعه و حقوق بگیران با این موضوع باید چند نکته را مدنظر قرار داد:
۱ - در قطع یا کاهش فوق العاده‌های ویژه، کارمندان با دریافتی بالاتر نظیر اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها در اولویت قرار گیرند.
۲ - در اصلاحیه بودجه که قرار است دولت آقای رئیسی به زودی تقدیم مجلس کند، فوق العاده‌های ویژه و اضافاتی که به تازگی بر حقوق‌ها بار شده است، به گونه‌ای محدود شود که دریافتی‌های پایین دچار مشکل نشوند و بیشتر دریافتی‌های بالا را محدود کند.
۳ - دولت کاملا صریح و شفاف و صادقانه، مشکل کسری بودجه را برای مردم توضیح دهد و تبیین کند و مشارکت آنان را برای پذیرش اصلاحات در هزینه‌های جاری جلب کند. در این میان نقش رسانه‌ها و جریان‌های سیاسی در تبیین درست این اقدام ضروری است. باید شبیه اجماعی که در کشور و بین طیف‌های مختلف بر سر اجرای هدفمندکردن یارانه‌ها رخ داد و باعث شد تا آن طرح با کمترین حاشیه، اجرا شود، این بار نیز در زمینه اصلاح بودجه صورت گیرد.
۴ - دولت، نقشه کلان اصلاحات ساختاری بودجه را طی ماه‌های بعد روشن و در تعامل با مجلس نهایی کند و گام نخست آن را نیز در بودجه ۱۴۰۱ بردارد تا با ترسیم چشم انداز امیدوارکننده از اصلاحاتی که کسری بودجه و تورم را کاهش می‌دهد، مشارکت مردم را بیشتر جلب کند.
********************
روزنامه ایران**
کابل گیت و این امریکای بی وفا/محمدرضا نوروزپور*
با روی کار آمدن مجدد دموکرات‌ها و بروز نشانه‌ها و علائم جدی مبنی بر اجرای کامل سیاست خارجی اوباما مبنی بر خروج از خاورمیانه، می‌شد پیش‌بینی کرد که از جنس بهار عربی، بار دیگر در غرب آسیا تکرار شود. این بار، اما گسل افغانستان فعال شد و آنچه رخ داد نه بهاری بود و نه عربی بلکه خزان دموکراسی وارداتی بود برای مردم افغانستان. آنچه در افغانستان رخ داد از یک منظر با آنچه در بهار عربی رخ داد شبیه است. یک دولت اگرچه دموکراتیک، اما کاملاً متکی به امریکا و محروم از حمایت و پایگاه مستحکم مردمی، به محض کمرنگ شدن حمایت‌های نظامی و قطعی شدن خروج امریکا، آن هم به این شکل غیرمسئولانه و دستپاچه، بلافاصله از هم پاشید. در این بین آنچه گمان می‌شد در مدت ۲۰ سال صرف هزینه هنگفت ۸۸ میلیارد دلاری، بتواند به عنوان حافظ دموکراسی وارداتی عمل کند، ارتشی از هم پاشیده و ناکارآمد از کار در آمد و نشان داد که.
امریکا در هر دو عرصه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در افغانستان شکست خورده است.
این شکست رسوا، محیط سیاست داخلی و سیاست خارجی امریکا را بشدت متأثر کرده است و تأثیرات آن پایا خواهد بود در صحنه داخلی، حتی در داخل حزب دموکرات انشقاق و نارضایتی‌هایی بروز کرده است. مخالفان داخلی بشدت تیم سیاست خارجی بایدن را به باد انتقاد و تمسخر گرفته‌اند. خروج فرار مانند از افغانستان که خاطرات تلخ فرار امریکایی‌ها از سایگون را زنده می‌کند، حامیان دولت دموکرات را نیز به وحشت و نگرانی انداخته است، تا آنجا که برخی این رسوایی و فضاحت را «کابل گیت» خوانده و پیش‌بینی کرده‌اند دموکرات‌ها به همین دلیل انتخابات ۲۰۲۴ را از دست خواهند داد.
اما در محیط بین‌المللی شرایط امروز افغانستان بسیار عبرت‌آموز شده است. همان گونه که سرنوشت حکام عربی ساقط شده در جریان بهار عربی عبرت‌آموز و تأمل برانگیز بود. شبیه‌سازی آنچه در افغانستان رخ داد با تحولات بهار عربی یک پیام روشن برای همه متحدین امریکا به همراه دارد. همه دولت‌ها و حکومت‌هایی که امریکا را بخشی از مؤلفه امنیت ملی خود قلمداد کرده‌اند یا حفظ و تداوم امنیت ملی خود را به امید و اعتماد به امریکا واگذاشته‌اند، اکنون مغموم و نگران و مشوش هستند. اکنون افغانستان به آینه عبرتی برای همه دوستان و متحدان امریکا در سراسر دنیا و خصوصاً در غرب آسیا تبدیل شده و سؤالاتی جدی در میان رفقای نزدیک واشنگتن پدید آورده است. به راستی دولت بعدی که با بی اخلاقی سیاسی امریکا این چنین بی پناه خواهد ماند، کدام است؟ در خاورمیانه است یا در اروپا یا حتی در آسیای دور؟
*مدیرعامل ایرنا
********************
روزنامه شرق**
بازگشت به نقطه صفر/جاوید قربان‌اوغلی
تحولات شگفت و گیج‌کننده افغانستان با سقوط بدون درگیری کابل وارد مرحله جدیدی شد و بار دیگر جهان را در مقابل حاکمیت گروه و فرقه متحجر طالبان بر این کشور قرار داد. ۲۰ سال پس از تهاجم و اشغال افغانستان پس از حادثه تروریستی و صرف بیش از دو تریلیون (دو هزار میلیارد) دلار، در تحولی توأم با ابهامات بسیار و سؤالات بی‌جواب، با خروج بی‌برنامه، افغانستان به همان ستیزه‌جویان ساقط‌شده ۲۰ سال قبل واگذار شد. در‌این‌باره ذکر چند نکته ضروری است: از منظر نظامی تحولات افغانستان را نمی‌توان ناشی از برتری نظامی نیرو‌های طالبان در مقابل ارتش ۳۰۰ هزارنفری دولت دانست. به‌خصوص اینکه در دو دهه گذشته این ارتش تحت آموزش نظامیان آمریکا و دیگر کشور‌های ناتو قرار داشت. به تسلیحات نسبتا پیشرفته غربی مجهز بود که اکنون به دست جنگجویان طالبان افتاده است. سقوط پی‌درپی ولایات ۳۴گانه جز در مواردی نادر، ناشی از جنگ نبود و تقریبا هیچ ولایتی با جنگ گسترده سقوط نکرد. 
در تحولات برق‌آسای نظامی افغانستان دو عنصر شاخص را می‌توان دخیل دانست. اول، فقدان انگیزه نیرو‌های دولت در مقاومت برابر جنگجویان طالبان و دوم، تصمیم سیاسی. در پاسخ به اینکه چرا نظامیان افغانستان برای ایستادگی در برابر طالبان از انگیزه لازم برخوردار نبودند، دو عامل را می‌توان ذکر کرد. اول، ساختار قبیله‌ای با اکثریت نسبی پشتون‌ها (حدود ۴۰ درصد) که از پشتیبانی مالی، اطلاعاتی و لجستیکی سازمان اطلاعات ارتش پاکستان، عربستان و امارات برخوردارند. پول عربستان و امارات برای تأمین تسلیحات، خرید فرماندهان دولت و پشتیبانی اطلاعاتی پاکستان (آی‌اس‌آی). استراتژی آغاز پیشروی نظامی از مرز‌های شرقی و شمالی افغانستان با هدف جلوگیری از دخالت احتمالی کشور‌های همسایه افغانستان تدابیر هوشمندانه‌ای بود. باور اینکه این اقدام طالبان بدون مشورت سه کشور فوق طراحی و اجرا شده باشد، سخت است. دوم، نارضایتی مردم از دولت‌های فاسد و گسترش فساد در تمام ارکان دولت در ۲۰ سال گذشته. ملاحظه کردیم که اشرف غنی در انتخابات با دو میلیون رأی به ارگ ریاست‌جمهوری راه یافت. به نوشته منابع معتبر، در شرایط فقر و بی‌کاری اکثریت مردم، رهبران سیاسی، نخبگان و مصادر بالای حکومتی در خانه‌های مجلل زندگی می‌کردند، خدم و حشم داشتند و هم و غم آن‌ها سوءاستفاده از مناصب و ثروت‌اندوزی و خرید ویلا‌های مجلل در اقصی نقاط جهان ازجمله ترکیه، دوبی و... بود. توافق آمریکا و طالبان نقش تعیین‌کننده‌ای در تحولات افغانستان داشت. تصمیم خروج از طولانی‌ترین جنگ در زمان اوباما در دستور کار آمریکا قرار گرفت. ترامپ با مذاکره و توافق با طالبان نشان داد این تصمیمی فراحزبی است. درباره دلیل آن بر دو عامل بیشتر تأکید شده است که می‌تواند اجزای جداگانه یک راهبرد باشد. ناتوانی آمریکا در مدیریت جنگ پرهزینه (مالی و جانی) پس از ۲۰ سال حضور نظامی و تغییر راهبرد آمریکا در تمرکز بر چین و روسیه که اولی در بعد اقتصادی و دیگری به دلیل امنیتی مهم‌ترین اولویت آمریکا در استراتژی مدیریت بر جهان است. سکوت ایران در رده‌های مختلف، شورای عالی امنیت ملی، وزارت خارجه، مجلس (که در هر مسئله سیاست خارجی فورا موضع‌گیری می‌کند) و... در برابر تحولات افغانستان که هنوز هم ادامه دارد، می‌تواند دو دلیل داشته باشد.
اول: غافلگیری و سردرگمی ناشی از سرعت تحولات که هم‌زمانی دوره انتقال قدرت اجرائی، جابه‌جایی مدیران ارشد و محافظه‌کاری مدیران مستقر را می‌توان به این سردرگمی افزود.
دوم: توافق با طالبان در مذاکرات چند هفته گذشته (مسئولان امنیتی یا احتمالا سیاسی). دلخوری از دولت مستقر (اشرف غنی) و خرسندی از بیرون‌رفتن آمریکا.
اگر احتمال دوم مقرون به صحت باشد، قاعدتا درباره خطوط قرمز ایران به طالبان تذکرات لازم داده شده باشد. ولی درباره اینکه این نگرانی‌ها و توافقات تا چه اندازه از سوی طالبان و پس از استقرار کامل «امارت اسلامی؟!» در کابل رعایت شود، تردید‌های جدی وجود دارد. اگر طالبان در ذیل ائتلاف پاکستان، عربستان و امارات عربی متحده تعریف شود، به نظر می‌رسد قضیه را باید جدی‌تر گرفت. تغییر رویه طالبان و سخن‌گفتن از «این دیگر آن طالبان ۲۰ سال قبل نیست» بیشتر به یک شوخی شبیه است. این محور برای فشار به ایران از طریق مرز‌های شرقی فعال خواهد شد. تغییر ماهیت ایدئولوژیک طالبان از سلفی‌گری بیشتر به مزاح شبیه است. تاکتیک‌های کنونی سران طالبان در تسامح با مذاهب و فرق و آیین‌های آن‌ها برای گذر از دوره بحرانی فعلی است. عدم امکان نادیده‌گرفتن طالبان در عرصه سیاسی این کشور و راهبرد دولت ائتلافی رویکردی قابل قبول، ولی تقریبا غیرممکن است. طالبان جز قدرت انحصاری خود بر افغانستان را قبول نخواهد کرد. همه اقدامات کنونی تاکتیکی برای عبور بدون تزاحم از مرحله گذار و تثبیت سلطه است. سخن‌گفتن درباره آینده، اندکی دشوار است. اگر سناریوی توافق آمریکا و طالبان را بپذیریم، تحولات افغانستان در راستای استراتژی آمریکا در مهار چین و روسیه قابل تحلیل است. اینکه طالبان تا چه اندازه می‌توانند مجری بخشی از این استراتژی آمریکا باشند، با درنظرداشتن روابط ویژه چین با پاکستان و نفوذ عمیق اطلاعاتی سازمان اطلاعات ارتش این کشور بر طالبان اجرای این استراتژی درباره چین را با تردید روبه‌رو می‌کند. درباره روسیه، اما قضیه اندکی پیچیده‌تر می‌نماید. خروج آمریکا از افغانستان هرچند در راستای استراتژی روسیه است و مسکو از آن استقبال می‌کند، ولی از نفوذ تفکر طالبانی به قلمرو روسیه از یک سو و تهدید متحدین خود در آسیای میانه به‌خصوص در تاجیکستان و ازبکستان واهمه دارد هرچند امنیت سرزمین اصلی هدف استراتژیک مسکو به حساب می‌آید. به‌طور طبیعی هند نیز با توجه به مناقشه دیرپای کشمیر و اقلیت قابل توجه مسلمان این کشور، با نگرانی تحولات افغانستان را دنبال می‌کند. درباره ایران، اما خطر بیش از این کشور‌ها به مرز‌های شرقی ما نزدیک شده است. اینکه افغانستان تحت سیطره طالبان جولانگاه همه گروه‌های تروریستی با پشتیبانی مالی و تسلیحاتی کشور‌های مخالف ایران شود، تصوری خیال‌پردازانه و ناشی از توهم توطئه نیست. حضور طالبان در مرز‌های ما با توجه به شایعات مشارکت نیرو‌های گروهک تروریستی جندالله در تصرف نیمروز و فراه از اهمیت امنیتی قابل توجهی برخوردار است که باید در مرکز توجهات امنیتی کشور قرار گیرد.
در حوزه تمدنی، حوزه نفوذ و عمق استراتژیک افغانستان از اهمیت ویژه‌ای برای ایران برخوردار است. سلطه طالبان با نگاه مبتنی بر تعصب قومی و حاکمیت تمام‌عیار پشتون‌ها، شیعیان هزاره و اقوام تاجیک، ازبک، ترکمن و سایر اقلیت‌های قومی این کشور را به‌شدت تحت فشار قرار خواهد داد. از این منظر باید برخی کشور‌های منطقه مخالف ایران را برنده اصلی تحولات افغانستان دانست که تلاش خواهند کرد آنجا را به نقطه آسیب‌پذیر و اعمال فشار به ایران تبدیل کنند. اجمالا می‌توان چنین نتیجه گرفت که ایران پس از ۲۰ سال از سرنگونی دولت قبلی طالبان که با تهاجم نظامی آمریکا و همکاری غیرقابل انکار ایران انجام شد، مجددا به نقطه صفر بازگشته با این تفاوت که هم با طالبانی مجهزتر و هوشمندتر روبه‌روست و هم کشور‌های دیگر درصدد فشار به ایران از طریق مرز‌های شرقی و فعال‌کردن گسل‌های قومی‌-مذهبی هستند.


اخبار ویژه ۳ شهریور
روزنامه کیهان
هتاکی یا مخالفت با وزیر پیشنهادی؟!
نماینده شازند در مجلس شورای اسلامی به بهانه مخالفت با وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اظهاراتی تند و دور از شأن مجلس داشت که با واکنش منفی سایر نمایندگان مواجه شد.
در حالی که صحن علنی مجلس باید محل بررسی منطقی و مؤدبانه صلاحیت وزرای پیشنهادی باشد، اما متاسفانه گاهی دیده می‌شود به دلایلی نامعلوم برخی از نمایندگان با ادبیاتی زشت و زننده به تخریب گزینه پیشنهادی می‌پردازند؛ اتفاقی که دیروز درباره ضرغامی، گزینه وزارتخانه میراث فرهنگی رخ داد.
محمود احمدی بیغش در جلسه علنی عصر دیروز به عنوان مخالف عزت‌الله ضرغامی وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: مخالفتم با استناد به موارد مستند و تحلیل و ارزیابی واقع‌بینانه است. هر چه گشتم و با بزرگان و صاحب‌نظران مشورت داشتم سر سوزنی، سوابق، تجربیات و تحصیلات و عملکرد گذشته شما تناسبی با وزارت میراث فرهنگی ندارد؛ به طوری که برخی از ما نمایندگان مجلس در عجب ماندیم که آقای رئیسی شما را مبتنی بر چه فاکتور‌هایی برای این وزارتخانه معرفی کردند.
وی افزود: آقای ضرغامی طبق اطلاع ما شما به عنوان مدعی ریاست جمهوری حتی رئیسی را قبول نداشته و در ایام انتخابات یک‌بار دعوت زحمتکشان ستاد ایشان جهت سخنرانی در تهران را نپذیرفتید.
وی گفت: اداره مطلوب این وزارتخانه با سهم‌خواهی سیاسی ناشیانه محقق نخواهد شد. از سویی کارنامه ضرغامی نشان می‌دهد در چینش مدیریتی اعتقاد چندانی به انتصابات تخصصی ندارد و هر فرصت مدیریتی را فرصتی برای تجمیع دوستان سیاسی دانسته که تجربه مدیریتی ضرغامی در صدا و سیما به گونه‌ای بود که هم‌اکنون هم آثار و تبعات اقدامات غیرکارشناسی و فله‌ای آن ادامه دارد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: با کدام شاخص و تخصص علمی در حوزه گردشگری می‌خواهید این مجموعه مهم را مدیریت کنید؟ مهم‌ترین شاخص گردشگری داشتن وجاهت ملی و اعتبار بین‌المللی فردی است که می‌خواهد در مسند وزارت بنشیند، اما ضرغامی نه از وجاهت ملی معقول برخوردار است و در سطح بین‌الملل هم فردی آشنا به شمار نمی‌آید.
حمله بیغش به ضرغامی محدود نشد و او رئیس‌جمهور و سایر وزرای پیشنهادی را هم بی‌نصیب نگذاشت و خطاب به رئیس‌جمهور گفت: آقای رئیسی بر مبنای کدام استدلال عقلی و حکم شرعی آقای ضرغامی را برای این وزارتخانه معرفی کرده است؟ اساسا برخی از ۱۹ وزیر پیشنهادی که به مجلس معرفی شده توهین آشکار به نمایندگان است. آن هم دولتی که با شعار عدالت و حذف ویژه‌خواری و ویژه‌پروری و مبارزه با فساد و تبعیض به صحنه انتخابات وارد شده، با برخی از این انتصابات و انتخابات روند ناامید‌کننده‌ای را شروع کرده است. دادن سهم به افراد و گروه‌های خاص مردم و دلسوزان نظام را آزرده خاطر کرده است. سؤالم از آقای رئیسی این است؛ کدام شاخص عدالت محوری را مصداق عمل قرار داده که ما از آن بی‌خبریم؟
نماینده شازند افزود: آقای رئیسی شما بعد از انتخابات سایت مدیران را راه انداختید، چند نفر از افراد معرفی شده خروجی این سامانه پر سر و صدا بودند؟ علاوه‌بر این موضوع معرفی ضرغامی به عنوان وزیر گردشگری برای خود او به حدی غافلگیر‌کننده بوده که در برنامه‌ها و گفتمان‌های عجولانه بیش‌تر با گفتمان و ساختار وزارت فرهنگ قاطی شده است و این برنامه‌ها برای دست یافتن جایگاه ایران در صنعت گردشگری بسیار ناامید‌کننده بوده و هیچ افق و چشم‌اندازی در آن دیده نمی‌شود.
اظهارات و ادعا‌های بیغش قابل نقد و بررسی است. از جمله حمله او به ضرغامی به دلیل روشنگری‌هایش در زمان فتنه ۸۸ از طریق رسانه ملی و عجیب آنکه به دلیل همین نقش‌آفرینی او را فاقد وجاهت ملی خطاب کردن!
اما در اینجا تاکید بیش‌تر بر نحوه ابراز و بیان مخالفت و برخی ادعاهاست. البته که موافقت یا مخالفت نمایندگان با هر فرد پیشنهادی حق آنهاست، اما ابراز این مخالفت باید اولاً منطقی و مستدل و ثانیا با ادبیاتی مؤدبانه و در خور شأن مجلس صورت گیرد. اگر بخواهیم بصورت ساده و روشن بگوییم، بهترین مثال برای چگونگی اظهار نظر مطلوب و پسندیده آن است که شبیه نطق دیروز عصر آقای بیغش نباشد! البته بعد از این اظهارات سعیدی که از قضا او نیز مخالف ضرغامی بود پشت تریبون رفت و اظهارات بیغش را غیرمنصفانه دانسته و از ضرغامی عذرخواهی کرد که با تشویق سایر نمایندگان مواجه شد.
سمینار ۳ روزه اندیشکده قطری برای بررسی مسائل ایران
هفته گذشته سمیناری سه روزه به دبیری «مهران کامروا» در مهم‌ترین مرکز مطالعاتی قطر (مرکز العربی للأبحاث) با موضوع «نهاد و سیاست در ایران» برگزار شد.
ریاست این مرکز را «عزمی بشاره» برعهده دارد؛ فردی که بعضا «عقل منفصل» سیاست خارجی دوحه خوانده می‌شود.
لیست ارائه‌دهندگان به این شرح است:
۱- شیرین هانتر: جمهوری اسلامی از منظر تاریخی؛ گسست‌ها و استمرار
۲- آرنگ کشاورزیان: اعتراضات، مشارکت و نمایندگی در نظام سیاسی لحظه‌ای
۳- علیرضا اشراقی: مروری بر تحولات و تطورات سپاه پاسداران
۴- ویلفرد بوچتا (WILFRIED BUCHTA): سازمان ریاست جمهوری در ایران؛ دوگانگی دائمی
۵- علیرضا رئیسی: مجلس شورای اسلامی؛ چگونگی شکل‌گیری و اهمیت آن
۶- امیر مهدوی: نقش سپاه پاسداران در سیاست خارجی ایران
۷- عبدالرسول دیوسالار: سازمان‌ها و نهاد‌های سیاست خارجی ایران
۸- شهرام اکبرزاده و محمود پرگو: انتخابات در ایران؛ فرصت‌ها و تهدید‌های نظام استبدادی
۹- حمیده درزاده: نظام قضائی ایران در دوره انتقالی
از یازده نفر فوق‌الذکر، ۱۰ نفر دارای تبار یا ریشه ایرانی
هستند.
نماینده فرهیخته! ۱۹ وزارتخانه و ۳۱ استان داریم
نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی روز گذشته و در جریان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی، از نوع چینش کابینه دولت سیزدهم انتقاد کرد و گفت: همیشه از ظرفیت ارزشمند فرهیختگان مازندران استفاده شده است، اما این‌بار شاهد نبودیم شخصیتی مازندرانی به عنوان اعضای اصلی کابینه معرفی شود.
علی بابایی کارنامی نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی در اخطار قانون اساسی جلسه دیروز مجلس با استناد به اصل ۳ قانون اساسی خطاب به دولت و مجلس عنوان کرد: استان مازندران از فرهیختگان بسیار زیادی برخوردار است، در تمام دولت‌ها و در کابینه‌ها از این ظرفیت ارزشمند استفاده شده است، اما این تنها دولتی است که در آن شاهد نبودیم شخصیتی مازندرانی به عنوان اعضای اصلی کابینه معرفی شود.
ظاهراً این نماینده محترم، کابینه را با گوشت نذری که باید قسمت شود اشتباه گرفته است و به این نکته ساده توجه ندارد که اساساً تعداد وزرا ۱۹ نفر است و تعداد استان‌های کشور ۳۱ عدد است و فرهیختگان در تمام مناطق و استان‌های کشور هستند و اگر قرار به نگاه و استفاده استانی از آن‌ها در کابینه باشد باید
۱۲ وزارتخانه دیگر تاسیس کرد. البته هدف از طرح چنین مباحثی در جلسه بررسی صلاحیت‌ها که به‌طور مستقیم از تلویزیون پخش می‌شود مشخص بوده و باید گفت چنین رفتاری توهین به شعور و شخصیت مردم عزیز و گرانقدر استان مازندران است.
تشکیل پرونده قضایی برای یک مقام ارشد دولت سابق
یک منبع آگاه گفت با توجه به گزارشات رسیده به کمیسیون اصل ۹۰ محکومیت روحانی و برخی از اعضای کابینه قطعی است.
یک منبع آگاه در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت: محکومیت یک مقام ارشد دولت سابق با توجه به شکایت‌های متعدد ثبت شده و مستند در این کمیسیون قطعی است. در این رابطه گفته شده است که پرونده محاکمه این مقام سابق دولتی توسط کمیسیون اصل ۹۰ آماده شده است و حتی حجت‌الاسلام نکونام نماینده سابق مجلس و رئیس سابق کمیسیون اصل ۹۰ مجلس نیز به عنوان قاضی پرونده تعیین شده است. تاکنون در سامانه ثبت شکایت‌های مردمی که توسط کمیسیون اصل ۹۰ مجلس راه‌اندازی شده بالغ بر ۴۵۰ هزار نفر ثبت‌نام کرده‌اند. همچنین ۱۶۰ وکیل حقوقی اعلام امادگی کرده‌اند که به صورت داوطلبانه و رایگان به نمایندگی از شاکیان در دادگاه حاضر شده و علیه این فرد اعلام جرم کنند.
کمیسیون اصل ۹۰ مرجع دریافت شکایت‌ها است و این شکایت‌ها را به قوه قضائیه ارجاع خواهد داد و با توجه به اسناد متقن دریافتی از شکات، احتمال محکومیت برخی از اعضای کابینه پیشین بالا است، اما اینکه قوه قضائیه چه حکمی صادر کند را نمی‌توان پیش‌بینی کرد.
********************
روزنامه وطن امروز**
پیکر علامه حکیمی در حرم رضوی آرام گرفت
مراسم تشییع پیکر استاد مجاهد محمدرضا حکیمی صبح روز گذشته در بارگاه منور ثامن‌الائمه (ع) حضرت علی بن موسی‌الرضا (ع) از بست نواب صفوی با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار شد. بر این اساس پس از قرائت زیارت امین‌الله و آیاتی از کلام‌الله مجید، نماز میت بر پیکر علامه مرحوم با حضور اعضای خانواده حکیمی، تولیت آستان قدس رضوی، نماینده، ولی فقیه در خراسان رضوی، علما و فضلای حوزه‌های علمیه قم و مشهد، مسؤولان خراسان رضوی و جمعی از علاقه‌مندان، توسط آیت‌الله سیدان اقامه شد.
در ادامه نیز پیکر استاد حکیمی در رواق دارالحجه حرم مطهر رضوی در کنار مدفن برادر کوچکش، حجت‌الاسلام علی حکیمی آرام گرفت. چهره‌های استانی از جمله آیت‌الله سید‌احمد علم‌الهدی نماینده، ولی فقیه، حجت‌الاسلام احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی و محمدرضا هاشمی فرماندار مشهد در این مراسم حضور داشتند.
این فقیه پاسدار مکتب تشیع در پی همه‌گیری ویروس کرونا مدتی بیمار شد تا اینکه چند روزی بنا به تشخیص پزشکان پس از تزریق دوز دوم واکسن کرونا در بیمارستان بستری و روز دهم ۱۰ تیرماه امسال از بیمارستان مرخص شد.
علامه محمدرضا حکیمی با شدت گرفتن بیماری بار دیگر به بیمارستان منتقل و در بخش مراقبت‌های ویژه تحت درمان قرار گرفت، اما رنج بیماری موجب رحلت این حکیم ۸۶ ساله در نیمه شب ۳۱ مرداد ۱۴۰۰ شد.
***
دستور اژه‌ای برای رسیدگی فوری به موضوع مأموران زندان اوین
در پی انتشار اخبار و تصاویری از زندان اوین، حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه، دادستان کل کشور را مامور کرد بدون فوت وقت به موضوع این زندان رسیدگی کند.
به گزارش میزان، متن دستور رئیس قوه قضائیه به دادستان کل کشور به شرح زیر است:
حجت‌الاسلام‌والمسلمین جناب آقای منتظری
دادستان محترم کل کشور
سلام علیکم
با توجه به اخبار و تصاویر منتشرشده در برخی رسانه‌ها درباره زندان اوین، به جنابعالی ماموریت داده می‌شود بدون فوت وقت، پیرامون موضوع مذکور و رفتار ماموران با زندانی و یا زندانی با زندانی با سرعت و دقت بررسی جامع به عمل آورده و نتیجه را به اینجانب گزارش نمایید.
غلامحسین محسنی‌اژه‌ای
***
ادعای خبرنگار آمریکایی درباره نامه‌نگاری آژانس اتمی با ایران
خبرنگار روزنامه آمریکایی «وال‌استریت ژورنال» مدعی شد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نامه‌ای به ایران خواستار دسترسی به سایت‌ها برای اطمینان از تداوم عملکرد تجهیزات نظارتی این نهاد شده است. به گزارش فارس، «لارنس نورمن» خبرنگار روزنامه آمریکایی «وال‌استریت ژورنال» در توئیتی مدعی شد «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نامه هفته گذشته خود به ایران خواستار دسترسی به سایت‌های ایران در این هفته برای به روز‌رسانی کارت‌های حافظه [دوربین‌ها]و امثال آن به منظور اطمینان از تداوم عملکرد تجهیزات نظارتی [این نهاد]شده است».
او در ادامه نوشت ایران هنوز پاسخ نامه آژانس اتمی را نداده است.
***
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا:
بازگشت دوجانبه به برجام به نفع منافع ملی ماست
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری‌اش جدیدترین مواضع دولت این کشور را در قبال تداوم مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در وین و برخی موضوعات دیگر پیرامون ایران بیان کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اینترنتی وزارت خارجه آمریکا، ند پرایس در کنفرانس خبری دوشنبه گفت: ما به وضوح گفته‌ایم اینکه به دنبال عملی کردن بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام باشیم، تا حد زیادی در راستای منافع ملی ما است. به یک دلیل ساده به نفع ما است و آن این است که یک بازگشت دوجانبه به پایبندی می‌تواند دوباره ایران را تحت سخت‌ترین و سرزده‌ترین بازرسی‌هایی [از تاسیسات هسته‌ای آن]قرار دهد که تاکنون درباره‌شان مذاکره شده. به نفع ما است مطمئن شویم به طور دائمی و قابل راستی‌آزمایی از دستیابی ایران به یک سلاح هسته‌ای جلوگیری شده است.
او در پاسخ به اینکه آیا واکنشی نسبت به واردات سوخت از ایران به لبنان توسط حزب‌الله دارد یا نه، گفت: تمام تحریم‌هایی که بر ایران اعمال شده، پابرجاست. تحریم‌ها درباره نفت خام و مواد نفتی تغییری نکرده است.
********************
روزنامه خراسان**
در پاسخ به پرسش خراسان
نیلی: بحران انرژی دارد فلج‌کننده می‌شود، اما بن بست وجود ندارد
حسین بردبار- استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف در نشست تخصصی حکمرانی انرژی در ایران که به همت این دانشگاه و اتاق بازرگانی و وزارت نیرو به صورت مجازی برگزار شد، با ارائه مقاله‌ای با عنوان معمای کمبود در وفور انرژی در ایران گفت: نرخ رشد مصرف انرژی در ایران چندین برابر اقتصاد‌های دیگر دنیاست و این شرایط کشور را به آستانه بحران رسانده است، اما بحران انرژی بن بست ندارد و راه حل دارد. دکتر مسعود نیلی، اقتصاد دان و استاد دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به مطالب فوق در این نشست تخصصی که اندیشکده تدبیر انرژی ایران برگزار کننده آن بود، با طرح دو چالش کمبود انرژی در کشوری که سرشار از منابع انرژی جهان است افزود: در حالی که هیچ رقمی به تولید ناخالص داخلی کشور افزوده نشده، اما مصرف برق بیش از ۵۰ درصد رشد کرده است. مسعود نیلی با اشاره به این که بحران انرژی در ایران وارد ابعاد فلج کننده‌ای می‌شود، افزود: با این حال این طور نیست که این بحران راه حل نداشته باشد. وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ما در پانل گفت و گوی این نشست درباره راه حل بحران انرژی در کشور گفت: مسئله‌ای که در بخش انرژی ایران اتفاق افتاده آن است که قیمت نسبی انرژی به دلیل تورم در طول زمان کاهش یافته است و می‌یابد و دولت‌ها هر از گاهی برای جبران آن جهشی در قیمت انرژی ایجاد می‌کنند، اما تا زمانی که تغییری در مکانیسم‌های مبادله ایجاد نکنیم، مسئله حل نمی‌شود.
رئیس دفتر رئیس جمهور:
افزایش اخیر قیمت‌ها ناشی از عوامل روانی است
رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان این که افزایش اخیر قیمت‌ها ناشی از عوامل روانی است، خاطر نشان کرد: نباید اجازه دهیم اخبار منفی و تبلیغات روانی باعث افزایش قیمت و متضرر شدن مردم شود. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، اسماعیلی در نشست هم‌اندیشی شورای اطلاع‌رسانی دولت، با اشاره به افزایش قیمت برخی کالا‌ها در روز‌های اخیر با بیان این که عموم کارشناسان معتقدند که این افزایش قیمت‌ها صرفا ناشی از عوامل روانی است، افزود: مدیران بخش‌های مختلف از جمله در بخش اطلاع‌رسانی باید درباره صیانت از حقوق مردم احساس تکلیف کنند و اجازه ندهند انتشار اخبار منفی و تبلیغات روانی دشمنان باعث افزایش قیمت کالا‌ها و خدمات و متضرر شدن مردم شود. اگرچه برخی کارشناسان، عوامل روانی را در افزایش قیمت برخی کالا‌ها موثر می‌دانند، اما معتقدند عواملی مانند افزایش نقدینگی، افزایش نرخ ارز، اشکالات در سیستم توزیع و ... تاثیر جدی بر قیمت‌ها دارد و نباید یک جانبه با موضوع برخورد کرد.
********************
روزنامه ایران**
تکذیب جلسات پنهانی مجلس برای رأی نیاوردن برخی وزرا
 خبر اول اینکه، رئیس و نایب رئیس مجلس ادعای یک نماینده درباره جلسات پشت پرده برای رأی نیاوردن برخی وزرای پیشنهادی را رد کردند. در جلسه دیروز مجلس محمود احمدی بیغش نماینده شازند در تذکری گفت: چرا باید رئیس مجلس جلساتی را برگزار کند و افرادی را فرا بخواند و خط دهی کند که چه وزرایی رأی بیاورند و چه وزرایی رأی اعتماد نیاورند. همه ما می‌توانیم مخالف یا موافق وزرا باشیم، می‌توانیم نظرات خود را به‌صورت علنی بیان کنیم. اگر نمی‌خواهید این مواضع علنی بیان شود در جلسه غیرعلنی نمایندگان را نصیحت و استدلال کنید که به این چند نفر رأی ندهید. به گزارش مهر علی نیکزاد نایب رئیس مجلس که ریاست جلسه را بر عهده داشت گفت: آقای بیغش از جلساتی که شما می‌گویید ما خبر نداریم. نمایندگان در بسیاری از جلسات دعوت می‌شوند، اما مستقل هستند، فکر دارند، بررسی می‌کنند و تصمیم می‌گیرند. جلسات متعددی نیز برگزار می‌شود و این جلسات مانع [ابراز نظر نمایندگان]نیست. بعد از اظهارات نیکزاد، احمد امیرآبادی نماینده قم با عصبانیت به سمت جایگاه رفت و خطاب به وی گفت: «اظهارات بیغش را تأیید کردی.» در ادامه نمایندگان اطراف امیرآبادی و نیکزاد جمع شدند و مجتبی ذوالنور دیگر نماینده قم نیز خطاب به نیکزاد اعتراض کرد. با شروع جلسه علنی نوبت عصر، احمد امیرآبادی در تذکری با طرح انتقادات تندی به احمدی بیغش گفت: مگر نمایندگان عروسک خیمه‌شب بازی هستند که هر چیزی را که دیگران می‌گویند گوش دهند. این حرف‌ها توهین به نمایندگان است. محمد باقر قالیباف رئیس مجلس هم توضیح داد: من اجازه نمی‌دهم چنین فضایی در مجلس ایجاد شود، چون ما تازه اول کار هستیم. وی با بیان اینکه هر کس موفقیت دولت و مجلس را دنبال نکند آب به آسیاب دشمن می‌ریزد ادامه داد: مجلس در رأس امور بوده و انجام وظایف قانونی‌اش وظیفه نمایندگان است. وی افزود: آن‌هایی که من را می‌شناسند می‌دانند که جز کار مردم و کارآمدی هیچ چیز دیگر موضوعیت ندارد. در این هنگام تعدادی دیگر از نمایندگان با فریاد خواستار ورود هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان به ادعا‌های احمدی‌بیغش شدند که قالیباف گفت: طبق آیین‌نامه، هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان در صورت وجود موضوعی آن را بررسی می‌کند، در این باره هم هیأت نظارت موضوع را بررسی کرده و اظهارنظر کند.
تکذیب ادعای ربایش هواپیمای اوکراینی و انتقال به ایران
 خبر دیگر اینکه، ایران ادعای اوکراین درباره هواپیماربایی را تکذیب کرد. «یوگنی ینین» معاون وزیر خارجه اوکراین روز گذشته مدعی شد یک هواپیمای این کشور که برای خارج کردن شهروندان اوکراینی به کابل رفته بود، به‌دست افراد ناشناس ربوده شده و به‌سمت ایران پرواز کرده است. به‌گزارش خبرگزاری «تاس»، وی ادعا کرد: یکشنبه گذشته، هواپیمای ما توسط افراد دیگر ربوده شد. روز سه‌شنبه، هواپیما عملاً از ما ربوده شد و با گروهی از مسافران ناشناس که به جای اوکراینی‌ها سرنشینان آن بودند، به سمت ایران پرواز کرد. به‌گزارش ایرنا، این ادعا، اما با واکنش سخنگوی هواپیمایی ایران رو به‌رو شد. محمدحسن ذیبخش، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری با تکذیب ادعای ربایش هواپیمای اوکراینی، گفت: این هواپیما دیروز در فرودگاه مشهد سوختگیری کرد و ساعت ۲۱:۵۰ دقیقه در فرودگاه کیف فرود آمده است. او با بیان اینکه این هواپیما بلافاصله پس از سوخت‌گیری از فرودگاه مشهد به‌سمت کیف پرواز کرد، ادامه داد: طبق رصد همکاران سازمان هواپیمایی کشوری ساعت ۲۱ و ۵۰ دقیقه شب گذشته به وقت تهران این هواپیما در فرودگاه کیف فرود آمده است. سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری تأکید کرد: ادعای ربایش هواپیما و گم شدن آن کاملاً از طرف سازمان هواپیمایی کشوری تکذیب می‌شود. در همین حال به‌گزارش تسنیم «اولِگ نیکولِنکو» سخنگوی وزارت خارجه اوکراین در نهایت گزارش‌ها مبنی بر ربوده‌شدن یک فروند هواپیمای اوکراینی از افغانستان و انتقال آن به ایران را رد کرد. هفته گذشته نیز به‌دنبال ناآرامی‌های افغانستان، یک فروند هواپیمای کام‌ایر این کشور به‌منظور سوختگیری در فرودگاه ارومیه فرود آمد و سپس به‌مقصد کیف اوکراین پرواز کرده بود.
رایزنی‌های نظامی تهران و مسکو
 دست آخر اینکه، امیر سرتیپ سعید شعبانیان، معاون هماهنگ‌کننده وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح در دیدار با «السکاندر فومین»، معاون وزیر دفاع روسیه ضمن تبریک برگزاری موفقیت‌آمیز نمایشگاه army ۲۰۲۱ مسابقات بین‌المللی نظامی به همتای روس خود، گفت: نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران علاوه بر میزبانی چند رشته ورزشی (غواصی دریایی، جام دریایی و اربابان سلاح) در مسابقات نظامی که در سایر کشور‌ها از جمله روسیه برگزار خواهد شد، شرکت می‌کنند. به گزارش ایسنا معاون وزیر دفاع ادامه داد: خوشحال هستیم که در پرتو اراده رهبران عالی‌رتبه دو کشور، روابط و همکاری‌های تهران و مسکو در یکی از بهترین دوران طلایی خود قرار دارد. وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مبارزه با تروریسم منطقه‌ای عنوان کرد: در حوزه همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور ایران و روسیه تجربه موفقی در مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و نابودی حکومت داعش در سوریه داشته‌اند و خوشبختانه این تجارب موفق باعث شد ایران و روسیه به یک درک و دیدگاه مشترک از موضوعات و تحولات منطقه‌ای بیش از گذشته نزدیک شوند. امیر شعبانیان با تشکر از اعلام مواضع و حمایت فدراسیون روسیه در رفع محدودیت‌های تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل گفت: خوشبختانه همکاری‌های میان وزارتخانه‌های دفاع دو کشور طی سال‌های گذشته مسیر مثبتی را دنبال کرده است و معتقدیم افزایش دیدار‌ها و رایزنی‌های میان مقامات دفاعی و نظامی دو کشور، کمک شایانی به تقویت و تحکیم اعتماد دو جانبه و افزایش میزان و سطح تعاملات و همکاری‌ها خواهد کرد.
********************
روزنامه شرق**
عربستان سعودی خبر داد
همکاری نظامی ریاض با روسیه
شاهزاده خالد بن سلمان، معاون وزیر دفاع عربستان سعودی که به مسکو سفر کرده، از امضای توافق همکاری نظامی با روسیه خبر داد. او در پیامی توییتری هدف از این توافق را توسعه همکاری‌های نظامی مشترک دو کشور اعلام کرد.
به گزارش ایندیپندنت، شاهزاده خالد بن سلمان روز دوشنبه با سرگئی شویگو، معاون وزیر دفاع روسیه ملاقات کرد. دو طرف درباره تقویت همکاری‌های نظامی و دفاعی گفتگو کردند. خالد بن سلمان با اشاره به این ملاقات در توییتر نوشت: «درباره حفظ ثبات و امنیت در منطقه و چالش‌های مشترک پیش‌روی دو کشور گفتگو کردیم». در‌همین‌حال خبرگزاری تاس روسیه نوشت که این کشور به‌دنبال همکاری نظامی-فنی با عربستان سعودی است. به گزارش تاس، معاون وزیر دفاع روسیه از همتای سعودی خود برای شرکت در اجلاس نظامی بین‌المللی ارتش ۲۰۲۱ قدردانی کرده است. او گفت: «به‌دنبال توسعه همکاری در بخش‌های نظامی-تکنیکی بر مبنای منافع مشترک هستیم».
در گسترده‌ترین حملات از زمان جنگ ۱۱ روزه
اسرائیل غزه را بمباران کرد
جنگنده‌های اسرائیلی بامداد روز سه‌شنبه مناطق مختلفی در شمال، جنوب و شرق شهر نوار غزه را بمباران کردند. به گزارش ایسنا، به نقل از القدس العربی، ارتش اسرائیلی در بیانیه‌ای که در حساب توییتری خود منتشر کرد، اعلام کرد که جنگنده‌های این کشور پایگاه «قادسیه» متعلق به گردان‌های قسام در غرب خان یونس (جنوب)، شرق محله زیتون در جنوب و تونلی در شهر جبالیا (شمال) را علاوه بر یک سکوی پرتاب موشک در شرق غزه مورد حمله قرار دادند.
او افزود که این حملات در پاسخ به پرتاب بالن‌های آتش‌زا به سمت شهرک‌های مجاور غزه صورت گرفت. خبرنگار آناتولی در غزه نیز به نقل از شاهدان عینی و منابع امنیتی گزارش داد که جنگنده‌های اسرائیلی به چهار منطقه از جمله دو منطقه در خان یونس (جنوب)، زمین‌های کشاورزی در محله زیتون در شرق شهر غزه و مکانی در شهر جبالیا در شمال غزه حمله کردند. همچنین ارتش رژیم صهیونیستی در اطراف پایگاه صوفا در شرق رفح اقدام به شلیک منور کرد. اوایل روز دوشنبه، سازمان آتش‌نشانی اسرائیل از آتش‌سوزی در شهرک‌های غلاف غزه به‌دلیل پرتاب «بالن‌های آتش‌زا» خبر داد و افزود تیم‌های آتش‌نشانی و امداد و نجات، از جمله واحد‌های داوطلب و تیم‌های ارتش در‌حال تلاش برای اطفای حریق هستند. منابع عبری‌زبان اعلام کردند که حملات بامدادی به غزه، گسترده‌ترین حمله به این منطقه از زمان توقف جنگ ۱۱ روزه بوده است. در مقابل منابع محلی در نوار غزه از شلیک ضدهوایی مقاومت فلسطین به سمت جنگنده‌های اسرائیلی در شرق غزه خبر دادند. این منابع اعلام کردند پدافند هوایی مقاومت فلسطین با جنگنده‌های متجاوز اسرائیلی در آسمان مناطق مختلف نوار غزه مقابله کرد.
آغاز گفت‌وگوی راهبردی قطر با ژاپن
محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، وزیر خارجه قطر، اعلام کرد که نخستین دور از گفت‌وگوی راهبردی بین قطر و ژاپن آغاز شده است. او در دیدار با یوشیمیتسو موتگی، همتای ژاپنی خود و هیئت همراه او، به بررسی روابط و همکاری دوجانبه بین دو کشور پرداخت. رئیس دستگاه دیپلماسی قطر ضمن تحسین سطح روابط دوجانبه و همکاری مفید و دوستی بین دو کشور، بر اهتمام قطر برای تقویت این روابط و توسعه همه‌جانبه آن و اهتمام خود به برگزاری جشن پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دوجانبه طی سال آتی و از طریق رویداد‌های فرهنگی و ورزشی بین دو کشور تأکید کرد. از طرفی دیگر وزیر خارجه ژاپن ضمن تأکید بر اینکه کشورش شراکت جامعی با قطر و در زمینه‌های مختلف به‌ویژه بخش انرژی همکاری دارد، پیشرفت قابل‌ملاحظه روابط دوجانبه بین دو کشور را خوب توصیف کرد. او با تأکید بر اینکه قطر دوست واقعی کشورش است، گفت که گاز طبیعی مایع و نفت قطر، نقش حامیانه‌ای در رشد اقتصادی ژاپن طی چندین سال داشته است.