یادداشت ها و اخبار ویژه روزنامه های داخلی (چهارشنبه 5 آبان 1400)
خبر ورود مسترکارت غول پرداخت آمریکایی به بازار رمزارز باعث تقویت جایگاه این ارزها شد. بر این اساس پس از سه روز ریزش، همه ارزهای دیجیتالی مهم صعود کردند. مسترکارت در حال همکاری با پلتفرم بکت است تا امکان ارائه خدمات مبتنی بر رمزارزها را در بنگاههای تجاری و بانکهای کوچک برای مشتریان خود فراهم کند. در بیانیه صادرشده توسط مسترکارت به همین مناسبت آمده است: مشتریان امکان خرید و فروش و نگهداری ارزهای دیجیتالی را با استفاده از کیف پولی که معرفی میشود، خواهند داشت.
یادداشت روزنامههای ۵ آبان
روزنامه کیهانجنگ روانی، حربه جدید دشمنان علیه مردم ایران/سید محمدسعید مدنی
۱- آمریکای سلطهگر و دولتهای دستنشانده و وابسته به آن بهویژه در منطقه، تنها میتوانند با القای جدایی و فاصله پرنشدنی میان مردم و نظام در ذهن مردم کشورهای خود دشمنی و جنگ را علیه جمهوری اسلامی ایران توجیه نمایند آنها خوب میدانند که اکثریت مردم مسلمان و حتى غیرمسلمان منطقه کشورهای غرب آسیا برخلاف دولتهای بیهویت و گوش به فرمان قدرتهای شروری مثل آمریکا، طرفدار ایران اسلامی هستند که با برپایی انقلابی توحیدی و ضد استکباری شجاعانه و شرافتمندانه در برابر زیادهخواهیها و قلدری قدرتهای خبیث استعماری، چون آمریکا و انگلیس و... قد علم کرده و مردانه ایستادگی میکند. مردم منطقه با اشتیاق و کنجکاوی خاص رویدادهای ایران و مقابله جانانه آن را در برابر مستکبران عالم به نظاره نشسته و اخبار آن را رصد میکنند و حتی در بعضی برههها و مقاطع به طرفداری از آن دست به تظاهرات میزنند و علنا به میدان میآیند. تظاهرات خیرهکننده و مراسم باشکوه و صلابتی که در واکنش به شهادت سردار دلها نه فقط در ایران که در اکثر کشورهای مسلمان منطقه و دورتر از آن مثل هند و بنگلادش و... برپا شد سند محکم و شاهد غیرقابل انکاری است برای اثبات این ادعا.۲- امروز و بیش از هر چیز به دلیل وقوع انقلاب اسلامی، ماهیت آمریکا و استعمار و بالاخره مولود ننگین آنها رژیم صهیونیستی که به راستی ننگ بشریت و تاریخ آن است برای همگان و حتی کسانی که خود را به حماقت و نفهمی میزنند، روشن است. یکی از برکات انقلاب اسلامی افشای چهره جنایتکار و غارتگر دولتهایی مثل آمریکا و نوچههای اروپایی آن بود، همچنین افشای ماهیت صهیونیستی حکومتهای دستنشانده و خود فروخته منطقه بود که این روزها با گستاخی و بیشرمی «عادیسازی» روابط خود را با اسرائیل اعلام میکنند. البته آگاهان خوب میدانند که این حکومتها و دولتکها روابط خود را با اسرائیل «عادیسازی» نمیکنند بلکه به ناچار آن را «علنی» میکنند. این دولتها اگر از آغاز و پیش از این با اسرائیل سر و سِر و پشتپرده رابطه نداشتند و از پشت به مسلمانان و جهان عرب خنجر نمیزدند، بساط اسرائیل و صهیونیستها یا اصلا در این منطقه پهن نمیشد یا خیلی پیشتر از اینها جمع شده بود...
طی ۴۳ سال گذشته در مصاف رویاروی و صریح و مردانه انقلاباسلامی با جبهه استکبار به سرکردگی شیطان بزرگ، نقاب تمدنخواهی و طرفداری از حقوق بشر و دموکراسیطلبی دریده شد و از پس آن چهره واقعی و زورگو و تروریست آمریکا بر جهانیان نمایان گشت. حالا دیگر حتى دولتمردان و کشوری اروپایی مثل فرانسه هم که خاصه بعد از جنگ دوم جهانی بهعنوان یکی از همدستهای اصلی آمریکا در ارتکاب اعمال سلطهگرانه و تجاوزکارانه علیه ملتهای ضعیف جهان شناخته میشود اخیرا از خوی قلدرمآبانه و رفتارهای فریبکارانه و مستکبرانه آمریکا به تنگ آمده صدا به اعتراض و شکایت بلند کرده است.
۳- تکلیف انقلاب اسلامی و آمریکا و جریان استکبار کاملاً روشن است. آمریکا تا آمریکاست و انقلاب اسلامی تا ماهیت و ذات خود را حفظ کرده، ایجاد یک رابطه سالم و سازنده میان این دو بهطور منطقی منتفی است؛ بنابراین بهنظر میرسد امروز یکی از چالشهای اصلی و درگیریهای تعیینکننده در داخل با پادوهای رسمی و جریانات ضد ارزشها و آرمانهای انقلاب و سرآمد همه آنها، یعنی ضد عدالت است چالش مهمی که اگر جدی گرفته نشود و بدتر از آن آنگونه که بعضی میخواهند نادیده گرفته شود و به موقع و با قدرت با آن مقابله نشود، دشمنان قدیمی و کینهتوزی مثل آمریکا را هم که از انقلاب اسلامی سیلیهای سنگین و ضربات مادی و حیثیتی هولناکی دریافت کرده است، امیدوار و در تداوم دشمنی خود جریتر میکند. جریانی که در داخل تمام همّ و غمّ خود را به کار بسته و به شکل و شیوههای مختلف بهدنبال اثبات ناکارآمدی نظام و القای تز دشمنانه جدایی مردم از نظام است.
جریانات و کسانی که با ظاهر خودی شناسنامه ایرانی و حتی گاه با سوءاستفاده از جایگاههای رسمی و رسانههای مجازی و... بدون تعارف، «ضدانقلابی» رفتار میکنند در تخریب و زدن انقلابی که مردم ایران خود موجد و برپادارنده آن بودند از هیچ تلاش و شیطنتی فروگذار نمیکنند و تا میتوانند علیه آن سمپاشی و دروغپردازی میکنند، آدرس غلط میدهند و در پی تبرئه دشمنان و تحریف و گمراهی افکار عمومی هستند. کسانی که جان کلام و عصاره همه حرفها و مثلا تحلیلهایشان این است که جز سر خم کردن جلوی غرب و تسلیم خواستههای زیادهخواهانه آمریکا شدن؛ چارهای نیست! و با تظاهر احمقانه و خندهدار به روشنفکری نام آن تسلیم ذلتبار و وطنفروشی را «رئالیسم» نیز میگذارند! و خلاصه در چنین وضعیتی حرف زدن از انقلاب و رفتار و حکومت انقلابی و بالاتر از آن بازگشت به خویشتن فرهنگی و تاریخی و احیای دولت و تمدن اسلامی را خیالبافی و رویاپردازی مینامند.
۴- جالبتر این است که کسانی و جریاناتی و... امروز بهعنوان صاحبنظر و نظریهپرداز این حرفها را میزنند و همزبان با رسانهها و جریانات مرتجع معاند و اپوزیسیون عقبمانده خارجنشین در رسانههای زنجیرهای خود تقریبا همهروزه تکرار و برآن تأکید میورزند که خودشان یا جریانهای متبوعشان سالها خاصه در سالیان اخیر بر مسند قدرت بوده و، چون همهچیز این مملکت حتی آب خوردن مردم را به کنار آمدن با «کدخدا» و امضای قراردادهای ظالمانه و مغایر با استقلال و عزت ایران اسلامی میدانستند، ضمن سوءاستفاده از رای و اعتماد مردم تقریبا همه این تزها و ایدههای اشاره شده را به مرحله اجرا در آوردند و با رفتارهای کاسبکارانه داخلی و مذاکرات و ارتباطات ذلیلانه خارجی مسبب اصلی نابسامانیهای موجود و معضلات چندجانبه اجتماعی و مشکلات اقتصادی مردم هستند. کسانی که به جای پاسخگویی و شرمنده بودن حالا با وقاحت دارند ژست طلبکار هم به خود میگیرند! در حالی که این روزها حضور آنان در دادگاه و پاسخگو بودن درباره عملکردهای غلط و ترکفعلهای مشکوک یکی از خواستهها و مطالبات مهم و جدی مردم ایران است.
۵- گرانی و تورم اصلیترین گرفتاری امروز مردم است. بدون شک مشکلات ساختاری اقتصاد وابسته و بیمار ایران که متأسفانه به دلایل مختلف بعد از گذشت ۴۲ سال از پیروزی انقلاب هنوز حل و درمان نشده است یکی از اصلیترین علل بروز این مشکل و سایر مشکلات اقتصادی ایران است. عامل تحریم هم یکی دیگر از دلایلی است که از سوی کارشناسان و دولتمردان (البته با اختلافنظرهایی درباره ضریب و درصدهای موثر و...) بهعنوان دلیل گرانی و تورم شمرده میشود؛ اما آنچه تقریبا همه اقتصاددانان و کارشناسان بهعنوان اصلیترین و تأثیرگذارترین عامل گرانی از آن نام میبرند حاکمیت دلالیسم فربه شده و طلبکار و افسارگسیختگی عمدی و جهتدار قیمتها و بالاخره فقدان نظارت جدی و... در آن کاملاً قابل ملاحظه و مشاهده است. اما از گرانی بدتر و مخربتر از جنگ اقتصادی، عدم تثبیت قیمتها و فقدان تنظیم و آرامش در بازار است که در کنار سمپاشیهای پیدرپی و شایعات بیاساس و اظهارات ناپخته و ابلهانه سران تحریک شده توسط رژیم رسوای صهیونیستی بعضی دولتهای همسایه و... روح و روان و اعصاب مردم را نشانه گرفته است.
ین واقعیت و مسائل نشان میدهد که: اولا انقلاب اسلامی دارد در مسیر صحیح و اصیل خود حرکت میکند و به همین دلیل هم دشمنان زخمخورده و خشمگین برای مقابله با آن دیوانهوار دست به هر حربه و ابزاری از تبلیغاتی و نظامی گرفته تا... اقتصادی و معیشتی میزنند و از خارج به شکل علنی و در داخل به صورتهای مختلف مشغول ایجاد اخلال و مانع بر سر راه اقدامات انقلابی و اصلاحی هستند و ثانیا بر دولت و دولتمردان است که با کمک سایر قوا و تشکیلات و امکانات، طرحی نو دراندازند و قاطعانهتر از همیشه به مقابله قهری و عملی با این هجمهها برخیزند و بهویژه برای ایجاد فضای امن و سالم و سازنده بر سر جامعه تلاش کنند و عملاً مانع از تحقق اهداف دشمنان و بدخواهان این کشور انقلابی شوند که بیش از هرچیز جامعه و مردم را هدف تیرهای کینهتوزانه خود قرار دادهاند.
سرانجام اینکه از دولت سیزدهم که در انجام پروسه واکسیناسیون از مرحله خرید و تامین و... تا واکسینه کردن اکثریت جامعه آن هم در فاصله زمانی کوتاه و باز آن هم بدون اینکه لازم باشد زیر بار امضای قراردادهایی نظیر FATF و نظیر آن برود، بسیار موفق عمل کرده و موجب رضایت مردم شده است، حالا و در مقطع کنونی انتظار میرود که درباره مسائل اقتصادی و بهویژه معیشتی مردم دست به اقداماتی ملموس بزند و با حرکت پرشتاب به سوی «عدالت» همهجانبه بیش از پیش موجب امیدواری و رضایت مردم و یاس و نومیدی بدخواهان این ملک و ملت شود.
روزنامه وطن امروز
بنبست سیاسی آمریکا و زمستان سرد بیاعتنایی به واشنگتن/ثمانه اکوان
هنوز یک سال از دوران رقابتهای انتخاباتی سال ۲۰۲۰ و برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا که منجر به شکست ترامپ در این انتخابات شد نگذشته است و در عین حال نزدیک به ۳ سال دیگر نیز تا پایان دوران ریاستجمهوری بایدن مانده است، اما به نظر میرسد رقابتهای انتخاباتی و اتهامزنیهای رسانهای درباره تقلب در انتخابات همچنان در آمریکا ادامه داشته باشد. دونالد ترامپ که از همان ابتدا بر طبل تقلب در انتخابات میکوبید، همچنان حاضر به پذیرش نتایج انتخابات ۲۰۲۰ نیست و اخیرا از حامیانش خواسته است تا زمانیکه نتایج قطعی انتخابات ریاستجمهوری و مساله تقلب در انتخابات مشخص نشده، در انتخابات کنگره سال ۲۰۲۲ و همچنین ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ رای ندهند. نکته جالب در این میان این است که نمایندگان جمهوریخواه در کنگره آمریکا نیز تا حد زیادی با صحبتهای ترامپ همراهی کرده و خواستار رسیدگی ویژه به مساله تقلب در انتخابات هستند و گمان نمیکنند تلاش ترامپ برای وادار کردن مردم به حضور نیافتن در انتخابات به ضرر آنها در انتخابات ۲۰۲۲ تمام شود.موضوع دیگری که ترامپ بشدت در حال پیگیری آن در کنگره است، ایجاد اختلال در روند بررسی دلایل و ریشههای حادثه ۶ ژانویه و حمله معترضان به ساختمان کنگره است. یاران ترامپ مانند استیو بنن مشاور او، که بعضا در طول دوران ریاستجمهوری او از دولتش خارج شده بودند و انتقاداتی نیز به او داشتند، اعلام کردهاند با تحقیقات کنگره همکاری نمیکنند و حاضر شدهاند در این راه حتی متهم و دادگاهی نیز بشوند. ترامپ در عین حال از دولت بایدن به دلیل اعطای مجوز به کنگره برای بررسی اسناد محرمانه کاخ سفید در روز ۶ ژانویه شکایت کرده است و این نشان میدهد مسلما مسائل پشت پرده زیادی در روزهای منتهی به ۶ ژانویه در کاخ سفید رخ داده است که ترامپ مایل نیست آنها فاش شوند. از سوی دیگر همه این مسائل در شرایطی رخ میدهد که بر اساس آخرین نظرسنجیهایی که توسط سایت یاهو و مؤسسه YouGov انجام شده است، ۶۶ درصد جمهوریخواهان معتقدند در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ تقلب شده و رأیهای ترامپ دزدیده شده است. در همین حال ۱۸ درصد جمهوریخواهان نیز بر این باورند جو بایدن به صورت ناعادلانهای انتخابات را برده است.
مهمترین مسالهای که در حال حاضر آمریکا و دموکراتها را تهدید میکند تلاش ترامپ برای روشن ساختن ابعاد تقلبها یا مهندسی انتخابات در سال ۲۰۲۰ است. از همین رو رسانههای دموکرات و برخی شخصیتهای تاثیرگذار در مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کردهاند ترامپ نه به دنبال اثبات پیروزی خود در انتخابات سال ۲۰۲۰، بلکه به دنبال زیر سوال بردن دموکراسی آمریکایی است. لیز چنی نماینده جمهوریخواه کنگره که انتقادات زیادی به ترامپ دارد، اعلام کرده است او به دنبال شرکت در انتخابات ریاستجمهوری نیست بلکه میخواهد در تاریخ آمریکا ثبت شود که قربانی یک انتخابات همراه با تقلب بوده است. همین صحبتها باعث شده است جمهوریخواهان به دنبال اخراج چنی از کنگره باشند، زیرا معتقدند این حق ترامپ است که اگر اعتقاد دارد تقلبی در انتخابات شده آن را پیگیری کرده و صحبتهای خود را ثابت کند.
درگیریهای جدید دموکراتها با جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان و سنا بر سر لوایحی که دولت آمریکا به این مجالس ارائه کرده است، نشان میدهد درگیریها بین ۲ حزب آمریکا قرار نیست به این زودیها پایان یابد. دولت بایدن در پاسخ به تلاش جمهوریخواهان در برخی ایالتهای آمریکا برای محدود کردن حق رای مردم، لایحهای را به کنگره داده است که بر اساس آن تمام این اقدامات که معمولا توسط فرمانداران انجام میشود، غیرقانونی شناخته میشود. با این حال جمهوریخواهان با انجام «فیلی باستر» یا برگزاری جلسات سخنرانی طولانی، مانع بررسی این لایحه در کنگره شدهاند. حالا هر ۲ حزب آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که راه فتح کاخ سفید یا بررسی مساله تقلب در انتخابات سال ۲۰۲۰، رسیدن به ساختمان کنگره است؛ از همین رو انتخابات کنگره در سال ۲۰۲۲ از اهمیت بالایی برخوردار است.
تا زمانی که کنگره آمریکا درباره حادثه ۶ ژانویه تحقیق میکند، سایر اقدامات ترامپ برای اثبات تقلب در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ بینتیجه باقی میماند. از سوی دیگر تا زمانیکه ترامپ و حامیان جمهوریخواه او در کنگره به دنبال بررسی ادعاهای خود و اثبات آنها هستند، دموکراتها نیز نمیتوانند کار تبلیغاتی لازم برای مقصر جلوه دادن ترامپ در حادثه ۶ ژانویه را انجام دهند. بنبست به وجود آمده در رفتار نمایندگان دموکرات و جمهوریخواه و رؤسای هر ۲ حزب، نشان میدهد شکاف سیاسی به وجود آمده در فضای سیاسی واشنگتن و در عین حال فضای اجتماعی آمریکا همچنان قرار است ادامه داشته و آثار خود را روی تصمیمات و سیاستگذاریهای سیاسی و اقتصادی نیز به نمایش بگذارد. جامعه آمریکا حالا یکسال پس از آشفتگی انتخابات ۲۰۲۰ همچنان در تنش به سر میبرد و به نظر نمیرسد با قاطعیت هر ۲ حزب برای پیگیری منافع خود، بتوان انتظار داشت مردم زیادی در انتخابات کنگره شرکت کنند. از همین رو تحلیلگران آمریکایی عقیده دارند زمستان سرد بیاعتمادی و بیاعتنایی مردم به فضای سیاسی واشنگتن در راه است.
روزنامه خراسان
گزینهای روی میز نیست، اما .../مصطفی منتظر
بازگشت آمریکا به برجام، یکی از وعدههای انتخاباتی بایدن بوده است. وعدهای که از روزهای اول دولت وی، در اظهارات مقامات این کشور تکرار شده، اما در عمل، رنگ دیگری از واقعیت داشته است. شش دور مذاکرات وین و خواست ایران برای تضمین گرفتن از آمریکا مبنی بر خارج نشدن مجدد این کشور از توافق، با پاسخ منفی واشنگتن مواجه شد. بر اساس آن چه به تازگی مشخص شده است آمریکاییها حتی حاضر به دادن تضمین برای باقی ماندن بایدن در توافق تا زمان برسرکار بودن وی هم نبودهاند. از طرف دیگر احتمال سوءاستفاده آمریکا از مکانیزم ماشه و برگرداندن تحریمهای سازمان ملل پس از ورود به توافق بسیار جدی است؛ موضوعی که آمریکاییها درباره آن نیز حاضر به دادن تضمین نیستند. این عوامل باعث شده تا شش دور مذاکره وین به نتیجه نرسد. پس از انتخابات در ایران و تغییر دولت و تیم سیاست خارجی، این موضوع که مدت زمانی برای برسرکار آمدن تیم جدید لازم است، باعث شد تا مذاکرات متوقف شود. این توقف و همچنین روند روبهرشد صنعت هستهای در ایران، باعث شده است تا آمریکاییها و اروپاییها به سمت فشار و تهدید قدم بردارند. عبارت پلنبی یا راه جایگزین و همچنین گزینههای دیگر روی میز با تشویق اسرائیل به ادبیات غربیها اضافه و مسئله عدم انتفاع از بازگشت به برجام برای آمریکا مطرح شد.حتی نخست وزیر اسرائیل برای سوق دادن آمریکا به سمت اجرایی کردن این راه دوم و منصرف شدن از مسیر اول به واشنگتن رفت که البته حداقل در ظاهر با مخالفت بایدن مواجه شد. نکته اساسی در وضعیت کنونی این است که آمریکا گزینه جایگزین واقعی ندارد. از طرفی ترامپ هرچه را میشده تحریم کرده و دیگر جایی برای تحریم و فشار اقتصادی باقی نمانده و ایران در حال بازیابی اقتصادی و آغاز مسیر مجدد رشد اقتصادی است. از طرف دیگر گزینه نظامی برای آمریکا امکان پذیر نیست؛ آمریکا در سه سال اخیر بخش اعظمی از نیروهای خود را از غرب آسیا خارج کرده است. آنان پایگاه خود در شرق ایران را از دست دادهاند و پایگاه خود در قطر را تخلیه کرده اند و به زودی باید نیروهای رزمی خود را از عراق خارج کنند؛ این یعنی آنها نیروی رزمی چندانی در خاورمیانه ندارند. از همه اینها مهمتر آن که آمریکا اصلا علاقهای به درگیری و هزینه دادن در خاورمیانه ندارد.
سیاست تمرکز بر چین باعث شده آمریکا تا جای ممکن خود را از مسائل این منطقه دور سازد لذا ادعای رفتن به سمت گزینههای دیگر که توسط تیم وزارت خارجه آمریکا مطرح میشود، بیشتر یک بازی روانی برای فشار برایران است تا یک گزینه واقعی. در این میان خبر تخصیص یک ونیم میلیارد دلار برای تمرین حمله به ایران توسط اسرائیل نیز نوعی تقسیم کار بین آمریکا و صهیونیست هاست تا فشارهای روانی بر ایران را افزایش دهد؛ چراکه پرواضح است اسرائیل در وضعیت کنونی منطقه و بدون پشتیبانی حضوری و رزمی آمریکا توان چنین جسارتی را ندارد. هم از جهت توان حداکثری ایران در پرتاب موشک و هم از جهت توانمندی بسیار بالای گروههای مقاومت در منطقه؛ لذا این بلوفها را باید در همین چارچوب دید و نه بیشتر. تا این جای کار ایران با رفتار منطقی خود طلبکارِ خروج آمریکا از توافق است و تغییر دولت نیز برای آن منطقی بوده است. امکان تغییر شکل اساسی مذاکرات که در آینه تغییر مکان آن از وین به بروکسل نمایان شده است، حق دولت جدید است، اما باید تاخیر در آغاز توضیح داده شود و همراهی دولتهای همسو در توافق را با خود داشته باشد تا جای طلبکار و بدهکار را در فضای دیپلماسی بینالمللی تغییر ندهد.
مسیری که به نظر، آمریکا با آن موافق نیست. در این میان پیشبرد دیگر عناصر پشتیبان که در مذاکرات اثرگذار است، باید با قوت ادامه یابد. امری که سیاست اعلامی دولت کنونی است. تصحیح و اصلاح ساختارهای اقتصادی، همکاری منطقهای و گسترش گفتگو برای بازسازی سیاسی، همچنین کنترل شرایط اقتصادی و شرایط روانی در داخل ایران از مهمترین موارد لازم در اثرگذاری مثبت بر مذاکرات آتی است. انتشار برخی اسناد از مشکلات کشور یا بروننمایی اختلافات و مسائل در برهه کنونی همسنگ همان اشتباه معروفی است که رئیس جمهور سابق مرتکب شد و در نیویورک و قبل از آغاز مذاکرات هستهای از خزانه خالی سخن گفت و دست کشور را در بدهبستان خالی نشان داد؛ لذا هوشمندی در تمامی این عرصهها لازم است.
روزنامه ایران
اجلاس همسایگان افغانستان در تهران
در کنار هم برای صلح و توسعه/حسین امیرعبداللهیان*حضــــــور نظامیــــان امریکایی و نیروهای متحد آنها در افغانستان و خروج مفتضحانه و فاجعهبارشان از این کشور آنچه برجای گذاشــــته، یک کشور شدیداً نابسامان و یک ملت ستمدیده و نگران است؛ آیندهای مبهم برای کشوری که زمانی با شعار تکراری توسعه دموکراتیک و به نوعی مدرن مورد تجاوز نظامی قرار گرفت. در سال ۱۳۸۱ زمانی که جنگطلبان امریکایی در ادامه یکجانبهگرایی برای به اصطلاح جهانیسازی در چهارچوب ادعای «جنگ با ترور» به نحوی بیپروا منطقه ما را مورد تاخت و تاز قرار دادند، در گوشه و کنار کسانی بودند که با تمجید از این جنون، آیندهای روشن برای کشورهای مورد تجاوز پیشبینی کردند.
صادقانه بگوییم در آن ایام، آسیای غربی واقعاً شاهد تحولاتی بود، اما تحولاتی به سمت بیثباتی و جنگ و توأم با عبرت. این شرایط که تا امروز ادامه داشته و منطقه ما را درنوردیده، بیش از پیش به افراطگرایی و تروریسم دامن زده و به شکلگیری محیطی ناامن منجر شده، محیطی که مستعد تنش و منازعه شده است. این فصل تلخ، یک درس سخت برای همه ما در غرب آسیا و بخصوص کسانی دارد که همچنان به قدرتهای خارجی امید بستهاند: برونسپاری امنیت و تکیه بر قدرتهای سلطهجو، خیالی خام و سرابی ناپایدار است. این تاریخچه پرمصیبت از گذشته افغانستان، یادآور یک اصل اصیل است و آن که کشورهای منطقه، باید سرانجام گردهم آمده و به صورت جمعی برای پاسخ به پرسشها، انتظارات مردم و ایجاد محیطی شکوفاتر، امنتر و باثباتتر مجاهدت کنند و این مقوله ناب و ارزشمند نه بر اساس یک الگوی تحمیل شده یا کلیشه، بلکه باید مبتنی بر یک چهارچوب بومی و همهشمول برای همکاری منطقهای صورت واقعی پذیرد.
اینجا در ایران، همواره دست دوستی و آغوش برادری به سوی همسایگان و در حقیقت تمام کشورهای این منطقه باز است. دکتر رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران با این نگرش کار بزرگ خود را آغاز کرده و طراحی یک سیاست خارجی متوازن، دیپلماسی پویا و هوشمند را در دستور کار قرار داده که در این طرح بدیع روابط با همسایگان و کشورهای آسیایی در اولویت جای گرفته و تقویت روابط سیاسی و اقتصادی در منطقه با تکیه بر پیوندهای مشترک تاریخی، فرهنگی، مذهبی و جغرافیایی محورهای تحرک و ارتباطات جدید خواهد بود. این چهارچوب گویای این باور عمیق است که اشتراکات ما در این منطقه به مراتب بزرگتر و مستحکمتر و مهمتر از اختلافنظرهای کوتاهمدت و گلایهها است.
امروز کشورهای منطقه به تجربه دریافتهاند که راهبرد امنیت پایدار و رفاه و توسعه با همافزایی منطقهای و همکاری همسایگان حاصل میشود. همکاری منطقهای با تکیه بر ارکان معنوی فضیلت همسایگی درصدد است فرصتهای ناشی از همجواری را بازاحیا و استفاده و تهدیدهای آن را کاهش دهد. دور جدید تلاش مشترک ما درباره افغانستان آزمونی مهم با تکیه بر ظرفیتهای وسیع و متنوع همسایگان این کشور در این راستا تفسیر میگردد. دومین اجلاس وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران گام دیپلماسی دولت جدید ایران جهت تقویت همگرایی و پیوندهای منطقهای بدون مداخله قدرتهای خارجی بر پایه همسایگی و با امید به اتخاذ تصمیمات واقعی و عملی شرکتکنندگان برای کمک به مردم افغانستان در حل و فصل بحران جاری آن کشور و از جمله رفع ناامنی، تهدیدات چند بعدی و فقر است. همسایگان افغانستان پس از چهاردهه ناامنی در این کشور، بهبود امنیت و معیشت مردم را شرط لازم برای ثبات و توسعه و در نتیجه شکلگیری «دولت فراگیر» میدانند. ایران و افغانستان دو کشور همسایه، دوست و برادری هستند که روابط تاریخی و پیوندهای فراوان این دو را به هم گره زده و از حوزه تمدنی-تاریخی مشترک و فراگیر تا پیوستگی دینی، فرهنگی و زبان فارسی دو ملت را دلبسته یکدیگر کرده است.
جمهوری اسلامی ایران در تمامی مقاطع حساس و سرنوشتساز تاریخ افغانستان از جمله دوران جهاد و مقاومت در مقابل اشغالگری در کنار ملت مسلمان و همسایه افغانستان حضور داشته است و دولت جدید جمهوری اسلامی ایران نیز در سیاست خارجی خود نسبت به این سابقه دیرین اهتمام ویژه و جدی دارد و جای بسی خوشوقتی است که اکنون، بیش از هر زمان درباره اهمیت سیاست همسایگی در کشور اجماع وجود دارد. هیچ محدودیتی برای گسترش و تعمیق روابط با همسایگان نیست و در این بین، افغانستان از جایگاه ویژهای در این سیاست برخوردار است.
خوشبختانه همه همسایگان افغانستان اجماع دارند که این کشور باید به دور از ناامنی و بیثباتی بوده و کانون فعالیتهای سازنده و مولد شود و از خاک این کشور تهدیدی متوجه همسایگان نگردد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری محوری در مبارزه با داعش و تروریسم که سردار بزرگ خود شهید سلیمانی و شهیدان بزرگی را در این راه تقدیم کرده است، در کنار دیگر همسایگان بر مبارزه با تروریسم تأکید دارد. تشکیل دولت فراگیر که یگانه عامل وحدت و پیوستگی تمام مردم افغانستان میباشد، نویدبخش آیندهای روشن برای افغانستان است و محور مهمی است که در اجلاس تهران مورد گفتگو و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
کشورهای همسایه خواهان یک افغانستان باثبات، امن و از نظر اقتصادی شکوفا هستند و جملگی تأکید دارند که در کوتاه مدت، مسأله آوارگان و معیشت افغانستانیها باید مورد توجه جدی قرار بگیرد. در خاتمه دوران اشغال افغانستان، با کمک سازمانهای بینالمللی و کشورهای منطقه باید ترتیبات لازم برای کمک به مردم آسیبپذیر افغانستان در این شرایط دشوار فراهم شود. ما در اجلاس تهران تلاش خواهیم کرد تا همه توان خود را برای یافتن راه حلهای این مشکل مزمن بهکار بندیم و همراه با آن اثبات کنیم، تعامل و همکاری همسایگان ظرفیتی وسیع و سازنده در درون خود دارد که با حوصله و جدیت همه اعضا صفحه سلطه خارجی و تکیه بر نیروهای فرامنطقهای را برای همیشه خواهد بست. *وزیر امور خارجه
روزنامه شرق
قوه قضائیه قدرتمند و جامعه مدنی قوی/حمزه نوذری
رئیس قوه قضائیه در چند سخنرانی اخیر خود چند مطلب بسیار مهم را بیان کردند که در صورت فراهمشدن سازوکارهای اجرائی آن تحول بزرگی ممکن میشود. نخست ایشان اشاره کردند که بسیاری از مطالب را باید با مردم و جامعه در میان گذاشت. دوم اینکه بدون حضور مردم حل بسیاری از مسائل ممکن نیست و سوم اینکه قوه قضائیه باید مستقل از گروهی سیاسی باشد. ایشان بهدرستی اشاره کردند که بدون حضور و مشارکت گروههای مختلف اجتماعی نمیتوان بر مسائل غلبه کرد و جامعه توقع دارد در جریان بسیاری از مسائل باشد؛ یعنی شفافیت و پاسخگویی. این سخن به این معناست که لازمه ساماندهی مناسب جامعه وجود جامعه مدنی قوی در کنار قوه قضائیه قوی است. جامعه مدنی قوی از بسیاری چالشها جلوگیری میکند و با نقد و آشکارسازی ابعاد یک اقدام و سیاست از حقوق افراد دفاع میکند.در هرجایی ممکن است گروههایی شکل بگیرند که فردیت را تحت فشار قرار دهند و گرایش به ادغام و هضم فرد در خود داشته باشند. بهعبارتی گروههایی قانونی فرد را در تنگنا قرار میدهند که در اینجا نهادی مانند قوه قضائیه لازم است که فرد را از ویژهخواریهای گروهها نجات دهد و حقوق و قوانین را برای همه به اجرا درآورد. جامعه مدنی به استحکام قوه قضائیه وابسته است. قدرت قوه قضائیه در پیوند با جامعه، امکان پروژه تحول را افزایش میدهد. قوه قضائیه قوی، منسجم، عقلانی و مرتبط با جامعه مدنی از فساد و انحصار جلوگیری میکند. اگر این ارتباط تهدید شود، جامعه در راستای بیثباتی قرار میگیرد. اگرچه استقلال از گروههای نخبه و سیاسی برای قوه قضائیه ضروری است، اما کافی نیست. در عین استقلال از گروههای ذینفع قدرت قوه قضائیه به روابط و تعاملات با جامعه مدنی وابسته است. حکشدگی بوروکراسی در جامعه مدنی، منابع و اطلاعات و بازخورد لازم را برای قوه قضائیه ایجاد میکند و آن را از اسارت منافع گروههای نخبه جدا میکند.
قوه قضائیه لازم است بوروکراسی عقلانی کارآمدی ایجاد کند که گروههای نخبه و قدرتمند نتوانند آن را دستکاری کنند. ارتباط و آرایش مناسب با جامعه مدنی قوه قضائیه را قادر میسازد از ظرفیت واقعی برای تدوین اهداف بلندمدت برخوردار شود و اطلاعات لازم را در پیوند با جامعه به دست آورد. جامعه مدنی قوی هم نیازمند حمایت قوه قضائیه است. بوروکراسی قضائی میتواند ارتباط منسجم و تعامل دوسویه و سازنده با جامعه مدنی ایجاد کند و درعینحال مستقل باشد. اما این نهاد ممکن است برای تحقق این هدف با چالشهای جدی مواجه شود. نخست درگیر بوروکراسی غیرعقلانی شود و دوم از جامعه مدنی فک شود و خود را بینیاز از حضور و مشارکت جامعه بداند و سوم در خدمت گروههای خاص قرار گیرد. ستاد قوه قضائیه که کار هماهنگی و تصمیمسازی و چگونگی اجرائیشدن امور را بر عهده دارند، باید سازوکارهای اجرائی سخنان مهم رئیس این قوه را فراهم کنند. دورکیم یکی از بنیانگذاران جامعهشناسی معتقد است توسعه حقوق افراد از سنخ عمل است نه از سنخ بیان نظری. لازم است اقدامات عملی برای تحقق حقوق افراد بر پایه جامعه مدنی قوی صورت گیرد. ممکن است تمایلاتی به سمت مشارکت و حضور فعالانه گروههای مختلف اجتماعی وجود داشته باشد، اما به حالت یک خواسته باقی بماند، زیرا فاقد شرایط لازم برای تبدیلشدن به یک واقعیتاند.
برای عملیاتیکردن حضور و مشارکت فعالانه گروههای مختلف اجتماعی در حل مسائل اقتصادی و اجتماعی ابتدا باید تکثر مناسبات اجتماعی در سایه قانون را به رسمیت شناخت. دوم اینکه به شکل عملی قدرت تصمیمگیری و تصمیمسازی را به جامعه مدنی واگذار کرد که بدون شراکت جامعه مدنی در قدرت و تصمیمگیری مشارکت و حضور فعالانه ممکن نیست. در این زمینه تشکیل نهادی مانند شوراهای حل اختلاف اقدام مناسبی بوده است. نتیجه اینکه تصمیمگیریهای مهم جامعه، سازماندهی کار و اقتصاد، مناسبات اجتماعی و زندگی روزمره باید بهوسیله افراد، گروههای مختلف، انجمنها و سازمانهای محلی و ملی قانونی صورت گیرد. همه باید در سایه قانون امکان بیان و پیگیری منافع فردی و اجتماعیشان را داشته باشند. بهرسمیتشناختن کثرتهای قانونی، بهحداقلرساندن دوگانهانگاریها در مناسبات اجتماعی و حکشدگی در جامعه مدنی از الزامات عملیاتیسازی سخنان رئیس قوه قضائیه است.
اخبار ویژه ۵ آبان
روزنامه کیهانخزانه، نه سال ۹۲ و نه اکنون هرگز خالی نبود
خزانه کشور برخلاف آنچه آقای روحانی ادعا کرده، نه در ابتدای دولت وی و نه در انتهای دولتش خالی نبوده است. دیروز خبرگزاری خبرگزاری تسنیم تصویر سندی را منتشر کرد که حسن روحانی مردادماه امسال در روزهای پایانی دولت دوازدهم، خطاب به نوبخت رئیسسازمان برنامه و بودجه نوشته «همه موجودی خزانه تخلیه شده است». محمود واعظی رئیسدفتر رئیسجمهور در تاریخ ۹ مرداد ۱۴۰۰ طی نامهای به نوبخت رئیسسازمان برنامه و بودجه مینویسد: نامه شماره ۱۹۴۶۵۳ مورخ ۱۴۰۰/۴/۲۸ جنابعالی با موضوع درخواست «پرداخت مبلغ مورد اشاره نزد خزانه بهمنظور تکمیل و بهرهبرداری از پروژه آبرسانی به آبیک» که تصویر آن بهپیوست ارسال میشود، به استحضار ریاست محترم جمهوری رسید، پینوشت فرمودند: «همه موجودی خزانه بر اساس درخواستهای جنابعالی تخلیه شده است، موجودی وجود ندارد».در واکنش به انتشار این سند، آقای نوبخت به اقتصادنیوز گفت: خزانه در پایان دولت دوازدهم خالی نبوده، خزانه ورودی مستمر دارد و هر روز در آن مبالغی تجمیع میشود. این بدان معناست که خزانه هیچوقت خالی نمیشود. حتی اگر چنین ادعای محالی صحت داشت؛ پس چطور طی سه ماه گذشته حقوقها از سوی دولت جدید پرداخت شده است؟ به این ترتیب هم ادعای خالی بودن خزانه تکذیب میشود و هم اینکه عیان میشود دولت دوازدهم تا آخرین روزهای عمر خود متعهد به انجام طرحهای عمرانی بوده است.
این واکنش نوبخت مبنی بر اینکه «خزانه هیچ وقت خالی نمیشود» در حالی است که به گزارش مشرق، وی در ابتدای دولت یازدهم (سال ۹۲) هنگامی که روحانی مدعی شد دولت، را با خزانه خالی از احمدینژاد تحویل گرفته، نوبخت هم در مصاحبه با خبرنگاران این ادعا را تایید کرده و گفته بود دولت به علت آنکه خزانه خالی از احمدینژاد تحویل گرفته، مجبور به گران کردن حاملهای انرژی هم خواهد بود (!) آقای نوبخت که متاسفانه خودش یک پای ثابت برخی سیاهنماییها بوده، سوم شهریور ۹۹ هم در ادبیاتی رعبافکنانه که با استقبال رسانههای بیگانه مواجه شد، ادعا کرد: «در اثر تحریمها حتی نمیتوانیم یک قطره نفت بفروشیم»! و این در حالی بود که گزارشها، از فروش یک تا یک و نیم میلیون بشکهای نفت در همان ماهها حکایت میکرد.
یادآور میشود اظهارات غیرواقعی روحانی در مهرماه ۹۲ و در آستانه مذاکرات هستهای، به مفهوم خالی کردن زیر پای تیم مذاکره کننده بود و حال آنکه اصل ادعا خلاف واقع بود و در همان سال فروش حدود یک میلیون بشکهای نفت در جریان بود. امروز هم خزانه خالی به مفهوم صفر شدن موجودی آن، واقعیت ندارد، اما با این تفاوت که مضیقههای تحریمی و درآمدی ایجاد شده در روند پسابرجام (کلاهبرداری آمریکا برای دو برابر شدن تحریمها و شناسایی و انسداد مسیرهای تجاری ایران در اثر همکاری با FATF و...) به مراتب بسی بیشتر از پیشابرجام است.
همچنین عدم اصلاح ساختار بودجه و بودجهریزی غلط سازمان برنامه و بودجه ظرف چند سال اخیر، عملا به چند برابر شدن هزینههای جاری (غیرتولیدی)، افزایش کسری بودجه، تقاضای برداشت چند باره از صندوق توسعه ملی، استقراض چند باره دولت از بانک مرکزی و... انجامیده است. در واقع به نظر میرسد ادعای خزانه خالی است، یا درز تحلیل مسموم سازمان برنامه و بودجه دولت سابق مبنی بر اینکه دلار در صورت عدم لغو تحریمها تا سال ۱۴۰۶ به ۲۸۵ هزار تومان میرسد، و... نوعی عملیات روانی برای ناچارنمایی کشور در پای میز مذاکرات محسوب میشود؛ و حال آنکه به عنوان مثال، دولت در دوره دو ماهه جدید تلاش کرده روند استقراض چند ده هزار میلیارد تومانی در هر ماه از بانک مرکزی را متوقف یا محدود کند. گفته میشود روند کاهش فروش نفت هم که دو سال قبل، تا زیر پنجاه هزار بشکه در روز رسید، در هشت، نه ماه اخیر روند صعودی چشمگیر داشته است.
لاف العبریه و زهرچشمی که مقاومت در «تنف» گرفت
شبکه سعودی العربیه مدعی شد اسرائیل برای حمله به نیروهای ایرانی در سوریه، از روسیه چراغ سبز گرفته است(!) وبسایت این شبکه سعودی که به خاطر خوشخدمتیهایش به صهیونیستها، در منطقه به «العبریه» مشهور شده، نوشت: نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل و «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه به توافق رسیدند تا تلآویو آزادانه به حملات خود علیه مواضع وابسته به ایران در حریم هوایی سوریه ادامه دهد. به نوشته العربیه، «زئیف الکین» معاون وزیر خارجه اسرائیل که بنت را در سفر به روسیه همراهی کرد، خبر داد در دیدار بنت و پوتین، دو طرف در مورد پرونده هستهای ایران، وضعیت سوریه و تلاش تلآویو برای جلوگیری از پیشرفت برنامه هستهای تهران، بحث و گفتگو کردند.بنت در این دیدار خواست تا توافق کاهش تنشها در جنوب سوریه دوباره فعال شده و نیروهای وابسته به ایران تا ۸۰ کیلومتری شمال جولان (اشغالی) حضور نداشته باشند. تقلید العبریه از فضاسازی محافل صهیونیستی در حالی است که اولاً دولت روسیه بر خلاف نقشه مشترک آمریکا و اسرائیل، و به دعوت ایران، وارد جنگ سوریه شد و در کنار ایران و دولت بشار اسد، تروریستهای داعش و النصره را که در حال جنگ نیابتی علیه دولت سوریه بودند، تار و مار کرد. این در حالی بود که آمریکا و رژیم صهیونیستی، به واسطه جنگ نیابتی در سوریه و عراق، خواب تغییر نقشه منطقه و کشاندن ناامنی به عمق مرزهای ایران را میدیدند.
ثانیاً اسرائیل بهتر از هر کس میداند که اگر درباره نیروهای ایرانی دست از پا خطا کند، با پاسخ پشیمان کننده- از خبر حمله چند سال قبل به تأسیسات صهیونیستها در بلندیهای جولان- روبرو میشود و در آن صورت کسی جلودار ایران و نیروهای مقاومت نخواهد بود. همین چند ماه قبل اسرائیل از سوی مقاومت فلسطین با انبوه موشکها و راکتها ادب شد. هفته گذشته هم نیروهای مقاومت به تلافی حملات هوایی به این نیروها در منطقه تدمر، پایگاه اشغالگران آمریکایی در منطقه التنف را هدف حملات سنگین پهپادی و راکتی قرار داد.
مرکز عملیاتی ائتلاف مقاومت، پیش از این عملیات تصریح کرده بود که آمریکا و اسرائیل (سگ زنجیری واشنگتن) را متهم حمله هوایی به تدمر میداند و تلافی خواهد کرد. به بیان دیگر، اگر بنابر مجازات صهیونیستهای بیریشه و اشغالگر توسط ایران یا نیروهای محور مقاومت باشد، نه آمریکا، نه روسیه و نه هیچ کشور دیگری نمیتواند جلودار آنها باشد؛ و صهیونیستها نیز این را بهتر از هر کس دیگر میدانند. در مقابل اگر هم صهیونیستها جرأت درگیری واقعی با نیروهای ایرانی یا سایر نیروهای مقاومت را ندارند، نه به خاطر مجوز نداشتن از این یا آن دولت، بلکه هراس از پاسخ پشیمانکننده جبهه مقاومت بوده است.
کاهش تورم ذوقزدگی ندارد بفرمایید گلابی برجام(!)
روزنامه آفتاب یزد وابسته به طیف مدعیان اصلاحطلبی میگوید: کاهش جزئی تورم در دو ماه فعالیت دولت جدید ذوقزدگی ندارد. این روزنامه از قول یکی از کارشناسان اقتصادی بزککننده سوء مدیریتهای دولت سابق نوشت: «گزارشهای مرکز آمار ایران حاکی از این است که نرخ تورم نقطهای در مهر ماه ۱۴۰۰ به عدد ۳۹/۲ درصد رسیده است که نسبت به ماه قبل ۴/۵ درصد کاهش یافته است. نرخ تورم سالانه نیز در همین مدت برای خانوارهای کشور به ۴۵/۴ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، ۰/۴ واحد درصد کاهش نشان میدهد. براین اساس تورم نقطه به نقطه و تورم سالانه در مهر ماه روند کاهشی دارد. واقعیت این است که مشخص نیست این گزارش چقدر با واقعیت سازگار است، اما به فرض هم که این موضوع واقعیت داشته باشد باید این نکته را مد نظر قرار بدهیم که کاهش تورم باید به گونهای باشد که قدرت خرید و رفاه مردم در پی آن افزایش پیدا کند. تصور من این است که این کاهش تورم به دلیل کاهش تقاضای ناشی از درآمد نداشتن مردم است. اینکه ما نقدینگی را کم کنیم میتواند مطلوب باشد، اما از طرف دیگر اگر این نقدینگی جیب مردم را بیشتر خالی کرده باشد که سبب کاهش تقاضا شده باشد، مطلوب نیست. وقتی تورم کاهش پیدا کند، اما در کنار آن مردم به اندازه کافی بتوانند کالاهای مورد نیاز خود را تهیه کنند قابل تقدیر است. این کاهش تورم ذوقزدگی ندارد و اگر ادامه پیدا کند خیلی جزئی خواهد بود.»انتشار این تحلیل در حالی است که تورم در ماههای پایانی دولت سابق، روند شتابان به خود گرفته بود به نحوی که ظرف سه چهار ماه، بالغ بر ۱۰ درصد به نرخ تورم افزوده شد؛ بنابراین نفس این اتفاق که آن افسارگسیختگی مهار شده و نرخ تورم به جای روند افزایشی کاهش یافته به رخداد ارزشمندی است که باید تداوم و تثبیت پیدا کند نکته دوم این است که این مهار روند افزایشی، با وجودکسری بودجه سنگین و به ارث مانده از دولت متبوع و مورد حمایت روزنامه آفتاب یزد است. در واقع و در حالی که دولت قبلی در همین اواخر اقدام به استقراضهای چندباره و چند ده هزار میلیاردی از بانک مرکزی کرده و رقم نقدینگی تورمساز را از ۴۳۰ هزار میلیارد تومان در سال ۹۲ به ۴۰۰۰ هزار میلیارد تومان رسانده بود، دولت جدید با همه دشواری کوشیده تا هزینهها را محدود نموده و سرعت افزایشی تورم را تا حدودی مهار کند؛ بنابراین اگرچه مهار تورم باید سر سفره مردم دیده شود و هدف نهایی نیز همین است، اما همین روند مهار فعلی، نشانهای مثبت در جهت کاهش هزینههای تولید و تبدیل آن به کاهش قیمت محصولات است.
این نکته را هم باید گفت که کاهش تقاضا، اتفاق چند ماه اخیر نیست بلکه در چند سال اخیر به خاطر دلایل پیش گفته، روندی همیشگی بوده است؛ بنابراین اگر قرار بود صرف کاهش تقاضا در مهار تورم مؤثر باشد، نباید شاهد افزایش ده درصدی نرخ تورم در همین چند ماه پایانی دولت سابق میبودیم. نهایتاً این که عجیب است روزنامه زنجیرهای بنویسد «کاهش جزئی تورم ذوقزدگی ندارد» و حال آن که همینها به موازات افزایش تدریجی و پنهان تورم در دوره مدیریت برجام و دیگر هیچ» برای کارهای نکرده آن مدیریت جیغ و هورا میکشیدند و تیتر یکهایی مانند «بفرمایید گلابی برجام» را میزدند! از این دوره قیمت بسیاری از اقلام ۸ تا ۱۰ برابر افزایش داشت.
اعتراف رادیو فردا به درماندگی آمریکا مقابل ایران
ارگان رسمی سازمان سیا، از اینکه جمهوری اسلامی نسبت به تهدیدهای آمریکا درباره بازگشت فوری به مذاکرات بیاعتنایی میکند، ابراز ناخرسندی کرد. وبسایت رادیو فردا در تحلیلی مینویسد: بهنظر میرسد رهبر جمهوری اسلامی عجله چندانی برای بازگشت به میز مذاکرات ندارد. شایعترین گزاره این است که طبق الگوی پس از شکست مذاکرات هستهای سال ۸۳ که حکومت ایران با ابزار افزایش ظرفیت غنیسازی و تولید سانتریفیوژ تلاش کرد با دست پُر به مذاکرات هستهای برگردد، اینبار در حال «تقویت توانمندی ظرفیت سلاح اتمی» خود است تا امتیاز بیشتری بگیرد. خطر این رویکرد ایران طبق هشدارهای مقامهای آمریکایی این است که پیشرفتهای فنی ایران ممکن است برجام را بلاموضوع کند، ولی احتمالاً چنین موضوعی برای رهبر جمهوری اسلامی نگرانکننده نیست. در واقع او هراس چندانی از تصویری که از پیامدهای تأخیر در مذاکرات و توافق و برداشته نشدن تحریمها ترسیم میشود، ندارد و نیرویی هم که بتواند این ترس را تحمیل کند، قدرت کافی ندارد. شق اول این نیروها به فضای سیاست داخلی ایران بازمیگردد. در بازه زمانی سال ۹۰ تا ۹۲ که تحریمها علیه حکومت ایران به اوج رسیده بود، طیفی از نیروهای سیاسی، حضور فعال در لایههای بالادستی سیاست ایران داشتند که درباره پیامدهای تحریمها هشدار میدادند، برای مذاکره با غرب فشار میآوردند، آن را تبدیل به یک الگوی انتخاباتی کردند و آمادگی برای برعهده گرفتن نقش مذاکرهکننده / سازشکار داشتند. همه این نیروها اکنون حاشیهنشین شدهاند و بهعنوان نماد باخت معرفی میشوند.رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی پس از خروج دولت ترامپ از برجام بارها اشاره کرده که مذاکرات با آمریکا نشان داد «بیاعتمادی» او به غرب درست بوده است. علیاکبر صالحی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، در روایتش از مذاکرات محرمانه سال ۹۱ در عمان اشاره میکند که این نگرانی سابقهدار است و به نقل از رهبری میگوید: ««نمیتوانیم به آمریکاییها اعتماد کنیم؛ با توجه به خلف وعدهای که میکنند، تجربه بدی از آنها داریم. آنها هیچ وقت پایبند به عهد و پیمان نبودند» ... عرض کردم اگر اجازه دهید، برای اتمام حجت در این زمینه اقدام کنیم، به هر حال چیزی را از دست نمیدهیم؛ یا به نتیجه میرسیم یا نمیرسیم... فرمودند برای اتمام حجت، امر درستی است. مخالفتی ندارم.» الگوی «اتمام حجت» از نظر رهبر حکومت ایران اکنون تجربه شده و اشتباه و بازنده است، ولی مهمتر از آن این است که نیروی فشار قدرتمندی در داخل و خارج برای تغییر این دیدگاه وجود ندارد.
رهبر جمهوری اسلامی دیماه سال ۹۲ در یک سخنرانی عمومی گفت که مذاکرات «با شیطان برای رفع شر» انجام میشود. شر مهم در آن دوران فشار فوقالعاده و ناگهانی تحریمها بود و حکومت ایران میکوشید با اهرم مذاکره جو موجود شکسته و ابتکار عمل از طرف مقابل در دنیا گرفته شود». بهنظر میرسد چنین دیدگاهی در حال حاضر کمرنگتر شده و ارزیابی سخنرانیهای شش ماه اخیر رهبر جمهوری اسلامی نشان میدهد که او تحریم را به اندازه سال ۹۲ شر نمیپندارد و روی ظرفیتها و مهارتهای حکومت برای کاهش آسیبهای تحریمها، حساب جدیتر باز کرده است. این نگاه به اقتصاد مقاومتی تا اصلاح ثانوی، غالب و جاری و واقعی است. جمهوری اسلامی از نگاه رهبری، دوران فشار حداکثری ترامپ را از سر گذرانده است. وضعیت فعلی برای او ترسناک نیست و ایران توانایی کافی را در منطقه داراست. رادیو فردا در پایان با لحنی درمانده و مستأصل مینویسد: مولفههایی، چون تجدیدنظر چین در حمایت نفتی از ایران، برنامه حمله نظامی به ایران و... تهدیدهای مهمیهستند، ولی تا زمانی که دربارهشان فقط حرف زده میشود، چندان تعیینکننده نیستند. زور کماکان مهمترین زبان دیپلماسی است.
روزنامه وطن امروز
سرلشکر باقری: ارتقای دائمی توان رزمی مطالبه همیشگی فرمانده معظم کل قواست
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: آمادگی دائمی و ارتقای دائمی توان رزمی مطالبه همیشگی فرمانده معظم کل قوا از ارتش، سپاه، بسیج و عالیترین سطوح فرماندهی تا پایینترین ردههاست که ما نباید لحظهای از وظایف خود در این رابطه غفلت کنیم. سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح صبح روز گذشته در دوازدهمین جشنواره مالک اشتر نیروهای مسلح با اشاره به افول قدرت آمریکا در منطقه گفت: خدا را شاکریم که بعد از دوران سخت تهدیدات گذشته، امروز شاهد دوران افول و ضعف آمریکای جنایتکار و اذناب منطقهای او هستیم. وی خاطرنشان کرد: آمریکای جنایتکار و صهیونیستها نشان دادهاند هر چند اقدام نظامی مستقیم برای آنها کار سختی شده است، اما هیچگاه دست از توطئه و دشمنی علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی برنخواهند داشت و همواره به اشکال مختلف موجبات تهدید و ایجاد مشکل برای ایران اسلامی و همراهان منطقهای کشورمان را فراهم خواهند کرد. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با تأکید بر اینکه شرایط امروز هوشیاری هر چه بیشتر نیروهای مسلح را میطلبد، گفت: هنگامی که تهدیدات عیان، مشخص و مستقیم است، روش مقابله با آنها قدری سادهتر و روانتر است، اما هنگامی که تهدیدات با پیچیدگی و لایهبندیهای گوناگون همراه باشد، طبیعتا وظیفه ما در مقابل آن خطیر و سنگینتر است؛ لذا وظیفه دائمی ما در قبال تهدیدات رصد اوضاع توسط بخشهای اطلاعاتی، ارتقای آمادگی و توان عملیاتی در تمام ردههای فرماندهی و سطوح پایینتر و آماده بودن لحظهای برای هر گونه پیشامد است. سرلشکر باقری در پایان تأکید کرد: آمادگی دائمی و ارتقای دائمی توان رزمی مطالبه همیشگی فرمانده معظم کل قوا از ارتش، سپاه، بسیج و عالیترین سطوح فرماندهی تا پایینترین ردههاست که ما نباید لحظهای از وظایف خود در این رابطه غفلت کنیم.سرلشکر سلامی: نیروی هوافضای سپاه به شکل شتابداری در حال پیشرفت است
فرمانده کل سپاه گفت: نیروی هوافضای سپاه در عرصههای موشکی، پدافند هوایی، پهپادی، فضایی و همچنین جنگال (جنگ الکترونیک) به شکل متوازن و در عین حال شتابداری در حال پیشرفت است. به گزارش فارس، سردار سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز گذشته در حاشیه جشنواره مالک اشتر نیروهای مسلح اظهار داشت: شاهد رشد و شکوفایی قدرت دفاعیمان در همه عرصهها هستیم. وی افزود: نیروی هوافضای سپاه در عرصههای موشکی، پدافند هوایی، پهپادی، فضایی و همچنین جنگال (جنگ الکترونیک) به شکل متوازن و در عین حال شتابداری در حال پیشرفت است که گاهی اوقات مردم ما آزمونهای عملیاتی این سامانهها را چه در رزمایشها و چه در آزمایشها در میدان میبینند. سردار سلامی درباره وضعیت نیروی دریایی سپاه نیز اظهار داشت: به منظور نبرد با قدرتهای بزرگ که عموما بر دریا متمرکز هستند، ما به شکل بسیار وسیعی در حال گسترش قلمرو قدرت دریایی خود هستیم.رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور: مصلاهای نماز جمعه نباید برای تکمیل شدن معطل اعتبار بمانند
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با اشاره به پروژههای نیمهتمام مصلاهای نماز جمعه در برخی استانها گفت: تکمیل و ساخت مصلاهای نماز جمعه نیازمند مشارکت آحادم مردم است و مصلای نماز جمعه مرکز استان نباید نیمهکاره و معطل اعتبار بماند. حجتالاسلام والمسلمین محمدجواد حاجعلیاکبری دیروز در گردهمایی ائمه جماعت مساجد و روحانیون مرکز استان خراسان جنوبی بیان کرد: در بسیاری از شهرهای کشور مصلاهای نماز جمعه هنوز نیمهتمام است و در برخی جاها مومنان در همان مصلاهای نیمهتمام نماز میخوانند. وی گفت: ما نگاه تشریفاتی نداریم، اما معتقدیم در مصلاها باید بخشهای مختلف از جمله مدرسه علمیه و مراکز فرهنگی وجود داشته باشد و همه رفتارهای مردم بر محور مصلاها باشد. حاجعلیاکبری با بیان اینکه مصلای نماز جمعه مرکز استان نباید نیمهکاره و معطل اعتبار بماند، افزود: یکی از نخستین فضاهایی که باید به بهترین شکل طراحی شود، مصلاهای نماز است.
اسرائیل باید پاسخگو باشد
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد گفت: اسرائیل به عنوان یک قدرت اشغالگر، سیاستها و اقدامات مخرب و تجاوزکارانه خود علیه مردم فلسطین را تشدید کرده و منجر به تلفات مردم عادی از جمله کودکان شده است. مجید تختروانچی، در نشست شورای امنیت درباره بررسی وضعیت خاورمیانه با موضوع فلسطین سخنرانی کرد. وی در این سخنرانی گفت: وضعیت کنونی در سرزمین اشغالی فلسطین نگرانکننده است و تداوم این وضعیت موجب نگرانی شدید جامعه بینالمللی است. مردم فلسطین همچنان از یک اشغال وحشیانه که بیش از ۷ دهه به طول انجامیده است، رنج میبرند. تختروانچی افزود: ادامه محاصره بیرحمانه غزه مجازات جمعی انسانهای بیگناه است. این جنایت علیه بشریت محسوب میشود و تهدیدی جدی برای صلح و امنیت بینالمللی است. وی در ادامه گفت: ما از جامعه بینالمللی، بویژه شورای امنیت، میخواهیم اقدامات لازم را برای پایان دادن فوری به اشغال فلسطین توسط رژیم اسرائیل و حملات مکرر به مردم فلسطین و محاصره ظالمانه غزه، جایی که مردم از شرایط غیرانسانی و غمانگیز زندگی رنج میبرند، اتخاذ کند. نماینده ایران در سازمان ملل همچنین گفت: رژیم اسرائیل باید به خاطر نقض حقوق بشر بینالمللی و حقوق بشردوستانه در سرزمین اشغالی فلسطین پاسخگو باشد. چنین جنایاتی نباید بدون مجازات بماند.روزنامه خراسان
رشد ۸۳ درصدی فروش شرکتهای بورسی در نیمه نخست امسال
مدیرعامل فرابورس ایران از رشد ۸۳ درصدی فروش شرکتها در شش ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و گفت: سود خالص شرکتهای حاضر در بازار سرمایه در نیمه اول سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل رشد ۷۲ درصدی را نشان میدهد.مسترکارت رمزارزها را تکان داد
خبر ورود مسترکارت غول پرداخت آمریکایی به بازار رمزارز باعث تقویت جایگاه این ارزها شد. بر این اساس پس از سه روز ریزش، همه ارزهای دیجیتالی مهم صعود کردند. مسترکارت در حال همکاری با پلتفرم بکت است تا امکان ارائه خدمات مبتنی بر رمزارزها را در بنگاههای تجاری و بانکهای کوچک برای مشتریان خود فراهم کند. در بیانیه صادرشده توسط مسترکارت به همین مناسبت آمده است: مشتریان امکان خرید و فروش و نگهداری ارزهای دیجیتالی را با استفاده از کیف پولی که معرفی میشود، خواهند داشت.گاز خانگی در زمستان قطع نمیشود
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی با اعلام این که «در زمستان امسال قطعی گاز خانگی نخواهیم داشت»، افزود: از آن جا که همیشه تمرکز بر رساندن گاز به بخش خانگی بوده است، در این بخش مشکل قطعی ایجاد نخواهد شد و اگر سوخت گاز نیروگاهها و صنایع قطع شود، سوخت مایع بهاندازه مناسب برای مصرف در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.تازهترین ارزش سهام عدالت
دنیای بورس- بررسیها نشان میدهد ارزش روز ۳۷ سهم موجود در پرتفوی عدالت برای دارندگان سهام ۵۳۲ هزار تومانی روز سهشنبه به ۱۲ میلیون و ۹۶۹ هزار تومان رسیده است.روزنامه ایران
نامه نمایندگان برای اولویت دادن به طرح شفافیت
خبر اول اینکه، عضو هیأت رئیسه مجلس گفت: امضاها برای اولویت دادن به بررسی طرح شفافیت آراء نمایندگان جمعآوری شده و در حال رسیدن به میزان تعیینشده در آییننامه داخلی مجلس است. به گزارش فارس، حجتالاسلام علیرضا سلیمی گفت: کار بررسی و تصویب طرح شفافیت آرای نمایندگان در کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس تمام شده و در نوبت بررسی در صحن مجلس است.اعلام آمادگی طالبان برای خرید نفت از ایران
خبر دیگر اینکه، یک مقام طالبان برای خرید نفت از ایران ابراز آمادگی کرد. به گزارش تابناک به نقل از اسپوتنیک، توکل احمدیار، رئیس اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان گفت که افغانستان آماده خرید نفت از ایران است. وی این موضوع را در یک ویدیو کنفرانس با ابراهیم حسینی وابسته تجاری ایران مورد بحث قرار داد. همزمان ایسنا هم خبر داده که محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان از بیانات رهبر معظم انقلاب در ضرورت وحدت شیعه و سنی استقبال کرد. او با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: طالبان از سخنان آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران که خواستار وحدت بیشتر میان سنیها و شیعیان در افغانستان شده است، استقبال میکند.واکنشها به یک انتصاب در شهرداری تهران
شنیدیم که، انتصاب حسین حیدری، داماد دکتر علیرضا زاکانی به سمت مشاور و دستیار ویژه شهردار در هوشمندسازی، فناوریهای نوین و نوآوری شهری، واکنشهای انتقادی متعددی را در رسانهها و شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است. در پاسخ به این واکنشها، علیرضا زاکانی، شهردار تهران در توئیتر نوشت: «جهت پاسخگویی خدمت عزیزان، آقای مهندس حیدری هیچ رابطه استخدامی با شهرداری و دریافتی از آن نخواهد داشت و صرفاً از تجربه و دانش علمی ایشان در حوزه هوشمندسازی تهران استفاده خواهم کرد. این امر غیرقانونی نبوده و این حکم صرفاً برای اشراف و نظارت دقیق بنده از طریق ایشان در این پروژه مهم صادر شده است.»صدور دستور آزادی یکی از متهمان آبان ۹۸
دست آخر اینکه، حکم آزادی امیر حسین مرادی از متهمان پرونده آبان ماه ۹۸ صادر شده است. به گزارش «ایران»، امیرحسین مرادی، از جمله متهمانی است که ابتدا حکم اعدامش صادر شده و در پی درخواست اعاده دادرسی، این درخواست در دیوان عالی کشور پذیرفته و پرونده برای رسیدگی مجدد به شعبه ۲۳ دادگاه انقلاب ارجاع شده بود.روزنامه شرق
اولین سفر فرمانده نیروی هوایی امارات به اسرائیل
رابطه اسرائیل و امارات متحده عربی روزبهروز در حال گرمترشدن است. سرلشکر ناصر محمد العلوی، فرمانده نیروی هوایی امارات، برای اولین بار در سفری علنی از اسرائیل بازدید کرد. او میهمان آمیکام نورکین، فرمانده نیروی هوایی اسرائیل است و قرار است در رزمایش هوایی «پرچم آبی» که با حضور بسیاری از کشورهای جهان برگزار میشود، شرکت کند. این چهره نظامی در همایشی مربوط به کشورهای دارای هواپیماهای اف-۳۵ نیز شرکت خواهد کرد. سرلشکر العلوی از پایگاه هوایی پالماخیم در جنوب تلآویو دیدار کرد و از سوی نورکین مورد استقبال نظامی رسمی قرار گرفت. دو فرمانده نیروی هوایی درمورد چگونگی همکاری و تقویت نیروهای یکدیگر گفتگو کردند. به گزارش اورشلیمپست، نورکین خطاب به همتای اماراتیاش گفت: «من از شما فرمانده نیروی هوایی امارات برای آمادگیتان برای آمدن به اسرائیل تشکر میکنم. این روزی تاریخی و مهم در همکاری بین نیروهای هوایی است».به گزارش ایندیپندنت، هواپیماهای آمریکایی اف-۳۵ محصول شرکت لاکهید مارتین با همکاری شرکتهای آلمانی و بریتانیایی هستند و از بهترین هواپیماهای جنگی در جهان محسوب میشوند. پس از آمریکا، اسرائیل دومین نظامی است که این هواپیما را دریافت کرده است. اسرائیل در کارزارهای خود در خاورمیانه، بارها از این هواپیماها استفاده کرده است. ابوظبی نیز خواهان خرید این جتهای نسل پنجمی است و بخشی از توافق ابراهیم و صلح با اسرائیل، مبتنی بر وعده دریافت این هواپیماها بود. دراینمیان روسیه سامانههای پدافند هوایی در اختیار دولت بشار اسد قرار داده است که میتوانند علیه هواپیماهای اسرائیلی به کار بروند؛ اما نیروی هوایی اسرائیل در ماههای اخیر تاکتیکهای جدیدی برای مقابله با این قابلیتهای دولت اسد به کار گرفته است. آنا آرونهایم در روزنامه اورشلیمپست در تحلیل خود از سفر فرمانده اماراتی به اسرائیل، نوشت: «نیروی هوایی اسرائیل میداند که صنعت دفاع جمهوری اسلامی ایران قوی است و اگر هم نیروی هوایی نداشته باشد، قابلیتهای پهپادی آنان نگرانکننده است و خطری عمده برای اسرائیل و کشورهای منطقه محسوب میشوند؛
چنانکه در حمله به آرامکو در سال ۲۰۱۹ [حمله حوثیها به تجهیزات نفتی در عربستان سعودی]و حمله مرگبار اخیر به کشتی «مرسر استریت» دیدیم». به گفته کارشناسان، اسرائیل و امارات سالهاست روابط مخفی نظامی و اطلاعاتی دارند. سفر علنی سرلشکر العلوی در واقع تثبیت روابطی است که از قبل برقرار بودهاند. تحلیلگران این سفر را در ضمن پیغامی روشن به جمهوری اسلامی میدانند: همکاری تلآویو-ابوظبی. بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، پیشازاین با احمد البواردی، همتای اماراتی خود، صحبت کرده است. گانتز در ماه مارس ادعا کرد که اسرائیل میخواهد به «چیدمان ویژه امنیتی» با دولتهای عرب حاشیه خلیج فارس برسد که مثل اسرائیل نگران فعالیتهای تهاجمی ایران در منطقه هستند. گانتز بر این باور است که دولتهایی مانند امارات و بحرین و حتی کشورهایی که هنوز با اسرائیل رابطه علنی ندارند (مهمترینشان، عربستان سعودی) میتوانند روابط امنیتی خود را با اسرائیل گسترش بخشند. روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحارونوت سهشنبه هفته گذشته گزارش داد که اسرائیل و امارات قرار است توافقی در زمینه همکاری فضایی امضا کنند که میتواند منجر به نصب پرچمهایشان در سال ۲۰۲۴ بر کره ماه شود. در همین روز سازمان اسرائیلی «استارتآپ مرکزی ملی» در مراسمی در دوبی قراردادی با «مرکز مالی بینالمللی دوبی» امضا کرد که هدف آن بهبود روابط اقتصادی دو کشور در حیطه «استارتآپ» و بهویژه فناوریهای مالی و امنیت دیجیتال است.
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}