یادداشت روزنامه‌های ۳ آذر


روزنامه کیهان

بسیج باطل‌السحر فتنه اقتصادی/سیدمحمد سعید مدنی

۱- رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر نخبگان و استعداد‌های برتر علمی کشور با اشاره به خاطرات نخست‌وزیر پیشین هند. جواهر لعل نهرو به تلاش‌های استعمار انگلیس برای از بین بردن حس اعتماد به نفس و القای عجز و نتوانستن در میان ملت هند باهدف تداوم حاکمیت استعماری چند قرنه خود بر کشور بزرگ هندوستان، فرمودند: «وقتی ملتی از توانایی‌های خود غفلت کرد، غارت او آسان می‌شود. در واقع غفلت، مقدمه غارت و غارت افزایش‌دهنده غفلت ملت‌ها از توانایی و استعداد‌های درونی است.»

۲- اگر با تکیه بر واقعیات ملموس و غیرقابل انکار، قبول داشته باشیم که دشمنان این مملکت به سرکردگی آمریکای در حال افول یک جنگ اقتصادی تمام عیار علیه این مردم به راه‌انداخته است، لاجرم باید آن را جدی گرفت در مقابله با آن تدابیر جنگی و دفاعی متناسب را هم طراحی و اجرا کرد. بنابر نظر بسیاری از کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادی با سلائق و دیدگاه‌های متفاوت، مشکلات و تنگنا‌های اقتصادی و معیشتی که امروز سخت توده مردم- به استثنای نجومی‌بگیران و حرام‌خور‌ها و... - را آزار می‌دهد معضلی نیست که فقط در چارچوب بحث‌های فنی و کارشناسی قابل بحث و تحلیل باشد. کسی شک ندارد که ساختار اقتصادی کشور که میراث دویست سال تاخت و تاز استعمار و سیاست‌های مخرب حکومت‌های وابسته طاغوتی در این مملکت است بیمار و فشل و سست بنیان است و باز تردیدی وجود ندارد که یکی از اهداف انقلاب اسلامی، اقتصادی و اصلاحات اساسی و ساختاری در این حوزه و تغییر دادن جهت‌گیری آن از وابسته بودن و اشرافی‌گرایی و تبعیض و انواع و اقسام فساد به سمت استقلال و خودکفایی و مردمی‌شدن و عدالت محوری بوده وهست. کاری مهم و بایسته که از مطالبات اصلی مردم انقلابی بوده و هست، اما به دلایل مختلف مثل تحمیل جنگ هشت ساله.

اصرار بر ادامه سیاست‌های غلط لیبرالیستی و نولیبرالیستی و... از سوی بعضی دولت‌ها و برخی مسئولان ارشد اقتصادی تاکنون چنانکه باید انجام نشده، ولی باید که به طور علمی وتخصصی و برنامه‌ریزی ماهرانه انجام شود. اما سوای این و فراتر از بحث‌های فنی و تخصصی و صرفا اقتصادی، دشمنان این مملکت و در راس همه، دولت تروریست و چپاولگر آمریکا که ظرف ۴۳ سال گذشته در همه عرصه‌ها و جبهه‌ها در رویارویی با انقلاب اسلامی شکست خورده و ابهت ساختگی و هیمنه پوشالی آن در مصاف با مردم انقلابی ایران نزد جهانیان شکسته و آبرو و حیثیت نداشته خود را از دست رفته می‌بیند آخرین تیر ترکش خود را در میدان اقتصاد و حمله وحشیانه به سفره و معیشت مردم رها کرده است. در این راه دولتمردان آمریکایی چه جمهوری‌خواه و چه دمکرات علیه ایران و انقلاب مردم ایران دارای هدف مشترک هستند و کوچکترین اختلاف‌نظری حتی گاه در اعمال تاکتیک‌ها هم با یکدیگر ندارند. برای مثال اخیرا از قول رسانه‌های آمریکایی خبری آمد که بایدن هم مثل ترامپ دنبال صفر کردن درآمد‌های نفتی ایران است! بنابراین خیلی ساده‌لوحانه است که فکر کنیم معضلات اقتصادی و مشکلات معیشتی امروز جامعه فقط ساختاری و فنی است و با روش‌های صرفا اقتصادی و علمی می‌توان بر آن فائق آمد.

دشمنان و بدخواهان و در راس همه شیطان بزرگ در ادامه دشمنی‌های پایان‌ناپذیر خود علیه این ملک و ملت به جرم انقلابی که کرده و دستان غارتگرانی، چون آمریکا و انگلیس را از منافع نامشروع آن‌ها در این مملکت قطع کرده، جنگ تمام عیار اقتصادی به راه انداخته است و در این کار خود سخت جدی و مصمم است چنانکه در آستانه مذاکرات وین با رفتار و اقدامات و اظهاراتی که بعضی مسئولان آمریکایی ابراز می‌دارند حتی بر همپالکی‌های خود نیز ثابت می‌کند بحث بازگشت به میز مذاکره و حل‌وفصل مسائل از طریق دیپلماتیک به هیچ وجه جدی نیست؛ و این جنگ اقتصادی واقعیتی است که ما و خاصه دولتمردان ما باید با همه وجود آن را جدی بگیرند و از بعضی ساده‌لوحی‌ها و وادادگی‌ها و ناشیگری‌هایی که در این باره از دولت قبلی سرزد به شدت اجتناب ورزند.

۳- آمریکا برای پیشبرد اهداف خود در جنگ اقتصادی هم، چشم امید به اقدامات و عملکرد برخی افراد و جریانات داخلی دارد. از دلالی بی‌مهار و افسار گسیخته و منفعت‌پرستی و منفعت‌پرست‌ها گرفته تا... بعضی مسئولان واداده و مدیران فرصت‌طلب تا... بالاخره جریانات و باند‌هایی که طبق برنامه و کاملا حساب‌شده و مغرضانه چوب لای چرخ اقدامات سازنده و اصلاحی وضد فساد دولت که در یکی دو ماهه اخیر شروع شده می‌گذارند و به عنوان ماموران مستقیم یا غیر‌مستقیم دشمنان پازل آن‌ها را در وارد آوردن فشار بر گرده مردم و جامعه و سر و سامان نیافتن امور اقتصادی تکمیل می‌کنند. کسانی که از یکسو با ژست واقع‌بینی و دلسوزانه با استفاده از ابزار و وسایل در اختیار خاصه ابزار رسانه (و در سایه عدم نظارت‌های لازم رسانه‌ای) یکسره در کار تحریف واقعیات مسلم هستند. دشمن را دوست جلوه می‌دهند و «غفلت مردم» از یورش وحشیانه و همه‌جانبه بدخواهان و دشمنان به اقتصاد کشور را دنبال می‌کنند و با القای حس عجز و ناتوانی و نومیدی به آنان، راه بازگشت غارتگران استعمارگر به این کشور انقلاب کرده را پی می‌گیرند؛ و از سوی دیگر کسانی هم متاسفانه بعضا در لباس مسئول با عملکرد‌های غلط و سوءتدبیر‌های خود به عمد در پی اثبات نظریات مغرضانه هستند که تمام حرفشان این است که ما چاره‌ای جز تسلیم شدن و سر خم کردن مقابل غرب و کدخدا نداریم. کسانی که کوچکترین اعتقادی به ملت و توانایی‌های ملت ندارند، اما ریاکارانه برای او دلسوزی می‌کنند و از اخلاف همان کسانی هستند که سال‌ها پیش علنا به تمسخراعلام می‌کردند این مردم که ازساختن لولهنگ هم عاجزند آن وقت می‌خواهند صنعت نفت را ملی کنند!

این دو جریان باند‌ها و افرادی که اقدامات اصلاحی اقتصادی را در تعارض با منافع نامشروع خود می‌دانند و منافع ملی و شرایط اقتصادی کشور را فدای منافع شخصی و مالی خود می‌کنند و آن‌هایی که هدفمند و مغرضانه در تیپ و قیافه‌های مختلف در کار اقتصاد اخلال می‌کنند هر دو ناخودآگاه و خود آگاه دو بال داخلی دشمنان قسم خورده این سرزمین سربلند و مردم آن هستند که آب به آسیاب دشمن می‌ریزند که باید بدون مماشات و با برخوردانقلابی قطع وقلع و قمع شوند حتی اگر بعضی دگم‌های سابق که امروز ادای نه روشنفکران که روشنفکرنما‌ها را در می‌آورند یا از روی جهل و حماقت یا از سر لجبازی و عناد این اقدام انقلابی و مردمی و ضدچپاول ملی را بر خلاف اصول آزادی و دمکراسی و... بدانند!

۴- این گفته ریاست محترم جمهور درست نقطه مقابل اهداف تهاجم اقتصادی دشمن و اقدامات نظری و عملی نوچه‌های داخلی اوست: «ماموریت مهم دولت ناامید کردن دشمن و رونق بخشیدن به سفره‌های مردم است.» ایشان در جایی دیگر می‌گوید اصلاح نظام اقتصادی دور از «ظاهر‌سازی» و کار‌های نمایشی و «حتما با نظر نخبگان و اقناع مردم» صورت می‌گیرد. شکی وجود ندارد که برای سروسامان دادن به وضع اقتصادی، و نومید ساختن دشمنان خبیث این مردم ومهار تورم، مبارزه با گرانی و احتکار و دلالی لجام گسیخته، کنترل و تثبیت قیمت‌ها و بالاخره مقابله با تهاجم وحشیانه اقتصادی و جنگ اعصابی که دشمنان بیرونی و دنباله‌های داخلی آن‌ها به مردم عزت‌مدار و مقاوم ایران تحمیل کرده‌اند باید بر خلاف خواسته دشمن و تئوریسین‌های داخلی آن‌ها از ظرفیت‌های سرشار درونی تاثیرگذار و کارآمد مادی و انسانی بهره گرفت و در این جهاد اقتصادی بهترین و بیشترین استفاده را از آن‌ها برای خنثی کردن تحریم‌ها و قویتر شدن بنیه اقتصاد ملی و رفع مشکلات معیشتی مردم برد.

۵- یکی از داشته‌های غنی و کار آمد و بسیار تاثیرگذار که بار‌ها در صحنه‌های بزرگ و میادین مردافکن امتحان خود را به بهترین وجه و با موفقیت پس داده است، نیروی عظیم و مردمی «بسیج» است. طی همه سال‌های بعد از پیروزی انقلاب و شکل‌گیری نیروی «بسیج مستضعفان»، ملت ایران دیده و لمس کرده که چگونه «پاره‌های تن او» در مقاطع و صحنه‌های مختلف درخشیده و چه در میدان جهاد و دفاع از تمامیت ارضی کشور و چه در مبارزه با گسترش و شیوع ویروس منحوس و... بسیج نشان داده است که هر وقت و هرجا به میدان خدمت و جهاد فراخوانده شده، در نهایت اخلاص و به بهترین وجه ممکن به وظیفه خود عمل کرده است؛ بنابراین امروز هم نیروی عظیم بسیج که از میوه‌های شیرین انقلاب اسلامی است و از دل توده‌های مردم جوشیده و شکل گرفته و بارور شده حتما می‌تواند در چارچوب یک برنامه‌ریزی مدبرانه و عقلایی، به سهم خود در مقابله با «فتنه اقتصادی» و برداشتن موانع تولید و قلع‌و‌قمع مفسدان نقش بسیار موثری بازی کند و در این صحنه و جبهه نیز کارنامه‌ای درخشان در خدمت به خلق خدا و خاصه محرومان و مستضعفان از خود به یادگار بگذارد.

روزنامه وطن امروز

یاوه‌گویی‌های «بنی گانتس» و طبل توخالی رژیم صهیونیستی/مهدی گرگانی

«دانا چو طبل عطار است؛ خاموش و هنرنمای؛ نادان چو طبل غازی، بلندآواز و میان‌تهی». «بنی گانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی طی ماه‌های گذشته یاوه‌گویی‌های زیادی علیه ایران و متحدان ایران در منطقه مانند حزب‌الله و حماس داشته است. گانتس در اظهاراتی در مرداد گذشته تاکید کرد زمان اقدام نظامی علیه ایران فرارسیده است. وی با تاکید بر آمادگی نظامی رژیم صهیونیستی افزود: حرف زدن کافیست و باید کاری کرد. بنی گانتس شهریورماه نیز با اشاره به خطرات برنامه هسته‌ای ایران، از لزوم اقدام نظامی علیه کشورمان سخن گفت و به طرح C این رژیم برای حمله به ایران در صورت عدم همراهی آمریکا اشاره کرد! وی در جایی دیگر با تمجید از قدرت نظامی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی با رجزخوانی علیه گروه‌های مقاومت گفته بود: ارتش اسرائیل برای رفع تهدید‌ها به کار خود ادامه خواهد داد و به هر گونه نقض حاکمیت- چه در نوار غزه یا شمال و چه توسط نیرو‌های ایرانی یا فلسطینی- با قدرت پاسخ خواهد داد.

در اوج تهدیدات مقامات رژیم صهیونیستی علیه ایران و گزافه‌گویی درباره قدرت نظامی رژیم صهیونیستی، حزب‌الله لبنان مردادماه، چندین راکت و موشک به اراضی اشغالی شلیک کرد و شوک سختی به صهیونیست‌ها وارد کرد. شلیک این راکت‌ها علیه هدف خاصی نبود و بسیاری از تحلیلگران آن را اقدام نمادین ایران و مقاومت برای اثبات ناتوانی اسرائیل در حمله نظامی به ایران خواندند.

پایگاه تحلیلی «فارن پالیسی» درباره ناتوانی اسرائیل در حمله نظامی به ایران نوشت: شاید از نظر سخت‌افزار نظامی ارتش اسرائیل پیشرفته‌تر از نیرو‌های مسلح ایران باشد، اما این برتری در صورت وقوع جنگی همه‌جانبه که نیروی زمینی ارتش اسرائیل را به میدان جنگ بکشاند بسیار کم‌اهمیت خواهد بود چرا که از زمان شکست مفتضحانه ارتش اسرائیل در جنگ سال ۲۰۰۶ با حزب‌الله، نیرو‌های مسلح اسرائیل آگاه شده‌اند نیروی زمینی این رژیم حتی برای یک جنگ تمام‌عیار با یک نیروی رزمی غیردولتی نیز آمادگی کافی ندارد.

در جبهه سایبری و اطلاعاتی که صهیونیست‌ها دچار خودبرترپنداری زیادی هستند نیز طی ماه‌های گذشته ضربات غافلگیرکننده‌ای را تجربه کرده‌اند. چندی پیش گروه هکری «عصای موسی» با هک کردن سیستم‌های فوق‌امنیتی وزارت جنگ رژیم صهیونیستی، ضمن انتشار عکسی از بنی گانتس، اعلام کرد به اطلاعات محرمانه و گسترده‌ای از جمله اخبار، نقشه‌های عملیاتی، اطلاعات مربوط به توان نیرو‌ها و واحدها، نامه‌ها و مکاتبات نظامی ارتش رژیم مجعول صهیونیستی دست پیدا کرده است.

این گروه هکری همچنین اعلام کرد به «اطلاعات دولتی» شامل تصاویر ۳ بعدی از فلسطین اشغالی دست یافته است. این اقدام، دور زدن ممنوعیت بین‌المللی است که از دسترسی به تصاویر دقیق هوایی از مناطق فلسطین اشغالی جلوگیری می‌کند. در فیلمی که گروه سایبری «عصای موسی» منتشر کرد، تصاویر و نقشه‌های تأسیسات حیاتی نشان داده شده و اعلام شد این‌ها نمونه‌ای از تصاویر دقیقی است که اخیرا پس از هک زیرساخت‌های سایبری رژیم صهیونیستی به دست آمده است که یک شکست فاحش برای امنیت سایبری تل‌آویو محسوب می‌شود.

پیش از این نیز گروه هکری موسوم به سایه سیاه، سرور‌های شرکت اینترنتی رژیم صهیونیستی «سایبر سرو» (Cyber serve) را مورد حمله هکری قرار داده و آن را از دسترس خارج کرده و تهدید به افشای اطلاعات آن کرده بود. این هکر‌ها مشخصا بنی گانتس- که طی ماه‌های گذشته یاوه‌گویی‌های زیادی بر زبان رانده بود- را هدف خود قرار داده و با انتشار تصاویر خصوصی از وی، به او هشدار دادند هر لحظه و هر قدم «زیر رصد» آن‌ها قرار دارد.

در کنار ضربه‌های نظامی و سایبری که رژیم صهیونیستی متحمل شده، هفته گذشته انتشار اخباری درباره جاسوسی خدمتکار منزل بنی گانتس، سازمان‌های امنیتی و اطلاعاتی این رژیم را دوباره شوکه کرد. وزارت دادگستری رژیم صهیونیستی در این باره گفت: یک نظافتچی در خانه گانتس به جاسوسی برای یک گروه هکری که گفته شده مرتبط با ایران است، متهم و بازداشت شده است. حالا مشخص شده است ارتباط خدمتکار خانه بنی گانتس با گروه هکری سایه سیاه بوده است و پیام‌ها و تهدیدات این گروه هکری که خطاب به مقامات صهیونیست گفته شده بود نه‌تن‌ها بلوف و توخالی نبوده بلکه به نظر می‌رسد این تازه شروع ماجراست و در آینده نزدیک باید منتظر آشکار شدن ابعاد جدیدی از اقدامات امنیتی علیه رژیم صهیونیستی باشیم.

واحد تحقیقات جرائم بین‌المللی «شین‌بت» که از «اورن گورن» - متهم مذکور- بازجویی کرده مدعی است به دلیل رعایت پروتکل‌های امنیتی در خانه گانتس، وی موفق به ارسال اطلاعات حساس امنیتی و طبقه‌بندی‌شده نشده است. این در حالی است که گورن از سال ۲۰۱۵ در خانه گانتس مشغول کار بوده است و طبق گزارش رسانه‌های صهیونیستی، دارای سابقه کیفری شامل ۱۴ دستگیری، ۵ محکومیت و ۴ دوره مجزا در زندان است. مساله مهم این است که گورن حتی در دوره نخست‌وزیری چرخشی گانتس- نتانیاهو که تمام پروتکل‌های فوق‌امنیتی نخست‌وزیری برای هر ۲ اعمال می‌شده است، بیخ گوش او مشغول کار بوده است. معلوم نیست فردی که چنین سوابق متعدد بزهکاری دارد چگونه اطمینان نهاد‌های امنیتی اسرائیل را به دست آورده است. اینکه چنین فردی چگونه موفق شده پروتکل‌های امنیتی نخست‌وزیری را دور بزند نشان می‌دهد سازمان‌های اطلاعاتی اسرائیل درباره وسعت جاسوسی وی در حال فرافکنی، دروغگویی و ارائه اطلاعات غلط هستند. این در واقع شگرد سازمان‌های امنیتی رژیم صهیونیستی است که برای جلوگیری از فروپاشی هیمنه پوشالی خود در چنین مواقعی از ارائه اطلاعات رسانه‌ای و جزئیات شکست خودداری و تلاش می‌کنند ارزش آن را پایین بیاورند.

با این وجود، پایگاه خبری «کان‌نیوز» به نقل از یک مقام ارشد امنیتی رژیم صهیونیستی نوشت: در ماجرای گورن، بررسی امنیتی درباره او یک «شکست فاحش» بوده است. کان‌نیوز با اشاره به خوش‌خیالی و شادی مقامات صهیونیست از نفوذ امنیتی به ایران بویژه بعد از سرقت اسناد هسته‌ای افزود: بازداشت و متهم شدن فرد امین خانه بنی گانتس به جاسوسی برای ایران، می‌تواند تازه‌ترین نشانه از این باشد که نهاد‌های امنیتی اسرائیل با وجود تصورات دیرینه درباره دقت آنها، پر از ایراد و اشکال هستند.

حمله سایبری به وزارتخانه تحت مدیریت گانتس، نفوذ و دسترسی به تودرتوی خانه، تلفن همراهش، رایانه شخصی و حتی کلید خانه‌اش حامل این پیام مهم است که «درست از جایی که فکر نمی‌کنید ضربه خواهید خورد». گانتس بهتر است به جای تهدید توخالی حمله به ایران، به فکر بستن حفره‌های اطلاعاتی این رژیم و تقویت امنیت سایبری خانه خود باشد (!)

روزنامه خراسان

گروسی در طرف درست می‌ایستد؟/دکترهادی محمدی

روز گذشته رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای دومین بار در دولت رئیسی به تهران سفر کرد و این بار علاوه بر محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، با حسین امیرعبداللهیان وزیرامورخارجه کشورمان نیز دیدار و گفتگو کرد. این که در گفتگو‌های پشت در‌های بسته این دو ملاقات چه گذشته، هنوز معلوم نیست، اما همین حضور هم از دوجهت زمانی و محتوایی حائز اهمیت و بررسی است. اولین نکته این که سفر روز گذشته مدیرکل آژانس در آستانه برگزاری نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی برگزار می‌شد، نشستی که به نظر می‌رسید می‌تواند به محلی برای اتهام زنی از سوی برخی کشور‌های غربی علیه ایران بر مبنای گزارش پادمانی اخیر مدیرکل بدل شود، همچنین تا آغاز دوباره مذاکرات وین تنها پنج روز باقی مانده و حضور گروسی در تهران در این مقطع زمانی از این نظر نیز اهمیت داشت.

تهران با دعوت از گروسی این پیام را به نشست شورای حکام و کشور‌های حاضر در مذاکرات وین داد که نه تنها اهل انحراف از برنامه هسته‌ای خود نیست بلکه حاضر است با دعوت از بالاترین مقام تنها نهاد رسمی و تخصصی حوزه هسته‌ای جهان، با او بر سر چالش‌ها به گفتگو بنشیند و به تفاهم برسد. ابراز رضایت گروسی در نشست خبری پایان مذاکراتش با اسلامی درباره انجام این سفر و دیدار با امیرعبداللهیان که در راستای اجرای بند دوم توافق شهریور گروسی و اسلامی انجام شد از همین منظر قابل ارزیابی است که تهران به توافقات خود حتی در این حد هم پایبند است. نکته دوم به محتوای دیدار اخیر برمی گردد. رافائل گروسی ساعاتی قبل از حضورش در تهران در توییتی نوشته بود: «امروز به تهران سفر می‌کنم تا با مقام‌های ایرانی دیدار کنم و به مسائل باقی مانده (درباره برنامه اتمی) ایران بپردازم. امیدوارم بتوانم یک کانال موثر و بر مبنای مشارکت از گفت‌وگوی مستقیم ایجاد کنم تا آژانس انرژی اتمی بتواند فعالیت‌های راستی آزمایی ضروری خود را در این کشور از سربگیرد.» این سخنان پرطعنه در کنار آمریکا گردی وی که با مصاحبه‌های غیرسازنده و برخی ادعا‌های بی پایه یا تکراری علیه کشورمان همراه بود، فضای نامناسبی را در آستانه سفر ایجاد کرده بود که نشان از ضعف شخصیتی گروسی و نداشتن شناخت کافی از جایگاه مدیرکل داشت.

اظهارات سیاسی گروسی و یک جانبه نگری‌های وی در حوزه برجام و این که فقط اقدامات ایران را ببیند و توجهی به واکنشی بودن این اقدامات در قبال بازگشت تحریم‌های غیرقانونی آمریکا نکند حتی با اعتراض و انتقاد اروپایی‌ها و چین و روسیه نیز همراه شده بود تا جایی که آن‌ها ضمن گلایه بابت این اظهارات، به مدیرکل فشار آوردند تا راهی تهران شود و مشکلاتش با جمهوری اسلامی را نه در رسانه‌ها که پای گفتگو‌های رودررو و مستقیم حل و فصل کند. ادعا‌های گروسی در حالی مطرح می‌شود که ایران همچنان نظارت‌های پادمانی خود را طبق روال سابق ادامه می‌دهد و هیچ تغییری در نظارت‌های پادمانی ایجاد نشده و همواره بر اجرای تعهدات پادمانی خود بر اساس ان پی تی تاکید داشته است البته ایران اعلام کرده بود بر اساس قانون مجلس و مستند به بند‌های ۲۶ و ۳۶ برجام اقدامات کاهشی خود را نیز انجام می‌دهد که آخرین آن‌ها لغو اجرای پروتکل الحاقی و دسترسی نداشتن بازرسان آژانس به دوربین‌های فراپادمانی و به اصطلاح برجامی بود. او و حامیانش به خوبی می‌دانند که این بخش از نظارت‌ها بدون مذاکرات وین و رفع یک جا و موثر تحریم‌ها از سر گرفته نخواهد شد.

روز گذشته رافائل گروسی در مذاکرات دو ساعته با اسلامی و یک ساعته با امیرعبداللهیان، حرف صریح و اصولی تهران را شنید؛ این که مدیرکل آژانس نباید از خط اصلی و تعریف شده اساسنامه آژانس مبنی بر بی طرفانه، مستقل و فنی بودن عدول کند، این که ایران همچنان منتظر موضع گیری مدیرکل بابت خرابکاری‌های رژیم صهیونیستی در تاسیسات هسته‌ای خود است، این که ایران نباید بابت پرونده‌های دور که یک بار پاسخ داده و به عنوان PMD بسته شده، دوباره پاسخ دهد و این که هیچ قانون و توافق و تعهدی نباید ایران را از توسعه برنامه هسته‌ای صلح آمیز خود بازدارد، به نظر می‌رسد از جمله حرف‌هایی است که با جزئیات بیشتر باید به صورت مستقیم و رودررو و نه در رسانه‌ها و در پاسخ به حرف‌های سیاسی و خارج از حوزه ماموریت گروسی به او گفته شود. روز‌های آتی تا دوشنبه آینده نشان خواهد داد آقای مدیرکل همچنان می‌خواهد به دنبال سیاسی کاری باشد یا ترجیح می‌دهد همچون آمانو، نامی نیک از خود به جا بگذارد و عاملی برای رسیدن به یک توافق پایدار و مورد قبول همه به شمار برود. تهران چندان اعتمادی به گروسی که با حمایت قاطع آمریکا و اروپا مدیرکل شد، ندارد و این را همه می‌دانند، اظهارات اخیر و گذشته او نیز موید این بی اعتمادی است، اما سیاست، عرصه تغییر تاکتیک‌ها و استراتژی هاست و سیاستمداری موفق خواهد بود که به موقع زمان سنجی کند و در طرف درست بایستد.

روزنامه ایران

دانش محوری و حمایت از تولید داخلی؛ خط مقدم مبارزه با استعمار نوین/سیاوش نادری فارسانی*

رهبر معظم انقلاب در دیدار نخبگان و استعداد‌های برتر علمی به نکاتی اشاره فرمودند که خلاصه تاریخ فکر در مبارزه با استعمار و نظام سلطه است. برای تبیین فرمایشات ایشان باید این پرسش را مطرح کرد که نظام سلطه خود را چگونه تعریف می‌کند؟ استعمار‌دارای دو شکل سنتی و نوین است. البته دو مفهوم نظام سلطه و استعمار یکسان نیستند، ولی به لحاظ منطقی نظام سلطه دربرگیرنده استعمار هم هست، ولی هر استعماری خاصه در شکل نوین به‌دنبال سلطه نیست. مورد دوم بیشتر دلالت بر استعمار نوین دارد. به عبارتی ممکن است در حالی که ما در پی مبارزه با نظام سلطه هستیم، توسط نیروی دیگر مورد استعمار واقع شویم.

نظام سلطه در ابتدا اهداف روشنی داشت که در حال حاضر در دانشگاه‌های غرب و در رشته تاریخ فکر و تاریخ علم تدریس می‌شود. نظام سلطه در شکل سنتی، خود را در واقع با سه ویژگی معرفی می‌کرد؛ حضور نظامی، غارت مواد خام و وابستگی فرهنگی. علاوه بر این، امپریالیسم، استعمار و القای برتری فرهنگی عمدتاً از طریق ادبیات، فیلم و سبک زندگی راهبرد اصلی نظام سلطه در شکل کلاسیک خود بوده است. اندک نگاهی به تاریخ یکصد سال گذشته در کشور‌های آسیایی، آفریقایی و امریکای جنوبی دلالت بر این واقعیت دارد. ادبیات غرب در حوزه تسلط فرهنگی با استفاده از بودجه و منابع مستعمرات در کشور‌های هدف و با تأکید بر کودکان، نوجوانان و جوانان ترویج شد. کمتر ایرانی است که سفر‌های گالیور اثر جاناتان سوئیفت، رابینسون کروزوئه اثر دانیل دافو و آتلانتیس نو اثر فرانسیس بیکن را به‌یاد نیاورد. این‌ها فقط سه مثال از آثار ترجمه شده در ایران و کشور‌های دیگر هستند.

براستی چه کسی جرأت دارد فرانسیس بیکن و دیگر نویسندگان را در ایران نقد کند و از برچسب مرتجع، افراطی و... در امان باشد؟ عمق فاجعه زمانی آشکار می‌شود که در خود غرب این آثار عمدتاً به این دلیل که مروج تسلط فرهنگ استعماری بودند، نقد می‌شوند. در این آثار مردم غیر اروپایی افرادی بدوی، بی‌فرهنگ، عقب مانده، مستبد، خطرناک و غیرمنطقی معرفی می‌شوند در حالی که اروپاییان مردمانی متمدن، مردمسالار، پیشرفته و صلح جو به تصویر کشیده می‌شوند. در ادبیات دهه‌های اخیر غرب، کمتر اثری یافت می‌شود که دلالت بر استعمار، تجاوز، خشونت، قتل عام، تخریب محیط زیست، برده‌داری و غارت منابع دیگر کشور‌ها و جنگ‌های جهانی غرب داشته باشد.

چرا رهبر انقلاب بر تولید دانش و تولید داخلی تأکید دارند؟ آیا برای نظام سلطه مهم است ما به لحاظ دینی و عقیدتی چگونه می‌اندیشیم و به چه ارزش‌ها و سنت‌ها و روش زیستی پایبند هستیم؟ ما شاهد کشور‌های اسلامی و غیراسلامی با گرایش‌های سیاسی، استبدادی و ارتجاعی هستیم که مورد حمایت نظام سلطه‌اند. نظام سلطه، نگران دموکراسی و دینی یا سکولار بودن ما نیست، بلکه اهداف دیگری را دنبال می‌کند. در نگاه کلاسیک استعمار، مادامی که یک کشور تأمین کننده مواد خام یا بازار مصرف کالا باشد و زمینه حضور نظامی آن را فراهم کند، مهم نیست دارای چه روش زیست یا چه باور‌های عقیدتی و ارزش‌های فرهنگی است. در شکل نوین استعمار هر کشوری حق تولید علم و گسترش صنایع را ندارد. علاوه بر اهداف استعماری پیشین، نظام سلطه در شکل نوین، در پی تسلط بر منابع و مراکز تولید علم به شکل انحصاری و نیز تسلط بر اطلاعات و منابع غذایی است. از این منظر عجیب نیست که امریکا به تنهایی درصد بالایی از تولید علم را دارد و بیشترین فشار‌ها را بر کشور‌های تولید‌کننده دانش وارد می‌کند. تسلط بر منابع آبی و ریاکاری در ارتباط با سیاست‌های اقلیمی و محیط زیستی نیز در همین راستا قابل تفسیر است.

در این شرایط رهبر معظم انقلاب بحث تولید علم، حمایت از مراکز دانش بنیان، ارتباط بین مراکز تولید و مراکز تولید دانش و نیز حمایت از تولید با کیفیت و رقابت‌پذیر در کشور را مطرح می‌کنند. این دقیقاً همان چیزی است که نظام سلطه با آن مشکل دارد. اینکه درصد معناداری از علم در امریکا تولید می‌شود به‌خاطر جذب نخبگان دیگر کشورهاست. مهاجرت هر نخبه به نفع نظام سلطه است، چرا که بدون نخبگان و خلاقیت‌های آنان، راهبرد نظام سلطه در عرصه تسلط انحصاری بر دانش ممکن نخواهد بود. در عرصه تولید نیز اینچنین است. بهره‌مندی از نخبگان در کشور و ایجاد شرایط مناسب برای آن‌ها جهت تحقیق، نظریه‌پردازی و نوآوری و ایجاد روابط نظام‌مند بین بخش صنعت، کشاورزی و دیگر عرصه‌ها با نخبگان و مراکز تحقیقاتی و علمی باعث رشد صنعت و تولیدات کشور خواهد شد. تحقق این هدف به معنای ناکامی دیگر راهبرد مهم نظام سلطه است.
*رئیس انجمن علمی گفتمان اسلامی سوئد

روزنامه شرق

مثل همیشه، خلق پول بیشتر/حمزه نوذری

محیط زیست، مفهومی فراموش‌شده در همه دولت‌ها بوده که به‌کلی از مفصل‌بندی گفتمان‌های حاکم بر دولت‌ها حذف شده است. در دولت بعد از جنگ تحمیلی، محیط زیست نه‌تن‌ها فاقد اهمیت بود، بلکه حتی در برخی مواقع مانع از رشد اقتصادی تلقی می‌شد. در دولت‌هایی که دغدغه توزیع منابع و پول داشتند نیز محیط زیست اهمیت چندانی نداشت که منابع جهت پاسداشت آن به کار بسته شوند؛ چراکه لازم است منابع در میان مردم توزیع شود. غفلت از محیط زیست نه به دلیل بی‌اهمیتی آن در توسعه، بلکه به خاطر این است که با استراتژی و راهبرد‌های دولت‌ها همخوان نبوده و در حقیقت محیط زیست نقشی در هژمون شدن و مشروعیت‌یافتن آن‌ها نداشته است؛ بنابراین حقیقتِ توسعه در توجه به محیط زیست نبوده، بلکه به کنارگذاشتن آن است. از این‌رو، دال محیط زیست هیچ‌وقت در جامعه ایران هژمونیک نشده و جزء دال‌های اصلی هیچ‌کدام از گفتمان‌ها نبوده است و این ریشه در این واقعیت دارد که ما اساسا جامعه‌ای اگر نگوییم ضد محیط زیست، بلکه بی‌توجه به محیط زیست بوده‌ایم.

گفتمان‌های توسعه‌ای بعد از انقلاب هیچ‌گاه به‌ظاهر اعتراف به ضد محیط زیست بودن خود نکرده‌اند و هیچ‌وقت هم وادار به این کار نشده‌اند؛ گویی صدا‌هایی از دیرباز در تاریخ کشور ما این را تکرار کرده‌اند که باید برای قدرت‌گرفتن و ماندن در قدرت، به فکر معیشت مردم باشی. لازم نیست طبیعت را به حرف بیاوری و حامی آن باشی؛ چراکه به درد منقادسازی انسان نمی‌خورد. جاده، پل و سد مهم است؛ زیرا به رشد اقتصادی کمک می‌کند. یا کمک به فرودستان برای بهره‌مندی آن‌ها مهم است، مهم نیست که درختی قطع یا محیط زندگی سایر حیوانات تخریب شود. گویی همه چیز باید در خدمت انسان باشد. فرقی نمی‌کند؛ چه موقعی که سازمانی به نام محیط زیست وجود نداشت و چه زمانی که شکل گرفت. گویی راه‌حلی جز افزایش نقدینگی و استقراض از بانک مرکزی برای دولتمردان ایرانی وجود ندارد. به نظر می‌رسد راه‌حل دولت برای اعتراض‌های اصفهان به کم‌آبی نیز اختصاص چند هزار میلیارد تومان به کشاورزان باشد. همه دولت‌ها با اختصاص بودجه یا با استقراض از بانک مرکزی، خواسته‌اند با مسائل و چالش‌ها مقابله کنند؛ به‌طوری‌که پول نوشداوری همه مسائل انباشته‌شده است. حتی نماینده مجلس نیز از اعطای وام به کسانی که از نوسانات بورس ضرر کرده‌اند، سخن می‌گوید.

وزیر نیرو هم پیشنهاد پرداخت پول به کشاورزان اصفهانی را مطرح کرده است؛ در‌حالی‌که از سوی دیگر معاون رئیس‌جمهور از کسری بودجه زیاد سخن می‌گوید و تصمیم دولت برای کاهش کسری بودجه و جلوگیری از خلق پول را قطعی می‌داند. یکی از مهم‌ترین وظایف رئیس‌جمهور محترم، هماهنگ‌کردن این ارکستر ناهماهنگ است که یک عضو بلند‌پایه هیئت دولت جلوگیری از خلق و استقراض پول را سیاست اصلی می‌داند و عضو دیگر هیئت دولت از اعطای میلیارد‌ها تومان پول در شرایط کسری بودجه سخن به میان می‌آورد. در دولت‌های قبلی نیز اعضای هیئت دولت سیاست و سخن واحدی نداشتند. اما چرا پول‌پاشی راه‌حل نادرستی برای مسئله کم‌آبی اصفهان و سایر شهر‌ها و استان‌هاست؟ نخست اینکه همه گروه‌های اجتماعی حق دارند مطالبات خود را بیان کنند، اما مطالبات یک گروه نباید به زیان گروه‌های دیگر برآورده شود.

خلق پول جدید در زمانی که کسری بودجه بسیار زیادی وجود دارد، منجر به افزایش تورم به زیان کل جامعه می‌شود. این در حالی است که کشاورزان اصفهانی راه‌حل اعطای پول را هم نپذیرفتند. دوم اینکه مسئله کشاورزی و فرونشست زمین را نمی‌توان با پول حل کرد؛ چون پول وسیله‌ای است برای برآوردن نیازها، اما مسئله کم‌آبی حیات انسان‌های زیادی را با چالش مواجه می‌کند؛ بنابراین اعطای پول راه‌حل مقطعی هم نیست.
 

اخبار ویژه ۳ آذر



روزنامه کیهان

امیدواری روزنامه اصلاح‌طلب به موفقیت دولت در مهار تورم

یک روزنامه اقتصادی اصلاح‌طلب نوشت: کاهش استقراض دولت از بانک مرکزی و کاهش رشد پایه پولی در ماه‌های اخیر، موجب شد تا نرخ تورم در آبان‌ماه به نسبت دو ماه قبل از آن ۵ درصد و نسبت به ۶ ماه قبل‌تر، ۱۴ درصد کاهش یابد.

دنیای اقتصاد با اشاره به گزارش مرکز آمار، می‌نویسد: گزارش جدید از کاهش محسوس تورم و رسیدن تورم نقطه‌ای به پایین‌ترین حد خود در ۱۴ ماه حکایت می‌کند. نرخ تورم در آبان‌ماه به ۴۴/۴ درصد رسید که نسبت به ماه قبل کاهش اندکی را نشان می‌دهد. از سوی دیگر پس از ماه‌ها رالی تورمی، تورم ماهانه از ۳ درصد کم‌تر شد و در آبان ماه عدد ۲/۵ درصد را به ثبت رساند. شاید مهم‌ترین کاهش ثبت شده در آمار‌های تورم، به تورم نقطه به نقطه مربوط باشد. شاخص قیمت مصرف‌کننده در دومین ماه پاییز نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۵/۷ درصد رشد کرده است که این میزان در ۱۴ ماه گذشته بی‌سابقه محسوب می‌شود.

در جزئیات این گزارش می‌توان مشاهده کرد که تورم نقطه به نقطه کالا‌های خوراکی از سطح ۶۰/۵ درصدی به حدود ۴۶/۴ درصد رسیده است که با توجه به وزن بالای خوراکی‌ها در سبد خانوار ایرانی این کاهش تورم محسوس خواهد بود. دلایل مختلفی را می‌توان برای کاهش تورم عنوان کرد که ریشه‌های اقتصادی و سیاسی مختلفی دارند، رشد اندک نرخ ارز در آبان‌ماه، قطع روند استقراض دولت از بانک مرکزی از انتهای تابستان و افزایش درآمد‌های نفتی از قبل افزایش قیمت انرژی در بازار‌های جهانی از اصلی‌ترین دلایل فروکش کردن نسبی تورم است. در کنار این موارد، دلایلی، چون ثبات قیمت مسکن و عبور از فصل برداشت محصولات کشاورزی از دیگر دلایل ثبات بیش‌تر سطح قیمت‌ها در آبان ماه است. باید توجه داشت به‌رغم کاهش‌های قابل توجه در نرخ تورم، همچنان سطح ۲/۵ درصدی برای تورم ماهانه و ۳۵/۷ درصدی برای تورم نقطه به نقطه بالا محسوب می‌شود. با این حال می‌توان امیدوار بود با ادامه روند کاهشی شاخص قیمت‌ها تب تند تورم‌اندکی کنترل شود و درصورت مستعد بودن شرایط حتی به سطح تورم زیر ۲۰ درصد نیز دست پیدا کنیم.

در همین حال روزنامه جوان نیز گزارش‌های مربوط به کند شدن سرعت افزایش تورم را «خنثی کردن بمب تورم» توصیف کرد و نوشت:
هرچند اعمال سیاست‌های تورم‌زا در ماه‌های ابتدایی سال این انتظار را ایجاد کرد که تورم در نیمه دوم سـال شتاب بیشتری خواهد گرفت، اما بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم در پایان آبان‌ماه با یک درصد کاهش به ۴۴/۴ درصد و تورم نقطه به نقطه با افت ۳/۵ درصدی به ۳۵/۷ درصد رسید. تورم یکی از شاخص‌های اقتصادی است. رشد نقدینگی توسط دولت و بانک مرکزی در دولت سابق موجب افزایش تورم شد.

رخداد فوق در کنار اخذ تنخواه از بانک مرکزی جهت پوشـش هزینه‌های بودجه‌ای عملاً فضا را برای رشـد و نمو تورم مساعد کرده است، به شکلی که تورم در ماه‌های ابتدایی سال به‌طور مستمر رشد داشته و باتوجه به اعمال سیاست‌های تورم‌آفرین پیش‌بینی می‌شد تورم در نیمه دوم سال جاری نیز با رشد همراه شود، اما خوشبختانه دولت سیزدهم سیاست‌های اقتصادی را به اجرا درآورد که هم شتاب تورم کاسته شد و هم اینکه تورم کاهش یافت.

روزنامه همشهری نیز از «کاهش ۸ درصدی تورم در ۲ ماه نخست دولت سیزدهم» خبر داد و می‌نویسد: نرخ تورم نقطه به نقطه از ۴۳/۷ واحد درصد در پایان شهریور امسال با کاهش ۸ واحد درصدی به ۳۵/۷ درصد در پایان آبان سال جاری رسیده و نرخ تورم ۱۲ ماهه نیز در همین مدت از ۴۵/۸ درصد با افتی ۱/۴ درصدی به ۴۴/۴ درصد رسیده اسـت.
تازه‌ترین داده‌های رسمی مرکز آمار گویای این واقعیت است که نرخ تورم ماهانه در آبان امسال به ۲/۵ درصد رسیده که پایین‌ترین رشـد سرعت تورم ماهانه از تیرماه امسال به‌حساب می‌آید. نرخ تورم نقطه به نقطه در فروردین امسال به ۴۹/۵ درصد رسیده و پس از آن روندی کاهشی به خود گرفته است. همچنین نرخ تورم ۱۲ ماهه در شهریورماه امسال ۴۵/۸ درصد اعلام شده بود که یک رکورد تاریخی پس از ثبت تورم بالای ۴۹ درصد در سال ۱۳۷۴ به شمار می‌رفت، اما در ۲ ماه اخیر روند نرخ تورم ۱۲ ماهه هم در مسیر نزول قرار گرفته است. این اتفاقات ایـن گزاره را تقویت می‌کند که نرخ تورم در ایران مسیر کاهشی را تجربه خواهد کرد؛ مشروط به اینکه دولت بتواند در نبرد با ناترازی بانک‌ها و کسری بودجه موفق شود.
 

گزارش بی‌اخلاقی و بحران بی‌سابقه در جبهه اصلاحات

یکی از افراطیون مدعی اصلاحات که در جعل نظرسنجی سابقه‌دار است و به همین دلیل محکوم هم شده، «جبهه اصلاحات» را متهم به بی‌اخلاقی و جعل نظرسنجی کرد. عباس عبدی چند روز قبل در روزنامه اعتماد به بیانیه صادره از سوی جبهه اصلاحات انتقاد کرده و نوشته بود «جبهه اصلاحات پس از شکست قاطع در انتخابات ۱۴۰۰، پیش از هر اقدامی از جمله موضع‌گیری درباره برجام یا سایر امور، ابتدا باید در موجودیت خود بازنگری کند... این جبهه در انتخابات ۲۸ خرداد، یک شکست بزرگ نه از اصولگرایان، بلکه از جامعه مردم خورد. او در نوشته دیگری، جبهه اصلاحات را متهم به بی‌اخلاقی کرده و می‌نویسد: انتخابات، یک شکست تشکیلاتی برای جبهه اصلاحات بود. شاید درست نباشد که تخلفات تشکیلاتی و اقدامات انفرادی افراد برخلاف مصوبات قبلی آن تشکیلات را برشمارم. جبهه‌ای که در نهایت با انواع ترفند‌ها دو بخش شدند چگونه می‌توانند زیر راهبرد یکسان حرکت کنند؟ متاسفانه خیلی از تخلفات برای دوستان عادی و متعارف شده است و آن را تخلف نمی‌دانند.

تشکیلاتی که در معرفی نامزدها، در جلب نظر آنان برای نامزد شدن، در تعیین نامزد نهایی در ارتباط با نامزد‌ها و تعیین ضوابط و... همگی دچار اغتشاشات رفتاری بود را چه باید نامید؟ باید خدا را شکر کنند که شورای نگهبان به دادشان رسید، در غیر این صورت به طور قطع آنان که تصمیم‌گیر بودند، حتما آقای لاریجانی را به عنوان نامزد جبهه معرفی می‌کردند! بساط اینگونه تشکیلات بازی را باید جمع کرد.

وی ادامه می‌دهد: انجام نظرسنجی (گفته می‌شود با تصمیم و هزینه شخصی بوده؟!) و خط دادن به یک جمع براساس نتایج مخدوش آن، درحالیکه هیچ نیازی به آن نبوده از دو حال خارج نیست. یا آگاهانه چنین برنامه‌ای ترتیب داده شده تا دیگر اعضای تشکیلات را به نوع شرکت مورد نظر خود همراه و موافق کنند؛ یا از روی ناآگاهی و فقدان کارشناسی چنین کاری شده است.
من گمان می‌کردم که نوع اول است. در واقع امتیازی بود که میشد برای دوستان قائل شد، درحالیکه اکنون می‌گویند، نه چنین چیزی نیست، بلکه این نظرسنجی‌اشکال داشته است. این وجه ماجرا به لحاظ اخلاقی بدتر است، زیرا افرادی به خود حق داده‌اند در موضوعی تصمیم بگیرند که فاقد صلاحیت کارشناسی بوده‌اند. در این صورت می‌توان نتیجه گرفت که قطعا مشابه این رفتار را در امور دیگر هم داشته‌اند و این کار به لحاظ اخلاقی به مراتب بدتر از جعل نظرسنجی است. البته هنگامی که مخدوش بودن آن نظرسنجی آشکار شد، مدعی شدند که مبنای تصمیم‌گیری قرار نگرفت و از دستور خارج شد. ولی موتور و انگیزه‌های آن گرایشی که دنبال درآوردن چنان نتایجی بود همچنان روشن بود و کار می‌کرد. فارغ از امور غیر اخلاقی در تصمیمات تشکیلاتی، اقدامات مربوط به ساعات پایانی انتخابات نمونه دیگری از این بی‌اخلاقی عجیب است.

آنگاه که سه ساعت مانده به نیمه‌شب پایان رای‌گیری، جنبش توییتری و مجازی راه‌انداختند که دور دوم قطعی است، اگر یک همت دیگری کنید در همین دور اول کار تمام است؟! این حرف را برای شورای شهر تهران هم می‌گفتند درحالیکه نفر اول لیست آنان چند ده هزار رای ناقابل بیشتر نیاورده بود و برخی محاسبات نشان می‌داد که کل آرای جبهه‌ای آنان در کف لیست، فقط چند هزار رای بود ولی تبلیغ می‌کردند که بیش از نیمی از اعضای ما انتخاب شده‌اند! من نمی‌دانم این رفتار را چه چیزی جز شکست اخلاقی باید نامید؟

بدترین رفتار‌ها را در ضدیت با موسسه ایسپا انجام دادند و در جلسات خصوصی آنان را متهم به مدیریت یا تحت نظر امنیتی‌ها بودن کردند. موسسه‌ای که در آن زمان استقلال داشت و تعدادی از جوانان زحمتکش و دقیق و با حداقل درآمد آن را اداره می‌کردند، فقط به این علت که ملزم به اصول علمی بود و نتایجش باب طبع آقایان نبود، تحت اتهام کسانی قرار گرفت که باید بیش از دیگران با اصول علمی و قواعد حرفه‌ای آشنا باشند و بیش از دیگران باید شان این اصول و قواعد را رعایت کنند. اگر این شکست اخلاقی نیست، پس به چه چیزی باید شکست اخلاقی گفت؟
 

دولت سابق، اشتغال را رونق می‌داد یا بیکاری را؟!

در حالی که دولت سابق سال‌ها ادعا می‌کرد اشتغال را رونق داده و روزنامه‌های همسو نیز پوشش می‌دادند، حالا نیز از همین روزنامه‌ها اذعان می‌کند که میزان کارگران اخراجی در سه سال پایانی دولت تدبیر، ۳/۵ برابر شد!

این خبر را روزنامه اعتماد منتشر کرده و نوشته است: آمار‌های رسمی حکایت از آن دارد که سال ۱۳۹۹ و درحالی که نرخ مشارکت اقتصادی در جمعیت بالای ۱۵ سال کشور ۴۱.۳ درصد بوده و نرخ بیکاری در کل این جمعیت ۹.۶ درصد، اما در گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ ساله، ۲۳.۷ درصد و در گروه سنی ۱۸ تا ۳۵ ساله ۱۶.۷ درصد برآورد شده، تعداد مقرری‌بگیران بیمه بیکاری نسبت به سال ۱۳۹۸ افزایش یافته است. طبق گزارش مرکز آمار و مطالعات راهبردی وزارت تعاون، تعداد مقرری‌بگیران بیمه بیکاری در سال ۱۳۹۹ و در مقایسه با سال ۱۳۹۸، رشد ۳.۵ برابری داشته که نشان‌دهنده تاثیر نابسامانی‌های اقتصادی بر فعالیت‌های درآمدزای خرد و بنگاه‌های کوچک کسب و کار در استان‌های مختلف است.

دریافت‌کنندگان مقرری بیمه بیکاری، متفاوت از آسیب‌دیدگان شغلی کرونا بوده و در واقع، بیمه‌شدگانی هستند که به دلیل اخراج توسط کارفرما، شغل خود را از دست داده و طبق قوانین کار، مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری براساس مدت بیمه‌پردازی هستند که این مقرری هم از محل حق بیمه پرداخت شده توسط بیمه‌پرداز و کارفرمای او تامین می‌شود. حالا به استناد گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، تعداد این دسته از بیمه‌شدگان بیکار شده در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ افزایش ۳.۵ برابری داشته چنانکه در سال ۱۳۹۸ در مجموع ۲۲۱ هزار و ۲۲۹ نفر مقرری بیمه بیکاری دریافت می‌کرده‌اند که از این تعداد، ۱۶۴ هزار و ۳۵۱ نفر مرد و ۵۶ هزار و ۸۷۸ نفر زن بوده‌اند در حالی که تعداد دریافت‌کنندگان مقرری بیمه بیکاری در سال ۱۳۹۹، به ۸۰۱ هزار و ۶۳۹ نفر افزایش یافته است.
 

آمریکا که دبّه کرد از کدام دستاورد حرف می‌زنید؟!

یک فعال اصلاح‌طلب می‌گوید: نباید دستاورد‌های ۶ دور مذاکره قبلی را هدر بدهیم. خبرگزاری ایسنا از قول رضا نصری نوشت: در پایان آخرین دور از مذاکرات وین، همه طرف‌ها - از جمله ایران، چین و روسیه - نسبت به آنچه طی شش دور نشست حاصل شده بود، رضایت نسبی داشتند. البته، همه اذعان داشتند که هنوز اختلافات مهم و زیادی باقی مانده که باید حلاجی شود، اما در مجموع نگاه غالب به توافقات، دستاورد‌ها و ادامه مذاکرات نگاه مثبتی بود. پس قاعدتا، دستورکار دور جدید مذاکرات نباید به‌گونه‌ای توسط ایران یا سایر کشور‌ها بازتعریف شود که در آن توافقات و دستاورد‌های شش دور گذشته هرز برود.»

نصری افزود: «به نظر می‌رسد اگر دستاورد‌های دوره‌های قبل از بین برود، حتی به نقطه صفر هم بازنمی‌گردیم! بلکه به نقطه‌ای زیر صفر می‌رسیم که در آن تمام کشور‌ها - با وجود سابقه و بدعهدی آمریکا- «ایران» را مقصر شکست می‌شناسند، با تمام هزینه‌هایی که نشستن در جایگاه متهم برای ایران در بر دارد. در واقع، اجماع و همسویی مجدد طرف مقابل در برابر ایران راه را برای اعمال فشار‌های «چندجانبه» - از جمله فشار از طریق شورای امنیت - مانند دوران پیش از برجام هموار خواهد ساخت، با این تفاوت که این بار «برگ مذاکره» نیز سوخته است و گزینه‌های سیاسی و دیپلماتیک محدودتری روی میز باقی مانده است.»

نصری با اشاره به اینکه با توجه به گزارش‌های منفی و کدورت‌های جدید میان ایران و آژانس - و با توجه به سابقه مخالفت‌های سرسختانه برخی مقامات دولت کنونی با برجام - مقصر جلوه دادن ایران نیز کار دشواری نخواهد بود، افزود: «در واقع، با توجه به این نکات، اگر تیم مذاکره کننده جدید دستاورد‌های دوره قبل را به رسمیت نشناسد یا خواستار اعمال تغییرات عمده‌ای در آن‌ها شود، برای طرف مقابل چندان دشوار نخواهد بود که دولت اصولگرای ایران را به «دبه درآوردن» متهم کند و مسیر مذاکرات را به سمت تقابل و «فشار چندجانبه» منحرف سازد. در همین چارچوب به نظرم لازم است ابتدا دستاورد‌های گذشته که محصول ماه‌ها رایزنی میان مقامات ارشد ایران و چندین قدرت جهانی است، به صراحت به رسمیت شناخته شود و از آن پس نیز طرفین با جدیت و - اگر لازم شد با انعطاف متقابل مذاکرات را پیش ببرند.»

این به اصطلاح کارشناس دقیقا توضیح نداده که منظورش از دستاورد مذاکرات قبلی دقیقا چیست؟! یعنی آمریکا پذیرفته ۱۵۰۰ تحریم پسابرجامی را به‌گونه‌ای لغو کند که وعده برجامی آقای روحانی (لغو همه تحریم‌های مالی و بانکی و نفتی و بیمه‌ای) عملی شود و ایران در عمل بتواند در مقابل تعهدات انجام داده خود، از مزایای اقتصادی بهره‌مند شود و بتواند جذب سرمایه‌گذاری داشته باشد؟ یا دولت آمریکا تضمین داده که روند عهدشکنی و دبّه کردن در سه دولت اوباما و ترامپ و بایدن تکرار نمی‌شود؟ یا پذیرفته که، چون آغازکننده روند خروج از برجام و توقف تعهدات بوده، به تعهداتش برگردد و ایران بتواند راستی‌آزمایی کند؟

و اگر هیچ‌یک از این حقوق بدیهی ایران اتفاق نیفتاده، پس کارشناس از این هرز رفتن کدام دستاورد حرف می‌زند؟ جالب اینکه تریتاپارسی رئیس لابی نایاک (و نزدیک به تیم ظریف) اخیرا فاش کرد دولت بایدن نه فقط درباره دولت بعدی بلکه درباره دوره خود نیز حاضر نشده که درباره عدم تکرار خروج از برجام و عهدشکنی تضمین بدهد! از سوی دیگر خلاف ادعای نویسنده، مقامات ارشد چین و روسیه بار‌ها تصریح کرده‌اند ابتدا آمریکا به خاطر خروج از برجام، باید تعهدات خود را از سر گیرد و ایران بتواند انتفاع واقعی از توافق داشته باشد. یادآور می‌شود با روند معیوب «توافق به هر قیمت» و «اجرای آن به هر قیمت» در دولت سابق، تعداد تحریم‌ها از ۷۰۰ تحریم به بیش از ۱۵۰۰ تحریم افزایش یافت!

روزنامه وطن امروز

مخبر در نشست شورای نخست‌وزیران شانگهای سخنرانی می‌کند

معاون اول رئیس‌جمهور در بیستمین نشست شورای نخست‌وزیران سازمان همکاری شانگهای که از طریق ویدئوکنفرانس به میزبانی کشور قزاقستان برگزار می‌شود، شرکت و سخنرانی خواهد کرد. به گزارش فارس، محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور در بیستمین نشست شورای نخست‌وزیران سازمان همکاری شانگهای که از طریق ویدئوکنفرانس به میزبانی کشور قزاقستان برگزار می‌شود، شرکت می‌کند. بر همین اساس، مخبر روز پنجشنبه از طریق ویدئوکنفرانس در این نشست مواضع جمهوری اسلامی ایران را در زمینه‌های مختلف اقتصادی، امنیتی و فرهنگی تشریح خواهد کرد. لازم به ذکر است همزمان با سفر رئیس‌جمهور کشورمان به تاجیکستان و شرکت در بیست‌و‌یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در شهریور‌ماه، اعضای اصلی این سازمان با عضویت جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو اصلی موافقت کردند و هم‌اکنون فرآیند عضویت کامل ایران در این سازمان در حال انجام است.
 

سرلشکر سلامی: بسیج فرمول گذر انقلاب از سختی‌هاست

فرمانده کل سپاه از بسیج به عنوان فرمول گذر انقلاب از سختی‌ها نام برد و گفت: حضرت امام خمینی با ژرف‌اندیشی و نگاهی ملکوتی توانستند به یک شاهکار بزرگ که طلوع یک خورشید در سپهر انقلاب اسلامی یعنی بسیج مستضعفین است، دست بزنند. به گزارش سپاه نیوز، سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در همایش مسؤولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه‌های کشور که همزمان با سالروز تأسیس بسیج دانشجویی و طلاب به فرمان حضرت امام خمینی(ره) برگزار شد، گفت: امام خمینی با ژرف‌اندیشی و نگاهی ملکوتی توانستند به یک شاهکار بزرگ که طلوع یک خورشید در سپهر انقلاب اسلامی یعنی بسیج مستضعفین است، دست بزنند. وی افزود: بعدها که زمان گذشت و حجم فاصله‌ها روشن و شکوه ما در قله‌های انقلاب اسلامی مشخص شد، فهمیدیم این خلاقیت و ذکاوت ذهنی چه نهادی را روی زمین ایجاد کرد که فرمول گذر انقلاب از سختی‌ها بوده است. فرمانده کل سپاه با اشاره به اینکه وقتی آمریکایی‌ها منطقه را ترک می‌کنند و می‌گویند بزودی برمی‌گردیم، چه کسی جای آنها را پر می‌کند؟ ادامه داد: خود آمریکایی‌ها کلمه‌های افسردگی بزرگ و پوسیدگی بزرگ را درست کردند، ببینید امروز چه بر سر جوانان می‌آید که سالانه تعداد زیادی جوان در آن کشور خودکشی می‌کنند. امروز ۴۰ میلیون بی‌خانمان در آمریکا کارتن‌خوابی می‌کنند و با ۷۰۰ میلیارد دلار هزینه نظامی سالانه و با بیش از ۱۴ تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی ۵۰ میلیون گرسنه دارد!
 

رایزنی نمایندگان روسیه و چین درباره مذاکرات وین

نمایندگان روسیه و چین در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دیدار با یکدیگر درباره برجام و مذاکرات آتی وین بر سر احیای این توافق رایزنی کردند. به گزارش ایسنا، میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین با انتشار پیامی در توئیتر از دیدار دیروز خود با وانگ کان، همتای چینی‌اش خبر داد. وی گفت که با نماینده چین، مواضع مسکو و پکن درباره ازسرگیری مذاکرات وین درباره برجام را هماهنگ کرده‌اند. اولیانوف نوشت: امروز با همکار و دوست خوبم وانگ کان، سفیر چین در محل جدید و بسیار زیبای نمایندگی دائم این کشور [در وین] دیدار کردم. ما مواضع خود در قبال ‌AUKUS (پیمان امنیتی سه‌جانبه استرالیا، آمریکا و انگلیس) و نیز ازسرگیری مذاکرات وین درباره احیای برجام را هماهنگ کردیم.
 

جلیلی: ساخت تمدن، با امتداد اندیشه به عرصه عمل محقق می‌شود

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، امتداد اندیشه به عرصه عمل را لازمه ساخت و پیشرفت تمدن دانست. جمعی از اساتید دانشگاه فردوسی مشهد با سعید جلیلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی، دیدار و گفت‌وگو کردند. جلیلی در این دیدار، با ابراز امیدواری نسبت به تشکیل حرکت‌های روبه‌جلو در حوزه پژوهش‌های موضوعی، امتداد اندیشه به عرصه عمل را لازمه ساخت و پیشرفت تمدن دانست. وی با مقایسه عملکرد ۲ اندیشمند کلاسیک ایرانی و غربی در ۲ زمینه «عملی» و «نظری»، پیشتازی غربی‌ها در عرصه عملی کردن نظریه‌های علمی خود را از جمله علل پیشروی آنها در عرصه تمدن‌سازی برشمرد. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، امتداد مباحث نظری در ساختار‌ها و سازوکارهای امروزی را مشروط به کارآمدی و امکان ارزیابی نتیجه آن دانست و تاکید کرد: اولویت‌‌بندی موضوعات مورد پژوهش‌، مهم‌ترین گام در جهت یافتن پاسخ صحیح به مسائل کشور خواهد بود.
 

خطیب‌زاده: آمریکا با تحریف راه به جایی نمی‌برد

سخنگوی وزارت امور خارجه در توئیتی با بیان اینکه آمریکا همچنان به تولید گزاره‌های جعلی ادامه می‌دهد و بر خلاف این کشور، ایران هرگز برجام را ترک نکرد،‌ نوشت: ایالات متحده با تحریف راه به جایی نمی‌برد. «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته در توئیتی با انتشار ویدئویی از نشست روز گذشته خود با خبرنگاران نوشت: ایالات متحده همچنان به تولید گزاره‌های جعلی ادامه می‌دهد. وی افزود: به راه انداختن یک نشست نمایشی برای گرفتن عکس دسته جمعی با هدف غالب کردن یک روایت مجعول درباره لزوم «بازگشت متقابل به برجام» این واقعیت را تغییر نمی‌دهد که بر خلاف ایالات متحده، ایران هرگز برجام را ترک نکرد. خطیب‌زاده تصریح کرد: آمریکا با تحریف راه به جایی نمی‌برد. تصمیمات عاقلانه، نظیر پایان دادن به شکست حداکثری، شاید نتیجه‌بخش باشد.

روزنامه خراسان

شرایط بانک‌ها برای افتتاح حساب تغییر کرده است؟

ایسنا- در حالی‌که اعلام برخی از مشتریان حاکی از شرایط متفاوتی برای افتتاح حساب در بانک‌هاست، دبیر کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی توضیحاتی در این زمینه ارائه کرده که حاکی از تغییر نکردن شرایط افتتاح حساب است. بر این اساس، بانک‌ها در راستای قانون مبارزه با پولشویی، برای احراز هویت و آگاهی از سلامت مالی مشتریان جهت هرگونه خدمات بانکی، باید مدارکی، چون گواهی اشتغال و سند ملک یا اجاره‌نامه را برای اطلاع از محل سکونت فرد دریافت کنند. به رغم این که این الزام قبلاً وجود داشت، بانک‌ها به آن توجهی نداشتند، اما از این پس تاکید بسیاری در این زمینه وجود دارد.
 

دریافت سکه و کارت هدیه در وزارت کار ممنوع شد

تسنیم- به تازگی فیش‌های حقوقی نجومی سه مدیر ارشد پتروشیمی امیرکبیر در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌دست شده است که بر اساس آن مدیر مالی ۲۱۵ میلیون تومان (= دستمزد ۴ سال یک کارگر)، مدیر منابع انسانی ۱۲۵ میلیون تومان و رئیس حراست ۸۴ میلیون تومان در یک ماه دریافتی داشته اند. در پی این افشاگری، این سه نفر برکنار شده اند. در این خصوص معاون امور اقتصادی وزارت کار علت برکناری این سه نفر را فیش‌های حقوقی نجومی از محل کارت هدیه و سکه دانست. وی همچنین از ابلاغیه اخیر وزیر کار خبر داده که طبق آن، هر گونه خرید و اعطای سکه و کارت هدیه و بودجه محرمانه ممنوع شده است.
 

سنگ بانک‌ها پیش پای لنگ مستأجران

تسنیم- در حالی برای دریافت وام ودیعه مسکن متقاضیان باید متاهل و دارای اجاره نامه رسمی باشند که به تازگی برخی بانک‌های عامل، شرط سقف سنی را به شروط مذکور اضافه کرده‌اند! بر این اساس یکی از متقاضیان این وام، خاطر نشان کرده است: پس از چند ماه دوندگی و تکمیل پرونده وام به شعبه بانک مراجعه کردیم، اما مسئول مربوط اعلام کرد متقاضی بالای ۷۰ سال دارد و وام ودیعه به او تعلق نمی‌گیرد.
 

شبکه سازمان یافته اخلالگران ارزی متلاشی شد

مهر - پلیس امنیت اقتصادی ناجا در اطلاعیه‌ای از شناسایی و انهدام یک شبکه سازمان یافته اخلال در نظام اقتصادی کشور از طریق فروش رمز ارز دیجیتال با نام دریک خبر داد. کارآگاهان پلیس امنیت اقتصادی ناجا با انجام این مأموریت مهم که با هماهنگی دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی صورت گرفت ضمن دستگیری اعضای اصلی شبکه، بیش از هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال وجوه دریافتی از مردم را در حساب‌های متهمان کشف و برای جلوگیری از خروج وجوه مذکور به خارج از کشور حساب‌های آن‌ها را مسدود کردند.» وجوه توقیف شده مربوط به تعداد هزار و ۷۱۵ نفر بوده که اقدام به خرید رمز ارز مذکور کرده بودند.
 

امروز جلسه برای تصمیم‌گیری نهایی درباره قیمت خودرو

تسنیم - ستاد تنظیم بازار احتمالاً امروز تصمیم نهایی را در خصوص قیمت خودرو اتخاذ خواهد کرد. براساس اعلام وزیر صمت، بعد از لغو افزایش قیمت‌ها توسط رئیس جمهور، قرار شد تعیین قیمت‌های جدید خودرو به ستاد تنظیم بازار محول شود. با گذشت دو هفته از واگذاری مسئولیت تعیین قیمت خودرو به این ستاد هنوز تصمیم‌گیری در این باره صورت نگرفته است. البته براساس اخبار رسیده گویا قرار است بعد از چانه‌زنی‌های بسیار، ستاد تنظیم بازار امروز درباره قیمت خودرو نظر خود را اعلام کند.

روزنامه ایران

واکنش بنیاد شهید سلیمانی به اطلاعیه صدا و سیما: با رأفت اسلامی تصمیم‌گیری شود

خبر اول اینکه، بنیاد شهید سلیمانی به اطلاعیه صدا و سیما برای پیگیری متن منتشر شده توسط یکی از عوامل سریال روزگار جوانی واکنش نشان داد. در بخشی از نامه بنیاد شهید سلیمانی به رئیس صداوسیما آمده است: «جریانی کور در خارج کشور که از محبوبیت شهید سلیمانی نگران بوده و هست، در تلاشی ناشیانه، با جعل نامه‌ای منتسب به خانم زینب سلیمانی در مورد کمک ۲ میلیون دلاری به ازدواج دختران لبنانی، توان رسانه‌ای خود را به میدان آورد تا با غبار آلود کردن فضا، بتواند بر افکار دوستداران این شهید تأثیر بگذارد. خواهشمند است با توجه به اظهارات فرد یاد شده درباره این موضوع، با رأفت اسلامی نسبت به این موضوع تصمیم‌گیری شود؛ چرا که مشی شهید سلیمانی، اشداء علی الکفار و رحماء بینهم است.»
 

اکران فیلم «منصور» در نماز جمعه تهران

خبر دیگر اینکه، ستاد اقامه نماز جمعه تهران در اقدامی متفاوت قرار است فیلم سینمایی «منصور» را در نماز جمعه این هفته تهران (پنجم آذر) در محل مصلی، به صورت اختصاصی برای نمازگزاران اکران نماید.
 

فعالیت ۳۶۰ شبکه ضدایرانی و تذکر «راهبردی» رئیس­‌جمهور

دست آخر اینکه، ایرنا پلاس نوشت: «رئیس‌جمهور در یکی از جلسه‌های هفته گذشته هیأت دولت به همه «مسئولان اجرایی» تذکر داد که به «افکار عمومی» اهمیت دهند. از حاشیه‌ها بپرهیزند و سریع به شبهه‌ها پاسخ‌های مستند و مستدل بدهند.» این رسانه همچنین اضافه کرد که سعید اوحدی معاون رئیس جمهور وقت در شهریور ۹۹ گفته است: «بیش از ۳۶۰ شبکه ماهواره‌ای فارسی با جهت‌گیری علیه نظام جمهوری اسلامی در حال فعالیت هستند و در هیچ کشوری این تعداد شبکه برای هجمه به یک کشور وجود ندارد».

روزنامه شرق

توافق اسرائیل و اردن / آب در مقابل برق

اردن و اسرائیل توافقی تاریخی امضا کردند که به موجب آن، پادشاهی عربی اردن به همسایه غربی خود انرژی خورشیدی می‌دهد و در ازای آن آب نمک‌زدایی‌شده دریافت می‌کند. این توافق با میانجیگری آمریکا حاصل و در جلسه‌ای در حاشیه نمایشگاه جهانی در دوبی امضا شد که جان کری، فرستاده ویژه رئیس‌جمهوری آمریکا در امور زیست‌محیطی، در صدر آن بود. کری گفت: «خاورمیانه در خط مقدم بحران زیست‌محیطی است. کشور‌های منطقه تنها از طریق همکاری با یکدیگر است که می‌توانند از پس ابعاد این چالش برآیند». گفته می‌شود نیروگاه انرژی خورشیدی اردن را قرار است امارات متحده عربی بسازد؛ کشوری که سال گذشته در پی «توافق ابراهیم» روابط خود را با اسرائیل عادی‌سازی کرد. هزینه ساخت این نیروگاه هنوز معلوم نیست.

به گزارش «وام»، خبرگزاری دولتی امارات، این کشور علاوه بر میزبانی مذاکرات در دوبی، خود نیز این توافق را امضا کرده و بخشی از آن است. گزارش این خبرگزاری توافق روز دوشنبه را در جهت «رسیدگی به خطر تغییرات اقلیمی و تأثیر آن بر امنیت انرژی و آب در منطقه» خواند. کارین الحرار، وزیر انرژی اسرائیل گفت توافق امان و تل‌آویو «چشمگیرترین» توافق دو طرف از زمان معاهده صلح است که در سال ۱۹۹۴ بین آن دو امضا شد. خانم الحرار که والدینش از یهودیان مراکش بوده‌اند و پیش از تولد او به اسرائیل مهاجرت کرده‌اند، از اعضای حزب لیبرال «یش آتید» به رهبری یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل است. او گفت: «مزیت این توافق نه‌فقط در شکل برق سبز یا آب نمک‌زدایی‌شده، بلکه در تقویت روابط با همسایه‌ای است که طولانی‌ترین مرز را با اسرائیل دارد».

اردن و اسرائیل هر دو در منطقه صحرایی قرار دارند، اما اردن از کم‌آب‌ترین کشور‌های جهان است و حتی پیش از امضای توافق صلح با اسرائیل در سال ۱۹۹۴ نیز همکاری‌هایی در زمینه آب با تل‌آویو داشت. اسرائیل هم مشکل آب دارد، اما با پیشرفت‌هایی که در زمینه فناوری نمک‌زدایی به دست آورده، امروز به صادرکننده آب شیرین بدل شده است. خلاف اسرائیل که سواحل درخور توجهی در دریای مدیترانه دارد، اردن مرز دریایی بسیار کوچکی در خلیج عقبه دارد. با افزایش دما و گسترش جمعیت، مشکل آب اردن نیز جدی‌تر می‌شود. مهم‌تر از مسئله آب، اما شاید «دیپلماسی آب» باشد؛ یعنی استفاده از این همکاری برای بهبود روابط امان و تل‌آویو. بخش درخور توجهی از جمعیت اردن تبار فلسطینی دارند و ملک عبدالله دوم، پادشاه آن کشور، رابطه با اسرائیل را به «صلح سرد» تشبیه کرده است.

حتی در دوران دشمنی نیز (که در دو جنگ ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷ به مصاف یکدیگر رفتند) اسرائیل و اردن در زمینه آب همکاری می‌کردند و همین همکاری‌ها در شکل‌گرفتن معاهده صلح سال ۱۹۹۴ نقش داشت. بخش مهمی از توافق ۱۹۹۴ این است که اسرائیل، حق نظارت اردن بر اماکن مقدس مسلمانان در بیت‌المقدس (اورشلیم) را به رسمیت می‌شناسد. موضوع روابط با اسرائیل در اردن همیشه جنجالی بوده است و مرتب تظاهرات‌های وسیعی در حمایت از فلسطینی‌ها در آن کشور برگزار می‌شود. روابط تل‌آویو با امان در دوران زمامداری بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر راست‌گرای پیشین، به سردی گراییده بود و حتی وارد بحران شده بود. بنی گانتز، وزیر دفاع کنونی و نفتالی بنت، نخست‌وزیر جدید، بهبود روابط با امان را جزء پلتفرم‌های اصلی سیاست خارجی خود قرار داده‌اند. با وجود افت شدید محبوبیت.
 

بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ شرکت می‌کند

پس از هفته‌ها بحث درباره سلامت عقلی و جسمی جو بایدن و پیامد‌های نامزدی دوباره او در انتخابات ریاست‌جمهوری آتی در ۸۲سالگی، سخنگوی کاخ سفید به گمانه‌زنی‌ها پایان داد. جن ساکی روز دوشنبه به خبرنگاران گفت تصمیم جو بایدن این است که بار دیگر نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری باشد. هنوز یک سال از دور نخست ریاست‌جمهوری بایدن سپری نشده، اما از هم‌اکنون تردید‌ها در حزب دموکرات درباره اینکه آیا او باید دوباره نامزد انتخابات شود، افزایش یافته است.

روزنامه واشنگتن‌پست در مقاله‌ای هم‌زمان با تولد ۷۹‌سالگی بایدن در روز شنبه نوشت بایدن و مشاورانش به متحدانشان گفته‌اند که او در انتخابات ۲۰۲۴ نامزد خواهد شد. این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت: این تصمیم با وجود نگرانی‌های فزاینده حزب دموکرات اتخاذ شده است. بایدن اخیرا برای انجام یک آزمایش پزشکی برای نخستین‌بار در تاریخ آمریکا برای مدتی کوتاه قدرت را به معاون اول خود کامالا هریس واگذار کرد. این در حالی است که در حال حاضر محبوبیت بایدن به پایین‌ترین سطح رسیده و بسیاری از نظرسنجی‌ها حاکی از آن است که اگر امروز انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شود، به‌طور حتم جمهوری‌خواهان و احتمالا دونالد ترامپ پیروز خواهند شد. بایدن در حال حاضر سالمندترین رئیس‌جمهور آمریکاست.