ادعای عجیب
در دیدار ابراهیم رئیسی، افرادی تحت‌عنوان دانشمند حضور داشتند که یک‌نام بیشتر از سایرین در شبکه‌های اجتماعی دیده شد. آن‌هم به‌دلیل اظهارنظر عجیبش درخصوص زبان برنامه‌نویسی «پایتون». او کسی نیست جز دکتر داود دومیری گنجی؛ فردی که در این نشست از برنامه «پایتون»، البته با تحلیلی اشتباه سخن می‌گوید. داود دومیری گنجی طی چهارسال اخیر بیشتر با رسانه‌هایی چون فارس، مهر و سایر رسانه‌های اصولگرا مصاحبه کرده و یادداشت داده است اما نباید از این موضوع گذشت که در دولت خاتمی، احمدی‌نژاد و حسن روحانی نیز او بارها جوایز مختلفی دریافت کرده است. چندی پیش خبرگزاری فارس در خبری نوشته بود که داود دومیری گنجی طی 12سال متوالی به‌عنوان یکی از دانشمندان یک‌درصد برتر جهان انتخاب شده است.

داود دومیری گنجی، استاد رشته مکانیک دانشگاه صنعتی بابل، رئیس‌اسبق دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین و ریاست‌اسبق بنیادملی نخبگان استان مازندران است. او ریاست دانشگاه فناوری‌های نوین آمل و مدیریت بنیادملی نخبگان آمل را در کارنامه خود دارد. گنجی در مصاحبه‌ای از ارجاع 53هزار مورد به تحقیقاتش سخن گفته بود. او هم‌اکنون استادتمام دانشگاه نوشیروانی بابل و معاون پژوهشی این دانشگاه است.

جالب اینکه فقط در دولت رئیسی به دومیری گنجی توجه نشده و او از دست هاشمی رفسنجانی به‌عنوان دانشجوی نمونه، از دست خاتمی به‌عنوان استاد نمونه و از دست احمدی‌نژاد به‌عنوان پژوهشگر نمونه، لوح‌تقدیر دریافت کرده است. بنابر گزارش گوگل اسکالر، بیش از 5000 مقاله به‌نام او ثبت شده است! به‌طورمثال در سال 2021 بیش از 130مقاله، در سال 2020، 140مقاله و در سال 2019 بیش از 130مقاله به‌نام او چاپ شده است. تنها در سال ۲۰۲۲ میلادی ۴۵مقاله از دومیری گنجی وجود دارد و تقریبا هر هفته، یک‌مقاله علمی منتشر شده است. در واقع طی سه سال اخیر از گنجی بیش از 500مقاله به چاپ رسیده است که باعث شده نام او در فهرست یک‌درصد دانشمندان جهان قرار بگیرد.

«اچ ایندکس» دومیری گنجی براساس مستندات، عدد 120 را نشان می‌دهد. به زبان ساده‌تر، او حداقل 120مقاله دارد که 120بار به آنها مراجعه شده است. البته این عدد، به معنی بار علمی بالای این فرد نیست چراکه تعداد مقالات او چنان بالاست که میانگین مراجعه و سرچ او در «گوگل» را به‌شکل نجومی افزایش داده است.
 

پایتون چیست؟

پایتون که این روزها بیش از همیشه مورد توجه قرار گرفته، چیست؟ و آیا ادعای دومیری گنجی درمورد پیش‌بینی‌های عجیب علمی و درخصوص بیماری و سرطان انسان‌ها صحت دارد؟ دکتر رضا شاه‌نظر، پزشک متخصص قلب و برنامه‌نویس در گفت‌وگو با «هم‌میهن» به این سوال‌ها پاسخ داده است: «پایتون، یک زبان برنامه‌نویسی است که قدمت بسیاری دارد. در آن جلسه معروف از پایتون تحت‌عنوان یک شبکه جهانی یاد شد اما درستش این است که پایتون یک زبان برنامه‌نویسی است که این روزها بیش‌ازپیش مورد توجه قرار گرفته است.

علت چیست؟ برخلاف بسیاری از زبان‌های برنامه‌نویسی، پایتون زبان برنامه‌نویسی است که به زبان عامیانه و قابل‌درک برای افرادی است که رشته نرم‌افزار یا سخت‌افزار کامپیوتر را به‌صورت آکادمیک نخوانده‌اند. درواقع خیلی از زبان‌های برنامه‌نویسی اینطور است که باید کدنویسی کنند و بعد، تبدیل به یک برنامه قابل‌اجرا می‌شود. اما «پایتون» اینطور است که همان‌زمان که نوشته می‌شود، بلافاصله قابل اجراست؛ مشابه با دستوراتی که در «چت بات‌ها» پاسخ را به‌صورت لحظه‌ای به کاربر می‌دهد. این دو مسئله باعث شده تا پایتون یک زبان برنامه‌نویسی لقب بگیرد که قشرهای مختلف را دربربگیرد.


دکتر شاه‌نظر در مورد اینکه «پایتون» بیشتر در چه حوزه‌های کاری و حرفه‌ای کاربرد دارد، گفت: «تقریبا هر موضوع یا سوالی که شما حس کنید قدرت پردازشی کامپیوتر می‌تواند کمکی به آن بکند، پایتون نیز می‌تواند پاسخگوی سوال شما باشد. فرض بفرمایید شما به یک تحلیلی در زمینه طراحی صنعتی، طراحی گرافیک یا در مورد بحث پزشکی، بیماری‌ها، تشخیص درمان، پیدا کردن داروها و شبیه‌سازی بسیاری از موراد مختلف نیاز دارید؛ به‌واسطه هوش مصنوعی و پایتون می‌توانید الگوریتمی تعریف کنید تا با استفاده از قدرت پردازشی کامپیوتر، سوال‌هایی که دارید، پاسخ داده شود.»
 

چرا پایتون محبوب شد؟

بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی تصور می‌کنند پایتون، زبان برنامه‌نویسی جدیدی است که صرفا برنامه‌نویس‌ها قادر به استفاده از آن هستند، اما درواقع چنین نیست. دکتر شاه‌نظر می‌گوید؛ پایتون نه‌تنها زبان برنامه‌نویسی قدیمی است بلکه افراد غیرمتخصص هم می‌توانند به‌راحتی آن را یاد بگیرند و در حرفه خود از آن استفاده کنند: «نکته‌ای که وجود دارد این است که پایتون، برنامه‌نویسی جدیدی نیست و بیش از 20سال قدمت دارد اما امروزه بیش‌ازپیش به آن توجه می‌شود چون جامعه آماری که طی چند سال اخیر نسبت به پایتون شناخت پیدا کرده‌اند، در حال افزایش است. یکی دیگر از دلایل مهم فراگیر شدن این زبان برنامه‌نویسی این است که قبلا یاد گرفتن آن سخت بود اما حالا با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و دسترسی رایگان به بسیاری از منابع، افراد به‌راحتی می‌توانند این زبان را یاد بگیرند.
 

ارتباط پیش‌بینی سرطان و پایتون؟

دکتر داود دومیری گنجی اما در جلسه با ابراهیم رئیسی ادعای عجیبی را مطرح کرد که باعث فراگیر شدن آن در شبکه‌های اجتماعی شد. همانطور که پیش‌تر عنوان شد، او ادعا کرد به‌واسطه پایتون می‌توان پیش‌بینی کرد که یک فرد چهارسال آینده چه سرطانی می‌گیرد. آیا چنین موضوعی صحت دارد؟ پزشک متخصص قلب، دکتر شاه‌نظر می‌گوید که ادعای بزرگ و مبهمی مطرح شده است: «پیش‌بینی؛ یکی از نکات مهمی است که در هوش مصنوعی روی آن کار می‌شود، منتها پیش‌بینی «چه چیزی» و «تحت چه شرایطی» خیلی مهم است.

اینکه یک شخص در جلسه‌ای بگوید این زبان برنامه‌نویسی می‌تواند بفهمد یک نفر چهار سال آینده چه سرطانی دارد، ادعای بزرگ و مبهمی است که البته در پزشکی اصلا دنبال یک تشخیص مشخص و به یک نقطه رسیدن نیستند. ما حتی برای یک بیماری که با یک شرایط خاص بیماری به پزشک مراجعه می‌کند، دنبال یک تشخیص نیستیم بلکه دنبال یک‌سری علائم و شرح‌حالیم تا به یک درصدی از تشخیص برسیم. در علم پزشکی مبتنی بر هوش مصنوعی، پیش‌بینی وجود دارد. دو سال پیش مقاله‌ای نیز در این خصوص چاپ شد که یک فرد با بیماری قلبی به پزشک مراجعه کرد که با یک «نوار قلب» و با استفاده از هوش مصنوعی تحلیل شده بود که وضعیت قلبی او طی یک سال آینده چطور پیش می‌رود.

اما این پیش‌بینی براساس داده‌ها و ورودی‌هایی است که از قلب و مشکلات فرد بیمار از نوار قلبی دریافت کرده است. جمع‌بندی نهایی این است که یکی از فاکتورهای اصلی«هوش مصنوعی»، همین پیش‌بینی‌ آن است اما باید خیلی با احتیاط و دقیق صحبت کرد که مستند باشد. اما چیزی که در جلسه با رئیس‌جمهور مطرح شد، بسیار مبهم و کلی‌گویی بود.»
 

پایتون کارهای مختلفی انجام می‌ده

بحث پایتون از افاضات محصول دانش بازدیدی مسئولان است. پدیده دانش بازدیدی را در کارمندان معاونت علمی، مرکز نخبگان و شهرداری زیاد می‌بینید. طرف خودش یک کارمند کوچک عامی است ولی حسب شغلش با آدم‌های متخصص ارتباط زیادی دارد. هم برای اینکه جلوی این متخصص‌هایی که بعضا باید برای سرنوشت کسب‌وکار یا پروژه‌شان تصمیم بگیرد کم نیارد و هم برای کسب اعتبار از محیط‌ها سعی می‌کند کلیدواژه‌ها را دریافت کند، یک شبکه معنایی ازشان بسازد وبعدا جای دیگر چیزهایی مثل این فیلم بلغور کند.

بعضا مخاطبان دیگرش درجلسات رسمی هم نمی‌فهمند چقدر مضحک وپرت‌وپلا می‌گویند. تا جایی که قضیه یک مضحکه دورهمی باشد مهم نیست؛ ترسناک نقطه‌ای است که طرف باورش می‌شود واقعا چیزی بارش است، از مشاور بی‌نیاز است و بر اساس این هجویات تصمیم هم می‌گیرد. ایشان هم یحتمل در نمایشگاهی چندتا استارتاپ هوش مصنوعی دیده. از جماعت پرسیده این اسباب‌بازی‌ها رو با چی درست کردید؟ جماعت هم حوصله توضیح شبکه عصبی و مدل و... را نداشتند، حتی اشاره به چارتا کتابخونه مثل تنسورفلو و پای‌تورچ و.. به نظر براش سنگین می‌آمده، بهش گفتند با پایتون؛
 

واکنش کاربران فضای مجازی













































 
 
کاربران ایرانی از «پایتون» چه گفتند؟

مشکل دقیقا خود رئیسی است!

مقصر همه مشکلات شخص رئیس جمهور است و شرایط نباید طوری پیش برود که در دوره دوم نیز او را بر مسند قدرت ببینیم. این وجیزه را نه برای براندازان و غرب پرستها، که برای دوستان جریان انقلابی مینویسم و تقاضا دارم این بار با دقت بیشتری عملکرد رئیس جمهور را مورد ارزیابی قرار دهند. 
بله! همه قبول داریم رئیسی کشور را در یک وضعیت سخت، و در حالی که شرایطش در اکثر حوزه ها به ویرانه شباهت داشت تحویل گرفت؛ اقتصاد به شدت راکد و متورم، خزانه نه تنها خالی که حتی منفی، بیکاری در اوج، ترمز تولید کشیده، کارخانه ها تعطیل، تولید برق اسفبار، تامین آب مصیبت، کوتاهی در تهیه واکسن، مرگ روزانه ۷۰۰ نفر انسانِ ایرانیِ بیگناه، مردم تحت فشارهای شدید روحی، تحقیر صف های سبد کلا، فاجعه بورس، عدم توسعه زیرساخت های مخابراتی و اینترنت، انحلال شرکت ذخیره گاز، هزار درد و بلای دیگر و سمی تر از همه اینها خنده های حسن روحانی که انصافا نمکی بر زخم های ملت بود، خصوصا آنگاه که گفت خودم جمعه متوجه شدم؛

یا آن وقت که در پاسخ به خبرنگار اظهار کرد عیدی من به مردم این است که آنها کمک کنند ما به اهدافمان برسیم! نمیدانم به هدفش رسید یا نرسید، لیکن مقصر تمام مشکلات امروز مملکت ما رئیسی است که علیرغم افزایش تولید و فروش نفت، پر کردن خزانه، پرداخت به موقع حقوق کارمندان و کارگران، پرداخت ماهانه بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان بدهی های روحانی ساز، فعال کردن ظرفیت های ریلی و جاده ای در کریدور شمال-جنوب، پیوستن به شانگهای، ارتقای سطح مناسبات با همسایگان، تامین و ذخیره اقلام اساسیِ مورد نیاز مردم، کاهش تورم، رشد اقتصاد کشور به گواه صندوق بین المللی پول، افزایش تولید، افزایش اشتغال و غیره هنوز نتوانسته مردم را راضی کند! 
دوستان! همه اینها بهانه است، مشکل رئیسی بسیار بزرگتر از این سیاهه ای است که اینجا نوشته ام! رئیسی نباید باشد چون فراتر از مسائل داخلی چنگ بر صورت آمریکا و غرب در خارج انداخته است؛ موفقیت های اخیر، قدرت سازی ایران در منطقه، دیپلماسی موفق در آسیای غربی و شرقی که تمام بازیهای غرب را بر هم زده، همه مدیون پشتیبانی دولت سیزدهم از بازوان پر قدرت مقاومت و ایجاد هماهنگی میان دیپلماسی و میدان است!
حمله به رئیسی بیشتر هم خواهد شد، این را مطمئن باشید! ایران در تمام هشت سالی که روحانی دولت را در اختیار داشت به مثابه هواپیمایی بود که یک موتورش را از دست داده بود، و تنها با موتور میدان توانست فرودی به سلامت داشته باشد. امروز موتور دیپلماسی هم تعمیر شده و طیاره ایرانی پس از رفع نقایص فنی مجددا به پرواز درآمده است. 
خیلی خوب است دوستداران انقلاب از این زاویه به شرایط جمهوری اسلامی نگاه کنند و بدانند دولت رئیسی موتور محرک و تسهیل کننده امورات مقاومت در منطقه است و همزمان با اقدامات اصلاحی اش در داخل [که ادعا نداریم همگی موفق بوده اند و قطعا نیاز به عزم بیشتری برای بهبود شرایط است]، یک جبهه مهم را در برابر استکبار جهانی یاری میکند.

امروز اگر اسرائیل اینچنین وضعیتی دارد، آمریکا در منطقه تحت فشار است و شما مدافعین حرم و سربازان جبهه مقاومت از عراق تا سوریه و لبنان و فلسطین را عاملش میدانید، سید ابراهیم را پیش و بیش از همه ببینید و بدانید با امثال روحانی در راس دولت جمهوری اسلامی فتح قدس هرگز محقق نمیشود؛ رئیسی امروز، هم در داخل، و هم در خارج از مرزها پشتیبان و خادم این ملت است، و تلاش برای تخریب او امری طبیعی است. والسلام. /عبدالرحیم انصاری
 

ایسنا نوشت:

نشست رئیس‌جمهور با «دانشمندان یک درصد برتر جهان» همانطور که از نامش پیداست، جلسه‌ای جدی با حضور مقام اول اجرایی کشور و برگزیدگان جامعه نخبگان و دانشگاهیان کشور بود تا آن‌ها راهکارهایی را برای بهبود اوضاع کشور به گوش رئیس‌جمهور برسانند اما ویدیوی اظهارات عجیب یکی از مدعوین به نام داوود دومیری گنجی مقابل رئیس‌جمهور، باعث شده تا ویدیوی بخشی از این نشست، دستمایه سرگرمی بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گیرد و هشتگ «پایتون» داغ شود.

در این ویدیو، داوود دومیری گنجی، استاد دانشگاه نوشیروانی بابل و یکی از دانشمندان یک درصد برتر جهان می‌گوید «پیشنهاد من با یک نرم‌افزار جهانی است تحت عنوان پایتون. پایتون کارهای مختلفی انجام می‌کند، در حوزه پزشکی متحول می‌کند، چهار سال آینده را پیش‌بینی می‌کند که چه سرطانی در واقع طرف دارد. ما در حوزه سیاست چنین مشکلی داریم آقای رییس‌جمهور، چرا؟ چون آینده‌ای که باید پیش‌بینی کنیم را نداریم. چه اتفاقی در کشورهای آینده منطقه خواهد بود، نداریم. ولی با شبکه‌های جهانی پایتون می‌توانیم. در زمینه نظامی می‌توانیم. در زمینه‌های اقتصادی می‌توانیم. در زمینه رشد تورم که حضرت آقا فرمودند می‌توانیم در آن زمینه کار کنیم. چگونه می‌توانیم شبکه عصبی یا هوش مصنوعی که در بدن ما وجود دارد، هر نقطه‌ای از بدن ما تیغ بزنیم کاملا بقیه جاها خودش را نشان می‌دهند. ما به طریقی باید این مجموعه به هم متصل باشیم.»

داوود دومیری گنجی که در سوابقش تدریس رشته مکانیک در دانشگاه صنعتی بابل و ریاست بنیاد ملی نخبگان استان مازندران به چشم می‌خورد، یک زبان برنامه‌نویسی ساده را شبکه‌ای جهانی توصیف می‌کند که سرطان را پیش‌بینی می‌کند. به کار سیاست می‌آید. در زمینه نظامی و اقتصادی کاربرد دارد و در نهایت آن را هوش مصنوعی معرفی می‌کند. آن هم نه یک هوش مصنوعی ساده بلکه چیزی که می‌تواند آینده را هم پیش‌بینی کند و برای آن راهکار ارائه کند!

طرح این‌گونه اظهارات در جایگاه استادی که با درجه بالای علمی معرفی می‌شود، در حضور بالاترین مقام اجرایی کشور و باقی وزرای دولت باید جای نگرانی بسیاری باشد. خصوصا اینکه سابق بر این هم نمونه‌های مختلف و متعددی از اکاذیب علمی و تکنولوژیک در بالاترین سطح کشور معرفی و بعد از آن باعث بی‌اعتباری مراجع رسمی کشور شده است.
 

اصلا پایتون چیست و چه کاربردی دارد؟

پایتون یک زبان برنامه نویسی همه منظوره (General-Purpose Language) است که نسبت به دیگر زبان های برنامه نویسی یادگیری آن نسبتا آسان است و کاربرد آن محدود به توسعه نوع خاصی از نرم‌افزارها نیست و می‌توان از آن برای هر کاری، از «تحلیل داده» (Data Analysis) گرفته تا ساخت بازی‌های کامپیوتری استفاده کرد. همچنین، پایتون در میان جوامع علمی از محبوبیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است، زیرا علاوه بر اینکه یکی از ساده‌ترین زبان‌های برنامه نویسی برای یادگیری است، از آن می‌توان برای محاسبه معادلات پیچیده و تحلیل‌های داده استفاده کرد و در بسیاری از رشته های دانشگاهی کاربرد دارد.
 

افزایش جست‌وجوی کلیدواژه «پایتون» پس از اظهارات دومیری!

بررسی‌ها نشان می‌دهد که تا پیش از اظهارات دومیری، جست و جوی کلیدواژه «پایتون» توسط علاقه‌مندان به زبان‌های برنامه‌نویسی و علوم کامپیوتر انجام می‌شده اما پس از وایرال شدن ویدیوی اظهارات دومیری در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های مختلف، در تاریخ چهارشنبه ۲۳ فروردین، کلیدواژه «پایتون» در مقایسه با کلیدواژه‌های پر جست‌وجویی همچون «حجاب»، «رئیسی» و «دولت» افزایش قابل ملاحظه‌ای کرده است. عبارت «پایتون چیست» هم با رشد صددرصدی جست‌وجو مواجه شده و پس از آن، جست و جوی عبارت «شبکه پایتون» که تا پیش از این عبارت ناملموسی بود هم ۳۳ درصد افزایش یافته است.
 

واکنش کاربران شبکه های اجتماعی به اظهارات داوود دومیری چه بود؟

بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی، اظهارات دومیری را دستمایه شوخی قرار داده‌اند و نوشته‌اند: «این پایتون بچه هم می‌خوابونه؟» یا نوشته‌اند که «یه پایتون چیه اونم نداریم.. مجبور شدم خودم ظرفا رو بشورم» برخی از کاربران دیگر هم دومیری را با مرحوم مریم میرزاخانی، ریاضی‌دان مطرح کشورمان مقایسه کرده‌اند و نوشته‌اند که «امروز و امشب و بعد از ماجرای پایتون، دائم به مریم میرزاخانی فکر می‌کنم؛ دانشمند جوانی که با هوش و تلاش خودش بر قله دانش ریاضی نشست و مایه آبروی و اعتبار ما ایرانیان شد. حالا مقایسه کنید با دکترنماها و استادان سهمیه‌ای که مایه وهن و سرافکندگی‌اند.»

برخی دیگر از کاربران هم با جست و جوی نام داوود دومیری در پایگاه‌های رتبه‌بندی تولیدات پژوهش‌های علمی، نوشته‌اند که دومیری دارای شاخص اچ‌ایندکس ۱۲۰ است و بیش از ۵۴ هزار بار تاکنون به مقالاتش ارجاع شده است. شاخص H یا H-Index یک مقیاس عددی است که نشان می­ دهد یک محقق چقدر عملکرد موثری داشته است. 
کاربری درخصوص رتبه علمی بالای دومیری نوشته که «برای من عجیبه که شخصیت دانشگاهی با این رتبه بالای علمی که روی داینامیک غیرخطی کار میکند، چطور انقدر در شناخت اصلی‌ترین زبان برنامه‌نویسی رشته‌اش بی‌اطلاعه؟! شاید لازم است که سیاست کلی رتبه‌بندی علمی در سطح دنیا تغییر کند!»

برخی دیگر از کاربران هم اشاره کرده‌اند که بعضی از اساتید به‌نام دانشگاهی، خودشان فعالیت علمی آنچنانی ندارند و با استفاده از مقالات تولید شده و پایان‌نامه‌های دانشجویان، معروف می‌شوند و رتبه علمی کسب می‌کنند. یکی از کاربران در این خصوص نوشته «افراد حاضر تو این جلسه به خاطر تعداد مقالات بسیار بالاشون به عنوان دانشمند معرفی شدن. ای کاش میشد تو این جلسه از این دانشمندان خواست که عنوان ۱۰ تا از صدها مقاله‌ای که در یک سال گذشته به اسمشون نوشته شده رو بگن!»

کاربر دیگری هم در این موضوع نوشته «داوود دومیری گنجی استاده و احترامش واجب ولی چطوری میشه شما ۱۰۸۲ مقاله داشته باشی ولی ندونی پایتون کجای کار کمکت کرده؟ دانشگاه رفته ها میدونن این درد سالهاست با دانشگاه های ماست، عطش لیست شدن در مقاله و استادهایی که اسمشون در همه تحقیقات هست! بیشترین سایتیشن رو داری، پس باسواد ترینی!» یکی دیگر از کاربران هم با اشاره به اینکه دومیری از نظر تعداد مقاله ثبت شده علمی رتبه بسیار بالایی را کسب کرده، او را با مرحوم مریم میرزاخانی مقایسه کرده و نوشته که «اگر میرزاخانی ایران بود نمی‌توانست در دانشگاه‌های ایران رسمی بشود چون تعداد مقاله‌اش کم بود. یعنی حتی یک مقاله هم نداشت وقتی دکترایش را گرفت.»

یکی از کاربران هم با انتشار تصویری از یک صفحه از کتاب «کار و فناوری» پایه هفتم آموزش متوسطه، از اظهارات ضد و نقیض دومیری درخصوص پایتون تعجب کرده و نوشته «نکته جالب اینه که آموزش برنامه‌نویسی با محوریت پایتون از پایه‌ی هفتم وارد کتابهای درسی شده.» برخی دیگر از کاربران هم نوشته‌اند که جمله‌بندی دومیری در اظهاراتش مقابل رئیس‌جمهور عجیب و بعضا جملاتش بی‌ربط به همدیگر بود اما به وسعت کاربرد پایتون در علوم مختلف اشاره کرده‌اند و نوشته‌اند که «او پر بیراه هم نگفته و واقعا با پایتون هر کار عجیبی میشه‌ کرد!»

کاربری هم با اشاره به اینکه اصلا عنوان «دانشمندان یک درصد برتر جهان» برای این نشست رئیس‌جمهوری صحیح نبوده و عبارت صحیح برای این گردهم‌آیی «پژوهشگران پُر استناد» است. او دراین‌باره نوشته «عبارت دقیق «پژوهشگران پُر استناد» هست که در ایران به غلط «یک درصد دانشمندان برتر جهان» ترجمه و متداول شده. نه پژوهشگر (مقاله نویس) لزوماً دانشمند است و نه «پر استناد» لزوماً معادل «برتر جهان». صرفاً یک شاخص از شاخصهای علم‌سنجی است که در ایران شیوع زیادی پیدا کرده است.»
 

اظهارات جنجالی یک استاد دانشگاه در دیدار با رئیس‌جمهوری واکنش محافل علمی و رسانه‌ای را برانگیخت

ترسناک بود اما اولش همه مبهوت شدند، بعد خندیدند و سپس سری به افسوس تکان دادند. برخی هم دچار شرم نیابتی شدند؛ نه فقط از این رو که یک استاد دانشگاه درباره «پایتون» یک زبان برنامه‌نویسی چنین حرف‌هایی می‌گوید، بیشتر از اینکه رئیس‌جمهور کشور همزمان از این حرف‌ها یادداشت بر‌می‌داشت. چهارشنبه‌ای که گذشت انتشار ویدیویی ۵۴ثانیه‌ای از جلسه هشتم فروردین رئیس‌جمهور با «دانشمندان یک درصد برتر جهان» جنجال تازه‌ای در شبکه‌های اجتماعی ایرانی آفرید. ویدیویی که در آن «داوود دومیری گنجی» استاد دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل رو به رئیس‌جمهور می‌گوید: «پیشنهاد من با یک نرم‌افزار جهانی است تحت عنوان «پایتون». 

پایتون کارهای مختلفی انجام می‌دهد، مثلاً در حوزه پزشکی را متحول می‌کند، چهار سال آینده را پیش‌بینی می‌کند که چه سرطانی در واقع طرف دارد. ما در حوزه سیاست چنین مشکلی داریم آقای رئیس‌جمهور، چرا؟ چون آینده‌ای که باید پیش‌بینی کنیم را نداریم. چه اتفاقی در انتظار آینده کشورهای منطقه خواهد بود. ولی با شبکه‌های جهانی پایتون می‌توانیم. در زمینه نظامی می‌توانیم. در زمینه‌های اقتصادی می‌توانیم. در زمینه رشد تورم که حضرت آقا فرمودند می‌توانیم در آن زمینه کار کنیم. چگونه می‌توانیم شبکه عصبی یا هوش مصنوعی که در بدن ما وجود دارد، هر نقطه‌ای از بدن ما تیغ بزنیم کاملا بقیه جاها خودش را نشان می‌دهند.

ما به طریقی باید با این مجموعه به هم متصل باشیم.» انتشار این ویدیو و حواله حل همه مشکلات کشور از جمله تورم به «پایتون» انواع نقد، شوخی، هزل و هجو و متلک را روانه شرکت‌کنندگان در جلسه کرد و ظرف مدت کوتاهی «پایتون‌گیت» در توئیتر ترند شد.

پایتون یکی از آسان‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی است که اولین بار در سال ۱۹۹۱ منتشر شده‌است. پایتون در زمینه‌های گوناگون، از محاسبات علمی تا هوش مصنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ساختار زبانی و دیدگاه شیءگرا در پایتون به‌گونه‌ای طراحی شده‌ که به برنامه‌نویس امکان نوشتن کد منطقی و واضح (بدون ابهام) را برای پروژه‌های کوچک و بزرگ می‌دهد. امروزه آموزش نسخه‌های ساده پایتون برای استفاده نوجوانان هم رواج زیادی یافته است.
 

دانشمندان یک درصد برتر جهان کیستند؟

در جلسه مذکور، پشت سر رئیس‌جمهور بنری با عنوان درشت «دانشمندان یک درصد برتر جهان» دیده می‌شد، عنوانی که هرچند دستمایه شوخی کاربران شد اما واقعی است و قدمت دارد. فهرست پژوهشگران پراستناد (Highly Cited Researchers) که در ایران به فهرست یک‌درصد دانشمندان برتر جهان معروف‌تر است، فهرستی از پراستنادترین پژوهشگران دنیاست که دارای حداقل یک مقاله در زمینه‌ی موضوعی انتشار خود هستند که آن مقاله جزء یک درصد برتر کل مقالات آن حوزه است. برای قرار گرفتن پژوهشگران در این فهرست، تمام فعالیت‌های علمی ۱۰ساله اخیر آنها در سطح بین‌المللی مانند تعداد «مقالات»، «استنادات»، «تعداد مقالات پراستناد» و «تعداد استناد به مقالات پراستناد» مورد بررسی قرار می‌گیرد. در جوامع دانشگاهی کشور به این فهرست وزن زیادی داده می‌شود.

معمولاً پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) هرساله اسامی ایرانیان حاضر در فهرست منتشره کلاریویت آنالیتیکس را منتشر می‌کند و در اغلب خبرگزاری‌های رسمی و علمی کشور و اغلب با عنوان «فهرست یک درصد دانشمندان برتر» بازنشر می‌شود و بعد از آن هم هر دانشگاهی آمار مربوط به استادان مرتبط با خود را خبری می‌کند. به‌عنوان نمونه زلفی‌گل وزیر علوم نیز در این فهرست جای دارد.  اما انتقادهایی هم به این شیوه وارد شده؛ یکی به نحوه فهرست‌گیری توسط ISI؛ مثلاً هویت نویسنده برحسب حرف اول نام و نام کامل خانوادگی مشخص می‌شود. یک نام می‌تواند به چندین نفر اطلاق شود و همچنین نام یک فرد می‌تواند با املاهای مختلفی نوشته و هربار شمرده شود.

دیگر اینکه آمار استنادها نمی‌توانند بین کیفیت پژوهش، میزان اثرگذاری نشریه استنادکننده و مثبت/منفی بودن استناد تمایز قائل شوند. نحوه اثرگذاری هم مورد انتقاد قرار گرفته؛ چراکه این فهرست در واقع فهرست نویسندگان پراستناد است اما در ایران به فهرست دانشمندان برتر مشهور شده است‌. همچنین اساس رتبه‌بندی دانشگاه‌ها میزان استنادات به مقالات است و افزایش تعداد استنادات به مقالات معمولاً مربوط به یک فرد است و در صورتی که این فرد در دانشگاه جابه‌جا شود، رتبه آن دانشگاه نیز جابه‌جا خواهد شد!

آذری‌جهرمی، وزیر سابق ارتباطات در واکنش به پایتون‌گیت به همین موضوع اشاره کرد و‌ نوشت: «خیلی از اساتید بزرگ دانشگاه‌های کشور، دلسوزانه از نظام رتبه‌بندی مبتنی بر تعداد مقالات گلایه دارند. کاش نشست رئیس‌جمهور محترم با «جمعی از دانشمندان یک درصد برتر جهان» تلنگری باشد برای اصلاح جدی نظام رتبه‌بندی اساتید در دانشگاه‌های ایران.»
 

روش گنجی برای پیش‌بینی ناآرامی‌های اجتماعی

دانشمند مورد اشاره در جلسه با رئیس‌جمهور «داوود دومیری‌گنجی» استاد تمام ۵۸ساله رشته مکانیک دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل است.بنا بر نکته جالبی که شش سال پیش در خبرگزاری ایسنا منتشر شده «پروفسور «داوود دومیری‌گنجی»، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، یکی از پژوهشگران برتر دنیا است که روش علمی جدید او در حوزه «دینامیک غیرخطی»، در دنیا تحت عنوان «روش گنجی» یا AGM method شناخته می‌شود. این متد غیرخطی در پیش‌بینی مسائل اجتماعی هم به کار گرفته می‌شود. وی درباره این مدل توضیح داده: مسائل اجتماعی از جمله اغتشاشات و... نیز یک الگوی غیرخطی و غیرقابل پیش‌بینی را دنبال می‌کند. زمانی که جامعه‌ای به مدت طولانی آرام باشد، بزرگان علمی و سیاسی در نقطه‌ای از آن اغتشاش ایجاد کرده تا ببینند به دنبال آن چه اتفاقی می‌افتد؛ به عبارتی آنها از این طریق به تجزیه و تحلیل مسائل مختلف می‌پردازند.

بنابراین ایجاد اغتشاش اجباری، همچون یک جرقه بیرونی و خارج از سیستم محسوب می‌شود که اثرات آن در داخل سیستم، به کمک علم جدید «دینامیک غیرخطی» قابل پیش‌بینی است. به‌تازگی این مسائل باعث شده من و دیگر همکارانم از جمله دکتر مفید گرجی و دکتر شیخ‌الاسلام، جزو لیست دانشمندان یک درصد برتر جهان قرار گیریم.» بعید نیست تحقیقات و پژوهش دومیری‌گنجی در این زمینه او را به اتاق فکر رئیس‌جمهوری رسانده باشد
 

هزینه کارآموزی سیاسیون چقدر آب می‌خورد؟

استفاده از جعل علم، شبه‌ علم، خرافات یا برکشیدن افراد با رزومه‌سازی‌های نادرست برای رسیدن به مقاصد مورد نظر در ساحت سیاسی ایران سابقه زیادی دارد. نزدیکترین خاطره به اذهان عمومی داستان ساخت مستعان برای تشخیص کروناست. پیش از آن هم احمدی‌نژاد در دوران ریاست‌جمهوری از دختر بچه‌ای یاد کرده بود که در زیرزمین خانه‌شان انرژی هسته‌ای تولید کرده بود. اینکه افراد مدعی چطور موفق می‌شوند به بالاترین سطوح سیاسی در کشور و اتاق فکر رؤسای جمهور راه پیدا کنند، قبل از اینکه ما را یاد ناکارآمدی گروه‌های پرشمار مشاوران و بادمجان دورقاب‌چینان بیندازد به اندیشه خیرخواهان واقعی کشور و اساتید مبرز خانه‌نشین شده و کنج زندان‌ها می‌اندازد.

در همین دولت حجت عبدالملکی وزیر پیشین کار در ابتدای راه اعلام کرد با یک میلیون تومان می‌توان شغل ایجاد کرد و اگر تابه‌حال محقق نشده چون مسئولان آموزش لازم را ندیده‌اند. یا گفته بود صنعت خودروسازی کره جنوبی به دلیل «ابعاد درب پارکینگ‌ها» در این کشور رشد کرده‌است، چراکه درب پارکینگ‌ها در خانهٔ کُره‌ای‌ها به اندازه‌ای کوچک طراحی و ساخته می‌شود که ماشین‌هایِ بزرگ آمریکایی از آنها عبور نکنند و شهروندان مجبور شوند خودروهای ساخت کره را خریداری کنند! اما سرانجام خودش با کارنامه‌‌ای منفی کنار رفت.

اما فرصت و سرمایه کشور طی مدت کارآموزی امثال او سوخت می‌شود. ماجرای زمستان سخت اروپا، تولید لامبورگینی ایرانی، فروپاشی آمریکا و....هم برای افکار عمومی آشناست. از این اظهارنظرهای شاذ در دولت فعلی خیلی زیاد است ولی ذکر همین مثال‌های کوچک کافی است.