طرح جدیدی که سردار احمدرضا رادان فرمانده کل انتظامی فرماندهی کشور از اجرای آن از امروز ۲۶ فروردین ماه خبر داده است؛ آن هم بلافاصله بعد از اجرای طرح‌های ضربتی مقابله با سرقت و جمع‌آوری معتادان متجاهر؛
 
سردار رادان از ابتدای فرماندهی خود اعلام کرد که دغدغه‌های مردم مهمترین وظیفه ای است که بر دوش وی و همکارانش قرار دارد و پاسخ دهی مناسب به این دغدغه ها را در دستور کار دارد تا آنجا که درست در روزهای آغازین اجرای مأموریت خود در فرماندهی کل انتظامی کشور از مقابله جدی با سارقان به عنوان اولویت اول پلیس خبر داد و به تمام فرماندهان و مأموران انتظامی کل کشور ابلاغ کرد که طرح برخورد و دستگیری سارقان و مال‌خران را در دستور کار داشته باشند؛
 
بعد از آن نیز طرح جمع آوری معتادان متجاهر را اجرا کرد و حالا از آغاز طرح برخورد با بدپوششی و کشف حجاب در معابر عمومی، خودروها و اصناف خبر داده است؛ چراکه در ماه‌های اخیر وضعیت حجاب در برخی مناطق نگرانی مردم و متدینین را در بر داشته است تا آنجا که جمع زیادی از مخاطبان خبرگزاری فارس نیز با تشکیل کمپین‌هایی در «فارس من» پیگیری و مقابله جدی با بدحجابی و کشف حجاب را از مسئولان خواستار بودند،
 
بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری که‌ در تبیین الزام شرعی و قانونی حجاب گفتند: در مسئله پوشش، حجاب، محدودیتی شرعی و قانونی است نه محدودیتی دولتی، و کشف حجاب نیز هم حرام شرعی است هم حرام سیاسی؛ سردار احمدرضا رادان فرمانده کل انتظامی کشور از اجرای طرح جدی مقابله با بدپوششی و کشف حجاب خبر داد و گفت: همکاران من در سه حوزه معابر عمومی که کشف حجاب بعضا در آن صورت می گیرد، خودرو و اماکن اقدام هایی را انجام دادند و به صورت جدی با اعلام خبر قبلی از شنبه ۲۶ فروردین به صورت جدی در این سه حوزه عمل می کنند؛ به صورتی که در حوزه معابر با استفاده از فناوری و تجهیزات پیشرفته فرد شناسایی می شود؛
 
به فرد تذکر داده شده و بعد از آن فرد با مدارک به دستگاه قضایی معرفی می‌شود تا به مورد آن رسیدگی کنند؛ در حوزه خودرو بار اول به فرد تذکر داده شده و در صورت تکرار بار دوم خودرو توقیف می شود؛ توقیف الکترونیکی یا توقیف در محل یا توقیف در پارکینگ؛ در حوزه صنوف هم صنوفی که متصدیانش احیاناً کشف حجاب کنند تذکر جدی داده شده و اخطار پلمب گرفته و پلمب می‌شوند و این موضوع شامل باغ تالار ها و رستوران ها و مراکز بزرگ هم می‌شود؛
 
اگرچه قرار است پلیس با پیامک به بدحجاب‌ها تذکر و اخطار دهد اما اعلام کرده که حتی با وجود مستندات و عدم خطای دوربین‌های مورد استفاده در طرح عفاف و حجاب، برای بار اول در صورتی که فرد اعلام کند که اشتباهی برایش پیامک آمده است این موضوع را می‌پذیرد اما در صورت تکرار و برای بار دوم، دیگر چشم پوشی نخواهد کرد؛
 
از سیر تا پیاز طرح
خبرگزاری تسنیم، این طرح را  «ابتکاری از سوی پلیس برای اجرای قانون عفاف و حجاب» توصیف و در گزارشی مفصل نحوه اجرای این طرح را چنین تشریح کرد: «دوربین‌هایی که این تخلف را رصد می‌کنند، هیچ خطایی ندارند اما اگر فردی به پیامکی که برایش ارسال شده است، اعتراض داشته باشد برای اولین بار این اعتراض پذیرفته می‌شود.»
 
متن پیام ارسال شده بدین شرح است: "بانوی محترم، شما در تاریخ ... در محل ... برابر تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی مرتکب جرم کشف حجاب در انظار عمومی شده‌اید، این پیام به‌منزله اخطار اولیه برای شما ارسال می‌گردد و در صورت اصرار به تکرار جرم کشف حجاب مدلین و بدن‌نمایی برابر قانون با شما برخورد قضائی صورت خواهد گرفت.»
 
افرادی که پیامک را دریافت کردند، می‌توانند اعتراض کنند. آنها باید اعتراض خود را به همان سرشماره پیامک ارسال کنند. اعتراض فرد بار اول پذیرفته می‌شود اما اگر بار دوم پیامک دریافت کنند، به مراجع قضایی معرفی خواهند شد. 
 
معابر، اصناف و خودروها در رصد دوربین‌های پلیس
خبرگزاری فارس این طرح را نتیجه نگرانی بخشی از مردم دانسته و نوشته «این طرح  در سه حوزه معابر عمومی، خودرو و اماکن  اجرا می‌شود.»
 
در معابر افراد با دوربین شناسایی شده و به آن‌ها پیامک داده می‌شود. در خودرو بار اول به فرد تذکر داده شده و در صورت تکرار بار دوم خودرو توقیف خواهد شد. در حوزه صنوف هم به صنوفی که متصدیانش کشف حجاب کنند، تذکر داده شده و اخطار پلمب گرفته و در نهایت پلمب می‌شوند. همچنین این موضوع شامل باغ تالارها و رستوران‌ها و مراکز بزرگ هم می‌شود.
 
توضیح پایگاه خبری پلیس در مورد طرح جدید حجاب
سردار حسن مفخمی شهرستانی، رئیس پلیس امنیت عمومی فراجا همزمان با آغاز این طرح با تاکید  بر اینکه  کشف حجاب جرم تلقی می‌شود به «پایگاه خبری پلیس»  گفته‌است: «برابر قوانین مصرحه، کشف حجاب جرم تلقی شده و مقابله پلیس با ناهنجاری‌های اجتماعی در چارچوب قانون صورت می‌گیرد.  پلیس در حوزه عفاف و حجاب مسئولیت‌های خطیری به عهده و نقش تاثیرگذاری دارد.»
 
اختلاف در اجرای طرح حجاب؟!
یک شب پیش از «شنبه» شروع طرح مقابله با «بی‌حجابی»، سید ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم در مراسم افطاری با دانشجویان به مساله حجاب اشاره کرد. او در این دیدار گفت: «دولت مردمی در موضوع عفاف و حجاب به دنبال حل مسئله با نگاه فرهنگی است، چرا که دشمن با برنامه‌ریزی قصد دارد آن را به یک موضوع امنیتی تبدیل کند و دولت نیز با برنامه‌ریزی قطعا اجازه تحقق خواست دشمنان را نخواهد داد.»
 
دو روز پیش از این سخنرانی و تاکید رئیس دولت با ترجیح برخورد فرهنگی به قضایی،‌ سکینه سادات پاد، دستیار رئیس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی های اجتماعی نیز از طرح مبتنی بر «منع ارائه خدمات اجتماعی به بی‌حجابان» انتقاد کرده و در تویتی نوشت: «منع خدمات اجتماعی، مغایر اصول ۱۹و۲۰ ق.ا، خلاف عدالت و مصداق بارز کار بی‌قاعده است! نمی‌توان هنجارشکنی را با تصمیمات غیرقانونی، غیراسلامی و غیرعقلانی مهار کرد. برنامه‌های قاعده‌مند و شنیدن سخن قانون گریزان از عناصر عقلانیت مدیریت علوی می‌باشد. همه بی‌استثناء باید به قانون تمکین کنیم.»
 
تاکید بر برخورد فرهنگی با مقوله حجاب و همین‌طور هشدار دستیار رئیس‌ دولت مبنی بر غیرقانونی بودن ممنوعیت ارائه خدمات اجتماعی به بی‌حجابان که بارها از سوی برخی نمایندگان مجلس به عنوان بخشی از طرح مقابله با بدحجابی مطرح شده‌بود، نشان از این دارد که احتمالا اختلافی میان دولت با مجریان طرح حجاب وجود دارد.
 
واکنش‌ها به اولین روز اجرای طرح
محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس‌جمهور هم پس از مدت‌ها سکوت در جمع  ایثارگران سپاه  استان لرستان به مقوله حجاب اشاره کرد و دیروز گفته‌بود: «یکی از این گسل‌ها {که دشمن فعال کرده} مسئله فرهنگی است و برنامه این بود که مردم ایران را به دو گروه طرفدار و مخالف حجاب تقسیم کنند و با ایجاد جنگ داخلی، کنار تحریم‌های خارجی ایران را تسلیم کنند.»
 
همانطور که در صحبت‌های رئیس دولت سیزدهم نیز به تبدیل «حجاب» به مساله «امنیتی» اشاره شده‌بود، جمیله کدیور در یادداشتی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرد، به همین موضوع پرداخت و نوشت: «سیاست‌های تنگ نظرانه اعمالی در کشور، موضوع حجاب را تبدیل به امری امنیتی-سیاسی کرده و اظهارات و اقدامات انجام شده آرامش و امنیت روانی مردم در بین هر دو طیف طرفدار حجاب و یا بی حجابان را سلب کرده است.»
 
محمدرضا جوادی یگانه، جامعه‌شناس نیز به این موضوع واکنش نشان داد و نوشت: «برخی می‌گویند دوربین اینقدر نیست که بتواند ماجرای حجاب را یکسره کند. اما مساله بر سر احتمال است. هر کسی در هر لحظه احتمال دارد مجازات شود، چه خودش چه همسرش و چه مغازه ای که از او خرید می کند. اعمال این سیاست، به هر اندازه که باشد هم منجر به ترس خواهد شد و هم منتهی به تحقیر و خشم خواهد شد.»
 
کامبیز نوروزی، حقوقدان نیز این مساله را از منظر حقوقی بررسی کرد و نوشت: «از نظر حقوقی نیز جز تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی حکمی در مورد حجاب وجود ندارد. با توجه به اینکه مجازات مندرج در این تبصره مجازات درجه ۸ است فقط دادگاه می‌تواند  زنی را که مستحق تعقیب می‌داند احضار کند.
 
نیروی انتظامی به خلاف آنچه گفته‌اند که از ۲۶ فروردین انجام می‌دهند اجازه احضار ندارد.دستورهای چند استاندار و مقام اداری دیگر و خصوصا وزارت علوم و دانشگاه‌ها برای جلوگیری از ارائه خدمات به زنانی که عده‌ای کارمند و مامور حراست بی‌حجاب تشخیص می‌دهند غیرقانونی است. چنین رفتاری به منزله سوءاستفاده از قدرت و محروم کردن خلاف قانون از حق است. حال آنکه افراد را فقط به موجب قانون و حکم دادگاه می‌توان از حقی محروم کرد.»
 
او همچنین متذکر شده اگر زنانی که بخاطر ادعای کسانی در مورد رعایت حجاب مورد حمله یا توهین قرار می‌گیرند به استناد مواد ۶۱۴ و ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی، یا به همین بهانه از حقوق اجتماعی خود محروم می‌شوند به استناد ماده ۵۷۰ همان قانون به مراجع قضایی شکایت برند، و با اقدامات غیرقانونی مقابله قانونی کنند.
 
اطلاعیه پلیس درباره اولین روز اجرای طرح حجاب و عفاف | تقدیر از مشارکت و همراهی مردم
مرکز اطلاع رسانی پلیس در اطلاعیه‌ای با اشاره به آغاز اجرای طرح عفاف و حجاب در سراسر کشور از مشارکت و همراهی مردم در اجرای این طرح قدردانی کرد.
 
نیروی انتظامی فراجا پلیس
به گزارش همشهری آنلاین، در اطلاعیه‌ای که مرکز اطلاع‌رسانی پلیس عصر روز شنبه ۲۶ فروردین ماه در اختیار رسانه‌ها قرار داد، با اشاره به اجرای طرح سراسری عفاف و حجاب در کشور اعلام کرد: «طرح عفاف و حجاب با مشارکت تمامی نهادها و دستگاه‌های مرتبط در سراسر کشور از تاریخ ۲۶فروردین۱۴۰۲ آغاز بکار کرد.»
 
در ادامه این اطلاعیه آمده است:‌ «این طرح بصورت هوشمند و برای تقویت و توسعه‌ حقوق شهروندی است. پلیس از مشارکت و همراهی مردم در ارتقاء امنیت عمومی قدردانی کرده و از اصحاب رسانه، نخبگان و عموم شهروندان انتظار می‌رود طی روزهای آتی نیز همچنان به همکاری همدلانه خود با پلیس ادامه دهند.»
 
پیش از این سردار احمدرضا رادان، فرمانده فراجا اعلام کرده بود که از شنبه، ۲۶ فروردین ماه پلیس به طور هوشمند با مظاهر بدحجابی و کشف و حجاب در سطح معابر برخورد خواهد کرد. موضوعی که رادان آن را مطالبه جامعه دانسته و پس از «طرح برخورد با سارقان و مالخران»، «طرح برخورد با موادفروشان و جمع آوری معتادان متجاهر» به عنوان سومین طرح سراسری از زمان انتصابش به عنوان فرمانده فراجا اجرایش را کلید زده است.
 

فیلم/
 
 

 

واکنش کاربران فضای مجازی












































































 

قانون حجاب بر مدار اجرا
دستگاه‌های مختلف کشور انجام اقدام‌های متنوعی را به‌منظور اجرای طرح عفاف و حجاب در دستورکار قرار داده‌اند. اعلام روزهای اخیر فرمانده کل انتظامی کشور مبنی بر اجرای قانون عفاف و حجاب از 26فروردین‌ماه (دیروز)، علاوه‌بر اینکه با استقبال قشرهای مختلف جامعه و اعلام حمایت آنان از پلیس دراین مسیر همراه شد، زمینه‌ساز تحرک تازه‌ای در دستگاه‌های مختلف به‌منظور اجرای هرچه مناسب‌تر این قانون شده‌است.
 
به‌گزارش همشهری، پروژه‌سازی دشمنان و جریان‌های معاند در ماه‌های اخیر برای قبح‌زدایی از هنجارهای اخلاقی جامعه اسلامی ایران، آن‌هم با هدف قرار دادن حوزه عفاف و حجاب، سبب شده‌است موضوع مدیریت مناسب ناهنجاری‌های اجتماعی، به‌ویژه در حوزه رعایت پوشش و حجاب، به یکی از مطالبات این روزهای جامعه از مسئولان و دستگاه‌های متولی تبدیل شود؛ موضوعی که بارها مورد تأکید مقام‌های عالی نظام نیز قرار گرفته‌است.
 
درچنین شرایطی همزمان با اعلام پلیس برای اجرای قانون عفاف و حجاب، دستگاه‌های اجرایی مرتبط نیز، دراین راستا اقدام‌های مختلفی را در دستورکار قرار داده‌اند و در روزهای اخیر شاهد نمودهای مختلفی از آن در سطح جامعه بوده‌ایم که بازتاب‌های گسترده‌ای نیز در رسانه‌های گروهی و شبکه‌های اجتماعی داشته و نوید‌دهنده یک همگرایی ملی باهدف گسترش هنجارهای عفاف و حجاب در سطح جامعه است.
 
اجرای قانون زیر ذره‌بین شورای‌عالی انقلاب فرهنگی
شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، ازجمله محوری‌ترین دستگاه‌هایی به‌حساب می‌آید که در حوزه عفاف و حجاب، مسئولیت‌های سنگینی بر دوش دارد. در واقع راهبردی و سیاستگذاری دراین حوزه، از محوری‌ترین وظایف این شورا به‌شمار می‌رود. اگرچه در سال‌های گذشته شاهد کم‌کاری‌هایی در اجرای مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی بوده‌ایم، اما در شرایط کنونی به‌نظر می‌رسد عزمی ملی، با محوریت اجرای مصوبات این شورا، به‌منظور اجرای قانون عفاف و حجاب شکل‌گرفته‌است.
 
دراین میان یکی از مهم‌ترین اقدام‌های شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی بررسی عملکرد دستگاه‌های مسئول در حوزه عفاف و حجاب بوده‌است. در نشست اخیر این شورا، وزرای ارشاد، علوم، رئیس سازمان صداوسیما و رئیس دانشگاه آزاد، گزارشی از اقدام‌های خود ارائه کرده‌اند؛ روندی که در نشست‌های آینده نیز ادامه خواهد داشت.
 
ازسوی دیگر اعضای این شورا در نشستی فوق‌العاده‌، تصویب و ابلاغ سیاست‌های راهبردی در این زمینه و مشخص کردن تکلیف دستگاه‌های مختلف، وظیفه راهبری، نظارت و سنجش اثربخشی این سیاست‌ها و نیز کیفیت اجرای آنها از سوی دستگاه‌های مسئول را مورد بررسی قرار خواهند داد.
 
علاوه‌بر تصویب و ابلاغ سیاست‌های کلان در حوزه عفاف و حجاب، ابلاغ بسته‌های فرهنگی در حوزه حجاب به دستگاه‌های مختلف و طراحی و تدوین راهبردهای اجرایی به‌منظور اجرای قانون حجاب، از دیگر اقدام‌های این شورا در حوزه عفاف و حجاب بوده‌است.
 
راهبردهای آموزش‌وپرورش در حوزه حجاب
وزارت آموزش و پرورش از محوری‌ترین دستگاه‌های اجرایی در حوزه نهادینه‌سازی فرهنگ عفاف و حجاب به‌شمار می‌رود. برهمین اساس هم بود که این وزارتخانه در روزهای اخیر با صدور بیانیه‌ای، سیاست‌ها، راهبردها و اقدام‌های مدنظر خود را دراین عرصه تشریح کرد.
 
 دراین بیانیه تصریح شده آموزش و پرورش براساس قوانین، از ارائه خدمات آموزشی به معدود دانش‌آموزانی که قوانین و مقررات پوششی در مدارس را رعایت نکنند، معذور خواهد بود.
 
«ایجاد گفتمان مثبت و سازنده درمیان دانش‌آموزان»، «پاسخگویی به سؤالات دانش‌آموزان و برگزاری گفتمان‌های دینی»، «استفاده مناسب از ظرفیت کتب درسی در حوزه عفاف و حجاب»، «رعایت پوشش مناسب اسلامی توسط همه همکاران»، «اجرای برنامه‌های فرهنگی-هنری و علمی جذاب و مستمر»، «اهتمام به معرفی الگوهای برتر دانش‌آموزی» و «آموزش احکام شرعی عفاف و حجاب» از مهم‌ترین راهبردهای ترسیمی ازسوی وزارت آموزش و پرورش باهدف نهادینه‌سازی فرهنگ عفاف و حجاب درمیان جامعه هدف بوده‌است. تشکیل کمیته‌ها و کارگروه‌های عفاف و حجاب در اداره‌های آموزش و پرورش استان‌ها، از دیگر اقدام‌های انجام شده دراین زمینه بوده‌است.
 
اجرای هوشمند طرح عفاف و حجاب توسط پلیس
همانگونه که احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی کشور، در روزهای اخیر اعلام کرده بود، اجرای طرح عفاف و حجاب، از دیروز(شنبه) در دستورکار پلیس قرار گرفته‌است. براین اساس اجرای طرح برخورد با کشف حجاب در کشور، آن‌هم به‌صورت هوشمند آغاز شده‌است. گفته می‌شود در نخستین روز اجرای طرح عفاف و حجاب، پلیس با تمرکز ویژه بر واحدهای صنفی و خودروها، با کشف حجاب برخورد قانونی کرده‌است.
 
براساس آنچه مقام‌های پلیس اعلام کرده‌اند، در ابتدا پلیس با پیامک به افرادی که کشف حجاب کرده‌اند، تذکر و اخطار می‌دهد و حتی با وجود مستندات، برای بار اول درصورتی‌که فرد اعلام کند اشتباهی برایش پیامک آمده‌است، این موضوع را می‌پذیرد، اما درصورت تکرار و برای بار دوم، دیگر چشم‌پوشی نخواهد شد. مقام‌های مسئول در پلیس اعلام کرده‌اند آمارهای مربوط به اقدام‌های انجام شده دراین زمینه، به‌زودی در اختیار افکارعمومی قرار خواهد گرفت.
 
دانشجویان بدحجاب خدمات نمی‌گیرند
براساس مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از دیگر دستگاه‌هایی است که در حوزه عفاف و حجاب وظایف تخصصی قابل‌توجهی برعهده دارد. با توجه به اینکه دانشگاه‌ها از مهم‌ترین عرصه‌های فرهنگسازی در عرصه حجاب به‌شمار می‌رود، این وزارتخانه با ایجاد کارگروه‌های تخصصی، گام‌های قابل توجهی دراین حوزه برداشته‌است. گذشته از اقدام‌های تخصصی انجام شده دراین عرصه، این وزارتخانه در روزهای اخیر با صدور اطلاعیه‌ای، اعلام کرد دانشگاه‌ها و مراکز آموزش‌عالی زیرنظر وزارت علوم، به دانشجویانی که قوانین و مقررات دانشگاه‌ها درباره پوشش و حجاب را رعایت نمی‌کنند، خدمات آموزشی، رفاهی و... ارائه نمی‌دهند.
 
مردمی‌سازی ترویج فرهنگ عفاف و حجاب
سازمان تبلیغات‌اسلامی وظایف حساسی در عرصه ترویج و فرهنگسازی موضوع عفاف و حجاب برعهده دارد. براین اساس این سازمان تلاش دارد با تقویت نظام ترویج دینی و تدوین سازوکارهای کارآمدتر باهدف نشر آموزه‌های فرهنگی و دینی در حوزه عفاف و حجاب، گام‌های مؤثری دراین بخش بردارد.
 
برهمین اساس هم بود که در روزهای اخیر این سازمان با اعلام فراخوانی، از گروه‌های مردمی برای ارائه طرح‌های اجرایی در حوزه پوشش، عفاف و حجاب دعوت کرد. برگزاری گفتمان‌هایی به‌منظور تبیین صحیح زندگی عفیفانه، مشارکت در رفع شبهات مطرح درحوزه عفاف و حجاب، انجام اقدام‌های لازم باهدف گفتمان‌سازی «زیست عفیفانه» از دیگر راهبردهای مدنظر سازمان تبلیغات‌اسلامی در حوزه عفاف و حجاب بوده‌است.
 
تکاپوی شهرداری تهران برای ترویج حجاب
شهرداری‌تهران از دستگاه‌هایی به‌حساب می‌آید که در روزهای اخیر اقدام‌های گسترده‌ای را باهدف اجرای مصوبات ابلاغی ازسوی شورای‌عالی‌انقلاب فرهنگی در حوزه عفاف و حجاب، انجام داده‌است. مدتی می‌شود شهرداری تهران انجام اقدام‌های فرهنگی - ترویجی قابل‌توجهی در عرصه عفاف و حجاب را در دستورکار قرار داده که تبلیغات محیطی حجاب در سطح شهر از نمودهای عینی آن به‌شمار می‌رود. اجرای برنامه‌های مختلف فرهنگی با حضور قشرهای مختلف مردم نیز از دیگر اقدام‌های انجام شده دراین بخش بوده‌ که «جشن فرشتگان» در محضر مقام معظم رهبری ازجمله مهم‌ترین آنهاست. استقرار آمران به‌معروف در ایستگاه‌های مترو و تذکر لسانی به افراد بی‌حجاب از دیگر اقدام‌های شهرداری تهران در اجرای قانون عفاف و حجاب بوده‌است. ایجاد بوستان‌های مادر و کودک، مراکز توان‌افزایی «کوثر» و راه‌اندازی مراکز حمایتی آسیب‌های اجتماعی ازجمله سایر اقدام‌های این نهاد به‌شمار می‌رود. علاوه بر اینها برگزاری جشنواره «گوهرشاد» در حوزه پوشش، باهدف ترویج فرهنگ عفاف و حجاب، از دیگر اقدام‌های انجام شده بوده‌است.
 
حمایت قضایی از اجرای قانون عفاف و حجاب
قوه قضاییه از محوری‌ترین دستگاه‌ها در عرصه اجرای قانون عفاف و حجاب به‌حساب می‌آید. برهمین اساس هم بود که غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس دستگاه قضا، در روزهای اخیر و درجریان نشست شورای‌عالی این قوه، از اجرای قانون عفاف و حجاب ازسوی پلیس به‌صراحت، حمایت کرد. ازسوی دیگر پس‌از طرح شبهاتی در برخی رسانه‌ها مبنی بر اینکه «توقیف خودرو به‌دلیل عدم‌رعایت حجاب هیچ مستند قانونی ندارد و جرم نیست و افرادی که اقدام به توقیف خودرو کنند، مرتکب جرم شده‌اند»، مسئولان این قوه تأکید کردند براساس تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی، کشف حجاب در انظار و معابرعمومی، جرم‌انگاری شده‌است.
 
به شبهات در موضوع حجاب پاسخ داده شود
محمدصالح جوکار؛ رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس
اطلاع دقیقی درباره طرح عفاف و حجاب و اجرای آن در کشور ندارم. از طرفی در جریان جزئیات آن هم نیستم. به همین‌خاطر از احمد وحیدی، وزیر کشور و سردار رادان، فرمانده کل انتظامی کشور خواستیم تا روز دوشنبه این هفته در کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها حاضر شوند و توضیحات خود را پیرامون این طرح به نمایندگان مجلس ارائه دهند.
 
جامعه ما از لحاظ فرهنگی در شرایط خوبی قرار ندارد. از طرفی دشمن نیز به‌دنبال ایجاد فضای دوقطبی در کشور است. حقیقتا این فضای دوقطبی هم در ‌شأن جامعه اسلامی و هم به نفع آن نیست.
 
این سبک زندگی که برخی از آقایان و خانم‌ها در جامعه انتخاب کرده‌اند یعنی همین بی‌توجهی‌ها به امر حجاب و عفاف و قانون‌شکنی‌های پیرامون آن، علاوه بر اینکه نقض قوانین کشور است، باعث آزردگی خاطر مومنین و مردم نیز شده است.
 
حجاب، امری شرعی و دینی است، به‌طوری که همگان باید آن‌ را رعایت کنند. اما راهکارهای اینچنینی که فرماندهی انتظامی کشور قصد اجرای آن را دارد و می‌خواهد از ارائه خدمات به بی‌توجهان حجاب خودداری کند، باید با کمترین هزینه و ضرر اجرا شود. به‌طوری که موجب لجاجت زنان و دختران نشود. در حقیقت بایستی در جامعه به نوعی ایمنی برسیم و در سایه این امنیت همه از نعمات جامعه اسلامی بهره‌مند شوند.
 
پس نمی‌شود عده‌ای به‌طور خودجوش حجاب را در ایران اسلامی رعایت نکنند چون تنها کسی که از این کشف حجاب و قانون‌شکنی‌ها سود می‌برد، دشمن است. درواقع دشمن از این راه به‌دنبال ایجاد اختلاف بین اقشار مختلف جامعه است. پس باید یک‌سری اقدامات ایجابی در جامعه انجام شود و چه خوب است این اقدامات و فرهنگسازی‌ها را از سنین پایین در خانم‌ها شروع کنیم.
 
چون حجاب از سن نوجوانی بر دختران واجب می‌شود و باید همزمان با این امر شبهات آنان نیز پیرامون حجاب و عفاف برطرف شود. همزمان باید یک‌سری اقدامات را مثل همین منع ارائه خدمات به بی‌حجاب‌ها در جامعه اجرایی کنیم تا با کسانی که از روی لجاجت بی‌قانونی می‌کنند، برخورد شود.
 
یعنی همین کاری که فرماندهی انتظامی کشور قصد انجام آن را دارد.اما این نکته را یادآور می‌شوم که راهکار پلیسی اصلا پیشنهاد نمی‌شود. چون قطعا این کار شدنی نیست و تنها هزینه‌های جامعه را بیشتر می‌کند.
 
در مجموع همین اقداماتی که فراجا می‌خواهد انجام دهد، چون به‌صورت غیرمستقیم با قانون‌شکنان حجاب برخورد می‌شود، امر پسندیده‌ای است.درحقیقت وقتی فردی جرمی در جامعه انجام می‌دهد، قاضی متناسب با آن جرم برایش حکم تعیین می‌کند. پس باید تناسب را در امر قانون‌شکنی حجاب درنظر بگیریم و با قانون‌شکنان متناسب با جرمشان برخورد کنیم. البته این برخوردها تا جایی که ممکن است باید در سایه رافت اسلامی صورت بگیرد.
 
اشاراتی در باب واپسین مرحله از جنگ ترکیبی
محمدرضا کائینی: بنابر اعلام فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، هفته‌ای را که آغاز کرده ایم، آغاز مواجهه این نیرو با پدیده بی حجابی (به مفهوم جامع این کلمه) و ایضاً برهنگی است. در این‌باره، نکاتی مهم در خور تذکار می‌نماید، که لازم است بدان توجهی ویژه مبذول شود.
 
۱. حجاب در اسلام، فلسفه‌ای روشن دارد. جعل این حکم از آن روی بوده است که فضای حاکم بر روابط اجتماعی را، کاملاً انسانی قرار دهد و ارتباطات عاطفی و جنسی افراد را، به حیطه زندگی شخصی و منازل ایشان سوق دهد، فعالیت اجتماعی سالم و مثمر را توسعه و تثبیت بخشد و از همه مهم‌تر، مانع از آسیب به قشر ارجمند و فعال زن گردد و از ابزارانگاری آن جلو بگیرد. مثال نقض این قاعده، جامعه غرب است.
 
خوشبختانه حیلت و افسونگری آن بخش از عالم، هنوز نتوانسته بر این حقیقت آشکار سرپوش بگذارد که در آن خراب‌آباد آمار تجاوز ثانیه‌ای وجود دارد، بخش زیادی از انرژی مردان در جامعه صرف ارضای غریزه اصلی و نیرومند جنسی می‌شود و زنان را به لطماتی دچار می‌سازد که عمری از سوی آن‌ها واگویه نمی‌شود، چه اینکه رسیدگی محتوم و قطعی‌ای در پس آن وجود ندارد!
 
آری غرب در پی این ظاهر فریبنده و بی تفاوت در روابط اجتماعی، چهره‌ای زشت را پنهان داشته است! از این گذشته حجاب حکمی اجتماعی است و مقابله با آن در واپسین مرحله از فریضه امر به معروف و نهی از منکر -که مستلزم اقدام عملی است- به اذعان کثیری از فق‌های شیعه، در شأن حکومت اسلامی است.
 
۲. بی نیاز از تذکار است که بخش مهمی از مرتکبان به کشف حجاب در مقطع کنونی را، نوجوانانی کم مطالعه، تحت تأثیر رسانه‌های بیگانه یا فضای مجازی و البته پاک طینت و حق‌پذیر تشکیل می‌دهند، که نوع مواجهه با ایشان باید بس دقیق و حساب شده باشد، که البته امید می‌بریم که دستگاه‌های مسئول از جمله نیروی انتظامی، حساب آن را کرده باشند. نگارنده خود در بسیاری از محافل دانشگاهی، پژوهشی و حتی شبکه‌های اجتماعی، به کرات شاهد بوده است که این قشر از جامعه به‌رغم برخی کژتابی‌ها، نهایتاً به حقیقت گردن می‌نهد، به شرط آنکه درست به آن‌ها عرضه شود و در مخاطبه با ایشان، از تندی و اشتلم بیجا پرهیز گردد.
 
به عقیده نگارنده رویکرد‌های قضایی در این پروژه، صرفاً باید متوجه نیرو‌های با یا بی واسطه گروهکی و یا شبه گروهکی باشد و در‌باره بقیه، صرفاً تذکار و تنبّه مؤثر مورد توجه قرار گیرد.
 
۳. از آغاز اعلام نیروی انتظامی مبنی بر تصمیم خویش در مواجهه با بی حجابی و برهنگی، ده‌ها نبشته اعم از اندرزنامه، تهدیدنامه و حتی فحش نامه خطاب به این نیرو نشر یافته است، که روند برهنگی در جامعه تعطیل نگردد، گرچه در ماه‌های اخیر آشکار شده که بخش زیادی از چالش‌ها و حتی جنگ‌های ادعایی، عمدتاً در فضای مجازی اتفاق افتاده و نه در عالم واقع، اما در نهایت نباید از نظر دور داشت که در طول اجرای این طرح، ده‌ها مورد از تولیدات مسموم و محرک، حتی در قالب خیرخواهی از سوی برخی خودی‌های ساده‌اندیش در این زمینه تهیه و عرضه خواهد شد، با این هدف که نیروی انتظامی را از وظیفه ذاتی خویش بازدارد. بی تردید در این موارد، نیرو باید سعی کند که سریعاً به اطلاع رسانی پرداخته، نقاط ابهام را شفاف و آنچه را که از اساس دروغ است، برملا سازد.
 
۴. در پروژه‌ای اینچنین حساس و سرنوشت‌ساز، همگان باید نیروی انتظامی را مدد‌رسان باشند. از خانواده‌هایی که نگران اخلاق و تربیت نوباوگان خویشند، تا دستگاه‌های فرهنگی و قضایی‌ای که در باب مقوله حجاب وظایف روشنی بر عهده دارند و اگر به درستی به انجام آن‌ها مبادرت می‌کردند، ماجرا شکلی اینچنین نمی‌یافت. این اخلاقی نیست که بار‌ها صرفاً نیروی انتظامی به میدان مبارزه با منکرات قطعی دلالت شود و سپس در عرصه‌های پرچالش و به شکلی سؤال‌برانگیز، تنها گذاشته شده و تمامی بار وقایع به آن نیرو حوالت گردد!
 
۵. و نهایتاً نگارنده امید می‌برد که این واپسین مرحله از جنگ ترکیبی دشمنان اسلام و نظام اسلامی، که از نیمه سال گذشته کلید زده شد، نهایتاً با توفیق نظام جمهوری اسلامی پایان یابد و باعث یأس بانیان ومتولیان آن گردد. هم آنان که با کشته گرفتن از ایرانیان، مواجب خود را افزون می‌ساختند و حساب‌های بانکی خویش را فربه می‌کردند!
 
 
آغاز برخورد قانونی با هنجارشکنی‌های نامتعارف
«مسئله حجاب» عنوان بسیار دقیقی بود که شهید مطهری برای کتاب خود پیرامون حجاب انتخاب کرد. حجاب به واقع در این قرن که جهان مدرنیته به آن با صدای بلند حمله می‌کند، یک مسئله است که در ذهن زنان به‌ویژه جوانان شبهه و سؤال ایجاد کرده است. مسئولان عالی ازجمله رئیس‌جمهور بر حل فرهنگی آن اصرار دارند که البته زمان‌بر و مستلزم کار دقیق و زبان گویا و همزمان حل مسائل اقتصادی و سیاسی است و حل هیچ مسئله فرهنگی در عین بسته بودن گذرگاه‌های اقتصادی ممکن نیست. ازطرفی برای پلیس هم عمل به وظایفی که قانون در میان‌مدت مشخص کرده، مغایرتی با کار فرهنگی طولانی مدت ندارد. پلیس از دیروز هنجارشکنی‌های نامتعارف و کشف حجاب را با دوربین و ارسال پیام‌های اخطار و سپس برخورد مطابق قانون در دستور کار قرار داده و این جدا از برنامه فرهنگی دولت‌ها و درکنار آن است.
 
زهرا چیذری: طرح برخورد با بدحجابی و کشف حجاب در معابر، اصناف و خودرو‌ها از روز گذشته به طور رسمی آغاز شد. طرحی که قرار است تجهیزات به روز و فناوری اطلاعات را برای برخورد با این حرام شرعی و سیاسی به کار بگیرد و با ثبت تصاویر افرادی که کشف حجاب می‌کنند، به اعمال قانون درباره آن‌ها بپردازد؛ دوربین‌هایی که سردار احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی کشور درباره عملکرد آن‌ها اطمینان‌خاطر می‌دهد، هیچ خطایی نخواهند داشت. نیروی انتظامی یکی از ۲۶ دستگاهی است که طبق قانون راهکار‌های گسترش عفاف و حجاب در حوزه عفاف و حجاب وظایفی برایشان تعیین شده‌است، اما در پی کوتاهی سایر دستگاه‌های مسئول در انجام کار فرهنگی و ذائقه‌سازی برای تعمیق باور‌های اعتقادی از جمله حجاب و همچنین در پی مطالبه مردمی در خصوص اجرای قانون عفاف و حجاب و برخورد با افرادی که به شکل عامدانه و سازمان‌یافته کشف حجاب می‌کنند، حالا نیروی انتظامی وارد عرصه شده تا بر اجرای قانون عفاف و حجاب در کشور نظارت داشته باشد.
 
ورودی که این‌بار تلاش‌شده تا نقاط ضعف و ایرادات گذشته را نداشته باشد، اما در عین حال رئیس‌جمهور در نشستی صمیمی با جمعی از فعالان و نمایندگان تشکل‌های دانشجویی بر عزم دولت برای حل مسئله حجاب با نگاه فرهنگی تأکید کرد و گفت: «دولت مردمی در موضوع عفاف و حجاب به دنبال حل مسئله با نگاه فرهنگی است، چراکه دشمن با برنامه‌ریزی قصد دارد آن را به یک موضوع امنیتی تبدیل کند و دولت نیز با برنامه‌ریزی قطعاً اجازه تحقق خواست دشمنان را نخواهد داد.»
 
تصویر زنان با مو‌های باز و سر‌های برهنه رفته‌رفته در سطح شهر بیشتر نمود می‌یابد. زنان و دخترانی که اگر چه تعدادشان به نسبت بانوانی که حجاب شان را رعایت می‌کنند بسیار کمتر است، اما نوعی از بی‌قانونی و عصیانگری را به نمایش می‌گذارند؛ عصیانگری‌هایی که آن سوی مرز‌ها از سوی شبکه‌های معاند مورد تقدیر قرار می‌گیرد و اپوزیسیون را به وجد می‌آورد.
 
زنان و دخترانی که بخشی از آن‌ها به شکلی سازمان‌یافته برای خط‌شکنی و عادی‌سازی بدحجابی و کشف حجاب سازماندهی شده‌اند و برخی دیگر اگر نسبت به آثار و تبعات رفتارشان آگاه شوند، بی‌تردید در آن تجدید‌نظر می‌کنند. حالا، اما برخورد با بدحجابی و کشف حجاب به مطالبه‌ای عمومی تبدیل شده و بسیاری از مردم کشورمان معتقدند باید با کشف حجاب‌های سازمان‌یافته و بی‌قانونی‌هایی که در قالب این رفتار‌ها تجلی پیدا می‌کند، برخورد شود.
 
نگاهی به قوانین حجاب
حجاب و عفاف و احیای ارزش‌های اسلامی یکی از اصلی‌ترین اهداف مردم کشورمان برای قیام علیه رژیم ستمشاهی و به ثمر رساندن انقلاب اسلامی ایران بود. بر همین اساس هم از همان روز‌های نخست انقلاب، در پی مطالبه‌ای مردمی حجاب در کشورمان ساری و جاری شد و بعدتر‌ها لباس قانون پوشید.
 
نخستین قانونی که در خصوص پوشش زنان در کشور به تصویب رسید، ماده قانون تعزیرات مصوب سال ١٣٦٢بود. در این قانون آمده بود: «زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند، به تعزیر تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهند شد.» براساس این قانون، زنانی که در جمهوری اسلامی ایران هستند، اعم از ایرانی و خارجی، مسلمان و غیرمسلمان، مکلف به رعایت حجاب شرعی در انظار عمومی و معابر شده‌اند.
 
مهم‌ترین قانونی که بی حجابی را جرم دانسته و به آن پرداخته، ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ است. به موجب این ماده «هرکس علناً در انظار و اماکن عمومی و معابر، تظاهر به عمل حرامی کند، علاوه بر کیفر عمل، به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می‌گردد و در صورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل، دارای کیفر نیست، ولی عفت عمومی را جریحه‌دار کند، فقط به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.»
 
در تبصره این ماده آمده‌است: «زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند، به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه یا از ۵۰ تا ۵۰۰ هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.» بنا بر ماده ۲۲ قانون مجازات اسلامی، چنانچه قاضی تشخیص بدهد، می‌تواند حبس و شلاق متهم را به جزای نقدی تبدیل کند. با تمام اینها، اما نمی‌توان انکار کرد که حجاب موضوعی فرهنگی است و به نگاه و جهان‌بینی و نظام ارزشی افراد در جامعه باز می‌گردد و وضعیت حجاب در جامعه برون‌دادی از عملکرد دستگاه‌های فرهنگ‌ساز و ذائقه‌ساز کشور است.
 
بر همین اساس هم بود که سال ۱۳۸۴ مصوبه ۴۲۷ شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص راهکار‌های گسترش فرهنگ عفاف و حجاب به تصویب رسید. مصوبه‌ای با نگاه فرهنگی و ایجابی که برای ۲۶ دستگاه از جمله نیروی انتظامی تکالیفی را تعیین کرده است. سال ۱۳۹۸ هم مصوبه ۸۲۰ این شورا، مصوبه قبلی را تکمیل کرد. با وجود این، اما کم‌کاری دنباله‌دار دستگاه‌های مسئول برای فرهنگ‌سازی در حوزه عفاف و حجاب از یک سو و برنامه‌ریزی گسترده دشمن و تغییر ذائقه و سبک زندگی افراد از سوی دیگر در نهایت موجب شد تا مسئله حجاب بیش از پیش چالش‌برانگیز شود و این مسئله در نوک پیکان سناریو‌های براندازانه نظام جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد.
 
برخورد پلیسی با کشف حجاب
حالا بعد از افزایش مطالبات مردمی برای مقابله با قانون شکنی در حوزه حجاب؛ سردار احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی کشور از اجرای طرح جدی مقابله با بدپوششی و کشف حجاب خبر داد و گفت: «همکاران من در سه حوزه معابر عمومی که کشف حجاب بعضاً در آن صورت می‌گیرد، خودرو و اماکن اقدام‌هایی را انجام دادند و به صورت جدی با اعلام خبر قبلی از شنبه ۲۶ فروردین به صورت جدی در این سه حوزه عمل می‌کنند؛
 
به صورتی که در حوزه معابر با استفاده از فناوری و تجهیزات پیشرفته فرد شناسایی می‌شود؛ به فرد تذکر داده شده و بعد از آن فرد با مدارک به دستگاه قضایی معرفی می‌شود تا به مورد آن رسیدگی کنند؛ در حوزه خودرو بار اول به فرد تذکر داده شده و در صورت تکرار بار دوم خودرو توقیف می‌شود؛ توقیف الکترونیکی یا توقیف در محل یا توقیف در پارکینگ؛ در حوزه صنوف هم صنوفی که متصدیانش احیاناً کشف حجاب کنند تذکر جدی داده شده و اخطار پلمب گرفته و پلمب می‌شوند و این موضوع شامل باغ تالار‌ها و رستوران‌ها و مراکز بزرگ هم می‌شود.»
 
حالا قرار است پلیس با پیامک به بدحجاب‌ها تذکر و اخطار دهد، اما اعلام کرده که حتی با وجود مستندات و عدم خطای دوربین‌های مورد استفاده در طرح عفاف و حجاب، برای بار اول در صورتی که فرد اعلام کند که اشتباهی برایش پیامک آمده‌است، این موضوع را می‌پذیرد، اما در صورت تکرار و برای بار دوم، دیگر چشم‌پوشی نخواهد کرد.
 
نگاه ریشه‌ای راهکار‌های فرهنگی
اگر به سراغ مصوبه ۴۲۷ شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر راهکار‌های گسترش عفاف و حجاب بروید در می‌یابید در این مصوبه برای ۲۶ دستگاه تعیین‌تکلیف شده و تقریباً تمامی دستگاه‌های اجرایی و سازمان‌های فرهنگی کشور برای کار در حوزه فرهنگ عفاف و حجاب مسئولند و نیروی انتظامی هم یکی از این ۲۶ دستگاه است.
 
به بیان دیگر چالشی که امروز در حوزه عفاف و حجاب با آن مواجهیم و افتادن مسئولیت کم کاری دیگر دستگاه و نهاد‌ها بر دوش نیروی انتظامی هم نمودی دیگر از چالش‌های موجود در کشور در حوزه کار‌های فرهنگی و اعتقادی است. موضوعی که موجب شده تا حجاب و عفاف به نوک پیکان تهاجم فرهنگی دشمن علیه کشورمان تبدیل شود و حجاب به امری سیاسی تغییر ماهیت یابد. همچنانکه رهبر انقلاب نیز مسئله کشف حجاب را حرامی شرعی و سیاسی عنوان فرمودند.
 
سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور در نشستی صمیمی با جمعی از فعالان و نمایندگان تشکل‌های دانشجویی دانشگاه‌های سراسر کشور بر عزم دولت برای حل مسئله حجاب با نگاه فرهنگی تأکید کرد و گفت: «دولت مردمی در موضوع عفاف و حجاب به دنبال حل مسئله با نگاه فرهنگی است، چراکه دشمن با برنامه‌ریزی قصد دارد آن را به یک موضوع امنیتی تبدیل کند و دولت نیز با برنامه‌ریزی قطعاً اجازه تحقق خواست دشمنان را نخواهد داد.» /جوان
 
 
 
گفت‌وگوی مجموعه رسانه‌ای «اعتماد» با سخنگوی ستاد امر به معروف و نهی از منکر:
تذکر درباره حجاب مقابل هم قرار دادن مردم نیست
محمد‌حسن  نجمی: بحث حجاب در کشور، این روزها به یکی از چالشی‌ترین موضوعات روز جامعه بدل شده است. نمای خیابان‌های شهرها در فروردین ۱۴۰۲ و قبل‌تر از آن، با چهره خیابان‌ها پیش از مهر ۱۴۰۱ بسیار تفاوت دارد. شاید بابت همین باشد که از آن تاریخ به بعد نهادها و دستگاه‌ها به ‌شدت طرح‌هایی برای «عفاف و حجاب» را پیگیری می‌کنند، اما امر به معروف و نهی از منکر تنها در حوزه حجاب است؟ قاعدتا خیر؛ امر به معروف حاکمان یکی از مواردی است که جامعه نسبت به آن آشنا نیست.
 
«علی خانمحمدی» سخنگوی جوان ستاد امر به معروف و نهی از منکر، اواخر زمستان سال گذشته میهمان مجموعه رسانه‌ای «اعتماد» بود و حدود دو ساعت گفت‌وگویی صریح و بدون سانسور با او انجام شد. با این توضیح که برای خواندن متن کامل و دیدن ویدیوی کامل این مصاحبه می‌توانید به وبسایت «اعتمادآنلاین» مراجعه فرمایید، در ادامه بخش‌های برجسته‌تر و مهم‌تر این گفت‌وگو می‌آید:
 
ز شما به عنوان سخنگوی ستاد امر به معروف و نهی از منکر، می‌پرسم؛ آیا مشکل اصلی کشور حجاب است؟
مساله حجاب مساله‌ای تک‌بُعدی نیست که بخواهیم بگوییم اولویت هست یا خیر. محور خانواده زن و شخصیت زن است که خانواده را مدیریت می‌کند. امروز یک هجمه جدی در حوزه خانواده به ما وارد شده و نوک پیکان هم در این مساله به سمت بانوان، ‌خانم‌ها و مادرهاست. ما باید نسبت به این مساله و آسیب‌هایی که در حوزه خانواده هست توجه جدی داشته باشیم. امروز یکی از آسیب‌ها مساله خانواده است، در خانواده موضوع پوشش، عفاف و حجاب هست. بالاخره عفت، حیا و غیرت به عنوان مسائل کلی قابل اهمیت است و نمی‌توانیم آن را کتمان کنیم و حجاب هم یکی از مصادیق حوزه عفت است. در زمینه‌های دیگر نقش مطالبه‌گری را که باید ایفا کنیم، در حوزه مسائل فرهنگی هم همین‌طور، ما که نمی‌توانیم کسی را در حوزه عفاف و حجاب بگیریم و ببندیم.
 
فکر نمی‌کنید امر به معروف و نهی از منکر مقامات و مسوولان می‌تواند به امر به معروف مردم ارجح باشد؟ می‌خواهم بپرسم آیا در حد حتی یک توییت این حق را دارم که از نهادها و همه مقامات انتقاد کنم؟
طبق اصل هشتم قانون اساسی امر به معروف و نهی از منکر وظیفه‌ای است همگانی نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم، مردم نسبت به دولت.

و حکومت...
بله؛ پس طبق اصل هشتم قانون اساسی آحاد مردم می‌توانند امر به معروف و نهی از منکر بکنند. البته خب امر معروفی که آحاد مختلف مردم می‌توانند انجام بدهند معروف و تذکر لسانی است. در حوزه برخوردها طبق قانون ضابطین قضایی هستند و باید اقدامات را انجام بدهند، اما در حد تذکر بله می‌توانند انجام بدهند و به عنوان آمر به معروف هستند و ستاد حتما حمایت لازم را انجام می‌دهد.
 
شما تضمین می‌کنید که اگر خطاب به فلان نهاد یا مقام، توییتی بنویسم که از نظر من دستور شما خلاف منافع ملی است، کسی به من کاری نداشته باشد؟
اگر در چارچوب شرع و قانون باشد. بالاخره ممکن است در این موضوع اتهامی را به شخصی زده باشیم. باید مراقب باشیم.
 
نه منظورم انتقاد است.
در حوزه مطالبه‌گری الان مشکلی که در کشور ما وجود دارد این است که یک شخص نامش مطالبه‌گر است اما انگشت اتهام را به سمت کسی می‌برد که هنوز این کار را انجام نداده و اتهام‌زنی می‌کند. امر به معروف و نهی از منکر باشد که شرایط آن مشخص است بله در حد تذکر باشد حتما ستاد حمایت می‌کند.
 
باید بتوانیم فضای امر به معروف و نهی از منکر را در بخش‌های مختلف برای آحاد مختلف مردم باز کنیم، ستاد به عنوان مجموعه‌ای که وظیفه دارد حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر بکند این قول را می‌دهد که چنین کاری را انجام بدهد.
 
در همین حوادث اخیر دیدید که صداوسیما مهمان‌هایی دعوت کرد که بسیاری از اینها در فضای کشور مشکل ایجاد کردند. مهمان‌هایی که دعوت شدند که در همین جریاناتی که بحث عفاف و حجاب را مطرح می‌کردند، کارشناس‌هایی که شبکه خبر و شبکه‌های دیگر می‌آوردند و مسائلی را مطرح می‌کردند، بعضی از اینها مشکل ایجاد می‌کرد. برنامه‌ای گذاشتند و از دبیر سابق امر به معروف و نهی از منکر دعوت کردند که در رابطه با طرح عفاف و حجاب صحبت کند، مگر ایشان الان دبیر ستاد است که بتواند نظر بدهد؟
 
بالاخره آشناییت داشته است.
خیر طرح عفاف و حجاب در دوره ما انجام شده و ایشان به این طرح آشنایی نداشته است. ما انتقاد کردیم گفتند آخر برنامه چند دقیقه‌ای وقت دارید توضیح بدهید ما هم نرفتیم چون به این شکل نمی‌شود. یکی از مشکلات ما با نسل جوان امروز این است که گفتمان‌سازی و بحث و گفت‌وگو نکردیم و فضا را باز نکردیم. یکی از بسترهای مهم آن بحث رسانه ملی صداوسیماست.
 
بالاخره صداوسیما بودجه آنچنانی، ظرفیت بسیار خوب و فضای بسیاری دارد. باید این فضا را باز کند. ستاد امر به معروف و نهی از منکر توسط اتحادیه‌ اروپا تحریم می‌شود، توسط صداوسیما هم تحریم می‌شود. ما اگر امروز ضعف داشتیم ضعف صداوسیما را داشته‌ایم. اینکه این‌قدر تاکید می‌کنم واقعا جای تاسف دارد که یک مجموعه یا نهادی به عنوان نهاد انقلابی بیاید و بگوید صداوسیما تحریم هستیم. 
 
ما در حوزه عفاف و حجاب گفته‌ایم که آماده مناظره هستیم. در طرح جامع عفاف و حجاب که توسط ستاد نوشته شده است، تاکنون 8 ویرایش انجام شده است. در همین حوزه، ستاد، امر به معروف و نهی از منکرش را در حوزه عفاف و حجاب به سه قوه کرده است، از وضعیت موجود کشور در این شرایط اعتراض داشته و پیشنهادش هم طرح جامع عفاف و حجاب بوده است. کلی‌گویی هم نکردیم.
 
دقیقا به چه چیزی اعتراض کردید؟
به شیوه اجرا شدن عفاف و حجاب در کشور. ما امروز خلأ قانونی جدی در این زمینه داریم.
 
یعنی به شیوه حجاب خانم‌ها در جامعه اعتراض دارید؟
خیر به شیوه قانون، قانونی که در حوزه عفاف و حجاب بوده و قدیمی است، قابلیت اجرا ندارد، ضمانت اجرایی در این زمینه ندارد، در کشور درست اجرا نمی‌شود و اگر بخواهد اجرا شود مشکلاتی را اجرا می‌کند.
 
ماده 638 قانون مجازات اسلامی؟
بله ماده 638 قانون مجازات اسلامی که در حوزه عفاف و حجاب است به این انتقاد دارد. ستاد با دادگاهی شدن مخالف است؛ با محرومیت‌های اجتماعی به این شکلی که در فضای مجازی مطرح می‌شود ستاد مخالف است. با گشت ارشاد و اقدامات اینچنینی مخالف است. بحث ایجابی در اینجا بسیار پررنگ است و در کنار آن اگر باید اقدامات سلبی انجام شود؛ اقداماتی باشد که منجر به تقابل مستقیم نشود و اولین جایی هم که باید اصلاح شود ادارات و مسوولان ما هستند. امروز بیشترین انتقاد ما در حوزه عفاف و حجاب نسبت به مسوولان است نه مردم. مردم در بلاتکلیفی هستند؛ دوقطبی را امروز مسوولان در حوزه عفاف و حجاب بین مردم انجام داده‌اند.
 
مسئولان هم بخواهند کاری کنند با مردم طرف هستند. چه خوش‌مان بیاید و چه خوش‌مان نیاید بخشی از جامعه منتقد و مخالف است. بخواهید یا نخواهید این تقابل درست می‌شود.
 
بله. هر طرح، هر ایده و هر قانونی در کشور مخالف و موافق دارد. حتی در قوانین راهنمایی و رانندگی همین‌طور است حتی کرونا را در نظر بگیرید که یک آسیب اجتماعی در حوزه سلامت بود که مردم آسیب آن را می‌دیدند که باعث کشته‌ شدن می‌شود.
 
این در حوزه آزادی‌های فردی محسوب می‌شود.
آن هم آزادی فردی است. فرض کنید می‌خواهید سوار هواپیما شوید و اگر ماسک نزنید راه‌تان نمی‌دهند.
 
ماسک بله، اما اگر کسی روسری نداشته باشد یا روسری‌اش عقب باشد، آیا کسی را بیمار می‌کند و منجر به کشته شدن کسی می‌شود؟
نه ولی باید آسیب را دید. بحث من این است که در حوزه بحث کرونا هم فرهنگ‌سازی در جاهایی جواب داد و در جاهای دیگر سخت‌گیری‌های دیگر در این زمینه انجام دادند. اگر در هر زمینه‌ای نگاه کنید... می‌خواهم بگویم این‌طور که شما فرمودید و بحث‌تان این بود که مخالف و موافق دارد، خب اشکال ندارد. باور ما بر این است که اگر مسوولان با مردم شفاف‌ باشند، مردم بیشتر همکاری می‌کنند. اینکه مسوولان شفاف نیستند و برخی از مسوولان در جلسات خصوصی‌شان تند برخورد می‌کنند و نکات تندی می‌گویند بعد در مقابل دوربین نگاه‌شان را عوض می‌کنند، نگاه اشتباهی است. ما باید با مردم شفاف باشیم و در حوزه عفاف و حجاب با مردم شفاف باشیم و دیدگاه‌ها را بگوییم. در همین حوادث اخیر مساله فقط شال و روسری نبود.
 
مساله چه بود؟
مساله فراتر از این رفت. در همین موارد ببینید که پرچم همجنس‌گرایی در کشور بالا رفت و عده‌ای مطالبه کردند. در شهر آمل یک خانم پرچم همجنس‌گرایی بالا برد.
 
خب یک نفر را که نمی‌توانید به همه تعمیم بدهید.
یک نفر هم نبودند. بالاخره ما به همه تعمیم ندادیم. ما می‌خواهیم بگوییم اگر نسبت به آن برنامه نداشته باشیم قطعا آن یک نفر می‌شود 10 نفر و آن 10 نفر بیشتر می‌شود. آسیب، آسیب است. ما اگر یک‌جا حریم را مشخص نکنیم و فضا را در یک زمینه‌ای باز بگذاریم و چارچوب‌ها را مشخص نکنیم قطعا به شرایطی خواهیم رسید که مناسب نیست. الان آغوش رایگان را مطرح می‌کنند. الان وضعیت کیش را ببینید، آیا مساله‌اش روسری است؟ نمی‌دانم فیلم و عکس‌هایش را دیده‌اید یا خیر. ببینید نیمه‌برهنگی و لباس‌های زننده در حال ایجاد است، این دیگر فقط 2 تار موی خانم‌ها و روسری نیست.
 
فکر نمی‌کنید این حاصل سخت‌گیری‌های قبل است؟
خیر. بحث سخت‌گیری‌های قبل نیست.
 
طرف با خودش فکر می‌کند برای اینکه روسری‌ام عقب بوده من را گرفتند و بردند، فرد به این فکر می‌کند که تحقیر شده است.
این کار براساس یک اقدام انجام می‌شود. خیلی از اینها هم که این کار را انجام می‌دادند پای‌شان هیچ‌وقت به دستگاه قضایی باز نشده است.
 
قضایی نه؛ مقصود همان خیابان وزرای معروف است.
می‌خواهم بگویم اقدامی انجام نشده است. یک اصل وجود دارد، بله آن خانم کم‌حجاب در خانواده و بستگان ما هم هست. بالاخره اینها در همین کشور زندگی می‌کنند. اینها جزو خانواده، نظام و کشور ما هستند. واقعا کنار هم هستیم و آن‌هم یک آسیب است. شاید اگر او یک آسیب ظاهری دارد، من هم هزار آسیب داشته باشم.
 
این نکته درستی است ما نمی‌خواهیم اینها را از دایره کشور، نظام و انقلاب خارج بدانیم. ما یک بحث داریم که می‌گوییم در خیلی از اینها آسیب‌ها به جوان گفته نشده است. می‌گویم اتفاقا در این طرح مردم جلو می‌آیند، من می‌گویم اینها درصد محدودی هستند که فرمایش شما را تایید می‌کند که اینها یک درصد محدودی هستند. نمی‌توانیم به خاطر هزار نفر کشور بعضی جاها قوانینی بیاورد و بعضی چیزها را رها کند.
 
بالاخره طیف زیادی هستند و در خیابان آنها را می‌بینیم.
بله. باور من این است که اصل و قاطبه مردم ما این موضوع برای‌شان اهمیت دارد و رعایت می‌کنند، خانواده‌های‌شان برای‌شان مهم است. اگر آسیب‌ها را به مردم درست بگوییم، صیانت از این فضا درست انجام شود، باور ما این است که اگر تذکری هم به یک فرد بدهیم، می‌پذیرد.
 
بله قبول دارم که نگاه‌های خشن و سلبی اشتباه اگر انجام بشود، زدگی ایجاد می‌کند. بعضی از همین‌ها که در حوزه عفاف و حجاب دچار مشکل شدند و وقتی با آنها صحبت می‌کنیم می‌بینیم که به خیلی از آرمان‌ها و مبانی معتقد است و آن بغض درونش باعث شده که این اقدام را انجام می‌دهد. یک زمانی در حوزه طلاق مردم آسیب‌های طلاق را باور نمی‌کردند و می‌گفتند طلاق برای عده‌ای کوچک است امروز مساله طلاق در کشور برای ما خیلی مهم شده است. مجموعه اینها هجمه به بحث بنیان و مساله خانواده هست که دشمن روی آن کار می‌کند.
 
فکر نمی‌کنید اولین موضوع در طلاق، مساله اقتصاد و معیشت باشد؟
می‌توانید بررسی کنید که طلاق منطقه یک تهران بیشتر است یا مناطق پایینی. ببینید که بین بازیگرها و سلبریتی‌ها چقدر طلاق زیاد است، آیا مشکل اقتصادی دارند؟ همسرشان را طلاق می‌دهند و بسیار خوشحال همسر بعدی و... این چه سبک غلطی است که امروز یک سلبریتی بازیگر به مردم و نسل جوان القا می‌کند؟
 
خب آن هم تصمیم شخصی زندگی‌اش است.
غلط است.
 
با یک خانمی ازدواج می‌کند و با هم سازگاری ندارند.
به عنوان الگو درست نیست. ما نمی‌گوییم انجام ندهد، طلاق یک حلال الهی است. ما که نگفتیم نه، اما به عنوان الگو در صداوسیمای ما شخصیتی را بزرگ کنند که بنیان خانواده‌اش این‌طور است و تبلیغ می‌کند و علنی مطرح می‌کنند که همسرم را طلاق دادم و همسر دوم نشد، سوم و سوم هم نشد،
 
 چهارم. این خیلی غلط است. این تجزیه و تحلیل برای هر شخصیتی یا برای جوان و نوجوان ما که پای تلویزیون می‌نشیند، نیست. این چه سلبریتی‌سازی‌ای است که در کشور انجام داده‌ایم؟ چه شهرتی است؟ همین بنیان خانواده را در کشور ما سست کرده است.
 
یعنی کسی به فلان بازیگر نگاه می‌کند و بعد می‌گوید من هم بروم طلاق بگیرم؟
بله! وقتی عادی‌سازی می‌شود همین است. خیلی از گناهانی که در سطح اجتماع شکل می‌گیرد همین است.
 
بحث آسیب‌شناسی و فرهنگ‌سازی یک بحث است، اما بحث برخورد قهرآلود، نگاه و کلام تهدیدآمیز بحث دیگری است. گفتید با محرومیت‌های اجتماعی مخالف هستید. اما در طرح جامع عفاف و حجاب سرفصلی به نام هزینه‌ساز شدن بدحجابی در تعاملات اجتماعی دارد که مثال می‌زند مدیر بانک نسبت به کارمندش، راننده نسبت به مسافر و... تعبیری که پیدا می‌شود این است که این بخش، مردم را مقابل هم قرار می‌دهد. این غیر از برخورد قهرآلود و محرومیت اجتماعی است؟
 
در طرح ستاد اولین عرصه بحث دستگاه‌های دولتی است که در آنجا ما ضوابط را در حوزه بحث رعایت پوشش در دستگاه دولتی، ‌قوانین هم در آنجا مطرح شده و دو بند هم در حوزه حجاب اسلامی بحث شؤونات اسلامی تذکر داده است که کارمند دولت و کارمند کارکنان در بخش‌های مختلف و محیط اداری مکلف است که حجاب را رعایت کند. اگر می‌خواهیم گره‌های اجتماعی و گره‌های مردم در زمینه‌های مختلف باز شود باید فضای تذکر را باز کنیم.
 
اگر مدیر تذکر ندهد با مدیر برخورد می‌شود؟
بله. مدیر باید نسبت به رعایت قانون توجه داشته باشد و اگر نداشته باشد بالاتر از آن و همین‌طور ادامه دارد.
 
بخش خصوصی چطور؟
در عرصه‌های دیگر هم همین‌طور است. فرض کنید که یک خانم می‌خواهد سوار ماشین شود و راننده ماشین می‌گوید طبق قانون باید حجاب را رعایت کنید. تذکر می‌دهد و اگر نه سفرش را لغو کند یک نفر دیگر.
 
این همان تقابل است.
چه تقابلی؟
 
مقابل هم قرار دادن مردم است.
نه مقابل هم قرار دادن نیست. یعنی شما می‌گویید اگر در فضای اجتماعی کسی موضوعی را دید به کسی تذکر ندهد؟ یعنی می‌گویید امر به معروف و نهی از منکر را در کشور تعطیل کنیم.
 
تعطیل نه...
خب همان است؛ به خودش بگوید بهتر است یا به آن مسوول بگوید؟ به آن خانم بگوید که من قانونا باید به شما بگویم که حجاب‌تان را رعایت کنید، خب راننده جریمه می‌شود و چرا این خانم بدحجاب باید برای کسی دیگر هزینه درست کند. من الان راننده تاکسی اینترنتی هستم و رانندگی می‌کنم و با زحمت پول درمی‌آورم. یک خانم در ماشین من می‌نشیند و قانون را زیر پا می‌گذارد و برایم هزینه درست می‌کند. چطور این تقابل نیست؟ چرا این خانم با من تقابل می‌کند؟ تقابل با قانون است.
 
خب آن راننده هم می‌گوید وقتی روسری را سرش نمی‌کند من چه کار کنم؟
ایشان می‌تواند تذکر بدهد. کسی این تقابل را ایجاد می‌کند که قانون را در کشور زیر پایش می‌گذارد. یعنی آن خانم دارد برای راننده تاکسی هزینه‌سازی می‌کند.
 
به نظرم این پاسخ خیلی زیرکانه است.
زیرکانه نیست، درست است. من الان جلوی شما نشستم و شما می‌خواهید مساله کسی که ابتدا مشکل ایجاد می‌کند را خط بزنید و بگویید او کار خوبی کرده است.
 
خط نمی‌زنم.
می‌گویید ولش کن از او بگذریم، چرا راننده بگوید، نه چرا بگذریم؟ ببینید من الان در ماشین می‌نشینم و کمربند را نمی‌بندم. راننده می‌گوید ببند و اگر من این کار را نکنم هزینه‌زاست چرا تقابل ایجاد می‌کند؟ می‌شود بگویید چه فرقی دارد؟ ما در مورد جمهوری اسلامی ایران صحبت می‌کنیم و در کشور ما قانون هست. چرا من در هواپیما می‌نشینم مهمان‌دار سه‌بار می‌گوید کمربندت را ببند، من می‌گویم نمی‌بندم. بعد می‌گوید خب چرا نمی‌بندید؟ خب شما هم به آن مهمان‌دار گیر بدهید، تقابل است دیگر.
 
آیا شما را پیاده می‌کند؟
حتما مشکل ایجاد می‌کند و حتما تذکر می‌دهد.
 
از آن خدمات محروم‌تان می‌کنند؟
آنها می‌توانند محروم کنند چون یک پروتکلی دارند که اگر رعایت نکنید براساس ضوابطی که دارند برخورد لازم انجام می‌شود.
 
همین که شما گفتید راننده به مسافر می‌گوید و رعایت نمی‌کند و لغو سفر می‌کند.
بله و راننده بعدی بیاید. بالاخره طرف مجبور می‌شود رعایت کند. اگر نخواهد رعایت کند قانون را زیر پا گذاشته است. چرا قانون کشور را زیر پا می‌گذارد بعد می‌گوییم تقابل. اگر قانون را عوض کنیم، موضوع دیگری است. ستاد امر به معروف براساس قانون موجود نظر می‌دهد نگاه شما این است که کاری نداشته باشیم.
 
نگاه من این است که بالاخره طیفی هستند که نمی‌خواهند رعایت کنند.
آن درصد باید رعایت کنند. شما چطور در کشور اروپایی با قوانین بد مواجه می‌شوید. در مورد حجاب نمی‌گویم چون به نظرم قانون الهی و درستی است و باید انجام شود. آن خانمی که در ماشین می‌نشیند و قانون‌شکنی می‌کند، باید هیچ اتفاقی نیفتد و او را تکریم هم کنید، چون نباید تقابلی صورت بگیرد. چرا آن خانم قانون‌شکنی می‌کند و چرا برای من که زحمت‌کش هستم و کار می‌کنم هزینه ایجاد کند و بعد ماشینم باید توقیف شود و به پارکینگ برود. چرا ایجاد می‌کنید؟ قانون را رعایت کنید. اتفاقا نگاه ما این است که در این زمینه مردم با هم کنار می‌آیند، مردم اهل رعایت هستند و فرهنگ‌شان برای‌شان مهم است و رعایت می‌کنند و این طرح می‌تواند به حل موضوع عفاف و حجاب کمک کند.
 
پس شما قبول دارید که محرومیت‌های اجتماعی ایجاد می‌شود؟
در آن محرومیت نیست. در آن طرحی که مطرح شده است گفته شده بود که اگر انجام نداد فلان اتفاق بیفتد، خدمات ندهند و برای کارت ملی‌اش این اتفاق بیفتد. اما بحث ما جریمه نقدی است، ما در طرح جامع‌مان اولا که این تذکرات از دستگاه‌ها شروع شود و بعد به آن مسوول تذکر داده شود و بعد هم جریمه نقدی اتفاق بیفتد. یعنی فرد جریمه شود و این مساله را هم تخلف ببینیم. یعنی تخلف محسوب شود، دادگاهی نشود و پرونده‌اش به دادگاه ارجاع داده نشود و تقابل مستقیم با او صورت نگیرد و جریمه شود و براساس آن جریمه طرف رعایت کند.
 
فکر می‌کنم آقای هاشمی‌گلپایگانی چند وقت پیش صحبت از دوربین‌های چهره‌زن کردند که به واسطه کارت ملی شناسایی و جریمه شوند.
جریمه مطرح است. ایشان گفته بود در این زمینه که یکی از عرصه‌هایی که می‌خواهد در آن بحث حجاب پیگیری شود، بحث معابر عمومی و خیابان‌ها هست که گفته بود با بحث دوربین‌ها این قابلیت می‌شود و به جای اینکه پلیس بخواهد گشت ارشاد بگذارد و داخل ون ببرد. همان‌جا دوربین چهره را بگیرد و به طرف پیامک بدهد که شما در انظار عمومی کشف حجاب کردید و لطفا رعایت کنید.
 
مثلا خانم فلانی یعنی با اسم و مشخصات.
حالا با اسم یا به آن پیامک می‌رود. چون هر فردی یک شماره به نامش در کشور ثبت شده است، به آن شماره پیامک می‌رود که شما در فلان خیابان دیده شدید که کشف حجاب کردید. سه بار تذکر می‌دهد و بعد از سه بار تذکر جریمه نقدی می‌کند.
 
این براساس قانون است یا دادگاه باید نظر بدهد؟
پیشنهاد ما این است که قانون شود.
 
الان در حال انجام است؟
ما به مجلس پیشنهاد دادیم و هنوز مجلس ورود نکرده است. از مجلس می‌خواهیم که در حوزه بحث قانون عفاف و حجاب به‌طور جدی ورود پیدا کنند، در صحن علنی بحث و گفت‌وگو کنند و نسبت به موضوع تصمیم‌گیری شود. خلأ قانونی در این زمینه وجود دارد و قانون موجود پاسخگو نیست و ضمانت اجرایی ندارد. این خلأ، تقابل، دوقطبی و مشکل در جامعه ایجاد می‌کند.
 
اگر قانون باشد مردم بهتر رعایت می‌کنند و هم تکلیف مشخص است و هم ضابطین قضایی سلیقگی عمل نمی‌کنند و هم وقتی دستگاه قضایی می‌خواهد اقدام کند اقدامش در این زمینه صحیح‌تر است. اعتقاد ما این است که در طرح جامع عفاف و حجاب در ستاد اتفاقا کرامت بانوان در این حوزه حفظ می‌شود. ما احساس می‌کنیم براساس قانونی که کشور دارد طرح معقولی است و پاسخگو است و می‌تواند وضعیت عفاف و حجاب در کشور را ساماندهی کند.
 
در طرح جامع عفاف و حجاب در جایی درباره برخوردهایی مانند گشت ارشاد که آورده‌اید نوشته شده با مقاومت‌های مردمی روبه‌رو می‌شود. این مقاومت از کجا می‌آید؟
همین که فرمودید یک عده هستند که قبول ندارند، اینها هست. بحث ما این است که در اصل این موضوع اگر یک عده قبول ندارند، این تقابل مستقیم و کشاندن و در ون سوار کردن، این اقدام مستقیم و پرونده دادگاهی شدن از این شعبه به آن شعبه و از این پله به آن پله رفتن و به دادگاه آمدن از نگاه ما این است که این نگاه دقیقی نسبت به حوزه عفاف و حجاب نیست و صحیح هم نیست. ما اولا باید اینها را با قانون صحیحی که مجلس می‌تواند تصویب کند غیرحضوری کنیم و تذکراتی به مردم بدهیم. به نظرم این می‌تواند آمار دقیقی باشد که در حوزه ناظر یک که قبل از حوادث اخیر اجرا شد وضعیت کشف حجاب در خودروها به اندازه 81درصد سازماندهی شد.
 
یعنی تا قبل از مهر ماه  1401؟
بله یعنی وضعیت کشف حجاب در خودروها 81درصد بهتر شد.
 
بعد از آن چطور؟
بعد از این حوادث رها شد، پلیس رها کرد و گشت ارشاد هم تعطیل کرد و خیلی چیزها رها شد و بعد به مشکل برخورد. همیشه وقتی مشکلی پدید می‌آید اولین چیزی که در کشور تعطیل می‌شود مسائل اجتماعی است. ما خودمان تایید می‌کنیم که شیوه گشت ارشادها درست نبود.
 
یعنی اصل درست بود و شیوه نادرست؟
به نظر ما اینکه برای حوزه عفاف و حجاب برنامه داشته باشید درست است. اما به نظرم خیلی از اعتراضات مردم هم به این دلیل بود که شیوه درست نیست، چون آن کلیپ‌هایی که قبلا بود که خانمی می‌آمد جلوی ماشین که بچه من مریض است و... این چهره و تصویر درست و قشنگ نیست، من می‌گویم شاید اگر به همان آدم دو تا پیامک بدهید و تذکر اینچنینی باشد رعایت کند، اگر جریمه نقدی شود رعایت کند. یعنی اینها کمتر و کمتر شوند و به عده خیلی قلیلی برسد که شاید بعضی اصرار دارند و بعضی‌ها هم شاید در این زمینه سازمان‌یافته باشند که ما داشتیم.
 
چه چیزی را داشته‌اید؟
حوزه سازمان‌یافته در بحث عفاف و حجاب داشته‌ایم که کسانی بودند که در این حوزه تعمدی راه می‌رفتند و پول می‌گرفتند و دستگاه‌های امنیتی ورود کرده و اینها را دستگیر کردند.
 
اینها چقدر تاثیرگذار هستند؟
بالاخره طبق همان عادی‌سازی‌هایی که عرض کردم تاثیر دارند. برخی می‌گویند باورم نمی‌شد که یک بار در جمهوری اسلامی بشود یک بار بدون روسری در خیابان‌ها رفت و آمد کنم. این عادی شدن است. درباره تابستان از الان یک زبان تهدید به کار می‌رود که در زمستان این‌گونه بود، تابستان چه می‌خواهد بشود.
 
مساله نگاه‌های مقطعی است که بعضی از دستگاه‌ها دارند. اینکه ما گفتیم تابستان، ما با نگاه‌های مقطعی مخالف هستیم که سریع یک قرارگاه شکل بگیرد بگویند تابستان می‌آید و عفاف و حجاب را درست کنید. آنجا می‌خواهند سلبی برخورد کنند و اقدامات ناشایست هیجانی انجام بدهند و... ما با این نوع نگاه مخالف هستیم که تابستان آمد بدوید عفاف و حجاب را درست کنیم و سریع قرارگاه شکل بگیرد.
 
یکی از نگاه‌های ما این است که دولت نمی‌تواند متولی عفاف و حجاب باشد. به نظر ما آمدن وزارت کشور به حوزه عفاف و حجاب غلط است. باید مجموعه‌هایی مانند ستاد باشد که 6 وزیر، 2 نماینده مجلس، فرمانده ناجا و فرمانده بسیج عضو شورای ستاد هستند. امروز ما در خیلی جاها ضربه‌گیر دولت شده‌ایم. کدام‌یک از این بگیر و ببندها کار ستاد امر به معروف است؟‌
 
پیشنهادش هم نبوده است؟
نه. ما که می‌گوییم مخالف هستیم.
 
منظورم پیشنهاد در مسائل دیگر است.
الان بعضی از مراکزی که تعطیل می‌شود کار گزارش پلیس اماکن است. مگر کار ستاد امر به معروف است؟ شاید یک گروه امر به معروف مطالبه کرده باشد که فلان مرکز تجاری مشکل دارد، اما این نگاه‌های مقطعی درست نیست. به نظر ما در موضوع عفاف و حجاب دولت نباید ورود پیدا کند و این کار خطاست. تا به امروز هم ستاد امر به معروف و نهی از منکر به نظر می‌آید که نگاه‌های تندی دارد در صورتی که وقتی در جلسات صحبت می‌کنیم می‌گویند شما خیلی خوب صحبت می‌کنید. اگر این باشد که خوب است، اقدامات ستاد خوب است ما در حوزه آموزش و مطالبه‌گری آموزش توضیح می‌دهیم، اما چرا بعضی از این اقداماتی که انجام می‌شود را به اسم ستاد می‌بینند؟ درصورتی که ستاد نیست در بعضی جاها دقیقا مخالف فرآیندی هستیم که انجام می‌شود.
 
شما با پلمب مغازه‌ها موافقید؟
خیر مخالفیم. چرا مغازه کسی که کسب‌وکار دارد و کار می‌کند باید پلمب شود؟ اگر داروخانه شبانه‌روزی در یک منطقه را پلمب کنند فرد باید یک مسافت طولانی دنبال داروخانه شبانه‌روزی دیگر برود. چرا باید این اتفاق بیفتد؟ مخالفان طرح ستاد را ببینند و بگویند به نظر ما این طرح چنین مشکلاتی دارد و ما این راهکارها را داریم. در همه موضوعات وزیر کشور نمی‌تواند مسوول باشد چون به این کارها نمی‌رسد.
 
فکر نمی‌کنید ورود وزارت کشور باعث امنیتی شدن موضوع می‌شود؟
بله. اگر آقای رییس‌جمهور می‌فرمایند که موضوع عفاف و حجاب موضوعی فرهنگی است و نهادهای فرهنگی باید پررنگ‌تر شوند. از طرفی خبرها خوب منعکس نمی‌شود. یکی از جاهایی که می‌تواند به ستاد امر به معروف و نهی از منکر بگوید که گزارش بدهید، صداوسیماست.
 
خب گزارش بدهید.
صداوسیما دعوت نمی‌کند و ما تحریم صداوسیما هستیم.
 
مطالبه را مطرح می‌کنید اما به نظر شما باید در همه زمینه‌ها مطالبه‌گری کنید.
مطالبه‌گری می‌کنیم. همین الان در این دولتی که انقلابی است و ما خیلی از زمینه‌هایش را قبول داریم، در این زمینه مطالبه می‌کنیم. از دولت می‌خواهیم که روی بحث انتصاب‌ها دقت کنند، مدیرهای تحمیلی به ریاست محترم جمهور را کنار بگذارند. بعضی از مدیران، مدیران تحمیلی به رییس‌جمهور هستند. بعضی از مجموعه‌های نظارتی مانند مجلس باید بیشترین نظارت را در بحث حوزه اقتصادی داشته باشد.
 
امروز واقعا از مجلس توقع خیلی بیش از این می‌رود. حتی در همان حوزه عفاف و حجاب سکوت کرده است. امروز معاون اقتصادی دولت باید پاسخگو باشد. خیلی از کسانی که مدعی انتخابات و ریاست‌جمهوری بودند در جاهایی به‌کارگیری شدند. امروز وزیر گردشگری بگوید که چرا وضعیت گردشگری در کشور این‌چنین است. آقای محسن رضایی حوزه اقتصادی دولت را پاسخگو باشند. بالاخره ایشان یا مسوولیت در حوزه اقتصاد دارند، به عنوان معاون اقتصادی دولت فعلی هستند یا خیر؟ امروز به مردم گزارش بدهند وضعیت دلاری که وجود دارد برای چیست؟
 
فکر نمی‌کنید بالاتر از معاونین هم باید پاسخگو باشند؟ خودِ آقای رییسی؟
قطعا. خود آقای رییس‌جمهور باید حتما پاسخگو باشند، اما مثال را از این جهت زدم که بالاخره بخش‌هایی که می‌خواستند کشور را بگردانند. بیایند و بگویند. آقای رییس سازمان بنیاد شهید پاسخگو باشند. واقعا چه تحولی رخ داده است؟ بعضی از تحصن‌هایی که امروز جلوی بنیاد شهید هست و آدم می‌بیند واقعا ناراحت‌کننده است.
 
باز هم می‌گویم از مجلس شورای اسلامی و آقای قالیباف واقعا انتظار داریم که روی این زمینه ورود کنند و از مجلس می‌خواهیم مطالبه‌گری کند الان توپ در زمین مجلس شورای اسلامی است. مجلس باید پاسخگوی هم الان و هم در آینده کشور در این زمینه باشد.
 
ما تا الان سعی کردیم با مردم شفاف باشیم. حتی اگر در حوزه عفاف و حجاب نگاه‌مان به نظر بعضی‌ها تند بوده است حداقل بیان کردیم. یعنی شهامت بیان داشته‌ایم. از تندروی‌ها و یک‌طرفه رفتن‌ها باید در کشور جلوگیری شود.
 
در مقابل این تندروی‌ها موضعی می‌گیرید؟ چون یک نماینده مجلس حرف می‌زند و می‌گوید هزینه بی‌حجابی را باید بالا ببریم و برخورد می‌کنیم و از طریق همان زبان تهدید که گفتم روسری‌ها را برمی‌گردانیم و... شما این گفتمان را قبول دارید؟
نه گفتمان، گفتمان صحیحی نیست. امروز مجلس باید پاسخگو باشد، یعنی مجلسی که امروز بعضی‌های‌شان منتقدند باید پاسخگو باشند. اگر هم نیست بگویند که چه کسی در مجلس مخالف قانون عفاف و حجاب است. به مردم بگویند.
 
آن مسئولانی که می‌گویید در خصوصی تند و تیز حرف می‌زنند، در مجلس هم هستند؟
بله هستند. بعضی از نهادها...
 
کجای مجلس‌اند؟
در کمیسیون‌های مختلف مجلس؛ بعضی‌ها در جلسات حرف‌هایی می‌گویند. پیام‌هایی در گوشی تلفنم از برخی مسوولان دارم که گفتند چرا مقابله نمی‌کنید و این چه وضعیتی است که خانم‌ها را در اجتماع می‌بینیم. می‌دانید چقدر روی ستاد فشار است که آقای ستاد امر به معروف و نهی از منکر پس چه کار می‌کنید در این حوزه؟! بعضی از همین مسوولان به محض اینکه جلوی دوربین می‌آیند طور دیگری رفتار می‌کنند. باید این بازی را در رابطه با حوزه عفاف و حجاب کنار بگذاریم، ارزش‌های الهی جای بازی انتخاباتی نیست. با ارزش‌های الهی بازی انتخاباتی نکنیم.
 
اتفاقا بعضی از طیف‌های اصولگرا هم هستند.
بله هر دو طرف.
 
چند وقت پیش دیدم راجع به آقای گلپایگانی چیزهایی در توییترشان نوشته بودند، اینها را در همان راستا می‌بینید؟
بله یک طیف‌هایی هستند و الحمدلله ارتباطات رسانه‌ای‌شان خوب است، تیمی دارند و چهار تا کارگردان و دو تا مداح و افراد دیگر شروع به توییت زدن می‌کنند. ببینید من یک جمله عرض کنم؛ دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر هم تحریم کانادا شد و هم تحریم اتحادیه اروپا و هم در این میدان یک تنه ایستاد و جنگید و هم مواردی را مطرح کرد که اتفاقا بیشترین نقدپذیری را دارد. یک جلسه با ایشان بگذارید و بگویید در حوزه عفاف و حجاب این نقدها را دارم، اگر نقدهای شما موثر باشد کاملا می‌پذیرند.
 
قبول دارید یکسری از حرف‌های دبیر ستاد خیلی تند است و اصلا به مذاق مردم خوش نمی‌آید و افکار عمومی نسبت به آن واکنش منفی می‌دهد.
هم انعکاس بد بود و هم جریان‌سازی نسبت به این حوزه انجام شده بود. اگر خاطرتان باشد در یک برهه یک‌دفعه توییت‌های هدفمند از یک گروه خاص علیه ایشان زدند.
 
بله؛ که ایشان نفوذی هستند.
یک جناح خاص و گروه خاص بودند و ما می‌دانیم چه کسانی هستند و به وقتش هم ان‌شاءالله نکاتی را مطرح خواهیم کرد. بیایند این اتهام را ثابت کنند. ما یک جایی می‌گوییم حتی آقای رائفی‌پور به تلویزیون بیاید. چرا ایشان را به تلویزیون دعوت نمی‌کنند، بیاید حرف بزند. ایشان جزو کسانی است که می‌گوید حرف‌های من را تکه‌تکه می‌کنند و نمی‌توانم حرف بزنم. بعد چنین چیزی می‌گویید؟ اگر نسبت به ایشان حرفی دارید و نگفتید، اشتباه و خطا کردید، به کشور خیانت کردید. هر کسی می‌داند ایشان نفوذی است و نگفته است به کشور خیانت کرده است. چرا نمی‌گویید؟ هر چه می‌دانید بیان کنید. قبول دارید؟
 
باید این بازی‌ها را کنار گذاشت. بازی‌های رسانه‌ای که خودمان را قشنگ جلوه بدهیم و... اینها را کنار بگذاریم و با مردم شفاف باشیم. حالا جالب است الان که فضا دارد این‌طور می‌شود، همین که تابستان اشاره کردید که شروع شده است که ستاد امر به معروف کجاست؟ چرا پیگیر عفاف و حجاب نیستید؟ این چه وضع جامعه است؟
 
همان‌ها؟
همان‌ها هم شروع می‌کنند. این فیلم باغ کتاب و فیلم اوپال و مجموعه فلان بیرون می‌آید که چقدر درست است را نمی‌دانم. این روند و اقداماتی که انجام می‌شود یک بازی رسانه‌ای است که باید آن را کنار بگذاریم. از این فضاهای بازی‌های رسانه‌ای و بازی‌های انتخاباتی و آماده کردن خودتان برای انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری که بگویید این فضا بود و آن فضا نبود کنار برویم. مساله را حل کنیم، اینکه می‌گوییم مجلس باید بیاید حل کند همین است. دو روز دیگر می‌خواهد به مجلس بیاید و این بگوید این گرفت و آن برد و من مخالف بودم و من نبودم.
 
فکر می‌کنید می‌ترسند رای نیاورند؟
بله بالاخره می‌خواهند به نوعی فضاها...

خب مثلا اگر طرح عفاف و حجاب را اجرا کنند و رای نیاورند، این رای نیاوردن برای شما پیامی ندارد؟ یا حتی تحلیلی که خودشان دارند به نظرتان پیام دارد؟ رای آوردن یا رای نیاوردن نسبت به این موضوع نگاه غلطی است که اینها دارند. من می‌گویم اینجا جایی نیست که بخواهند با آن در فضای سیاسی بازی کنند.
 
اینکه جای این هست یا نه یک بحث است، اما اینکه می‌فرمایید نزدیک انتخابات است و نمی‌خواهند این بحث را مطرح کنند، می‌ترسند رای نیاورند. نمی‌دانم می‌ترسند رای نیاورند یا می‌خواهند خودشان را آدمی معتدل در این زمینه نشان بدهند.
 
به هر حال می‌خواهند کاری کنند که رای‌دهنده به آنها جذب شود. این برای شما پیام و نشانه‌هایی دارد یا خیر؟ بالاخره تحلیل آن کسی هم که آنجا نشسته این است و نمی‌توان نادیده گرفت که او یک مقام حکومتی است.
پیامش به ما این است که قانون عفاف و حجاب باید اصلاح شود.
 
حرف شما همچنان همان است!
حرف ما این است که قانون اصلاح شود. این اگر پیام دارد مجموعه دولت و مجموعه مجلس شورای اسلامی اگر می‌خواهد در این زمینه کاری انجام بدهد و حتی می‌خواهد برای مردم رای بیاورد، به نظرم این قانون را اصلاح کند و با همین اصلاح قانون می‌تواند رای بیاورد. دولتمردان باید به ما بگویند که بالاخره مسوول عفاف و حجاب در کشور چه کسی است.
 
ریشه قرارگاه عفاف و حجاب کجاست؟
قرارگاه در وزارت کشور هست و مدتی هم هست که تشکیل شده.
 
یعنی در این دولت بوده است؟
بله، البته مساله عفاف و حجاب با وزارت کشور هست مربوط به این دولت نیست.
 
بله آن مصوب 84 است.
دقیقا که وزارت کشور متولی عفاف و حجاب است.
 
ولی قرارگاه در این دولت تشکیل شده است.
بله.
 
اعضای آن چه کسانی هستند؟
وزیر کشور، وزارت ارشاد، وزارت سمت، سازمان تبلیغات، صداوسیما، پلیس، سپاه، بسیج و مجموعه‌های مختلفی در بین اعضا هستند. نماینده مجلس و کمیسیون فرهنگی مجلس در آن شرکت می‌کنند.
 
آنجا چه کار می‌کنند؟
آنجا مصوباتی نسبت به این زمینه صورت می‌گیرد که چه اقداماتی باید انجام شود، مصوباتی در این زمینه دارند.
 
قرارگاه دیگری تحت عنوان زیست عفیفانه بود. چند وقت پیش وزیر ارشاد در رابطه با آن صحبت کرد. این موازی‌کاری نیست؟
به نظر ما هست. اینکه ستاد وظیفه دارد در حوزه عفاف و حجاب و در مقابل قرارگاه زیست عفیفانه ما شرکتی نداشتیم و از آن چیزی نمی‌دانم.
 
یعنی دعوت نشدید؟
خیر.
 
دو وزارتخانه‌ای هستند که در اتاق هیات دولت می‌نشینند. این ناهماهنگی از کجاست؟
فکر کنم نگاه این است که آنجا بلندمدت‌تر است چون طبق صحبتی که وزیر ارشاد داشتند این‌چنین بود، اما واقعا ‌از دولت می‌خواهیم که موضوع را حل کنند. واقعا امروز سردرگمی در بین مردم این است که تعیین تکلیف نمی‌شود و همین‌ها باعث سردرگمی می‌شود.
 
به نظر شما مردم منتظرند که دولت بگوید مانتو یک وجب زیر زانو و...
اینها را هم اعلام کرده‌اند.
 
اتفاقا اینها را در طرح عفاف و حجاب هم آورده‌اید.
اینها مشخص شده و دستورالعمل‌هایی هست که ستاد از بخش‌های مختلف گرفته و آنجا دارد. اینهایی که هستند مثلا فرض کنید در قانون اداری وجود دارد که چه نوع پوششی باید با چه پوششی باشد تا زمینه‌های دیگر. بحث این است که واقعا مجلس یک تصمیم درست را بگیرد و برای همیشه به این جریان رها بودن مساله عفاف و حجاب و خلأ‌های موجود پایان بدهد و ان‌شاءالله تصمیم درست و سازنده‌ای بگیرد.
 
در طرح جامع عفاف و حجاب من یک بخش را می‌خوانم که نوشته شاخصه‌های حجاب اسلامی.
بله شاخصه‌هایی است که دارد.
 
فکر نمی‌کنید یک مقدار زیاد وارد جزییات شده‌اید؟
طبق قانون آن چیزی که خواستند.
 
حتی تا رنگ جوراب را هم گفته‌اید.
بالاخره این یک دستورالعمل و شیوه‌نامه‌ای هست که برای اینکه در ادارات باشد. البته از قبل هم بوده و یک مقدار بازنگری شده و چارچوب‌هایی داشته که براساس چارچوب شرع و قانون است.
 
سفت و سخت‌تر شده است؟
خیر. دسته‌بندی شده است. خیلی از جاها هم اگر پیشنهاد قبلی را می‌دیدید یک مقدار سفت و سخت‌تر از این هم بود. یک مقدار اصلاحات روی آن صورت گرفته است و به هر شکلی این وجود دارد.
 
مثلا شرایط عکس پروفایل در آن نوشته شده است. مواردی که اینجا آمده خیلی جزئی است.
اینها خواسته شده است.
 
چه کسی خواسته است؟
اگر می‌خواهد یک شاخصه‌ای باشد که نسبت و براساس آن اقدامی انجام شود باید شاخصه‌ها دقیق باشد. یک وقت هست که به صورت کلی مباحثی مطرح می‌شود، کلی تفسیر به رای می‌شود و یک کسی می‌گوید شؤونات این‌طور است یکی موافق است و یکی مخالف. سعی شده روی اینها بحث شود و براساس همان آیین‌نامه ادارات و تخلفات ادارات در حوزه پوشش، شؤونات اسلامی و... هم بوده که سعی شده به آن توجه بشود.
 
مثلا چه کسی می‌خواهد اینکه چه رنگی متعارف است را تشخیص بدهد که مثلا رنگ این پیراهن یا مانتو غیرمتعارف است.
شوراها آن‌قدر عاقل هستند که بتوانند تشخیص بدهند که متعارف هست یا خیر.
 
در حوزه ناظر یک که قبل از حوادث اخیر اجرا شد وضعیت کشف حجاب در خودروها به اندازه 81درصد سازماندهی شد، اما بعد از این حوادث رها شد. پلیس رها کرد و گشت ارشاد هم تعطیل کرد و خیلی چیزها رها شد و بعد به مشکل برخورد. همیشه وقتی مشکلی پدید می‌آید اولین چیزی که در کشور تعطیل می‌شود مسائل اجتماعی است.
 
یک طیف‌هایی هستند و الحمدلله ارتباطات رسانه‌ای‌شان خوب است، تیمی دارند و چهار تا کارگردان و دو تا مداح و افراد دیگر شروع به توییت زدن می‌کنند. از این فضاهای بازی‌های رسانه‌ای و بازی‌های انتخاباتی و آماده کردن خودتان برای انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری که بگویید این فضا بود و آن فضا نبود کنار برویم. دو روز دیگر می‌خواهد به مجلس بیاید و این بگوید این گرفت و آن برد و من مخالف بودم و من نبودم.
 
امروز معاون اقتصادی دولت باید پاسخگو باشد. خیلی از کسانی که مدعی انتخابات و ریاست‌جمهوری بودند در جاهایی به‌کارگیری شدند. امروز وزیر گردشگری بگوید که چرا وضعیت گردشگری در کشور این‌چنین است. آقای محسن رضایی حوزه اقتصادی دولت را پاسخگو باشند. قطعا خود آقای رییس‌جمهور هم باید حتما پاسخگو باشند.
 
بعضی‌ها در جلسات حرف‌هایی می‌زنند. پیام‌هایی در گوشی تلفنم از برخی مسوولین دارم که گفتند چرا مقابله نمی‌کنید و این چه وضعیتی است که خانم‌ها را در اجتماع می‌بینیم. می‌دانید چقدر روی ستاد فشار است که آقای ستاد امر به معروف و نهی از منکر پس چه کار می‌کنید در این حوزه؟! بعضی از همین مسوولین به محض اینکه جلوی دوربین می‌آیند طور دیگری رفتار می‌کنند. باید این بازی را در رابطه با حوزه عفاف و حجاب کنار بگذاریم. /اعتماد