امروزه چهره زیبا و داشتن دندان‌هایی مرتب و منظم نقش موثری در افزایش اعتماد به نفس و فن بیان دارد. از این رو افراد سعی می‌کنند با استفاده استفاده از خدمات داندانپزشکی مانند کامپوزیت تغییراتی را در شکل ظاهری دندان‌ها ایجاد کنند. کامپوزیت دندان یکی از متداول‌ترین خدمات دندان‌پزشکی است که در حوزه زیبایی توانسته محبوبیت بالایی بدست آورد.

کامپوزیت از این حیث محبوب است که باعث می‌شود، تغییرات عمده‌ای در شکل، رنگ، اندازه و تراز شدن دندان‌ها ایجاد شود. اما در این میان ممکن است اثرات مخربی هم روی دندان‌هایتان داشته‌باشد.


کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان یا (Dental Composite) از موثرترین روش‌هایلم درمانی برای ترمیم دندان‌های آسیب دیده و نامرتب است. کامپوزیت، ترکیبی از مواد پلاستیکی، شیشه‌ای و رزین است که به راحتی می‌تواند شکل دندان را به خود بگیرد.

این ماده ساختار چسبنده‌ای دارد و به راحتی می‌تواند تمامی حفره‌های دندان و بخش‌های نامرتب دندان را پر کنند. این ماده می‌تواند با مینا و عاج دندان پیوند بخورد و برای افزایش ثبات، با اشعه ایکس سفت شود.
 

نقش کامپوزیت در زیبایی دندان‌ها و تاثیرش بر اعتماد به نفس

زیبایی نقش مستقیمی بر اعتماد به نفس دارد. معیارهای زیبایی در هر جامعه‌ای متفاوت است و یکی از المان‌هایی که در زیبایی چهره تاثیر دارد، داشتن دندان‌هایی سفید و مرتب است. افراد زیادی سعی می‌کنند از خدمات دندان‌پزشکی استفاده کنند تا بتوانند، دندان‌هایی زیبا داشته باشند.

این موضوع علی الخصوص برای بازیگران، بلاگرها و افرادی که به صورت مکرر با تبلیغات و رسانه سروکار دارند، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. سفید شدن دندان‌ها، پر شدن فضاهای خالی، ترک و شکستگی دندان‌ها و از بین رفتن کجی دندان‌ها چهار نقش مهمی است که کامپوزیت در زیبایی دندان‌ها دارد. همین عوامل سبب شده افراد با در نظر گرفتن هزینه کامپوزیت دندان به دنبال دندانپزشک با تجربه برای انجام کامپوزیت باشند.
 

لمینت دندان چیست؟

لمینت دندان در واقع یک پوسته نازک با ضخامت 0.5 تا 0.7 از جنس رزین کامپوزیت یا سرامیک است که روی دندان قرار می‌گیرد. در واقع سطح نازکی از سطح جلوی دندان برداشته می‌شود و این ماده روی دندان قرار داده می‌شود. هر کدام مدت طول عمر خاصی دارند و با برندهای مختلف ارائه می‌شود.

لمینت دندان نیز مانند کامپوزیت برای ترمیم و اصلاح طرح لبخند به کار برده می‌شود. آنچه حائز اهمیت است، عدم برگشت پذیر بودن لمینت است و در صورتی که دچار خرابی و شکستگی و.. شود باید مجدد تعویض شود. همچنین در صورتی که زرد شود، امکان سفید کردن آن با روش بلیچینگ وجود ندارد و باید لمینت از ابتدا سفارش داده شود.

 

چه افرادی می‌توانند از لمینت دندان استفاده کنند؟

لمینت دندان برای همه افراد قابل استفاده است، اما برای افرادی که دچار مشکلاتی مانند موارد زیر هستند، توصیه نمی‌شود:

دندان قروچه: افرادی که دندان قروچه دارند، ابتدا باید مورد درمان قرار بگیرند و سپس از لمینت استفاده کنند. چرا که دندان قورچه فشار زیادی به دندان وارد می‌کند و لمینت قدرت تحمل آن را ندارد.


بیماری لثه: افرادی که دچار بیماری لثه و پریودنتال هستند، بهتر است از لمینت استفاده نکنند.

دندان نامرتب: افرادی که دندان‌های نامرتب دارند، بهتر است از روش ارتودنسی استفاده کنند تا دندان‌هایشان مرتب شود.

افرادی که دچار مشکلات فوق هستند، با استفاده از لمینت ممکن است، مشکلشان حادتر شود.
 

تفاوت لمینت و کامپوزیت: کدام یک را انتخاب کنیم؟

لمینت و کامپوزیت دو روش متداول برای اصلاح طرح لبخند و مرتب کردن دندان‌ها است. لمینت و کامپوزیت دو روش با عملکرد یکسان هستند اما از نظر جنس متریال، طول عمر، هزینه و نحوه نصب دارای تفاوت‌هایی هستند.

کامپوزیت از جنس مواد پلاستیکی و شیشه‌ای است، در حالی که لمینت از جنس رزین کامپوزیت یا سرامیکی است. طول عمر کامپوزیت نسبت به طول عمر لمینت کمتر است. هزینه لمینت دندان نسبت به هزینه کامپوزیت دندان بیشتر است.

لمینت حالت طبیعی‌تری نسبت به کامپوزیت دارد و کامپوزیت قابلیت رنگ‌پذیری بیشتری دارد. با وجود این تفاوت‌ها، انتخاب لمینت و کامپوزیت همچنان چالش برانگیز است و با توجه به نظر پزشک و معایناتی که انجام می‌شود، قابل انتخاب است.


اثرات مخرب لمینت و کامپوزیت روی دندان
لمینت و کامپوزیت با مزایایی که دارند، باعث ایجاد اثرات مخربی هم روی دندان‌ها می‌شود. از جمله عوارض خطرناک کامپوزیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

احساس درد و ناراحتی
کامپوزیت یکی از سریع‌ترین روش‌ها برای برای ترمیم دندان‌ها است، اما احساس درد و ناراحتی در ناحیه دندان و فک و لثه از جمله عوارض پس از لمینت به شمار می‌روند.
آسیب

هنگامی که از کامپوزیت دندان استفاده می‌شود، بخشی از مینای دندان برداشته شده و سپس مواد روی مینای دندان قرار می‌گیرند. بروز نکروز، یا پوسیدگی دندان و حتی افتادن دندان از جمله آسیب‌هایی هستند که ممکن است بروز کنند.

التهاب و عفونت لثه
التهاب و عفونت لثه تنها زمانی بروز می‌کند که بافت لثه نتواند با روکش سازگار شود. بنابراین با وجود التهاب یا ناراحتی خفیف مراجعه به پزشک اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

پوسیدگی دندان

قبل از انجام لمینت و کامپوزیت دندان بهتر است معاینات حرفه‌ای انجام شود تا مشکلاتی از قبیل پوسیدگی دندان و یا لق بودن دندان‌ها کاملا مشخص باشد. از این رو برای کاهش عوارض کامپوزیت دندان و افزایش طول عمر کامپوزیت دندان نیاز است معایبنات انجام شود.

 
 

روش‌های پیشگیری از بروز عوارض کامپوزیت دندان

کامپوزیت به حفظ سلامت دندان کمک بیشتری می‌کند. در این روش صرفا یک لایه از مینای دندان تراشیده خواهد شد و در صورتی‌که دندانپزشک از مهارت کافی در این مورد برخوردار نباشد، ممکن است دیواره دندان هم دچار آسیب شود. بنابراین آنچه اهمیت دارد، در وهله اول مراجعه به دندانپزشک متخصص و سپس، استفاده از روش‌های زیر است:

مسواک زدن

دوری از کشیدن سیگار

بررسی روزانه وضعیت دندان

با وجود دندان‌های پوسیده آیا می‌توان از کامپوزیت استفاده کرد؟
روش‌های مختلفی برای درمان دندان‌های پوسیده وجود دارد. برای رفع پوسیدگی دندان‌های جلویی از کامپوزیت استفاده می‌شود. این در حالی است که برای رفع پوسیدگی‌های گسترده‌تر از ماده‌های دیگری نظیر آمالگام یا اینلی استفاده می‌شود.

بنابراین زمانی که دندان پرکردگی بیشتری داشته باشد، ممکن است ضعیف به نظر برسد و نتواند لمینت را نگه دارد. بنابراین نیاز دارد که از روش روکش برای درمان استفاده شود.