راسخون: نهمين دوره ليگ حرفه اي فوتبال ايران در حالي به پايان رسيد که تيم سپاهان دومين جام قهرماني را براي فوتبال نصف جهان به ارمغان آورد. تيم هاي پرسپولس و استقلال نيز هر کدام 2 بار طعم شيرين قهرماني را چشيده اند.
در اين گزارش نگاهي داريم به قهرمانان 9 دوره گذشته ليگ برتر
ليگ اول: به کام پرسپوليس
درست در ساعات و دقايقي که نگاه هواداران آبي و قرمز خيره به اولين جام ليگ برتر فوتبال کشور بود و همين امر کُري خواني داغي را براي هواداران دو تيم به وجود آورده بود، روياي تماشاچيان آبي در انزلي به گل نشست و جام از دستان استقلالي ها ور پريد! ليگ اول برتر فوتبال ايران که در فصل 81-80 به دليل اولين بودن اش حساسيت هاي خاصي را به همراه داشت. در دقايقي از دست آبي هاي پايتخت خارج شد و از انزلي به سوي تهران پرکشيد و بر شانه هاي خسته سلطان نشست .علي پروين مربي خوش نام و اسطوره باشگاه پرسپوليس در حالي که تصور مي کرد پيروزي حفيف اش مقابل فجر در استاديوم آزادي نمي تواند او را به جام زرين برساند، به يکباره ملتفت شد که انزلي چي ها  کار آبي ها را با يک گل تمام کرده اند و اين يعني رستگاري در وقت هاي تلف شده! پرسپوليس جام دومي را که براي قهرماني احتمالي قرمزها در آزادي تعبيه شده بود بالاي سر برد تا استقلالي ها  در انزلي با چشماني گريان و پر از حسرت به جام اصلي خيره بمانند. قهرماني در آزادي رقم خورد تا پايتخت اولين قهرمان تاريخ ليگ برتر را به خود ببيند و بهترين ورزشگاه کشور شاهد جشن شادماني سرخ هاي پايتخت باشد. 81/3/7 ورزشگاه آزادي تهران ...
ليگ دوم: قطب شهرستاني
شايد پرسپوليسي هاي مغرور سرمست از قهرماني در اولين دوره ليگ تصورش را هم نمي کردند که يک تيم شهرستاني بيايد و در حضور هزاران تماشاگر مشتاق در ورزشگاه آزادي ، خيلي زود و در هفته بيست و سوم ليگ 14 تيمي، جام را به خانه ببرد. سپاهان اصفهان اين کار را کرد و در فصل دوم ليگ برتر (82-81) با مربيگري فرهاد کاظمي توانست با کسب 52 امتياز و اختلاف 7 امتيازي از تيم دوم قهرماني را به اصفهان ببرد. سپاهان در اين فصل توانست در هفته بيست و سوم با کسب تساوي 1- 1 مقابل پرسپوليس در آزادي که با گل هاي دقيقه 62 ناصر فرشباف براي سپاهان و 82 علي انصاريان براي پرسپوليس، در فاصله 3 هفته مانده به پايان مسابقات تکليف قهرمان اين فصل فوتبال کشور را مشخص کند. جام باز هم در تهران فتح شد اما اين بار مسافت 400 کيلومتري تهران- اصفهان را پيمود تا براي يک سال به ويترين افتخارات باشگاه متمول سپاهان اصفهان برود.
ليگ سوم: پاس وجلالی  محروم شدند
ليگ سوم همه اتفاقات اش استقلالي بود! از جدال استقلال و پاس براي قهرماني بگيريد تا قهرماني استقلال گونه پاس در دستگردي ! در اين فصل رقابت شانه به شانه استقلال و پاس تا هفته آخر ادامه داشت که در نهايت منجر به قهرماني مقتدرانه پاس به لطف گلزني استقلالي ها شد! در بازي آخر و در حالي که شرايط جوي نويد هر اتفاق غير منتظره اي را مي داد، تيم پاس تهران به سر مربيگري ماشين تئوري فوتبال ايران، مجيد جلالي توانست در يک بازي پرگل با نتيجه 5 بر صفر از سر استقلال اهواز بگذرد تا روياي اولين قهرماني آبي ها در ليگ برتر نابود شود. جالب است در اين بازي گل هاي پاسي ها را بازيکناني زدند که سال هاي بعد به استقلال منتقل شدند و برهاني از آن جمع هنوز در استقلال مانده است. برهاني 3 گل، منيمي و بياتي نيا هر کدام يک بار براي پاس در اين بازي گلزني کردند. 83/2/14 ، ورزشگاه شهيد دستگردي و جامي که باز هم رنگ آبي به خود نگرفت اما بسيار طعم و بوي آبي مي داد... .
ليگ چهارم: قهرماني به خوزستان رسيد
اگر چه در فصل 82-81 سپاهان از اصفهان جام را به خانه برد اما قهرماني آن ها در آزادي رقم خورد. اين بار براي اولين بار در ليگ حرفه اي اين تيم فولاد خوزستان بود که به لطف درخشش خيره کننده بازيکن جوان اش «ايمان مبعلي »در طول مسابقات و علي الخصوص در بازي هفته بيست و نهم (يکي مانده به آخر ليگ) توانست جام را به خانه ببرد و تکليف قهرماني را در ورزشگاه شهيد عضدي رشت و در بازي مقابل پگاه گيلان مشخص کند. در اين بازي که با برتري 2 بر صفر فولاد به اتمام رسيد، ستاره خوزستاني ها ايمان مبعلي هر دو گل فولاد را به ثمر رساند. فولاد با 61 امتياز قهرمان شد و ذوب آهن با 58 امتياز به اولين نايب قهرماني اش با کربکندي  در ليگ برتر رسيد.ناگفته نماند پگاه گيلان با پذيرش اين شکست خانگي مقابل فولاد در فاصله يک هفته مانده به پايان رقابت هاي ليگ برتر به دسته يک فوتبال کشور سقوط کرد.
ليگ پنجم: و سرانجام استقلال قهرمان شد
ليگ پنجم فصلي براي رونمايي از مربي جوان و البته پرحرف و حديث فوتبال کشور بود. فصلي که امير قلعه نويي توانست بعد از 3 سال بالاخره وعده اش را عملي کند و استقلال را به مقام قهرماني ليگ برتر برساند. امير در حالي اولين قهرماني ليگ برتر را براي استقلال رقم زد که سال ها پيش بزرگي چون منصور پور حيدري در يک قدمي از رسيدن به اين مهم باز مانده بود و جام را به همتاي تهراني اش علي پروين هديه داده بود. استقلال در روز پاياني اين فصل و در جدال ماراتن گونه اي که با پاس داشت توانست با کسب پيروزي 4بر يک  مقابل برق شيراز، در حضور بيش از 100 هزار تماشاگر مشتاق حاضر در ورزشگاه آزادي جام را به باشگاه ببرد. عنايتي و اکبرپور در اين بازي هر کدام با به ثمر رساندن 2 گل نشاط و شادابي وصف نشدني خط حمله استقلال را به رخ همگان کشيدند. اول ارديبهشت ماه سال 85 استقلال با کسب59 امتياز در مقابل 58 امتياز پاس تهران به جام رسيد و پرونده ليگ پنجم مختومه اعلام شد.
ليگ ششم: داستاني به نام دايي
فصل 86-85 مملو از اتفاقات جالب بود که همه اش مي تواند محلي براي سخن گفتن باشد ابتدا قهرماني نوستالژيک گونه سايپا با علي دايي و دومي اش نايب قهرماني تلخ استقلال اهواز در جدال با همشهري اش و هزار و يک اتفاق ريز و درشت ديگر!
فصل ششم ليگ برتر در شرايطي با قهرمان 56 امتيازي سايپا کرج به اتمام رسيد که پديده فصل بدون شک ورژن جديد علي دايي، اسطوره فوتبال ايران در نقش بازيکن مربي بود. ورژني که انصافاً برازنده نام علي دايي بود. دايي توانست در دو جبهه بازيکن و مربي براي سايپا مثمر ثمر واقع شود و اين تيم را در پايان فصل و در بازي خانگي مقابل مس کرمان به قهرماني برساند. ورزشگاه انقلاب شهر کرج در شرايطي شاهد قهرماني سايپا در ليگ بود که در آن سو ديگر رقيب قهرماني سايپا ، يعني استقلال اهواز در نبرد با همشهري اش فولاد نتوانست از پش اين تيم برآيد و به عنوان قهرماني بسنده کرد. 86/3/7 ، ورزشگاه انقلاب کرج و ظهور ورژن جديد "علي دايي"
ليگ هفتم: فوتبال 90 دقيقه نيست!!
واقعاً که حق است اگر بگوييم فوتبال 90 دقيقه نيست! به راستي که فوتبال 90 به اضافه خرده اي دقيقه است. شاهد اين مدعا ليگ هفتم و قهرماني پرسپوليس در ششمين دقيقه از وقت هاي اضافه! در اين فصل که پرسپوليس با قطب تازه فوتبال ايران سپاهان جدال شانه به شانه اي داشت در حالي که مقابل چشمان تماشاچيان خود در آزادي جام را از دست رفته مي ديد توانست با گل دقيقه 6+90 سپهر حيدري به فتح جام نائل شود.
پرسپوليس که در اين فصل با قطبي جذابيت خاصي براي اهالي فوتبال پيدا کرده بود چنان تيري به قلب هواداران طوفان زرد آسيا نشاند که عادل فردوسي پور گزارشگر بازي در وصف حال و هواي آزادي گفت: و يک روز نوستالژيک براي سپاهاني ها رقم مي خوره!!!
پرسپوليس در 87/2/28 به طرز دراماتيک توانست با مربيگري افشين قطبي به مقام قهرماني هفتمين دوره مسابقات ليگ برتر فوتبال کشور برسد. پرسپوليس 2- سپاهان 1.
ليگ هشتم : معجزه به داد آبي ها رسيد
ليگ هشتم همه دوست داشتند تيم قابل احترام ذوب آهن قهرمان شود، اما اين فوتبال پاک مجيد جلالي و شاگردانش بود که در اهواز دامن ذوبي ها را گرفت و ذوب آهن در روزي که فقط يک امتياز براي رسيدن به جام نياز داشت با نتيجه عجيب 4 بر1 به تيم اهوازي باخت تا جام را آبي ها در مشهد بالاي سر ببرند. در اين فصل (88-87) و در روز پاياني شاگردان امير قلعه نويي در ورزشگاه ثامن الائمه مشهد توانست با شکست يک بر صفر حريف مشهدي شان بيام علاوه برکسب عنوان قهرماني ليگ، تيم مشهدي را هم به دسته پايين تر بفرستند. مسئله اي که کابوس مشهدي ها بود و نهايتاً اتفاق افتاد. تک گل ارزشمند استقلال را در اين بازي فابيوجان واريو در دقيقه 41 بازي به ثمر رساند. ناگفته نماند استقلال و ذوب آهن در پايان هر دو 66 امتيازي شدند که به لطف تفاضل گل بالاتر، آبي ها جام را  به خانه بردند.
ليگ نهم: قهرمان با لهجه اصفهاني
ليگ نهم قهرمانش را زود شناخت و آن هم تيمي نبود جزء سپاهان قلعه نويي که اين بار هم ژنرال در مشهد و در جوار بارگاه ملکوتي امام هشتم قهرمان شد، قهرماني که منجر به سقوط تيم ابومسلم به دسته پايين تر شده اتفاقي که قهرمان سال پيش نيز آن را رقم زد و ديگر تيم مشهدي يعني پيام را به ليگ پايين تر سوق داد.
/1030 1002

جذب خبرنگار افتخاري