حوزههای علميه پيگير حق مسلم خود در موقوفات باشند
راسخون :
محمد مهدی رنجبر مسئول موقوفات حوزههای علميه استان تهران با اشاره به وجود موقوفات فراوان برای حوزههای علميه اين موقوفات را تأمين كننده بخش اعظم نيازهای حوزههای علميه دانست كه در صورت احياء حوزههای علميه نيازی به وجوهات شرعی و منابع مالی ديگر نخواهند داشت و كاملاً میتوانند خود را با درآمد موقوفات اداره كنند.
در ادامه رنجبر در پاسخ به این سوال كه موقوفات برای حوزههای علميه وقف شده را سازمان اوقاف مديريت میكند، يا خود حوزههای علميه؟ كه وی گفت: مديريت اين موقوفات بر عهده سازمان اوقاف است و متأسفانه خود حوزههای علميه اصلاً در اين زمينه اقدامی انجام نداده و پيگير اين مسئله نبودهاند؛ سازمان و ادارات اوقاف علاقهمند هستند كه جنبش و خواستنی در حوزهها به وجود بيايد تا بدين وسيله ادارات اوقاف نيز توجه بيشتری به موقوفات اين حوزهها داشته باشند.
وی تأكيد كرد: خود حوزههای علميه هستند كه بايد پيگير حق مسلم خودشان باشند و پيگيریهای لازم را انجام داده و كمك و مشاركت داشته باشند. اگر دستور مراجع در اين زمينه وجود داشته باشد به راحتی و به سرعت میتوان موقوفات حوزههای علميه را احياء كرد.
مسئول موقوفات حوزههای علميه استان تهران دليل عدم توجه حوزههای علميه در احياء و استفاده از موقوفاتشان را توجه بيشتر روحانيون و مشغول بودن آنها به تحصيل دانست و افزود: شايد اين تصور وجود دارد كه پيگيری مقولات مالی در شأن روحانيت نيست؛ درست است كه روحانيت جايگاه والايی دارد اما اين مسئله باعث نمیشود كه پيگير مطالبات به حق خودشان نباشند؛ آن هم مطالباتی كه باعث تقويت حوزههای علميه میشود و تقويت حوزههای علميه باعث تقويت دين است، در حقيقت اين مسئله جزو وظايف آنها است.
وی افزود: ما توقع نداريم كه روحانيان كارهای تحصيلی خود را رها كرده و از نظر اداری پيگير اين مسائل باشند اما از نظر حمايت معنوی و صادر كردن فتوا و دستور، حوزهها میتوانند فعال باشند و سازمان اوقاف را در پيگيری و احياء موقوفات ياری كنند.
رنجبر ميزان درآمد موقوفات حوزههای علميه استان تهران در سال 86 را به طور تقريبی 10 ميليارد تومان ذكر كرد و افزود: اين درآمد در مقابل آن چيزی كه بايد وجود داشته باشد بسيار بسيار اندك است و كمتر از يك پنجم همين ميزان به دليل كوتاهی برخی ادارات اوقاف و عدم پيگيری حوزههای عليمه، به دست آنها میرسد. و بقيه صرف مسائلی نزديك به نيت واقف مثل مسجد و مبلغان میشود.
وی تأكيد كرد: لازم است در اين زمينه ساماندهی صورت گيرد تا اين درآمدها به مصرف درست خود برسد، اين جای تأسف بسيار زيادی دارد كه حوزههای علميه درامد داشته باشند اما برخی از روحانيون ما كه مشغول تحقيق و پژوهش هستند برای تأمين معاش زندگيشان دچار چالش شوند و ذهنشان به جای اينكه متمركز بر فعاليتهای دينی و تبليغی باشد نگران مشكلات مالی خانوادههای خود باشد.
وی تصريح كرد: برخلاف تصوری كه در ميان عموم رايج شده مبنی بر اينكه روحانيون به منابع مالی گسترده دسترسی دارند، واقعيت اين است كه به جرئت میتوان گفت، طلاب جزو محرومترين اقشار جامعه هستند ولی به لحاظ تربيت دينی و مذهبی كه دارند اين نيازمندی در حجب و حيای مذهبی انها پنهان مانده است.
رنجبر در پاسخ به این سؤال كه چه راهكار عملی برای احياء موقوفات حوزهها علميه و بهرهمندی اين حوزهها از موقوفات و استقلال مالی حوزههای علميه در دست انجام داريد؟ كه وی جواب داد: در قدم اول بايد مشخص شود چه ميزان موقوفه برای حوزههای علميه وجود دارد، در اقداماتی كه در سالهای اخير صورت گرفت مشخص شد تعداد زيادی موقوفه وجود دارد كه درامد دارد ولی در آمار مطرح نمیشود، بايد تعداد موقوفات، مشخصات دقيق انها، حريم آنها و ... دقيقاً مشخص شود و پس از اين كار میتوان تصميمگيری كرد كه كداميك از موقوفات درآمد دارد و چگونه میتوان موقوفات را احياء و استفاده كرد.
وی افزود: پس از مشخص شدن دقيق ميزان موقوفات و درآمد آنها، بايد با توجه به نيات واقفان طلابی كه درآمد موقوفات به آنها اختصاص دارد را شناسايی كنيم، يعنی مشخص شود كه موقوفاتی كه درامد انها برای پژوهش در حوزههای علميه است كجا بايد هزينه شود و ... و حسابهای جداگانهای بايد در اين زمينه باز شود تا به صورت مستقيم درامد موقوفات به دست صاحبان اصلی آن برسد.
رنجبر تأكيد كرد: در اين زمينه بايد فرهنگسازی شود، مهمترين مسئله اين است كه هم در جامعه و هم در حوزههای علميه در مورد موقوفات مربوط به حوزههای علميه فرهنگسازی شود. مسئله وقف برای حوزههای علميه از اولين موارد وقف در جهان اسلام بوده و هست، حتی در كشورهای اسلامی ديگر اولين موضوعی كه وقف درمورد آن انجام میشود موضوع حوزههای علميه است، بعد ساير موضوعات.
مسئول موقوفات حوزههای علميه استان تهران در مورد روند اقداماتی كه برای اين بخش در حال انجام هست گفت: پس از دستور مقام معظم رهبری كميتهای متشكل از شورای عالی حوزههای علميه و شورای عالی سازمان اوقاف تشكيل شد و در حال پيگيری اين مسئله هستند، اما روند اين كار بسيار كند است و نياز به حركت و همت مضاعفی دارد كه حوزههای علميه، بدنه روحانيت، سازمان اوقاف و مومنينی كه با حوزههای علميه در ارتباط هستند به كار ببندند و به گونهای فضاسازی كنند كه همه چيز به سمتی برود كه اين حقی كه از روحانيت و از اسلام زائل شده، به آنها برگردانده شود.
رنجبر تصريح كرد: به باور ما اين افراد سربازان امام زمان (عج) هستند كه اگر حقوقی از آنها زائل شود از وجود مبارك ان حضرت تضييع حق شده و اين ظلم بزرگی به وجود مبارك امام زمان (عج) است و ما خود را موظف میدانيم به هر ترتيبی كه شده اين حق را احقاق كنيم و به دست صاحبان ان برگردانيم تا پشتوانهای برای حوزههای علميه شود.
وی در پايان عنوان كرد: ما اين كار را شروع كردهايم و در ارتباطات خود در حال رسيدن به طبقات ميانی حوزههای علميه و خود طلاب هستيم؛ اين حركت از زمان مدير كل قبلی اداره كل اوقاف استان تهران آغاز شد و مورد تأييد و استقبال مدير كل جديد نيز قرار گرفت و اكنون پيگير ايجاد نرمافزار اطلاعاتی در اين زمينه هستيم و مدير كل اوقاف استان تهران همه معاونتها و مسئولان را موظف كرده كه به صورت متمركز و استانی مسائل موقوفات حوزههای علميه را پيگيری كند.
/2759/
جذب خبرنگار افتخاري
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}