راسخون : علي غلامي افزود: تنها راه كم كردن اثر سرطان‌زايي محصولات بهداشتي حاوي اين ماده را كاهش مقادير «دي‌اكسان» است. هم اكنون استاندارد شامپوهاي بچه تعيين و در كشور رعايت مي‌شود اما هنوز مقادير استاندارد «دي‌اكسان» تركيب شيميايي شامپوهاي بزرگسالان مشخص نشده است.
 
وي ميزان مجاز «دي‌اكسان» موجود در شامپو بچه را كمتر از ppm10 اعلام كرد و در ادامه به ضرورت تعريف پارامترهاي استاندارد مشخص براي شامپوهاي بزرگسالان از سوي موسسه استاندارد تأكيد كرد.
 
وي افزود: جذب «دي‌اكسان» از طريق پوست و ميزان خطرآفريني آن وابسته به مدت زمان تماس است از اين رو مقادير «دي‌اكسان» در محصولات شوينده و بهداشتي در تماس با پوست دست بايد كمتر از ppm30 باشد.
 
وي اندازه‌گيري ميزان «دي‌اكسان» را نيازمند دستگاه‌هاي مجهز و بكارگيري شيوه‌هاي خاصي دانست و افزود: تبخير در خلا يكي از اين شيوه‌هاست.
 
اين متخصص شيمي تجزيه با بيان اينكه در محصولات بهداشتي توليد شده با ا ستفاده از تكنيك‌هاي قديمي مقادير «دي‌اكسان» همچنان بالاست، گفت: «دي‌اكسان» يك محصول فرعي است كه بر اثر واكنش و توليد «سديم لوريل اثر سولفات» (پاك كننده اصلي شامپوها) ايجاد مي‌شود.
 
غلامي توضيح داد: براي توليد «سديم لوريل اثر سولفات» «لوريل الكل» با گاز «اتيلين اكسايد» واكنش مي‌دهد و پس از سولفونه كردن محصول نهايي حاصل مي‌شود كه خاصيت سرطان زايي دارد.
 
اين متخصص شيمي با تأكيد بر اينكه براي كسب اطمينان از كم خطر بودن محصولات حاوي «دي‌اكسان» بايد ميزان اين ماده در هر محصول بهداشتي به دقت كنترل شود، يادآور شد: امروزه با پيشرفت فرآيندهاي توليد تلاش مي‌شود مقدار محصول فرعي و سرطان‌زاي «دي‌اكسان» در محصولات اصلي بهداشتي حداقل شود.
/2759/