سیگار یکی از ابزارهایی است که شخص با مصرف آن دچار انواع بیماری ها، سرطان‌ها و البته مرگ تدریجی می‌شود.بر اساس تحقیقات سازمان جهانی بهداشت، هر هشت ثانیه یک نفر در دنیا به علت استعمال دخانیات جان خود را از دست می‌دهد و این آمار تکان دهنده ضرورت اطلاع رسانی هرچه بیشتر درخصوص مضرات استعمال مواد یاد شده را گوشزد می‌کند.


به گزارش راسخون به نقل از سلامت نیوز، بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیش از 11 درصد جمعیت کشور، مصرف کننده روزانه مواد دخانی هستند. استعمال دخانیات در مجامع عمومی، اتوبوس، مترو و ادارات ممنوع است اما همه روزه در اماکن عمومی‌شاهد بسیاری از افراد هستیم که بدون توجه به تمام هشدارها به استعمال این گونه مواد دخانی می‌پردازند.همچنین بر اساس آمار وزارت بهداشت، مصرف سیگار در بین نوجوانان از دو به سه درصد افزایش یافته است.


عمرسنجی افراد سیگاری

نتایج تحقیقات حاکی از آن است چنانچه افراد در سنین نوجوانی شروع به کشیدن سیگار کنند (بیش از ‌٧0 درصد موارد سیگاری شدن در این مرحله اتفاق می‌افتد) و مدت ٢0 سال یا بیشتر به این عمل ادامه بدهند بین ‌٢0 تا ‌٢٥ سال زودتر ازافرادی که به هیچ ‌وجه در زندگی سیگار نکشیده‌اند خواهند مرد. تنها سرطان ریه یا بیماری‌های قلبی پیامد‌های استعمال دخانیات نیست بلکه مجموعه‌‌ای از مسایل و مشکلات بهداشتی در ارتباط با مصرف مواد دخانی وجود دارد که می‌تواند به لحاظ شرایط جسمانی و مقاومت ایمنی در افراد سیگاری بروز می‌‌کند.واحد کنترل عفونت و بهداشت محیط مجتمع حضرت رسول(ص)، ضایعات شنوایی، سرطان پوست، فساد دندان ها، آب مروارید (کاتاراکت)، از دست دادن موها، چین و چروک، پوکی استخوان، بیماری ‌های قلبی، تغییر رنگ انگشتان، زخم معده، تغییر شکل سلول‌های جنسی در مردان، سرطان رحم و سقط جنین و انواع سرطان ‌های دیگر از جمله بیماری‌هایی است که براثر استعمال سیگار بروز می‌کند.

از دست دادن مو

با تضعیف سیستم ایمنی افراد سیگاری در اثر مصرف مواد دخانی، بدن این افراد مستعد ابتلا به انواع بیماری‌ها از جمله لوپوس اریتماتوز می‌‌شود که این بیماری می‌تواند عامل از دست دادن موها، ایجاد زخم‌ در دهان، جوش‌‌های پوست روی صورت، سر و دست‌ها شود. همچنین استعمال دخانیات باعث ازبین بردن پروتئین‌‌های انعطاف دهنده پوست می‌شود؛ علاوه برآن، دخانیات موجب تحلیل بردن ویتامین A و محدود کردن جریان خون در عروق پوست می‌شود.

آب مروارید

افراد سیگاری ‌٤0 درصد بیش از افراد دیگردرمعرض ابتلا به آب مروارید، کدر شدن عدسی چشم و ممانعت از عبور نور و در نهایت نابینایی هستند. همچنین افراد سیگاری ‌سه برابر بیش از افراد غیر سیگاری به عفونت گوش میانی دچار می‌شوند. دندان نیز یکی دیگر از اعضای بدن به شمار می‌رود که براثر استعمال دخانیات، فاسد می‌شوند. به‌طوری‌که افراد سیگاری ‌٥/١‌مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر از دست دادن زودرس دندانها هستند.

پوکی استخوان

منواکسید کربن از اصلی‌‌ترین گاز‌های سمی‌در خروجی دود سیگار است، میل ترکیبی این گاز با خون بسیار بالاتر از اکسیژن است. این گاز باعث کاهش قدرت عمل اکسیژن رسانی در خون افراد سیگاری حرفه‌ای تا ‌١٥ درصد می‌شود. استخوان‌‌های افراد سیگاری تراکم خود را از دست داده و به راحتی شکسته می‌شود. همینطور زمان التیام یافتن و جوش خوردن آنها پس از شکستگی تا ‌٨0 درصد افزایش پیدا می‌کند.

بیماری ‌های قلبی

بیماری ‌های قلبی عروقی ناشی از استعمال دخانیات بیش از ‌٦00 هزار نفر را در سال در کشور‌های توسعه یافته از بین می‌رود؛استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتا ایجاد حمله قلبی و سکته می‌شود.

زخم معده

استعمال دخانیات مقاومت معده را در برابر باکتریها پایین می‌آورد؛ همچنین باعث تضعیف معده در خنثی سازی اسید معده و مقاومت در برابر آن بعد از غذا خوردن و بر جای ماندن باقیمانده اسید در معده و در نتیجه تخریب دیواره آن می‌شود. زخم معده افراد سیگاری به سختی درمان می‌شود و احتمال بهبودی آن اندک است. استعمال دخانیات علاوه بر تاثیر در اعضای داخلی بدن بر ظاهر افراد نیز تاثیر نامطلوبی دارد. به‌طور مثال قطران موجود در دود سیگار در اثر استعمال مستمر دخانیات روی انگشتان و ناخنها جمع شده و باعث تغییر رنگ آنها به قهو‌ه‌ای مایل به زرد می‌شود.

انواع سرطان

بیش از ‌40 عنصر سرطان‌زا در دود سیگار وجود دارد. به‌طور مثال احتمال سرطان ریه ‌٢٢ مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری است. طبق تحقیقات بی‌شماری که انجام شده است در صورت ادامه استعمال دخانیات توسط افراد سیگاری، احتمال مبتلا شدن آنها به انواع سرطان‌‌های دیگر از قبیل زبان، دهان، غدد، بزاق و حلق (شش تا ‌٢٧ برابر)، سرطان بینی (‌دو مرتبه بیشتر)، گلو (‌١٢ برابر)، مری (هشت تا ‌١0 برابر)، حنجره (‌١0 تا ‌١٨ برابر)، معده (دو تا سه برابر)، کلیه (پنج برابر)، لوزالمعده (دو تا پنج برابر) و مقعد (پنج تا شش برابر) وجود دارد.همچنین استعمال دخانیات در دوران بارداری می‌تواند موجب افزایش خطر زایمان نوزاد با وزن کم و بروز مسایل بهداشتی در آینده شود؛ سقط جنین در مادران سیگاری دو تا سه برابر بیشتر است.افراد سیگاری دو برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست (پوسته پوسته شدن، برجستگی روی پوست) قرار دارند.

/111/