عرفان های واقعی و دروغین
ویرایش عکس آذرماه 98
عرفانهای دروغین، تصویر و تصور درستی از خدا ندارند و اعتقاد برخی از آنان به انکار خدا میانجامد. هر گروهی جنبهای از صفات انسانی را مورد توجه قرار میدهند؛ در صورتی که انسانها ساحتهای مختلفی دارند.
به گزارش راسخون به نقل از فارس، عرفان های واقعی و دروغین
مقدمه
یکی از دغدغههای مهم در جوامع اسلامی، مسألة معنویتهای نوظهور و فرقهگرایی و رواج اندیشههای خرافی در دنیای معاصر بوده است. گروههایی که میکوشند به عطش معنوی بشر جدید پاسخ دهند.وجود برخی فرقهها که نیمه مخفیانه تحت عناوین آموزش مدیتیشن و یوگا به عضوگیری و فعالیت مشغولند، ظهور افرادی که با تکیه بر فن بیان، چهرة جذاب، نیروهای طبیعی فوق العاده همچون انرژی درمانی و ... به جذب افرادی میپردازند، گسترش نشر و اقبال به کتب برخی اساتید مشهور فرق جدید همچون سای بابا، چاپهای متوالی و با تیراژ بالای کتب پائولوکوئلیو، اشو و ... ، تشکیل و تبلیغ کلاسهای خصوصی و نیمه خصوصی، آموزش وسیع و گوناگون تحت عنوان موفقیت، مدیریت، آرامش و ... که میکوشند مجموعه کاملی از پاسخهای لازم به سؤالات غایی ارائه کنند و انسان را از رجوع به ادیان سنتی بینیاز سازند، همه نشانههای کاملاً معناداری از رشد ادیان جدید در جهان و ایران دارند.
امروزه از یک سو با عرفانهای وارداتی چه از شرق به نام کریشنا مورتی، رامالله ﴿ایلیا﴾، سای بابا و چه از غرب به نام عرفان مسیحیت و عرفان سرخپوستی و عرفان یهود مواجه هستیم؛ از سوی دیگر سلسلههای دراویش تحت عناوین مختلف شاه نعمت اللهی، گنابادی، نقشبندیه و ... در داخل کشور به صورت گسترده و هدفدار مشغول فعالیت میباشند.
بر کسی پوشیده نیست که در فرهنگ اسلام، شخصیتهای عرفانی بزرگی وجود دارند و موقعیتها و فرصتهای بینظیری برای ترویج عرفان حقیقی و اسلامی در اختیار عالمان مسلمان میباشد. برخی از عالمان دینی به طور جدی مشغول تلاش در عرصة نقد این نحلههای عرفانی و ارائة عرفان اسلامی هستند.ظهور انقلاب عظیم اسلامی و احیای معنویت دینی همراه با خصیصة بزرگ و برجستة عرفانی امام راحل ، ضرورت شناختن عرفان ناب اسلامی و مطالعهای جامع در مجموعة آثار عرفانی و شناخت احوال عارفان بزرگ و به نام را مسلم میسازد.
در ادامه توجه به چند نکته را لازم میدانیم:
1. از آنجا که مباحث گسترده است و پرداختن به هر یک از مقولههای عرفانی مجالی وسیع میطلبد، در نوشتار حاضر، رعایت اختصار شده است و مباحث به صورت کوتاه و خالی از تفصیل ارائه شده است.
2. بعضی از مکتبها و آیینها چند ضلعیاند. در این اثر تنها بعد عرفانی آنها مد نظر قرار گرفته و طبعاً از سایر ابعاد صرف نظر شده است.
3. هدف اصلی مجموعة حاضر، بیان شاخصهها و ویژگیهای عرفان حقیقی و عرفانهای کاذب است و تلاش شده حتی الامکان محورهای مشترک عرفان کاذب را با ذکر نمونههایی از رایجترین آنها، استخراج و مورد نقد و بررسی قرار دهیم.
آشنایی با اصطلاحات کاربردی
1. عرفان
عرفان در لغت به معنای شناختن، شناخت حقتعالی و خداشناسی معنا شده است.ابن سینا به عنوان یک فیلسوف مشایی، در مورد عرفان میگوید: عرفان با جداسازی ذات از شواغل آغاز شده و با دست افشاندن به ما سوی ادامه یافته است. با دست شستن از خویش و سرانجام با فدا و فنا کردن خویش و رسیدن به مقام جمع که جمع صفات حق است برای ذاتی که با صدق ارادت، همراه پیش رفته آنگاه با تخلّق به اخلاق ربوبی، رسیدن به حقیقت واحد و سپس با
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}