مجری برنامه «شروع خوب» با اشاره به نقاط ضعف و قوت این برنامه که ۴ سال از آنتن رسانه ملی و شبکه ۳ سیما پخش شد، تفکر برخی مدیران رسانه ملی برای اولویت دادن به برنامه‌های آشپزی به جای اعتیاد را یکی از مشکلات این رسانه می‌داند.
به گزارش راسخون به نقل از تسنیم ، چهره عباس امیر معافی برای بسیاری‌ها آشنا است؛ جوان 33 ساله‌ای که از سن 11 سالگی مصرف مواد مخدر را شروع کرد و پس از 11 سال اعتیاد و در سن 22 سالگی، موفق به ترک اعتیادش شد؛ بهبود یافته‌ای که در سال 86 و پس از 4 سال پاکی از اعتیاد، توانست به تیم ملی تیر و کمان راه یابد و به مدت 2 سال در عضویت این تیم باشد؛ معتاد رها شده‌ای که در سال87  از سوی UNODC به عنوان «الگوی جهانی بازتوانی در دنیا» معرفی شد و به همراه سردار احمدی مقدم به وین سفر کرد و 2 سخنرانی در مجامع بین المللی داشت؛ اما امروز معتادی که 11 سال از پاک بودنش می‌گذرد از برنامه‌ای تلویزیونی با موضوع آگاه سازی از اعتیاد می‌گوید که نزدیک به 4 سال، مجری آن بود و باز خوردهای بسیاری در جامعه داشت.
از این رو بر آن شدیم تا گفت‌وگویی را با این کارشناس موضوع اعتیاد، ورزشکار ملی، فعال در درمان اعتیاد و مجری رسانه ملی در خصوص تجربه برنامه «شروع خوب» انجام دهیم؛ گفت‌وگویی که از دل آن و در میان درد دل‌های شنیدنی وی، نکاتی جالبی می‌توان برداشت کرد؛ گفت‌وگویی که شرح آن را در زیر می‌خوانید:
- آقای معافی از برنامه «شروع خوب» بگویید و اینکه چرا این برنامه بازخورد بیشتری به نسبت دیگر برنامه‌های تلویزیونی با موضوع اعتیاد داشت؟
امیرمعافی: این برنامه از اوایل سال 89 با جسارت تهیه کننده آن آغاز شد و در بیش از 160 قسمت در طول زمانی در حدود 4 سال، از شبکه سوم سیما پخش شد. خوشبختانه اتفاقی که در این برنامه افتاد و باعث بازخورد خوب آن در میان مخاطبان شد، آن بود که مجری این برنامه کسی بود که خود سال‌ها درگیر مساله اعتیاد بود و اشراف زیادی بر اثرات اعتیاد به مواد مخدر در مسائل خانوادگی، نوع مصرف مواد، حواشی اعتیاد و درمان آن داشت که باعث شد به لطف خدا تا اندازه زیادی مورد پسند مردم قرار گیرد. از سوی دیگر نقطه قوت دیگر این برنامه، رویارویی کارشناسان با درمان شدگان اعتیاد بود که باعث شد مباحث مطرح شده در این برنامه تا اندازه زیادی با مسائل مبتلا به معتادان و خانواده‌های آنان، مطابقت داشته باشد.
- البته این رویارویی کارشناسان و مسئولین، با بهبودیافتگان در قسمت‌های آخر ادامه دار نبود...
امیرمعافی: درست است. متاسفانه در چند قسمت آخر، روال برنامه از حالت معمول خود خارج شد و در این قسمت‌ها که همزمان با حضور چند استاندار در برنامه شروع خوب بود، عنوان شد که مسئولان باید به تنهایی در برنامه حاضر شوند و این موضوع باعث شد تا اندازه‌ای از جذابیت این برنامه کاسته شود. چراکه مردم بیشتر حضور همزمان معتادان بهبودیافته‌ای که کاملاً با مساله اعتیاد مواجه بودند را در کنار کارشناسان می‌پسندیدند و حضور بهبودیافتگان در برنامه شروع خوب بود که این برنامه را از دیگر برنامه‌های مشابه و کارشناس محور جدا می‌کرد.
- یکی از انتقاداتی که به این برنامه وارد بود، زمان پخش آن بود که بسیاری از مردم از زمان نامناسب آن گلایه‌مند بودند و عنوان می‌کردند که پخش این برنامه درست زمانی است که کمترین جامعه هدف آن، امکان مشاهده آن را دارند.
امیرمعافی: متاسفانه نامناسب بودن ساعت پخش این برنامه (15 تا 15:30)، بزرگترین نقطه ضعف این برنامه بود که از یک سو، زمانی بر روی آنتن می‌رفت که کمترین حضور اعضای خانواده در خانه بود و از سوی دیگر همزمان با پخش کارتن از شبکه 2 سیما بود که باعث می‌شد کودکان و نوجوانان نیز از جامعه هدفِ پخش این برنامه حذف شوند. لذا اگر این برنامه در زمان بهتری پخش می‌شد، قطعاً می‌توانست اثرات مفیدتری را در پیشگیری از اعتیاد در جامعه داشته باشد.
- دلیل پخش این برنامه در آن ساعتِ کم بازدید چه بود؟ آیا این امکان وجود نداشت که کنداکتور پخش شبکه 3 سیما را به گونه‌ای تنظیم کرد که زمان مناسب‌تری برای پخش این برنامه در نظر گرفت؟
امیرمعافی: یکی از مشکلات موجود در موضوع مبارزه با اعتیاد، نگاه برخی مسئولین امر است. چراکه وقتی یک مسئول تاثیر گذار این اعتقاد را دارد که «ما مشکل اعتیاد در جامعه‌مان نداریم» و «صحبت در خصوص اعتیاد، سیاه‌ نمایی است»، توقع دیگری نمی‌توان داشت... این نگاه و اعتقاد در حالی در تفکر برخی از مدیران صدا و سیما وجود دارد که مقام معظم رهبری و امام خمینی (ره) بارها بر لزوم پرداختن به موضوع اعتیاد و اهمیت این مساله تاکید داشته‌اند و امام خمینی نیز در یکی از سخنانشان این موضوع را عنوان می‌کنند که بعد از جنگ بزرگترین معضل ما اعتیاد است... لذا متاسفانه با تمام این تاکیدات ولی فقیه و بنیانگذار کبیر انقلاب، باز هم شاهد هستیم که موضوع مبارزه با اعتیاد به عنوان یک اولویت «دست‌ِ چندم» مطرح است.
متاسفانه شاهدیم که در کنداکتور برنامه‌های سیما، برنامه‌های آشپزی از برنامه‌هایی با موضوع اعتیاد مهم‌تر هستند و متاسفانه باید گفت که برنامه پر طرفدار شروع خوب که با هدف کمک به پیشگیری و درمان اعتیاد تهیه و پخش می‌شد، درست بر خلاف زمان پخش برنامه‌های آشپزی، زمانی بر روی آنتن می‌رفت که کمترین جامعه مخاطب هدف آن، امکان مشاهده‌اش را داشتند.
-‌ مدیر شبکه 3، در جریان این موضوع قرار داشت؟
امیرمعافی: آقای شریعت پناهی بسیار فرد دلسوزی است ولی متاسفانه ایشان هم عنوان کرد که کنداکتور اجازه نمی‌دهد تا ساعتی بهتر برای پخش این برنامه درنظر بگیریم و کنداکتور پُر است.
اما من این سوال را دارم که آیا آینده جوانان کشور ما این ارزش را ندارند که در کنداکتور برنامه‌های سیما، تغییراتی را ایجاد کنیم؟
- از این موضوع بگذریم... از تاثیرات برنامه «شروع خوب» و برنامه‌های از این دست بر موضوع پیشگیری از اعتیاد بگویید.
امیرمعافی: من در سال 87،‌ مهمان برنامه ماه عسل بودم، به قول خیلی‌ها و شخص احسان علی خانی، آن قسمت یکی از بهترین قسمت‌های برنامه ماه عسل بود. من در آن برنامه حرف‌هایی زدم که پس از آن تاثیراتش را دیدم؛‌ من به شخصه شاهد بودم بعد از پخش آن برنامه، تعداد کسانی که برای ترک و رهایی از اعتیاد به مجموعه‌ای که من در آن فعالیت داشتم مراجعه کردند تا روزی 200 نفر نیز رسید و  این درحالی بود که پیش از آن، روزانه 4 تا 5 نفر برای گرفتن مشاوره مراجعه می‌کردند. لذا نمی‌توان نقش پررنگ این برنامه‌ها را نادیده گرفت.
- خوشبختانه دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، اهتمام بسیاری در خصوص اجتماعی کردن مبارزه با اعتیاد دارد و بارها بر تاثیر رسانه‌ها بر موضوع صیانت و پیشگیری از اعتیاد تاکید کرده است، آیا با آمدن ایشان، اوضاع پخش برنامه‌ «شروع خوب» تغییری نکرد؟
امیرمعافی: ضبط برنامه شروع خوب در دوره پیش از روی کار آمدن ایشان به اتمام رسیده بود ولی من از زمان قبول مسئولیت ایشان نیز شاهد رخ دادن اتفاق خاصی نیز نبودم و در حال حاضر نیز خبری از پخش برنامه‌هایی با موضوع پیشگیری از اعتیاد در رسانه ملی نیست.
- سخن پایانی...
امیرمعافی: ما باید اهمیت پرداختن به موضوع صیانت و پیشگیری از اعتیاد را در رسانه‌ها و خصوصاً رسانه ملی درک کنیم، تا چه زمانی می‌توانیم مساله اعتیاد در کشورمان را نادیده بگیریم و بگوییم ما معتاد نداریم؟! حتی آمارهای رسمی از تعداد معتادان کشور، آمار افرادی است که برای ترک اعتیادشان به مراکز مختلف مراجعه کرده‌اند و این درحالی است که تعداد زیادی از معتادان جامعه ما در این آمار از قلم افتاده‌اند؟ لذا کار کردن در زمینه پیشگیری، صیانت و درمان اعتیاد، کار کردن برای آینده جامعه و کشورمان است... باید به این موضوع توجه داشت که بهبود اقتصاد کشور بدون داشتن افرادی سلامت، امکان پذیر نیست و ما تنها با داشتن جوانان سالم و به دور از اعتیاد می‌توانیم موفقیت سیاسی و اقتصادی کشور را پایه ریزی کنیم.
/987/