تأثیر جهش تولید بر کیفیت زندگی جوانان در سال های آینده
اشتغال در زندگی انسان دارای اهمیت ویژهای است و در رابطه با جوانان این اهمیت دو چندان میگردد و در سنین نوجوانی و جوانی، داشتن یا نداشتن شغل، موفقیت یا عدم موفقیت فرد در آینده را رقم می زند. در این مقاله به تأثیر جهش تولید بر کیفیت زندگی جوانان در سال های آینده می پردازیم.
تأثیر جهش تولید بر کیفیت زندگی جوانان در سال های آینده
جوانان مهمترین سرمایه های یک جامعه به حساب می آیند که اگر به نیازها و خواسته های آن ها بها داده شود در وهله اول به شکوفایی فرد و به دنبال آن اعتلای جامعه می انجامد. از آنجا که جوانی دوره مهمی در زندگی فرد است و سنگ بنای آینده هر فرد در این دوره گذاشته می شود، باید تلاش نمود تا جوانان در مسیر درست قرار گیرند.اشتغال و اوضاع اقتصادی بزرگترین و مهمترین دغدغه جوانان ایرانی است؛ چرا که می تواند سایر حوزه ها از جمله ازدواج، تحصیلات، شخصیت، جایگاه اجتماعی، اعتماد به نفس و هویت فرد را تحت تاثیر قرار دهد. از طرفی دیگر می توان گفت که اشتغال در زندگی انسان دارای اهمیت ویژه ای است و در رابطه با نوجوانان و جوانان این اهمیت دو چندان می گردد و در سنین نوجوانی و جوانی، داشتن یا نداشتن شغل، موفقیت یا عدم موفقیت فرد در آینده را رقم می زند.
جوانان انرژی و نیروی بالقوه ای دارند که با همیاری آن ها حتی می توان کارهای غیرممکن را ممکن ساخت. این ویژگی جوانان همچون شمشیری دولبه عمل می کند. باید گفت که اگر این انرژی و توان برای انجام کاری مثبت و مفید استفاده نشود، قطعاً و بدون شک آن زمان باید منتظر پیامدهای منفی و خطرناک آن باشیم.
چرا که به مرور زمان نه تنها این انرژی به هدر خواهد رفت بلکه پیدا نشدن مسیر درست برای مصرف و بهره برداری از این انرژی باعث سرخوردگی و حتی افزایش میل تباهی در جوانان می گردد.
زمانی که جوان بیکار بماند به مرور دچار افسردگی می شود و احساس بی فایدگی و به طبع آن دچار کاهش اعتماد به نفس خواهد شد. پس جهت جلوگیری از این مشکلات که بروز آن ها می تواند هم به فرد آسیب برساند و هم جامعه را دچار مشکلات عدیده سازد، بایستی برای حل آن برنامه ریزی صحیح نمود و اعتبارات کافی اختصاص داد.
همچنین نابه سامان بودن اوضاع اقتصادی نیز مسئله ای مهم است که نمی توان آن را جدا از مسئله اشتغال دانست. زمانی که جوان ببیند تلاش هایش بی فایده اند و تاثیری بر روی وضع اقتصادی اش ندارد کم کم دلسرد می شود و به کاهلی و تنبلی روی خواهد آورد.
پس در هنگام برنامه ریزی، مسئولان امر بایستی به این نکته نیز توجه خاص داشته باشند که تلاش های افراد بی پاسخ و بی نتیجه نمانند. البته به قطع می توان گفت که رفع این دغدغه ها زمانبر و نیازمند مدیریت صحیح است. خوشبختانه در سال های اخیر مفاهیمی همچون جهش تولید مطرح شده است که اگر به درستی مدیریت گردد و بودجه لازم به آن اختصاص داده شود، می تواند بار زیادی را از دوش جوانان و جامعه بردارد. (1)
جهش تولید چیست؟
جهش تولید یک برنامه جامع است که با هدف افزایش میزان بهره وری، ایجاد رقابت، بالا بردن توان علمی، فنی، صنعتی، نوآوری، فرهنگ سازی اقتصادی و توسعه صنایع مطرح شد. میزان تولیدات داخلی یک کشور بیانگر میزان قوت و تکامل اقتصادی آن کشور بوده و به معنی مستحکم بودن پیکره اقتصادی یک کشور نیز هست. همچنین بالا بودن سطح کمّی و کیفی تولیدات یک کشور باعث افتخار و غرور ملی یک جامعه می گردد و باعث می شود تا دیگر کشورها به چنین کشوری با دید بهتری نگاه کنند و جایگاه بهتری را در جهان کسب نماید.برای تحقق این هدف لازم است که موانع تولید از میان برداشته شوند، امنیت لازم جهت سرمایه گذاری ایجاد گردد، با فساد اقتصادی و اجتماعی مبارزه شود، اجرا و نظارت دقیقی بر روی قوانین حوزه تولید و تجارت انجام گیرد، محیط کسب و کار بهبود یابد، شرایط برای داشتن یک فضای رقابتی فراهم گردد، سیاست های بانکی و پولی نیازمند اصلاحات جدی هستند، حمایت از تولید کنندگان باید در رأس کار قرار گیرد و بازارهای هدف شناسایی شوند، دولت از تولید داخلی حمایت نمایند، دولت از واردات بی رویه ممانعت کند و امید به کار و تلاش را افزایش دهد. (1)
روش های تحقق جهش تولید
-
مشارکت و همکاری مردم در طرح های تولیدی و اقتصادی
در این میان نباید نقش مهم نخبگان و دانشگاهیان جهت انجام تحقیقات علمی و تعلیم نیروهای کارآمد را نادیده گرفت. البته باید این نکته را نیز یادآور شد که میزان مشارکت مردم در طرح های تولیدی تا حد زیادی به حمایت های دولت و امی دهایی که به افراد داده می شود بستگی دارد.
همچنین جهت ایجاد فرهنگ مصرف تولیدات داخلی لازم است که مسئولین ذی ربطه خدمات پس از فروش مناسبی را به مصرف کنندگان ارائه دهند، سلایق مصرف کنندگان داخلی را شناسایی و تغییرات لازم را اعمال نمایند، تولیدکنندگان از روش های نوین جهت تولید محصولات بهره بگیرند و به موضوع بسته بندی و بازاریابی نیز بایستی توجه خاص نمود چرا که ظاهر محصول از اهمیت خاصی برخوردار است.
-
حمایت از تولیدکنندگان
از طرفی دیگر دولت از طریق ممنوعیت واردات بی رویه می تواند کمک زیادی به تولیدکنندگان کند و امید به افزایش میزان فروش و بازدهی را در دل تولیدکنندگان ایجاد نماید.
شناسایی و حمایت از تولیدکنندگان کالاهای باکیفیت و در کنار آن حمایت از افراد تازه وارد در عرصه تولید، افزایش امنیت سرمایه گذاری، وضع استاندارد های ثابت برای محصولات تولیدی و ایجاد شرایط لازم برای شکوفایی از جمله اقداماتی است که مسئولین جهت تحقق جهش تولید می توانند انجام دهند.
-
بهبود فضای کسب و کار
بنابراین بهبود فضای کسب و کارها باید در اولویت قرار گیرد. ایجاد ثبات اقتصادی و جلوگیری از بروز تغییرات ناگهانی و پیش بینی نشده در قوانین و مقررات تجاری و مالی مهمترین و اولین گام برای بهبود محیط کسب و کار است.
-
ممنوعیت واردات بی رویه
اما قطعا زمانی تولیدکنندگان می توانند به تحقق این هدف کمک کنند که تولید برای تولیدکننده و سرمایه گذاران دارای صرفه و توجیه اقتصادی باشد.
هنگامی که تولیدکننده محصولی را تولید کند اما نتواند آن را با قیمت مناسب وارد بازار نماید قطعا ورشکست خواهد شد؛ بنابراین کالاهایی باید وارد کشور شود که یا امکان تولید آن ها در داخل کشور وجود نداشته باشد و یا اینکه تولید داخل پاسخگوی نیاز جامعه نباشد.
-
جهش تولید نیازمند جهش کیفی است
علاوه بر این ذکر این نکته لازم است که بایستی اعتماد بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان احیاء شود و این امر میسر نمی گردد مگر اینکه مصرف کنندگان نسبت به کیفیت محصولات داخلی اعتماد و اطمینان پیدا کنند.
-
لزوم افزایشِ امید به کار و تلاش
به مرور این امر باعث کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس فرد می گردد و فرد هیچ دلیلی برای تلاش و شکوفایی در خود نخواهد یافت. امیدهای واهی فشارهای روحی و روانی زیادی را بر روی افراد مخصوصاً جوانان ایجاد می کند. زمانی که انرژی و نیروی جوانان بر اثر ناامیدی سرکوب شود اهداف و آرزوها نیز تحلیل می روند. (2)
نتیجه گیری و جمع بندی
جهش تولید چنانچه با برنامه ریزی و مدیریت صحیح و اختصاص بودجه ی لازم انجام گیرد می تواند به سرعت باعث شکوفایی و اعتلای افراد و جامعه گردد. این شکوفایی بر روی تمامی جنبه های زندگی افراد از جمله افزایش میل به ازدواج، انگیزه فرزندآوری، ایجاد آرامش ذهنی برای پرداختن به مسائل فرهنگی مثل خواندن کتاب، انگیزه برای راه اندازی کسب و کار جدید اثر مستقیم اثر بگذارد که قطعاً این اثر، اثری درازمدت خواهد بود.تولید و اقتصاد بر سیاست و فرهنگ و اجتماع و سایر زمینه ها موثر است. پس پیشرفت در تولید زمینه پیشرفت در امور دیگر را نیز فراهم خواهد کرد. امید، نقش شگفت آوری در زندگی ایفا می کند و جنبه های مختلف زندگی از موفقیت تحصیلی گرفته تا تحمل مشاغل پرزحمت را در بر می گیرد. (1) و (2)
البته زنده نگه داشتن امید در جوان ها با شعار های سیاسی و حرف های بدون پشتوانه اتفاق نمی افتد و با این شرایط جهش تولید قطعاً محکوم به شکست خواهد بود. بنابراین باید شرایطی فراهم شود که به صورتی واقعی جوان خودش را در ساختن کشور سهیم بداند و منفعت کشور را منفعت خود و ضرر کشور را ضرر خود بداند و این با عملکرد صحیح حکومت به دست می آید.
همچنین برای نیل جهش تولید بایستی تغییراتی در نگرش مسئولین و افراد ایجاد گردد. ما بایستی نگرش خود را نسبت به بسیاری از قوانین وضع شده، نظام مالیاتی، استراتژی های مدیریتی، نحوه بهره برداری از نیروی انسانی و تعامل با آن ها، ارزش های مشترک سازمانی، استفاده از تکنولوژی های روز دنیا تغییر دهیم.
همچنین بایستی به مصرف کننده تضمین دهیم که هرگز از اعتماد به تولیدات داخلی و مصرف آن ها پشیمان نخواهد شد. این امر نیازمند مشارکت همدلانه مسئولین و مردم است و تحقق اهداف بزرگ این طرح در گرو این امر است.
پی نوشتها
- www.ri.se
- www.iranpress.com
مجله راسخون مرتبط
تازه های مجله راسخون
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}