به کارگیری جوانان در عرصه تولید، زمینه های ازدواج آنان را فراهم می سازد
مسلما دو جوان هنگامی که نتوانند درآمد نسبی متعادلی داشته باشند، علاقه ای به تشکیل خانواده هم نخواهند داشت و به تدریج میل خود را به ازدواج نیز از دست خواهند داد و دیگر ارزش های مادی و معنوی تشکیل خانواده برای آنان اهمیتی نخواهد داشت. در چنین مواردی اصلی ترین سوال که ممکن است برای همه ی ما پیش آید آن است که چگونه می توان این مشکل را حل کرد؟ آیا با حل شدن بحث اشتغال، موضوع ازدواج جوانان نیز به طور کامل حل خواهد شد؟
به کارگیری جوانان در عرصه تولید، زمینه های ازدواج آنان را فراهم می سازد
یکی از چالش های اساسی که این روزها تمامی افراد جامعه به نحوی با آن درگیر هستند و با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند، مسئله ی ازدواج جوانان است. همانطور که میدانید ازدواج و تشکیل خانواده یکی از بهترین و نیکوترین سنت های جامعه محسوب می شود که دین مبین اسلام نیز تاکید فراوانی بر آن داشته است. اهمیت این موضوع به خوبی در این حدیث پیامبر نیز مشخص است. ایشان می فرماید: «یک رکعت نمازی که جوان متاهل می خواند برابر است با هفتاد رکعت نماز جوان مجرد است.» (1)از طرفی دیگر، ازدواج و تشکیل خانواده نیز بنیان های جامعه ی بشری را مستحکم می کنند و باعث بقای نسل می شود. یکی دیگر از اهمیت های تشکیل خانواده آن است که اولین جامعه ای که انسان در آن متولد می شود و آموزش ها و تربیت های لازم را می بیند، خانواده است.
بر خلاف اهمیت تشکیل خانواده و ازدواج جوانان در جامعه ما، به خوبی می توان به این موضوع پی برد که دیگر جوانان اهمیتی به مبحث ازدواج نمی دهند و علاقه ای به تشکیل خانواده ندارند. بسیاری از جامعه شناسان و روانشناسان در پی ریشه یابی این مشکل مشغول تحقیق هستند و آمار و اطلاعات نسبی هم در رابطه با منشا اصلی این موضوع پیدا کرده اند. یکی از این موارد که گویا بسیاری از جوانان در سراسر کشور با آن درگیر هستند، مبحث اشتغال است.
رونق تولید ملی با به کارگیری نیروی جوان در جامعه
موضوع عدم ازدواج جوانان هر روز درحال افزایش است. این افزایش آمار و ارقام نیز باعث شده است تا مشکلات و پیامدهای ناشی از عدم ازدواج جوانان به نحوی تمامی مردم جامعه را نیز درگیر کند. یکی از پیامدهای این مشکل و نادیده گرفتن نیازهای جنسی و روحی جوانان، گسترش آمار فحشا و فساد در جامعه است؛ چرا که نیازهای روحی و عاطفی به جنس مخالف جز یکی از غرایز ذاتی انسان محسوب می شود و به هیچ عنوان نمی توان آن را از بین برد یا نادیده اش گرفت؛ اما در صورتی که نتوان این نیاز را از راه های شرعی و اسلامی برطرف کرد، ممکن است انسان ها به راه های غیر شرعی و نادرست روی بیاورند و در نهایت پیامد این مشکل به تدریج باعث می شود تا خانواده های بسیاری درگیر شوند و در نهایت سلامت جامعه به خطر خواهد افتاد.از طرفی دیگر شما باید به این موضوع نیز دقت داشته باشید که کشور ما در دوره ای از تاریخ قرار گرفته است که به طور ناخواسته وارد رقابت ها و جنگ های روانی از جانب دشمنان حکومت اسلامی شده است و تنها ابزار ما برای موفقیت نیز تولید ملی و رسیدن به خوداتکایی است. آیا نیروی پیر و از کار افتاده می تواند به قوای تولیدی کشور کمک کند؟
پاسخ این سوال کاملا واضح است در عرصه ی تولید ملی و اقتصاد مقاومتی، جوانان کشور همان ستون اصلی و نقطه ی اتکا کشور به حساب می آیند و برای جنگ با دشمنان جمهوری اسلامی، جوانان در خط مقدم قرار دارد. همانگونه که در دوران هشت سال دفاع مقدس جوانان و حتی میانسالان وطن دست به دست هم دادند و در جبهه ی جنگ با دشمن حاضر شدند، در دوره ی جنگ روانی که اکنون در آن قرار گرفته ایم نیز باید جوانان در عرصه ی تولید مشغول به کار شوند و همانند گذشته با میانسالان و صاحبان اندیشه و تجربه همکاری کنند.
درست است که جوانان در اقتصاد دانش بنیان و مقاومتی اصلی ترین ستون و تکیه گاه دولت به حساب می آیند اما این بدان معنا نیست که دیگر افراد میانسال و پیر هیچ کارایی ندارند و باید از عرصه خارج شوند. کاملا بالعکس این افراد میانسال نیر در دوره ای جوان بوده اند و آنان نیز در اقتصاد کشور نقش خود را ایفا کرده اند، اکنون دیگر نوبت آن است که عرصه ی عمل را به جوانان سپرد و آنان نیز نقش حمایتی و پشتیبانی را بر عهده گیرند و جوانان را از خطرات پیش رو مطلع سازند. (2)
نیروی جوان کشور دارای انگیزه و شجاعت است و این دو عنصر مهم دقیقا همان چیزهایی هستند که در اقتصاد مقاومتی باید وجود داشته باشند. آرمان گرایی و انگیزه ی بالا موجب بهبود کیفیت کالای ایرانی می شود و همین موضوع نیز باعث می شود تا تقاضای خرید مردم برای کالای داخلی افزایش پیدا کند. یکی دیگر از موادی که می توان جزو تاثیرات به کارگیری نیروی جوان در جامعه به حساب آورد، نوآوری است. نوآوری باعث پیشرفت عرصه ی تولید می شود.
شغل مناسب؛ زمینه ساز ازدواج جوانان
اگر از یک جوان در رابطه با دلیل عدم ازدواجش بپرسید، مسلما به شما خواهد گفت که شغل مناسبی ندارد و از عهده ی مخارج شخصی خود به سختی بر می آید، بنابراین ازدواج کردن در چنینی شرایطی کار معقولانه ای نیست. این موضوع حقیقت دارد که نبود شغل مناسب یکی از عمده ترین دلایل عدم ازدواج جوانان است اما نمی توان گفت که این موضوع تنها دلیل عدم تشکیل خانواده است.برای حل مشکل ازدواج جوانان باید از اصلی ترین موضوعات شروع کرد و به تدریج به سراغ عوامل دیگر رفت. بزرگترین مشکلی که امروزه زندگی جوانان و جامعه را تهدید می کند، مشکلات اقتصادی و بیکاری جوانان است. بیکاری جوانان و کاهش انگیزه ی آنان برای ازدواج باعث می شود تا کم کم شاهد کاهش جمعیت و کمبود نیروی جوان باشیم.
کمبود نیروی جوان در آینده ای نزدیک خطر نابودی اجتماع را افزایش می دهد. بدون نیروی جوان، پیشرفت تولید ملی و افزایش سرمایه جامعه و حرکت به سمت جلو، مسئله ای غیرممکن است. حال شما در نظر بگیرید که امروزه جوانان میل و اشتیاق خود را به تشکیل خانواده از دست داده اند و تعداد کودکان و نوزادان تازه متولد شده هم متقابلا در حال کاهش است.
بنابراین در چندین دهه ی آینده تعدادجوانان بسیار کم خواهد بود و بیشتر افرادی که امروز حضور دارند در دهه های آتی پیر و مسن خواهند بود. این موضع و کاهش جمعیت جوان به ضرر اجتماع انسانی است. بنابراین باید برای موضوع ازدواج جوانان سریعا به دنبال یک راه حل اساسی گشت. اولین مرحله و اساسی ترین مرحله ی حل مشکل ازدواج جوانان، اشتغال زایی است.
هنگامی که شغل مناسبی برای جوانان وجود داشته باشد، جوانان نیز امید به زندگی خواهند یافت و آینده ی خود را مبهم تصور نخواهند کرد و در نهایت می توانند به سراغ موضوع ازدواج بروند؛ چرا که خیال آنان راحت خواهد بود که می توانند با افتخار در همان ابتدای مراسم ازدواج در مورد شغل خود صحبت کنند و دیگر نگرانی بابت تامین مخارج آینده نخواهند داشت. (3) و (4)
ارائه ی سیاست های تشویقی و بهره گیری از نیروهای جوان
نقش دولت در ارائه ی سیاست گذاری های مستقیم و غیر مستقیم برای پیشرفت جامعه و افزایش آمار ازدواج و رونق تولی بسیار مهم و بنیادین است. اکنون ممکن است این سوال برای شما پیش آید که مسئله ازدواج جوانان چه ارتباطی با موضوع پیشرفت اقتصادی کشور و جهش تولید دارد؟در پاسخ به این سوال باید گفت که سیاست گذاری های مستقیم و غیر مستقیم دولت می تواند باعث تشویق واحدهای تولیدی در کشور شود و همین موضوع نیز پیامدهای بسیار مهمی را در پی دارد. شما فرض کنید که یک واحد تولیدی از جانب دولت مورد حمایت قرار گیرد و به همین خاطر نیز برای کسب سود بیشتر و پیشرفت صنفی خود اقدام به تولید محصولات بیشتری کند.
مسلما برای تولید محصول بیشتر تمامی واحد های تولیدی نیاز به نیروهای جوانی دارند که بتوانند با مهارت و آگاهی به خط تولید محصول کمک کند. همین موضوع باعث افزایش امار استخدام و اشتغال زایی می شود. حال شما تصور کنید که هزاران هزار واحد تولیدی در سراسر کشور مورد حمایت سیاست های تشویقی دولت قرار گیرند و هزاران نفر از جوانان با استعداد و و با مهارت در این واحدها استخدام و مشغول کار شوند. مسلما در چنین شرایطی آمار ازدواج جوانان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
همه ی این اقدامات در نهایت به نفع دولت و جامعه ی انسانی خواهد بود؛ چرا که علاوه بر آنکه تولید ملی در کشور رونق می گیرد و اقتصاد مقاومتی با پیشرفتی عظیم مواجه می شود، تعداد خانوارهای کشور افزایش می یابد و آینده ی انسانی جامعه نیز تامین می گردد و نگران کاهش جمعیت و کمبود نیروی جوان در آینده نخواهیم بود. از طرفی دیگر نیز از لحاظ سیاسی و اقتصادی نیز به خودکفایی خواهیم رسید.
ناگفته نماند که عملی کردن چنین سیاست های تشویقی از لحاظ اجتماعی نیز بسیار موثر است. چرا که با کاهش نرخ تورم و افزایش اشتغال زایی و ازدواج، آمار فحشا و فساد نیز تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.
نتیجه گیری و جمع بندی
مسئولان و دولتمردان کشور باید موضوع اقتصاد مقاومتی را با موضوع ازدواج جوانان مرتبط بدانند و برای هر دوی این موارد از سیاست گذاری ها و راه حل های سیاسی مناسب استفاده کنند. توجه داشتن به این موضوع که کاهش آمار ازدواج با رکود اقتصادی ارتباط مستقیمی دارد؛ نتیجه ی تحقیقات چندین سال گذشته است و باید به این موضوعات توجه داشت.حدود چند دهه است که کشور ما نیز همچون بسیاری از کشور های در حال توسعه دیگر به ناچار و بدون اراده وارد جنگ بی رحمانه ی روانی شده است که از جانب کشور های توسعه یافته به راه افتاده است و هدف آنان از این جنگ نیز تضعیف روحیه و قدرت ذهنی مردم برای شکست پذیری و از بین بردن جامعه است و برای مقابله با چنین استبداد گرایانی، باید برای دفاع از خود در این جنگ نرم، قوای اقتصادی و سیاسی خود را بیش از گذشته تقویت کنیم.
همانطور که چندین سال پیاپی جوانان ما برای مبارزه و دفاع از ناموس و میهن در جنگ سخت حضور یافتند، امروزه نیز باید سیاست گذاری ها به نحوی انجام شوند که راه جوانان برای ورود به جنگ نرم و دفاع از میهن باز شود. سیاست گذاری ها باید به نحوی انجام شوند که جوانان بتوانند با آگاهی و مهارت خود برای تقویت قوای سیاسی و اقتصادی جامعه حضور یابند.
فراموش نکنید که جنگ نرم جنگی است که تمام ابعاد های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی یک جامعه را هدف می گیرد؛ بنابراین اقدامات دفاعی نیز باید به نحوی باشد که از تمام این ابعاد محافظت شود. با اشتغال زایی برای جوانان و ورود آنان به عرصه ی اقتصاد، تولید ملی و نوآوری افزایش پیدا می کند و از لحاظ اقتصادی و سیاسی با پیشرفت بزرگی مواجه خواهیم شد و این در حالی است که قرار دادن شغلی مناسب در اختیار جوانان، آنان گرایش بیشتری برای تشکیل خانواده پیدا می کنند و آمار ازدواج جوانان افزایش پیدا می کند و این موضوع نیز یک موفقیت بزرگ اجتماعی محسوب می شود.
پی نوشتها
- www.hawzah.net
- www.tasnimnews.com
- www.hawzah.net
- www.irna.ir
مجله راسخون مرتبط
تازه های مجله راسخون
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}