پيك پزشكي7
منبع:روزنامه جوان

رفع يبوست با مصرف ميوه و مايعات

شايع ترين مشكل سالمندان يبوست است كه با مصرف ميوه و سبزى هاى خام يا پخته مى توان اين مشكل را رفع كرد.
دكتر حسنى، متخصص تغذيه و طب سالمندان با تاكيد بر لزوم استفاده از چاشنى در غذاى افراد سالمند، غذاى خوش رنگ و تزئين شده براى افزايش اشتهاى اين افراد، گفت: سالمندان بايد با كاهش حجم وعده هاى غذايى، تعداد اين وعده ها را به شش وعده غذايى در طول روز افزايش دهند. وى يكى از مشكلات شايع در دوره سالمندى را بيمارى يبوست مزمن عنوان و خاطر نشان كرد: توصيه مى شود به منظور رفع اين مشكل سالمندان از مصرف ميوه و سبزى هاى تازه و خام غافل نشوند.
اين متخصص تغذيه و طب سالمندان تصريح كرد: اين افراد بايد مصرف ميوه هاى كمپوت شده و نان هاى سبوس دار، نوشيدن آب به ميزان كافى، مصرف معمول داروهاى ملين و مسهل، خشكبار مانند آلو و انجير، افزايش فعاليت هاى بدنى روزانه و استراحت به حدكافى را در برنامه خود قرار دهند.

چگونگى فعاليت مغز براى تشخيص اصوات

يك محقق ايرانى در دانشگاه كاليفرنيا به همراه دستيارانش براى اولين بار توانستند از صداهاى مجازى - حقيقى اختصاصى هر فرد در يك فضاى MRI براى توليد دوباره يك تجربه صوتى طبيعت گرا براى مطالعه بر روى عملكرد مغز انسان استفاده كنند كه چطور مغز ما مى تواند يك گفت وگو را در فضايى پر از جمعيت حتى وقتى چندين گفت وگو و مباحثه ديگر همزمان در حال انجام است تشخيص دهد. اسكن هاى جديد مغزى با استفاده از روش كاربردى MRI به محققان كمك مى كند دريابند كه چطور مغز موضوعات را در فضايى كه فردى صداهاى مختلف را مى شنود، از يكديگر مجزا مى كند بدون اينكه لزوما منابع چند گانه صداها را با چشم ببيند.
صابرى و دستيارانش به دو نتيجه اصلى در اين پژوهش رسيده اند نخست اينكه يك ناحيه خاص در مغز به طور اختصاصى براى تشخيص حركت صوتى به كار گرفته نمى شود در حالى كه در عرض كورتكس بينايى مغز داراى مناطق خاص حسى - حركتى است و دوم اينكه به نظر مى رسد اطلاعات صوتى فضايى در يك منطقه عصبى موسوم به گيجگاهى مسطح پردازش مى شوند به طورى كه مى تواند عمل مجزا كردن منابع صوتى چندگانه را تسهيل كند.

توصيه هايى براى تخفيف خشكى چشم

خشكى چشم ممكن است ناشى از سالمندى، خستگى چشم، قرارگيرى در معرض خورشيد، باد، دود يا آسيب به چشم باشد. براى كمك به تخفيف يافتن خشكى چشم به اين توصيه ها عمل كنيد. از اشك هاى مصنوعى، يا ساير قطره ها يا پماد هاى چشمى مرطوب كننده استفاده كنيد. از سيگار كشيدن، و قرارگيرى در معرض دود سيگار ديگران پرهيز كنيد. از قرارگيرى مستقيم در معرض باد يا دستگاه تهويه هوا اجتناب كنيد. در خانه به خصوص در طول روزهاى خشك زمستانى از دستگاه هاى مرطوب كننده هوا استفاده كنيد. به چشمانتان استراحت دهيد و مرتب پلك بزنيد.

مشكلات تنفسى با تولد زودهنگام نوزادان

طبق مطالعاتى كه به تازگى در امريكا صورت گرفته، مشخص شد كودكانى كه تنها يك تا سه هفته زودتر به دنيا مى آيند، در هفته اول تولد ۶ برابر و تا اولين سالگرد تولدشان سه برابر بيش از نوزادانى كه در زمان مقرر به دنيا مى آيند، در معرض خطر مرگ قرار مى گيرند. محققان در اين تحقيق اعلام كرده اند: صرف نظر از ميزان مرگ و مير، اين دسته از نوزادان با نوزادانى كه در زمان مقرر متولد مى شوند، تفاوت چشمگيرى دارند و آسيب پذيرتر هستند. گفتنى است، زمان تولد كودك، هفته ۳۷ باردارى است. اين نوزادان كه در هفته ۳۴ تا ۳۶ باردارى متولد مى شوند، ۷۱ درصد نوزادان را شامل مى شوند. در امريكا نيز ۵/۱۲ درصد از نوزادان زود متولد مى شوند. در مطالعات قبلى نيز مشخص شده بود كه اين كودكان بيش از ساير كودكان در معرض مشكلات تنفسى و مشكلات تغذيه اى قرار مى گيرند و در تنظيم دماى بدن خود با مشكلات بيشترى مواجه هستند و نرخ ابتلا به يرقان نيز در آنها بيشتر است.

كاهش سن ابتلا به بيمارى ديابت براثرعادات بد تغذيه اى

دبيرعلمى همايش تازه هاى ديابت با اشاره به ابتلاى بيش از ۹۰ درصد افراد ديابتى به ديابت نوع ۲ گفت: در گذشته معمولا افراد با سنين بيش از ۴۰ سال به اين نوع از ديابت مبتلا مى شدند اما متاسفانه امروزه با عادات بد تغذيه اى، اين بيمارى سنين پايين تر را نيز درگير مى كند. دكتر ساسان شرقى، دبيرعلمى همايش تازه هاى ديابت گفت: در حال حاضر آمار بيماران ديابتى در كل دنيا از جمله ايران در حال افزايش است. وى افزود: به علت عوارض و بار مالى، روحى و روانى كه ديابت براى بيمار، خانواده او و جامعه دارد، تحقيقات زيادى در اين زمينه انجام شده است. به طورى كه در خصوص ديابت بيش از هر بيمارى ديگرى در كشور تحقيق و پژوهش صورت گرفته است. دكتر شرقى با اشاره به آمار ديابت در ايران، گفت: به طور رسمى بيش از ۳ ميليون نفر بيمار ديابتى گزارش شده كه آمار غير رسمى اين ميزان را ۵ ميليون نفر تخمين زده است. همچنين به همين ميزان نيز افراد مبتلا وجود دارند كه از بيمارى خود مطلع نيستند. بنابراين به طور متوسط از هر خانواده ۴ تا۵ نفره ايرانى، حداقل يك نفر درگير ديابت است.