«یا فاطِمَةُ اشْفَعى‏ لى‏ فىِ الْجَنَّةِ فَانَّ لَکِ عِنْدَاللَّهِ شَأْناً مِنَ الشَأْنِ»

اى فاطمه معصومه! بهشت را براى من درخواست کن؛ زیرا نزد خدا مقام والایى دارى1.

ارادتمندان و ستایشگران حضرت معصومه علیها السلام از همان ابتدا تاکنون به هنگام یاد از آن بزرگوار در نظم و نثر، لقب «کریمه اهل بیت» را در حق او فراوان به کار برده‌‏اند2. فاطمه کبرى معروف به «فاطمه معصومه» علیها السلام در میان دختران موسى بن جعفر علیه السلام از همه برتر، بزرگوارتر و با فضیلت‌‏تر است3.

حضرت معصومه علیها السلام در پرتو برخوردارى ازکمالات نفسانى و فضائل اخلاقى بعد از امام رضا علیه السلام در میان فرزندان موسى بن جعفر علیه السلام و حتى دیگر امامزادگان، شخصیّتى ممتاز و برجسته دارد4. شرافت نسبى حضرت معصومه علیها السلام برتر از آن است که قلم توان ترسیم آن را داشته باشد. او در مکتب تربیتى پدر بزرگوارش و آغوش سرشار از محبّت مادرى به نام «نجمه» که از بانوان با فضیلت و از اسوه‏‌هاى تقوى و شرافت است تربیت یافت5. اجتماع آن همه فضائل و مناقب در وجود آن بانوى بى‌­همتا در عصر خود او را شایسته تحمل انوار الهى و پرورش خورشید امامت؛ حضرت على بن موسى الرضا علیه السلام و ماه تابان خاندان عصمت، حضرت معصومه علیها السلام در دامان خود ساخت6.

امام صادق علیه السلام در سخنى این مقام والاى او را چنین بیان مى‏‌کند: 

«بانویى از فرزندان من به نام فاطمه، دختر موسى کاظم در قم رحلت مى‏‌کند که با شفاعت او همه شیعیان ما وارد بهشت مى‌‏شوند7

باید توجه داشت که از تاریخ ولادت، شهادت و ورود به قم این بانوی گرانقدر اطلاع دقیقِ تاریخی در دست نیست و اولین کسی که تاریخی برای شهادت و ولادت حضرت معصومه مشخص نموده شیخ جواد کنی عبدالعظیمی در کتاب انوار الافاق است که در سال 1304 هـ ش نگاشته است و سندی برای این گفتار ارائه نداده است8.

سید احمد سجادی

پی‌نوشت‌ها:

1) مفاتیح الجنان، زیارت حضرت معصومه علیها السلام

2) تاریخ زندگانى امام کاظم علیه السلام، على رفیعى‏، ج1، ص 21

3) همان، ج1، ص 19

4) همان، ص 22

5) عیون الاخبار، ج1، ص 12

6) تاریخ زندگانى امام کاظم علیه السلام، على رفیعى‏، ج1، ص 20

7) بحارالانوار، ج 60، ص 216

8) برای اطلاع بیشتر رجوع کنید به مقاله «آشنایی با حضرت عبدالعظیم علیه السلام و مصادر شرح حال او» که در مجله نور علم شماره 50 ـ 51 (فروردین ـ تیرماه 1372) نوشته آیت الله استادی.