پول کثيف، دستهاي آلوده
ناهارش را كه روي ميز گذاشتند، هنوز داشت بسته اسكناسهاي هزارتوماني را با دست ميشمرد. گاهي هم انگشتش را به زبانش ميزد تا طعم اسكناسها را بچشد! وقتي كارش تمام شد بسته اسكناس را گذاشت توي دخل. فويل روي ظرف ناهارش را برداشت و مشغول خوردن شد. روز بعد باز هم مشغول شمردن اسكناسها بود اما اين بار به دليل صورتحساب بيمارستان! پزشكش گفته بود «به علت رعايت نکردن بهداشت، معدهات دچار آلودگي ميكروبي شده است.»
بعضيها ميگويند پول، خوشبختي و شادي نميآورد. عدهاي هم ميگويند فقط پول است كه ميتواند آسايش و راحتيشان را فراهم کند. اما ما ميخواهيم بگوييم همين پولي که همه به دنبال آن هستند، به جز راحتي و آسايش ميتواند آلودگي و بيماري هم به همراه بياورد. عجيب است كه بسياري از ما چشممان كه به پول ميافتد، ديگر همه چيز يادمان ميرود حتي سلامت خودمان. شايد چون تا به حال درباره آلودگي پول كمتر تبليغ و صحبت شده است، شايد هم چون يك كالاي خوراكي نيست، خيلي برايمان اهميت ندارد كه چقدر آلوده باشد.
پول و بيماري
مثل اينکه اين فقط ما نيستيم که از پول خوشمان ميآيد. ميکروبها هم روي اسکناس جا خوش ميکنند. با بررسيهاي آزمايشگاهي روي اسكناسها، مشخص شده است كه انواع ميكروبها، انگلها، قارچها و باكتريها و حتي انواعي از مواد مخدر روي اسكناسها وجود دارد. خونهاي خشك شده آلوده به هپاتيت و ايدز هم روي اسكناسها مشاهده شده است. اغلب معتادان براي استعمال مواد مخدر خود، از اسكناس استفاده ميكنند و اين مساله خطر بزرگي را براي كساني ايجاد ميكند كه بعدها اين اسكناس به دستشان ميرسد.
گاهي هم در سبزي فروشيها و ميوه فروشيها اسکناسها با گل و لاي سبزيها تماس پيدا ميکنند و آلوده ميشوند. هر چه اسكناس خشكتر و در محيط روشن و يا در برابر نور آفتاب باشد، احتمال رشد ميكروبها و باكتريها كمتر است، اما در محيطهاي مرطوب و تاريك ميکروبها فعاليت خود را شروع ميكنند و به همين دليل بايد در نگهداري و دست زدن به اسكناسهاي مرطوب، دقت و وسواس بيشتري به خرج داد.
پول و ميکروب
باكتريها، به خصوص خانواده استافيلوكوك و استرپتوكوك در اسكناسها بيشتر ديده ميشوند و انسان را به انواع عفونتها و بيماريها مبتلا ميکنند. مقاومت انگلها در خارج از بدن موجودات زنده خيلي كم است ولي انگل گال ميتواند در تماس دست با پول منتقل شود. اين انگل حتي با تماس پول با پول هم قابل انتقال است. درباره سكهها وضع کميبهتر است و به علت خاصيت فلزي و محيط نامناسب براي رشد ميكروارگانيسمها و همچنين قابليت شستشو آلودگي كمتري دارند.
اسكناس وآنفلوآنزا
اگر زمستان گذشته زياد سرما خورديد و دايم به آنفلوآنزا دچار بوديد، بهتر است اين مطلب را تا آخر بخوانيد. محققان سوييسي اعلام كردند ويروس آنفلوآنزا آنقدر قوي است كه ميتواند افراد را تا دو هفته بعد نيز مبتلا کند. پروفسور نيو توماس، زيست شناس و ويروس شناس بيمارستان دانشگاه ژنو سوييس ميگويد : «ويروس آنفلوآنزا ميتواند از طريق اسكناس به افراد ديگر انتقال يابد. اين ويروس به تنهايي ميتواند بين دو تا 72 ساعت روي اسكناس دوام بياورد و اگر با مقدار كمياز خلط فرد بيمار نيز همراه شود ميتواند بين 14 تا 17 روز روي اسكناس زنده بماند و ديگران را مبتلا کند.»
پروفسور نيو توماس در چهارمين كنفرانس گزينههاي كنترل آنفلوآنزا در تورنتوي كانادا اعلام كرد که بانكداران سوييسي در پي يافتن راههايي براي كاهش انتقال بيماريها از طريق پول هستند. در اين كنفرانس اعلام شد که ويروس آنفلوآنزاي ويسكانسين، مسكو A2005 و A1991 و نيز هنگ كنگ B2001 ميتوانند مدت زيادي بر روي اسكناسها زنده بمانند.
از ماست كه بر ماست
بنا به اعلام بانك مركزي، سالانه 700 ميليون برگ اسكناس از گردش خارج ميشود و به جاي آنها اسكناسهاي نو چاپ ميشود. البته بانك مركزي اين را هم اعلام كرده كه هزينه اين خارج و وارد كردن اسكناسهاي نو را از ماليات من و شما تأمين ميكند. ميدانيد اين هزينه چقدر است؟ 12 ميليارد تومان ناقابل. خوب البته شايد بگوييد كه اسكناسهاي نو آلودگي كمتري دارند و خيلي هم خوب است كه اين اسكناسها جمع شوند. البته با اين قسمت از حرف شما موافقيم ولي يك جاي قضيه ميلنگد و آن هم اينجا است كه نيمه عمر اسكناسها در كشور ما فقط پنج سال است در حالي كه در كشورهاي پيشرفته اين نيمه عمر تقريبا دو برابر يعني چيزي حدود 01 سال است. عمر اسكناسهاي كم ارزشتر مانند 01 توماني و 20 توماني کمتر و فقط يكي دو سال است. اگر در نگهداري و استفاده از اسكناسها دقت و ملاحظه بيشتري به خرج دهيم، هم از آلوده شدنشان و هم از فرسوده شدنشان جلوگيري ميکنيم.
كيف پول الكترونيك
هر چند رشد تكنولوژي گاهي به سلامت انسانها لطمه زده است اما بيشتر مواقع نيز در خدمت علم بهداشت و سلامت بوده است. بانكداري الكترونيك هم نمونهاي از اين خدمات است. امروزه شما ميتوانيد بدون نياز به حمل پولهاي كثيف و آلوده فقط با يك كارت الكترونيكي خريد كنيد و يا به مسافرت برويد و از همه مهمتر اينكه خيالتان راحت است كه از دست سارقان نيز در امان هستيد.
خانه بهداشت پول
نه، اشتباه نكنيد، اين پول آن پول نيست. پول يكي از روستاهاي سرسبز شمال کشور است كه خانه بهداشت آن اسفند سال 85 به همين نام تأسيس شد. اما بيمناسبت با موضوع بهداشت پول هم نيست. شايد همين تشابه اسميباعث شود مركزي داير شود تا در زمينه بهداشت پول فعاليت کند. به طور مثال، با بانك مركزي در زمينه تهيه اسكناسها و مسكوكات همكاري كند. آخر هر چه نباشد، اين دو به طور مستقيم با سلامت مردم سر و كار دارد.
11 توصيه مهم
1) وقتي ميخواهيد بسته اسكناسي را بشماريد، براي سهولت کار از آب دهان استفاده نكنيد. اين كار باعث انتقال دوطرفه بيماري ميشود. بهتر است اين کار را با يك ابر خيس انجام دهيد.
2) پس از شمردن پولها حتيالمقدور دستهايتان را با صابون و آب گرم به مدت 20 ثانيه خوب بشوييد.
3) پول را در دسترس كودكان قرار ندهيد، بچهها عادت دارند همه چيز را در دهانشان ببرند.
4) كيف پول مناسبي تهيه كنيد و اسكناسها را بدون تا كردن در آن قرار دهيد.
5) براي نگهداري و حمل و نقل پول زياد، از گزينههاي ديگر غير از پول نقد استفاده كنيد (چك پول، چك بانكي، كارت بانك).
6) پولهاي مرطوب را مقابل آفتاب قرار دهيد تا خشك شوند، البته با رعايت موارد ايمني.
7) اگر در منزل اسكناس نگهداري ميكنيد، آنها را داخل يك پاكت كاغذي قرار دهيد تا با جايي تماس نداشته باشد. كيسههاي نايلوني باعث ايجاد رطوبت ميشوند.
8) در گرفتن پول از آدمهاي معتاد، بيشتر دقت كنيد.
9) از اسكناس فقط به عنوان اسكناس و خريد كالا استفاده كنيد.
11) هنگام خريد دقت کنيد که اسکناس با مواد غذايي که بدون شستن و پختن مصرف ميشوند، تماس پيدا نکند.
منبع: www.salamat.com/خ