پرسش و پاسخ کامپيوتري
نويسنده: رضا رزاقي
مايلم مانند جي ميل، حساب پست الکترونيک ياهوي خود را با اوت لوک کنترل کنم. اما ظاهراً اين کار امکان ندارد و فقط با نصب برنامه اي با نام YahooPops امکان پذير است. لطفاً نحوه استفاده از برنامه YahooPops را براي کار با Outlook توضيح دهيد.
از آنجايي که اين سؤال از سوي کاربران زيادي و به طور مکرر مطرح شده است، به طور مختصر توضيح مي دهيم که YahooPops چيست و چه کاربردي دارد؟ همان طور که مي دانيد، ياهو سرويس هاي pop3 ايميل هاي خود را برخلاف جي ميل وهات ميل ؛ براي استفاده کنندگان رايگان غيرفعال کرده و براي استفاده از اين سرويس بايد پول پرداخت، ولي اين به اين معني نيست که شما نمي توانيد از اين سرويس به صورت رايگان استفاده کنيد. زيرا شما با استفاده از نرم افزار YahooPops به آساني قادر به دريافت و فرستادن نامه هاي خود به وسيله Outlook و ديگر نرم افزارهاي مديريت ايميل هستيد. در زير به شرح طريقه دريافت ايميل هاي Yahoo به وسيله Outlook و Outlookexpress مي پردازيم.
لازم است ابتدا برنامه YahooPops را از نشاني YahooPops.sourceforge.net به حجم حدود 2 مگابايت دانلود کنيد و آن را نصب کنيد. سپس به سراغ اوت لوک اکسپرس رفته و تنظيمات را انجام دهيد:
از منوي Tools گزينه account را انتخاب کنيد. سپس بر روي دکمه add کليک کرده و گزينه Mail را انتخاب کنيد. حال نام خود را وارد کنيد و کليد next را بزنيد. سپس آدرس ايميل خود را وارد کنيد و کليد next را بزنيد.
گزينه My incoming mail server is a را روي pop3 قرار داده و در قسمت incoming POP3 عبارت localhost را وارد کنيد. در قسمت Outgoing (SMTP نيز عبارت localhost وارد کنيد و next را بزنيد. در قسمت account name نيز نام کاربري خود را وارد کنيد. اکنون در قسمت password کلمه عبور خود را وارد کنيد و کليد next را بزنيد و سپس کليد finish را بزنيد.
سپس روي account جديد ( localhost) کليک کنيد و گزينه properties را انتخاب کنيد.برگه servers را انتخاب کنيد و گزينه My server requries authentication را تيک بزنيد. در برگه advanced نيز، گزينه server Timeouts را به 5 minutes تغيير دهيد. ضمناً اگر گزينه Leave a copy of messages on server را تيک بزنيد، نامه ها پس از download از روي سرور، پاک نمي شوند.
تنظيمات لازم براي دريافت نامه هاي yahoo توسط Outlook:
از منوي Tools گزينه Email account را انتخاب کنيد. گزينه Add a new email account را انتخاب کنيد و کليد next را بزنيد. سپس server Type را روي pop3 قرار دهيد و کليد next را بزنيد. در قسمت Your name نامي را که دوست داريد گيرنده نامه شما هنگام دريافت نامه ببيند، بنويسيد. در قسمت user name و email address ايميل خود را به صورت کامل وارد کنيد. در قسمت password نيز کلمه عبور ايميل خود را بنويسيد. اکنون در قسمت incoming POP3 عبارت localhost را وارد کنيد. در قسمت Outgoing(SMTP نيز عبارت localhost وارد کنيد و next را بزنيد.
سپس روي دکمه More settings کليک کنيد و برگه advanced را انتخاب کنيد. گزينه server Timeout را به 10 minutes تغيير دهيد و سپس برگه servers را انتخاب کنيد و گزينه My server requries authentication را تيک بزنيد. حال گزينه Log on using را تيک زده و ايميل و کلمه عبور خود را وارد کنيد. براي بستن پنجره More settings روي دکمه ok کليک کنيد. در آخر روي دکمه next کليک کنيد و سپس finish را بزنيد.
لطفاً در صورت امکان افزونه اي براي مرورگر فايرفاکس جهت دانلود راحت و ساده از سايت Rapidshare معرفي کنيد. زيرا دانلود از اين سايت همواره مشکلات خاص خود را دارد.
حق با شماست. دانلود از سايت رپيدشير در حالت رايگان، يک مشکل واقعي است. البته خوشبختانه راه هاي زيادي براي بارگذاري اتوماتيک از سايت رپيدشير( Rapidshare) وجود دارد. مثلاً در صورتيکه شما يک وب سايت داريد يا به سروري دسترسي داريد که پهناي باند زيادي دارد، مي توانيد اسکريپت Rapidleech را روي سرورتان نصب کنيد. با اين کار فايل ها از سرور رپيدشير در کمترين زمان ممکن به سرور شما انتقال مي يابند و آنگاه مي توانيد به صورت مستقيم فايل ها را از سرور خودتان بارگذاري نماييد.
اکنون روش هايي را به شما نشان مي دهيم که بتوانيد به عنوان يک کاربر مجاني و با کمک مرورگر Firefox ، عمليات بارگذاري اتوماتيک را از سايت رپيدشير انجام دهيد. با اين روش شما تنها کافيست لينک فايل هاي خود را که آدرس رپيدشير دارند را به مرورگر Firefox خود وارد کنيد.
روش اول: استفاده از افزونه اي به نام SkipScreen. اين افزونه رايگان است و به شما اجازه مي دهد از تمامي مراحل کليک و انتظار سايت هايي نظير Rapidshare,Zshare,MegaUpload و Sharebee را به صورت اتوماتيک گذر کنيد. اين افزونه سبب خواهد شد تا پروسه و عمليات بارگذاري شما دقيقاً پس از کليک روي لينک مورد نظر آغاز گردد. پس از نصب SkipScreen تمام کاري که شما لازم است انجام دهيد، اين است که تمامي لينک هاي رپيدشير را در برگه جديدي در مرورگر باز نماييد. پس از کار با SkipScreen متوجه خواهيد شد که در صورت کليک بر روي چندين لينک ، اين افزونه تلاش مي کند که همه لينک ها را بارگذاري نمايد، اما تنها يک لينک دانلود مي شود و بقيه لينک ها در صف انتظار مي مانند. اين در حاليست که به محض اينکه بارگذاري اولين لينک پايان يافت ، SkipScreen بارگذاري لينک بعدي در صف مانده را به صورت اتوماتيک شروع مي کند.
روش دوم: استفاده از اسکريپتي از افزونه Greasemonkey به نام Rapidshare Auto Wait است. البته اين اسکريپت تنها براي سايت Rapidshare قابل استفاده است. پس از اينکه از نصب افزونه Greasemonkey روي مرورگر خود مطمئن شديد، اسکريپت Rapidshare Auto Wait را نصب کنيد.اين اسکريپت نيز سبب مي شود تا فايل هاي شما به صورت اتوماتيک بارگذاري شوند. اين اسکريپت يک قابليت اضافه نيز دارد و آن مخفي کردن تبليغات سايت Rapidshare است.
البته تأکيد مي شود هر دو روش توضيح داده شده در بالا، سبب نخواهند شد که شمارشگر زماني صفحات اين سايت هاي اشتراک گذاري فايل از بين بروند، بلکه نياز به اينکه شما روبروي کامپيوتر بنشينيد و مدام روي دکمه هاي next و Download کليک کنيد را از بين مي برد. ضمناً تجربه نشان داده که در صورتي که هدف، صرفاً بارگذاري از سايت Rapidshare باشد، اسکريپت Rapidshare Auto Wait بهتر از افزونه SkipScreen کار مي کند. دليل آن هم اين است، که درصورتي که شما از بارگذاري لينک اول منصرف شويد، اسکريپت Rapidshare Auto Wait به صورت اتوماتيک، بارگذاري لينک دوم را شروع مي کند و آنقدر به فعاليت خود ادامه مي دهد که تمامي بارگذاري شوند. در صورتيکه SkipScreen از اين قابليت برخوردار نيست. همچنين توصيه مي شود، بهتر است که Firefox خود را به گونه اي تنظيم نماييد که در هنگام بارگذاري، مرورگر به صورت اتوماتيک شروع به ذخيره سازي فايل ها نمايد.
لطفاً توضيح دهيد که در دوربين هاي ديجيتال، چرا هميشه مگاپيکسل بيشتر، بهتر نيست؟
در پاسخ به شما دوست گرامي، لازم به توضيح است، چگونگي کار دوربين ديجيتال اينگونه است که نور را بر روي سنسوري مي تاباند و سنسور نور را تبديل به بارهاي الکتريکي مي کند. ضمن اينکه بسته به دوربيني که استفاده مي کنيد، نور به روش هاي مختلفي بر روي سنسور تابانده مي شود. در حقيقت دوربينهاي SLR با استفاده از يک سيستم پيچيده لنز و آينه، نور را مي چرخانند، ولي دوربين هاي کامپکت از لحاظ مکانيکي بسيار ساده ترند. اما در قلب هر دوي آنها، يک سنسور اصلي با کارايي همانند به کار رفته است. اين سنسور همان جايي است که دعواي مگاپيکسل آغاز مي شود. هنگامي که شما دکمه شاتر دوربين را فشار مي دهيد،سنسور(همانند فيلم در دوربين هاي قديمي)، تحت تأثير نور ورودي از دريچه دوربين قرار مي گيرد و ميزان اين تابش هم بسته به مدت زمان نوردهي است که انتخاب کرده ايد. ساده ترين تشبيهي که مي توان در مورد سنسور دوربين هاي ديجيتال به کار برد، اين است که آن را به مجموعه منظمي از سطل ها تشبيه کرد که آب باران را جمع آوري مي کنند.سنسور هم مجموعه منظمي از پيکسل ها است که فوتون هاي نور را جمع آوري مي کنند و کيفيتش هم بستگي به اين دارد که چه ميزان از فوتون هاي جمع آوري شده، به بار الکتريکي تبديل شوند. ذکر اين نکته لازم است که سنسورهاي دوربين عکاسي به دو دسته اصلي CCD و CMOS تقسيم بندي مي شود. به طور کلي، هر چه تعداد پيکسل هاي قرار گرفته در سنسور بيشتر باشند ، عکس هاي آن کيفيت و رزولوشن بالاتري خواهند داشت. ضمن اينکه هر مگاپيکسل عبارت از يک ميليون پيکسل است و يک عکس 12 مگاپيکسلي کيفيت و رزولوشني به ميزان 12 ميليون پيکسل دارد. کيفيت بسيار بالايي به نظر مي آيد، البته تا وقتي که با تصاوير گيگاپيکسلي آشنا نشده باشيد!
براي مقايسه بهتر است که بدانيد کيفيت تصوير يک مانيتور 30 اينچي با رزولوشن 2560x 1600 تنها کمي بيشتر از 4 مگاپيکسل است، و حتي بهترين ويدئوي HD هم تنها 2 مگاپيکسل کيفيت دارد، اين در حاليست که اندازه تلويزيون در اين زمينه تأثيري ندارد.
همچنين امروزه بسياري از دوربين هاي کامپک در رده 250 دلاري که توسط شرکت هايي مانند نيکون و کانن توليد مي شوند، کيفيتي بين 10 تا 12 مگاپيکسل دارند و البته در حال حاضر تلفن هاي همراهي هم وجود دارند که مجهز به دوربيني 12 مگاپيکسلي هستند! اما ميان عکس هايي که با اين دو نوع دوربين مي گيريد، از لحاظ کيفيت، اختلاف ها و تفاوت هاي مشهودي وجود دارد که مهمترين تفاوت، به اندازه سنسور و تعداد پيکسل هاي آن برمي گردد. به عبارتي در يک دوربين DSLR نسبت به تلفن همراه، سنسور بسيار بزرگتري مي توان قرار داد و اين نه تنها به اين معني است که شما تعداد پيکسل بيشتري را مي توانيد روي اين سنسور جاي دهيد،بلکه نکته مهمتر و اساسي در پاسخ به سوال شما اين است که مي توانيد پيکسل هاي بسيار بزرگتري را هم داشته باشيد. در واقع تصور کنيد که سطل هاي بزرگتري براي جمع کردن آب باران داشته باشيد.
چگونه مي توان صفحه مربوط به نمايش پيام هاي هشداردهنده امنيتي فايروال ويندوز را غيرفعال نمود؟ ضمنا در مورد فايروال کمي توضيح دهيد.
حق با شماست. فايروال ويندوز XP چيز چندان دندانگيري نيست. ضمن اينکه به طور مکرر پيغام هاي آزاردهنده و مزاحمي را نيز، به نمايش مي گذارد که اغلب اوقات تمرکز کاربر را از بين برده و سبب نارضايتي کاربران مي شود. در حقيقت در صورتي که فايروال ويندوز را اجرا نکرده باشيد و مرکز امنيت ويندوز(WSC) قادر به تشخيص فايروال استفاده شده بر روي سيستم شما نباشد، شما همواره يک پيام هشداردهنده امنيتي فايروال را مشاهده خواهيد کرد. براي غيرفعال نمودن اين چنين پيام هايي، مي توان مراحل زير را انجام داد: وارد کنترل پنل ويندوز خود شويد. سپس بر روي آيکون Security Center کليک کنيد مضاعف نماييد تا پنجره مربوط به آن باز شود. اکنون در قسمت سمت چپ و در بخش Resourses بر روي گزينه Change the way Security Center alerts me کليک نماييد.سپس در پنجره گشوده شده سه گزينه را مشاهده مي نماييد که لازم است هر سه گزينه را غير فعال نماييد(تيک کنار آنها را برداريد). سپس OK نموده و از کليه پنجره هاي گشوده شده خارج شويد. بدين ترتيب ديگر هرگز در هنگام راه اندازي ويندوز و يا در کليه مراحل کار با سيستم عامل،شاهد نمايش اينگونه پيام هاي هشدار و تذکر و خطا نخواهيد بود و در واقع به اين ترتيب، مرکز امنيت ويندوز،وضعيت فايروال را مانيتور نخواهد کرد.
البته بديهي است که براي استفاده ايمن از اينترنت، بايد اقدامات متعددي را انجام داد و قطعا استفاده از فايروال، يکي از اقدامات اوليه و در عين حال بسيار مهم در اين زمينه است. بي شک يک سيستم کامپيوتري امروزي، بدون وجود يک فايروال، در مقابل مجموعه اي گسترده از برنامه هاي مخرب آسيب پذير است و در برخي موارد صرفا پس از گذشت چندين دقيقه از اتصال به اينترنت، آلوده خواهد شد(به ويژه در زمان هايي که به سايت هاي غير معتبر سر مي زنيد و يا در حال چت کردن مي باشيد.) ضمن اينکه با استفاده از يک فايروال ، ضريب مقاومت و ايمني کاربران در مقابل انواع حملات افزايش مي يابد. در اين رابطه، ما نصب نسخه اي از فايروال قدرتمند Zonalarm(نسخه Pro و ورژن 7 به بالا و يا نسخه اي از فايروال McAfee (نسخه 8/5 به بالا) را توصيه مي کنيم که هريک از اين دو فايروال با کمترين ميزان مزاحمت و با حداکثر کارايي، مي توانند کامپيوتر شما را در برابر انواع و اقسام نفوذها و تهاجمات، تا حد قابل توجهي بيمه کنند.
آيا لپ تاپ هايي با عنوان Dual Core در بازار موجود است؟ در مورد نام اختصاري آنها راهنمايي بفرمائيد.
به عرض مي رسد پردازنده هاي کنوني و در دسترس بازار که بر روي PCها و انواع لپ تاپ نصب مي شوند، از يک هسته تا چهار هسته را شامل مي شوند. البته بين مدل هايي که در لپ تاپ ها مورد استفاده قرار دارد، با مدل هايي که به طور اختصاصي در دسک تاپها مورد بهره برداري واقع مي شود، تفاوت هايي وجود دارد که اصلي ترين آن به ميزان مصرف انرژي مربوط مي شود. در حقيقت پردازنده هاي مخصوص لپ تاپ، يا تک هسته اي هستند يا دو هسته اي و مدل هاي سه هسته اي و چهار هسته اي در اين وادي، يافت نمي شوند. همچنين از چندين سال پيش رسم بود که از برخي پردازنده هاي مخصوص دسک تاپ (PC )، بر روي لپ تاپ ها نيز استفاده مي شد که اين رويه در روزگار ما در حال فراموشي است. ضمن اينکه هر پردازنده اي را که از دو هسته پردازشي ( Core) تشکيل شده باشد، دو هسته اي ( Dual Core ) خطاب مي کنند. از اين رو اين اصطلاح Dual Core به نوعي اصطلاحي عام است که شامل مدل هاي دو هسته اي Intel,AMD و حتي VIA مي شود.
همانطور که گفتيم، شرکت Intel از دو نوع مختلف پردازنده دو هسته اي در لپ تاپ ها استفاده مي کند. در واقع Intel مثل هميشه زرنگي کرده و عنوان عامDual Core را به مدل Pentium چسبانده است. به بيان ديگر، اگر روي بدنه لپ تاپ،عنوان Intel Dual Core قيد شده بود، بدانيد که با يکي از مدل هاي Pentium Dual Core طرف هستيد. مدل هاي اين خانواده با T2130,T2080,T2060, همچنين T2330,T2310,T2410,T2390,T2370 ,T3400,T3200 نامگذاري شده اند.
البته تاکيد مي شود که موضوع اين نوشتار، دلالت بر ضعف اين پردازنده ها ندارد، اما بر اين موضوع تاکيد دارد که مواظب باشيد آنها را به جاي پردازنده هاي Core 2 Duo نخريد. همچنين قيمت لپ تاپ هايي که از اين خانواده پردازشي استفاده مي کنند، به طور معمول بين مدلهاي Celeron و Core 2 Duo قراردارد و استفاده از آنها به مراتب مطلوب تر از مدل هايي است که از شبه پردازنده هاي Celeron بهره مي برند.
همان طور که گفته شد، به غير از Intel، شرکت AMD نيز پردازنده دو هسته اي مخصوص لپ تاپ توليد مي کند که اگر روي برچسب بدنه لپ تاپ ها دقت کنيد، با دو نام Athlon 64 X2 و Turion64 X2 مواجه خواهيد شد. ساختار فني اين دو خانواده، مشابه مدل هاي فاخرAthlon64 X2 طرح ريزي شده است،با اين تفاوت که براي استفاده در لپ تاپ ها بهينه شده است. اين علامت X2 نشان دهنده استفاده از دو هسته پردازشي است و از چند ماه آينده مدل هاي جديد نيز وارد بازار خواهند شد که از عنوان Turion Ultra وAthlon استفاده خواهند کرد.
مدل هاي Turion64 X2 براي استفاده در لپ تاپ ها توصيه مي شوند و در قدرت و کارايي آنها شک نکنيد.
در عين حال قيمت لپ تاپ هايي که از محصولات AMD استفاده مي کنند، مناسب تر از محصولاتي است که از Intel بهره مي گيرند. در اين رابطه شرکت HP بهترين توليد کننده لپ تاپ بر پايه محصولات AMD است که با قدري زحمت مي توان برخي مدل هاي آن را در بازار داخلي پيدا کرد.
لطفاً يک برنامه براي سريعتر شدن بوت ويندوز معرفي کنيد.
برنامه MS Boot Vis يک برنامه کوچک و ساده و درعين حال بسيار مفيد است که توسط شرکت Microsoft ارائه شده و کار آن مديريت و سرعت دادن به فرآيند Boot در ويندوز XP است. لازم به ذکر است بسياري از کاربران از اين برنامه مفيد استفاده مي کنند و خيلي هم از آن راضي هستند. اين برنامه سرعت Boot را در حد توان سيستم بالا مي برد. اما اين برنامه يک مشکل بزرگ در سيستم ايجاد مي کند که اگر پيش گيري نشود، مي تواند خطرناک باشد.
در حقيقت بعد از اجراي اين برنامه، يک فايل با نام Trace.log در مسير زير ايجاد مي شود:
windows\system32\logfiles\wmi\Trace.log
که کارش ثبت کردن رد پاها يا به عبارتي اثرات برنامه ها و ... در هنگام Boot و ... است.
تا اينجا هيچ اشکالي به نظر نميرسد. اما مشکل بعد از گذشت مدت زماني از کار با اين برنامه کم کم ايجاد ميشود و خودش را نشان ميدهد.
اين فايل Log در ابتدا زياد جدي به نظر نميرسد، اما بعد از گذشت مدتي، حجم آن افزايش پيدا مي کند و در صورت بي توجهي ممکن است حتي به چندين گيگابايت هم برسد. البته بسياري از سيستم هاي حال حاضر ، داراي Hardهاي ظرفيت بالا هستند و شايد اين تغييرات در ابتدا زياد توجه کاربران را جلب نکند و بسياري از افراد نيز که ناگهان متوجه مي شوند حجم هارد ديسکشان کاهش پيدا کرده، گمان مي کنند که امکان دارد خودشان فضاي Virtual Memory را افزايش داده اند... به همين خاطر خيلي راحت از آن مي گذرند. اين فايل دائماً افزايش حجم پيدا مي کند تا جايي که ممکن است شما را مدام با خطاي کمبود فضا مواجه کند و شما هم به علت ندانستن موضوع، اقدام به پاک کردن نرم افزارهايتان و... مي کنيد و با اين کار باعث افزايش حجم بيشتر اين فايل مي شويد.
اما يک روش بسيار ساده براي پيشگيري از اين موضوع وجود دارد که با انجام آن به راحتي مي توانيد جلوي يک چنين مشکل بزرگي را بگيريد. براي اين کار مراحل زير را دنبال کنيد:
ابتدا برنامه MS Boot Vis را اجرا کرده و سپس اين قسمتهارا انتخاب کنيد:
Trace> Stop Tracing
ضمناً برنامه Boot Vis را نيز مي توانيد از اين نشاني دانلود کنيد:
http://www.softpedia.com/get/Tweak/System-Tweak/Boot Vis.shtml
اين برنامه بسيار مفيد است و من وجود آن را در هر سيستمي که از ويندوزXP استفاده مي کند، توصيه مي شود. ضمناً حتماً به توضيحاتي که براي اجراي برنامه در سايت Microsoft وجود دارد توجه کنيد و مخصوصاً به برنامه هاي Runtimeاي که براي اجرايBoot Vis نياز است. در غير اين صورت، برنامه در سيستم شما اجرا نميشود. اگر هم تاکنون از اين برنامه استفاده مي کرديد و گزينه Stop Tracing را نزده بوديد، اصلاً نگران نشده و به مسيري که در بالا گفته شد، برويد و فايل مورد نظر را پاک کنيد. ضمناً در خود دايرکتوري نصب برنامه نيز يک فايل وجود دارد، تحت عنوان Traceboo.bin که اين فايل را نيز مي توانيد پاک کنيد.
من يکي از طرفداران دائره المعارف ويکي پديا هستم و تاکنون خيلي از آن استفاده کرده ام. مي خواستم بدانم که چرا پروژه جست وجوي ويکيا شکست خورد؟
متأسفانه جست وجوي ويکيا که با هدف ايجاد موتور جست و جويي که با مشارکت گروهي اداره مي شود، از سوي " جيمي ولز" بنيانگذار ويکي پديا ايجاد شده بود، کنار گذاشته شد. ضمن اينکه بنيانگذار ويکي پديا،تصميم براي تعطيلي اين پروژه را در يک پست وبلاگي اعلام و عنوان کرد: جست و جوي ويکيا از موفقيتي که اميدوار بوديم برخوردار نشد و رکود و بحران اقتصادي جهاني، دليل تصميم براي حذف بودجه اين پروژه است. پروژه جست و جوي ويکيا براي نخستين بار در سال 2006 مطرح و سال گذشته راه اندازي شد. اين پروژه همانند دايره المعارف ويکي پديا، محتواي مورد مشارکت کاربران را مورد تاکيد داشت و به همه امکان مي داد نتايج جست و جو را رده بندي و فيلتر کنند. قرار بود اين پروژه برخلاف ويکي پديا از محل نمايش تبليغات درآمدزايي کند که متاسفانه به علت بحران اقتصادي و عدم توانايي در جذب آگهي اينترنتي توسط گردانندگان اين پروژه، شکست آن اعلام شد.
لطفاً کمي در مورد کارکرد هارد ديسک توضيح دهيد و همچنين مي خواهم بدانم اصطلاح NCQ در هارد ديسک ها يعني چه و چطور بايد در ويندوز از آن استفاده کرد؟
براي اينکه به اين موضوع بپردازيم،بهتر است تا مروري کوتاه داشته باشيم بر هارد ديسک. در حقيقت هارد ديسک ها، در کنار ساير قطعات الکترونيکي داخل يک کيس کامپيوتر، مکانيکي ترين قطعه موجود در کامپيوترها، به شمار مي آيند. اين موضوع باعث مي شود هارد ديسک ، سيستم را از پتانسيل کارايي واقعي آن دور کند. کندي هارد ديسک ها، تنها به هارد کامپيوتر محدود نمي شود و در وسايل الکترونيکي ديگر مثل پخش کننده هاي موسيقي که هارد ديسک دارند، نيز ردي از اين معضل ديده مي شود. توجه داشته باشيد که معماري و ساختار اصلي هارد ديسک ( حتي هارد ديسک هاي امروزي ) مربوط به سال 1956 مي شود.در اين سال IBM اولين هارد ديسک را با ظرفيت 5 مگابايت عرضه کرده که توسط 50 ديسک 24 اينچي فراهم مي شد. اين تکنولوژي در حال حاضر نيز به همين صورت استفاده مي شود. در حال حاضر يک هارد ديسک 400 گيگا بايتي ، داراي 5 ديسک 5/3 اينچي هر کدام با ظرفيت 80 گيگابايت است.
قابل ذکر است، با افزايش ظرفيت هارد ديسک ها، تنوع اطلاعات موجود روي آنها نيز افزايش مي يابد که باعث افزايش قابل توجه زمان دسترسي ( Access Time ) مي شود. در واقع منظور همان مدت زماني است که طول مي کشد تا هدهاي خواندن و نوشتن، اطلاعات را بر روي ديسک پيدا کنند که در هنگام اجراي نرم افزارها ، از اين تاخير با نام زمان Load شدن نرم افزار ياد مي شود. که بخش اصلي اين تاخير مربوط به هارد ديسک مي شود. هر هارد شامل چند ديسک مي شود و هر ديسک داراي چندين واحد ذخيره سازي اطلاعات است. شيار يا ( Track) يکي از اين واحدها است، که به شکل دايره، همانند شيارهاي صفحه گرامافون است. واحد بعدي، کلاستر ( Cluster ) است. خود کلاستر شامل يک يا چند سکتور يا قطاع ( Sector ) است. سکتورها کوچکترين واحد ذخيره سازي اطلاعات هستند که اطلاعات درون آن قرار مي گيرند. همچنين براي مديريت، ارتباط ميان سکتورها توسط فايل سيستم ( Fat32 يا NTFS ) بررسي و پيگيري مي شود. براي خواندن و نوشتن اطلاعات نيز از وسيله اي به نام هد استفاده مي شود. هدها روي يک بازوي محرک قرار دارند. براي چرخش ديسک ها نيز از يک وسيله دو کي شکل استفاده مي شود که باعث چرخش صفحه مي شود. هر چه سرعت چرخش بيشتر باشد، ديسک سريعتر عمليات ها را انجام مي دهد. واحد اين چرخش دور بر دقيقه يا RPM است.
به مجموع زمان جستجوي فايل و چرخش ديسک نيز زمان دسترسي مي گويند که برحسب ميلي ثانيه بيان مي شود. هنگامي که بسته هاي اطلاعاتي درخواستي از هارد، افزايش يابد، طبيعتاً مدت زمان دسترسي افزايش پيدا مي کند و براي کاربر محسوس خواهد بود. هارد براي پيدا کردن و خواندن چند بسته اطلاعاتي که در نقاط مختلف هارد هستند، حرکت هاي اضافي زيادي انجام مي دهد تا آن ها را پيدا کرده و بخواند.
در اينجاست که تکنولوژي NCQ يا" صف بندي ذاتي دستورات" براي حل اين مشکل ارائه شده است.اين تکنولوژي براي ديسک هاي سازگار با درگاه SATA در نظر گرفته شده است. به عبارتي هارد ديسک هاي بدون NCQ، دستورات را طبق ترتيبي که دريافت مي کنند اجرا مي کنند. درست مانند هنگامي که وارد يک فروشگاه شده ايد و طبق ليست، خريد خود را به ترتيب از قفسه ها برمي داريد. اين در حاليست که هارد ديسک هايي که NCQ و در واقع مجهز به فناوري NCQ مي باشند، دستورات را به ترتيب نزديکي آنها به محل فعلي هدهاي هارد ديسک، انجام مي دهند. مانند هنگامي که در فروشگاه، خريد خود را بر اساس ليست ، از اجناس نزديک تر به خودتان شروع کنيد.
البته براي استفاده از NCQ چندين پيش نياز وجود دارد. اولي پشتيباني هارد ديسک شما از NCQ و دومي پشتيباني کنترلگر ديسک از NCQ مي باشد. در نظر داشته باشيد، چنانچه اين قابليت در هارد ديسک باشد، بر روي آن ذکر خواهد شد. همچنين بعضي از مادربوردهايي که پورت SATA دارند، داراي قابليتي به نام AHCI هستند که اجازه مي دهد سيستم عامل از قابليت NCQ استفاده کند. توجه داشته باشيد که اين قابليت در ويندوز XP در نظر گرفته نشده است. بنابراين هنگام نصب ويندوز XP بايد درايورهاي AHCI را نصب کنيد. اما خوشبختانه ويندوز ويستا به طور کامل از اين قابليت پشتيباني مي کند و تنها کافي است حالت AHCI را در بايوس مادربورد فعال کنيد تا بتوانيد از فناوري NCQ استفاده کنيد.
مدتي پيش يکي از بايوس هاي سيستم به دلايلي از کار افتاد، ولي چون مادربرد من مجهز به تکنولوژي Dual BIOS بود، توسط راهنمايي يکي از دوستانم، مشکل برطرف شد. درمورد اين تکنولوژي که بسيار مورد توجه من قرار گرفته، توضيح دهيد.
در اين زمينه بايد گفت، تکنولوژي Dual BIOS يا همان بايوس دو گانه، يک تکنولوژي بسيار با سابقه است که از سال ها پيش، به ويژه در مادربردهاي شرکت گيگابايت که سردمدار اين فناوري بوده است، حضور داشته. اين تکنولوژي سعي مي کند با ارائه راه حلي بسيار ساده، جلوي حوادثي را که در رابطه با صدمات بايوس مي تواند باعث بروز دردسر شود، بگيرد. حوادثي مانند شوک ناگهاني الکتريکي، صدمات ناشي از ويروس هايي که هدف آنها تخريب بايوس است و...
اما تکنيک کار بسيار ساده است: « استفاده از نسخه پشتيبان». در واقع همانطور که از داده هاي خود نسخه پشتيبان تهيه مي کنيد. مي توانيد از بايوس مادربرد خود نيز نسخه پشتيبان تهيه کنيد. اما اشکال کار اينجاست که اگر نسخه پشتيبان بر روي ديسک سخت و ساير ابزارهاي ذخيره سازي قرار گيرد، در صورت بروز اشکال در بايوس، به دليل اينکه سيستم بوت نخواهد شد، دستيابي به داده هاي آن غيرممکن خواهد بود. پس تنها راه حلي که باقي مي ماند، استفاده از يک چيپ بايوس است که حاوي ميان افزار مورد نظر بوده و در کنار چيپ اصلي بايوس قرار گرفته باشد. اين دقيقاً همان روشي است که سازندگان مادربردي مانند گيگابايت در تکنولوژي Dual BIOS از آن استفاده کرده اند. مادربردهايي که از تکنولوژي Dual BIOS استفاده مي کنند داراي دو چيپ فيزيکي هستند که هر دو شامل فايل ميان افزار BIOS است. يکي از اين چيپ ها به عنوان نسخه اصلي و ديگري به عنوان نسخه پشتيبان شناخته مي شود. نسخه اصلي همان چيپي است که هميشه و در زمان راه اندازي سيستم مورد استفاده قرار مي گيرد. بنابراين در صورتي که اين چيپ به هر دليلي با مشکل مواجه شود، مادربرد به صورت خودکار ايراد را تشخيص داده و مادربرد را با استفاده از نسخه پشتيبان، بوت ( راه اندازي ) مي کند. به عبارتي در ابتداي فرآيند بوت، سيستم همواره سعي خواهد کرد تا بايوس اصلي را بازيابي کند. اما در صورتي که صدمه وارده به بايوس اصلي به صورت نرم افزاري باشد، اين کار به سادگي و با سرعت انجام شده و سيستم پس از راه اندازي مجدد،با استفاده از بايوس اصلي بوت خواهد شد.
اما اگر صدمه وارده به بايوس اصلي به شکل سخت افزاري باشد، آنگاه سيستم با استفاده از بايوس کمکي، بوت شده و به شما اعلام خواهد کرد براي تعمير بايوس اصلي اقدام کنيد. البته در اين حالت نيز همچنان قادر خواهيد بود از سيستم خود به شکل طبيعي استفاده کنيد و هر وقت که توانستيد مادربرد خود را براي تعمير به مرکز خدمات پس از فروش ببريد.
همانطور که اشاره شد، تمام فرآيند توضيح داده شده در بالا به صورت خودکار انجام پذيرفته و شما نياز به دخالت در هيچ يک از مراحل آن نداريد. بدين ترتيب با وقوع هر حادثه اي که ممکن است يک مادربرد تک بايوس را به طور کامل از کار بيندازد، مادربرد داراي اين فناوري مفيد، با سرعت و سهولتي باور نکردني خود را تعمير کرده و به کار خود ادامه خواهد داد.
منبع:دانش و کامپيوتر،شماره 87
/خ
از آنجايي که اين سؤال از سوي کاربران زيادي و به طور مکرر مطرح شده است، به طور مختصر توضيح مي دهيم که YahooPops چيست و چه کاربردي دارد؟ همان طور که مي دانيد، ياهو سرويس هاي pop3 ايميل هاي خود را برخلاف جي ميل وهات ميل ؛ براي استفاده کنندگان رايگان غيرفعال کرده و براي استفاده از اين سرويس بايد پول پرداخت، ولي اين به اين معني نيست که شما نمي توانيد از اين سرويس به صورت رايگان استفاده کنيد. زيرا شما با استفاده از نرم افزار YahooPops به آساني قادر به دريافت و فرستادن نامه هاي خود به وسيله Outlook و ديگر نرم افزارهاي مديريت ايميل هستيد. در زير به شرح طريقه دريافت ايميل هاي Yahoo به وسيله Outlook و Outlookexpress مي پردازيم.
لازم است ابتدا برنامه YahooPops را از نشاني YahooPops.sourceforge.net به حجم حدود 2 مگابايت دانلود کنيد و آن را نصب کنيد. سپس به سراغ اوت لوک اکسپرس رفته و تنظيمات را انجام دهيد:
از منوي Tools گزينه account را انتخاب کنيد. سپس بر روي دکمه add کليک کرده و گزينه Mail را انتخاب کنيد. حال نام خود را وارد کنيد و کليد next را بزنيد. سپس آدرس ايميل خود را وارد کنيد و کليد next را بزنيد.
گزينه My incoming mail server is a را روي pop3 قرار داده و در قسمت incoming POP3 عبارت localhost را وارد کنيد. در قسمت Outgoing (SMTP نيز عبارت localhost وارد کنيد و next را بزنيد. در قسمت account name نيز نام کاربري خود را وارد کنيد. اکنون در قسمت password کلمه عبور خود را وارد کنيد و کليد next را بزنيد و سپس کليد finish را بزنيد.
سپس روي account جديد ( localhost) کليک کنيد و گزينه properties را انتخاب کنيد.برگه servers را انتخاب کنيد و گزينه My server requries authentication را تيک بزنيد. در برگه advanced نيز، گزينه server Timeouts را به 5 minutes تغيير دهيد. ضمناً اگر گزينه Leave a copy of messages on server را تيک بزنيد، نامه ها پس از download از روي سرور، پاک نمي شوند.
تنظيمات لازم براي دريافت نامه هاي yahoo توسط Outlook:
از منوي Tools گزينه Email account را انتخاب کنيد. گزينه Add a new email account را انتخاب کنيد و کليد next را بزنيد. سپس server Type را روي pop3 قرار دهيد و کليد next را بزنيد. در قسمت Your name نامي را که دوست داريد گيرنده نامه شما هنگام دريافت نامه ببيند، بنويسيد. در قسمت user name و email address ايميل خود را به صورت کامل وارد کنيد. در قسمت password نيز کلمه عبور ايميل خود را بنويسيد. اکنون در قسمت incoming POP3 عبارت localhost را وارد کنيد. در قسمت Outgoing(SMTP نيز عبارت localhost وارد کنيد و next را بزنيد.
سپس روي دکمه More settings کليک کنيد و برگه advanced را انتخاب کنيد. گزينه server Timeout را به 10 minutes تغيير دهيد و سپس برگه servers را انتخاب کنيد و گزينه My server requries authentication را تيک بزنيد. حال گزينه Log on using را تيک زده و ايميل و کلمه عبور خود را وارد کنيد. براي بستن پنجره More settings روي دکمه ok کليک کنيد. در آخر روي دکمه next کليک کنيد و سپس finish را بزنيد.
لطفاً در صورت امکان افزونه اي براي مرورگر فايرفاکس جهت دانلود راحت و ساده از سايت Rapidshare معرفي کنيد. زيرا دانلود از اين سايت همواره مشکلات خاص خود را دارد.
حق با شماست. دانلود از سايت رپيدشير در حالت رايگان، يک مشکل واقعي است. البته خوشبختانه راه هاي زيادي براي بارگذاري اتوماتيک از سايت رپيدشير( Rapidshare) وجود دارد. مثلاً در صورتيکه شما يک وب سايت داريد يا به سروري دسترسي داريد که پهناي باند زيادي دارد، مي توانيد اسکريپت Rapidleech را روي سرورتان نصب کنيد. با اين کار فايل ها از سرور رپيدشير در کمترين زمان ممکن به سرور شما انتقال مي يابند و آنگاه مي توانيد به صورت مستقيم فايل ها را از سرور خودتان بارگذاري نماييد.
اکنون روش هايي را به شما نشان مي دهيم که بتوانيد به عنوان يک کاربر مجاني و با کمک مرورگر Firefox ، عمليات بارگذاري اتوماتيک را از سايت رپيدشير انجام دهيد. با اين روش شما تنها کافيست لينک فايل هاي خود را که آدرس رپيدشير دارند را به مرورگر Firefox خود وارد کنيد.
روش اول: استفاده از افزونه اي به نام SkipScreen. اين افزونه رايگان است و به شما اجازه مي دهد از تمامي مراحل کليک و انتظار سايت هايي نظير Rapidshare,Zshare,MegaUpload و Sharebee را به صورت اتوماتيک گذر کنيد. اين افزونه سبب خواهد شد تا پروسه و عمليات بارگذاري شما دقيقاً پس از کليک روي لينک مورد نظر آغاز گردد. پس از نصب SkipScreen تمام کاري که شما لازم است انجام دهيد، اين است که تمامي لينک هاي رپيدشير را در برگه جديدي در مرورگر باز نماييد. پس از کار با SkipScreen متوجه خواهيد شد که در صورت کليک بر روي چندين لينک ، اين افزونه تلاش مي کند که همه لينک ها را بارگذاري نمايد، اما تنها يک لينک دانلود مي شود و بقيه لينک ها در صف انتظار مي مانند. اين در حاليست که به محض اينکه بارگذاري اولين لينک پايان يافت ، SkipScreen بارگذاري لينک بعدي در صف مانده را به صورت اتوماتيک شروع مي کند.
روش دوم: استفاده از اسکريپتي از افزونه Greasemonkey به نام Rapidshare Auto Wait است. البته اين اسکريپت تنها براي سايت Rapidshare قابل استفاده است. پس از اينکه از نصب افزونه Greasemonkey روي مرورگر خود مطمئن شديد، اسکريپت Rapidshare Auto Wait را نصب کنيد.اين اسکريپت نيز سبب مي شود تا فايل هاي شما به صورت اتوماتيک بارگذاري شوند. اين اسکريپت يک قابليت اضافه نيز دارد و آن مخفي کردن تبليغات سايت Rapidshare است.
البته تأکيد مي شود هر دو روش توضيح داده شده در بالا، سبب نخواهند شد که شمارشگر زماني صفحات اين سايت هاي اشتراک گذاري فايل از بين بروند، بلکه نياز به اينکه شما روبروي کامپيوتر بنشينيد و مدام روي دکمه هاي next و Download کليک کنيد را از بين مي برد. ضمناً تجربه نشان داده که در صورتي که هدف، صرفاً بارگذاري از سايت Rapidshare باشد، اسکريپت Rapidshare Auto Wait بهتر از افزونه SkipScreen کار مي کند. دليل آن هم اين است، که درصورتي که شما از بارگذاري لينک اول منصرف شويد، اسکريپت Rapidshare Auto Wait به صورت اتوماتيک، بارگذاري لينک دوم را شروع مي کند و آنقدر به فعاليت خود ادامه مي دهد که تمامي بارگذاري شوند. در صورتيکه SkipScreen از اين قابليت برخوردار نيست. همچنين توصيه مي شود، بهتر است که Firefox خود را به گونه اي تنظيم نماييد که در هنگام بارگذاري، مرورگر به صورت اتوماتيک شروع به ذخيره سازي فايل ها نمايد.
لطفاً توضيح دهيد که در دوربين هاي ديجيتال، چرا هميشه مگاپيکسل بيشتر، بهتر نيست؟
در پاسخ به شما دوست گرامي، لازم به توضيح است، چگونگي کار دوربين ديجيتال اينگونه است که نور را بر روي سنسوري مي تاباند و سنسور نور را تبديل به بارهاي الکتريکي مي کند. ضمن اينکه بسته به دوربيني که استفاده مي کنيد، نور به روش هاي مختلفي بر روي سنسور تابانده مي شود. در حقيقت دوربينهاي SLR با استفاده از يک سيستم پيچيده لنز و آينه، نور را مي چرخانند، ولي دوربين هاي کامپکت از لحاظ مکانيکي بسيار ساده ترند. اما در قلب هر دوي آنها، يک سنسور اصلي با کارايي همانند به کار رفته است. اين سنسور همان جايي است که دعواي مگاپيکسل آغاز مي شود. هنگامي که شما دکمه شاتر دوربين را فشار مي دهيد،سنسور(همانند فيلم در دوربين هاي قديمي)، تحت تأثير نور ورودي از دريچه دوربين قرار مي گيرد و ميزان اين تابش هم بسته به مدت زمان نوردهي است که انتخاب کرده ايد. ساده ترين تشبيهي که مي توان در مورد سنسور دوربين هاي ديجيتال به کار برد، اين است که آن را به مجموعه منظمي از سطل ها تشبيه کرد که آب باران را جمع آوري مي کنند.سنسور هم مجموعه منظمي از پيکسل ها است که فوتون هاي نور را جمع آوري مي کنند و کيفيتش هم بستگي به اين دارد که چه ميزان از فوتون هاي جمع آوري شده، به بار الکتريکي تبديل شوند. ذکر اين نکته لازم است که سنسورهاي دوربين عکاسي به دو دسته اصلي CCD و CMOS تقسيم بندي مي شود. به طور کلي، هر چه تعداد پيکسل هاي قرار گرفته در سنسور بيشتر باشند ، عکس هاي آن کيفيت و رزولوشن بالاتري خواهند داشت. ضمن اينکه هر مگاپيکسل عبارت از يک ميليون پيکسل است و يک عکس 12 مگاپيکسلي کيفيت و رزولوشني به ميزان 12 ميليون پيکسل دارد. کيفيت بسيار بالايي به نظر مي آيد، البته تا وقتي که با تصاوير گيگاپيکسلي آشنا نشده باشيد!
براي مقايسه بهتر است که بدانيد کيفيت تصوير يک مانيتور 30 اينچي با رزولوشن 2560x 1600 تنها کمي بيشتر از 4 مگاپيکسل است، و حتي بهترين ويدئوي HD هم تنها 2 مگاپيکسل کيفيت دارد، اين در حاليست که اندازه تلويزيون در اين زمينه تأثيري ندارد.
همچنين امروزه بسياري از دوربين هاي کامپک در رده 250 دلاري که توسط شرکت هايي مانند نيکون و کانن توليد مي شوند، کيفيتي بين 10 تا 12 مگاپيکسل دارند و البته در حال حاضر تلفن هاي همراهي هم وجود دارند که مجهز به دوربيني 12 مگاپيکسلي هستند! اما ميان عکس هايي که با اين دو نوع دوربين مي گيريد، از لحاظ کيفيت، اختلاف ها و تفاوت هاي مشهودي وجود دارد که مهمترين تفاوت، به اندازه سنسور و تعداد پيکسل هاي آن برمي گردد. به عبارتي در يک دوربين DSLR نسبت به تلفن همراه، سنسور بسيار بزرگتري مي توان قرار داد و اين نه تنها به اين معني است که شما تعداد پيکسل بيشتري را مي توانيد روي اين سنسور جاي دهيد،بلکه نکته مهمتر و اساسي در پاسخ به سوال شما اين است که مي توانيد پيکسل هاي بسيار بزرگتري را هم داشته باشيد. در واقع تصور کنيد که سطل هاي بزرگتري براي جمع کردن آب باران داشته باشيد.
چگونه مي توان صفحه مربوط به نمايش پيام هاي هشداردهنده امنيتي فايروال ويندوز را غيرفعال نمود؟ ضمنا در مورد فايروال کمي توضيح دهيد.
حق با شماست. فايروال ويندوز XP چيز چندان دندانگيري نيست. ضمن اينکه به طور مکرر پيغام هاي آزاردهنده و مزاحمي را نيز، به نمايش مي گذارد که اغلب اوقات تمرکز کاربر را از بين برده و سبب نارضايتي کاربران مي شود. در حقيقت در صورتي که فايروال ويندوز را اجرا نکرده باشيد و مرکز امنيت ويندوز(WSC) قادر به تشخيص فايروال استفاده شده بر روي سيستم شما نباشد، شما همواره يک پيام هشداردهنده امنيتي فايروال را مشاهده خواهيد کرد. براي غيرفعال نمودن اين چنين پيام هايي، مي توان مراحل زير را انجام داد: وارد کنترل پنل ويندوز خود شويد. سپس بر روي آيکون Security Center کليک کنيد مضاعف نماييد تا پنجره مربوط به آن باز شود. اکنون در قسمت سمت چپ و در بخش Resourses بر روي گزينه Change the way Security Center alerts me کليک نماييد.سپس در پنجره گشوده شده سه گزينه را مشاهده مي نماييد که لازم است هر سه گزينه را غير فعال نماييد(تيک کنار آنها را برداريد). سپس OK نموده و از کليه پنجره هاي گشوده شده خارج شويد. بدين ترتيب ديگر هرگز در هنگام راه اندازي ويندوز و يا در کليه مراحل کار با سيستم عامل،شاهد نمايش اينگونه پيام هاي هشدار و تذکر و خطا نخواهيد بود و در واقع به اين ترتيب، مرکز امنيت ويندوز،وضعيت فايروال را مانيتور نخواهد کرد.
البته بديهي است که براي استفاده ايمن از اينترنت، بايد اقدامات متعددي را انجام داد و قطعا استفاده از فايروال، يکي از اقدامات اوليه و در عين حال بسيار مهم در اين زمينه است. بي شک يک سيستم کامپيوتري امروزي، بدون وجود يک فايروال، در مقابل مجموعه اي گسترده از برنامه هاي مخرب آسيب پذير است و در برخي موارد صرفا پس از گذشت چندين دقيقه از اتصال به اينترنت، آلوده خواهد شد(به ويژه در زمان هايي که به سايت هاي غير معتبر سر مي زنيد و يا در حال چت کردن مي باشيد.) ضمن اينکه با استفاده از يک فايروال ، ضريب مقاومت و ايمني کاربران در مقابل انواع حملات افزايش مي يابد. در اين رابطه، ما نصب نسخه اي از فايروال قدرتمند Zonalarm(نسخه Pro و ورژن 7 به بالا و يا نسخه اي از فايروال McAfee (نسخه 8/5 به بالا) را توصيه مي کنيم که هريک از اين دو فايروال با کمترين ميزان مزاحمت و با حداکثر کارايي، مي توانند کامپيوتر شما را در برابر انواع و اقسام نفوذها و تهاجمات، تا حد قابل توجهي بيمه کنند.
آيا لپ تاپ هايي با عنوان Dual Core در بازار موجود است؟ در مورد نام اختصاري آنها راهنمايي بفرمائيد.
به عرض مي رسد پردازنده هاي کنوني و در دسترس بازار که بر روي PCها و انواع لپ تاپ نصب مي شوند، از يک هسته تا چهار هسته را شامل مي شوند. البته بين مدل هايي که در لپ تاپ ها مورد استفاده قرار دارد، با مدل هايي که به طور اختصاصي در دسک تاپها مورد بهره برداري واقع مي شود، تفاوت هايي وجود دارد که اصلي ترين آن به ميزان مصرف انرژي مربوط مي شود. در حقيقت پردازنده هاي مخصوص لپ تاپ، يا تک هسته اي هستند يا دو هسته اي و مدل هاي سه هسته اي و چهار هسته اي در اين وادي، يافت نمي شوند. همچنين از چندين سال پيش رسم بود که از برخي پردازنده هاي مخصوص دسک تاپ (PC )، بر روي لپ تاپ ها نيز استفاده مي شد که اين رويه در روزگار ما در حال فراموشي است. ضمن اينکه هر پردازنده اي را که از دو هسته پردازشي ( Core) تشکيل شده باشد، دو هسته اي ( Dual Core ) خطاب مي کنند. از اين رو اين اصطلاح Dual Core به نوعي اصطلاحي عام است که شامل مدل هاي دو هسته اي Intel,AMD و حتي VIA مي شود.
همانطور که گفتيم، شرکت Intel از دو نوع مختلف پردازنده دو هسته اي در لپ تاپ ها استفاده مي کند. در واقع Intel مثل هميشه زرنگي کرده و عنوان عامDual Core را به مدل Pentium چسبانده است. به بيان ديگر، اگر روي بدنه لپ تاپ،عنوان Intel Dual Core قيد شده بود، بدانيد که با يکي از مدل هاي Pentium Dual Core طرف هستيد. مدل هاي اين خانواده با T2130,T2080,T2060, همچنين T2330,T2310,T2410,T2390,T2370 ,T3400,T3200 نامگذاري شده اند.
البته تاکيد مي شود که موضوع اين نوشتار، دلالت بر ضعف اين پردازنده ها ندارد، اما بر اين موضوع تاکيد دارد که مواظب باشيد آنها را به جاي پردازنده هاي Core 2 Duo نخريد. همچنين قيمت لپ تاپ هايي که از اين خانواده پردازشي استفاده مي کنند، به طور معمول بين مدلهاي Celeron و Core 2 Duo قراردارد و استفاده از آنها به مراتب مطلوب تر از مدل هايي است که از شبه پردازنده هاي Celeron بهره مي برند.
همان طور که گفته شد، به غير از Intel، شرکت AMD نيز پردازنده دو هسته اي مخصوص لپ تاپ توليد مي کند که اگر روي برچسب بدنه لپ تاپ ها دقت کنيد، با دو نام Athlon 64 X2 و Turion64 X2 مواجه خواهيد شد. ساختار فني اين دو خانواده، مشابه مدل هاي فاخرAthlon64 X2 طرح ريزي شده است،با اين تفاوت که براي استفاده در لپ تاپ ها بهينه شده است. اين علامت X2 نشان دهنده استفاده از دو هسته پردازشي است و از چند ماه آينده مدل هاي جديد نيز وارد بازار خواهند شد که از عنوان Turion Ultra وAthlon استفاده خواهند کرد.
مدل هاي Turion64 X2 براي استفاده در لپ تاپ ها توصيه مي شوند و در قدرت و کارايي آنها شک نکنيد.
در عين حال قيمت لپ تاپ هايي که از محصولات AMD استفاده مي کنند، مناسب تر از محصولاتي است که از Intel بهره مي گيرند. در اين رابطه شرکت HP بهترين توليد کننده لپ تاپ بر پايه محصولات AMD است که با قدري زحمت مي توان برخي مدل هاي آن را در بازار داخلي پيدا کرد.
لطفاً يک برنامه براي سريعتر شدن بوت ويندوز معرفي کنيد.
برنامه MS Boot Vis يک برنامه کوچک و ساده و درعين حال بسيار مفيد است که توسط شرکت Microsoft ارائه شده و کار آن مديريت و سرعت دادن به فرآيند Boot در ويندوز XP است. لازم به ذکر است بسياري از کاربران از اين برنامه مفيد استفاده مي کنند و خيلي هم از آن راضي هستند. اين برنامه سرعت Boot را در حد توان سيستم بالا مي برد. اما اين برنامه يک مشکل بزرگ در سيستم ايجاد مي کند که اگر پيش گيري نشود، مي تواند خطرناک باشد.
در حقيقت بعد از اجراي اين برنامه، يک فايل با نام Trace.log در مسير زير ايجاد مي شود:
windows\system32\logfiles\wmi\Trace.log
که کارش ثبت کردن رد پاها يا به عبارتي اثرات برنامه ها و ... در هنگام Boot و ... است.
تا اينجا هيچ اشکالي به نظر نميرسد. اما مشکل بعد از گذشت مدت زماني از کار با اين برنامه کم کم ايجاد ميشود و خودش را نشان ميدهد.
اين فايل Log در ابتدا زياد جدي به نظر نميرسد، اما بعد از گذشت مدتي، حجم آن افزايش پيدا مي کند و در صورت بي توجهي ممکن است حتي به چندين گيگابايت هم برسد. البته بسياري از سيستم هاي حال حاضر ، داراي Hardهاي ظرفيت بالا هستند و شايد اين تغييرات در ابتدا زياد توجه کاربران را جلب نکند و بسياري از افراد نيز که ناگهان متوجه مي شوند حجم هارد ديسکشان کاهش پيدا کرده، گمان مي کنند که امکان دارد خودشان فضاي Virtual Memory را افزايش داده اند... به همين خاطر خيلي راحت از آن مي گذرند. اين فايل دائماً افزايش حجم پيدا مي کند تا جايي که ممکن است شما را مدام با خطاي کمبود فضا مواجه کند و شما هم به علت ندانستن موضوع، اقدام به پاک کردن نرم افزارهايتان و... مي کنيد و با اين کار باعث افزايش حجم بيشتر اين فايل مي شويد.
اما يک روش بسيار ساده براي پيشگيري از اين موضوع وجود دارد که با انجام آن به راحتي مي توانيد جلوي يک چنين مشکل بزرگي را بگيريد. براي اين کار مراحل زير را دنبال کنيد:
ابتدا برنامه MS Boot Vis را اجرا کرده و سپس اين قسمتهارا انتخاب کنيد:
Trace> Stop Tracing
ضمناً برنامه Boot Vis را نيز مي توانيد از اين نشاني دانلود کنيد:
http://www.softpedia.com/get/Tweak/System-Tweak/Boot Vis.shtml
اين برنامه بسيار مفيد است و من وجود آن را در هر سيستمي که از ويندوزXP استفاده مي کند، توصيه مي شود. ضمناً حتماً به توضيحاتي که براي اجراي برنامه در سايت Microsoft وجود دارد توجه کنيد و مخصوصاً به برنامه هاي Runtimeاي که براي اجرايBoot Vis نياز است. در غير اين صورت، برنامه در سيستم شما اجرا نميشود. اگر هم تاکنون از اين برنامه استفاده مي کرديد و گزينه Stop Tracing را نزده بوديد، اصلاً نگران نشده و به مسيري که در بالا گفته شد، برويد و فايل مورد نظر را پاک کنيد. ضمناً در خود دايرکتوري نصب برنامه نيز يک فايل وجود دارد، تحت عنوان Traceboo.bin که اين فايل را نيز مي توانيد پاک کنيد.
من يکي از طرفداران دائره المعارف ويکي پديا هستم و تاکنون خيلي از آن استفاده کرده ام. مي خواستم بدانم که چرا پروژه جست وجوي ويکيا شکست خورد؟
متأسفانه جست وجوي ويکيا که با هدف ايجاد موتور جست و جويي که با مشارکت گروهي اداره مي شود، از سوي " جيمي ولز" بنيانگذار ويکي پديا ايجاد شده بود، کنار گذاشته شد. ضمن اينکه بنيانگذار ويکي پديا،تصميم براي تعطيلي اين پروژه را در يک پست وبلاگي اعلام و عنوان کرد: جست و جوي ويکيا از موفقيتي که اميدوار بوديم برخوردار نشد و رکود و بحران اقتصادي جهاني، دليل تصميم براي حذف بودجه اين پروژه است. پروژه جست و جوي ويکيا براي نخستين بار در سال 2006 مطرح و سال گذشته راه اندازي شد. اين پروژه همانند دايره المعارف ويکي پديا، محتواي مورد مشارکت کاربران را مورد تاکيد داشت و به همه امکان مي داد نتايج جست و جو را رده بندي و فيلتر کنند. قرار بود اين پروژه برخلاف ويکي پديا از محل نمايش تبليغات درآمدزايي کند که متاسفانه به علت بحران اقتصادي و عدم توانايي در جذب آگهي اينترنتي توسط گردانندگان اين پروژه، شکست آن اعلام شد.
لطفاً کمي در مورد کارکرد هارد ديسک توضيح دهيد و همچنين مي خواهم بدانم اصطلاح NCQ در هارد ديسک ها يعني چه و چطور بايد در ويندوز از آن استفاده کرد؟
براي اينکه به اين موضوع بپردازيم،بهتر است تا مروري کوتاه داشته باشيم بر هارد ديسک. در حقيقت هارد ديسک ها، در کنار ساير قطعات الکترونيکي داخل يک کيس کامپيوتر، مکانيکي ترين قطعه موجود در کامپيوترها، به شمار مي آيند. اين موضوع باعث مي شود هارد ديسک ، سيستم را از پتانسيل کارايي واقعي آن دور کند. کندي هارد ديسک ها، تنها به هارد کامپيوتر محدود نمي شود و در وسايل الکترونيکي ديگر مثل پخش کننده هاي موسيقي که هارد ديسک دارند، نيز ردي از اين معضل ديده مي شود. توجه داشته باشيد که معماري و ساختار اصلي هارد ديسک ( حتي هارد ديسک هاي امروزي ) مربوط به سال 1956 مي شود.در اين سال IBM اولين هارد ديسک را با ظرفيت 5 مگابايت عرضه کرده که توسط 50 ديسک 24 اينچي فراهم مي شد. اين تکنولوژي در حال حاضر نيز به همين صورت استفاده مي شود. در حال حاضر يک هارد ديسک 400 گيگا بايتي ، داراي 5 ديسک 5/3 اينچي هر کدام با ظرفيت 80 گيگابايت است.
قابل ذکر است، با افزايش ظرفيت هارد ديسک ها، تنوع اطلاعات موجود روي آنها نيز افزايش مي يابد که باعث افزايش قابل توجه زمان دسترسي ( Access Time ) مي شود. در واقع منظور همان مدت زماني است که طول مي کشد تا هدهاي خواندن و نوشتن، اطلاعات را بر روي ديسک پيدا کنند که در هنگام اجراي نرم افزارها ، از اين تاخير با نام زمان Load شدن نرم افزار ياد مي شود. که بخش اصلي اين تاخير مربوط به هارد ديسک مي شود. هر هارد شامل چند ديسک مي شود و هر ديسک داراي چندين واحد ذخيره سازي اطلاعات است. شيار يا ( Track) يکي از اين واحدها است، که به شکل دايره، همانند شيارهاي صفحه گرامافون است. واحد بعدي، کلاستر ( Cluster ) است. خود کلاستر شامل يک يا چند سکتور يا قطاع ( Sector ) است. سکتورها کوچکترين واحد ذخيره سازي اطلاعات هستند که اطلاعات درون آن قرار مي گيرند. همچنين براي مديريت، ارتباط ميان سکتورها توسط فايل سيستم ( Fat32 يا NTFS ) بررسي و پيگيري مي شود. براي خواندن و نوشتن اطلاعات نيز از وسيله اي به نام هد استفاده مي شود. هدها روي يک بازوي محرک قرار دارند. براي چرخش ديسک ها نيز از يک وسيله دو کي شکل استفاده مي شود که باعث چرخش صفحه مي شود. هر چه سرعت چرخش بيشتر باشد، ديسک سريعتر عمليات ها را انجام مي دهد. واحد اين چرخش دور بر دقيقه يا RPM است.
به مجموع زمان جستجوي فايل و چرخش ديسک نيز زمان دسترسي مي گويند که برحسب ميلي ثانيه بيان مي شود. هنگامي که بسته هاي اطلاعاتي درخواستي از هارد، افزايش يابد، طبيعتاً مدت زمان دسترسي افزايش پيدا مي کند و براي کاربر محسوس خواهد بود. هارد براي پيدا کردن و خواندن چند بسته اطلاعاتي که در نقاط مختلف هارد هستند، حرکت هاي اضافي زيادي انجام مي دهد تا آن ها را پيدا کرده و بخواند.
در اينجاست که تکنولوژي NCQ يا" صف بندي ذاتي دستورات" براي حل اين مشکل ارائه شده است.اين تکنولوژي براي ديسک هاي سازگار با درگاه SATA در نظر گرفته شده است. به عبارتي هارد ديسک هاي بدون NCQ، دستورات را طبق ترتيبي که دريافت مي کنند اجرا مي کنند. درست مانند هنگامي که وارد يک فروشگاه شده ايد و طبق ليست، خريد خود را به ترتيب از قفسه ها برمي داريد. اين در حاليست که هارد ديسک هايي که NCQ و در واقع مجهز به فناوري NCQ مي باشند، دستورات را به ترتيب نزديکي آنها به محل فعلي هدهاي هارد ديسک، انجام مي دهند. مانند هنگامي که در فروشگاه، خريد خود را بر اساس ليست ، از اجناس نزديک تر به خودتان شروع کنيد.
البته براي استفاده از NCQ چندين پيش نياز وجود دارد. اولي پشتيباني هارد ديسک شما از NCQ و دومي پشتيباني کنترلگر ديسک از NCQ مي باشد. در نظر داشته باشيد، چنانچه اين قابليت در هارد ديسک باشد، بر روي آن ذکر خواهد شد. همچنين بعضي از مادربوردهايي که پورت SATA دارند، داراي قابليتي به نام AHCI هستند که اجازه مي دهد سيستم عامل از قابليت NCQ استفاده کند. توجه داشته باشيد که اين قابليت در ويندوز XP در نظر گرفته نشده است. بنابراين هنگام نصب ويندوز XP بايد درايورهاي AHCI را نصب کنيد. اما خوشبختانه ويندوز ويستا به طور کامل از اين قابليت پشتيباني مي کند و تنها کافي است حالت AHCI را در بايوس مادربورد فعال کنيد تا بتوانيد از فناوري NCQ استفاده کنيد.
مدتي پيش يکي از بايوس هاي سيستم به دلايلي از کار افتاد، ولي چون مادربرد من مجهز به تکنولوژي Dual BIOS بود، توسط راهنمايي يکي از دوستانم، مشکل برطرف شد. درمورد اين تکنولوژي که بسيار مورد توجه من قرار گرفته، توضيح دهيد.
در اين زمينه بايد گفت، تکنولوژي Dual BIOS يا همان بايوس دو گانه، يک تکنولوژي بسيار با سابقه است که از سال ها پيش، به ويژه در مادربردهاي شرکت گيگابايت که سردمدار اين فناوري بوده است، حضور داشته. اين تکنولوژي سعي مي کند با ارائه راه حلي بسيار ساده، جلوي حوادثي را که در رابطه با صدمات بايوس مي تواند باعث بروز دردسر شود، بگيرد. حوادثي مانند شوک ناگهاني الکتريکي، صدمات ناشي از ويروس هايي که هدف آنها تخريب بايوس است و...
اما تکنيک کار بسيار ساده است: « استفاده از نسخه پشتيبان». در واقع همانطور که از داده هاي خود نسخه پشتيبان تهيه مي کنيد. مي توانيد از بايوس مادربرد خود نيز نسخه پشتيبان تهيه کنيد. اما اشکال کار اينجاست که اگر نسخه پشتيبان بر روي ديسک سخت و ساير ابزارهاي ذخيره سازي قرار گيرد، در صورت بروز اشکال در بايوس، به دليل اينکه سيستم بوت نخواهد شد، دستيابي به داده هاي آن غيرممکن خواهد بود. پس تنها راه حلي که باقي مي ماند، استفاده از يک چيپ بايوس است که حاوي ميان افزار مورد نظر بوده و در کنار چيپ اصلي بايوس قرار گرفته باشد. اين دقيقاً همان روشي است که سازندگان مادربردي مانند گيگابايت در تکنولوژي Dual BIOS از آن استفاده کرده اند. مادربردهايي که از تکنولوژي Dual BIOS استفاده مي کنند داراي دو چيپ فيزيکي هستند که هر دو شامل فايل ميان افزار BIOS است. يکي از اين چيپ ها به عنوان نسخه اصلي و ديگري به عنوان نسخه پشتيبان شناخته مي شود. نسخه اصلي همان چيپي است که هميشه و در زمان راه اندازي سيستم مورد استفاده قرار مي گيرد. بنابراين در صورتي که اين چيپ به هر دليلي با مشکل مواجه شود، مادربرد به صورت خودکار ايراد را تشخيص داده و مادربرد را با استفاده از نسخه پشتيبان، بوت ( راه اندازي ) مي کند. به عبارتي در ابتداي فرآيند بوت، سيستم همواره سعي خواهد کرد تا بايوس اصلي را بازيابي کند. اما در صورتي که صدمه وارده به بايوس اصلي به صورت نرم افزاري باشد، اين کار به سادگي و با سرعت انجام شده و سيستم پس از راه اندازي مجدد،با استفاده از بايوس اصلي بوت خواهد شد.
اما اگر صدمه وارده به بايوس اصلي به شکل سخت افزاري باشد، آنگاه سيستم با استفاده از بايوس کمکي، بوت شده و به شما اعلام خواهد کرد براي تعمير بايوس اصلي اقدام کنيد. البته در اين حالت نيز همچنان قادر خواهيد بود از سيستم خود به شکل طبيعي استفاده کنيد و هر وقت که توانستيد مادربرد خود را براي تعمير به مرکز خدمات پس از فروش ببريد.
همانطور که اشاره شد، تمام فرآيند توضيح داده شده در بالا به صورت خودکار انجام پذيرفته و شما نياز به دخالت در هيچ يک از مراحل آن نداريد. بدين ترتيب با وقوع هر حادثه اي که ممکن است يک مادربرد تک بايوس را به طور کامل از کار بيندازد، مادربرد داراي اين فناوري مفيد، با سرعت و سهولتي باور نکردني خود را تعمير کرده و به کار خود ادامه خواهد داد.
منبع:دانش و کامپيوتر،شماره 87
/خ