رؤياي AMD بازها
نويسنده:محمدامين ناهيد
ECS A790GXM-A
اين مادربرد از چيپ ست GX790 شركت AMD به عنوان مغز متفكر خود بهره مي برد. براي آشنايي هرچه بيشتر با اين مادربرد بايد ابتدا با اين چيپست آشنا شد. چيپت GX790 درواقع مدل تكميلي براي چيپ G780 است. GX790 با تكنولوژي ساخت 55نانومتري توليد شده به همين دليل هم در كنار مصرف كمتر توانسته اجزاي بيشتري را در خود جاي دهد.
اين چيپ، همانند چيپ G780 در داخل خود يك GPU هم دارد با اين تفاوت كه GPU موجود در چيپ GX790 از 700Mhz كلاك بيشتر برخوردار بوده كه به معناي 33درصد بازده كاري بالاتر است. GPU نصب شده به صورت Onboard روي مادربرد 3300ATI HD است و از 128مگابايت حافظه 3DDR با سرعت 1333 بهره ميبرد. اين GPU از 10 DirectX به همراه Avivo HD (تكنولوژي انحصاري ATI) پشتيباني ميكند. براي اتصال به مانيتور، اين چيپ مي تواند از پورت هاي DVI، VGA و HDMI با پشتيباني از استانداردهاي تصويري i1080، P720 و حتي P1080 استفاده كند. پشتيباني از فرمت كدينگ HDCP توسط اين چيپ گرافيكي موجب شده بتوانيد از دستگاههاي سازگار با اين تكنولوژي هم روي اين مدل بهره ببريد.
قابليت Hybrid Crossfire، به اين مادربرد امكان ميدهد كه بتوانيد از چيپ گرافيكي Onboard خود در كنار كارت گرافيك مستقل ديگري چون 3400HD يا 2400HD استفاده كرد. اين كار موجب مي شود كه بازده كاري مادربرد در مقايسه با حالت تك كارته بالاتر رود. البته انتظار نداشته باشيد كه بتوانيد با اين كار بازده سيستم خود را در حد استفاده از 2كارت گرافيك مستقل درحالت Crossfire عادي برسانيد.
بايد به 6پورت Ghz3 (SATA) براي اتصال هارد ديسك اشاره كرد. شما ميتوانيد از اين 6پورت درحالتهاي،5 RAID1، RAID0، RAID و10 RAID پشتيباني كند. اين كار به شما امكان حالتهاي مختلف پشتيبانگيري از اطلاعات حساس هارد ديسك داخلي سيستم را خواهد داد. علاو بر اين، چيپ 750SB ميتواند 12پورت 2.0USB را با كنترلر Dual Channel كنترل نمايد.
ECS، از كلية قابليتهاي چيپ GX790 و چيپ پل جنوبي 750SB در مادربرد GXMA790A استفاده كرده است. اين مادربرد با داشتن سوكت پردازنده +2AM، توانايي پشتيباني از پردازندههاي Athlon، 2X 64 Athlon Sempron، 64 و پردازندههاي 3 و چهارهستهاي سري Phenom را دارد. پشتيباني از استاندارد 3.0 Hyper Transport در اين مادربرد موجب شده سرعت باس آن به شكل باورنكردني افزايش پيدا كرده و به Gb20.8 در ثانيه بالغ گردد كه اين امر در بالا بردن بازده كاري سيستم بسيار مؤثر واقع شده است.
چهار اسلات DIMM با پشتيباني از استاندارد 2DDR با حداكثر سرعت 1066مگاهرتز ميتواند به صورت اسمي تا 32گيگابايت حافظه رم را قبول كند. اين اسلاتها از كنترل Dual Channel حافظه هم بهره ميبرند. دليل عدم علاقه AMD به حافظههاي 2DDR عقيده اين شركت مبني بر عدم افزايش سرعت چشمگير سيستم درصورت استفاده از ماژولهاي 3DDR است. گفتني است كه اينتل مدت زيادي است از رمهاي 3DDR در كنار پرازندهها و چيپهاي خود پشتيباني ميكند.
برخوردري از اسلات PCI-Express2.0، به اين مادربرد امكان داده با دو برابر كردن سرعت انتقال دادههاي گرافيكي بين مادربرد و كارت گرافيك، موجب بالا رفتن سرعت پردازش گرافيكي سيستم شود. در اسلاتهاي قديمي PCI-Express، سرعت Gt/s2.5 بود كه در نسخه جديد اين اسلات، اين سرعت به صورت اسمي به 5.0 Gt/s رسيد. در عمل، اين پيشرفت در اسلات PCI-Express موجب افزايش 85درصدي سرعت انتقال دادهها بين كارت گرافيك و مادربرد شده است. لازم به ذكر است كه مادربرد GXM-A790A از 2اسلات2، 16X PCI-Express اسلات PCI 1X Express 2اسلات PCI برخوردار است. فاصلة دو اسلات PCI-Express تعبيه شده روي اين مادربرد به حد كافي زياد است كه دو كارت گرافيك 4870 Radeon هم به خوبي و به فاصلة مناسب ميتوانند روي اين اسلاتها در كنار هم قرار گيرند. ازلحاظ صرفهجويي در مصرف، توان اين مادربرد نسبت به سلف خود يعني G780 از چند جهت بهبودهاي قابل ملاحظهاي پيدا كرده است. به عنوان نمونه، درحالت آماده به كار سيستم مصرف توان حافظهها 1.7 وات كاهش پيدا كرده است. همچنين ECS با كمك به تكنولوژي Powerplay شركت AMD توانسته مصرف توان در اين حالت را 3.1وات كاهش دهد.
به همراه اين مادربرد، نرمافزار AMD Overdrive هم براي كساني كه حوصلة بازي كردن با Bios سيستم جهت اوركلاك را ندارند، عرضه شده است. با استفاده از رابط كاربري ساده اين نرمافزار به سادگي مي توانيد با تغيير مشخصات سيستمي اجزاي نصب شده روي مادربرد سيستم را اوركلاك كنيد. (البته آشنايي با المانهاي لازم براي اوركلاكينگ براي كار با اين نرمافزار كاملاً لازم است). سازگاري اين نرمافزار با پردازندههاي سري Black Edition شركت AMD بسيار خوب است. در تست خودمان، ما توانستيم يك پردازنده 4هستهاي Phenom Black Edition كه فركانس كاري آن 2.5 گيگاهرتز بود تا 3.1 گيگاهرتز به صورت پايدار باوجود خنككنندههاي استاندارد خود مادربرد و پردازنده اوركلاك كنيم. به عبارت ديگر، براي اوركلاك كردن سيستم تا اين حد ما به هيچ خنككننده اضافي ديگري احتياج پيدا نكرديم و جالب است بدانيد كه سيستم بسيار پايدار كار ميكرد. همين جا لازم به ذكر است در تست 3Dmark06 با پردازنده Phenom 9850 درحالت عادي توانستيم به امتياز 3383 دست يابيم.
در سيستم خنككننده اين مادربرد از هيچ قطعه مكانيكي مانند فن استفاده نشده است و تنها روي آن 3 Hest Sink ميبينيد. اين Heat Sink با هيچ Pipeline به هم متصل نشدهاند. عملكرد اين المان در خنك كردن اجزاي مادربرد قابل قبول است ولي اگر ميخواهيد به صورت حرفهاي و تا فركانسهاي خيلي زيادي سيستم را اوركلاك كنيد، حتماً به يك خنككننده اضافي نياز خواهيد داشت. استفاده از خازنهاي Solid State در اين مدل، موجب شده كه درصد استهلاك قطعات سختافزاري به شكل خوبي كاهش پيدا كرده و تلفات توان نيز به حداقل ميزان ممكن خود برسد.
به طور كلّي، اگر قصد خريد يك مادربرد با مشخصات فني به روز با پشتيباني از آخرين پردازندههاي AMD و كارتهاي گرافيك RADEON درحالت Crossfire را داريد، اين مدل ميتواند يكي از اصليترين گزينههاي موردنظر شما قرار گيرد.
منبع:نشريه دنياي کامپيوتر و ارتباطات ،شماره 80
/خ