آشنايي با SMS
اين روزها صحبت از مشکلات شبکه موبايل کشور موضوع بحث بسياري جمعهاي تخصصي يا حتي دوستانه است. تقريبا در همه موارد راه حلي که مطرح ميشود، ارتقاي سختافزاري و نرمافزاري تجهيزات شبکه است تا به اين ترتيب مشکلات حل شوند. ولي آيا تا به حال فکر کرده بوديد که با کم کردن بار موجود در شبکه نيز ميتوان به نتيجه مشابهي رسيد؟
حتما با خودتان ميگوييد اين يعني پاک کردن صورت مساله. ولي منظور ما اين نيست که کاربران شبکه از اين به بعد از شبکه استفاده کمتري کنند تا به اين ترتيب مشکلات حل شوند. پيشنهاد ما اين است که همه ارتباطاتي که کاربران در حال حاضر با هم برقرار ميکنند سرجاي خودش باشد. اما با تغيير ذائقه کاربران و طريقه ارتباطي آنها، بدون ارتقاي حتي يک بخش از شبکه بسياري از مشکلات فعلي قابل حل است.
اجازه بدهيد منظور خود را با يک مثال روشنتر کنيم. در واقع مشکل فعلي شبکه کشور تنها در ساعات خاصي از روز خود را نشان ميدهد. اين ساعات که اصطلاحا ساعات پيک بار ناميده ميشوند، شلوغ ترين ساعات شبکه هستند که بيشتر کاربران شبکه نياز به برقراري ارتباط در اين ساعات دارند. درصد بسيار بالايي از اين ارتباطات، ارتباطات کاري هستند که در آنها يک مکالمه کوتاه انجام ميشود و سپس ارتباط قطع ميشود.
در راهحل مورد بحث، اين امکان به افراد داده ميشود که بدون نياز به تلفن زدن به فرد مورد نظر خود، از طريق موبايل پيغام خود را به او منتقل کنند. اين راهحل، استفاده از سرويس کوتهپيام يا همان SMS است. مطمئنا بسياري از افراد نيز ترجيح ميدهند به جاي اين که در اين ساعات با وجود مشغله مدتي به انتظار برقراري ارتباط با مقصد خود بمانند، چيزي شبيه Email به مقصد خود ارسال کنند و مطمئن باشند که حتي اگر موبايل مقصد خاموش يا خارج از دسترس بود، پس از روشن کردن موبايل يا در دسترس قرار گرفتن آن، اين پيغام به شخص مورد نظر خواهد رسيد.
به اين ترتيب علاوه بر کاهش محسوس بار شبکه در ساعات پيک، رضايت کاربران نيز فراهم خواهد شد. اين رضايت را در جاي ديگري نيز ميتوان ديد. اين زماني است که قبض بعدي کاربر با مبلغي بسيار کمتر از مبالغ دفعات قبل به دست او ميرسد.
چندي پيش اعلام شد که به زودي (در دو سه ماه آينده) سرويس کوتهپيام بالاخره در ايران نيز راهاندازي خواهد شد. اين سرويس که در حال حاضر يکي از پرکاربردترين سرويسهاي شبکه موبايل در بسياري از نقاط ديگر دنيا محسوب ميشود، تاکنون در کشور ما راهاندازي نشده است. به هرحال تصميم مخابرات کشور براي راهاندازي SMS را به فال نيک ميگيريم و اين سرويس و دانستنيهاي مربوط به آن را در ماهنامه بررسي خواهيم نمود. به همين منظور در اين شماره تصميم داريم به معرفي سرويس کوتهپيام بپردازيم. اين معرفي را از دو جنبه مطرح خواهيم کرد. يکي از منظر معرفي قابليتهايي که دارندگان موبايل در استفاده از اين سرويس در اختيار خواهند داشت و ديگري، بررسي اين سرويس از نظر فني خواهد بود. چند هفته پيش اولين کوتهپيامهاي داخل کشور با استفاده از کارگزار پيکآسا بين چند موبايل نمونه ردوبدل شدند که در اين مورد در شماره آينده بيشتر خواهيم گفت.
SMS چيست؟
يکي از بهترين راه ها براي ارائه چندين سرويس بهطور همزمان ، سرويس کوتهپيام است. عرضه اين سرويس با قرار دادن کارگزاري به نام SMSC ( مرکز سرويس کوته پيام ) در شبکه انجام ميگيرد. اين کارگزار که در استانداردهاي شبکه GSM توصيف شده است، وظيفه برقراري امکان ارسال و دريافت کوتهپيام براي موبايلهاي شبکه را برعهده دارد. علاوه براين کارگزار ميتواند ارتباط موبايلها را با شبکههاي ديگر موجود در جهان مانند اينترنت، پيجو، تلويزيون و... برقرار نمايد.
حجم بسيار بالاي کوتهپيام هاي مبادله شدهاي که هرروز گزارش ميشود و افزايش موارد استفادههايي که از SMS صورت میگيرد، اپراتورهای شبکه را وادار میسازد که اين سرويس را به شبکههايشان اضافه کنند. در نتيجه يک SMSC خوب، میتواند سهم مهمی در بازدهی يک اپراتور شبکه موبايل به خود اختصاص دهد.
SMS علامت اختصاری Short Message Service يا « سرويس کوتهپيام » است. اين سرويس يکی از سرويس های تعريف شده در استاندارهای شبکه GSM است که توسط مؤسسه استاندارد اروپايی ، معروف به ETSI، معرفی شده است. اين سرويس در استاندارد 03.40 از سری استاندارهای ETSI توصيف شده است. با استفاده از اين سرويس میتوان پيامهای کوتاه متنی را ، « از يک موبايل » و يا « به يک موبايل » ارسال نمود. اين پيام ها میتوانند حاوی حداکثر 140 بايت از اطلاعات باشند.
منبع:justin.parsiblog.com