3 قدم مانده به جام

به عقيده شما قهرمان ليگ برتر امسال کدام تيم است؟ نه! صبر کنيد؛ پيش از آن که در ذهن تان روي نام سپاهان کليک کنيد اين نکته را هم در نظر بگيريد: «در3 دوره اخير ليگ برتر هرگز تيمي که در اين مقطع صدرنشين بوده به قهرماني نرسيده است. يعني 3 قهرمان آخر ليگ تا 3،2 هفته آخر قهرمان نبوده اند». خب حالا نظرتان چيست؟
دوشنبه، 20 ارديبهشت 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
3 قدم مانده به جام
3 قدم مانده به جام
3 قدم مانده به جام

نويسنده:مجتبي هاشمي




نگاهي به اتفاقات 3 هفته پاياني در ادوار ليگ برتر

به عقيده شما قهرمان ليگ برتر امسال کدام تيم است؟ نه! صبر کنيد؛ پيش از آن که در ذهن تان روي نام سپاهان کليک کنيد اين نکته را هم در نظر بگيريد: «در3 دوره اخير ليگ برتر هرگز تيمي که در اين مقطع صدرنشين بوده به قهرماني نرسيده است. يعني 3 قهرمان آخر ليگ تا 3،2 هفته آخر قهرمان نبوده اند». خب حالا نظرتان چيست؟

سال اشتباهات مکرر:

ليگ نهم به پايان هفته سي ويکم رسيد 3 هفته تا پايان ليگ باقي است و 2تيم صدر جدول، ترتيب تمام هفته هاي اخيرشان را حفظ کرده اند؛ سپاهان و ذوب آهن. شايد اگر ذوب آهن 6 امتياز به ظاهر ساده دوبازي خانگي با راه آهن و پاس را از دست نمي داد و يا اگر داوري هاي امسال اين قدر اشتباه سهوي نداشت امروز صدر جدول داستاني متفاوتي داشت اما با اختلاف امتياز فعلي هم مطمئن باشيد 3 هفته پاياني خالي از اتفاق نخواهد بود. اين نکته با مرور اتفاقات ليگ هاي گذشته در3 هفته پاياني روشن تر مي شود.

$ سال فوتبال پاک:

تقريبا از ميانه هاي هشتم دوره ليگ برتر مشخص بود که جنگ قهرماني اين بار هم مثل سال قبل بين اصفهان و تهران خواهد بود. منتها اين بار به جاي پرسپوليس و سپاهان، استقلال و ذوب آهن بودند که در صف اول مي جنگيدند. نبرد الاکلنگي آبي و سبزها هفته ها ادامه داشت تا اين که به 3 هفته پاياني رسيدند. هفته سي و دوم، پيروزي ذوب آهن در شيراز و تساوي خانگي استقلال برابر فولاد حساب امتيازات را 63-62 به سود اصفهاني ها کرد. هفته سي و سوم ذوبي ها در فولادشهر ملوان را 3 برصفر بردند اما اميرخان به تورحاجي مايلي خورده بود.در بازي پرحاشيه اي که ترکش هايش تا نيمکت تيم ملي هم رسيد دوتيم 1-1 مساوي شدند. حالا اختلاف يک امتيازي به 3 رسيده بود و تنها چاره آبي ها، برد استقلال و شکست ذوب آهن در روز پاياني بود. اميد استقلال تنها به تفاضل گل برترش بود و به شاگردان مجيد جلالي که الحق امير را نااميد نکردند. وقتي از اهواز خبر رسيد که ذوب آهن 4-1 باخته ژنرال گفت: «جلالي خيلي مرده»!

قلب شير روي هوا:

نمي دانيم اثرات مهره مار حبيب کاشاني بود يا تيم خوبي که حميد استيلي در فصل نقل و انتقالات جمع وجور کرده بود. دليل اقتدار پرسپوليس در اين فصل اما هر چه بود ربطي به قلب شير و اين حرف ها نداشت و در پايان هفته سي و يکم سپاهان 54 امتيازي صدرنشين بود و پرسپوليس با 52 امتياز در کمين نشسته بود. در هفته سي و دوم هر 2 تيم مساوي کردند و در بازي 33 پرسپوليس با 4 گل صبا را برد اما سپاهان با غلبه بر صنعت نفت درصدر جدول ماند. در آخرين روز سپاهان 58 امتيازي و پرسپوليس56 امتيازي در آزادي به هم رسيدند. پرسپوليس برد مي خواست و تساوي نتيجه دلخواه اصفهاني ها بود که تا ثانيه هاي پاياني هم حاصل شده بود. اما سپهر حيدري به هوا پريد و وقتي به زمين برگشت تمام پرسپوليسي ها به پرواز درآمدند. افشين قطبي البته نشان داد که پريدن را از همه پرسپوليسي ها بهتر بلد است. او هنوز هم به لطف آن گل دقيقه 97 در آسمان ها سير مي کند!

غلبه دايي بر فيروز و مرفاوي:

بررسي 3 هفته پاياني اين ليگ 16 تيمي را از هفته 27 آغاز مي کنيم. جدول ليگ در پايان 27 بازي نشان مي داد که 5 تيم شانس قهرماني دارند: استقلال تهران با 51 امتياز، سايپا 49، استقلال اهواز 49، سپاهان 45 و پرسپوليس 44 امتياز. هفته بيست و هشتم استقلال تهران با شکست 2 بر يک برابر پيکان فرصت پيشتازي را به رقبا داد اما سايپا و استقلال اهواز هر دو با نتايج مشابه 1-1 مساوي کردند. تساوي اهوازي ها برابر مس کرمان با گل جنجالي علي مولايي در دقيقه 91 حاصل شد که حواشي فراواني به دنبال داشت. در هفته 29 سايپا جدال 6 امتيازي را با دوگل خليلي از استقلال برد. استقلال اهواز، فجر را در شيراز شکست داد و پرسپوليس، راه آهن را در تهران. با اين حساب در هفته آخر 4 تيم شانس قهرماني داشتند: سايپا(53)، استقلال اهواز(53)، استقلال تهران(51)، و پرسپوليس(50). هر دو استقلال در روز آخر داربي داشتند و هر دو تيم هم مساوي کردند. تهراني ها با پاس به تساوي يک بر يک رضايت دادند و اهوازي ها با فولاد بدون گل شدند. برد 3-1پرسپوليس بر ذوب آهن تيم دنيزلي را به رتبه سوم رساند و بالاخره سايپا با پيروزي 2 برصفر برابر مس، قهرماني را در کرج جشن گرفت.

سال رضا و داداش سيا:

صدر جدول کاملا در قرق تهراني ها بود. پس از 27 هفته استقلال با 52 امتياز، پاس با 49 امتياز و سايپا و صبا باتري با 48 امتياز، پا به 3 هفته پاياني گذاشتند. در هفته 28 استقلال با هت تريک عنايتي فولاد را 4 تايي کرد و پاس هم در شيراز برق را 3 بر يک برد اما تساوي خانگي صبا و شکست سايپا برابر راه آهن اين دو تيم را از کورس قهرماني خارج کرد. در هفته بيست و نهم استقلال ميهمان ذوب آهن بود و با يک امتياز برگشت تا پاس دنيزلي با برتري 4-2 بر فجر سپاسي اختلاف را با صدرنشين آبي پوش به يک امتياز برساند ( 56-55). روز آخر پاس به اميد توقف استقلال حريف خود صباباتري را 2-4 شکست داد اما استقلال در سومين سال از برنامه 3 ساله قلعه نويي ديگر فرصت اشتباه نداشت و با گل هاي عنايتي و اکبرپور برق شيراز را 4-1 برد و جشن قهرماني گرفت.

يادش به خير؛ ايمان:

فولاد خوزستان که دوران طلايي خود را سپري مي کرد تقريبا تمام ليگ چهارم را صدرنشين بود. تيم اهوازي تا پايان هفته بيست و هفتم به امتياز 55 رسيده بود و ذوب آهن و استقلال با 51 و پرسپوليس با 49 امتياز تنها تيم هايي بودند که شانس رسيدن به اين تيم را داشتند. اين مربع قهرماني در هفته بيست و هشتم همگي پيروز شدند. و به اين ترتيب در هفته بيست و نهم پيروزي فولاد برابر پگاه قهرماني اين تيم را قطعي مي کرد. بردي که با 2 گل ايمان مبعلي به دست آمد و جشن قهرماني اهوازي ها را در رشت برپا کرد. ذوب آهن هم برابر پاس به تساوي رسيد تا به استقلال فرصت بدهد با پيروزي 4 بر3 مقابل سايپا به رتبه دوم برسد. هر چند ذوب آهن در هفته پاياني پرسپوليس دستپخت راينر سوبل را 3-2 شکست داد و بالاتر از سرخابي ها در پله دوم نشست.

وقتي تهران پاس داشت:

ليگ سوم در سال 82 با 14 تيم آغاز شد. اولين سال از پروژه 3 ساله قلعه نويي در استقلال و اولين سال سرمربيگري مجيد جلالي در ليگ برتر با پيراهن پاس تهران که اتفاقا همين دو تيم صدر جدول را بارها دست به دست کردند. در پايان هفته بيست و سوم (3هفته به پايان ليگ 26 هفته اي) استقلال 45 امتياز داشت و پاس 44 اميتاز. فولاد و ذوب آهن هم روي کاغذ شانس قهرماني داشتند. در بازي بيست و چهارم، استقلال و پاس هر دو برنده شدند و فولاد و ذوب آهن هم در اصفهان به مصاف هم رفتند که فولاد يک بر صفر برد. گل فولاد را ابراهيم ميرزاپور زد! اتفاقات سرنوشت ساز اما در هفته بعد رخ داد، هفته يکي به آخر. پاس در اصفهان طي يک بازي بسيار دراماتيک، سپاهان را 4بر3 شکست داد اما استقلال که به نظر مي رسيد در اهواز برابر حريف همنام خود کار مشکلي نداشته باشد در کمال ناباوري همگان 2 بر يک شکست خورد و صدر جدول را دو دستي تقديم شاگردان آقا معلم کرد. ژنرال شکست تيمش را به رسانه هاي وابسته به باشگاه پاس (خبرگزاري ايپنا و روزنامه پاس جوان) ربط داد که به قول او يک هفته تمام با پخش شائبه تباني، اهوازي ها را بر عليه آن ها تحريک کرده بودند اما علي شفيع زاده، مديرعامل استقلال اهواز قول داد که تيمش پاس را هم در اکباتان شکست دهد و قهرماني را به آبي ها برگرداند. و البته پيروزي قاطع پاس با نتيجه 5 برصفر هم قول او را بي ارزش کرد و هم پيروزي استقلال بر پگاه را در آخرين روز ليگ برتر سوم.

آغاز توفان زرد:

قاطعانه ترين قهرماني در تاريخ 9 دوره ليگ برتر نصيب سپاهان اصفهان شد. اين تنها دوره ليگ برتر بود که قهرمانش 3 هفته به پايان فصل مشخص شده بود. صدر جدول از هفته سوم به بعد تمام و کمال در اختيار زردپوشان اصفهاني بود و پرسپوليس تهران هم آن ها را تعقيب مي کرد؛ البته اگر بشود اسم فاصله دورقمي امتيازات را تعقيب گذاشت. وقتي اين دوتيم در هفته بيست و سوم در تهران رو به روي هم ايستادند، سپاهان 11 امتياز از پرسپوليس بيشتر داشت و با يک تساوي در اين مسابقه و حفظ اين فاصله هم 3 هفته مانده به پايان مسابقات قهرماني خود را مسجل مي کرد. در حالي که پرسپوليس محکوم به پيروزي بود. سپاهان يک برصفر پيش افتاد. تحمل جشن قهرماني حريف اصفهاني در تهران حتي با نتيجه تساوي هم به حد کافي براي قرمز ها سخت بود، چه برسد به پيروزي حريف. شايد به همين دليل بود که علي انصاريان وقتي در هشتاد و دومين دقيقه گل تساوي را زد با حالتي عصبي به سمت نيمکت سپاهان دويد، پيراهن خود را درآورد و به سمت آنها پرتاب کرد. صحنه عجيبي بود. رو به روي نيمکت تيم قهرمان، سپاهان اصفهان، که البته يک مربي تهراني داشت؛ فرهاد کاظمي.

پورحيدري، پر!:

با اين که از آن روزها خيلي گذشته اما سکانس پاياني اولين دوره ليگ برتر به روشني در خاطر اکثر فوتبال دوستان باقي مانده است. استقلال تا هفته هاي پاياني صدرنشين بود، چنان که وقتي داربي برگشت در هفته بيست و چهارم بدون گل مساوي شد به نظر مي رسيد پرسپوليس آخرين فرصت براي سبقت از رقيب ديرينه را از دست داده و در دو هفته باقيمانده هم شانسي نخواهد داشت. در روز آخر پرسپوليس 46 امتيازي ميزبان فجر سپاسي بود و استقلال صدرنشين با 48 امتياز به ميهماني ملوان در انزلي مي رفت. خوشبين ترين هوادار پرسپوليس هم باور نداشت که استقلال قهرماني را به حريف تعارف کند اما گل بابک پورغلامي شکست آبي ها را در انزلي رقم زد و پرسپوليس به قهرماني رسيد. معجزه اتفاق افتاد و پرسپوليس اولين قهرمان ليگ حرفه اي ايران لقب گرفت. شکست استقلال پايان دوران پورحيدري در اين باشگاه بود و قهرماني پرسپوليس تمديد دوران پروين براي چند سال ديگر.

کمي تا قسمتي جدي!

در 3 فصل اخير قهرماني ليگ برتر در دو هفته آخر دست به دست شده و اين اتفاق در 8 دوره ليگ، 5 بار رخ داده است. البته در هيچ يک از اين 5 دوره، فاصله صدر نشين ناکام با تعقيب کننده کامياب، بيش از 3 امتياز نبوده اما امروز فاصله سپاهان با تعقيب کنندگان خود بيش از اين هاست. براي اميدواري سپاهاني ها البته به جز اين، يک دليل تاريخي ديگر هم وجود دارد. تنها خاطره قهرماني سپاهان را يک مربي تهراني براي اصفهاني ها به ارمغان آورده. شايد بي ربط به نظر برسد اما پس از فرهاد کاظمي نه مربيان بومي و نه خارجي ها موفق به تکرار آن قهرماني براي سپاهان نشدند. امير قلعه نويي اما شباهت هاي فراواني به فرهاد کاظمي دارد. چه در گويش اصيلي تهراني و چه در لهجه خاص مربيگري با ظرافت هاي خاص ايراني. آن ها تفاوت زيادي با هم ندارند. فاصله اين دو مربي نهايتا مسافتي است از جواديه تا نازي آباد؛ نکته اي فانتزي که شايد به قهرماني سپاهان رنگ واقعيت بزند.
منبع:نشريه همشهري-تماشاگر- ش 165




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط