رکسانا صابری که سال گذشته در ایران به اتهام جاسوسی برای وزارت امور خارجه آمریکا دستگیر شد و پس از آزادی به دیدار وزیر امور خارجه آمریکا رفت، اعلام کرده که اتاق 63 متری زندان مانند شکنجه بوده است!
او در کتاب خاطرات خود مدعی شده که در دوران اسارتش در ایران شکنجه شده اما نه از نوع فیزیکی بلکه شکنجه ای که به شکنجه سفید موسوم است.
صابری درباره نحوه شکنجه شدنش گفته است: "من مدت دو هفته از محکومیتم را در زندان انفرادی گذراندم. یک سلول کوچک هفت در نه متر (63 متر!). آنها مرا شکنجه فیزیکی ندادند اما برخی از مدافعان حقوق بشر به من گفتند شکنجه ای وجود دارد که به شکنجه سفید موسوم است. منزوی کردن شما از جهان خارج!"
صابری که حضور در یک اتاق 63 متری را "شکنجه سفید" نامیده، مدعی شده است دستگیریاش "اشتباهی" بوده است. این اظهارات در حالی مطرح میشود که وی در جریان بازجویی، تمامی اتهامات وارده به خود را پذیرفته بود و خواستار بخشش از مقامات قضایی ایران به سبب اعمال مجرمانه خود شده بود.
او بهمن ماه 1387، ابتدا به اتهام خرید و فروش مشروبات الکلی در تهران دستگیر شد و سپس از سوی معاون امنیت دادسرای انقلاب و عمومی تهران اعلام شد که این خبرنگار آمریکایی ایرانی تبار، متهم به جاسوسی در پوشش خبرنگاری است.
به دنبال این موضوع شعبه 28 دادگاه انقلاب صابری را به اتهام جاسوسی به هشت سال حبس تعزیری محکوم کرد اما چندی بعد و در روز 21 فروردین سال گذشته جمشیدی، سخنگوی قوه قضائیه، از برگزاری دادگاه تجدید نظر درباره این حکم خبر داد و گفت: "حکم صادره در خصوص رکسانا صابری در مرحله تجدید نظر لغو شده است و با استناد به ماده دیگری از قانون مجازات اسلامی به دوسال حبس تقلیل یافت که این مجازات نیز به مدت 5 سال تعلیق شده است."
بر این اساس صابری آزاد شد و به آمریکا رفت.
رکسانا صابری؛ از "سیانان" تا دادگاه انقلاب
رکسانا صابری 31 ساله، حدود شش سال پیش به عنوان خبرنگاری که با چند رسانه خارجی همکاری میکرد به ایران آمد. وی که از پدری ایرانی و مادری ژاپنی در آمریکا متولد شده در بهمن ماه سال 1387 به اتهام جاسوسی دستگیر و بازداشت شد.
بازداشت صابری واکنشهای زیادی در محافل سیاسی-رسانهای غرب بویژه از سوی مقامات کاخ سفید در پی داشت اما شعبه 28 دادگاه انقلاب بدون توجه به این واکنشها به پیگیری پرونده صابری پرداخت.
در همین حال رئیس دفتر رئیس جمهور با ارسال نامهای به دادستان تهران از وی خواست در درباره رای صادره برای رکسانا صابری، "ترتیبی اتخاذ نماید تا مراحل رسیدگی به اتهامات افراد مذکور با دقت کامل و رعایت قسط و عدل و جمیع موازین قانونی صورت گیرد".
البته شعبه 28 دادگاه انقلاب پیش از این با حکم "بدوی" صابری را به هشت سال حبس تعزیری محکوم کرده بود. با این حال رکسانا هنوز فرصت اعتراض داشت و البته او این کار را نیز انجام داد و به حکم دادگاه انقلاب اعتراض کرد.
پس از بررسی دوباره حکم رکسانا، پایگاه اطلاعرسانی دولت از صدور حکم جدید خبر داد. حکمی که پس از سه ماه جنجال خبری درباره بازداشت رکسانا صابری، جمشیدی سخنگوی قوه قضائیه آن را تائید کرد و گفت :دادگاه تجدید نظر حکم رکسانا صابری را لغو کرد.
در مدت سه ماهی که پرونده صابری در دستور کار دادگاه انقلاب قرار داشت، رسانههای ضد انقلاب نیز مانند گذشته بیکار نبودند و همزمان با ادعای "اعتصاب غذا از سوی رکسانا" و "وخیم بودن" حال او، تلاش کردند که با استفاده از تاکتیکهای رسانهای پرونده صابری را به موضوعی فرهنگی اجتماعی تبدیل کنند.
محور اصلی این سناریو بهمن قبادی بود که خود را نامزد صابری معرفی کرد؛ در حالی که پدر رکسانا صابری با تکذیب این ادعا به یک روزنامه آمریکایی گفت که بهمن قبادی، کارگردان ایرانی، در حال سوء استفاده از نام دخترش برای کسب شهرت است. /2759/