چندین روش خودیاری وجود دارند که در کاهش اضطراب سودمند میباشند. در این مقاله چند تکنیک غلبه بر اضطراب، استرس و تنش را معرفی خواهیم کرد.
همهی ما در مواقع خاصی از زندگی احساس اضطراب میکنیم. معمولا قبل از امتحانات، قبل از انجام یک مصاحبه مهم، قرار ملاقات، انتظار برای دیدن عزیز خود و غیره این حالت به ما دست میدهد. داشتن کمی اضطراب طبیعی و همچنین عادی است و قطعاً جای نگرانی ندارد. با این حال، داشتن اضطراب بیش از حد موجب بروز اختلالاتی میشود. حتماً با افرادی برخورد داشتهاید که به طور دائم نگران خانواده، شغل، پول و غیره بوده، در خوابیدن مشکل داشته و به طور مداوم در مورد چیزی نگران بوده و بد خلق و زود خشم میباشند. اگر شما نیز جزء این دسته افراد میباشید، بایستی به دنبال روشهای کاهش اضطراب بوده و بلافاصله آنها را دنبال کنید. لازم به ذکر است که اضطراب مزمن و همیشگی منجر به فشار خون بالا، اختلالات خواب، بیخوابی، و غیره میشود. در ادامه برخی از روشهای مؤثر کاهش اضطراب آورده شده است.
تکنیکهای کاهش اضطراب
از دست دادن اشتها، کمبود خواب، تپش قلب، ناتوانی در تمرکز، ناتوانی در تصمیم گیری، سردرد، و غیره برخی از علائم ناشی از اضطراب میباشند. رهایی از این شرایط پیش از منجر شدن به پیامدهای جدی و خطرناک امری ضروری است.
پذیرش
مشخص شده است که در بسیاری از موارد، حمله اضطراب زمانی رخ میدهد که فرد در موقعیتی قرار گیرد که قادر به تغییر آن نباشد. این موقعیت یک طرفه و بن بست، موجب اضطراب و ترس فرد میگردد. بنابراین، یکی از اولین و مهمترین چیزهایی که بایستی به یاد داشته باشید این است که آن را همانطور که هست، بپذیرید. ثانیاً، فراموش کردن و گذر از آن همچنین به غلبه بر تندخویی ایجاد شده از برخی موقعیتها کمک میکند.
انطباق و سازگاری
افرادی که با اضطراب روبرو میشوند، انعطاف ناپذیر بوده و تمایلی به تغییر ندارند. آنها خواستار کمال بوده، افرادی پرخاشگر و پرتکاپو میباشند و از اینرو، به راحتی دچار استرس و خشم میشوند. هنگامی که این افراد تحت شرایطی قرار میگیرند که تغییر ناپذیر است، و یا مشکلی که حل ناشدنی است، دچار اضطراب میگردند. به یاد داشته باشید، تطبیق با این شرایط، انعطاف پذیری، پذیرفتن پیشنهادات و توصیهها با روی باز، خصیصههایی هستند که موجب کاهش استرس میشوند. همچنین باید احساسات و افکار خود را با کسی در میان بگذارید، به جای آنکه آنها را درون خود ریخته و سرکوب کنید.
تمدد اعصاب
کسانی که از شیوهی زندگی امروزی پیروی میکنند، نیاز دارند که به دنبال تکنیکهای تمدد اعصاب باشند. تکنیکهای تمدد اعصاب ممکن است از فردی به فرد دیگر تفاوت کند. شخصی ممکن است به هنگام گذراندن وقت با عزیز خود احساس آرامش و راحتی نماید. در حالی که دیگری ممکن است با چرت زدن و یا خواندن یک کتاب خوب احساس آرامش نماید. شما بایستی تکنیکهای تمدد اعصابی را بیابید که برای شما مؤثر بوده و هر روز بتوانید آنها را انجام دهید.
تنفس
پزشکان اغلب تکنیکهای تنفس را توصیه میکنند به این دلیل که بر این باورند طریقهای که نفس میکشید، بر روی روش فکری شما تأثیر میگذارد. با تمرکز بر روی تنفس خود، میتوانید درک آگاهی و هوشیاری، آرامش روح و جسم، و قطعاً کاهش استرس را افزایش دهید. میتوانید به کلاسهای یوگا و مدیتیشن جهت فراگیری تکنیکهای مختلف تنفس بپیوندید. به یاد داشته باشید که قانون پایهای و اولیه این است که بدن و ذهن انسان مانند ماشینهایی هستند که به جهت داشتن کارکردی مؤثر به طور منظم به آرامش و آسودگی نیاز دارند.
مدیریت زمان
یکی از بهترین رهنمودهایی که میتوان جهت کاهش اضطراب بکار برد، یادگیری مدیریت زمان است. عدم توانایی در به پایان رساندن کار خود در زمان معلوم، علت عادی و متداول اضطراب در افراد میباشد. مدیریت زمان چیزی است که همه به منظور بقا در این رقابت و بدون از پای درآمدن در مقابل استرس، نیاز به فراگرفتن آن دارند. شما بایستی یک برنامه و روال روزانه را برای خود برنامه ریزی کرده و سعی کنید آن را به طور مرتب و تا جایی که میتوانید دنبال کنید. بدین روش، میتوانید کار، زمان با خانواده بودن، و خواب خود را در برنامهی روزانهی خود مدیریت کرده بدون آنکه دچار اضطراب گردید.
داشتن نگرش مثبت
داشتن نگرش مثبت یکی از بهترین تکنیکهای کاهش اضطراب است. افراد بزرگسال میتوانند روش خود انگیزشی و صحبتهای مثبتی که در آنها ایجاد انگیزه میکند، را بیاموزند. شما همچنین میتوانید با افراد یاور، مشوق و همفکر نشست و برخاست داشته باشید. اگر پدر یا مادر هستید و به دنبال رهنمودهایی جهت کاهش اضطراب در کودکان خود میگردید، در این صورت به خاطر داشته باشید که صحبت دوستانه با فرزند خود و حمایت از او به ایجاد انگیزه در فرزندتان کمک میکند. کودکان بایستی تشویق به بروز احساسات خود شوند، و از هرگونه افکار و موارد منفی به دور باشند.
مواردی که اشاره شد، چند مورد از بهترین و مؤثرترین راههای کاهش اضطراب در کودکان و بزرگسالان بودند. در آخر بایستی توجه داشت که چنانچه هیچ کدام از این روشها مؤثر واقع نشدند، بایستی به دنبال کمکهای حرفهای باشید. درمان و مشاوره به فرد در غلبه بر اضطراب خود بسیار کمک میکنند.