هشدارهاي بهره گيري از هورمون رشد
مقدمه:
توليد اين هورمون به صورت تجاري و به عنون دارو از قديم الايام در دستور کار محققان بوده است.
هورمون رشد طبيعي اگرچه خاصيت اوليه خود را حفظ نموده است و به نظر مي رسد که کاربرد مؤثرتري داشته باشد ولي توليد آن با مشکلاتي روبه رو بوده است که مي توان به آلودگي آن به پريون و يا ديگر موارد اشاره نمود. با توجه به گسترش روش هاي مهندسي ژنتيک امکان توليد آن به روش کلونينگ در باکتري فراهم شده و هورمون رشد نوترکيب با اين روش توليد گرديده است. در اين مقاله به مسائل اخلاقي استفاده از هورمون رشد نوترکيب همچنين غلظت مناسب اين هورمون براي درمان، مفهوم کوتاه قدي در کودکان و شرايط صحت استفاده از اين دارو پرداخته شده است.
هورمون رشد چيست؟
IGF-1 سبب تکثير کندروسيت ها (سلول هاي غضروفي) و نهايتا رشد استخوان مي شود. همچنين تأثير جسمي بر رشد عضلات دارد. البته هورمون رشد به طور مستقيم نيز بر روي سلول هاي چربي يا آديپوسيت ها اثر مي گذارد به اين صورت که در تجزيه تري گليسريد و ممانعت از تجمع ليپيدها در اين سلول ها نقش ايفا مي کند.
فوايد هورمون رشد
توليد هورمون رشد
1- استخراج از جسد: قبل از توسعه فنون مهندسي ژنتيک و کاربرد فنون نوترکيبي ژنتيکي در توليد محصولات و فرآورده هاي مختلف، هورمون رشد از جسد استخراج مي شد و بيشتر در درمان کودکاني که رشد کندي داشتند کاربرد داشت. بيش از 27000 کودک در سراسر دنيا به وسيله اين نوع هورمون مورد معالجه قرار گرفتند ولي به علت کمبود اين هورمون معالجه به طورکامل نمي توانست صورت بگيرد و بايد مقدار کمتري به کار برده مي شود و لذا رشد کودک به کندي مي گراييد. يکي ديگر از معايب ا ستفاده از اين نوع هورمون رشد که سبب شد از سال 1985 در آمريکا و بسياري از کشورهاي اروپايي کاربرد آن ممنوع شود پيدايش بيماري کروتزفلذجاکوب (GJD) بود. بيماري GJD سلول هاي عصبي ومغزي را آلوده مي سازد.
لذا در مرحله استخراج هورمون رشد از غده هيپوفيز اين هورمون نيز ممکن است آلوده به عامل بيماري GJD (که پريون نام دارد و ساختمان آن پروتئيني است) شود. به همين دليل امروزه هورمون رشد نوترکيب براي معالجه استفاده مي شود.
2- استفاده از محرک ها (Stimulants): محققاني مانند Sandy Shaw و Durk Pearson که بر روي افزايش طول عمر کار مي کردند پي بردند که مي توان به وسيله اسيدهاي آمينه مشخصي، غده هيپوفيز را در جهت توليد هورمون رشد تحريک کرد. با استفاده از اين روش، ديگر لازم نيست که هورمون رشد را چه به طريق تزريقي چه خوراکي وارد بدن کرد بلکه اين مواد به صورت کپسول هاي خوراکي مورد استفاده قرار مي گيرند.
از معايب اين روش اين است که اسيدهاي آمينه اي که به عنوان محرک استفاده مي شوند در معده به وسيله مواد صفراوي تجزيه مي گردند. لذا زماني که اين اسيدها وارد جريان خون مي شوند تغيير شکل مي يابند و يا اثر اوليه را از دست مي دهند. بعضي از هورمون هاي رشد را مي توان با افشانه به زير زبان زد تا بدون اين که به معده برود از طريق زبان جذب شود. ولي اين محرک ها را نمي توان به اين طريق استفاده کرد زيرا ملکول اسيد آمينه مورد نظر آن قدر بزرگ اند که قابل جذب شدن نيستند.
مسائل اخلاقي در استفاده از هورمون رشد نوترکيب
علاوه بر مسائلي که هنگام آزادسازي اين نوع ميکروارگانيزم در محيط به وجود مي آيد مسائل ديگري نيز بايد مورد توجه قرار بگيرد مانند احتمال وجود خود ميکروارگانيزم در محصول توليد شده. به عبارت ديگر اگر فرآيند خالص سازي محصول به طريق صحيحي صورت نگيرد ممکن است ميکروارگانيزم نيز در داخل محصولي که به صورت تجاري به بازار عرضه مي شود وجود داشته باشد که البته اين احتمال بسيار کم است.
ولي حتي در احتمال بسيار کم نيز وجود ميکروارگانيزم تغيير يافته از طريق مهندسي ژنتيک در محصول توليد شده خطرات زيادي را به دنبال خواهد داشت که يکي از اين مسائل انتقال ژن از ميکروارگانيزم به موجودات زنده ديگر است مانند ميکروارگانيزم هايي که به عنوان فلور طبيعي در بدن وجود دارند.
چه بسا انتقال ژن کلون شده به ميکروارگانيزم طبيعي بدن سبب ايجاد ميکروارگانيزم بيماري زا و خطرناکي شود که عواقب بعدي را در بدن به دنبال خواهد داشت. از ديگر مشکلاتي که ممکن است در اثر انتقال ژن از ميکروارگانيسم مزبور در بدن به وجود آيد ايجاد جهش در بدن است که بعضي از اين جهش ها ممکن است خطرناک باشد و منجر به بيماري هاي خطرناکي مانند سرطان شود. لذا بايد در مورد کاربرد اين گونه ميکروارگانيزم ها احتياط ها و توصيه هاي معيني انجام گيرد تا از بخش ميکروارگانيزم کاملا اطمينان حاصل شود.
خطرات درمان با هورمون رشد نوترکيب (rGH therapy)
يکي از خطراتي که ممکن است درمان بلند مدت با rGH به وجود آورد ايجاد آسيب جسمي يا ذهني است که در اثر تزريق بلند مدت هورمون رشد ايجاد مي شود. همچنين يک تحقيق نشان داده است که کودکان بيماري که براي درمان از هورمون رشد استفاده کرده اند به طور غيرمعمول لاغر و داراي عضلات نامناسب شده اند که اين حالت به علت افزايش سوخت وساز سلولي بوده است.
بعضي از محققان معتقدند که از لحاظ تئوري، بين هورمون رشد نوترکيب و ايجاد سرطان رابطه اي وجود دارد به اين صورت که هورمون رشد نوترکيب سبب افزايش سنتز rGF توسط کبد مي شود که اين ماده ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزايش دهد. همچنين گزارش هايي مربوط به افزايش خطر ابتلا به بيماري هايي نظير سرطان خون، لنفوما و تومور در بيماراني که از rGF به همراه شيمي درماني و پرتودرماني استفاده مي کنند وجود دارد.
مسائل اخلاقي در درمان نقص کودکان با استفاده از هورمون رشد نوترکيب
از مشکلات ديگر که نمي توان به آن پاسخ صريح نيز داد اين است که آيا غلظت به کار برده شده از هورمون رشد سبب مي شود که کودک به رشد کافي در هنگام بلوغ برسد يا خير. و يا رشدي که کودک در اثر هورمون رشد به دست مي آورد آيا مشکل اجتماعي او را برطرف مي کند يا خير.
از مشکلات ديگر، هزينه سنگين استفاده از اين دارو (هورمون رشد نوترکيب) است زيرا کودک بايد در هفته، سه الي چهار بار از اين دارو استفاده کند. بنابراين خانواده او بايد هزينه گزافي را تحمل کنند. در اين حالت بايد اين مورد را در نظر داشت که آيا کوتاه قدي يک نقص است يا يک بيماري. بسياري از خانواده ها تمايل دارند که فرزنداني بلند قد داشته باشند با اين تصور که بلندي قد در جامعه يک مزيت محسوب مي شود و سبب موفقيت و مقبوليت فرد مي گردد.
از اين رو سعي مي کنند که فرزندان خود را با دارو درمان مورد درمان قرار بدهند. بنابراين بايد اين موضوع مورد توجه قرار بگيرد که چه ميزان نقص در کودک به عنوان بيماري محسوب مي شود. به عنوان مثال، کوتاه قدي تا چه ميزان نقص محسوب مي شود. همچنين اگر تبعيض در جامعه نسبت به کوتاه قدان اعمال مي شود. بايد برداشته شود و از برخورد ناصحيح و تبعيض آميز با کوتاه قدان جلوگيري شود. اين بهتر از تجويز دارويي است که ممکن است اثرات جانبي داشته باشد. در خاتمه بايد اشاره کرد که با توجه به فوايد هورمون رشد استفاده از اين ماده تنها در مواقع لزوم توصيه مي شود.
البته بايد توجه داشت که غلظت مناسب از اين دارو و ميزان مناسب از اين داروها به کار برده شود و آن هم براي درمان افرادي که واقعا به آن احتياج دارند.
منبع: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوري
/س