قلم، معجزه جاوید
اشاره
روز قلم
ارزش و کرامت قلم بسیار بالاتر از آن است که برای بزرگداشت آن و صاحبانش به اختصاص دادن روزی در تقویم به آن بسنده کنیم. این سادهترین شعار برای تجلیل از مقام قلم و ارباب قلم است. نماد روز قلم برای تجلیل، تجلیل و پیشرفت نویسندگان و نوشتهها، فقط یک تلنگر است. در این روز با گرامیداشت یاد و خاطره اهالی قلم و تجلیل از آثار ایشان، شاید بتوانیم گوشهای از زحمات طاقتفرسای آنان را قدردان باشیم.
تاریخ نوشتن
از جمله موادی که برای نوشتن به کار میرفته سنگ، چوب، پوست حیوانات، برگ درختان، استخوان، موم، ابریشم، پنبه و کاغذ را میتوان نام برد. در طول تاریخ، نوشتن به دو صورت بوده است: یک دسته خطوطی را در برمیگرفت که با استفاده از ابزارهای تیز چون سوزن، چاقو و... نوشتاری، کندهکاری میشد. دسته دیگر شامل خطوطی است که به وسیله قلم پر، قلم نی، قلم مو و... و با استفاده از جوهر بر سطح ماده نوشتاری ترسیم میگردید. گفتنی است نسخهبرداری از نوشتهای بر سنگ یا فلز بهطور منطقی، در نهایت به اختراع چاپ انجامید.
قلم، معجزه جاوید
قرآن کریم، با قلم خالق قلم، معجزه جاوید پیامبر آخرالزمان است. قلم و کتابت از مقولههایی هستند که نه تنها کهنه و مانده نمیشوند، بلکه هر روز جنبههایی تازه از آنها پدیدار میگردد. پروردگار، قرنهاست برای این نوشته سترگ هماوردطلبی میکند: «اگر آدمی و پری گرد شوند که مانند این قرآن آرند، مانندش نیارند، گرچه برخیشان پشتیبان برخی باشند» یا «اگر در آنچه بر بندهمان فرو فرستادهایم در گمانید، پس سورهای همانندش آرید.»
قلم مدرن
همانطور که در طول تاریخ، شکل ظاهری قلم عوض میشده است، روز به روز همراه با صنعت رو به رشد نیز تغییر میکند. اگر چه هنوز کتابخانههای الکترونیکی و ادارههای بدون کاغذ و قلم و جامعههای بدون کتاب نیامده است و شاید هرگز نیاید، ولی موقعیت ابزار و مواد نوشتنی از بنیاد دگرگون شده است. این دگرگونی در ظاهر قلمها و نوشتهها، نه تنها از ارزش قلم و صاحبان آن نمیکاهد، بلکه به دلیل انتقال لحظهای نوشتهها، هرآینه مسئولیت و وظیفه قلم را صدچندان میکند.
قلم چیست؟
هر کس میتواند قلمی را بین انگشتانش بفشرد و فرمانش دهد که بنگارد و هر آنچه را از مخیله صاحب انگشت تراوش میکند، بنویسد. قلم، تخریب میکند. میسازد. واقعیتها را آشکار میکند. آشکارها را نهان میکند. به واقع قلم، معجزهای جاودان است.
جایگاه قلم در اسلام
در نخستین ارتباط وحیانی رسول خدا صلیاللهعلیهوآله با مبدأ هستی در غار حرا، سخن از قلم به میان میآید، تا جایی که خداوند خود را اینگونه معرفی میکند:«الَّذی عَلَّمَ بِالْقَلَمِ؛ آنکه با قلم آموخت.»
با سیری در زندگی پیامبر و امامان علیهمالسلام میتوان توجه و اهتمام عملی به نوشتن را از متن سیره آنان دریافت. این قدرشناسی به حدی بود که گاه موجب آزادی اسیران کفار میگشت. در صدر اسلام، پس از پایان برخی جنگها، پیامبر دستور میفرمود اسیرانی که به ده نفر از مسلمانان خواندن و نوشتن بیاموزند، آزاد شوند. این عمل در جامعه محروم از تمدن آن دوره، زیباترین و مؤثرترین پیام برای ارج نهادن به جایگاه قلم و علم بوده و هست.
قلم، پیامبر جاودانه
حضرت امیر مؤمنان علی علیهالسلام میفرماید: «سفیر و فرستاده تو، ترازوی بزرگواری توست و قلم تو، رساترین و گویاترین چیزی است که از سوی تو سخن میگوید.» بر اساس این روایت، قلم، شیواترین و بهترین ابزاری است که در هر برههای از زمان میتواند رسالت خود را انجام دهد. ماندگاری علوم و انتقال آن از نسلی به نسل دیگر، رسیدن پیام مکتبها و تمدنها به انسان آینده و سرانجام تکامل اندیشههای بشر در طول قرونی که اندیشمندان هیچگاه یکدیگر را ندیدهاند، تنها با معجزه قلم امکانپذیر بوده و هست.
قلم در آیینه روایات
پیامبر اعظم (صلیاللهعلیهوآله) : «هر کس از من حدیثی یا مطلب علمی را بنویسد، تا وقتی آن نوشته باقی باشد، برای او حسنه مینویسند.»
امام علی علیهالسلام :«عقل نویسنده در قلم اوست».
امام علی علیهالسلام :«عقلهای صاحبان فضیلت در نوک قلمهای آنان است».
امام علی علیهالسّلام : « نوشتار بازگو کننده نیت (و اندیشه) است».
امام صادق علیهالسّلام : « از نوشته مرد پی به خرد و بینش او برده میشود و از فرستادهاش پی به فهم و هوش او».
امام علی علیهالسّلام : « نوشته مرد، معیار فضل او و ژرفا سنج هوش اوست».
امام حسن علیهالسّلام آنگاه که فرزندان و برادرزادگان خود را احضار کرده فرمود: «شما خردسالانِ قومی(نسلی) هستید که به زودی بزرگان قوم و نسل دیگر میشوید؛ پس دانش بیاموزید و هر یک از شما که نمیتواند علم را در حافظهاش نگهدارد، آن را بنویسد و در خانهاش نگهداری کند».
امام صادق(علیه السّلام) فرمودند: « إِذاَ کَانَ يومَ القِيامَةِ جَمَعَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ النَّاسَ فِي صَعِيدٍ وَاحِدٍ وَ وُضِعَتِ المَوَازِينُ فَتُوزَنُ دِمَاءُ الشُّهَدَاءِ مَعَ مِدَادِ العُلَمَاءِ فَيرَجَّحُ مِدَادُ العُلَمَاءِ عَلَي دِمَاءِ الشُّهَدَاءِ » زماني که روز قيامت شود، خداوند (عزّوجل) مردم را در يک جا جمع مي کند و ترازوهاي عدالت گذاشته مي شودو خون شهيدان با قلم دانشمندان وزن کشي مي شود، پس قلم عالمان بر خون شهيدان برتري مي کند.
زلال قلم
«قلم»، رازدار بشر و خزانه دار علوم و جمع آوري کننده تجربيات قرون و اعصار است و اگر قرآن به آن سوگند ياد مي کند، از همين روست و البته قلم وسيله اي است براي «ما يسطرون» و نوشته ها، که قرآن به هر دو سوگند ياد کرده است...
قلم به دست
قلم به دست گرفتم که حرف حق بنویسم
هر آنچه نتوان گفت بر ورق بنویسم
قسم به جان قلم خوردهام که نای قلم را
به دست گیرم و تا آخرین رمق بنویسم
برگرفته از :
اشارات - تیر 1387، شماره 110
گلبرگ - تیر 1386، شماره 88
منبع: http://www.hawzah.net
/خ