روز شعر و ادب
روز شعر و ادب، روز پاسداشت هنر متعالی است؛ هنری که در دورههای مختلف و در فراز و نشیبهای این مرز و بوم، آینهوار در خدمت وجدانهای بیدار بوده است. عرصه شعر و ادب، عرصه پرواز سیمرغوشانی است که در وادی انسانیت بال و پر شکستهاند و آینهدار جلوههای روشن ایمان و معرفت بودهاند.
هزار و اندی سال از عمر شعر ایرانی گذشته است و امروز هنوز قلمها از مجرای شعر و ادبیات، در خدمت به تصویر کشیدن انسانیتاند؛ چنانکه در پیروزی انقلاب و در دوره جنگ تحمیلی و در عرصه مبارزه با بیدادگران، همواره خوش درخشیده است.
روز اندیشه
امروز روزبزرگداشت ازتمام ذهنها و اندیشههایی است که درخدمت آرمانهای بزرگبشری میباشد.
امروز، روز سلام به تمام شاعران و نویسندگانی است که در پویایی ارزشها قلمفرسایی کردهاند. روز سلام به قلم، روز سلام به واژهها، روز سلام به اندیشههاست.
امروز، روز سلام به کلماتی است که در معنای واقعیِ کلمة اللّه، کالبدهای مرده را جان دادهاند و مسیحوار، روحی از ایمان و عرفان و عشق را در اندیشهها و زبانها دمیدهاند.
ایران، سرزمین ادب
ایران، سرزمین گنجینههای ارزشمندی از اندیشههای روشن رحمانی است و چه بسیار کیمیاگرانی که از روزگاران دور، کلمات را صیقل دادهاند و با جان خویش، مرزهای تاریخ و حماسه و ادب را درنوردیدهاند و تا امروز زنده و ماندگار پیش تاختهاند. کیمیاگرانی که از کیمیای کلمه، قلمرو انسانیت را سرشار از روح بلند انسانی کردهاند. کیمیاگرانی که از عرقریزان روح خویش، پندارهای نیک بشری را نسل به نسل ارمغان فرهنگ امروز نمودهاند. امروز، روز گشودن گنجینههای شعر و ادب پارسی است.
میراث ماندگار
ادبیات، میراث گرانبهایی است که از دوردست روزگاران تاریخ، دست به دست و سینه به سینه به امروزیان رسیده است. میراثی گرانبها که رهآورد ذوق و قریحه مردان و زنان سختکوش است. شعر و ادب، فریادِ رسای حنجرههایی است که زمانی در عرصه مبارزه و عشق، رهپوی جادهای پر فراز و نشیب زندگی بوده، و گاه به شکل پیامآور اخلاق و تربیتِ نفس ظهور نموده است. ادبیات، نقطه عطف حرکتهای آرمانی است. ادبیات، آهنگ رسیدن تا قلههای رفیع سعادت است. روز شعر و ادب، مبارکباد.
ایران، مهد نامآوران
هزار و اندی سال است که ایرانیها شعر گفتهاند و با آهنگ موزون کلامشان، بر جهل و بیداد تاختهاند و تا قلمرو انسانیت پیش آمدهاند.
تاریخ، گواه آن است که این پهناور سبز، همواره مهد فرهنگ و ادب بوده است. هر جا نامی از شور و شعر و عرفان است، هر جا یادی از فرهنگ و حماسه و عشق است، نام ایران هم تابناک میدرخشد. هزار و اندی سال است که شعر ایرانی، تجلیگاه نامآورانی است که خویشتن خویش را در آینه اخلاق و ادب به تماشا نشستهاند و گرد غفلت و خاموشی را از چهره روزگاران بیداد و جهل زدودهاند. نامآورانی که پیامآورانِ نیکی و رسولان بیداریاند؛ از رودکی پدر شعر فارسی گرفته، تا کودکی که هنوز مادر فلک نزاده است.
نقش شعر و ادب در ترویج دین
نقش والای شعر و ادب در ترویج فرهنگ و دین و اخلاق، انکارناپذیر است. ادبیات، همواره به عنوان زبان روح و آینه عاطفه و عشق، در گونههای فراوانِ تأثیرگذارترین ابزار انتقال و القای سنتها و مفاهیم بلند بشری نقشآفرینی نموده است.
ضربالمثلهای به جا مانده از نسلهای کهن، حکایت، ترانهها، مثلها و...، همه و همه رنگی از زندگی و آداب و رسوم و اندیشههای اقوام مختلف ایرانی است که نسل به نسل به امروز رسیده است.
جایگاه ادبیات به عنوان کلید رسیدن به مدینه فاضله انسانی و منشأ انقلابهای درونی قابل انکار نیست؛ همچنانکه در حوزههای دین، عرفان، اخلاق، اسطوره و فرهنگ نیز، مرتبه شعر و ادب، مرتبهای بس والا و بلند است.
شعر در ایران باستان(قبل از اسلام)
شعر در ایران سابقهای بس طولانی دارد و گاثاها (سرودها)، یکی از قدیمترین اشعار به جا مانده قسمتی از کتاب اوستا میباشد که به احتمال قوی بوسیله خود زرتشت سروده شده است.
کتاب مقدس زرتشتیان که به زبان اوستایی و تألیف آن را به زرتشت، پیامبر ایرانی نسبت میدهند، شامل دو هزار بیت بوده که از کهنترین نسخههای ادب ایران زمین است.
ادبیات فارسی بعد از اسلام
از قرن سوم هجری، زبان دری در مشرق ایران به عنوان زبان رسمی و ادبی مورد توجه و استعمال قرار گرفت. رفته رفته با نفوذ سیاسی اعراب، کاربرد کلمات و اصطلاحات دینی، سیاسی و علمی در زبان دری معمول گشت و این از لحاظ روانی و فصاحت اهمیت دارد. از قرن چهارم به بعد، در عراق، آذربایجان و فارس نیز زبان دری راه یافت و در نتیجه، لغات و اصطلاحات و حتی برخی قواعد زبان عربی در زبان فارسی نفوذ کرد.
تأثیر زبان عربی بر زبان فارسی
پس از سقوط حکومت ساسانی و نفوذ اعراب در ایران، زبان پهلوی جای خود را به لهجههای محلی، از جمله زبان فارسی دری داد. افزون بر این، لهجههای دیگری از جمله کردی و طبری را نیز میتوان برشمرد که هنوز اشعار مکتوبی از این لهجهها در دست است. نفوذ زبان عربی در زبان فارسی روز به روز افزایش یافت و عدهای از ایرانیان به تصنیف کتاب و سرودن شعر به زبان عربی پرداختند. اوزان شعر فارسی که گاه از اوزان شعر عربی اقتباس یافته نیز، از شواهد این امرند.
نظم و نثر فارسی از قرن چهارم هجری
ترقی و رونق ادبیات منظوم و منثور از دوره سامانیان آغاز گشت. در منطقه نفوذ این سلسله، یعنی در خراسان و ماوراءالنهر، شاعران و نویسندگانی میزیستند که مورد توجه و احترام پادشاهان سامانی قرار میگرفتند و آثار ادبی چندی پدید آوردند. توضیح درباره کتابها و شرح حال شاعران و نویسندگان این دوره در تذکرهها آمده است.
از قرن چهارم تا قرن نهم، شاعران و نویسندگان برجستهای در ایران ظهور کردند که عدهای از آنها از مفاخر بزرگ ادبی جهان به شمار میروند و گروهی در ایران و میان فارسیزبانان شهرت یافتند.
برگرفته از : ماهنامه گلبرگ ، شماره 54
منبع : سایت حوزه نت/خ