چگونه کلسترول را کنترل کنیم ؟

جایگزین کردن مقدار کمی به میزان ۴/۱ فنجان آجیل به خصوص بادام به جای تنقلاتی مثل چوب شور یا بیسکوییت ها می تواند به مقدار زیادی به پایین آوردن کلسترول بد و بالا بردن کلسترول خوب در خون کمک کند. ولی توجه داشته باشید که مصرف زیاد آجیل ها باعث چاقی و بالا رفتن کلسترول می شود.
چهارشنبه، 15 مهر 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
چگونه کلسترول را کنترل کنیم ؟
چگونه کلسترول را کنترل کنیم ؟
چگونه کلسترول را کنترل کنیم ؟




با رعایت یک رژیم غذایی مناسب می توان کلسترول را کنترل کرد. برخی از مواد غذایی مفید برای پایین آوردن کلسترول و یا مضر و تشدیدکننده آن عبارتند از:

بادام:

جایگزین کردن مقدار کمی به میزان ۴/۱ فنجان آجیل به خصوص بادام به جای تنقلاتی مثل چوب شور یا بیسکوییت ها می تواند به مقدار زیادی به پایین آوردن کلسترول بد و بالا بردن کلسترول خوب در خون کمک کند. ولی توجه داشته باشید که مصرف زیاد آجیل ها باعث چاقی و بالا رفتن کلسترول می شود.

نان جوی دوسر:

میزان فیبر موجود در آرد جوی دوسر با پیوستن به زنجیره اسیدهای صفراوی که عوامل اصلی تشکیل کلسترول هستند از تشکیل پیوندهای عامل ایجاد کلسترول جلوگیری می کند و در نتیجه کلسترول بد را به مقدار زیادی پایین می آورد.

ماهی:

امگا ۳ موجود در گوشت انواع ماهی بخصوص ماهی حلوا، آزاد و تون حاوی مقدار قابل توجهی کلسترول خوب است که البته روغن ماهی نیز منبع بسیار غنی این ماده است.

سویا:

مصرف لوبیای سویا و محصولات تهیه شده از آن (آرد سویا، آجیل سویا و شیر سویا) از تشکیل کلسترول جدید در خون جلوگیری می کند. مصرف روزانه ۲۵ گرم پروتیین سویا کمک بسیار خوبی در کنترل کلسترول خون خواهد بود. همچنین کسانی که در خطر ابتلا به سرطان پروستات و سینه هستند با مصرف مقداری سویا در روز می توانند تا حد زیادی از تشکیل و تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری کنند.
موارد بالا، مواد غذایی توصیه شده توسط پزشکان برای کنترل میزان کلسترول بد و بالابرنده کلسترول خوب هستند.
در زیر برخی مواد بالا برنده کلسترول بد که در میزان مصرف آنها باید دقت بسیار زیادی کرد ذکر می شوند:

شیر و لبنیات غنی شده:

مصرف چربی های اشباع شده به خصوص پنیرهای اشباع شده پرچرب و بستنی به شدت باعث بالا رفتن میزان کلسترول می شوند. برای کم شدن کلسترول خون می بایست حتی الامکان از لبنیات کم چرب یا بدون چربی استفاده شود.

گوشت های قرمز فرآوری شده:

مصرف این نوع گوشت ها مثل سوسیس و کالباس و گوشت های نمک سود، کلسترول را بالا می برد و برای پایین آمدن میزان چربی خون بهتر است از سوسیس و کالباس تهیه شده از گوشت بوقلمون یا مرغ استفاده شود.

غذاهای رستوران ها:

از آنجایی که غذاهای سرخ شده فروشگاه های اغذیه فروشی با روغن جامد (هیدروژنه) سرخ می شوند، تاثیر بسیار زیادی در بالا بردن کلسترول دارد.

روغن های گرم (حاره ای):

روغن هسته خرما و نارگیل بیشترین میزان اسیدهای چرب اشباع را دارا هستند و ۱۰۰ درصد چربی موجود در این روغن ها حاوی کلسترول بد است. توصیه می شود کسانی که کلسترول بالا دارند و یا در معرض خطر بالا رفتن کلسترول هستند از مصرف این دو روغن اکیداً خودداری کنند و روغن های دانه آفتابگردان، هسته انگور و… که کلسترول کمی دارند، را جایگزین این دو روغن کنند.

شیرینی جات:

مصرف شیرینی ها و نان های روغنی و قندی حتی اگر در خانه تهیه شود به دلیل میزان بالای چربی اشباع شده موجود در ترکیبات آنها باعث بالا رفتن کلسترول می شود و باید در مصرف آنها دقت شود.

قهوه:

به غیر از کافیین موجود در قهوه که برای سلامتی مضر است، مصرف قهوه باعث بالا رفتن کلسترول نیز می شود و آن به دلیل وجود روغن ترپن (terpene) در آن است. محققان به تازگی اعلام کرده اند که کسانی که مایل به مصرف قهوه هستند و از بابت بالا رفتن کلسترول نگران اند باید از قهوه فیلتر شده (تهیه شده به وسیله دستگاه قهوه ساز) استفاده کنند چرا که فیلتر از عبور چربی های معلق در قهوه به فنجان جلوگیری می کند.

تخم پرندگان:

تخم پرندگان حاوی مقدار بسیار زیادی کلسترول بد است، ولی تحقیقات به عمل آمده نشان می دهد که این کلسترول در زرده تخم مرغ وجود دارد و در صورت تمایل به استفاده از تخم مرغ بهتر است از سفیده آن استفاده شود.

کره و روغن های مارگارین (گیاهی):

روغن ها و کره گیاهی به نسبت کره ها و روغن های حیوانی به دلیل پایین بودن میزان چربی های اشباع شده در ترکیباتشان برای سلامتی بسیار مفیدتر هستند، اما مسیله اینجاست که چربی های گیاهی به خصوص کره های مارگارین (گیاهی) و روغن نباتی های جامد یا نیمه جامد برای قابل مصرف شدن، فرآوری می شوند و عمدتاً در این موارد از فرآیندی به نام هیدروژنه شدن استفاده می شود. این فرآیند باعث ایجاد تغییر در نوع ترکیبات روغن ها و در نتیجه اشباع شدن چربی های موجود در کره ها و روغن های نباتی می شود و میزان کلسترول خوب را به شدت کاهش می دهد و خطر حملات قلبی را بالا می برد.
منبع:http://www.academist.ir




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط