تغذیه، ورزش ، سلامتی

در طی فرایند “هضم” و “جذب” انرژی داخل غذا آزاد شده و بر روی حالات روحی، وضعیت ذهنی، افکار و احساسات، گفتار و حرکات شما تاثیر می گذارد.
جمعه، 27 آبان 1401
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
تغذیه، ورزش ، سلامتی

آداب غذایی و نحوه مراقبت از بدن به راحتی می توانند سلامت عمومی بدن را تا حد بسیار زیادی افزایش دهند. هر چه بدن قوی تر باشد، راحت تر می تواند در مقابل بیماری های مختلف مقاومت کند.
 

بهتر است فرایند بهبود پیش از این که بیماری خودش را نشان دهد، انجام پذیرد. اگر بدن به وضعیت وخیمی دچار شود، بهبودی آن دشوار ر خواهد بود و بدن های سالم خیلی راحت تر می توانند با بیماری های گوناگون مقابله کنند.

گاهی اوقات تا زمانیکه افراد شخصاً مبتلا به یک بیماری حاد نشوند نمی توانند اهمیت این مطلب را درک کنند. به هر حال حتی اگر چنین اتفاقی هم روی دهد، باز هم باید بدانید که هیچ گاه برای مراقبت از بدن دیر نیست.

از همین حالا تصمیم بگیرید که عاقلانه زندگی کنید. مسئله مراقبت از بدن حتی در کتاب های آسمانی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. ” از بدن خود مراقبت کنید و با تلاش به مراقبت از وجود خود بپردازید.” سلامت روحی و فیزیکی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.

سلامت جسمانی میزان سلامت روحی و ذهنی را افزایش می دهد. از سوی دیگر سلامتی روحی و هدفمندی در زندگی، شما را ملزم می کند تا در هر حال تندرستی خود را حفظ کنید.

گاهی اوقات برای بدست آوردن مزایای دراز مدت باید از خوشی های موقتی گذشت. باید به غذاهای مورد علاقه تان که خوب نیستند یک “نه” بزرگ بگویید حتی اگر در جلوی چشمانتان باشند.

باید تناسب اندام خود در هر شرایطی حفظ کنید، حتی اگر هیچ علاقه ای به انجام چنین کاری نداشته باشید.

باید دلیل حفظ سلامت جسمانی را برای ذهن خود روشن کنید: برخورداری از بهترین زندگی؛ هر چقدر پایبندی بیشتری به اهداف و آرزوهای خود داشته باشید، با انگیزه بیشتری برنامه مراقبت از بدن خود را دنبال خواهید کرد.

● با بدن آشنا شویم
 

گاهی اوقات آن قدر غرق روزمرگی های زندگی می شویم که احساس می کنیم سلامت جسمانی به طور تضمینی برای همیشه با ماست. چه چیزی جالب تر از عملکرد بدن است؟ جسم ما هر ثانیه، هر دقیقه، هر روز برای ۷۰ یا ۸۰ و یا حتی ۱۰۰ سال و بیشتر در حال: رشد، تجدید، ترمیم، تنفس، گردش دادن خون، هضم غذا، دفع ضایعات، دیدن، شنیدن، بوییدن، چشیدن، لمس کردن، حرکت، هماهنگی و، و، و…..می باشد.

برای چند لحظه به پیچیدگی و ظرافت بدن خود فکر کنید. پیروان برخی مذاهب معمولاً برای سلامت جسمانی خود خدا را شکر می کنند: “شکر خدای را که فنا ناپذیر است، قدرتمند است و پروردگار جهانیان است،

او به انسان حکمت عطا کرد و درون جسم او اعضای بسیاری جای داد. اگر یکی از این اعضا مختل شود، آنوقت او دیگر برای یک لحظه هم نمی تواند در پیشگاه خدایش بایستد. ای پروردگار تو را شکرگذار هستیم که تمام بیماری ها را شفا بخش هستی و شگرف و فوق العاده عمل می کنی!”

تغذیه، ورزش ، سلامتی

● رژیم غذایی
 

علیرغم مصرف هر گونه دارو، باید به خاطر داشته باشید: از مهمترین داروهایی که هر روز مصرف می کنید، غذای روزانه تان است. این همان چیزی است که سبب می شود شما بتوانید به زندگی کردن ادامه دهید.

غذایی که مصرف می کنید سلامت بدن را تعیین می کند و انرژی لازم برای انجام کارهای متفاوت را به او می دهد. از این گذشته همین غذا ها بر روی ساختمان فکری، حالات و وضعیت ذهنی و روحی شما نیز تاثیر می گذارند.

همه افراد به خوبی می دانند که عدم پیروی از یک رژیم غذایی مناسب برای بدن مضر است. اما به ندرت افرادی پیدا می شوند که از مضرات رژیم غذایی ناسالم بر روی سلامت ذهنی، عاطفی، و روحی آگاه باشند. غذاهای بد و یا حتی غذاهای خوبی که به درستی مصرف نشوند، می توانند باعث تغییر حالت، اضطراب، منفی گرایی، خستگی و افسردگی شوند.

از جمله مواد نامناسب غذایی می توان به مصرف بیش از اندازه کافئین، شکر، چربی، پروتئین، افزودنی ها، فراورده های شیمیایی و تصفیه نشده اشاره کرد. فقط چیزی که می خورید مهم نیست. فواصل زمانی میان وعده های مختلف غذایی، و ترکیب غذاهای متفاوت با یکدیگر هم بر روی میزان انرژی و نحوه تفکر و احساس شما تاثیر می گذارند.

باید طوری غذا بخورید که ذهن، قلب، و روحتان نیز همزمان با جسمتان تغذیه شوند. سعی کنید تنها از غذاهای تازه، خالص، و مقوی استفاده کنید، چرا که منجر به بهبود جسمی و روحی شما می شوند.

همانطور که برخی از غذاها برای سلامت جسمانی خوب و برخی دیگر بد محسوب می شوند، می توان اظهار داشت که بعضی از آنها برای سلامت روحی خوب و برخی دیگر بد هستند. این امر اساس تغذیه برخی از ادیان به شمار می رود. به عنوان مثال در دین اسلام خوردن گوشت حیوانات ناپاک حرام شمرده می‌شود.
 

تغذیه برای سالم کودکان

تغذیه سالم کودکان به‌ویژه در ۲ سال اول زندگی تاثیر بسیار زیادی روی رشد و سلامت کودک دارد. با تغذیه سالم در کودکی می‌توان خطر اضافه‌وزن و ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها در بزرگسالی را کاهش داد. توصیه‌های مربوط به رژیم غذایی سالم در کودکان همانند بزرگسالان است. اما باید به چند نکته دقت کرد.

شیرخواران باید در ۶ ماه اول زندگی تنها با شیر مادر تغذیه شوند.
شیرخواران باید تا ۲ سالگی از شیر مادر در کنار سایر مواد غذایی استفاده کنند.
در غذاهای کمکی کودکان نباید نمک و شکر اضافه کرد.

تغذیه، ورزش ، سلامتی
 

تغذیه سالم برای نوجوانان

نوجوانان در مرحله رشد و بلوغ قرار دارند. در این سنین باید به نوع غذا توجه بیشتری شود. تمامی مواردی که دررابطه‌با تغذیه سالم عنوان شد، در نوجوانان نیز باید رعایت شوند. رژیم غذایی نوجوانان باید غنی از غلات کامل، میوه‌ها، سبزیجات، محصولات لبنی بدون چربی یا کم‌چرب، لوبیا، تخم‌مرغ، آجیل، ماهی و گوشت بدون چربی باشد.

نوجوانان به کالری بیشتر نیاز دارند و باید مصرف مواد مغذی کلیدی از جمله پروتئین، کلسیم و آهن در برنامه غذایی آنها افزایش پیدا کند.
 

تغذیه سالم برای دانش‌آموزان

برخی افراد به تغذیه فرزندان دانش‌آموز خود دقتی نمی‌کنند. معمولا این دانش‌آموزان در ساعات استراحت انواع مواد غذایی مضر مانند کیک، بیسکوییت، چیپس و پفک را استفاده می‌کنند. برای تغذیه سالم دانش‌آموزان باید مواد غذایی سالم مانند محصولات لبنی، غلات کامل و میوه‌ها را در برنامه آن‌ها قرار دهید.

محصولات لبنی سرشار از پروتئین هستند و انرژی لازم برای فعالیت در مدرسه را فراهم می‌کنند.

● چگونگی صرف غذا
 

تغذیه مناسب فقط به جویدن و بلعیدن محدود نمی شود و این نیست که شما بعد از اینکه غذا را فرو بردید، فراموش کنید چه چیزی خورده اید. نحوه غذا خوردن شما، هم بر روی رضایت شما از خوردن تاثیر می گذارد و هم بر روی میزان انرژی و شادابی دریافتی.

سعی کنید در اکثر مواقع هنگام غذا خوردن بنشینید و بدن و ذهن خود را در وضعیت ریلکسی قرار دهید. پیش از شروع، دمای بدن خود را پایین آورده و دست هایتان را بشویید.

هنگام خوردن، فقط غذا را به دهان نگذارید و بجوید، برای چند لحظه صبر کنید، به فرایند تهیه غذا فکر کنید، به انرژی که به بدن و به نیروی فکری و احساسی شما میدهند نیز دقیق شوید.

از خداوند و از کسی که غذا را برای شما آماده کرده تشکر کنید. شکرگزاری پیش از شروع صرف غذا کانال هایی را در ذهن باز می کنند که شما به وسیله آنها بهتر میتوانید انرژی ذهنی و احساسی را دریافت کنید. همیشه غذا را به دقت بجوید.

جویدن اولین مرحله عمل گوارش محسوب می شود. این امر به جذب مواد مغذی توسط بدن کمک می کند. تمرکز بر روی جویدن، احساس رضایت از غذا خوردن را افزایش داده و غلبه بر عادات بد غذایی را آسانتر می کند. هنگامیکه در حال جویدن غذا هستید به انرژی که غذا به روحتان می دهد فکر کنید و تجسم کنید که چطور انرژی آن در جسم و روحتان منتشر می شود.

بیشتر افراد به محض بلعیدن، فراموش می کنند چه چیزی خورده اند. این در حالی است که بدن از آن لحظه به بعد شروع می کند به تجزیه مواد غذایی، سپس مواد مغذی آنرا گرفته و به طور مقتضی آنرا در میان قسمت های مختلف بدن تقسیم می‌کند.

تغذیه، ورزش ، سلامتی

تغذیه سالم چیست؟

احتمالا برای شما هم پیش آمده است که تصمیم گرفتید، رژیم غذایی سالمی را شروع کنید، اما نمی‌دانستید چه غذاهایی را در برنامه قرار دهید و کدام یک را حذف کنید. برای تغذیه سالم باید انواع مواد غذایی از گروه‌های غذایی عمده را در برنامه خود قرار دهید. گروه میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، محصولات لبنی کم‌چرب و پروتئین بدون چربی، از جمله حبوبات، آجیل و دانه‌ها و چربی‌های سالم همگی غذاهای سالم بوده و باید در رژیم غذایی شما گنجانده شوند.

تنها نکته مهم در تغذیه سالم این است که مقدار غذا از هر گروه را به‌درستی تعیین کنید. باید رژیم شما متناسب با سلیقه، سبک زندگی و بودجه شما باشد. برخی از رژیم‌های غذایی طوری برنامه‌ریزی شده‌اند که نمی‌توان مدت طولانی آن‌ها را ادامه داد.
 

تغذیه ناسالم چیست؟

بسیاری از افراد تصور می‌کنند، تغذیه سالم به معنای خوردن میوه و سبزیجات و حذف بسیاری از مواد غذایی است. اما تمامی گروه‌های غذایی برای تامین نیازهای بدن ضروری است. تغذیه ناسالم شامل خوردن بیش از اندازه غذاهای فست‌فود و غذاهای چرب است. به‌عنوان‌مثال سیب‌زمینی برای بدن بسیار مفید است. اما سیب‌زمینی سرخ شده کالری بالایی داشته و ترکیبات مضری را وارد بدن می‌کند.

روغن‌های سرخ‌کردنی فرآوری شده سرشار از اسیدهای چرب امگا ۶ هستند که برای قلب مضر است. برای دوری از تغذیه ناسالم باید این نوع روغن‌ها را کنار گذاشته و زمان تهیه غذا از روغن زیتون، نارگیل و آووکادو استفاده کنید.

تغذیه، ورزش ، سلامتی
 

در رژیم غذایی جویدن اصولی غذا را تمرین کنید!

خیلی از افراد تا به غذا می‌رسند، با ولع تمام، قاشق‌شان را پر می‌کنند و یکی بعد از دیگری داخل دهان‌شان می‌گذارند. بدونِ این‌که از عطر و طعم غذا لذت ببرند. این کار باعث اختلال در دستگاه گوارش و معده درد می‌شود.

یکی از موارد مهمی که باید در رژیم غذایی ورزشی رعایت کنید، درست جویدنِ غذاست. غذا را آهسته میل کنید و کامل بجوید. با این کار هم به هضم بهتر آن کمک می‌کنید و هم به آرامش مغزتان.
 

در رژیم غذایی‌تان خانواده و دوستان را شریک کنید!

هیچ‌کسی دوست ندارد در تنهایی غذا بخورد. برای این‌که از رژیم غذایی ورزشی خود لذت ببرید، بهتر است که خانواده و حتی دوستانتان را هم تشویق به استفاده از برنامه غذایی سالم کنید.
البته همان‌طورکه می‌دانید، برنامه تغذیه هم مثل برنامه ورزشی، کاملا شخصی طراحی می‌شود و به هیچ‌عنوان  چند نفر نمی‌توانند باهم از یک برنامه استفاده کنند.
 

با کارشناسان رژیم غذایی مشورت کنید!

هر سؤالی درباره برنامه غذایی و لیست خود دارید را با کارشناس تغذیه مطرح کنید. آن‌ها با حوصله و دقت به تمام سوالات شما پاسخ خواهند داد

شاید بعضی وقت‌ها حوصله نداشته باشید و تصمیم بگیرید که خودتان مثلا بخشی از لیست را دست‌کاری و جابه‌جا کنید. اما با همان یک‌بار، که شاید به نظرتان مشکلی هم نباشد، ممکن است که کالریِ بیشتری دریافت کنید و یا غذایی که خودسرانه انتخاب کرده‌اید برای هدف شما مناسب نباشد.

در طی فرایند “هضم” و “جذب” انرژی داخل غذا آزاد شده و بر روی حالات روحی، وضعیت ذهنی، افکار و احساسات، گفتار و حرکات شما تاثیر می گذارد.

زمانیکه خوردن غذا به اتمام می رسد، تازه این کارها شروع می شوند. زمانیکه غذا به اتمام رسید، برای اینکه فرصتی به انجام این امور داده باشید، می توانید اندکی بر سرجای خود باقی بمانید و خداوند را به خاطر اینکه از شما مراقبت می کند و تمام نیازهایتان را براورده می سازد، تشکر کنید.

تغذیه، ورزش ، سلامتی

● ورزش
 

افرادی که دچار بیماری هستند، باید در انتخاب نوع ورزش احتیاط زیادی به خرج دهند. کسی که دچار بیماری است باید در دوران نقاهت و هنگام بهبودی تحت نظر متخصصین ورزش کند.

حتی بهتر است که افراد سالم نیز برای برخورداری از مناسب ترین گزینه ورزشی، به نزدیک متخصص مراجعه کنند. زمانیکه برنامه مناسب در اختیارتان قرار گرفت، باید با دقت تمام آنرا رعایت کنید. بدن انسان بسیار ظریف و حساس است و باید با بالاترین دقت و احترام از آن مراقبت بعمل آورد. صدمات ناگهانی ورزشی میتوانند خطرات زیادی را به همراه داشته باشند.

از سوی دیگر ورزش صحیح یکی از مهمترین فاکتورهای ایجاد تندرستی است. ورزش سبب بالارفتن جریان خون می شود، اکسیژن بیشتری به سلول ها می رساند، متابولیسم تند تر می شود، عملکرد غدد و ارگانهای داخلی ارتقا می یابد، عمل هضم بهبود پیدا می کند، دفع تسریع می شود

ریسک ابتلا به بیماری ها کاهش پیدا می کند، مفاصل انعطاف پذیری بیشتری پیدا می کنند، عضلات نیرومند شده، هماهنگی و تعادل افزایش می یابد، واکنش پذیری بدن بالا می رود، استرس کم می شود، خوابی آرامتر می شود، انرژی زیاد می شود، بدن آرام شده و ذهن تخلیه می شود.

اگر در طول روز بدن شما فعالیت داشته باشد، دیگر نیازی نیست که برای ورزش کردن بیش از حد تلاش کنید و تنها چند نرمش ساده برایتان کافی است. اگر بیشتر مدت روز را در حالت نشسته می گذرانید، باید حداقل سه یا چهار روز در هفته به طور مکرر ورزش کنید.

نوع ورزش بستگی به میزان سلامت، تناسب اندام و سایر فاکتورهای فردی دارد. اگر برای یک مدت طولانی ورزش نکرده اید، باید به آرامی تمرینات سبکی را شروع کنید تا ماهیچه ها و مفاصل سخت شده به تدریج انعطاف پذیر شده و آمادگی اولیه خود را بدست آورند.

اغلب افراد برای رسیدن به تناسب اندام بدن خود را تحت فشار قرار داده و ورزش های سختی می کنند، اما این امر سبب بروز درد و جراحت می شود. در این صورت مجبور می شوید تا برای مدتی ورزش را به طور کلی کنار بگذارید.

یک برنامه مناسب ورزشی باید شامل نرمش هایی برای ارتقای انعطاف پذیری مفاصل، و مقاوت ماهیچه ها باشد. افزودن فعالیت های ایروبیک به ورزش های روزانه نیز مناسب است.

تمرین های ایروبیک به نرمش های پی در پی، و بدون توقف اطلاق می شود که ضربان قلب را بدون اینکه فشار زیادی به سیستم قلب عروقی وارد اورند، بالا می برند

از نمونه های خوب آن می توان به پیاده روی (که قدیمی ترین و رایج ترین ورزش هاست و تقریباً کلیه عضلات را به کار می اندازد)،

دویدن (به ویژه در زمین چمن یا خاکی چراکه میزان فشار به استخوانها و عضلات و ارگانهای داخلی کاهش می یابد) شنا، و دوچرخه سواری اشاره کرد.

یکی از بهترین نرمش ها، رقص است که تمام قسمت های بدن با آرامش و اشتیاق به حرکت در می آیند. می توانید این کار را با آهنگ های ملایم نیز انجام دهید و به واسطه آن احساسات و افکار درونی خود را در حرکات انعکاس داده و تخلیه کنید.

● تنفس فراموش نشود!
 

تنفس بر روی سلامت، قوت، انرژی، آرامش جسم و روشنی و راحتی ذهن تاثیر میگذارد. کلیه فعالیت های زندگی به این فرایند اساسی بستگی دارند و از طریق آن اکسیژن، که برای سلول های بدن حیاتی است، وارد بدن می شود و دی اکسید کربن از آن خارج می شود.

سعی کنید بر روی نحوه تنفس خود دقیق شوید. بد نیست با جنبه های متفاوت نفس کشیدن آشنا باشید. ببنید عادات بدی که در تنفس دارید چگونه است و سپس تلاش کنید تا آنها را با عادت های بهتر جایگزین کنید. ( افرادی که به بیماری های خاصی مبتلا هستند، باید تنفس را تحت نظر یک کارشناس تنفس انجام دهند)

هیچ گونه الگوی مشخصی وجود ندارد که بتوان از آن در تمام مواقع و برای تمام افراد استفاده کرد. کاملاً واضح است که بدن در هنگام ورزش نسبت به مواقعی که نشسته اید و هیچ کاری انجام نمی دهید و یا در حال استراحت هستید، نیاز به اکسیژن بیشتری دارد. باید تنفس خود را بر اساس نیازهایتان منطبق کنید.

در هر حال هدف شما باید این باشد که عیب های تنفسی خود را با کاهش تنش و اصلاح عادات بدی که منجر به مسدود شدن ریه ها می شود، اصلاح کنید.

در زمان بازدم اجازه دهید تا هوای داخل ریه ها به طور کامل خارج شود. میان بازدم و دم بعدی یک وقفه کوتاه وجود دارد. در این موقع باید شکم خود را آزاد کنید و اجازه دهید هوا به راحتی در آن جریان پیدا کند.

در حین انجام عمل دم، منطقه شکمی قدری بالا می آید. در این حالت پرده دیافراگم پایین آمده و هوا به نقطه انتهایی شش ها می رسد. قفسه سینه باز می شود، و قسمت میانی شش ها نیز از هوا پر می شود. نهایتاً استخوان های گلو برآمده شده و اجازه می دهند تا شش ها تا جایی که فضا دارند از هوا پر شوند.

 


نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط