آثار عقب‌ماندگي اقتصادي از منظر حضرت امام صادق(ع)

امام صادق عليه‌السلام در روايت شريفي مي‌فرمايند: "گراني قيمت‌ها اخلاق و رفتار مردم را بد مي‌كند. امانت‌داري را از بين مي‌برد و مردم مسلمان را در فشار و سختي به ستوه مي‌آورد.
دوشنبه، 10 مرداد 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آثار عقب‌ماندگي اقتصادي از منظر حضرت امام صادق(ع)

آثار عقب‌ماندگي اقتصادي از منظر حضرت امام صادق(ع)
آثار عقب‌ماندگي اقتصادي از منظر حضرت امام صادق(ع)


 





 
حضرت امام صادق عليه‌السلام در روايت شريفي مي‌فرمايند: "غلاء السعر يسيءُ الخُلق و يذهِب الأمانة و يضجُرُ المرءَ المسلم1 " به اين معنا كه "گراني قيمت‌ها اخلاق و رفتار مردم را بد مي‌كند. امانت‌داري را از بين مي‌برد و مردم مسلمان را در فشار و سختي به ستوه مي‌آورد. "
تأكيدي كه نشان‌دهنده آثار سوء عقب‌ماندگي اقتصادي است و موجب مي‌شود تا بر اثر گراني و تورم، بخش‌هاي گوناگون اجتماعي، فرهنگي و سياسي به‌ويژه ارزش‌هاي اخلاقي جامعه به شدت آسيب ببيند كه اين‌ها همه از آثار عقب‌ماندگي اقتصادي است.
امام صادق(ع) مي‌فرمايند: "يكي ازسپاهيان عقل، غنا و يكي از سپاهيان جهل، فقر است. " با اين تعبير مشخص مي‌شود كه "فقر " در واقع زمينه‌ساز "جهل " در جامعه است و اين دو موضوع يك رابطه مشخص و تعريف‌شده در حوزه‌هاي اجتماعي دارند.
بنابراين روايت و روايات متعدد ديگري كه تأييدكننده اين موضوع است، جهاد اقتصادي با جهاد فرهنگي ارتباط مستقيم پيدا مي‌كند؛ چون در اين ميدان مبارزه، تلاش براي توليد انبوه محصولات فاسد فرهنگي با بهره‌گيري از ابزارها و تكنيك‌هاي متعدد از يك سو و از سوي ديگر برنامه‌ريزي براي تحريم همه‌جانبه اقتصادي نظام جمهوري اسلامي ايران با يك هدف مشخص صورت مي‌گيرد كه آن افول اخلاق در جامعه اسلامي است كه در صورت تحقق آن، همه آرمان‌هاي نظام مورد تهديد قرار مي‌گيرند.
بنابراين در شرايط كنوني كه روش‌هاي دشمنان در مقابله با نظام جمهوري اسلامي به روش‌هاي مختلفي از جمله استفاده از ابزارهاي رسانه‌اي و ابزارهاي اقتصادي براي تضعيف و تحت كنترل در آوردن فضاي جامعه تغيير يافته است، از اين روايت شريف به صورت شفاف‌تري مي‌توان به ابعاد مهم لزوم تحقق اهداف "جهاد اقتصادي " در نظام اسلامي پي برد؛ چنانچه جهاد اقتصادي، جهاد فرهنگي نيز به‌شمار مي‌رود و موجب رشد فرهنگي و بلكه رشد ديني جامعه خواهد شد.
يكي از سپاهيان جهل، فقر است :
حضرت امام صادق عليه‌السلام همچنين در روايت شريف ديگري نيز در توضيح مبحث مربوط به جنود عقل و جهل مي‌فرمايند: "يكي ازسپاهيان عقل، غنا و يكي از سپاهيان جهل، فقر است.2 " با اين تعبير مشخص مي‌شود كه "فقر " در واقع زمينه‌ساز "جهل " در جامعه است و اين دو موضوع يك رابطه مشخص و تعريف‌شده در حوزه‌هاي اجتماعي دارند.
بر اين اساس مي‌توان اين‌گونه نتيجه گرفت كه عقب‌ماندگي اقتصادي هم فقر ديني در جامعه ايجاد مي‌كند و هم موجب بروز فقر فرهنگي در جامعه مي‌شود.
با بيان اين دو روايت شريف، تكليف همه خدمت‌گزاران نظام در تحقق اهداف بيان‌شده از سوي رهبر معظم انقلاب روشن‌تر مي‌شود كه در همه ابعاد كوشا باشند تا نظام مقدس جمهوري اسلامي بتواند در زمينه اقتصادي نيز به بلنداي پيشرفت و كسب موفقيت‌هاي روزافزون عظيم اقتصادي نيل پيدا كند.
مدل حكومتي جمهوري اسلامي كه بر پايه تعاليم اسلامي شكل گرفته است، در بعد اقتصادي نيز بايد همچون ساير ابعاد خصوصاً در روزهاي بحراني اقتصاد سرمايه‌داري، درخشش بي‌نظير خود را در آسمان جهان به رخ بكشد و از اين رو مردم و مسئولان مي‌بايست با همت بلند و با شناخت اهميت اين جهاد عظيم در ابعاد گوناگون، زمينه‌هاي تحقق آن را فراهم كنند.

پي‌نوشت‌ها:
 

1. فروع كافي، شيخ كليني، جلد 5، كتاب المعيشة، باب الاسعار 164، ح6
2. الكافي، كتاب العقل و الجهل، ح 14
 

منبع: khamenei.ir
ارسال توسط کاربر محترم سایت : hasantaleb




 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط