قرآن و محيط زيست
نويسنده:دكتر بهروز عشقي ملايري
چكيده:
به تعبير قرآن، مأموريت انسان در زمين به عنوان خليفه و نمايندهي خداوند براي عمران و آبادي زمين است. مالكيت اصلي از آن خدا است و منابع طبيعي و محيط زيست در جهت انجام اين مأموريت به طور امانت در اختيار انسان گذاشته شده است. به استناد آيات قرآن آسمان و زمين و هر آنچه بين آنها است از روي تفنن و به عبث آفريده نشده است بلكه همه اجزاي طبيعت به حق و بر اساس عدل خلق شدهاند. منابع محيط زيست از كوهها و درياها تا گياهان و جانوران، آيات و نشانههايي هستند كه بشر را به شناخت باري تعالي و كشف راز خلقت هدايت ميكنند. اسراف و تبذير و تخريب اين منابع، تخطي از احكام الهي است و موجب خسران بشر در دنيا و آخرت خواهد شد.
كلمات كليدي: قرآن، محيط زيست، بحرانهاي زيست محيطي، اسراف
مقدمه
در اين ميان، ديدگاههاي اسلام و قرآن از جايگاه ويژهاي برخوردار است. در تعاليم اسلامي، مثالهاي بسياري به عنوان راهحلهاي مختلف جهت مشكلات زيست محيطي به خصوص كمبود مواد اوليه ارائه شده است كه مي تواند براي پايان دادن به بهرهبرداري بي حد و حصر انسان از منابع طبيعي و ايجاد روحيهي مسئوليتپذيري مشترك جهت حفاظت محيط زيست مورد استفاده قرار گيرد. توجه خاص اسلام به محيط زيست به طوري در قرآن و احكام اسلامي مشهود است كه مي توان ادعا كرد كه حفاظت محيط زيست در رديف عبادات محسوب ميگردد و به منظور آشنايي بيشتر با ديدگاههاي قرآن در زمينهي محيط زيست و منابع طبيعي دراين تحقيق، مجموعهاي از آيات قرآن كه به نظر ميرسد در آنها به تبيين ارزش واقعي عوامل محيط زيست و تعيين حد و حدود اختيارات انسان در دخالت و تصرف در منابع طبيعي پرداخته شده است استخراج و به طور موضوعي تحت شش عنوان عمده: آموزش پذيري انسان، مأموريت انسان در زمين، مالكيت خدا، جايگاه و منزلت منابع طبيعي، شكرگذاري و اسراف و تبذير دسته بندي شدهاند.
آموزش پذيري انسان
بشر بر خلاف ديگر زيستمندان، از كمترين نيروهاي باز دارندهي غريزي بهرهمند است. نه تنها همچون جانداران و گياهان ميدان حسي او با نيازهاي فيزيولوژيكيش ارتباط محكمي ندارد، بلكه تنوعطلبي وي نيز موجب شده است كه هر روز نيازهاي جديد و كاذبي براي خود ايجاد نمايد. در نتيجه با مصرف بيش از حد و توليد موادي كه در چرخههاي زيستي كاربردي ندارند روز به روز با كاستن مواد اوليه و توليد مواد زائد تعادل محيط زيست را مختل مينمايد. در صورت عدم كنترل و هدايت توسط عوامل خارجي، اين لجام گسيختگي مي تواند جامعه انساني را از اعلي عليين به اسفل السافلين سوق داده و منابع طبيعي زمين را به تباهي بكشاند. شايد به همين دليل بوده است كه آنگاه كه خداوند خبر آفرينش انسان و قرار دادن او به عنوان خليفه خود در زمين را به ملائكه اعلام فرمود، فرشتگان با آگاه شدن از خصوصيات فطري افزونطلبي و سركشي انسان از قوانين طبيعي نگراني خود را نسبت به بروز فساد و تباهي در زمين توسط انسان اظهار كردند[1]. خداوند براي رفع تشويق آنها به آموزشپذيري و توانايي رشد فرهنگي انسان اشاره نموده و آموزش علم اسماء به انسان را عامل عمدهي مقابلهي با فساد و تباهي زمين اعلام مي فرمايد [2]. “بديهي است كه مقصود از اسماء تنها لغات و نامها نيست، زيرا تنها فرا گرفتن لغات موجب برتري آدمي و كسب مقام والاي خلافت باريتعالي در زمين نمي شود بلكه قدرت درك و احساس و تعلق حقيقت تعليم اسماء است كه با قدرت اختيار و تصرف به هم پيوسته و در نتيجه با آگاهي از فلسفه خلقت هر يك از پديدههاي آفرينش، آدمي را به مقام خلافت در زمين مي رساند (الميزان)”
مأموريت انسان در زمين
بنابراين نه منابع طبيعي اموال باد آورده و بي حساب و كتابي است كه بشر به هر مقدار و در هر جهتي مجاز به استفاده و يا تخريب و تباهي آنها باشد و نه انسان موجودي كاملاً مختار و رها شده در اين كره است كه هر چه خواست انجام دهد و هر جا را اراده كرد تخريب كند. محيط زيست امانتي است كه انسان به نمايندگي از طرف خداوند و تنها در جهت انجام مأموريت محوله يعني آبادي و عمران مجاز به استفاده از آن است. همه چيز از آن خداست و بازگشت همه به سوي او است [13] و تمام اعمال بشر در زمين تحت مراقبت است [14]
مالكيت خدا
جايگاه و منزلت منابع طبيعي
همانها كه خدا را در حال ايستاده و نشسته، و آنگاه كه بر پهلو خوابيدهاند، ياد ميكنند؛ و در اسرار آفرينش آسمانها و زمين ميانديشند؛ (ميگويند): بارالها! اينها را بيهوده نيافريدهاي! منزهي تو! ما را از عذاب آتش، نگاه دار! [19] در كتاب الهي گياهان، جانوران و اجزاي غير زنده طبيعت مثل كوهها و درياها به عنوان مظاهر و نشانههايي براي تفكر و تدبر در خداشناسي و اثبات معاد معرفي شدهاند. در اغلب آيات اين مظاهر طبيعي همراه نام الله يا ضماير اشاره كننده به حضرت باريتعالي ذكر شدهاند. خداوند براي معرفي خود مي فرمايد:
“خداوند همان كسي است كه آسمانها و زمين را آفريد؛ و از آسمان، آبي نازل كرد؛ و با آن، ميوهها(ي مختلف) را براي روزي شما (از زمين) بيرون آورد؛ و كشتيها را مسخر شما گردانيد، تا بر صفحه دريا به فرمان او حركت كنند؛ و نهرها را (نيز) مسخر شما نمود؛ [20]
“آن كس كه زمين را بستر شما و آسمان (جو زمين) را همچون سقفي بالاي سر شما قرار داد و از آسمان آبي فرو فرستاد و به وسيلهي آن، ميوهها را پرورش داد تا روزي شما باشد بنابراين، براي خدا همتاياني قرار ندهيد، در حالي كه ميدانيد [21]
“او كسي است كه باران سودمند را پس از آنكه مأيوس شدند، نازل ميكند و رحمت خويش را ميگستراند و او ولي و (سرپرست) و ستوده است ـ و از آيات اوست آفرينش آسمانها و زمين و آنچه از جنبندگان در آنها منتشر نموده و او هر گاه بخواهد بر جمع آنها تواناست! [22]
در قرآن، زنده شدن مرده بعد از فصل خشكي و سرما به عنوان تمثيل و نشانهاي بر چگونگي زنده شدن مردگان در قيامت قلمداد شده است “همان كسي كه از آسمان آبي فرستاد به مقدار معين، و به وسيلهي آن سرزمين مرده را حيات بخشيد، همين گونه (در قيامت از قبرها) شما را خارج ميسازند! [23]” و همهي آنان (روز قيامت) نزد ما احضار ميشوند! ـ
زمين مرده براي آنها آيتي است، ما آن را زنده كرديم و دانههاي (غذايي) از آن خارج ساختيم كه از آن ميخورند؛ [24] او زنده را از مرده بيرون ميآورد و مرده را از زنده و زمين را پس از مردنش حيات ميبخشد و به همين گونه روز قيامت (از گورها) بيرون آورده ميشويد![25] و به وسيلهي باران، سرزمين مرده را زنده كرديم؛ زنده شدن مردگان نيز همين گونه است! [26]
مخاطبان قرآن در بيان مظاهر طبيعت و محيط زيست اهل تعقل [27]، مؤمنين [28]اهل تفكر[29] صاحبان گوش شنوا [30]، اهل بصيرت [31]، خردمندان [32]و اهل يقينند [33]. بنابراين ايمان به خدا همراه با تفكر، تعقل و تدبير در چگونگي آفرينش طبيعت و مظاهر محيط زيست نمي تواند با تخريب و آلودگي آن همراه باشد.
شكرگزاري
“الحمد لله” كلامي قرآني است كه ما هر روز حداقل ده بار در نمازهاي يوميه به زبان ميآوريم. همانگونه كه در عرف جوامع انساني متداول است شكرگزاري از هر موهبتي مستلزم آگاهي از ارزش واقعي و استفاده صحيح از آن است. چگونه مي توان شكرگزار نعمتهايي الهي كه براي تأمين نيازهاي ما در اختيارمان قرار گرفته باشيم در حاليكه به تخريب و تباهي آنها ميپردازيم.
اسراف و تبذير
به خاطر آثار زيانبار اسراف و تبذير، اين خصلت ناپسند دركلام الهي به شدت محكوم شده، در رديف گناهان قرار گرفته و مسرفان برحسب مورد، به درجههاي مختلفي از عقاب وعده داده شدهاند. آنگاه كه سخن از اسراف در كارهاي نيكي همچون استفاده از زينت و لباس نيكو به هنگام حضور در مسجد و اداي حقوق فقرا يا اعمال مباحي مثل خوردن و آشاميدن در ميان است، مجازات مسرفان محروميت از دوستي خدا است [39] اگر اسراف دليل ناديده گرفتن آيات الهي باشد، مسرفان از هدايت الهي محرومند [40]. اسراف كنندگان در گمراهي خواهند بود [41]، زندگي سختي خواهند داشت، در آخرت نابينا محشور ميشوند[42] و از اصحاب دوزخ محسوب ميگردند.
از ديدگاه قرآن، طبيعت اسراف با ساير گناهان تفاوتهاي زيادي دارد و همين تفاوتهاست كه آثار زيانبار مادي و معنوي را تشديد مينمايد. اسراف بر خلاف ساير گناهان در نظر مسرفان، زيبا جلوه مينمايد. حتي مؤمنين و خداپرستان و آنانكه از شدت ايمان بدون احساس ضعف در كنار پيامبران ميجنگند نيز از آن در امان نيستند و از خداوند، طلب بخشش گناهان ذنوب و اسراف خود را دارند. [43]. در بهترين كارها همچون زينت مساجد [39]و اجراي احكام الهي، مثل قصاص [44] و حتي انفاق در راه خدا نيز خطر اسراف موجود است [45]. چنانچه اسراف به اتلاف و تضييع منابع و نعمتهاي خداداد بيانجامد تبذير محسوب مي شود. به تعبير قرآن تبذيركنندگان همچون برادران شيطانند چرا كه آنان نيز همچون شيطان كفران نعمت پروردگار را نمودهاند. [46]
فهرست آيات قرآن
2-وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلاَئِكَةِ فَقَالَ أَنبِئُونِي بِأَسْمَاء هَؤُلاء إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ (بقره ـ 31)
3-وَهُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلاَئِفَ الأَرْضِ، بقره -30 و اذ قالَ ربکَ للملائکه اني جاعل في الارض خليفة (انعام ـ 165)
4-هو انشاکم من الارض و استعمرکم فيها فاستغفروه(هود-61)
5-هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُم مَّا فِي الأَرْضِ جَمِيعًا (بقره ـ 29)
6-أَلَمْ تَرَوْا أَنَّ اللَّهَ سَخَّرَ لَكُم مَّا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَأَسْبَغَ عَلَيْكُمْ نِعَمَهُ ظَاهِرَهًًْ وَ بَاطِنَهًًْ وَ مِنَ النَّاسِ مَن يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَابٍ مُّنِيرٍ (لقمان ـ 20) وَسَخَّرَ لَكُم مَّا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا مِّنْهُ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لَّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (جاثيه ـ 13)
7-و سخر لکم الليل و النهار و الشمس و القمر و النجوم مسخرات بامره ان في ذلک لايات لقوم يعقلون(؟12)
8-الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ فِرَاشًا (بقره ـ 22)
9-أَمَّن جَعَلَ الْأَرْضَ قَرَارًا (نمل ـ 61)
10-الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ مَهْدًا (طه ـ 53)، (زخرف ـ 10)
11-هُوَ الَّذِي أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً لَّكُم مِّنْهُ شَرَابٌ وَمِنْهُ شَجَرٌ فِيهِ تُسِيمُونَ (نحل ـ 10) يُنبِتُ لَكُم بِهِ الزَّرْعَ وَالزَّيْتُونَ وَالنَّخِيلَ وَالأَعْنَابَ وَمِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَهًًْ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (نحل ـ 11) وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَّكُمْ وَسَخَّرَ لَكُمُ (ابراهيم ـ 32) وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَّكُمْ (بقره ـ 22) وَأَنزَلَ لَكُم مِّنَ السَّمَاءِ مَاء فَأَنبَتْنَا بِهِ حَدَائِقَ ذَاتَ بَهْجَهًٍْ (نمل ـ 60)
12-وهو الذي سخر البحر لتاکلوا منه لحما طريا و تستخرجوا منه حلية تلبسونها و تري الفلک مواخر فيه و لتبتغوا من فضله و لعلکم تشکرون(؟14) ـ اللَّهُ الَّذِي سخَّرَ لَكُمُ الْبَحْرَ لِتَجْرِيَ الْفُلْكُ فِيهِ بِأَمْرِهِ وَلِتَبْتَغُوا مِن فَضْلِهِ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ (جاثيه ـ 12) وَسَخَّرَ لَكُمُ الْفُلْكَ لِتَجْرِيَ فِي الْبَحْرِ بِأَمْرِهِ وَسَخَّرَ لَكُمُ الأَنْهَارَ (ابراهيم ـ32)
13-وَلِلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ (نور ـ 42) وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنقَلِبُونَ (زخرف ـ 14)
14-و الله يعلم ما تسرون و ما تعلمون
15-وَلاَ تُؤْتُواْ السُّفَهَاء أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللّهُ لَكُمْ قِيَامًا (نساء ـ 5)
16-وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاء وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا بَاطِلًا ذَلِكَ ظَنُّ الَّذِينَ كَفَرُوا فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ كَفَرُوا مِنَ النَّارِ (ص ـ 27)
17-أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللّهَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ بِالْحقِّ (ابراهيم ـ 19) وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ بِالْحَقِّ (انعام ـ 73)
18-إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لآيَاتٍ لِّأُوْلِي الألْبَابِ (آلعمران ـ 190)
19-الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىَ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ (آلعمران ـ 191)
20-اللّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَّكُمْ وَسَخَّرَ لَكُمُ الْفُلْكَ لِتَجْرِيَ فِي الْبَحْرِ بِأَمْرِهِ وَسَخَّرَ لَكُمُ الأَنْهَارَ (ابراهيم ـ 32)
21-الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ فِرَاشًا وَالسَّمَاء بِنَاء وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَّكُمْ فَلاَ تَجْعَلُواْ لِلّهِ أَندَادًا وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ (بقره ـ 22)
22-وَهُوَ الَّذِي يُنَزِّلُ الْغَيْثَ مِن بَعْدِ مَا قَنَطُوا وَيَنشُرُ رَحْمَتَهُ وَهُوَ الْوَلِيُّ الْحَمِيدُ ـ وَمِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَثَّ فِيهِمَا مِن دَابّهًٍْ وَهُوَ عَلَى جَمْعِهِمْ إِذَا يَشَاءُ قَدِيرٌ (شوري 28-29)
23-وَالَّذِي نَزَّلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَنشَرْنَا بِهِ بَلْدَةً مَّيْتًا كَذَلِكَ تُخْرَجُونَ (زخرف ـ 11)
24-وَإِن كُلٌّ لَّمَّا جَمِيعٌ لَّدَيْنَا مُحْضَرُونَ ـ وَآيَةٌ لَّهُمُ الْأَرْضُ الْمَيْتَةُ أَحْيَيْنَاهَا وَأَخْرَجْنَا مِنْهَا حَبًّا فَمِنْهُ يَأْكُلُونَ (يس ـ 32-33)
25-يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَيُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَيُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَكَذَلِكَ تُخْرَجُونَ (روم ـ 19)
26-وَأَحْيَيْنَا بِهِ بَلْدَهًًْ مَّيْتًا كَذَلِكَ الْخُرُوجُ (ق ـ 11)
27-إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ (الروم ـ 24) (البقرة ـ 164) (الرعد ـ 4)
28-إِنَّ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَآيَاتٍ لِّلْمُؤْمِنِينَ (جاثيه ـ 3)
29-إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَالْفُلْكِ الَّتِي تَجْرِي فِي الْبَحْرِ بِمَا يَنفَعُ النَّاسَ وَمَا أَنزَلَ اللّهُ مِنَ السَّمَاءِ مِن مَّاء فَأَحْيَا بِهِ الأرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّهًٍْ وَتَصْرِيفِ الرِّيَاحِ وَالسَّحَابِ الْمُسَخِّرِ بَيْنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ لآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ
(بقره ـ 164) وَفِي الأَرْضِ قِطَعٌ مُّتَجَاوِرَاتٌ وَجَنَّاتٌ مِّنْ أَعْنَابٍ وَزَرْعٌ وَنَخِيلٌ صِنْوَانٌ وَغَيْرُ صِنْوَانٍ يُسْقَى بِمَاء وَاحِدٍ وَنُفَضِّلُ بَعْضَهَا عَلَى بَعْضٍ فِي الأُكُلِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ (رعد ـ 4)
30-وَاللّهُ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَحْيَا بِهِ الأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَة لِّقَوْمٍ يَسْمَعُونَ (نحل ـ 65)
31-أَوَلَمْ يَرَوْا أَنَّا نَسُوقُ الْمَاء إِلَى الْأَرْضِ الْجُرُزِ فَنُخْرِجُ بِهِ زَرْعًا تَأْكُلُ مِنْهُ أَنْعَامُهُمْ وَأَنفُسُهُمْ أَفَلَا يُبْصِرُونَ (سجده ـ 27)
32-أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَسَلَكَهُ يَنَابِيعَ فِي الْأَرْضِ ثُمَّ يُخْرِجُ بِهِ زَرْعًا مُّخْتَلِفًا أَلْوَانُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يَجْعَلُهُ حُطَامًا إِنَّ فِي ذَلِكَ لَذِكْرَى لِأُوْلِي الْأَلْبَابِ (زمر ـ 21)
33-وَفِي خَلْقِكُمْ وَمَا يَبُثُّ مِن دَابَّةٍ آيَاتٌ لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ (جاثيه ـ 4)
34-وَجَعَلْنَا فِيهَا جَنَّاتٍ مِن نَّخِيلٍ وَأَعْنَابٍ وَفَجَّرْنَا فِيهَا مِنْ الْعُيُونِ ـ لِيَأْكُلُوا مِن ثَمَرِهِ وَمَا عَمِلَتْهُ أَيْدِيهِمْ أَفَلَا يَشْكُرُونَ (يس ـ 34 و 35)
35-إِن يَشَأْ يُسْكِنِ الرِّيحَ فَيَظْلَلْنَ رَوَاكِدَ عَلَى ظَهْرِهِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّكُلِّ صَبَّارٍ شَكُورٍ (شوري ـ 33)
36-وَلَكِن يُرِيدُ لِيُطَهَّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ (مائده ـ 4)
37-وَالَّذِينَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَلِكَ قَوَامًا (فرقان ـ 67)
38-وَمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِيبَهًٍْ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَن كَثِيرٍ (شوري ـ 30)
39-يَا بَنِي آدَمَ خُذُواْ زِينَتَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ وكُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ (اعراف ـ 31) وَهُوَ الَّذِي أَنشَأَ جَنَّاتٍ مَّعْرُوشَاتٍ وَغَيْرَ مَعْرُوشَاتٍ وَالنَّخْلَ وَالزَّرْعَ مُخْتَلِفًا أُكُلُهُ وَالزَّيْتُونَ وَالرُّمَّانَ مُتَشَابِهًا وَغَيْرَ مُتَشَابِهٍ كُلُواْ مِن ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَآتُواْ حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ (انعام ـ 141)
40-إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي مَنْ هُوَ مُسْرِفٌ كَذَّابٌ (غافر ـ 28)
41-يُضِلُّ اللَّهُ مَنْ هُوَ مُسْرِفٌ مُّرْتَابٌ (غافر ـ 34)
42-وَ مَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَهًًْ ضَنكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَهًِْ أَعْمَى ـ قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِي أَعْمَى وَقَدْ كُنتُ بَصِيرًا ـ قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِي أَعْمَى وَقَدْ كُنتُ بَصِيرًا ـ قَالَ كَذَلِكَ أَتَتْكَ آيَاتُنَا فَنَسِيتَهَا وَكَذَلِكَ الْيَوْمَ تُنسَى ـ وَكَذَلِكَ نَجْزِي مَنْ أَسْرَفَ وَلَمْ يُؤْمِن بِآيَاتِ رَبِّهِ وَلَعَذَابُ الْآخِرَةِ أَشَدُّ وَأَبْقَى (طه 124-127)
43-وَمَا كَانَ قَوْلَهُمْ إِلاَّ أَن قَالُواْ ربَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ (آلعمران ـ 147)
44-وَلاَ تَقْتُلُواْ النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللّهُ إِلاَّ بِالحَقِّ وَمَن قُتِلَ مَظْلُومًا فَقَدْ جَعَلْنَا لِوَلِيِّهِ سُلْطَانًا فَلاَ يُسْرِف فِّي الْقَتْلِ إِنَّهُ كَانَ مَنْصُورًا (اسراء ـ 33)
45-وَالَّذِينَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَلِكَ قَوَامًا (فرقان ـ 67)
46-إِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُواْ إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّهِ كَفُورًا (اسراء ـ 27)
منبع؛
مجموعه مقالات همایش ملی قرآن و علوم طبیعی، تهیه و تنظیم دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، زیر نظر بنیاد پژوهش های قرآنی حوزه و دانشگاه، تهران، موسسه انتشاراتی بنیاد پژوهش های قرآنی حوزه و دانشگاه و انتشارات سخن گستر، چاپ یکم ـ زمستان 1385.
/ج