گفتگو با امير در ياران علي شمخاني
درآمد
همكاري مستمر با شهيد صياد شيرازي و در مواجهه با ضد انقلاب در كردستان و سپس هشت سال دفاع مقدس و به ويژه در عمليات غرورآفرين مرصاد، خاطرات امير درياران علي شمخاني قائم مقام فرماندهي كل سپاه و فرمانده نيروي زميني سپاه در دوران دفاع مقدس را از اعتبار و شيريني خاص مملو ميسازد و اين گفتوگو شدهاي از اين خاطرات دلنشين است.
از نحوه آشنايي خود با شهيد سپهبد صياد شيرازي برايمان بگوئيد؟
در ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي و در مقاطعي كه گروهكهاي ضد انقلاب داخلي با همكاري برخي كشورهاي بيگانه، تحركات نظامي گستردهاي را در نقاط مختلف كشور، به ويژه در مناطق غرب و شمال غرب كشور آغاز كردند، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي با همكاري ساير عناصر انقلابي و ارتش، ضمن مقابله نظامي با تحركات ضد انقلابيون، با تشكيل جلسات مختلف در تهران از صاحبنظران نظامي، سياسي خواست تا اقدامات غيرقانوني و ضد مردمي ضد انقلاب را تبيين نمايند. سابقهي آشنايي و همكاري من با شهيد صياد شيرازي به آن سالها برميگردد كه از ايشان به عنوان يكي از عناصر انقلابي و فعال نظامي در غرب كشور براي سخنراني دعوت شد. اين آشنايي بعدها با همكاري مشتركمان در هدايت و فرماندهي عمليات مختلف در طول هشت سال دفاع مقدس ادامه يافت.
به غائله كردستان اشاره كرديد. نقش شهيد صياد شيرازي در اين ميان چه بود؟
سپهبد شهيد صياد شيرازي به دليل تجربيات ارزنده در دوران خدمت پيش از انقلاب اسلامي در غرب كشور، شناخت كاملي از وضعيت جغرافيايي و عملياتي اين منطقه داشت. تخصص كافي در كنار تعهد انقلابي و اسلامي شهيد، از او فرماندهاي كم نظير در ميدان دفاع از كشور ساخته بود، به طوري كه در سال 1358 به دليل ارائه طرح پاكسازي سنندج، مريوان، بانه و سردشت از حضور ضد انقلاب و خارج شدن اين شهرها از محاصره، به سمت فرماندهي عمليات شمال غرب كشور برگزيده شد.
در خصوص نقش شهيد صياد شيرازي در دوران جنگ و سپس بازسازي توضيح دهيد؟
تلاش سپهبد شيرازي در مقام فرماندهي نيروي زميني ارتش در شرايطي صورت گرفت كه به دليل فضاي ايجاد شده ناشي از حضور بنيصدر در كسوت فرماندهي كل قوا، بخش عمدهاي از توان فرماندهي سپاه و ارتش صرف هماهنگيهاي بيحاصل شده بود. اين فضا ضمن ايجاد شرايط مناسب براي استيلاي نظامي ارتش تا بن دندان مسلح عراق، توانايي عملياتي رزمندگان ايران را به صورت خطرناكي پائين آورده بود. علاوه بر اين، كمبود امكانات و تجهيزات نظامي، عدم آمادگي مراكز آموزشي و فقدان انسجام در خطوط مقدم نبرد نيز به عنوان مشكلات لجستيكي و تاكتيكي، شرايط شكنندهاي را در جبهههاي نبرد حاكم كرده بود.
در چنين شرايطي، انتصاب شهيد شيرازي به عنوان فرمانده نيروي زميني ارتش و ايجاد هماهنگي و همكاري بين سپاه و ارتش، ضمن ايجاد روحيه جديد در رزمندگان، انسجام قابل ملاحظهاي را در مديريت جنگ و بهرهبرداري بهينه از امكانات موجود فراهم آورد.
در اين مورد، خاطرهاي هم داريد؟
بله، خاطره شيرين من بر ميگردد به زمان اعلام ايجاد قرارگاه مشترك كربلا. در شرايطي كه شهر سوسنگرد زيرآتش شديد دشمن قرار داشت، سردار رضايي، شهيد شيرازي و من طي مصاحبهاي كه در كنار خودروي زرهي انجام شد، تشكيل اين قرارگاه و آغاز عمليات مشترك را اعلام كرديم كه تأثير به سزايي در ارتقاي روحيهها داشت.
چه مشخصه بارزي از شهيد صياد شيرازي را رمز توفيق او در فرماندهي ميدانيد؟
مهمترين موضوعي كه به عنوان يكي از ويژگيهاي شخصيتي شهيد بزرگوار سپهبد شيرازي در ذهن من ثبت شده است، توانايي و عزم خستگيناپذير ايشان در كسوت فرماندهي بود. او فرماندهاي آگاه و با اراده در ايجاد و طراحي عمليات در سطح يگانهاي عملياتي ارتش بود و تلاش همزمان او در كنار كار عملياتي براي ايجاد تحول فرهنگي در سطح نيروي زميني ارتش نيز از نقاط برجسته شخصيت اوست. انجام اين اقدامات به صورت همزمان، بدون وجود فرماندهاي با انگيزه و ارزشمند مثل صياد شيرازي هرگز ممكن نميشد. در اين مورد گفتنيها زياد است كه گردآوري آن ميتواند در ثبت گوشههايي از ابعاد بلند شخصيت اين شهيد بزرگوار مؤثر باشد. موضوع ديگر توسل شهيد به ائمه (علیهم السلام) در صحنههاي دشوار و تصميمگيريهاي مهم بود. شهيد در جلسه تصميمگيري را با به جا آوردن دو ركعت نماز مستحبي و قرائت دعاي فرج آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) آغاز ميكرد و اين حركت به عنوان روشي لايتغير در رفتار ايشان وجود داشت.
ميتوان گفت كه شهيد صياد قبل از الگوي فرماندهي، الگوي سربازي است.
بله. وجود خصلتهاي سربازي در صياد شيرازي از او انساني منضبط و مقاوم ساخته بود. علاوه بر اين جغرافياي ولادت و محيط مذهبي خانواده ايشان بستر مناسبي را براي ارتقاي معنوي و تربيت مذهبي وي فراهم كرده بود كه اين مجموعه، از اين وجود پرهيزكار، فردي با خصوصيات برجسته انساني و اعتقادي و نظامي ساخته بود. تحول دروني شهيد صياد شيرازي آنچنان مستمر و مداوم و رو به توسعه بود كه به طور دائم، روح او را لبريز ميكرد و اين تحول تا لحظاتي كه روح بلند او قفس تن را شكست ادامه داشت.
شهادت مظلومانه صياد از نظر شما چه پيامي داشت؟
نحوه شهادت ايشان بهترين نمونه براي درك سادهزيستي اوست. بهرهگيري منافق كوردل از لباس كارگر شهرداري و عدم استفاده شهيد از راننده و محافظ و.... همگي سند روشني از اوج اين تواضع و ساده زيستي ايشان است.
منبع:ماهنامه شاهد یاران، شماره 30 - 29