بنه، مرواريد سبز
نويسندگان:محبوبه رباني، رحمت الله رحيمي-دانشگاه علم و صنعت ايران
مقدمه
اسم ميوه اين گياه درفارسي بن(1)يا بنه(2)مي باشد که دانه اي گياهي با مغز روغني است که به صورت تخمه صورت مي شود ولي پوسته سخت آن بلاي دندان است.اين دانه معمولاً در پاييز سبز مي شود و به رنگ سبز تيره است.عمر درخت بنه طولاني است، مثلاًدرخت 1500 ساله بنه درشهرستان ابرکوه با 11 متر دور تنه و ارتفاع بيش از 11 متر هر ساله ميوه بنه خود را بيش از 200 کيلوگرم به روستاييان عرضه مي کند.
به ميوه پيوندي بنه گلخک و به نوع ترش آن بنشته گويند.در زبان ترکي به ميوه ي آن چاتلانغوش و چتلانغوچ مي گويند.اعراب به ميوه اين درخت حب الخضراء مي گويند.گل درخت قرمز است و در رنگرزي از آن استفاده مي شود.درخت بنه دير خزان مي کند و از تنه ي آن به طور طبيعي، يا با دادن شکاف، صمغي خارج مي شود که به آن در فارسي سقز و در عربي بطم گويند که در آدامس مورد استفاده قرار مي گيرد.
زيستگاه درخت بنه
کاربرد بنه
اندام هاي مختلف درخت بنه مصارف دارويي و صنعتي گسترده اي دارد.بهره برداري از درختان بنه با هدف توليد صمغ و استفاده از آن در امور دارويي و صنعتي موضوعي است که اقتصاد بخشي از جنگل نشينان در ناحيه رويشي زاگرس را تشکيل مي دهد.اگرچه بهره برداري از درخت بنه مي تواند اثرات سوء فيزيولوژيکي و ضعف درخت را در برداشته باشد، اما دقت در بهره برداري و به کارگيري روشهاي صحيح مي تواند خسارت را به حداقل ممکن برساند.بهره گيري از ميوه، برگ، صمغ ترشح يافته بصورت طبيعي و گال هاي گياه نيز کاربردهاي زياد دارويي دارد.شناخت دقيق رويشگاه هاي طبيعي گياهان دارويي ضمن روشن شدن پتانسيل هاي موجود، امکان توسعه و بهره برداري صحيح را به خوبي فراهم مي سازد.ضمن اينکه قابليت ها و محدوديت هاي هر منطقه را نيز براي توسعه و بهره برداري اقتصادي روشن مي نمايد.
خواص درماني
بررسي اثرات ضد ميکروبي به روش In vitro
سقز
-در صنايع چسب، صنايع لاک، صنايع رنگ، صنايع پليمري، صنايع داروسازي.
-به عنوان امولسيون کننده، در تهيه روغن چاپ و روغن کابل، در تهيه پارکت و کفپوش، آهارهاي کاغذ، به عنوان قارچ کش جهت حفاظت چوب و کاغذ و پارچه.
-در تهيه اسانس و عطريات
-به عنوان ضدعفوني کننده در درمان بيماري هاي مختلف
متأسفانه به دليل کمبود صنايع تبديلي و نبود دانش فني لازم در زمينه فرآوري اين ماده، موجب گرديده که با قيمت ناچيز و اوليه به خارج از کشور صادر گردد.
بررسي عوامل مؤثر بر پراکنش پسته وحشي
اقليم حاکم بر ارتفاعات و نوع ساختار زمين، از دلايل اصلي وجود پراکنش بنه در مناطق کوهستاني مي باشد.مهمترين وجه تمايز اقليم ارتفاعات با ساير مناطق، کاهش درجه حرارت، بارش برف و ماندگاري آن در مدت زمان بيشتر و افزايش دوره يخبندان در طي سال است.علت آن نيز براساس قانون کاهش درجه حرارت با افزايش ارتفاع قابل توجيه است.اين عوامل امکان جوانه زني بذر بنه را فراهم مي نمايد، در نتيجه سبب استقرار درختان بنه روي ارتفاعات مي گردد.
مهمترين موارد پيشنهادي جهت اجرا در مناطق داراي پراکنش استان به منظور حفظ، احياء و توسعه جنگل هاي پسته وحشي به شرح ذيل مي باشد:
1-قرق مناطق داراي پوشش مناسب 2-انجام عمليات اصلاحي در مناطق داراي پوشش جنگلي بنه شامل بذرپاشي در فصل مناسب و نهالکاري.3-مبارزه با برخي آفات مهم، خصوصاً مبارزه بيولوژيکي با آفات مغزخوار.4-انجام عمليات آبخيزداري در جهت استحصال باران به منظور تأمين آب مورد نياز درخت(استفاده از سيستم هاي ميکروکچمنت).
منابع و مآخذ:
1-عباس زارع زاده،(1379)، جمع آوري، شناسايي و اهلي کردن گياهان دارويي استان يزد، مرکز تحقيقات منابع طبيعي و امور دام يزد.
2-گروه مطالعات هامون(1365)، مطالعه جامع توسعه اقتصادي و اجتماعي استان يزد، جلد اول و سوم.وزارت برنامه و بودجه.
3-ولي الله مظفريان، (1379)، فلور استان يزد.انتشارات يزد، تهران 56 صفحه.
4-سيدعباس ميرجليلي،(1376)، مطالعه فلورستيک و بررسي جوامع گياهي منطقه هرات و مروست استان يزد.پايان نامه کارشناسي ارشد رشته علوم گياهي.دانشگاه تهران.121 صفحه.
5-بتول رسولي، بررسي اثرات ضد ميکروبي آويشن و سنبله اي ارغواني از تيره نعناع، سماق و بنه از تيره پسته به روش In vitro.
6-روزنامه اعتماد، شماره 1510، 17/ 7/ 86، صفحه14، اقتصاد ايران
7-ايران سرزمين مادري، شماره 2375، ده بهمن 1381.
8-www.negarmedia.com مؤسسه تحقيقات جنگل ها و مراتع ايران
9-سايت ويکي پديا، دانشنامه آزاد.
پي نوشت ها :
1-Ban
2-Baneh