قهر نکنید و رشد خودتان را نشان بدهید به دنیا
ریاست جمهور[ى] چیزى نیست که شما به آن اهمیت بدهید. اگر ریاست جمهور خوب باشد، آن است که خدمت به ملت مىکند و اگر بد باشد، آن است که راه جهنم را باید بپیماید. خیلى در صدد این نباشید که براى خاطر این که یکى بیشتر مىخواهد رأى ببرد، یکى کمتر مىخواهد رأى ببرد به هم بریزید و جنگ و نزاع باشد، و اسباب ناراحتى همه را فراهم کنید. و من هم که اینجا هستم و در بیمارستان هستم از این جهت، ناراحت و ناراضى باشم. یکى دیگر این که بعد از این که رییس جمهور به مبارکى ان شاء اللَّه تعیین شد، هرکس باشد، دیگران قهر نکنند و عقب بنشینند. کشور، کشور خود شماست. رییس جمهور باشید، کشور است. پاسبان باشید، کشور است. طلبه مثل من باشید، کشور خود شماست. بعد از این که رییس جمهور تعیین شد همه اعانت کنید از او.
همه وارد بشوید در کار و اعانت کنید از او کنار ننشینید. قهر نکنید و رشد خودتان را نشان بدهید به دنیا که شما رشید هستید، و شما مىتوانید که یک مملکتى را با هم اداره بکنید.وقتى که بنا شد یکى رییس جمهور شد، دیگرى هم یک کار دیگر. دیگرى هم یک کار دیگر. و کارها را به سلامتى انجام بدهید.(8)
از همه قشرها، از همه ملت مىخواهم که آداب اسلامى را در انتخابات حفظ کنند
لکن من از همه قشرها، از همه ملت مىخواهم که آداب اسلامى خودشان را نسبت به همه امور، خصوصاً در انتخابات حفظ کنند. و مبادا خیال کنند که مبارزات انتخاباتى عبارت از این است که به دیگران بد بگویند و کارشکنى بکنند.
البته دعوت به انتخاب اشخاص مانع ندارد، لکن توجه داشته باشند که همانطور که در انتخاب رییس جمهور، به آن سلامت و به آن آرامش و به آن خوبى گذشت -که نمونه بود در ایران- من امید آن دارم که در این انتخابات هم به همانطور بگذرد. و همه با هم برادروار در یک مقصد باشیم. در یک مقصد باشید. و خداوند را شاهد بدانید، و ناظر بدانید، و نهضت را لکهدار نکنید. دشمن ها درصددند که خرده گیرى کنند. و من امیدوارم که خداوند همه شما را تأیید کند. و همه با سلامت این انتخابات را هم بگذرانید و بعد را هم همینطور.(9)
رعایت اخلاق اسلامى در انتخابات
شکایتى دارند، خوب شکایتشان را رسیدگى مىکنند. هیاهو درست کردن، جز این که دامن زدن به این است که خیانتکارها راهشان باز بشود، چیز دیگرى نیست .اگر شما خدمتگزار به کشور هستید، در مجلس یکجور خدمت مىتوانید بکنید، در خارج از مجلس هم یکجور خدمت دیگر. مگر همه اهالى ایران توى مجلس مىروند؟ خوب در مجلس هم یک عده معدودى هستند. اگر غرضى در کار نیست و مىخواهید خدمت بکنید، حالا مىبینید که شما رأى نداشتهاید، شما در خارج مجلس خدمت بکنید. تأیید کنید این مجلس را.
این طور نباشد که منعکس کنید در خارج که خیر، مملکت ایران یک مملکتى است که انتخاباتش کذا شد. این حرف غلطى است. این حرف غلط را اینقدر نزنید. براى خاطر خدا توجه داشته باشید که یک مجلس شورا که مجلس شوراى اسلامى است و مىخواهد براى ایران خدمت کند و باید قوه داشته باشد، تنها مرکزى است که تمام قوا باید تبع آن باشند، شما بخواهید براى اینکه شما وکیل نشدهاید در کجا، هیاهو کنید که انتخابات انتخابات کذا بوده؛ این حرف خلاف اسلام است. شکایت اگر هست، شکایت پذیرفته است. و مقاماتى که باید شکایت ها را بپذیرند، مىپذیرند. اما هیاهو کردن و فریاد زدن و انتقاد بیجا کردن، این برخلاف دستورات اسلام است. (10)
ویژگی هاى رییس جمهور خوب
من بنا ندارم که کسى را تعیین کنم. ما همین اوصاف رییس جمهور را و اوصاف وکلایى که بعد مىخواهید ان شاء اللَّه تعیین کنید باید بگوییم و شما خودتان انتخاب کنید و از تفرقه و تفرق پرهیز کنید. اشخاص را هم ملاحظه سوابقشان را بکنید که قبل از انقلاب چه بودهاند، در حال انقلاب چه بودهاند، و بعد از پیروزى نسبى چه کردند و چه بودند. و پس از این که همه اوصافش را به دست آوردید و او را شخصى دانستید که لیاقت دارد براى یک همچو مسندى و مىتواند این مملکت را به طورى که خدا مىخواهد اداره کند تا آن حدودى که در اختیار اوست، و شخصى است که تعهد به اسلام دارد، اعتقاد به قوانین اسلام دارد، در مقابل قانون اساسى خاضع است و اصل صد و دهم ظاهراً که راجع به ولایت فقیه است، معتقد است و وفادار است نسبت به آن، یک همچو شخصى را شماها خودتان انتخاب کنید و گروه هاى مردم را هم وادار کنید که یک همچو شخصى را انتخاب کنند و از تفرقه بپرهیزند.
ممکن است که اگر شماها یا سستى کنید براى یک همچو امر مهمى و طورى باشد که به نظر بیاید که بىتفاوتید -اگر شد؛ بروید رأى بدهید، اگر نشد نروید- و یا گروه هاى شما با هم اختلاف پیدا بکنند، ممکن است اشخاصى که لایق این مقام نباشند به این مقام برسند. این امرى است که بسته به نظر خودتان و باید با تمام قوا جدیت کنید که سرنوشت اسلام و مسلمین را به دست کسى که لایق براى این مقام نباشد، ندهید. و من امیدوارم که با اتکال به خدا این مطلوب هم حاصل بشود.
و از خداى تبارک و تعالى سلامت و توفیق و رفاه ملت را خواستارم. و از قرارى که تذکر دادند خانوادههاى شهداى سردشت در اینجا هستند. من به آنها تسلیت عرض مىکنم.(11)
اخلال در روند انتخابات
این خودش یک نحوه اخلالى است که در یک کشورى، صد و بیست و چند نفر، اینها داوطلب بشوند، براى اینکه مىخواهم رییس جمهور بشوم و بعد هم خواهید دید که در این مثلًا تبلیغاتى که باید بکنند، خواهید دید که چه گروه هایى تبلیغات مىکنند.
نه از باب این که برسند به رییس جمهور. از باب این که نگذارند رییس جمهورى پیدا بشود، و لااقل اخلال کنند به اندازهاى که منعکس کنند در خارج که اینها یک همچو جمعیتى، ایران یک همچو کشورى هست. صد و بیست و چند نفر مىخواهند رییس جمهور بشوند و همه هم به جان هم ریختند و بعد هم خواهید دید که اینها چه بساطى سر هم درمىآورند. اینها همه اخلالگرى هست، و ما از این مسایل، شاید اکثر جوان هاى ما از این مسایل غافل باشند. و بعد خدا مىداند که در قضیه مجلس شورا چه خواهد شد.
و مانده آن که بدتر از همه است براى این که، حدود مثلًا فرض کنید، 200 نفر مىخواهد وکیل بشود. این شاید چندین هزار نفر خودشان را منتخب کنند. رییس [جمهور بشوند]، مىخواهند نگذارند یک مطلبى بشود. یک وقت این بود که -یک اشخاصى- ما مواجه با یک اشخاصى بودیم که اینها واقعاً راه را، راه ما را راه صحیح نمىدانستند. خودشان یک راه صحیحى داشتند. خوب، یک چیزى بود. مىنشستند صحبت مىکردند که این راه درست است یا آن درست. یک وقت این است که قضیه این نیست.
قضیه این است که اینها از یک نقطه مىترسند و آن اسلام است و از یک جمعیت مىترسند. آنهایى که به اسلام اعتقاد دارند، آنهایى که در راه اسلام فعالیت مىکنند. این سیلى که این ابرقدرت ها از ایران خوردند، از اول عمرشان تا حالا نخورده بودند این سیلى را.(12)
رشد سیاسى - فکرى ملت
البته گاهى هم یک کسى خودش را جا مىزند، اما این گاهى است. هر کسى در هر شهرى که هست، طول این بیست، سى سالى که همراه با این مردم بوده مىداند که اینها کدام یکىشان از ریشههاى آنهاست. کدامشان نیستند. مىفهمند کى بوده است که در آنجا خوش رقصى کرده و کى بوده است که نه، آن طور نبوده، مخالف بوده و نتوانسته صحبت کند، مىشناسند. مردم آنهایى را باید انتخاب بکنند که مى شناسند که به این ملت خدمتگزار است و دلش براى این طبقه ضعیف مىسوزد.(13)
شرکت در انتخابات و مقابله با توطئهها
از شما ملت مبارز انتظار دارم که با شرکت همگانى خود یاوه سرایان را رسوا کنید. و نیز اطلاع دادند که در اطراف دانشگاه -که محل اقامه نماز جمعه است- گروهى براى اخلال در شرکت در انتخابات بپا خاستهاند. دولت موظف است از آنان جلوگیرى کند، و مردم موظفند به تبلیغات آنان اعتنا نکنند.(14)
پینوشتها:
8. صحیفه امام، ج12، ص 128
9. صحیفه امام، ج12، ص151
10. صحیفه امام، ج12، ص 199
11. صحیفه امام، ج11، ص484
12. صحیفه امام، ج12، ص 97
13. صحیفه امام، ج10، ص 524
14. صحیفه امام، ج9 ،ص 259
/ج